Dodaj do ulubionych

Jak odpoczywacie

21.05.26, 07:13
Nie mam na myśli tego czy odpoczywacie biegając czy leżąc tylko o pory tego odpoczynku i regularność.

Codziennie i długo? Codziennie i krótko? W weekendy staracie się nadrobić brak odpoczynku w tygodniu?

Często jestem w trybie najpierw śpimy 5 godzin dziennie a w weekendy śpimy po 20 godzin na dobę (oczywiście celowo przesadzam, ale wiadomo o co chodzi). Chciałabym jakiejś regularności, bo podejrzewam, że jest ważna, ale ciągle mi nie wychodzi.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 07:27
      No regularny sen jest ważny, owszem, ale "odpoczynek" to już kwestia dość umowna, nie wiem na przykład co miałoby znaczyć "codziennie i krótko", chyba raczej każdy poza ludźmi totalnie zajechanymi pracą czy obowiązkami ma momenty kiedy nie jest w kołowrotku. Czy spokojny obiad kwalifikujesz jako odpoczynek? Spacer? Wypicie kawy? Nie wiem czy w ogóle da się to jakoś ubrać w ramy albo policzyć.
    • em_em71 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 07:29
      W weekendy to ja nadrabiam zaległości z tygodnia -pranie, zakupy, sprzątanie, ogród. Skutek jest taki, że w poniedziałek zawsze jestem przemęczona i regeneruję się w tygodniu.
      Nie odpoczywam według harmonogramu. Staram się przesypiać 7 godzin, a że wcześnie wstaję, niestety poświęcam ewentualne wieczorne snucie się /filmy, czytanie, słuchanie żab/ na sen.
    • primula.alpicola Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 07:39
      Np. leżąc z nogami na ścianie, spacerując po lesie, siedząc nad rzeką, praktykując jogę yin, pijąc kawę po obiedzie. Codziennie, regularnie.
      Co do spania, to jeśli udaje mi się w tygodniu spać po te 7h, to w weekend nie mam w ogóle potrzeby odsypiania, budzę się bez budzika po ok. 7h
    • daniela34 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 07:41
      W weekendy na pewno śpię dłużej niż w tygodniu, ale to nie jest jakaś duża różnica. Odpoczywam raczej trochę codziennie, w weekendy czasem niestety mam rożne sprawy, powiedzmy "domowe" z listy do pozałatwiania, więc to nie zawsze jest taki czysty odpoczynek. Inna sprawa, że wysiłek fizyczny dobrze robi na głowę, więc może i jest.
    • mikams75 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 07:46
      Mnie tez trudno jest utrzymac staly rytm godzin snu i notorycznie mam tak jak ty - malo spie a jak mam wolne do odsypiam do oporu. Czasem udawalo mi sie wystarczajaco duzo spac a w wolny dzien wstac w miare wczesnie i ten dzien lepiej wykorzystac niz odsypiac a pozniej snuc sie nieprzytomna. I to jest moim celem ale roznie mi wychodzi. Pogoda sie poprawia teraz, wiec mam wieksza motywacje, zeby wolne spedzic gdzies aktywnie poza domem.
      Ale poza snem spokojnie znajduje czas na odpoczynek w tygodniu. Spokojne wypicie kawy, posiedzenie na necie, poczytanie ksiazki, pogapienie sie na ladne widoki, spacer, troche sportu itp.
    • m_incubo Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 08:07
      Nie da się nadrobić braku odpoczynku ani odpocząć na zapas.
      I co miałoby znaczyć "regularnie". Codziennie, co drugi dzień czy regularnie w piątki? Sztywny plan dnia i odpoczynek wpisany w kalendarz można ewentualnie mieć pracując codziennie w tych samych godzinach i odpoczywając w ten sam sposób (np regularnie godzina na siłowni lub codziennie drzemka po obiedzie), inaczej będzie trudno.
      Nie pracuję od-do, nie pracuję codzienie tyle samo, co już samo w sobie wiele ułatwia. Popołudnia wyglądają różnie, weekendy też, ale gdybym ustawiała sobie sztywny plan typu zawsze w piątki o 18.00 idę na basen, to najdalej po drugim razie odechciałoby mi się chodzenia na basen w piątki na 18.00, albo i na zawsze.
    • hailey_bieber2004 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 08:38
      Śpię codziennie ok. 10 godzin. Jest to najważniejsza dla mnie forma odpoczynku.
      • infinitypool Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 12:41
        A z ciekawości- o ktorej chodzisz spac i o ktorej wstajesz?
        • hailey_bieber2004 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:33
          Mniej więcej północ-10.00
    • hanusinamama Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 08:40
      Spie 7,5-8 godzin dziennie ( kiedyś 6). I mniej wiecej o stałej porze kładę się codziennie.
      Kładę się o 23 i 6,30 ( weekend 7). Odpoczywam codziennie. Nie da się na zapas.
    • pepsi.only Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 08:56
      Można powiedzieć, że ja "łapię" odpoczynek. Nie ma w tym wielkiej regularności, chociaż bardzo staram się takową wprowadzać. I nie mam weekendów. Dlatego poniedziałki staram się mieć wolniejsze, co nie znaczy że spędzam ten dzień na kanapie.
      Odpoczywam, jak zmieniam sobie i żongluję zadaniami w pracy.
      Np robiłam coś fizycznie, to dla odmiany siadam do kompa i biorę się za kreatywne zadania do pracy. I w drugą stronę- mam spotkania, ustalania, cały czas z ludźmi, to dla higieny głowy robię coś odwrotnego.
      Czekam w samochodzie na spotkanie z klientem, to włączam muzykę i nie myślę o niczym. Jak jestem przebodźcowana to siedzę w ciszy. Zastygam wręcz. (medytuję? chyba samoistnie nauczyłam się big_grin) Joga mi pomaga. Taka domowa przed YT. Treningi- fizycznie wyczerpują, ale doceniam, i z czasem nauczyłam się "wyłączać głowę", skupiam się na tym co robię i daje mi to pewnego rodzaju odpoczynek psychiczny od tej mojej całej reszty życia.
      Rytuał ematki- od wczesnego rana dużo nabiegałam się i parę konkretów za mną, to te pół godzinki, no do godziny tongue_out , spędzam na ematce z kawą, i to jest mój reset. Od pracy i obowiązków.

Snu mam za mało!
    • mabel_mora Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 09:07
      przebywanie samemu w ciszy, praktykuje to codziennie, w ilości zależnej od możliwości i zmęczenia

wysypianie się - nie umiem spac do południa, odsypiac, wysypiac sie na zapas

szczerze powiedziwszy, to mam to szczęcie, ze nie przemęczam sie za bardzo, a odpoczywam tez sporo.
      • hailey_bieber2004 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:36
        Też uważam ciszę za bardzo regenerujący element.
    • siedemkropek82 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 09:10
      Ja odpoczywam leżąc.Spie dużo bo zawsze kochałam spać dlatego wyglądam na 35 lat a nie na 44.
    • wena-suela Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 09:18
      Ja chyba żyję w trybie wypoczynkusmile Mam co prawda sztywne godziny pracy, ale jest przyjemna. Domownicy nie wymagają obsługi jedzeniowo/praniowej. Ktoś mi sprząta, zakupy przywożą. Często gotuje, ale proste, głównie azjatyckie dana. Tyle, że dla mnie to też forma relaksu, lubię gotować. Czuję jak od razu podnosi mi się nastrój i wyłączają myśli. Więc wypoczywam regularnie i codziennie. Czasem zdarzają mi się gorsze noce (budzę się za wcześnie), wtedy odsypiam w weekend. I uważam, że jak najbardziej można i warto "naodpoczywać" się w weekend, jak ktoś ma zawalony tydzień. I wyspać za wszystkie czasysmile
    • beataj1 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 09:23
      Mam kilka zasad: jak wracam z pracy musze mieć minimum 30 minut spokoju by odparować w domu. I nie, nie obchodzi mnie ze dzieci są głodne, lekcje do zrobienia i świat się kończy. Wytrzymali do mojego powrotu, dadzą radę jeszcze 30 min. Potem wieczory są moje, jakaś godzna przed snem jest na regenrracje - na szczęscie bez problemu pójde spać jak w zlewie są naczynia czy w pralce uprane pranie czy inne tego typu rzeczy.

W weekendy pubie spokojnie startować - tj w ciszy posiedzieć z kawką i książką/podcastem.
      Reasumując -odpoczywam nie ciągiem a krótszymi odcinkami. Zresztą z ADHD nie usiedzę dłogo - chyba że na leżaku nad basenem smile
      A, i przynajmniej 2 razy do roku mam wypad z domu bez dzieci i chłopa - to jest prawdziwy odpoczynek. Z przyjaciółkami na wywczasie, najlepiej AI.

Potem mogę ogarniać rodzinne wakacje.
    • mocca26 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 10:31
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi.. Ja własnie mam problem z regularnością snu (liczba godzin, godzina zasypiania itd). Zasypiam i śpię dobrze (jak mam okresy, że się budzę np koło trzeciej, to potrafię zidentyfikowac przyczyne i ją usunąć). Co udaje mi się wypracowac jakiś rytm po kilku tygodniach upada.

Z tym odpoczynkiem w ciągu dnia róznie bywa dlatego chciałabym przynajmniej sen wyregulować. Chciałabym wstawać wczesniej, żeby mieć czas na bardzo wolną kawę w domu nawet w dni kiedy idę do biura,
      • primula.alpicola Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 11:34
        Sen to jest absolutna podstawa, koniecznie wyreguluj.
        Dlaczego ten rytm Ci upada co kilka tygodni?
        • mocca26 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:25
          bo np trafi się jakies późne kino, inne wyjście albo nawet film w TV. Albo nie jestem śpiąca bo się zdrzemnęłam przez 30 minut w ciągu dnia (a nie zawsze mogę, raczej rzadko, więc to nie może być jakis stały punkt). Albo przyjdę padnięta z pracy i położę się "na chwilkę" i trwa to dwie godziny.
          • primula.alpicola Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 15:25
            No życie. Szkoda by było ze wszystkiego rezygnować dla sztywnych godzin snu. Najbardziej to Cię chyba wybijają z rytmu te drzemki w ciągu dnia.
            Dla mnie już totalnie zakazane od kilku lat
      • hanusinamama Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 11:51
        Dla mnie ustalenie regularnych godzin snu i wstawania (w weekendy i urlopy tez) to był game changer. Czasami kusiło, zeby w niedziele dłużej pospać (w sobote i tak starsza ma albo siatkę albo basen) ale teraz już nawet budzika nie potrzebuje.
    • bi_scotti Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:36
      Mysle, ze tak w 100% i totalnie to odpoczywam/relaksuje sie pod prysznicem, ewentualnie lezac w wannie ale wtedy najczesciej czytam wiec to nie jest taki total relax. Gdy mi pod prysznicem woda leci na glowe & cale cialo, czy to rano po jogging, czy wieczorem po calym dniu, mam poczucie full reset. Sure, jest to chwilowe ale "daje moc" wink Potrafie spac anytime anywhere - gdy mam stressful day, aplikuje sobie 20-30min nap w czasie lunch ale nie traktuje tego jako odpoczynku tylko metode na przetrwanie wink Cheers.
    • hosta_73 Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:40
      Odpoczywam codziennie, w domu, po obiedzie. Nienawidzę jak muszę od razu gdzieś iść, jechać czy robić. Lubię posiedzieć też późnym wieczorem i wtedy również odpoczywam co - niestety! - jest ze szkodą dla długości snu. Musze się bardzo pilnować, żeby nie iść zbyt późno spać, bo zauważam z wiekiem, że teraz to podstawa mojego dobrego samopoczucia.
    • piataziuta Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 13:40
      Dzisiaj odpoczywałam np. o 8 rano, czekając na zmianę kół zimowych na letnie. Tak, 21 mają dopiero zdjęłam zimowe, bo nie miałam wcześniej czasu.
      W ramach tego odpoczywania, nie napisałam posta w twoim wątku, tylko siedziałam w ciszy.

Jeśli chcesz więcej takich tipów na odpoczywanie, to wal śmiało! :p

8 godzin snu u mnie być musi, inaczej bym dawno umarła pracując 6/7 dni w tygodniu.
    • baletnicazielona Re: Jak odpoczywacie 21.05.26, 18:54
      Pół godziny po pracy, puszczam sobie krótkie seriale dokumentalne, siadam w fotelu i oglądam.
      No i minimum 7,5 godziny snu nie podlega negocjacjom. Chodzę wcześnie spać, wstaję codziennie o tej samej, wczesnej godzinie, w weekend budzę się sama jakieś pół godziny później i nie zarywam nocy bo przysypiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka