30.03.26, 19:32
Piekl/robil ktos samemu i podzieli sie sprawdzonym (pytam o sprawdzone) przepisem?

Oreo z tasmy przemyslowej ma nieciekawy sklad. Ale kupilismy kiedys w farm shop domowej produkcji z dobrym skladem. No i mysle by upiec bo moje dziecko bardzo lubi. Osobiście nie rozumiem fenomenyu i nie przepadam ale dzieci z jakiegos powodu w wiekszosci lubia
Obserwuj wątek
    • pani.asma Re: Oreo 30.03.26, 19:35
      Co ten dziubdzius tak z tym cukrem
      Moje dziecko zadowolone z monte albo serka nie wola smieciowych ciastek
      Może więcej warzyw serwuj?
      U nas minimum dwie surowki
      • princesswhitewolf Re: Oreo 30.03.26, 20:25
        Monte 🤢
        • pani.asma Re: Oreo 30.03.26, 22:32
          Ogólnie oba produkty to słodycze i nie są zdrowe na co dzień, ale jeśli już porównywać, to Monte wypada lepiej niż Oreo.

Monte ma przewagę, bo jest deserem mlecznym – dostarcza białko i wapń, czyli coś, co organizm faktycznie wykorzystuje. Dzięki temu też bardziej syci, więc zwykle wystarczy jedna porcja. Dodatkowo ma trochę „bardziej naturalny” charakter niż typowe ciasteczka.

Oreo natomiast to głównie cukier i tłuszcze roślinne, bez większych wartości odżywczych. Są mocno przetworzone i łatwo zjeść ich za dużo, bo nie dają uczucia sytości.

👉 Wniosek: jeśli wybierać, to Monte jest mniejszym złem i trochę sensowniejszą opcją.
          • princesswhitewolf Re: Oreo 30.03.26, 22:36
            Oreo tez jest robione z mlekiem
            • majenkirr Re: Oreo 30.03.26, 23:35
              Oreo jest vegan.
              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:44
                No dobra, to domowej produkcji robia z mlekiem w proszku
                • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 13:35
                  princesswhitewolf napisała:

> No dobra, to domowej produkcji robia z mlekiem w proszku
                  >

Yyyy? I ciastka z mlekiem w proszku to ma byc zdrowa wersja slodyczy?
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:36
                    Koniecznie mi wyjaśnij dlaczego mleko w proszku jest niezdrowe zwlaszcza ze podawane niemowlakom
                    • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 13:40
                      do Oreo dodaje się miesznki modyfikowane dla niemowlątj?? To trochę dziwny przepis jak dla mnie. To nie jest obrzydliwe w smaku?
                      Czy to odwrotnie jest, niemowlaki karmi się takim mlekiem w proszku od mlekowity?
                      To jest lajfhack, a ludzie jak durni kupują te mieszanki specjalnie dla niemowląt i przygotowują żmudnie. A wystarczy zalać wrzatkiem takie, do butelki i siup!
                    • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 13:43
                      Juz pomijajac to że do ciast nie daje sie tego mleka dla niemowląt, to slepa wiara w wartosc proszku tylko dlatego ze go produkuja dla dzieci moze byc naiwna. Monte tez jest dla dzieci.
                      • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 14:02
                        marzenka12 napisała:

> Juz pomijajac to że do ciast nie daje sie tego mleka dla niemowląt, to slepa wi
                        > ara w wartosc proszku tylko dlatego ze go produkuja dla dzieci moze byc naiwna.
                        > Monte tez jest dla dzieci.

Powiedzcie mi ze to nieprawda że mleko dla niemowlaków dodają do ciastek i ciast z cukierni bo mi niedobrze i chyba przestanę kupować. Mnie mdli na samą myśl o tym zapachu. Może na dobre mi wyjdzie.
                        Ja nie piekę bo nie umiem ale moja mama i babcia piekły i nawet w prl nie dodawały takich wynalazków do wypieków że sypały bebiko czy humanę. A wtedy różne zastępniki były dziwne.
                        Maks zwyrodnienia to margaryna zamiast masła, ale to maks.
                        Powiedzcie że Princess to sobie wymysliła albo że to Brytyjski wynalazek!
                        • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 14:07
                          Zaraz przyjdzie Princess i ci wyjasni, ze na wyspach piecze sie i karmi niemowleta tym samym proszkiem a w kartonach i biustach kobiet jest to samo mleko
                    • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 14:02
                      Ale to bedziesz dodawać modyfikowane czy takie zwykłe w proszku?
                      Mleko w proszku to...zywnośc przetworzona dośc mocno.
                      Niemowlaki jedzą MM jeżeli nie jedzą mleka z piersi matki....gdyż przez pierwsze 6 miesiecy nie mogą nic innego
                      • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 14:27
                        Już napisała, że dodaje mleka modyfikowanego dla niemowląt do masy, której się nie piecze.
                        • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:28
                          Czatgpt twierdzi że to szastanie
                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 16:54
                        AI prawde ci powie abra kadabra:
                        • bezmiesny_jez Re: Oreo 31.03.26, 18:15
                          Zacznij używać własnej I big_grin
      • jasnoklarowna Re: Oreo 30.03.26, 20:51
        śmiem twierdzić że monte to jeszcze większy syf. Szczególnie jeśli chodzi o ilość cukru. Ilość chemii porównywalna.
        • princesswhitewolf Re: Oreo 30.03.26, 21:39
          Wiec dlatego jak się zrobi w domu Oreo to nie ma kiepskich skladnikow. Dlatego pytam o to czy ktos robil i przepisy
        • pani.asma Re: Oreo 30.03.26, 22:35
          Czatgpt twierdz ze nie
          Zresztą monte masz maly pojemniczek
          Jak otworzysz ciastka to zjesz całą paczke
          • princesswhitewolf Re: Oreo 30.03.26, 22:37
            Mowa o zdrowym Oreo domowego wypieku

U mnie w domu nikt nie jada calych paczek ciastek
            • jasnoklarowna Re: Oreo 30.03.26, 22:56
              Ja mało słodyczy jadam, nawet nie wiedziałam ze mozna domowe oreo zrobić. Przepisem nie poratuję.
            • mysiulek08 Re: Oreo 30.03.26, 22:59
              nie ma czegos takiego jak zdrowy wypiek z maslem, cukrem i mąką
              • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 07:44
                No dokładnie jeszcze my stare to ok ale nastolatek który rośnie i ciągle jakieś cukrowe ulepy ma podstawiane to niedobrze
            • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 07:40
              Ale ciągle co tydzień zakładasz von tag że dziubdzius chodzi za tobą i woła o jakieś słodycze
              więc bym się po pierwsze przyjrzała diecie czego mu brakuje że tak go do tych słodyczy ciągnie
              bo to nie jest normalne chłopak nastolatek to raczej powinien jeść mięso i takie „męskie” produkty a nie cukier
            • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 11:11
              Jak kupię małą pczkę, to dzieci zjedzą kilka sztuk. Jak upiekę 3 blachy ( nie zrobisz 10 sztuk) zjedzą dużo więcej,
              Wole kupne, z gorszym skąłdem w mniejszej ilości niż tonę cukru "niby zdrowszego"
              • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 11:21
                Ja też właśnie w ogóle nie piekę bo to jest takie obżeranie się na siłę
                Słodyczy nie kupuje chyba że na wyjazdach miejscowe bo dostajemy dużo z różnych źródeł
                Ale to nie ma presji żeby to zjeść bo mogą leżeć miesiącami

• princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 12:04
                >Jak upiekę 3 blachy ( nie zrobisz 10 sztuk) zjedzą dużo więcej

Eee to sa ciastka, moga lezec chocby w lodowce tego typu. Jak zrobilam pierniczki na swieta to jadl 3 tygodnie. Zamknelam w slojach szczelnych i byly miekkie
                • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 12:17
                  Zjadł z Pięć słojów pierniczków przez trzy tygodnie????
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:32
                    >Pięć słojów pierniczków

50 tys sloikow
                    • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 13:46
                      Napisałaś że kilka słoików nawet nie słoiczków więc duże słoje więc jak wrzuciłam że pięć
                      trzy tygodnie to chyba dużo rozumiem że oprócz tego chodzi ze znajomymi do cukierni czy tam w szkole coś na przerwie podjada
                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:54
                        To sie nie moze lamac wiec sie tego nie wciska na sile. Wiec nie jest to napakowane. W sloju jest moze 5 gingerman. 2 sloje.
                        • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 13:55
                          Ale napisałaś, że trzy tygodnie to jadł, 2 słoje po 5 pierniczków, dziesięć sztuk jadł trzy tygodnie? To jeden na dwa dni może? To jakieś duże te ciastka chyba wyszły?
                        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:18
                          Ja nie pieke 3 blach tylko jedna...
                          • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:28
                            Ale to tylko dla niego ?
                            Babcia jak rozumem nie może wy jako starzy nie ekscytujecie się słodyczami więc 3/4 dla niego
                        • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:33
                          Ale gingermsn sa duże przecież, 10 zjadł takich ludzików wielkodc
                          • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:34
                            Wielkości męskiej dłoni ?
                          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 16:52
                            Przez 3 tygodnie. Jeden albo i nie dziennie. Asma daje glowe ze twoja corka je wiecej slodyczy. A moze ma nadwage 😅?
                            • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 17:10
                              nie ma bo jej nie podstawiam tylu slodyczy, mam wszystko schowane (glownie przed soba), ma co do zasady owoce i serki i jogurty,
                              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:17
                                No widzisz a ja mam niejadka. Trzeba zmuszac. Ale owoce lubi.
                • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 12:41
                  OK chcesz rób zastępniki. Dla mnie to jest bez sensu.
                  MOje dzieci też lubią oreo. Kupuje czasami, zjedzą 1-2 sztuki.
                  Bardzo dobre ciastko na wycieczki górskie, małe opakowania, nie brudzą bardzo.
                  Nie zrobisz takiego oreo jak kupne, dzieciak nadal będzie wolał to kupne które stanie się zakazanym owocem.
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:33
                    No ale wlasnie jak w poscie startowym jemu podeszly bardziej te domowej roboty z Farm Shop
                    • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 14:04
                      To kup mu na tym farm shop. Jezeli nie masz przpeisu od nich to przepis od nas ci nic nie da...jadłam takie domowe i były niesmaczne. Ani to smaczne nie było ani jak oreo nie smakowało. Skoro na tym farm shop robili podobne ale smaczniejsze...to musisz kupić tam
                      • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 14:09
                        hanusinamama napisała:

> To kup mu na tym farm shop. Jezeli nie masz przpeisu od nich to przepis od nas
                        > ci nic nie da...

To zdecydowanie lepszy pomysl niz pieczenie na mleku modyfikowanym
                        • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 14:17
                          Melka modyfikowanego nie powinno się używać do ciast. Tego nie mozna podgrzewać powyżej okreslonej temp.
                          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:19
                            No ale to jest masa i jej sie nie piecze.
                            • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:26
                              A on nie zje paluszków albo czegoś takiego ?
                              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:43
                                Mowisz o tych cienkich przesolonych spieczonych z zawartoscis acrylamidu?

Nie takich rzeczy nie jadamy. Szybciej bym grissini kupila
                                • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:44
                                  No tak jak Włoch to tylko włoskie paluszki

A pizzę z ananasem je ?

• nastarana Re: Oreo 31.03.26, 19:15
                                    Tylko z ziemniakami
                            • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 14:26

> No ale to jest masa i jej sie nie piecze.
                              >
                              Czekaj, ale do tej masy dodajesz mleka modyfikowanego dla niemowląt?
                              A po co? Co to daje? Ono jest chyba droższe i trudniejsze w obróbce niz takie zwykle mleko w proszku do jedzenia dla ludzi?
                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:19
                        Latem bo to 2.5 godziny stad w Glos. Latem tam bede.
                      • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:31
                        W takim farm shop gdzie muszą oszczędzać na produktach to dopiero może być syf o jakim
                        Markety nie śniły
                        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:46
                          Asma nie wie co to jest Farm Shop.

To jest w druga strone. Nikt by nie kupowal tam inaczej. Najlepsza żywnośc w UK kupisz wlasnie w Farm Shop i najlepsze sklepy spożywcze wlasnie z takich robia sourcing.

Badziewie to Lidl, Asda, Aldi
                          Pięterko wyżej:
                          Potem Tesco, Co op Morissons
                          Pieterko wyzej :
                          Sainsbury's
                          Pieterko wyzej
                          M&S, Ocado, Waitrose, Booth - i wlasnie te sklepy robia sourcing z farm shops
                          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 14:51
                            O tu masz jedna taka Farm shop marke:

www.ocado.com/search?q=Daleysford
                          • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 15:13
                            No nie wiem czy tak tlumnie kupują, Clarkson narzekal w serialu na obroty.
                            • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 15:32
                              A gdzie napisalam ze tlumnie kupuja? Farm Shops sa drogie. Duzo drozsze niz supermarkety.
                              Te farms co maja dostawy do sklepow to maja obroty a te co nie to tylko licza na lokalnych klientow.

Poza tym ja np bym nie kupowała nic u faceta ktory po pijaku obil morde producentowi. Jego mizogynizm mnie odstrecza. BBC go zwolnilo za bicie ryja a jego kolezki poparly go. Bo sie poklepuja, heheszkuja i jezdza samochodami to przyglupy meskie ich lubia.

Juz nie wspomne ze to Clarkson robil niezbyt fortunne aluzje historyczne np “Volkswagen Scirocco Berlin to Warsaw in one tank.” i to w kontekscie inwazji niemieckiej na Polskę. Albo strajkujących pracownikow publicznych należałoby rozstrzelac. Rasistowskie teksty. Okropna marka opierajaca sie o prowokacje

Dla mnie Clarkson to jest do cancelling.
                              • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 15:48
                                I tu Cię, Princess, popieram, ja też nie lubię wyśmiewania się na podstawie narodowości itp.
                                Chyba że ktoś jest z tego kraju, na przykład jak Ty piszesz że Polacy to złodzieje lenie i rasiści i że są źle wychowani i nieobyci w świecie, to jednak co innego niż jak Anglik tak powie, bo Ty jesteś Polką też i masz prawo do samokrytyki, więc to inaczej brzmi.
                                Tu się zgadzamy.
                                • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 17:27
                                  sztalugi1234 napisała:

> I tu Cię, Princess, popieram, ja też nie lubię wyśmiewania się na podstawie nar
                                  > odowości itp.
                                  > Chyba że ktoś jest z tego kraju, na przykład jak Ty piszesz że Polacy to złodzi
                                  > eje lenie i rasiści i że są źle wychowani i nieobyci w świecie, to jednak co in
                                  > nego niż jak Anglik tak powie, bo Ty jesteś Polką też i masz prawo do samokryty
                                  > ki, więc to inaczej brzmi.
                                  > Tu się zgadzamy.

Tak, rzeczywiście tutaj Princess ma rację.
                                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:31
                                    Poparzona.... Haha kremem do twarzy haha
                                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:35
                                    >przykład jak Ty piszesz że Polacy to złodzi
                                    > eje lenie i rasiści i że są źle wychowani i nieobyci w świecie, to jednak co in

O ciekawe gdzie napisalam ze zlodzieje albo lenie. Polacy absolutnie nie sa zlodziejami jakos specjalnie a juz na bank nie leniami. Rasistow masa acz nie wszyscy

Natomiast tak, Polacy sa czesto chamami. Np sa tan sfrustrowani ze zatracaja sie w necie i przeklejaja wypowiedzi miedzy watkami.
                                    • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 18:36

>
                                      > Natomiast tak, Polacy sa czesto chamami. Np sa tan sfrustrowani ze zatracaja s
                                      > ie w necie i przeklejaja wypowiedzi miedzy watkami.

Ale że mówisz o tym, że się w tym wątku odwołujesz do innego?

> Poparzona.... Haha kremem do twarzy haha
                                      >
                                      No to ja nawet nie zauważyłam tego, powiem Ci, dopiero jak napisałas o tym przeklejaniu wypowiedzi między wątkami, to popatrzyłam uważniej i załapałam, że w wątku o Oreo piszesz o tym że nastarana się na slońcu poparzyła, a to wątek obok. Ale mnie to się wątki cały czas mylą i jestem w Podziwie że to ogarniacie w ogóle
                                      >
                                      >
                                      >
                              • glasscraft Re: Oreo 31.03.26, 15:58
                                Niektore sa duzo drozsze, niektore nie sa. Zwlaszcza te przy zwyklych farmach, ktore nie maja wlasnych programow telewizyjnych, tylko sprzedaja lokalne i sezonowe produkty.
                                • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 16:51
                                  Tak te sezonowe moga byc tansze.
                • bezmiesny_jez Re: Oreo 31.03.26, 18:17
                  3 tygdnie jadł słodycze? To już lepsze to 1-2 ciastko na tydzien.
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 18:29
                    Ciastka to slodycze.. mowimy o pierniczkach
                    • mysiulek08 Re: Oreo 31.03.26, 18:40
                      a pierniczki to nie ciastka?
                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:19
                        No pierniczki to tez ciastka ale zwroc uwage co napisal bezmiesny. Tak jakby pierniczki ( czyli ciastka) nie byly slodyczami.

Nasuwa sie zatem co oba ma na mysli mowiac o slodyczach
                        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:39

> No pierniczki to tez ciastka ale zwroc uwage co napisal bezmiesny. Tak jakby pi
                          > erniczki ( czyli ciastka) nie byly slodyczami.
                          >
                          > Nasuwa sie zatem co oba ma na mysli mowiac o slodyczach
                          >
                          Jestem łasuchem i uwielbiam słodycze.
                    • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 19:03

> Ciastka to slodycze.. mowimy o pierniczkach
                      >

Dlatego właśnie nie mogę się na Princess zbyt długo gniewać😊
                      • princesswhitewolf [...] 31.03.26, 19:19
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 19:36
                          Nie sądziłam, że potrafisz być taka wulgarna i niekulturalna. Nie potrafisz normalnie prowadzić dyskusji bez tego typu wstawek? Toż to poziom jakiegoś londyńskiego ulicznika, a ja miałam cię za damę!
                          • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 19:52
                            nastarana napisała:

> Nie sądziłam, że potrafisz być taka wulgarna i niekulturalna. Nie potrafisz nor
                            > malnie prowadzić dyskusji bez tego typu wstawek? Toż to poziom jakiegoś londyńs
                            > kiego ulicznika, a ja miałam cię za damę!

Nie londyńskiego. Princess nie krytykowała Londyńczyków. Powiedziała że Polacy są chamami mają obsesje i się zahcowują żenująco na forach internetowych piszą bzdury i nie rozumieją co piszą. To bylo w tym wątku. J
                            ak sie zgodzilas ze mna ze ma prawo tak mowic bo jest Polkką i to samą siebie krytykuje bo faktycznie ma kłopoty z pisaniem tu na forum
                            to teraz nie odkręcaj kota ogonem bo ja pamietam ze sie zgodzilas
                            • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 20:39
                              Nie odkręcam kota ogonem, tylko nie rozumiem, czemu Princess przywołuje nasz spór z innego wątku. Cywilizowani i kulturalni ludzie mogą w jednym wątku się spierać i ze sobą nie zgadzać, a w innym spokojnie dyskutować. Bardzo mi tutaj brakuje takiej właśnie kultury wypowiedzi.
                              • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 20:57
                                nastarana napisała:

> Nie odkręcam kota ogonem, tylko nie rozumiem, czemu Princess przywołuje nasz sp
                                > ór z innego wątku. Cywilizowani i kulturalni ludzie mogą w jednym wątku się spi
                                > erać i ze sobą nie zgadzać, a w innym spokojnie dyskutować. Bardzo mi tutaj bra
                                > kuje takiej właśnie kultury wypowiedzi.

Przepraszam, ale sie czepiasz. Princess przywołuje wypowiedz z innego watku, bo sama pisala o tym ze Polacy mają obsesyjne zachowania i na forach przywoluja inne wątki.
                                nie umiesz zrozumiec, ze ktos sie moze przyznac do bledu i Prinzes w ten sposob sie przyznaje?
                                Nie dziwi mnie to.
                                • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 21:00
                                  Princess wielokrotnie pisała, że jest o wiele bardziej Brytyjką niż Polką, więc te Twoje argumenty są jakby kulą w płot.
                                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:02
                                    Za chwile sie dowiem ze latam w kosmos.

Zglosilam twoje wypowiedzi
                                    • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 21:03
                                      Ja też twoje zgłosiłam. Od wczoraj mnie obrażasz.
                                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 22:26
                                        Niby gdzie? O tym jak sie spieklas kremem ktorego na rynku nie bylo haha?
                                        • nastarana Re: Oreo 31.03.26, 22:30
                                          Wyciągasz moje wypowiedzi w innych wątkach, atakujesz mnie i wulgarnie obrażasz pisząc, że mam się smarować kremem po tyłku. Straszny brak klasy, nie spodziewałam się tego po tobie.
                                          • princesswhitewolf [...] 31.03.26, 23:26
                                        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:07

> Niby gdzie? O tym jak sie spieklas kremem ktorego na rynku nie bylo haha?
                                          >
                                          Dzisiaj kupiłem w Carrefour. Pychotka.
                                        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:45

> Niby gdzie? O tym jak sie spieklas kremem ktorego na rynku nie bylo haha?
                                          >
                                          W solarium mają mleczka. To ciasto co kupiłem do to kawy jak znalazł.
                    • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:56

> Ciastka to slodycze.. mowimy o pierniczkach
                      >
                      Ja uwielbiam toruńskie pierniki.
      • angazetka Re: Oreo 30.03.26, 22:36
        Monte zdrowsze od Oreo <3
        Jak to dobrze, że jesteś tylko kreacją forumową.
        • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 09:52
          Uuuuu
          Pani redaktor ma jakieś rewelacje że ulepek cukru ma więcej wartości niż deserek nabiałowy
          Czy można się z nami podzielić bo to rewolucyjne info
          • angazetka Re: Oreo 31.03.26, 09:57
            Ulepek cukru? Znaczy monte?
            • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 10:11
              To nie do końca prawda — Monte wypada wyraźnie lepiej niż Oreo, choć oba to nadal słodycze.

👉 Monte ma przewagę, bo:
              • ma znacznie mniej kalorii
              • zawiera mniej cukru
              • jest produktem mlecznym, więc dostarcza trochę białka i wapnia

👉 Oreo natomiast:
              • są bardziej kaloryczne i słodsze
              • składają się głównie z mąki, cukru i tłuszczów roślinnych
              • praktycznie nie mają wartości odżywczych

👉 Wniosek:
              Jeśli ktoś twierdzi, że Oreo są zdrowsze, to raczej się myli. Monte to „mniej zły” wybór, bo oprócz słodkiego smaku daje chociaż minimalne wartości odżywcze i ma lepszy profil kaloryczny.
              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:35
                >Oreo natomiast:
                • są bardziej kaloryczne i słodsze
                • składają się głównie z mąki, cukru i tłuszczów roślinnych
                • praktycznie nie mają wartości odżywczych

Nadzienie przeciez jest mleczne w Oreo

Oraz mowimy o domowym Oreo a nie przemyslowym.

Przeciez sama nie mam zamiaru tego jesc by sie kaloriami przejmowac

W Monte jest karagen i sztuczne aromaty..
              • angazetka Re: Oreo 31.03.26, 10:46
                Cudownie, że umiesz przeklejać odpowiedzi czatu gpt.
                Jedno oreo to łyżeczka cukru, jego twoje zdrowe monte to 2,5 łyżeczki.
                • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 10:54
                  Zadowalasz się jednym ciasteczkiem ?
                  Zazdro wink
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 11:02
                    Ja nie jadam ciastek. Ciastka Oreo domowej produkcji sa dosc spore i grube
                    • primula.alpicola Re: Oreo 31.03.26, 12:11

> Ja nie jadam ciastek. Ciastka Oreo domowej produkcji sa dosc spore i grube
                      >
                      Skąd wiesz, przecież dopiero szukasz przepisu?
                      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 12:14
                        >Ale kupilismy kiedys w farm shop domowej produkcji z dobrym skladem
                        • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 12:18
                          Jakim cudem jesteś w stanie sprawdzić czy takie garażowe produkcje rzeczywiście mają w sobie to co obiecują ?
                          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:33
                            Czuc.
                    • glasscraft Re: Oreo 31.03.26, 12:53
                      Ciastka domowej produkcji sa takiej wielkosci i grubosci, jakiej je zrobisz. Domowe oreo mozna zrobic tej samej wielkosci i grubosci, co kupne ciastka; jak je zrobisz w foremce z wzorem oreo, to beda podobnie to tych kupnych wygladac.
    • mysiulek08 Re: Oreo 30.03.26, 21:50
      niech strace tongue_out

robisz mocno kakaowe kruche ciasto - najlepsze jest do tego czarne kakao oetkera, schladasz, walkujesz, wycinasz krazki, schladasz, pieczesz

biala masa na bazie masla, mleka w proszku
      np z tego przepisu
      mojewypieki.com/przepis/ciasto-milky-way
      • princesswhitewolf Re: Oreo 30.03.26, 22:21
        To kakao Oetkera jest jakies ciemniejsze niz jakies z Ekwadoru it? Ide je obejrzeć

Dzieki
        • mysiulek08 Re: Oreo 30.03.26, 22:41
          tak, jest prawie czarne, kruche wychodzi wlasnie w kolorze oreo
          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:35
            Dzieki
    • konsta-is-me Re: Oreo 30.03.26, 23:05
      Nie cierpię Oreo ale tak na zdrowy rozum to nie są po prostu mocno kakaowe i koszmarnie słodkie kruche ciastka z przeraźliwie słodkim ,mdłym nadzieniem z mleka w proszku i jakiegoś tłuszczu ?
      • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 07:42
        Kurczę ja tam właśnie żadnego kakao nie czuję tylko smakuje mi jak ziemia z cukrem czy papier nie jak jedzenie
        Tak w ogóle to nie pamiętam kiedy ja to kupiłam może z 10 lat temu więc może nie pamiętam
        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:43
          >Kurczę ja tam właśnie żadnego kakao nie czuję

Nie no asma, ty wiesz w ogole o czym mowa? To jest na kakao i to czarnym poza tym zrob domowe a nie przemysłowe.

Moje dziecko nie lubi Monte. Szybcie lody zje czy jogurt ale nie moge go ciagle torturowac tym samym, czasem chce ciastko
        • pampelune Re: Oreo 31.03.26, 15:59
          pani.asma napisała:

> smakuje mi jak ziemia z cukrem

OMG, nie wygasiłam jeszcze nowej asmy i nie pożałowałam. Lepiej bym nie ujęła tego smaku.
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:36
        Tak. Ja tez nie lubie ale spytaj sie dzieci co o tym uważają.
    • jkl13 Re: Oreo 31.03.26, 09:35
      Proszę
      maniapieczenia.blogspot.com/2015/11/domowe-oreo.html?m=1
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:36
        .... Sprawdzone przepisy....
        • jkl13 Re: Oreo 31.03.26, 10:56
          A to przepraszam, sprawdzony przepis nie może być z internetu? Co ci nie pasuje w tym linku? Mam ci ten przepis przepisać w poście, żebyś go uznała za sprawdzony? Czy może wymagasz skanu odręcznie zapisanego w zeszycie po babci?
          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 10:58
            Sprawdzony tzn robilas i wiesz. W necie jest masa przepisow jakie sama moge znalezc.
            • ritual2019 Re: Oreo 31.03.26, 11:10
              A to trzeba zrobic zeby wiedziec? Jesli pieklas cokolwiek w zyciu wiecej niz kilka razy to wystarczy przeczytac ingredients i wiadomo. Ta jest prosta jak w wiekszosci ciastek.
              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 11:53
                Jest tysiace przepisow w necie na sernik z czego wiekszosc bardzo przecietna

Tak samo z wszystkim

Pytanie nie bylo o " jak znalezc przepis w necie" tylko czy ktos piekl i ma sprawdzony dobry przepis.

Dobra porade dal mi mysiulek w oparciu o swoje doswiadczenia .
                • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 11:56
                  Prince a teraz największym hitem Instagrama z tego co widzę jest taki deserek prosty ja to robię jako szczyt naszego słodyczowego szaleństwa
                  bierzesz Serek taki Serek smakowy najzwyklejszy z prostym składem i wkładasz do niego takie Belgijskie pierniczki nie pamiętam teraz nazwy ale to jakbyś chciała to łatwo sobie znajdziesz i to zostawiasz na kilka godzin czy tam na noc i masz taki bardzo zdrowy sernik roboty zero smakuje bardzo dobrze może takie coś dziecku daj
                  Może zrób po prostu zwyk Serek bez cukru i do tego wsyp jedno takie ciasteczko oreo rozbełtane i będzie miał swoje oreo
                • glasscraft Re: Oreo 31.03.26, 11:58
                  A czemu zakladasz, ze ten przepis z netu nie jest przez forumke sprawdzony i poleca ten wlasnie dlatego, ze sama z niego korzystala?
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 12:06
                    Bo nic nie napisala w komentarzu ze robila i poleca. W zadnej wypowiedzi.

Znam jedna osobe blogerke co pisze ksiazki kulinarne. I niektore naprawde robi swietne ale tez by zamknac ksiazke wrzucila niesprawdzone na oko przepisy bo jej w rozdzialach brakowalo 🤭
                    • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 12:16
                      Bo produkty blogerów Prince trzeba brać z ostrożnością

Skąd w ogóle masz pewność że ona to pisała sama a nie ktoś dla niej
            • jkl13 Re: Oreo 31.03.26, 12:29
              Ale ja rozumiem znaczenie słowa sprawdzony. I w odpowiedzi na post startowy podrzucam ci sprawdzony przepis, a ty strzelasz fochy, bo dostałaś link, a nie przepis pisany piórem na ręcznie czerpanym papierze. Ale spoko, robić nie musisz, nic mi do tego.
              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:34
                Dopiero teraz piszesz ze sprawdzony przez Ciebie.
    • wena-suela Re: Oreo 31.03.26, 09:40
      Słodki ulepek zawsze będzie słodkim ulepkiem. Skąd dzieciaki maja czerpać wzorce prawidłowego odżywiania się skoro matki podtykają im pod nos kaloryczne, bezwartościowe przekąski "bo lubią"?
      • princesswhitewolf [...] 31.03.26, 10:41
        • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 10:50
          Fajnie czytać jak Princess pouczająca każdego o dobrych manierach wyjeżdża z "belkoczesz" i "bredzi jak potrącona".
          Princess ludzie Ci uwagę zwracają że nastolatek tak się nie powinien odżywiać a Ty zaraz bluzgi jak taka sebiksowa z bloku. A mówiłaś że Twoja rodzina pilnowala wychowania i manier
          • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:09
            Twój synek Princessa to taki grzeczny i ładny chłopiec. Musisz mu dużo miłości dawać.
            • sztalugi1234 Re: Oreo 01.04.26, 15:34
              Uważam że uwagi starego dziada o urodzie nastoletniego chłopca, w dodatku dziada z historią prześladowania ludzi i braku kontroli nad piciem są bardzo niepokojące i budzą moje obawy co do natury tych uwag. Nie normalizujmy tego że dorośli zaburzeni ludzie komentują z obleśnym zachwytem wygląd nastolatków. Nie pozwalajmy na takie sytuacje!
              • sztalugi1234 Re: Oreo 01.04.26, 15:37
                Nie chcę wiedzieć, skąd ten czlowiek ma informacje o wyglądzie dziecka forumki. Ale na pewno nie zdobył ich legalnie, żadna matka nie pokazałaby obcemu dziadowi zdjęcia swojego dziecka. Bardzo niepokojąca sytuacja. Mogę nie zgadzać się z Princess w wielu sprawach, ale co jak co - Tani na pewno nie od niej wie czy jej dziecko jest ładne.
                Czy widzicie co tu się zdadziało? Alarmuję!
                • pani.asma Re: Oreo 01.04.26, 17:06
                  Hmmm nie wnikając w dyskusje to akurat princess wklejała zdjęcia dziecka na plaży we Francji
                  Chłopiec ładny dlatego ja osobiście widziałabym go jako męża księżniczki Charlotte

Princess wklejała też stronę internetową szkoły i inne dane wrażliwe pensje itp itd
                  To jest otwarta księga i co jej zrobisz ?
                  • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 18:07
                    pani.asma napisała:

> Hmmm nie wnikając w dyskusje to akurat princess wklejała zdjęcia dziecka na pla
                    > ży we Francji
                    > Chłopiec ładny dlatego ja osobiście widziałabym go jako męża księżniczki Charlo
                    > tte
                    >
                    > Princess wklejała też stronę internetową szkoły i inne dane wrażliwe pensje it
                    > p itd
                    > To jest otwarta księga i co jej zrobisz ?
                    Ja to wiem. Ale komu się tłumaczysz?
    • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 10:59
      Wedlug forum w ostatnich tygodniach miał deser z Matcha, ciastkowe naleśniki i teraz to. I jeszcze był z kolegami w tej kawiarni na tych naleśnikach.

I pewnie jeszcze w szkole czy coś nie chodzi mi o to żeby całkowicie zrezygnować ze słodyczy bo to jest nierealne ale jak ty mu jeszcze codziennie coś wciskasz nowego to chyba nie jest dobre podejście
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 11:01
        Moje dziecko i matcha? Jezus maria tego sie dzieciom nie daje!

Nie jadl zasnych ciastkowych naleśników. Japanese pancake nie zawieraja cukru i to po prostu suflet wielojajeczny

Nie z kolegami ale z mieszana grupa towarzyska
    • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 11:14
      Domowe czasami piekę ciasta lub ciastka. Jak dzieci chcą to czasem zjedzą kupnego batna czy własnie oreo. Od małej ilości, raz na jakiś czas...nie umrą.
      Jemy zdrowo, słodyczy mało...ale na miłość boską jak zjedzą to oreo (w paczce są 4 sztuki) to ani nie przytyją ani się nie pochorują.
      Znam takie dziecko, które tylko domowe, tylko zdrowie...a potem zeżarło wszystkie cukierki, któe inne przyniosło na urodziny (prawie 30 sztuk). I skonczyło na pogotowiu.
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 12:03
        Nie no oczywiscie, ze nie umrą jak od vzasu do czasu zjedza Tylko ze mysmy kupili w farm shop domowej roboty i Dziubdzius mowil ze duzo lepsze niz przemyslowe wiec chce mu upiec
        • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 13:21
          Na pewno....a świstak siedzi i zawija w złotka
    • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 12:12

> Moje dziecko jada ziemniaki, kluski a w domu nazywamy go Wlochem ze wzgledu na
      > milosc do ziemniakow, fantastko

To się jakos zdrabnia czy wołasz "Włoooochu, chodź na obiaaaad!!!"?
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 12:13
        Mowi sie Italiano!
        • marzenka12 Re: Oreo 31.03.26, 12:16
          No to nazywasz go Wlochem czy Italianem? Zdecyduj się bo troche lipa, zeby rodzic nie pamietal jak jego dziecko woła
          • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 17:09
            Italiańcu do niego mówią? Troche to takie niefajne, jak Japoniec np.
        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:57

> Mowi sie Italiano!
          >
          i·ta·lià·no.
    • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 12:21
      Lazania na Wielkanoc ?
      myślałam że babcia to woli takie bardziej tradycyjne potrawy polskie co to za święta jak normalne jedzenie takie na co dzień nawet sałatki jarzynowej nie robicie?
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:35
        Totez beda rozne rzeczy w zaleznosci od upodoban.
        W moim domu nie mieszkaja tylko Polacy i beda tez hot cross buns
        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:59

> Totez beda rozne rzeczy w zaleznosci od upodoban.
          > W moim domu nie mieszkaja tylko Polacy i beda tez hot cross buns
          > Trzeba pogodzić wszystkich. U mnie prawie cała rodzina mieszka zagranicą i zjawiają się na święta.
    • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 13:19
      TYlko te domowe trociny nic nie załatwiają. Dzieciak ma jeszcze większe fixum na ten słodycz, bo zakazany.
      W zdrowym żwyieniu jest miejsce i na oreo. W ilości rozsądnej...
      Lepiej dać to oreo czy marsa niż czarować ze domowa wersja załatwi sprawę.
      Jezeli dzieciak 80-90% je zdrowo, to 10-20% "niezdrowo" mu nie zaszkodzi.
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:39
        U niego to raczej jakies 5 proc byloby mniej zdrowo.
        • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 14:05
          Nie rozumiem
          Dziecaik 5% swojej diety je mniej zdrowo? TO bardzo dobry wynik
          • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 14:30
            Ja się zastanawiam jakom cudem skoro je obiady w szkole i ciągle te słodycze
            W Uk inaczej to liczą niż u nas chyba
            • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 16:49
              Asma jestem pewna ze twoje dziecko je wiecej slodyczy niz moje.

A w szkole tez nie wylize talerza. Troche skubnie potem cos rozgrzebie. Chyba ze makaron jest to zje

W UK szkole nie ma slodyczy w ogóle.
          • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 16:47
            No jak je tylko cos malego po glownym posilku to chyba nie jest wiecej niz 5 procent. Ja mam niejadka w domu raczej
            • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 17:13
              ten niejadek wsunal 10 ludzi piernikowych?
              • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:39
                Twoja corka 10 monte w 3 tyg?
                • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 17:56
                  hahah kupuje tylko jak jest w promocji 10 moze na dwa lata? smile
                  • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:20
                    Moje dziecko nie lubi monte i u nas tego nie ma poza polskimi sklepami.
                    • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 19:35

> Moje dziecko nie lubi monte i u nas tego nie ma poza polskimi sklepami.
                      >
                      To gdzie jadł, jak u Was nie ma?

• boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 16:00

> Moje dziecko nie lubi monte i u nas tego nie ma poza polskimi sklepami.
                      >
                      Mój to kiedyś jajka Kinder lubił. Mógł ich zjeść sporo.
    • hanusinamama Re: Oreo 31.03.26, 13:20
      Włochem? Miłość do ziemniaków?
      • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 13:37
        Wlochem ze wzgl na milosc do makaronow i pizza i parmigiana itd. A ziemniaki to osobna sympatia.
        • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 13:42
          Ja nie rozumiem, napisałaś, że nazywacie go Włochem ze względu na miłośc do ziemniaków. Czarno na białym. Wkręcasz nas znów?
        • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 16:04

> Wlochem ze wzgl na milosc do makaronow i pizza i parmigiana itd. A ziemniaki to
          > osobna sympatia.
          > Włosi to ziemniaki jako dodatek nie podstawowe danie.
          Lub składnik kultowych gnocchi.
    • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 17:06
      No ale Ty sama napisałaś, że on uwielbia ziemniory i kluski, a teraz że niejadek.
      I że do ciasta dodajesz mleka dla niemowląt to sobie nie wymyśliłam przecież ja bym w życiu na coś takiego nie wpadła. A teraz krzyczysz że wszyscy kłamią i trollują.
      Wkręcasz ludzi, Princess
      • azalee Re: Oreo 31.03.26, 17:10
        Ale to ma w sumie sens, skoro jest niejadkiem to go dokarmia tym mlekiem dla niemowlat (tak jak niemowleta wlasnie) zeby rosl. Ono jest bardzo kaloryczne.
        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:32
          Tak n pewno ilosc mleka w nadzieniu ciastka to wielkie dokarmianie
          • azalee Re: Oreo 31.03.26, 17:37
            Kazdy gram sie liczy
            • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:38
              To licz
              • azalee Re: Oreo 31.03.26, 17:40
                A owszem, liczylam jak dokarmialam moje. Na szczescie juz nie musze bo ladnie rosna, ale trzymam kciuki za was!
                • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:43
                  Moj syn ma 176 cm w wieku 13 lat. Jest najwyzszy w klasie. Stope ma juz 42 rozmiar.
                  Jeśli chodzi o wzrost jest to genetyka. Moja mama raczej czasami mowi: boze zeby nie byl jak Baron Trump.

Po obu stronach wszyscy sa wysocy i to nawet w pokoleniu dziadkow.
                  • azalee Re: Oreo 31.03.26, 17:55
                    Pieknie! Moim zdaniem mozesz juz odstawic mleko dla niemowlat.
                    • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 17:57
                      Mleko w proszku nie jest mlekiem dla niemowlat. Niemowletom podaje sie humanizowane. Specjalna formula mleka w proszku.

To ty uzywasz mleko w proszku by dziecko roslo? Ja tylko okazjonalnie gdy deser wymaga
                      • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 18:00
                        ale mleko w proszku jest mega kaloryczne, teraz dodaje sie jako zamiennik jakies jogurty albo serki rozniaste
                      • azalee Re: Oreo 31.03.26, 18:03
                        Alez to ty napisalas ze uzywasz do pieczenia mleka dla niemowlat, dlatego wszystkie sie tu zdziwilysmy!
                        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:22
                          Azalee pieczenie jako skrot. Przeciez kremu ktorym przekladasz sie nie piecze. Zastanawiam sie co to za ciasto ktore sie piecze z mlekiem w proszku. Zapewne by nie wyroslo.
                          • azalee Re: Oreo 31.03.26, 19:36
                            Princess, zdziwienia nie spowodowalo slowo "pieczenie" a slowo "dla niemowlat"
                          • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 19:37
                            Ok, czyli nie do pieczenia, mój błąd - używasz mleka modyfikowanego dla niemowląt do robienia kremów, deserów takich co sie nie piecze, tak? Jakieś polewy itp.
                            Tak dopytuję, bo nigdy nie widzialam zeby uzywać mieszanki dla niemowląt do Deserów ale ja nie piekę ani nie robię Deserów, wiec sie nie znam.
                          • mysiulek08 Re: Oreo 31.03.26, 19:44
                            np serniki
                            mojewypieki.com/przepis/puszysty-sernik-z-mlekiem-w-proszkuczy
                            mojewypieki.com/przepis/mleczne-ciasteczka

do pieczywa tez sie dodaje

mojewypieki.com/przepis/bulki-do-hot-dogow - z tego przepisu wychodzi najlepszy chleb tostowy

itp itd
                            • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:58
                              No prosze - wszystko jest.
                              • azalee Re: Oreo 31.03.26, 20:00
                                Ale w przepisach mysiulka to nie jest mleko dla niemowlat!
                                • mysiulek08 Re: Oreo 31.03.26, 20:15
                                  no nie jest, nawet by mi przez mysl nie przeszlo kupowac mm dla niemowlat zeby uzywac w wypiekach/deserach, tym bardziej, ze u nas glownie w aptekach dostepne 😛

ps
                                  w szczegoly watku sie nie zanurzam, za duzy poziom absurdu 🤣
                                  • primula.alpicola Re: Oreo 31.03.26, 20:34
                                    mysiulek08 napisała:

> ps
                                    > w szczegoly watku sie nie zanurzam, za duzy poziom absurdu 🤣
                                    >
                                    Ależ przeczytaj, jest piękny!
                                    • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:05
                                      Artyzm trollowania watku
                                • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:06
                                  >Ale w przepisach mysiulka to nie jest mleko dla niemowlat!

A ja napisalam o mleku dla niemowlat gdzie?
                                  • azalee Re: Oreo 31.03.26, 21:45
                                    Princess, ty od początku wątku piszesz o mleku dla niemowląt!
                                    Czy ty znowu nas wkręcasz ?
                                    • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:47
                                      Gdzie? Co?
                                      • sztalugi1234 Re: Oreo 31.03.26, 22:38

> Gdzie? Co?

No przecież tutaj
                                        >
                          • glasscraft Re: Oreo 31.03.26, 20:09
                            Popatrz sobie na Moich Wypiekach - sa przepisy na ciasta i pieczywo z mlekiem w proszku.
                  • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 17:58
                    chlopcy wolno rosna i w tym wieku sa kurduplami i siegaja dziewczynkom do ramienia
                    dopiero pozniej dorastaja
                    dziubdzius tu jest anomaliczny, ojciec tez tak mial?
                    • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:23
                      W wieku 13 lat juz przechodza mutacje i rosna teraz. Ojciec ma 188 cm

Juz doganiaja dziewczynki.
                      • pani.asma Re: Oreo 31.03.26, 19:56
                        Pasował by taki postawny na męża księżniczki Charlotte ale byłby ślub
                        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 19:58
                          Daj spokoj. Ja republikanka a nie royals supporter
    • boggi_dan Re: Oreo 31.03.26, 19:25
      pani.asma napisała:

> Boszze ona nie może beze mnie żyć
      > Muszę ją znowu pozaczepiac bo tęskni i przywołuje moje imię wink
      Spoko Asma. Bądź ponad wszystko. I tak inteligencją zabijasz🤪
      • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 18:09
        boggi_dan napisał:

> pani.asma napisała:
        >
        > > Boszze ona nie może beze mnie żyć
        > > Muszę ją znowu pozaczepiac bo tęskni i przywołuje moje imię wink
        > Spoko Asma. Bądź ponad wszystko. I tak inteligencją zabijasz🤪
        Wszystkie chamskie posty wyleciały w kosmos. A nasze za złamanie prawa.
    • primula.alpicola Re: Oreo 31.03.26, 19:38
      snakelilith napisała:

> Biorąc pod uwagę, że pół forum asmę wygasiło i praktycznie nikt jej nie odpowia
      > da, to sporo to o tobie mówi. big_grin
      >

Mnie od dawna fascynuje jak asma drze łacha z proncess, a princess uważa to za milusie droczenie dwóch psiapsi
    • boggi_dan [...] 31.03.26, 20:30
    • boggi_dan [...] 31.03.26, 20:43
    • boggi_dan [...] 31.03.26, 20:56
      • snakelilith Re: Oreo 31.03.26, 21:09
        Odpowiem ci raz i ostatni tani.
        Wygaś mnie i wsadź se tam gdzie słońce nie dochodzi komentarze na mój temat, bo ja cię nie czytam, jesteś dla mnie bytem ujemnym. Jedyną osobą na tym forum, którą mam na szaro, by od razu omijać ten bełkot wzrokiem i zaraz do tego status quo wracam. Nie wiem też po co ty tu jesteś, przecież z tobą NIKT nie gada. Co za d.....
        • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:11
          O snejkowa rozdajs karty kto moze a kto nie moze byc na forum haha
          • boggi_dan [...] 31.03.26, 21:36
    • princesswhitewolf Re: Oreo 31.03.26, 21:11
      >Biorąc pod uwagę, że pół forum asmę wygasiło i praktycznie nikt jej nie odpowiada, to sporo to o tobie mówi. big_grin

Bo potrafi bardzo fajnie byc uszczypliwa i sobie nie daja z nia rady bo sa mniej inteligentne. Te ktore sobie nie radza to moze ja wygasily. Natomiast asma nie jest nigdy chamem czego o wielu nie mozna tu powiedziec
      • boggi_dan Re: Oreo 01.04.26, 15:40

> >Biorąc pod uwagę, że pół forum asmę wygasiło i praktycznie nikt jej nie od
        > powiada, to sporo to o tobie mówi. big_grin
        >
        > Bo potrafi bardzo fajnie byc uszczypliwa i sobie nie daja z nia rady bo sa mni
        > ej inteligentne. Te ktore sobie nie radza to moze ja wygasily. Natomiast asma n
        > ie jest nigdy chamem czego o wielu nie mozna tu powiedziec
        >
        Ja tam nie wygaszam. A Asmę lubię
    • dracaria Re: Oreo 31.03.26, 22:55
      Oreo to niezrozumiały dla mnie fenomen - ciastka smakujące jak łyżka czystego cukru, no może z lekkim posmakiem kakao, bo taki producent dodał aromat.
      Podziwiam speców od marketingu.
    • sztalugi1234 Re: Oreo 01.04.26, 15:32
      Wchodzę, a tu połowa wypowiedzi Princess i Taniegorady wykasowana... Co się wydarzyło, w nocy jakaś nieprzyjemna sytuacja była??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka