Dodaj do ulubionych

Zęby niewyrośnięte

28.05.26, 12:32
Czy ktoś ma tak jak ja lub podobnie? 2ki górne w ogóle mi nie wyrosły,zamiast 2ek mam kły.
4ka górna mi nie wytosła,zamiast 4ki do 38 roku życia miałam mleczaka,wypadł,stałego zawiązka zęba brak.Bardzo dbam o zęby.I jestem uczulona na ich punkcie.
Obserwuj wątek
    • mabel_mora Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 12:47
      a co lekarz na to? nikt ci nic nie proponował? zwłaszcza, ze piszesz, że bardzo dbasz i jestes przeczulona

u ciebie widac braki, nawet bez uśmiechania sie
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 12:51
        Na 2ki nic-nie wyrosły,na 4kę-implant.
        • mabel_mora Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:01
          ja ci wspolczuje sad naprawdę
          to idiotyczne, ze nie ma finansowania NFZ w takich przypadkach, bo nie jest to wylacznie problem estetyczny, a takie leczenie jest bardzo drogie
        • aqua48 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:03
          A most na tę czwórkę? albo malutka proteza ruchoma?
          • princy-mincy Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:23
            To lepiej implant. Przecież do mostu trzeba tak naprawdę zniszczyć sąsiednie zęby.
            • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:23
              Jeszcze jest zakładana proteza.
    • mava12 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:06
      a co z 3kami? bo ich nie widać.
      Ja kiedyś rozmawiałam z mamą z klasy mojego syna. I w luźnej rozmowie, powiedziała, że ona ma zęby stałe a za nimi mleczaki. Czyli taki podwójny rząd. Powiem, że lekko mnie to zszokowało. Nie wyobrażam sobie czyszczenia...
      A do dentystów nie chodzisz? w twoim przypadku to raczej nie do takich zwykłych, z przychodni ulicę dalej.
      Powinnas skonsultować to w jakiejś specjalistycznej przychodni/szpitalu i u fachowca.
      • karollo26 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:09
        Dziwne, dla mnie te mleczaki powinny być juz dawno usunięte. Moje dziecko tak miało że stały rósł przed mlecznym i od razu mleczny został.usuniety.
        • mava12 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:28
          >Dziwne, dla mnie te mleczaki powinny być juz dawno usunięte

no ale ja rozmawiałam jakieś 20 parę lat temu więc myślę, że i warunki leczenia były wtedy inne. Bo te zęby wyrosły jeszcze wcześniej.
          • aqua48 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:44
            No jednak nie, prawie 60 lat temu miałam takie zęby mleczne które nie chciały same wypaść usuwane u dentysty.
          • profes79 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 17:11
            Na pewno nie; miałem ten sam problem dobre 40 lat temu, też rozwiązany usunięciem mleczaków.
            • mava12 Re: Zęby niewyrośnięte 29.05.26, 00:50
              być może, ani ja, ani nikt z mojej rodziny, nie miał takich problemów. Owszem, słyszałam, że jakiś tam pojedyńczy mleczak nie wypadł i był usuwany ale żeby cały garnitur?
      • alpepe Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:17
        Może to krokodylica była?
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 13:29
        Na zdjęciu widać,że zęby nr 3 czyli kły są w miejscu 2ek.a 2ki nie urosły bo ich nie ma.Napisalam,że pod mleczakiem nie było stałego zeba-nie wyrósł,brak zalążka bo go nie ma w kości.
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:15
        ... Zęby na zdjęciu to dwie 1ki i dwie 3ki i jedna4ka więc trójki widać.
    • aandzia43 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:03
      Trójki naturalnie ustawiły ci się tak blisko jedynek czy nosiłaś aparat? Przy hipodoncji czyli najczęściej nadmiarze miejsca w łuku zęby dążą do luzów i najczęściej rozstawiają się dość równomiernie. Bliska osoba z hipodoncją dwójek i innymi brakami (ty chyba nie nie masz też czwórki) zrobiła sobie zgrabny most na cały przód. Inni wybierają implanty. Do czasu wszczepienia implantów lub innego rozwiązania możesz nosić mikroprotezę.
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:14
        Napisalam-nie wyrosły mi 2ki i 4ka.
        • aandzia43 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 15:28
          Ok, a do mojego pierwszego zdania odniesiesz się? Oczywiście nie musisz smile
          • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 15:36
            Nie,nigdy żaden ze stomatologów nie namawiał mnie na aparat.Nie nosiłam.
            • simply_z Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 20:41
              Serio?a ten ukruszony ząb?
    • princy-mincy Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:15
      Moja szwagierka i jedno z jej dzieci mają po dwie górne dwójki z obu stron, natomiast nie mają górnych kłów.

Jeśli dbasz o zęby to na pewno konsultowałas wcześniej brak dwójek z dentystą/ ortodonta. Jeśli tak, to co powiedział/a?
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:21
        Całe życie konsultowałam te niewyrośnięte zęby.Jestem ewenementem ponadczasowym i uniwersalnym.Tylko implant w miejsce wypadnietego mleczaka.38 lat miałam zęba mlecznego.
        • aandzia43 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 15:25
          Bez przesady z tym ewenementem, hipodoncje chodzą po ludziach. Ósemki, dwójki górne, przedtrzonowce - najczęściej.
    • hanusinamama Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 14:34
      MOja młoda nie ma jednej stałej dwójki ( po mnie). Będzie mieć mleczną nadbudowaną i trójkę przerobioną na dwójkę własnie jak skonczy sie proces prostowania.
      Ja mam mleczne 2 (nadbudowane).
    • natalia.nat Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 16:12
      Poważnie? Zrobiłaś zdjęcie swoich zębów i części twarzy i wkleiłaś na ogólnodostępnym publicznym forum, żeby każdy w Polsce i na świecie mógł sobie obejrzeć jak kiepsko to się prezentuje? Z takimi sprawami to się idzie do fachowców stomatologów, a jeśli już bardzo chcesz porady czy informacji tutaj, to wystarczy opis.
      • siedemkropek82 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 17:28
        Tak,zrobiłam ale wcześniej widziała to zdjęcie dentystka.
    • ingaki Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 18:14
      Mam dokładnie tak samo, brak dwójek (nie było zalążków) i na miejscu dwójek mam trójki czyli kły.
    • bei Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 19:56
      Ząb niewyrośnięty- to jest ząb zatrzymany. Ty nie masz zawiązków, prawda? Co Ci lekarz radzi? Tam gdzie jest brak czwórki- powinnaś zdecydować się na mikro-protezkę, albo implant.
    • leyla76 Re: Zęby niewyrośnięte 28.05.26, 21:31
      Poradzić nic nie poradzę, bo uważam, to za totalne zaniedbanie ze strony twoich rodziców.
      Dziecko mojej koleżanki miało podobnie i ortodonta od razu stwierdził, że dziecko nie ma zalążków zębów stałych i po wypadnięciu mlecznych, nic nie wyrośnie.
      Dostał jakis stopień inwalidzki i wszystko było pokryte z funduszu, tzn wstawienie implantów, leczenie itd. No ale my jesteśmy w Szwajcarii.

Mojemu dziecku nie wyszły trójki , okazało się, że utknęły w dziąsłach, bo ze względu na wąską szczękę nie było na nie miejsca. Miał aparat aby rozciągnąć górne podniebienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka