alicia033 07.04.26, 20:09 Pińskiego lecą materiały z naszych służb specjalnej troski nt tego, jak płaciły prokuratorom, obrońcom, dziennikarzom... Polecam zajrzeć, póki jeszcze są. Nie tylko nad Zatoką Perską szykuje się ciekawa noc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: A tymczasem na X 08.04.26, 02:09 PIński ma od wczorajszego wieczora spotkanie z agentami Johnym Walkerem, Jimem Beamem i Jackiem Danielsem. Sądząc po wpisach spotkanie przynosi wysoki procent efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: A tymczasem na X 08.04.26, 06:59 Prokurator Michał Ostrowski wraca do pracy. Małymi kroczkami normalność wraca. Ale całkiem normalnie będzie za dwa lata 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: A tymczasem na X 08.04.26, 11:03 Tego jeszcze nie grali. Kandydaci na sędziów TK mają złożyć ślubowanie jutro w południę w Sejmie. Informację przekazał dziennikarz RMF FM Tomasz Skory. Prezydent Karol Nawrocki został powiadomiony o uruchomionej procedurze, której nie przewidują konstytucja i ustawa. Po takiej formie ślubowania prawdopodobnie rząd podejmie próbę siłowego wejścia do trybunału, jeśli prezes Bogdan Święczkowski nie dopuści czwórki wybranych do orzekania. www.salon24.pl/newsroom/1497878,bedzie-pierwsze-takie-slubowanie-w-iii-rp-nawrocki-dostal-pismo Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 08.04.26, 21:23 lauren6 napisała: > A kwity na Ilonę kiedy pokaże? Tu jestem gotowa uwierzyć mu na słowo. Ona jest tak bezdennie głupia, że do cba pasuje jak ulał. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 08.04.26, 21:35 Ja jestem w stanie uwierzyć mu tylko dlatego, że to love story z Wrońskim kompletnie mi się nie klei. Jedyne sensowne wytłumaczenie tej sytuacji brzmi tak, że starszy pan 70+ myśli główką i został rozkochany przez agentkę o anielskim głosie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 08.04.26, 21:52 Ja w nich nigdy nie widziałam żadnego love story, a w każdym razie nie ze strony Wrońskiego - ot, ona profesjonalna muzyczka a on niespełniony artysta, mający w niej współpracownicę w części, której sam nie ogarnia, czyli komponowania muzyki i gotowy z tego powodu przymykać oczy na jej zachowania rodem z przysłowiowej gimbazy. Ale mogę tu nie mieć racji. Przestałam słuchać tej pary w czerwcu, jak po wyborach Ilona zmieniła stylówę z normalnej na wariatkę w opaskach. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 08.04.26, 22:04 Oni chyba obydwoje porzucili swoje rodziny by zamieszkać razem. Ilona takie teksty wrzucała na Instagrama (typu, że u nich każdy dzień jest jak Walentynki) jakby tam kryzys wieku średniego wjechał na pełnej. Tyle, że jestem cyniczną starą babą i wersja Pińskiego o agenturze jakoś lepiej mi tu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 08.04.26, 22:28 O! To sporo mnie ominęło. Mignął mi na yt w Wielkanoc jakiś short Ilony i Wrońskiego ze szpitala, gdzie się obejmowali ale uznałam, że to on jest znowu w szpitalu a ona go, jak dobra Samarytanka przyszła odwiedzić, dopiero po wczorajszym/dzisiejszym hmmmmm żamieszaniu? zaczęłam czytać komentarze na X Pińskiego i weszłam też na jej profil. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 09.04.26, 09:46 Czyli wersję Pińskiego już znasz. Wg Wrońskiego rosyjskie służby chciały zamordować Ilonę, bo to jest jego najbliższa osoba i chciały się na nim zemścić za napisanie Czasu nielegałów i Morderstwa kontrolowanego. Poza tym skarży się, że z Iloną nie mają pieniędzy i będą robić zbiórki na leki dla niej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 09.04.26, 16:58 o rany!, chyba za bardzo się wczuł w swoje literackie alter ego, Piotra z "Holuba". Szkoda, że Piński uznaje, że redaktorzy są zbędni, komputerowa autokorekta jest całkowicie wystarczająca. No, do błędów ortograficznych pewnie tak, do całej reszty niestety nie. To mogłyby być rzeczywiście co najmniej niezłe książki, gdyby przeszły przez ręce dobrego redaktora. No i Wroński musiałby jeszcze na to pozwolić, a to chyba jeszcze trudniejsze, niż skłonić Pińskiego do wyciągnięcia pieniędzy na redakcję. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 09.04.26, 17:52 Nie dałam rady przebrnąć przez pierwszego Holuba. Piotr mnie koszmarnie irytował: incel-nieudacznik, spragniony miłości kobiety. Od razu widać, że to alter ego Wrońskiego. Tutaj nie trzeba było jakiegoś profilera geniusza, by stwierdzić, że facet totalnie straci głowę dla podstawionej młodszej kochanki. Z drugiej strony nie ma takiego uniwersum, w którym atrakcyjna kobieta w średnim wieku zostawiłaby całe swoje dotychczasowe życie dla starego dziada bankruta, o radiowej urodzie. Facet rzekomo łapał ruskich szpiegów, a dał się urobić jak jakiś młodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 09.04.26, 19:07 lauren6 napisała: > Nie dałam rady przebrnąć przez pierwszego Holuba. Piotr mnie koszmarnie irytowa > ł: incel-nieudacznik, spragniony miłości kobiety. Nic nie straciłaś. Pierwszy jest i tak najlepszy. Ja dałam radę wszystkim trzem, szczęśliwie dwa pierwsze w formie bezpłatnej, czytanej przez samego autora jeszcze na KCht, zapłaciłam tylko za drugi tom, bo nie był tam dostępny. On ma dobre pomysły, miejscami naprawdę sprawne pióro, gdyby to jeszcze trafiło w ręce dobrego redaktora, który by mu m.in. powycinał te romantyczne i nieromantyczne dłużyzny, to mogłyby to być niezłe czytadła. > Od razu widać, że to alter ego Wrońskiego. Tutaj nie trzeba było jakiegoś profilera geniusza, by stwierdzić, > że facet totalnie straci głowę dla podstawionej młodszej kochanki. No więc przyznam, że z racji jego wieku i doświadczeń zawodowych miałam go za bardziej trzeźwego. Ale wychodzi, że się myliłam. > Z drugiej strony nie ma takiego uniwersum, w którym atrakcyjna kobieta w średnim wieku zostawiłaby całe > swoje dotychczasowe życie dla starego dziada bankruta, o radiowej urodzie. Facet rzekomo łapał ruskich > szpiegów, a dał się urobić jak jakiś młodzik. Całkowicie się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 10.04.26, 11:52 Btw Piński dzisiaj powiedział, że prawa autorskie do Holubów ma żona Wrońskiego, którą zostawił dla Ilony 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
call_me_loretta Re: A tymczasem na X 11.04.26, 01:06 alicia033 napisała: > Szkoda, że Piński uznaje, że redaktorzy są zbędni, komputerowa autokorekta jest > całkowicie wystarczająca. To autokorekta, a nie galopująca paranoja połączona z alko tudzież dragami Odpowiedz Link Zgłoś
call_me_loretta Re: A tymczasem na X 08.04.26, 11:31 Znaczy jacyś ludzie coś twierdzą? Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: A tymczasem na X 08.04.26, 22:17 Dziś o 16 Janek już był na orbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: A tymczasem na X 09.04.26, 07:25 Dlaczego są kasowanie posty antypisowskie, czy to forum przejął PIS??? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 10.04.26, 12:02 Poogladalam go. Nie bardzo wiem, co o tym wszystkim myśleć. Niby facet mowi składnie. A potem rozbiegane oczy i dluga seria niekonczonych zdan. Albo ogromny stres, albo sama nie wiem. Ale że służby kontrolowane przez ministra z KO, przez rząd, ktory mocno wspiera Giertycha, tego samego Giertycha, ktory jest, mam wrażenie, prawą ręką Tuska, go tak prześladuje? Nie klei mi sie to. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 10.04.26, 23:10 yenna_m napisała: > Albo ogromny stres, albo sama nie wiem. Stres i permanentne niedospanie to na pewno. > Ale że służby kontrolowane przez ministra z KO, przez rząd, ktory mocno wspiera > Giertycha, tego samego Giertycha, ktory jest, mam wrażenie, prawą ręką Tuska, > go tak prześladuje? > Nie klei mi sie to. Akurat to to mi się klei doskonale: Piński (i Szwejgert) chciałby posłania do więzienia, jak najbardziej zresztą słusznie, przestępców z piss-mafii. Tylko, (nie)stety, nie chce przyjąć do wiadomości, że to nie jest tylko piss-mafia a POPiSsowa mafia, absolutnie niezainteresowana w posyłaniu się do więzienia, natomiast jak najbardziej, od samej góry do dołu zaintersowana we wzajemnym kryciu swoich wałów (w tym tych patomecenasa g.) Dlatego, mimo np. całkowicie obrażających przyzwoitość i inteligencję jego audycji z gąsiorowskim, jednak mu/im w tej krucjacie kibicuję, bo oprócz nielogiczności Pińskiego, wyrzucają sporo materiału wytrzymującego konfrontację z rzeczywistością i prą do tego, żeby doprowadzić do rozliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 11.04.26, 00:41 Wytłumacz mi, dlaczego w tej sytuacji Pinski tak ufa Giertychowi? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 10:02 yenna_m napisała: > Wytłumacz mi, dlaczego w tej sytuacji Pinski tak ufa Giertychowi? Tu mam dwie teorie: a) wyparcie. Jak to Mark Twain ujął: łatwiej ludzi oszukać, niż przekonać ich do tego, że dali się oszukać. b) doskonale wie, że patomecenasem jest niehalo ale że niestety on wierzy w zbawienie nas via tusk, więc uważa, że nie może się z tego wycofać, bo to godziłoby także w tuska, więc usilnie podtrzymuje ten mit o niezkazitelnym romanie i tusku, co to na białym koniu rzucił się z Brukseli na ojczyzny ratowanie🤣🤣🤣. Szkodzi mu to, jak parę razy już tu pisałam, na wiarygodność, no ale to nie mój problem. Przy czym a z b nie są opcjami wzajemnie wykluczającymi się. Ewentualnie, i to byłaby opcja najkorzystniejsza dla jego IQ, które przy dwóch poprzednich nie wypada najkorzystniej, po prostu, jako pijarowiec, wykonuje płatne zlecenie na rachunek giertycha. Ale w to wierzę najmniej, choć nie wykluczam. W każdym razie uważam, że robi dobrą robotę dla odesłania POPiSsu z przystawkami tam, gdzie jest ich miejsce, czyli za kraty i w tym mu nieustająco kibicuję. Podobnie gorąco kibicuję Leszkowi Kraskowskiemu i każdemu innemu, kto pracuje nad tym, by patomecenas doczekał się jednak aktu oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 11:58 Audycje z Gąsiorowskim akurat luboę: spokojny, kulturalny człowiek (w przeciwieństwie do niektórych pułkowników), który potrafi przyciąć bogatą wyobraźnię Janka (jak np z tymi atomówkami). Co do Giertycha też tej miłości nie rozumiem. Giertych nawet się nie zająknął w obronie Janka, gdy PISowskie ścierwa próbowały zrobić z niego wariata. Dwa dni później Janek broni go własną piersią przed oskarżeniami Jadczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 11.04.26, 12:35 No właśnie. Rozumie coś ktoś z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: A tymczasem na X 11.04.26, 15:42 yenna_m napisała: > No właśnie. > Rozumie coś ktoś z tego? > Piński wykorzystuje swoje kanały (Wieści24.pl, YouTube) do promowania linii obrony Romana Giertycha, często atakując jego oponentów. To jest adwokat adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 12.04.26, 21:14 lauren6 napisała: > Audycje z Gąsiorowskim akurat luboę: spokojny, kulturalny człowiek (w przeciwie > ństwie do niektórych pułkowników), który potrafi przyciąć bogatą wyobraźnię Jan > ka (jak np z tymi atomówkami). za to sprzedaje mu fantastykę pt. broń elektromagnetyczna i całą resztę propagandy tych żydowskich zbrodniarzy. W tym punkcie zresztą Wroński był z nimi w 100% zbieżny, tak samo afirmował ten żydowski, zbrodniczy reżim. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 12:48 Jasiek często konfabuluje i ubarwia, wg mnie. Kiedyś, dawno temu, zdarzało mi się go sluchać, ale i dawno temu przestałam. Jeśli mam ochotę się "nakręcić" to zdecydowanie wolę Piątka, który ma od groma dokumentow i je pokazuje. Ostatnio na Xsie wybuchła jakaś afera z Jaśkiem. Nie za bardzo wchodzę w szczegóły, zdaje się, że zarzucił prominentnemu dziennikarzowi, że współpracował z SB, jako maturzysta i potem. A jako dowód zamiescil dokument, z "paragrafami", na podstawie którego ów dziennikarz dostał pieniądze. Okazało się, że przepis w dokumencie, mówi o dofinansowaniu dla dzieci. Dziennikarz pokazał tez wynik swojej lustracji z IPN, gdzie o nic go nie oskarżano. No to Jasiek wymyślił, że pewnie jest w tajnym archiwum. W końcu dziennikarz się wkurzył i zapowiedział proces. I tyle są warte te "rewelacje". Pomijając już wpisy jaśka, pisane jakimś "dziwnym" jezykiem Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 11.04.26, 13:21 Nie wiem, o kim piszesz, ale teraz Janek oskarza Czuchnowskiego i Wrońskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 13:34 To nie ma znaczenia "o kim", chociaż akurat powinnaś wiedzieć, skoro go śledzisz. Chodzi o sposób jego działania. Dla mnie niewiarygodny. Jasiek to taki "najsłynniejszy polski jasnowidz". Gdzieś coś usłyszał, resztę dopowiedział, bez sprawdzania faktów i znajomości tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 11.04.26, 13:53 Nie jestem fanką Pinskiego, a tym bardziej Romka. Zerknęłam na aferę na X. Obejrzałam tez na yt film z Pińskim tuz po sytuacji, aby wyrobić sobie zdanie. Mam sporo wątpliwości i znaków zapytania. Czekam na dalszy rozwój sytuacji i na konkrety z innych żrodeł, neutralnych wobec obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: A tymczasem na X 11.04.26, 18:53 yenna_m napisała: > Nie jestem fanką Pinskiego, a tym bardziej Romka. > Zerknęłam na aferę na X. Obejrzałam tez na yt film z Pińskim tuz po sytuacji, a > by wyrobić sobie zdanie. > > Mam sporo wątpliwości i znaków zapytania. > Czekam na dalszy rozwój sytuacji i na konkrety z innych żrodeł, neutralnych wob > ec obu stron. > Daj spokój. Oni już gonią w pietkę, przypisując swoje afery PISowi. Zaraz się okaże, że Giertych to właściwie z PIS i ci z Kłodzka też. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 14:57 Ja jednak poczekam na wyrok sądu w tej sprawie. Bo oczywiście zakładam, że Czuchnowski zrobi to, co publicznie obiecuje, czyli go pozwie. I nie, nie dlatego, żebym szczególnie wierzyła w prawdomówność Pińskiego a dlatego, że rzetelny dziennikarz w sprawie np. Łukasza Bugajskiego nie zachowłby się tak, jak Czuchnowski. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 11.04.26, 14:59 alicia033 napisała: > Ja jednak poczekam na wyrok sądu w tej sprawie. Bo oczywiście zakładam, że Czuc > hnowski zrobi to, co publicznie obiecuje, czyli go pozwie. > I nie, nie dlatego, żebym szczególnie wierzyła w prawdomówność Pińskiego a dlat > ego, że rzetelny dziennikarz w sprawie np. Łukasza Bugajskiego nie zachowłby si > ę tak, jak Czuchnowski. > > > > > Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 15:31 A ja nie wiem kto jest Bugajski, i nie zamierzam "wiedziec". Dosyć mam napie...nek "bo tak" Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 15:43 mava12 napisała: > A ja nie wiem kto jest Bugajski, i nie zamierzam "wiedziec". Dosyć mam napie... > nek "bo tak" Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova [...] 11.04.26, 15:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 16:14 Mam "do powiedzenia" jeśli ma to jakiś sens. A nie że jeden idiota, z inną idiotka, chce się przepychać. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 16:55 mava12 napisała: > Mam "do powiedzenia" jeśli ma to jakiś sens. A nie że jeden idiota, z inną idiotka, chce się przepychać. Skoro nie wiesz, kto to jest Bugajski to skąd wiesz, że to przepychanka dla przepychanki? Btw. udało ci się w ten sposób nazwać Czuchnowskiego idiotą, noale tak to jest, jak usiłuje się (nie)mówić o czymś, o czym się nie ma pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 17:29 bo ogólne pojęcie mam, bo, jako osoba (w miare) inteligentna nie zabieram głosu w temacie, o którym zupełnie nic nie wiem. Natomiast nie obchodzi mnie napie...nka jaśka, nie wiem po jakim srodku ps. "idiota" nie dotyczyło człuchowskiego. Tylko adresatka następnego epitetu, mogła wyciągnąć takie wnioski. Co specjalnie mnie nie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 17:31 i... nie mam już zamiaru przepychać sie z tobą. Albowiem...jak napisałam powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 12.04.26, 21:07 mava12 napisała: > ps. "idiota" nie dotyczyło człuchowskiego. no więc owszem, właśnie jego dotyczyło. To już alzheimer, mava, że nie kojarzysz [b]własnych/b] postów? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: A tymczasem na X 14.04.26, 14:17 >to już alzheimer, mava, że nie kojarzysz [b]własnych/b] postów? nie, alka. To znaczy tylko tyle, że nie rozumiesz co się do ciebie mówi. Czy raczej, rozumiesz tak, jak pasuje do twojej linii (propagandy. Typowo pisiorskoprawackie - wykręcić kota ogonem i wmówic rozmówcy, że powiedział coś, co chcieliśmy usłyszeć. Czyli robienie z rozmówcy idioty. Na mnie to nie działa a za idiotę uważam adwersarza, nie siebie Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 11.04.26, 22:21 > Nie za bardzo wchodzę w szczegóły, zdaje się, że zarzucił prominentnemu dziennikarzowi, że współpracował z SB, jako maturzysta i potem. Chronologicznie to pierwszy Czuchnowski zaatakował Pińskiego wyzywając go od chorych psychicznie. Piński się odkręcił i pomachał mu przed nosem teczką SB. Nie sądzę, żeby doszło do sprawy sądowej i myślę, że Giertych usadzi swoich kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 14.04.26, 13:27 no nie wiem, czy mu się to uda (i kibicuję, żeby nie). Pińskiemu to mocno wjechało na ambicję (abstrahuję od treści): Od 3 do 15 lat więzienia dla Czuchnowskiego. Jan Piński Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 14.04.26, 13:43 Włączyłam sobie przed chwilą porannego lajwa do obiadu, ale się poddałam. Myślałam, że będzie jakiś komentarz do sytuacji na Węgrzech, plotki o Ziobrze, a tam obrabianie tyłka Wrońskiemu. No ja rozumiem. Też miałam kiedyś przyjaciółkę, która okazała się samicą psa i nadawała na mnie jak radio Wolna Europa. Taka zdrada boli i siedzi w człowieku. Ale ile można w kółko na ten sam temat? Tak się nie buduje zasięgów. Piński wciąż publikuje dane agentów CBA, tylko zamiast się do tego odnieść opowiada, że Wroński donosił słuzbom PRL na kolegów z polonistyki. W tym wszystkim Czuchnowskiego najmniej mi żal, bo koncertowo się podłożył. I po co mu to było? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: A tymczasem na X 14.04.26, 13:59 Piński sie tak nakręcił, ze nie da sie tego czytać. Naprawdę zaczynam sie martwić, czy gościu nie jest rzeczywiscie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 15.04.26, 11:06 Włączyłam dzisiejszy. Nadal o tym samym ale gdyby mówienie o tym samym w kółko mi przeszkadzało, to już dawno przestałabym Pińskiego słuchać 😁, bo odkąd zaczęłam go słuchać, jakoś tak w połowie 2023r., na jego kanale jest w zasadzie w kółko o tym samym, teraz przynajmniej doszła jedna historia więcej, czyli kółko się poszerzyło. No nic, niech dalej walczy, w każdej wersji to, co opowiada, uderza w PO-PiSss. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: A tymczasem na X 15.04.26, 19:38 Dzisiejszy był dobry, szczególnie końcówka. Ciekawe czy Ilona pójdzie na sześćdziesionę. Czekam na dalsze publikacje na X. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: A tymczasem na X 15.04.26, 21:47 lauren6 napisała: > Dzisiejszy był dobry, szczególnie końcówka. Ciekawe czy Ilona pójdzie na sześćdziesionę. Niestety najpierw Piński musi wywalczyć, żeby prokuratura w ogóle była zainteresowana sprawą w inny sposób, niż umorzenie postępowania. A na to, jak widać po dotychczasowych reakcjach (znaczy ich braku) się nie zanosi. > Czekam na dalsze publikacje na X. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś