mabel_mora 02.06.26, 12:19 pamiętajcie! jedzenie słodyczy prowadzi do dentysty! ...ta tacka była pełna a co ematka dzis jadła/je? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 13:28 Zjadłam bowl'a z salatkowni za rogiem, z brązowym ryżem, kurczakiem sweet chilli I warzywami :p słodkiego nic nie jadłam, ale widziałam w Lidlu rożki solony karmel i się boje nawet obok nich przechodzić, bo miałam okres, że się od nich uzależniłam, potrafiłam zjeść 6 dziennie 😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 13:59 O jakie ptysiunie! Rano bułkę z mascarpone i dżemem pomarańczowym. Teraz zapiekankę z makaronu, mięsa, groszku i mozzarelli. Potem jeszcze zjem jajka i paprykę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:36 primula.alpicola napisała: > Rano bułkę z mascarpone i dżemem pomarańczowym. Ooo takiego połączenia, nie jadłam - zwykle dżemy jadam z serkiem śmietankowym, a twoje połączenie brzmi tak mniam tłuściutko. A najbardziej lubię konfiturę pomarańczowo-imbirową Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:42 O, umiem robić taką konfiturę. Robię na jesień-zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 09:34 Bardzo dobre, polecam. Mam taką jedną jedyną bułę, którą tylko do tego "dania" używam Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 14:11 Dzisiaj bieda bo lodówka wyczyszczona praktycznie do zera w oczekiwaniu na przywiezienie nowej. Więc moje ulubione śniadanie na słodko było, czyli wafle ryżowe z odżywką białkową, masłem orzechowym i truskawkami do tego kawa Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 19:01 Zjadlam zupe szparagowa, mam jeszcze troche na jutro. Dla bombelkow robie dzis sos bolognese, jutro bede z niego robic nadzienie do lasagne albo cannelloni.I pieke im ciastka do sniadaniowek. Wszystko dlatego, ze nagle okazalo sie ze mam wolne popoludnie i pomyslalam, ze zamiast konczyc porzadki w biblioteczkach lub wreszcie ogarnac moja szafke z dokumentami moge posiedziec na ematce i cos ugotowac Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 19:04 Naleśnika z tuńczykiem, po którym mnie piecze 🥴 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:28 twarozek ze skyrem i szczypiorkem i wlasny chleb na zakwasie (tez wlasny) ze slodkosci nic ale jak chcesz ptysie to prosze, siem pani czestuje i jeszcze stroopwafle doloze Odpowiedz Link Zgłoś
najbrzydszemiastowpl Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:48 Skąd jest ta filiżanka z prostokątnym talerzem i pogiętą łyżką? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:43 mabel_mora napisała: > pamiętajcie! jedzenie słodyczy prowadzi do dentysty! Zachęcasz nas, żeby zdobyć klientelę? Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:45 A propos ptysiów, kojarzycie takie jakby PRLowskie, duże ptysie? Z kremem, który nie jest śmietanowy, tylko taki bardziej sztywny, no jak ciepłe lody, takie sztuczydło JAK JA KOCHAM TEN KREM! Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:50 Bywają czasem u mnie w małej cukierni eklerki z kremem kawowym, pożeram je zawsze gdy uda mi się kupić. A dziś było zdrowo: pieczony pstrąg i surówka z młodej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:15 wklejalam wyzej - oldskuklowe ptyski z rozowa pianka beza ubijana z cukrem na parze, z dodatkiem proszku kisielowego (zurawina/wisnia) i po nalozeniu do ptysiow, obsypane cukrem pudrem i podsuszone w piekarniku biala pianka z dodatkiem skrobi ziemniaczanej Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:27 i to nie sa az tak straszne sztucznosci, tyle co proszek kisielowy, jesli chcesz miec kolor do pianki do cieplych lodow dodaje sie zelatyny Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:40 Dziękuję, spróbuję kiedyś zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 22:50 jak sie zdecydujesz na produkcje to dam Ci dokladniejsze wskazowki Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 10:27 to sie chyba nazywa beza włoska, sa to zaparzane białka w dziecinstwie jako koszmar oszukanych lodów pt. ciepłe lody a teraz smakuje mi to, kolezanka wypełniła tym takie rurki ( ciasto nawija sie na metalowe rurki i tak piecze) ...czy to wytrzyma 1-2 dni? czy tez wytrąci się woda? i pianka oklapnie? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 10:48 Wytrzyma. Zrobiłam kiedyś córce tort dekorowany kremem na bazie bezy włoskiej. Piękny był ale ten krem 🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:21 Ale bym jadła 😄 wręcz niczym pchła szachrajka, wyjadłabym krem i zostawiła resztę tortu Szarm, a wiesz jak oni na to mówią we Włoszech? Czy to taka beza „włoska” jak placek po węgiersku? 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:35 meringa italiana meringa to beza po włosku Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:35 Nie, nie jak placek we Włoszech też się nazywa beza włoska, a dokładniej meringa italiana lub meringa all'italiana Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:48 Ale zaraz, mówimy o bezie, czy o tym kremie ptysiowym? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:50 A dobra, krem jakby go upiec stanie się bezą, chyba już rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:57 O wszystkim po trochu chyba 😅 bo na tej samej bazie robione :p Krem ptysiowy powstaje po dodaniu kisielu do bezowej bazy, krem do tortu po dodaniu do tej samej bazy masła no a beza, to bez dodatków i upieczona:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:47 nie wspominaj mi o kremie maslanym na bazie bezy 🤬 drgawek nerwowych dostaje 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:49 Dlaczego?:p mnie on jedynie nie smakował, ale dekoruje się tym świetnie, trzyma kształt i cuda można zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:14 cala historia z tym byla powtorki nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 20:10 bo to bylo tak : po produkcji lodow zostaja bialka i zrobil sie spory zapas (mroze) wiec trzeba bylo wreszcie wykorzystac tort bezowy z kremem bezowym brzmial dobrze dzien1. upieklam 3 duze blaty bezowe dzien 2.zrobilam beze szwajacarska, zrobilam krem, dodalam gorzka czekolade, rum i.. zwarzylo sie koncertowo, a ze bylo tam 400gram masla, tabliczka czekolady to zal bylo wyrzucic, przeszukalam net jak toto ratowac i stanelo na lekkim podgrzaniu, wystudzeniu i ubiciu ponownym dzien3. nie bardzo sie chcialo ubic, to wyjelam porcje bialek, po rozmrozeniu zrobilam porcje bezy, polaczylam z tym nieudanym kremem, cos tam wyszlo ale nadal bylo dosc rzadkie, juz w zacieciu pt 'ja ci pokaze!" zrobilam klasyczny krem maslany na jajkach ubitych na parze i dodalam te 'beze' z maslem i czekolada, aleluja! wyszlo (ilosc jak dla pulku wojska oczywiscie) cos mozna bylo wylozyc na blaty ale nadal nie byl to sztywny krem wiec ukladalam i przekladalam blaty kremem w tortownicy i zrobilam z tego mrozony tort bezowy ponoc wg zjadaczy to byl najlepszy tort bezowy jaki wyszedl spod moich rąk, a szczegolnie krem ale, nie powtarzac tego juz nie bede, bialka zuzywam w miare na biezaco Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:25 Matko bosko, to już nie jest gotowanie. To jest wiedźmiństwo 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 01:30 az tak wiedzminsko to nie bylo😃 nie lubie wyrzucac jedzenia, o ile oczywiscie nie jest zepsute, a tu nie bylo, tylko cos 'nie tak' poszlo w procesie produkcji, czasami tak bywa Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 07:41 Omg, masz ty cierpliwość kobieto! 😅😅 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:32 hailey_bieber2004 napisała: > A dobra, krem jakby go upiec stanie się bezą, chyba już rozumiem Bezy włoskiej się nie piecze, ona jest bardziej ugotowana tym gorącym syropem. Można ją opiekac albo opalać. Takiej zwykłej bezy to z niej nie będzie raczej, bo jest robiona na gorąco. To znaczy można próbować, ale raczej z kiepskim skutkiem i nie wiadomo po co. Łatwiejsza od bezy włoskiej jest bardzo podobna do niej beza szwajcarska - też lśniaca, aksamitna i trwała pianka. Nie trzeba do niej gotować syropu - białka się ubija z cukrem na parze. Tylko do tego trzeba miec odpowiednio głęboka miskę i pasujący do niej garnek żeby nie upaprac całej kuchni. Ale jak się do obu nie doda nic kompletnie, te jest to cukier w cukrze. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:04 Można piec, czy też raczej suszyć, jak normalne bezy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:13 w bezie szwajcarskiej, najpierw na parze rozpuszczasz cukier w bialkach - mieszajac a nie ubijajac, a dopiero po rozpuszczeniu cukru i cieple ubijasz i ten etap mozna zrobic w misie robota Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:30 Beza jest pieczona i krucha, te kremy to takie coś jak koszmar mojego dzieciństwa pt."ciepłe lody",taka pianka. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:33 Krem do tortów nie przypomina pianki :p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:55 to sa dwa rozne produkty, a nawet 3, bo do cieplych kodow dodaje sie zelatyne krem bezowy jest z maslem a ptysiowy to beza stabilizowana skrobia co juz szarm wyjasniala Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:53 mozna tez zrobic na bezie szwajcarskiej, jest bardziej stabilna niz wloska ale jak robilam te ptyski, to jeszcze o tym nie wiedzialam 😜 nie oklapnie i nie wytraci sie syrop ( to nie woda a syrop) bo nie zaparzasz piany goracym syropem, tylko i suszenie w piekarniku jest kluczowe Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:58 Apetyczny to nie wiem, ale mam zagwozdkę. Żeby w maju chciało się człowiekowi buraków to trochę dziwne, buraki spożywa się jak wszystkie bulwy na jesieni i zimà. No więc wypatrzyłam w sklepie polski produkt, hurra. Dobre, dobrze doprawione, do fety doskonałe. I tak patrzę na etykietę i coś mi nie gra w dwóch językach. Opisano jako całe buraki, balls. I chyba się dowiem kto w tej fabryce na kacu miał zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 23:22 Zapomnieli dopisać, że hela to one były, ale kiedyś. A smaczne? Jutro pójdę buraków szukać, też bym zjadła. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 07:45 > A smaczne? Pyszne, dużo lepsze niż szwedzkie, nasz smak po prostu. Też ci się buraków zachciało zamiast nowalijek 😆 Tu, w tym ciastkowym wàtku bardzo potrzebne te buraki dla równowagi, ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:02 U mnie na buraki jest miejsce o każdej porze roku:p Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 07:49 Oto widok spod dentysty. Kwitnace kasztanowce. Jedzenie mnie doprowadziło. 5 w kolejce, klajstrowanie dziur przed aparatowaniem u juniora. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:18 To takie zakamuflowane zaproszenie do gabinetu..? Dobroci regularnie się pojawiają - dzisiaj risotto z gruszkami i serem gorgonzola a na deser lody, belgijska czekolada z morelami i nerkowcami z koniakiem ..a na fotce deser, z którym na kawce się u mnie przyjaciółka pojawiła kilka dni temu .. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:36 na bogatko, ze złotem czy to złoto sie poźniej odzyskuje? 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:25 Nie mam pojęcia - pożarłyśmy w całości! Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:29 Ojaaaa, piękne ciasto, do Szczecina nie dotarły jeszcze tego typu wypieki. Co było w środku? Na wierzchu biszkopt? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:33 Do Szczecina nie dotarła jeszcze rolada biszkoptowa? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:54 Tak, to rolada z bardzo cienkiego ciasta biszkoptowego, w środku krem na bazie mascarpone z owocami i estetyczna dekoracja - wypiek jednej z lepszych cukierni w naszej okolicy. Tak sobie zaszalałyśmy z matkowo-dzieckowej okazji Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:13 Tak, widać że to wypiek premium 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:00 cukiernia koch - doskonale ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:12 W Szczecinie ich ciasta są paskudne, pączki też. Chyba że to inny Koch. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:27 Na śniadanie kawałek melona i owsiankę z jagodami i bananem ,bo jakoś ciągnie mnie do owoców. Na obiad/ kolację nie wiem co , może kokosowa zupę tajska z fasolką i makaronem bo mam otwarta puszkę mleka kokosowego. Albo i nie, bo idziemy do Ikea i pewnie tam coś zjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:48 Trzymam się dzielnie z dala od takich jak na zdjęciu. Na śniadanie kanapka z chleba żytniego z pełnego przemiału z hummusem, awokado, kozim serem i rukolą. Na obiad stołówka wydała pulpet w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Kolacja, cos w trasie nad morze. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:55 Właśnie jem pastę z makreli z ogórkiem małosolnym na grahamce. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
wirlan Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:55 Mabel_mora, będzie nie na temat... Napisz mi proszę jak dbasz o włosy, jakiego szamponu + odżywki używasz? I jaki to olejek na końcówki, jakiej to firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 18:45 bardzo prosto: szampon - aktualnie Loreal Hyaluron Pure olejek - mam 2 gisou i ten najbardziej popularny jedwab, w takich białej butelce odżywka lub maska - aktualnie treseme (maska) odzywka Kérastase Discipline Fondant - ale nie w kazdym myciu myje co 2-3 dni nie stylizuje, tylko podsuszam suszarką, chłodnym powietrzem ale ja mam takie włosy, własnie teraz z okazji dnia dziecka przegladałam stare zdjecia, to moje włosy zawwze wygladały dobrze, zdrowo, gładko wiec nie ma co wierzyc, ze to te produkty tak działają Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 22:45 Ja się dziś zupełnie przypadkiem załapałam na festyn z okazji dnia dziecka u mnie na dzielnicy. Uwaga: co wrażliwsze radze nie czytać dalej! Pożarłam przepyszna kiełbaskę z grilla za całe 5 zetów (wolę się nie zastanawiać z czego była! Ale smakowała fest!), poprawiłam dwiema kulkami lodów z polewą czekoladową, załapałam się na malowanie buźki (bardzo wesoła babeczka namalowała mi na skroni kwiaty magnolii), zakończyłam dużą kulą waty cukrowej i bardzo szczęśliwa , tak głupio, po dziecinnemu, poszłam do domu. I dopiero w domu, już leżąc w wannie przypomniałam sobie, że miałam uważać na wagę, bo w poniedziałek okazało się, ze do "celu' brakuje mi 0.2 kg... No to obawiam się, że moja docelowa poszła się źle prowadzić. I wiecie co? Absolutnie ne mam z tego powodu kaca moralnego ani wyrzutów sumienia... Wam też życzę dobrej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 22:54 Przez ten disclaimer na początku obawiałam się, że opowieść zmierza do drastycznej puenty 😄 Ale wobec tego napiszę tylko naści, na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:06 Było drastycznie! Po pierwsze waga poszła się... Nooo... Jakby to? W górę. A po drugie: wiesz z czego była ta kiełbaska, skoro zgrilowana kosztowała 5 zeta z dodatkami (sos do wyboru, ogórek konserwowy i dwie kromki chleba). Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:22 My mamy z koleżanką określenie na kosmetyki: ropa naftowa zmieszana z wodą z Gangesu. Na kulinaria też by się coś znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:23 Swoją drogą - ciekawe po ile teraz w Krakowie legendarne kiełbaski z niebieskiej Nyski Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 08:19 Jak ostatnio byłam to 20 zł. Narobiłaś mi smaka Odpowiedz Link Zgłoś