Dodaj do ulubionych

Telefony z Fundacji

26.04.26, 23:49
Jako, że jeśli mamy środki finansowe to mamy obowiązek pomagać potrzebującym to zazwyczaj staram się to robić i nie odmawiam.
Ale chciałabym się poradzić:
1. Dzwoni osoba podająca się za "babcię Franka". Pyta, czy może przesłać pocztą broszurkę o wnuczku z prośbą o pomoc. Proszę, żeby przesłała wiadomość na maila. Pani mówi, że na maila to nie, i że dziękuje i do widzenia. Przesyłka też nue przuchodzi. Jaki jest sposób działania tej formy zbierania pomocy? Czy to próba wyłudzenia czy odmówiłam chłopcu pomocy?

2. Dzwonią osoby z prośbą o przekazanie 1,5% podatku. Mówię grzecznie zgodnie z prawdą, że już zostałam rozliczona i przekazalam znajomej osobie. I, że jest mi przykro (bo jest), że niestety nienda się pomóc wszsytkim. Koniec rozmowy. Czy powinnam poprosić o przeslanie wiadomości z informqcją o potrzebującym? Wywdy mogę coś wpłacić.

3. Telefony z prośbą o wsparcie jakiejś Fundacji w zamian za np. Atlas geograficzny albo botaniczny. Na to nie wpłacam, bo to jest dla mnie podejrzane
Czy słusznie?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Telefony z Fundacji 27.04.26, 00:03
      Imho tak.
    • nieobiektywnie Re: Telefony z Fundacji 27.04.26, 00:05
      Dziękuję, nie jestem zainteresowana, do widzenia. Koniec rozmowy. I więcej o tym nie myślę.
    • katriel Re: Telefony z Fundacji 27.04.26, 00:30
      Najlepiej, żebyś w ogóle (ani ty, ani nikt inny) nie dawała żadnych pieniędzy osobom i fundacjom, które wydzwaniają po ludziach nieproszone. Może się w końcu oduczą?
    • kaki11 Re: Telefony z Fundacji 27.04.26, 01:11
      1. Że dosłownie podaje się, za babcię/innego członka rodziny chorego dziecka, a nie za osobę pracującą w fundacji? no to z tym się nie spotkałam, i dla mnie dość dziwne.
      Ja akurat, często z ciężkim sercem dokładania się do zrzutek które łapią mnie telefonicznie odmawiam. Co miesiąc po wypłacie i tak przelewam pieniądze na kilka takich leczeniowych zbiórek, ale nie bardzo widzi mi się, że miałabym w przypadkowych momentach dodatkowo wczytywać się w te opisy, googlać wiarygodność fundacji która zadzwoniła i przesłała wiadomość (bo tak to pomagam tym które znam), i wpłacać tam dodatkowo. Tak, pewnie czasem odmawiam tym, którym trzeba pomóc, ale przecież i tak nie pomogę wszystkim. Żyjemy w świecie zbiórek, niestety sad
      • eva_evka Re: Telefony z Fundacji 27.04.26, 11:16
        Dokladnie tak się przedstawia.
        Problem w tym, że prowadzę JDG, mój telefon jest podany w różnych miejscach, w tym na stronie internetowej. Tak na prawdę może zadzwonić każdy a ja nie mam przestrzeni do analizowania uczciwości proszącego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka