Dodaj do ulubionych

Pies i zaćma

10.04.26, 21:19

Czy ktoś operował swojemu psu zaćmę? Czy to ma jakikolwiek sens? Zwłaszcza że stać by mnie było tylko na jedno oko ( tak, wiem, brzmi jak kretynski dowcip, ale takie są fakty). Sunia, nieduży kundelek, ma 15 lat, ogólnie jest zdrowa, ale trochę zdemenciala. Czy byłoby jej lepiej? Proszę, nie śmiejcie się ze mnie, dzisiaj ktoś mi powiedział, że robi się takie operacje i po prostu rozwazam.
Obserwuj wątek
    • marzenka12 Re: Pies i zaćma 10.04.26, 21:21
      Mlodszemu psu bym zrobila, 15 letniej suni chyba bym odpuściła. Psy dosc szybko ucza sie sobie radzic bez wzroku.
    • delorianka Re: Pies i zaćma 10.04.26, 22:27
      Zależy od ogólnej kondycji psa. Jeśli ogólnie zdrowy, to tak, ale niektóre psy w wieku 15 lat są już bardzo schorowane…
      • delorianka Re: Pies i zaćma 10.04.26, 22:28
        delorianka napisała:

> Zależy od ogólnej kondycji psa. Jeśli ogólnie zdrowy, to tak, ale niektóre psy
        > w wieku 15 lat są już bardzo schorowane…

Jakos przegapiłam, że twoja sunia zdrowa - super! Skonsultowałabym to z wetem, jakie jest ryzyko.
        Czy brak wzroku bardzo jej doskwiera?
        • nangaparbat3 Re: Pies i zaćma 10.04.26, 23:47
          Trudno powiedzieć. Ogólnie sobie radzi, nie błądzi, wszystko co jej bezpośrednio potrzebne dobrze ogarnia. Ale wyobraziłam sobie, że widzenie dałoby jej jakąś radość - nie wiem, może to brednie, ale gdyby
          • majenkirr Re: Pies i zaćma 10.04.26, 23:49
            Masz rację. Ja bym zrobiła chociaż jedno oko.
    • alpepe Re: Pies i zaćma 10.04.26, 22:37
      Ja czytałam o zaćmie u psa w kontekście tego, że był ból i trzeba usunąć gałkę oczną, by nie bolało. O operacji nie. I psa w tym wieku bym nie operowała, jeśli by to nie miało mu ratować życia.
    • nangaparbat3 Re: Pies i zaćma 10.04.26, 23:48
      Bardzo Wam dziękuję, będę dalej myśleć i się radzić.
    • yenna_m Re: Pies i zaćma 11.04.26, 00:47
      U kogo chcesz to zrobic?
    • siedemkropek82 Re: Pies i zaćma 11.04.26, 06:52
      Ja bym zrobiła i odłożyła kasę na drugie oko.Polecam Kraków,lecznica Retina i dr Stefanowicz.
    • siedemkropek82 Re: Pies i zaćma 11.04.26, 06:54
      A jeśli bym nie zrobiła,to napewno poszłabym na konsultację do okulisty,porozmawiac ja ten temat Ja byłam ostatnio u kociego okulisty ale moje koty młode,zdrowe,rozrabiające.
      • gryzelda71 Re: Pies i zaćma 12.04.26, 08:05
        Co znów dolega twoim kotom, ze okulista grany?
    • scarlett74 Re: Pies i zaćma 11.04.26, 23:17
      Nanga, ja bym nie robiła. Miałam/mam zwierzaki staruszki, trzymam się rady weta, ze w podeszłym wieku, tylko niezbędne zabiegi, bo nigdy nie wiadomo jak organizm starszego zwierzaczka zareaguje ( dodatkowy stres, leki,znieczulenie,powikłania). Tym bardziej, ze piszesz, że psinka czuje się dobrzehttp://emots.yetihehe.com/1/serce.gif

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka