Dodaj do ulubionych

Modra kapusta

29.03.26, 13:02
Jestem inna niż wszyscy, bo nigdy jej nie gotowałam, a jadłam tylko kilka razy w życiu, no i za długo się dopytywałam czy czegoś nie zrobić na obiad w wielkanocną niedzielę, aż w końcu padło…wiesz, a może byś zrobiła modrą kapustę, bo w sumie to my lubimy, a jakoś nigdy nikt nie zrobił.
No więc teraz poproszę o Wasze przepisy, szczególnie liczę na Ślązaczki oczywiście, ale wszystkie przepisy, uwagi i wskazówki mile widziane
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:09
      Ja nie ślązaczka, ale kapustę robię tak : siekam, zalewam na chwilę wrzątkiem, wrzucam (odcedzoną oczywiście) do gara na rozgrzany olej. Dodaję sól, jabłko w plasterkach i rodzynki. Gdy osiągnie pożądaną miękkość dodaję dobrego octu (bardzo lubię ze śliwkowym) I ewentualnie dosalam.
      • ib_k Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:14
        little_fish napisała:

> Ja nie ślązaczka, ale kapustę robię tak : siekam, zalewam na chwilę wrzątkiem,
        > wrzucam (odcedzoną oczywiście) do gara na rozgrzany olej. Dodaję sól, jabłko w plasterkach i rodzynki. Gdy osiągnie pożądaną miękkość dodaję dobrego octu (bardzo lubię ze śliwkowym) I ewentualnie dosalam.

Podobnie ale dodaje jeszcze powideł śliwkowych.
      • snakelilith Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:38
        Pierwszą wodą z kapusty się kiedyś odlewało, bo kapusta bywała gorzka. Teraz nie trzeba tego robić, bo odmiany kapusty na rynku tego już raczej nie mają.
        • aqua48 Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:42
          Odlewa się wodę z gotowania kapusty białej. Albo po poszatkowaniu zasypuje w misce solą i po kilkunastu minutach odciska powstały gorzki sok.
        • little_fish Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:55
          Bardzo możliwe, że to taka tradycja jak szynką w brytfance 😉
          Tak robiła moja mama i ja od zawsze tak robię 😃
          • snakelilith Re: Modra kapusta 29.03.26, 14:01
            little_fish napisała:

> Bardzo możliwe, że to taka tradycja jak szynką w brytfance 😉

To miało sens. Ale współczesne odmiany kapusty są mniej gorzkie. To było celowe działanie w uprawie tego warzywa.

• aqua48 Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:17
      Ja szatkuję drobno, wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękkości, następnie kapustę odcedzam, robię zalewę z octu, gorącej wody i cukru, zalewam nią ugotowaną kapustę, czekam aż wystygnie i dodaję utarte na grubej tarce jabłko, rodzynki, albo żurawinę oraz pokrojoną drobno cebulę. Mieszam i podaję.
      • little_fish Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:56
        Podajesz na zimno? Muszę spróbować, nigdy chyba takiej nie jadłam.
        • aqua48 Re: Modra kapusta 29.03.26, 14:04
          little_fish napisała:

> Podajesz na zimno? Muszę spróbować, nigdy chyba takiej nie jadłam.

Tak, podaję na zimno jako surówkę. Tradycyjnie świąteczną, obok klasycznej ziemniaczanej. Bardzo lubimy. Do zalewy można też dodać dwie łyżki oleju lub oliwy.
          U mnie modra kapusta na ciepło nie funkcjonowała.
        • snakelilith Re: Modra kapusta 29.03.26, 14:07
          Czerwoną kapustę można jeść na surowo. Możesz więc zalać nie gotowaną w słoiku zalewą i włożyć na 24-48 godzin do lodówki.
          • little_fish Re: Modra kapusta 29.03.26, 14:39
            Jadam na surowo.
            Ale takiej gotowanej na zimno nie miałam okazji.
    • elinborg Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:48
      Kroję, zalewam wrzątkiem ( malutko), gotuję al dente, doprawiam octem, solą, cukrem, pieprzem, obowiązkowo drobniutko posiekaną biała cebula ( tak, żeby się sparzyła). Trochę oleju.
      Na Śląsku dodają wysmażony boczek.
    • snakelilith Re: Modra kapusta 29.03.26, 13:54
      Pokrój szalotkę, albo małą cebulkę w kostkę i zeszklij w garnku na łyżce smalcu albo klarowanego masła. Dodaj pokrojone w kostkę, albo płatki rozpadające się, winne jabłko i łyżkę cukru. Chwilę podduś i wrzuć na to poszatkowaną kapustę.
      Dodaj wody, ale nie dużo, pół szklanki na duży garnek, kapusta nie ma pływać w wodzie.
      Nie trzeba kapusty przelewać wrzątkiem, czy odlewać pierwszą wodę.
      Dodaj soli, 2 łyżki jabłkowego octu i szczyptę zmielonych goździków. Można dodać listek laurowy albo ziele angielskie. Niektórzy dodają także jałowiec, co robi kapustę bardziej wytrawną. Ja lubię jak robiła moja śląska oma, na słodko, bez ziela i listków, tylko z goździkami.
      Dusi się jakieś 45-60 minut na małych ogniu pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Jak trzeba dolać wody, ale jeszcze raz, to nie zupa, kapusta ma się dusić, a nie gotować przykryta po korek wodą. Z tą wodą odlejesz potem cały smak.
      Kapusta lubi słodkie, więc można pod koniec dodać jeszcze trochę cukru, albo jeszcze lepiej żelu/syropu z czarnej porzeczki, albo powideł śliwkowych. Dobrze pasuje też syrop daktylowy. Plus pieprz.
      • elinborg Re: Modra kapusta 29.03.26, 14:28
        snakelilith napisała:
        > Dusi się jakieś 45-60 minut

Strasznie dlugo
        • snakelilith Re: Modra kapusta 29.03.26, 15:07
          elinborg napisała:

> snakelilith napisała:
          > > Dusi się jakieś 45-60 minut
          >
          > Strasznie dlugo

45 minut duszenia dla czerwonej kapusty z octem, to nie jest długo.
          15 minut trwa, zanim góra się sfrąknie, bo jak napisałam, nie wrzucam na wrzątek, a zalewam małą ilością zimnej wody i wolno podgrzewam. Ale możesz oczywiście krócej. Tego nikt nie zabrania.

• elinborg Re: Modra kapusta 29.03.26, 15:21
            snakelilith napisała:

>Ale możesz oczywiście
            > krócej. Tego nikt nie zabrania.

No jasne, to tylko taka uwaga.

• feniks_z_popiolu Re: Modra kapusta 29.03.26, 15:06
      Moja teściowa robiła pyszną. Poszatkowana, ugotowana, odcedzona. Aby odzyskała kolor dodawała sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Sól, pieprz i odrobina majonezu. Tyle.
      Teraz ja tak robię, zawsze znika zjadana przez gości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka