mocca26 26.04.26, 20:50 Braki w NFZ około 23 mld Koszt 800+ około 63 mld Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova Re: Budżet 26.04.26, 20:59 Moja propozycja: Likwidacja 800+ Likwidacja 13 i 14 emerytury. Podniesienie jednorazowej pomocy 300+ na 1200 w postaci bonu na zakup podreczników, pomocy szkolnych oraz odzieży dla dzieci - do realizacji od 1 lipca do 30 wrześnie kazdego roku. POdniesienie składki zdrowotnej. Podniesienie podatków dla osób których dochody przekraczają 1 200 000 pln rocznie oraz korpopracji. Uszczelnienie systemu podatkowego. Pozbawianie obywatelstwa osób które uciekają z powodow podatkowych do innych krajów Odpowiedz Link Zgłoś
minivini Re: Budżet 26.04.26, 21:17 Jestem na tak oprócz tego bonu 1200. Z jakiej racji? I oprócz ostatniego punktu. Co ci przeszkadzają emigranci? Ubywa ci z ich powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
minivini Re: Budżet 26.04.26, 21:18 zwlaszcza ze emigranci często wydają pieniądze w starym kraju, czy to pomagając rodzinie czy to na wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Budżet 26.04.26, 21:57 Hmm... Obywatelstwa to nie, ale niektórych praw już tak. Mam znajomą, wyjechała do Niemiec jako 10 czy 12 latka, później do USA. Ale twardo głosuje na prezydenta itd. No i uj? Z jakiej racji baba, która do Polski wpada na wakacje, o realiach wie mniej niż ja o fizyce kwantowej ma decydować, kto u nas rządzi? Tak, uważam, że np prawa wyborcze emigranci powinni mieć "zawieszane" np po roku od wyjazdu (chyba, że wyjeżdżają na konkretny terminowy kontrakt - np placówki dyplomatyczne) i "odwieszane" np po pół roku ponownego zamieszkania w Polsce. Nie, żeby konkretnie o TE akurat terminy chodziło, ale o zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Budżet 26.04.26, 22:15 Dobrze, że nie postulujesz odebrania obywatelstwa, jak za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Budżet 26.04.26, 23:12 kocynder napisała: > Hmm... Obywatelstwa to nie, ale niektórych praw już tak. Mam znajomą, wyjechała > do Niemiec jako 10 czy 12 latka, później do USA. Ale twardo głosuje na prezyd > enta itd. No i uj? Z jakiej racji baba, która do Polski wpada na wakacje, o rea > liach wie mniej niż ja o fizyce kwantowej ma decydować, kto u nas rządzi? sumując głosy emigracji to akurat wygrał Trzaskowski, więc to jednak ci tu na miejscu zdecydowali kto rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Budżet 26.04.26, 22:56 A teraz powiedz jak przekonujesz do swoich racji 1. rząd 2. (ważniejsze) prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Budżet 26.04.26, 23:36 ale głupie pomysły, jak zwykle, podnieść podatki, zarżnąć ludzi jeszcze bardziej bo rząd rozpierniczył dotychczasowe podatki i chce żreć ich jeszcze więcej. Myśl trochę ! Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Budżet 26.04.26, 21:05 Oczywiście, że będzie podbijanie. Zwłaszcza że dzieci coraz mniej. Nie, na dzietność nie wpłynie, ale żadna partia z powodu 800+ nie pozwoli sobie na przegraną. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Budżet 26.04.26, 22:25 Skoro dzieci coRaz mniej, to i coraz mniejsza grupa wyborców bedzie zainteresowana kontynuacją programu. Teraz wzięcie będzie mieć asystentura dla osób starszych, dofinansowanie opłat za DPS, program sanatorium +, czy skrócenie czasu oczekiwania na rehabilitację. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Budżet 26.04.26, 21:20 Jaka piękna manipulacja połączona z kłamstwami. To ja mam inną propozycję: może wreszcie należy zrobić porządek z NFZ żeby pieniądze nie były trwonione w workach bez dna a od lekarzy za podwyżki zacznijmy wymagać wyższej wydajności pracy? Wg API: "Budżet NFZ na 2026 rok jest napięty, z przychodami planowanymi na ok. 217-221 mld zł, przy czym prognozowana jest luka finansowa (deficyt) szacowana na ok. 17-18 mld zł. Wysokie koszty, w tym ok. 72 mld zł na podwyżki w ochronie zdrowia, wymuszają poszukiwanie dodatkowych środków, a sytuacja finansowa grozi ograniczeniami w dostępie do niektórych badań. Gazeta Prawna Gazeta Prawna +3 Kluczowe informacje o budżecie NFZ (2025-2026): Deficyt: W 2026 r. NFZ zmaga się z poważnym deficytem, który szacowany jest na poziomie około 18 mld zł przy budżecie wynoszącym 221 mld zł. Podwyżki: Ponad 1/3 budżetu (ok. 72 mld zł) przeznaczona jest na podwyżki dla personelu medycznego, co mocno obciąża finanse funduszu. Dodatkowe środki: W 2025 roku budżet NFZ był wspierany dodatkowymi dotacjami z budżetu państwa, w tym m.in. 3,5 mld zł na pokrycie nadwykonań. Przychody 2026: Planowane przychody (netto) to ponad 214 mld zł, z czego 186 mld zł pochodzi ze składki zdrowotnej. Konsekwencje: Trudna sytuacja finansowa przekłada się na plany cięć w budżetach na badania diagnostyczne (np. rezonans, tomografia) oraz dłuższe kolejki do specjalistów. Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) +6" Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:07 bywalec.hoteli napisał: > Jaka piękna manipulacja połączona z kłamstwami. Gdzie tu manipulacja. Nieuzasadnione rozdawnictwo powinno zostać zlikwidowane. 800+ w pierwszej kolejności. A NFZ bez podniesienia składki zdrowotnej i częściowej odpłatności będzie miał deficyty i to z roku na rok coraz większe. Mamy niż demograficzny, coraz mniej aktywnych zawodowo i pracujących, społeczeństwo się starzeje, ludzie żyją coraz dłużej, jednocześnie wiek emerytalny jest u nas bardzo niski zwłaszcza dla kobiet, więc ten problem będzie tylko narastał. Samo się nie naprawi bez niewygodnych reform. Przeszkadzają ci podwyżki w służbie zdrowia, ale 800+ już nie? Trochę słabo to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Budżet 26.04.26, 22:10 Nieuzasadnione rozdawnictwo to na przykład 1,5 miliarda na lekcje religii. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:14 analoga_niet napisała: > Nieuzasadnione rozdawnictwo to na przykład 1,5 miliarda na lekcje religii. Jak najbardziej. Ale 800+ również. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Budżet 26.04.26, 21:28 A kwota niezapłaconych składek w związku z pracą na czarno i różnymi formami preferowanego opodatkowania? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Budżet 26.04.26, 21:33 A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wielkości? Równie prawdopodobne co likwidacja 800+. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:55 runny.babbit napisała: > A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wielkośc > i? > Masz na myśli słynnych krusowców, którzy "też płacą i to dużo", a nigdy i za nic nie podadzą, ile? Ja jestem za ograniczeniem 800+ - ma być na takich samych warunkach, jak "800+ dla niepełnosprawnych, de facto dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji" (numer polega na tym, że niezdolni do samodzielnej egzystencji stanowią ułamek niepełnosprawnych) - a za to za rozszerzeniem go na wszystkich ON. A przynajmniej wszystkich ON od stopnia umiarkowanego włącznie (ci z lekkim i tak przeważnie pracują, więc wychodzą poza wymagane granice przychodów). Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Budżet 26.04.26, 22:32 taki-sobie-nick napisała: > runny.babbit napisała: > > > A taki szalony pomysł żeby wszyscy płacili składkę zdrowotną tej samej wi > elkośc > > i? > > > > Masz na myśli słynnych krusowców, którzy "też płacą i to dużo", a nigdy i za ni > c nie podadzą, ile? > Oczywiście! Ale jest więcej świętych krów. > Ja jestem za ograniczeniem 800+ > > - ma być na takich samych warunkach, jak "800+ dla niepełnosprawnych, de facto > dla niezdolnych do samodzielnej egzystencji" > > (numer polega na tym, że niezdolni do samodzielnej egzystencji stanowią ułamek > niepełnosprawnych) - > > Powinna być zwyczajnie ulga podatkowa na dzieci Ale druga sprawa, że 800+ jest nie tylko łapówką wyborczą, ake też wygodną wymówką dla władz. Nie możesz się dostać do lekarza, ortodonty, a edukacja szoruje po dnie? Ale przecież jest 800+ to sobie możesz ( tu wstaw kolejną pozycję z listy usług publicznych, z których państwo się wycofuje). Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Budżet 26.04.26, 21:38 Ja tylko dodam dlaczego akurat wybrałam 800+ Z jednej skrajności (zero zasiłków na dzieci) wpadlismy w inną skrajność - zasiłki na dzieci chyba nawyższe w Europie, a na pewno jeden z najwyższych. Nawet te 500 to bylo duzo, ale gdyby już przy tym zostać to akurat byłyby brakujace pieniądze na NFZ p.s. to tylko przykład. Ale naprawdę nie wystarczy "nie kraść" a tym bardziej drukować pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:58 Och, jeszcze jest 300+ i dodatek na drugie i kolejne dziecko. Nie, nie wystarczy nie kraść ani nie drukować. Nie wystarczy też ględzić o "dbaniu o najsłabszych". Uwaga dawny występ Kaczora: Spęd kaczy przedwyborczy w mieście jakimś tam. Osoba niepełnosprawna: Ja niczego jako ON nie dostałam od PiS-u. Kaczor: Nie trzeba nam przeszkadzać, tylko na nas głosować. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:58 Jednak z komentarzem: zwróćcie uwagę na formę nieosobową. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Budżet 26.04.26, 22:15 800+ ( a wczesniej 500+) wyciągneło masę dzieci z ubóstwa.. sorry ale durny ten post. Mamy jedne z niższych składek zdrowotnych, moze tu warto poszukać przyczyny Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:27 hanusinamama napisała: > 800+ ( a wczesniej 500+) wyciągneło masę dzieci z ubóstwa.. sorry ale durny tenpost. > Mamy jedne z niższych składek zdrowotnych, moze tu warto poszukać przyczyny Jeżeli chodzi o wyjście z ubóstwa to bardzo średnim pomysłem jest dawać socjal wszystkim, bo wtedy zadłuża się cały kraj i de facto jest mniej środków na pomoc tym faktycznie potrzebującym np. osobom z niepełnosprawnościami czy dzieciom z rodzin gdzie rodzice są niezaradni. Nie tędy droga. A składkę zdrowotną też trzeba oczywiście podnieść, tylko na to też nie ma zgody społeczeństwa. My oczekujemy że państwo będzie nam tylko dawało, jednocześnie że służba zdrowia będzie dofinansowana i będzie działać jak w zegarku. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 26.04.26, 21:59 A co robimy z 40 mld? Spłacamy dług publiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Budżet 26.04.26, 22:11 mocca26 napisała: > Braki w NFZ około 23 mld > Koszt 800+ około 63 mld > > > Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki Nadzieja - wiadomo ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:16 mocca26 napisała: > Mam nadzieję, że z okazji wyborów 2027 nie będzie podbijania stawki Niestety. Obawiam się że będzie. Obstawiam 1000+. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Budżet 26.04.26, 22:33 obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze na NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Budżet 26.04.26, 22:49 zanetka.x napisała: > obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze na NFZ To ekipa rządząca ma własne pieniądze? I nie manipuluj prymitywnie. Każdy może sobie to sprawdzić. Akurat rząd Koalicji zwiększał dotacje i przeznaczył rekordowe środki na NFZ aby załatać dziurę budżetową i sfinansować świadczenia medyczne. Łączne wsparcie z budżetu państwa w 2025 r. oszacowano na poziomie blisko 33 mld zł, co jest najwyższą dotacją w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 00:49 zanetka.x napisała: > obecna ekipa przegra przez to wybory - i dobrze, powróci prawica i da pieniądze > na NFZ Nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 00:50 > Nie da. Albo da niewiele i na sprawy ważne dla wyborców (dzieci, pacjenci onkologiczni). I będzie milion razy powtarzać, że DAŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Budżet 26.04.26, 22:52 to może wreszcie zwiększyć składkę zdrowotną? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Budżet 26.04.26, 23:14 oczywiście, że stawka będzie podbijana. Chodzi o to, żeby wygrać wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Budżet 27.04.26, 01:04 Oczywiście, że będzie podbijanie, i licytacja kto więcej albo kto jest bardziej wiarygodny. Natomiast akurat przykład 500/800+, dla mnie chybiony. To program kto takie ucywilizowanie pomocy dla rodziny, której wcześniej byliśmy pozbawieni i program który realnie pomógł wielu rodzinom. Nie, nie sprawi, że zniknie nam problem z przyrostem naturalnym, po prostu niektórym pozwala godniej żyć. Byłabym zwolenniczką jakiejś jego stałej, ustalonej waloryzacji (np. inflacyjnej co roku), zamiast robienia z niego kolejnego pola licytacji co wybory, bo na to się zapowiada. Inna kwestia to, to co do 500+ później dołożono, i czy to już, zwłaszcza biorąc pod uwagę stan budżetu nie idzie w złą stronę. No, ale nie będę się oszukiwać, tu też będzie licytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 01:08 To program kto takie uc > ywilizowanie pomocy dla rodziny To może by tak ucywilizować też inne formy pomocy? , której wcześniej byliśmy pozbawieni i program > który realnie pomógł wielu rodzinom. Nie, nie sprawi, że zniknie nam problem z > przyrostem naturalnym, po prostu niektórym pozwala godniej żyć. Niektórym. I do tych bym go ograniczyła. Patrz wyżej moja odpowiedź do Rabbit. Byłabym zwolenn > iczką jakiejś jego stałej, ustalonej waloryzacji (np. inflacyjnej co roku), zam > iast robienia z niego kolejnego pola licytacji co wybory, bo na to się zapowiad > a. Inna kwestia to, to co do 500+ później dołożono, i czy to już, zwłaszcza bio > rąc pod uwagę stan budżetu nie idzie w złą stronę. No, ale nie będę się oszuki > wać, tu też będzie licytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Budżet 27.04.26, 01:09 > Patrz wyżej moja odpowiedź do Rabbit. Do runny babbit. Odpowiedz Link Zgłoś