bywalec.hoteli 15.06.26, 21:31 Jak myślicie, będzie w końcu ciepło i słońce w PL? Pytanie też do orędowników poglądów o ociepleniu klimatu: czy jesteście zadowoleni z zimnego klimatu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mocca26 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 21:47 on nigdy nie zrozumie różnicy miedzy klimatem i pogodą. Dobrze, ze dzieciaki ma tylko wymyślone Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 21:52 Idzie ścieżką rikiego. Co roku to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 21:56 Jestem zwolenniczką tego, żeby niedouki po publicznych szkołach oddały zmarnowane pieniądze podatników Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 21:58 Tak, kwoty powiększone o stosowny procent. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zimny i deszczowy czerwiec 18.06.26, 23:19 Popieram! Poziom joli-kotki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 22:22 Przecież długo było bardzo ciepło. A w mojej okolicy przedwczoraj był pierwszy porządny deszcz od początku wiosny. Przyroda odżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:10 No nie wiem kiedy było tak ciepło. Kilka dni w kwietniu, kilka w maju. Letnią sukienkę założyłam dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:13 Czyli już dwa razy zanim jeszcze lato się zaczęło Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:25 Well, uważasz, że to dużo? parę lat temu (mam zdj, z tego okresu) było tak ciepło, że chodziłam w nich w zasadzie non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:07 Ale to chyba normalne, że wiosną nie ma letnich upałów? Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:45 nick_z_desperacji2 napisała: > Ale to chyba normalne, że wiosną nie ma letnich upałów? kolejny negujący globalne ocieplenie, proszę moderatora interwencję, trzeba zamknąć takim usta ! Jest za ciepło, nawet jak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 00:59 No u mnie było przez dłuższy czas 30 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 12:50 W Polsce - mazowieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:03 To może w przydomowej saunie. Zgodnie z danymi z meteo w tym roku w Polsce było zero dni upalnych (czyli z temperaturą osiągającą 30 stopni lub więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:18 Piszesz o całej Polsce, a w mazowieckiem była koszmarna susza i dużo dni z bardzo wysokimi temperaturami. Jak była prognoza pogody na Polskę, to mazowieckie, to był taki czerwony obszar, jeśli chodzi o temperatury i opady (a raczej ich brak). Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 16:01 Maj był bardzo ciepły. Susza okropna. Od grudnia nie było dobrych opadów, dopiero teraz Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 17:14 Zazdroszczę. U nas całuski czas zimno. Dosłownie kilka pojedynczych dni cieplejszych i to takich 20-22 stopnie a nie 30. Do tego ostatnio codziennie lało. Ale ponoć idzie ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 09:40 Na Podlasiu najpiękniejszy był marzec. Teraz zimno, deszczowo. Nie narzekam, ale pamiętam inne temp z zeszłych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:00 I bardziej zachmurzenie bylo niz opady. Bo poziom wody jakos sie nie podniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:08 Niestety, niby pada, a nie pada. Choć z drugiej strony, lepsze krótsze i częstsze opady, niż ulewa, która spłynie po przesuszonej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:14 Spoko, Bywalcze, będzie ciepło, a nawet potwornie gorąco. Cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:21 Od czwartku. A tak to 22 stopnie. Dzisiaj krótkie spodnie i bluzka. W sumie tylko w aucie siedziałem. Tyle co coś załatwić i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
marileskrzys Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:21 Chyba w jakimś innym kraju mieszkamy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:44 Temperatury są super! Jeśli o mnie chodzi, to może być tak cały rok Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:52 Nooo super...zwłaszcza ze codziennie pada deszcz a wieczorów z tempertaurą powyżej 10 stopni moze bylo 2 albo 3 od początku wiosny 🤬 ani posiedzieć na tarasie, ani na działce poleżeć w hamaczku, ani pod namiot pojechać....ale cieszmy się....ze jest zimno i pada....szkoda ze razem padnie polska turystyka. W ten weekend trochę jeździliśmy i wszędzie pustki. Większość wybiera Egipt czy Turcję bo nie trzeba zwiedzać z parasolem w ręku i w kurtce 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 09:42 Znow??? Wakacje tylko w Polsce sluszne? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:04 Wręcz przeciwnie. Z wpisu na który odpowiadasz wynika, że Polska przestaje się nadawać na spędzanie w niej wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 14:25 Raczej wieszczenie upadku polskiej branży turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:10 Polska leży w innym klimacie niż Egipt czy te części Turcji, w które teraz jeżdżą ludzie, więc dlaczego oczekujesz w Polsce pogody jak w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 20:45 Wiem gdzie leży Turcja i Egipt i nie oczekuje takiej pogody jak tam. Oczekuję zeby w czerwcu czy w końcówce maja dało sie posiedzieć na tarasie, zrobic grilla czy pojechac pod namiot na przykład. Mieszkam na wschodzie tu na początku maja byly ciagle przymrozki, potem bylo sucho i zimno a teraz jest zimno i mokro. I nie nie chciałabym upałów po 40 stopni ale po prostu zeby bylo ze 24 stopnie chociaż i zeby można bylo zapalnowac jakis wypoczynek po za domem bez obawy ze Wiatr urwie ci głowę i parasol albo lodowaty deszcz przemoczy na wylot....jest połowa czerwca....🙈🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:49 Przecież zbliżają się upały. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 15.06.26, 23:54 Na wschodzie Polski te upały potrwają 3 dni 🙈 piątek sobota i niedziela ....potem znowu 16-17 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 07:16 Tak, tak... Ja tam widzę, że każdy dzień ma być ponad dwadzieścia. Znaczy idealnie, bo ponad trzydzieści chyba tylko nad wodą jest do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 07:36 "Ponad dwadzieścia" to nie jest definicja upału. Ja tam mam nadzieję że tegoroczne lato będzie cieplejsze niż ubiegłe. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 07:42 No ale właśnie idą trzydziestki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 08:57 Na trzy dni. Szumnie zapowiadane jako fala upałów. Z później znowu ochłodzenie o kilkanaście stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 09:03 Upały w tej części świata nie są przez całe lato. Z czego wszystko przed nami. Nie martw się. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:06 Nie oczekuję upałów przez całe lato. Ale martwię się, że znowu będzie tak bezsensowne lato jak rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:13 kropcacom dokładnie! Z własnego dzieciństwa pamiętam, że temperatury 30+ robiły wrażenie, bo były raczej wyjątkiem, niż normą. A teraz w zimie była zima - klęska, na wiosnę jest wiosna - zimno, lato poniżej 30 - to w zasadzie nie lato, koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 09:42 No ja ze wschodu nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:03 Się okaze prawda? Ja nie narzekam, nawet fajnie, ze kwiatów w doniczkach nie podlewa. Ale na noc strelicja wnosilam. Za to nie kalambury przymrozków, wiec jablo, śliwa, wiśnia i kiwi będą miały owoce. No chyba ze szpaki i osy zadecydują inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:04 Jakie kalambury.. miałam Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 06:49 Oczywiście, że jestem zadowolona, jest masakrycznie sucho, właściwie to w tym tygodniu pierwszy raz od początku roku spadło tyle deszczu, żeby ziemia zrobiła się wilgotna głębiej niż 3 cm w głąb. Ale i tak jest sucho. A że jest zimno to cudownie, przecież jeszcze jest wiosna, wiosną nie powinno być 30 stopniowych upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 07:44 Znowu marudzisz....tak, będzie, w piątek. Ale póki co jest super 💚. Zwlaszcza te przelotne deszcze, są bardzo potrzebne i niech napada jak najwięcej Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 20:57 Przelotne deszcze padające non-stop od tygodnia i 12 stopni ciepła. Wspaniałe okoliczności przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 08:11 Jestem zadowolona z deszczu, bo od marcowych roztopów padało raz i susza była przeogromna. Trzeba dużo deszczu. Rośliny mi odżyją. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 08:49 Ja jestem zmęczona tym, że jest jak w listopadzie, tyle że jasno. Ale odróżniam pogodę od klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 09:56 jestem zachwycona. ogród zielony, kwiaty kwitną. pachnie deszczem. nie poci się człowiek, nie słabnie z upału. jak jeszcze są chmury na niebie i to słońce tak po oczach nie daje, to już całkiem idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:12 Czy padł już klasyczny suchar o nakrętkach przymocowanych do butelek? Teraz poszerzony o butelkomaty? Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:19 Zerknij w prognozy, za 3 dni bedziesz miał upały. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:24 Tu nie chodzi o upały a o zwykłe 24-26 C i to nie przez 1-2 dni ale trochę bardziej stabilnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:09 Na stabilnie nie licz już. Właśnie na tym polega zmiana klimatu, że jest niestabilnie, i nie ma już typowych pór roku, i gdy ma być wiosna to jest zimno, a jak ma być zima, to spada śnieg raz jeden jedyny w listopadzie, a poza tym to róże kwitną w grudniu, i na boże narodzenie nadal miałam pelargonie na balkonie... (nie w tym roku, 2 czy 3 lata temu, mogę odszukać zdjęcia) . Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:25 Ale nie licz na stabilnie, bo trwające zmiany klimatyczne to wlasnie anomalie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:24 Bywalec ale to sa " zmiany klimatyczne" i ocieplenie jest rezultatem dla calej atmosfery a nie konkretnie w kazdym miejscu. Wlasnie ocieplenie powoduje takie nize genuenskie itd. Nierownomiernie sie worteks polarny zwija w drugiej polowie zimy na skutek wlasnie ze ciepla masa go rozwala. I stad zimnicho nagle w 2 pol zimy a potem efektem domino sa do dzisiaj kawalki rozerwanego wiru arktycznego. Po rozpadzie wiru( worteksu czy jak to tam na polski )prad strumieniowy mocno przemieszcza ale falujaco. Tworzą się przez to potezne, stojae w miejscu uklady Blokady wyzowe na zachodzie Europy np. Tu nad Wielka Brytania te nieznosne upaly Stacjonarne niże na polnocy nad Skandynawia jakie do was ida np teraz Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 10:43 Co roku mu to piszesz i co roku po nim spływa, szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:40 Moze w koncu zapamieta 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:53 nadal jest za ciepło, w celu poprawy sytuacji należy jeszcze przymocować nakrętki do słoików ! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 22:05 Wystarczy podkoloryzowac wrazenia urlopowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 16:00 Źle tłumaczysz, czerwcowy chłód to nic innego jak ekologiczny recykling! Gigantyczne kostki lodu topniejące w Arktyce spływają do oceanów, by potajemnie ogrzewać naszą atmosferę i powodować że wir polarny i niże znad Atlantyku lub Skandynawii upodobały sobie ostatnio nawiedzanie Polski wywołując globalne ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zimny i deszczowy czerwiec 17.06.26, 09:51 princesswhitewolf napisała: > Bywalec ale to sa " zmiany klimatyczne" i ocieplenie jest rezultatem dla calej > atmosfery a nie konkretnie w kazdym miejscu. Wlasnie ocieplenie powoduje takie > nize genuenskie itd. Nierownomiernie sie worteks polarny zwija w drugiej polowi > e zimy na skutek wlasnie ze ciepla masa go rozwala. I stad zimnicho nagle w 2 p > ol zimy a potem efektem domino sa do dzisiaj kawalki rozerwanego wiru arktyczne > go. Ale to ja wiem. Tylko pytanie czy klimatyści są zadowoleni z tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 13:43 Jaki znowu zimny klimat? Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 16:01 właśnie, jaki zimny klimat ? jest za ciepło i już ! nawet jak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 14:48 Czerwiec jest normalny, dobrze że wreszcie popadało i tak za mało. Pogoda jest super jest rześko i przyjemnie oby tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 16:02 marianna1960 napisała: > Czerwiec jest normalny, wnioskuję obóz reedukacyjny dla ciebie, czerwiec nie jest normalny, jest ZBYT CIEPŁY ! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:00 bywalec.hoteli napisał: > Pytanie też do orędowników poglądów o ociepleniu klimatu: czy jesteście zadowol > eni z zimnego klimatu? nie odróżniasz klimatu od pogody, wypadałoby sie dokształcić Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:18 Ogólnie pada stanowczo za mało. Teraz było kilka dni z przelotnymi opadami i widać, jak rośliny odżyły. Niestety, dla grzybów i ogólnie lasów wciąż za mało. Poza tym, mamy nadal wiosnę klimatu umiarkowanego, nie ma żadnego "zimno", jest w końcu normlanie. Skrócenie wiosny i przejście od razu w kwietniu do upałów trwających do października może i służy hamaczkom, ale niczemu więcej, łącznie ze zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Zimny i deszczowy czerwiec 16.06.26, 15:18 Zawsze jak czytam smęcenie padalca o ciepełku to przypomina mi sie Brokilon, driady, Żelazna Baba i półelf Schirru czy Shirru i jego straszliwy koniec. Kto czytal będzie wiedział o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
laluga Re: Zimny i deszczowy czerwiec 17.06.26, 08:27 Jest wspaniale! Pogodowe trwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Zimny i deszczowy czerwiec 17.06.26, 14:35 A ty zdajesz sobie sprawe ze ja nie mieszkam na terenie Unii Europejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
wyprawa32768 Re: Zimny i deszczowy czerwiec 17.06.26, 15:15 i myślisz że to już cię wyłącza z odpowiedzialności za planetkę ? a ona bidna PŁONIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Zimny i deszczowy czerwiec 18.06.26, 16:59 Jest akceptowalnie. Jeśli wierzyć prognozom krótkoterminowym kolejne 20 dni też ma być powyżej 20 stopni. Idealnie na posiedzenie przy grillu w trakcie dnia i późnych godzin albo wybiegania się w plenerze. Najbliższy weekend dla mnie z kolei rysuje się jako masakra, zabieramy się posiedzieć nad jeziorem na Mazurach. Odpowiedz Link Zgłoś