Dodaj do ulubionych

fotowątek apetyczny

02.06.26, 12:19
pamiętajcie! jedzenie słodyczy prowadzi do dentysty! ...ta tacka była pełna

a co ematka dzis jadła/je?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 13:28
      Zjadłam bowl'a z salatkowni za rogiem, z brązowym ryżem, kurczakiem sweet chilli I warzywami :p słodkiego nic nie jadłam, ale widziałam w Lidlu rożki solony karmel i się boje nawet obok nich przechodzić, bo miałam okres, że się od nich uzależniłam, potrafiłam zjeść 6 dziennie 😅😅
    • primula.alpicola Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 13:59
      O jakie ptysiunie!
      Rano bułkę z mascarpone i dżemem pomarańczowym.
      Teraz zapiekankę z makaronu, mięsa, groszku i mozzarelli.
      Potem jeszcze zjem jajka i paprykę.
      • asiairma Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:36
        primula.alpicola napisała:

> Rano bułkę z mascarpone i dżemem pomarańczowym.

Ooo takiego połączenia, nie jadłam - zwykle dżemy jadam z serkiem śmietankowym, a twoje połączenie brzmi tak mniam tłuściutko. A najbardziej lubię konfiturę pomarańczowo-imbirową smile
        • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:42
          O, umiem robić taką konfiturę. Robię na jesień-zimę.
        • primula.alpicola Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 09:34
          Bardzo dobre, polecam. Mam taką jedną jedyną bułę, którą tylko do tego "dania" używam
    • analoga_niet Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 14:11
      Dzisiaj bieda bo lodówka wyczyszczona praktycznie do zera w oczekiwaniu na przywiezienie nowej. Więc moje ulubione śniadanie na słodko było, czyli wafle ryżowe z odżywką białkową, masłem orzechowym i truskawkami do tego kawa
    • mayaalex Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 19:01
      Zjadlam zupe szparagowa, mam jeszcze troche na jutro. Dla bombelkow robie dzis sos bolognese, jutro bede z niego robic nadzienie do lasagne albo cannelloni.I pieke im ciastka do sniadaniowek. Wszystko dlatego, ze nagle okazalo sie ze mam wolne popoludnie i pomyslalam, ze zamiast konczyc porzadki w biblioteczkach lub wreszcie ogarnac moja szafke z dokumentami moge posiedziec na ematce i cos ugotowac wink
    • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 19:04
      Naleśnika z tuńczykiem, po którym mnie piecze 🥴
    • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:28
      twarozek ze skyrem i szczypiorkem i wlasny chleb na zakwasie (tez wlasny)

ze slodkosci nic smile

ale jak chcesz ptysie to prosze, siem pani czestuje tongue_out i jeszcze stroopwafle doloze smile
      • najbrzydszemiastowpl Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:48
        Skąd jest ta filiżanka z prostokątnym talerzem i pogiętą łyżką?
        • mayaalex Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 23:03
          Villeroy & Boch
    • alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:30
      U mnie zdrowo 🤪
      • chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:20
        Starbucks zamknięty..?? big_grin
    • taki-sobie-nick Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:43
      mabel_mora napisała:

> pamiętajcie! jedzenie słodyczy prowadzi do dentysty!

Zachęcasz nas, żeby zdobyć klientelę? smile
    • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:45
      A propos ptysiów, kojarzycie takie jakby PRLowskie, duże ptysie?
      Z kremem, który nie jest śmietanowy, tylko taki bardziej sztywny, no jak ciepłe lody, takie sztuczydło
      JAK JA KOCHAM TEN KREM!
      • abasia0 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:50
        Bywają czasem u mnie w małej cukierni eklerki z kremem kawowym, pożeram je zawsze gdy uda mi się kupić.
        A dziś było zdrowo: pieczony pstrąg i surówka z młodej kapusty.
        • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:19
          eklerki tez mam smile
      • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:15
        wklejalam wyzej - oldskuklowe ptyski z rozowa pianka smile beza ubijana z cukrem na parze, z dodatkiem proszku kisielowego (zurawina/wisnia) i po nalozeniu do ptysiow, obsypane cukrem pudrem i podsuszone w piekarniku

biala pianka z dodatkiem skrobi ziemniaczanej
        • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:20
          🙏🏻
          • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:27
            i to nie sa az tak straszne sztucznosci, tyle co proszek kisielowy, jesli chcesz miec kolor

do pianki do cieplych lodow dodaje sie zelatyny
            • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 21:40
              Dziękuję, spróbuję kiedyś zrobić smile
              • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 22:50
                jak sie zdecydujesz na produkcje to dam Ci dokladniejsze wskazowki smile
        • mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 10:27
          to sie chyba nazywa beza włoska, sa to zaparzane białka
          w dziecinstwie jako koszmar oszukanych lodów pt. ciepłe lody
          a teraz smakuje mi to, kolezanka wypełniła tym takie rurki ( ciasto nawija sie na metalowe rurki i tak piecze)

...czy to wytrzyma 1-2 dni? czy tez wytrąci się woda? i pianka oklapnie?
          • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 10:48
            Wytrzyma.
            Zrobiłam kiedyś córce tort dekorowany kremem na bazie bezy włoskiej. Piękny był ale ten krem 🤢
            • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:21
              Ale bym jadła 😄 wręcz niczym pchła szachrajka, wyjadłabym krem i zostawiła resztę tortu smile
              Szarm, a wiesz jak oni na to mówią we Włoszech?
              Czy to taka beza „włoska” jak placek po węgiersku? 😄
              • mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:35
                meringa italiana
                meringa to beza po włosku
              • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:35
                Nie, nie jak placek wink we Włoszech też się nazywa beza włoska, a dokładniej meringa italiana lub meringa all'italiana smile
                • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:48
                  Ale zaraz, mówimy o bezie, czy o tym kremie ptysiowym? 🤔
                  • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:50
                    A dobra, krem jakby go upiec stanie się bezą, chyba już rozumiem
                    • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 12:57
                      O wszystkim po trochu chyba 😅 bo na tej samej bazie robione :p
                      Krem ptysiowy powstaje po dodaniu kisielu do bezowej bazy, krem do tortu po dodaniu do tej samej bazy masła no a beza, to bez dodatków i upieczona:p
                      • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:38
                        Wszystko jasne smile
                      • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:47
                        nie wspominaj mi o kremie maslanym na bazie bezy 🤬 drgawek nerwowych dostaje 😃
                        • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:49
                          Dlaczego?:p mnie on jedynie nie smakował, ale dekoruje się tym świetnie, trzyma kształt i cuda można zrobićwink
                          • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:14
                            cala historia z tym byla tongue_out powtorki nie bedzie
                            • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:15
                              Opowiesz? :p
                              • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:33
                                jak wroce do domu smile
                              • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 20:10
                                bo to bylo tak :

po produkcji lodow zostaja bialka i zrobil sie spory zapas (mroze) wiec trzeba bylo wreszcie wykorzystac
                                tort bezowy z kremem bezowym brzmial dobrze
                                dzien1. upieklam 3 duze blaty bezowe
                                dzien 2.zrobilam beze szwajacarska, zrobilam krem, dodalam gorzka czekolade, rum i.. zwarzylo sie koncertowo, a ze bylo tam 400gram masla, tabliczka czekolady to zal bylo wyrzucic, przeszukalam net jak toto ratowac i stanelo na lekkim podgrzaniu, wystudzeniu i ubiciu ponownym
                                dzien3. nie bardzo sie chcialo ubic, to wyjelam porcje bialek, po rozmrozeniu zrobilam porcje bezy, polaczylam z tym nieudanym kremem, cos tam wyszlo ale nadal bylo dosc rzadkie, juz w zacieciu pt 'ja ci pokaze!" zrobilam klasyczny krem maslany na jajkach ubitych na parze i dodalam te 'beze' z maslem i czekolada, aleluja! wyszlo (ilosc jak dla pulku wojska oczywiscie) cos mozna bylo wylozyc na blaty ale nadal nie byl to sztywny krem wiec ukladalam i przekladalam blaty kremem w tortownicy i zrobilam z tego mrozony tort bezowy wink

ponoc wg zjadaczy to byl najlepszy tort bezowy jaki wyszedl spod moich rąk, a szczegolnie krem tongue_out

ale, nie powtarzac tego juz nie bede, bialka zuzywam w miare na biezaco tongue_out
                                • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:25
                                  Matko bosko, to już nie jest gotowanie.
                                  To jest wiedźmiństwo 😈
                                  • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 01:30
                                    az tak wiedzminsko to nie bylo😃

nie lubie wyrzucac jedzenia, o ile oczywiscie nie jest zepsute, a tu nie bylo, tylko cos 'nie tak' poszlo w procesie produkcji, czasami tak bywa
                                • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 07:41
                                  Omg, masz ty cierpliwość kobieto! 😅😅
                                  • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 07:44
                                    zawzielam sie 🤣
                    • bene_gesserit Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:32
                      hailey_bieber2004 napisała:

> A dobra, krem jakby go upiec stanie się bezą, chyba już rozumiem

Bezy włoskiej się nie piecze, ona jest bardziej ugotowana tym gorącym syropem. Można ją opiekac albo opalać. Takiej zwykłej bezy to z niej nie będzie raczej, bo jest robiona na gorąco. To znaczy można próbować, ale raczej z kiepskim skutkiem i nie wiadomo po co.

Łatwiejsza od bezy włoskiej jest bardzo podobna do niej beza szwajcarska - też lśniaca, aksamitna i trwała pianka. Nie trzeba do niej gotować syropu - białka się ubija z cukrem na parze. Tylko do tego trzeba miec odpowiednio głęboka miskę i pasujący do niej garnek żeby nie upaprac całej kuchni.

Ale jak się do obu nie doda nic kompletnie, te jest to cukier w cukrze.
                      • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:04
                        Można piec, czy też raczej suszyć, jak normalne bezy.
                      • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 17:13
                        w bezie szwajcarskiej, najpierw na parze rozpuszczasz cukier w bialkach - mieszajac a nie ubijajac, a dopiero po rozpuszczeniu cukru i cieple ubijasz i ten etap mozna zrobic w misie robota
                  • konsta-is-me Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:30
                    Beza jest pieczona i krucha, te kremy to takie coś jak koszmar mojego dzieciństwa pt."ciepłe lody",taka pianka.
                    • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:33
                      Krem do tortów nie przypomina pianki :p
                    • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:55
                      to sa dwa rozne produkty, a nawet 3, bo do cieplych kodow dodaje sie zelatyne
                      krem bezowy jest z maslem
                      a ptysiowy to beza stabilizowana skrobia

co juz szarm wyjasniala
          • mysiulek08 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:53
            mozna tez zrobic na bezie szwajcarskiej, jest bardziej stabilna niz wloska ale jak robilam te ptyski, to jeszcze o tym nie wiedzialam 😜

nie oklapnie i nie wytraci sie syrop ( to nie woda a syrop) bo nie zaparzasz piany goracym syropem, tylko i suszenie w piekarniku jest kluczowe
    • asia.sthm Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 20:58
      Apetyczny to nie wiem, ale mam zagwozdkę.
      Żeby w maju chciało się człowiekowi buraków to trochę dziwne, buraki spożywa się jak wszystkie bulwy na jesieni i zimà.
      No więc wypatrzyłam w sklepie polski produkt, hurra. Dobre, dobrze doprawione, do fety doskonałe.
      I tak patrzę na etykietę i coś mi nie gra w dwóch językach. Opisano jako całe buraki, balls.
      I chyba się dowiem kto w tej fabryce na kacu miał zmianę
      • totutotam.org Re: fotowątek apetyczny 02.06.26, 23:22
        Zapomnieli dopisać, że hela to one były, ale kiedyś.
        A smaczne?
        Jutro pójdę buraków szukać, też bym zjadła.
        • asia.sthm Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 07:45
          > A smaczne?

Pyszne, dużo lepsze niż szwedzkie, nasz smak po prostu.
          Też ci się buraków zachciało zamiast nowalijek 😆
          Tu, w tym ciastkowym wàtku bardzo potrzebne te buraki dla równowagi, ha ha.
          • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:02
            U mnie na buraki jest miejsce o każdej porze roku:p
    • szmytka1 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 07:49
      Oto widok spod dentysty. Kwitnace kasztanowce. Jedzenie mnie doprowadziło. 5 w kolejce, klajstrowanie dziur przed aparatowaniem u juniora.
    • chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:18
      To takie zakamuflowane zaproszenie do gabinetu..? wink

Dobroci regularnie się pojawiają wink - dzisiaj risotto z gruszkami i serem gorgonzola a na deser lody, belgijska czekolada z morelami i nerkowcami z koniakiem smile

..a na fotce deser, z którym na kawce się u mnie przyjaciółka pojawiła kilka dni temu wink

..
      • mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:36
        na bogatko, ze złotem
        czy to złoto sie poźniej odzyskuje? 😅
      • chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:25
        Nie mam pojęcia - pożarłyśmy w całości! big_grin
      • alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:29
        Ojaaaa, piękne ciasto, do Szczecina nie dotarły jeszcze tego typu wypieki. Co było w środku? Na wierzchu biszkopt?
        • szarmszejk123 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 14:33
          Do Szczecina nie dotarła jeszcze rolada biszkoptowa? 🤔
        • chlodne_dlonie Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:54
          Tak, to rolada z bardzo cienkiego ciasta biszkoptowego, w środku krem na bazie mascarpone z owocami i estetyczna dekoracja - wypiek jednej z lepszych cukierni w naszej okolicy. Tak sobie zaszalałyśmy z matkowo-dzieckowej okazji big_grin
          • alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:13
            Tak, widać że to wypiek premium 🤪
        • mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:00
          cukiernia koch - doskonale ciasta
          • alexis1121 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:12
            W Szczecinie ich ciasta są paskudne, pączki też. Chyba że to inny Koch.
    • konsta-is-me Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:27
      Na śniadanie kawałek melona i owsiankę z jagodami i bananem ,bo jakoś ciągnie mnie do owoców.
      Na obiad/ kolację nie wiem co , może kokosowa zupę tajska z fasolką i makaronem bo mam otwarta puszkę mleka kokosowego.
      Albo i nie, bo idziemy do Ikea i pewnie tam coś zjemy.
    • wena-suela Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 13:48
      Trzymam się dzielnie z dala od takich jak na zdjęciu. Na śniadanie kanapka z chleba żytniego z pełnego przemiału z hummusem, awokado, kozim serem i rukolą. Na obiad stołówka wydała pulpet w sosie śmietanowym z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej. Kolacja, cos w trasie nad morze.
    • feniks_z_popiolu Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 15:55
      Właśnie jem pastę z makreli z ogórkiem małosolnym na grahamce. Mniam
    • wirlan Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 16:55
      Mabel_mora, będzie nie na temat...
      Napisz mi proszę jak dbasz o włosy, jakiego szamponu + odżywki używasz? I jaki to olejek na końcówki, jakiej to firmy?
      • mabel_mora Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 18:45
        bardzo prosto:
        szampon - aktualnie Loreal Hyaluron Pure
        olejek - mam 2 gisou i ten najbardziej popularny jedwab, w takich białej butelce
        odżywka lub maska - aktualnie treseme (maska) odzywka Kérastase Discipline Fondant - ale nie w kazdym myciu
        myje co 2-3 dni
        nie stylizuje, tylko podsuszam suszarką, chłodnym powietrzem

ale ja mam takie włosy, własnie teraz z okazji dnia dziecka przegladałam stare zdjecia, to moje włosy zawwze wygladały dobrze, zdrowo, gładko
        wiec nie ma co wierzyc, ze to te produkty tak działają

• wirlan Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 20:51
          Dziękuję
    • kocynder Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 22:45
      Ja się dziś zupełnie przypadkiem załapałam na festyn z okazji dnia dziecka u mnie na dzielnicy. Uwaga: co wrażliwsze radze nie czytać dalej! Pożarłam przepyszna kiełbaskę z grilla za całe 5 zetów (wolę się nie zastanawiać z czego była! Ale smakowała fest!), poprawiłam dwiema kulkami lodów z polewą czekoladową, załapałam się na malowanie buźki (bardzo wesoła babeczka namalowała mi na skroni kwiaty magnolii), zakończyłam dużą kulą waty cukrowej i bardzo szczęśliwa , tak głupio, po dziecinnemu, poszłam do domu. I dopiero w domu, już leżąc w wannie przypomniałam sobie, że miałam uważać na wagę, bo w poniedziałek okazało się, ze do "celu' brakuje mi 0.2 kg... No to obawiam się, że moja docelowa poszła się źle prowadzić. I wiecie co? Absolutnie ne mam z tego powodu kaca moralnego ani wyrzutów sumienia... big_grin Wam też życzę dobrej zabawy.
      • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 22:54
        Przez ten disclaimer na początku obawiałam się, że opowieść zmierza do drastycznej puenty 😄
        Ale wobec tego napiszę tylko naści, na zdrowie smile
        • kocynder Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:06
          Było drastycznie! Po pierwsze waga poszła się... Nooo... Jakby to? W górę. A po drugie: wiesz z czego była ta kiełbaska, skoro zgrilowana kosztowała 5 zeta z dodatkami (sos do wyboru, ogórek konserwowy i dwie kromki chleba). suspicious
          • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:22
            My mamy z koleżanką określenie na kosmetyki: ropa naftowa zmieszana z wodą z Gangesu.

Na kulinaria też by się coś znalazło smile
          • hailey_bieber2004 Re: fotowątek apetyczny 03.06.26, 23:23
            Swoją drogą - ciekawe po ile teraz w Krakowie legendarne kiełbaski z niebieskiej Nyski
            • dominika9933 Re: fotowątek apetyczny 04.06.26, 08:19
              Jak ostatnio byłam to 20 zł. Narobiłaś mi smakasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka