analoga_niet Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 08:48 Chociaż jak tak pomyślę, to do naszej szkoły nie dostało się dziecko rodziców o sympatiach neonazi Ale nie podejrzewam, że się z tym obnosili w czasie rozmowy, raczej chodziło o zachowanie dziecka w czasie zajęć Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 09:47 Moje dziecko skończyło prywatne liceum - nie było tłoku, kameralne klasy dzielone jeszcze na grupy (przy nauce języków, rozszerzeniach i matematyki), brak zmian nauki, no i zero opłat za korepetycje. Wszystko, łącznie z językami ogarniała wystarczająco szkoła. Znajomi z dziećmi w szkołach publicznych, zwłaszcza tych "renomowanych", tę sama kasę wydawali na korepetycje i kursy językowe - skutek: budżetowo tak samo jak my, a dziecko latało po korkach do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 16:02 purchawka2020 napisał(a): > Znajomi z dziećmi w szkołach publicznych, zwłaszcza tych "renomowanych", tę sam > a kasę wydawali na korepetycje i kursy językowe - skutek: budżetowo tak samo ja > k my, a dziecko latało po korkach do nocy. Ale są też dzieci w renomowanych (mniej lub bardziej ) szkołach publicznych, które nie potrzebują korepetycji, więc budżetowo wychodzi korzystniej i dzieciak nie musi "latać na korki po nocy". Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 10:23 thank_you napisała: > Odnosiłam się do prywatnych podstawówek, które nie chcą dzieci z problemami (or > zeczeniami). No więc we wszystkich szkołach prywatnych, które znam - są dzieci > z orzeczeniami i to w liczbie mnogiej. > Podobnie jest w LO - nie było > Żadnego obowiązku przedstawiania orzeczenia w trakcie rekrutacji. Przyznam, że mam dylemat przed przyszłoroczną rekrutacją - czy przyznawać się do orzeczenia w szkołach społecznych/niepublicznych czy nie? (dziecko, jak pisałam, zupełnie nieiwazyjne, nie przeszkadza nikomu, ale nie wiadomo czy rokuje na wysokie punktacje na maturze) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 10:34 Matura IB nie jest konieczna do studiowania na uczelniach europejskich. Potrzebna jest do studiów w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 10:53 Nie jest potrzebna nawet w USA, choć na pewno pomaga to, że jest rozpoznawalna. Można też aplikować z A-levels, lokalną maturą czy EB, pytanie jak wyglądają przeliczniki ocen dla każdego dyplomu. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:36 IB nie jest absolutnie potrzebne do studiów w Stanach. Oni wręcz tego nie biorą pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 11:05 > Tam wyżej masz link z dokładnym raportem dotyczącym stypendiów ufundowanych > przez MIT. bombelek od MIT pisze wlasnie prace licencjacka na uwielbianym kierunku raczej teraz nie bedzie tego zmienial. zakochal sie w swoim wydziale w czasie dni otwartych - i juz nic innego dla niego nie istnialo. natomiast zainteresowaly go tam bardzo pewne teoretyczne aspekty inzynieryjne - wlasnie dlatego zaczal rozwazac doktorat i mozliwe, ze i na MIT zaaplikuje. juz sie przejmuje, ze bedzie musial esej napisac zbiera tez ekstra dzialalnosci na wszelki wypadek - na przyklad u mnie w pracy pomaga budowac jeden z nowych detektorow wielkiego zderzacza hadronowego. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 11:15 Chyba jednak nie w Anglii. Mój syn skończył tam studia. Dostał się na nie jeszcze przed Brexitem. Wtedy miał koszty i warunki identyczne jak lokalni. Licencjat - 9 tys funtów rocznie i kredyt. Ten kredyt pomagaliśmy mu spłacać, jak był na stażu ( a właściwie dopłacaliśmy do wynajmu mieszkania) - nie było stypendiów, inaczej spokojnie by się załapał (i na naukowe i na socjalne). Roczna magisterka to był koszt ok 17 tys. Dostał ok 6 tys stypendium, reszta kredyt. Przyszły pracodawca zwrócił mu kwotę jaką wziął na kredyt studencki i dał stypendium, żeby mógł tylko się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 11:53 Studia tam to koszt ok 35 tys funtów rocznie ( stawka sprzed kilku lat, obecnych nie znam). Nawet jak się uda komuś zdobyć stypendium 15 tys - to dalej ma do zapłacenia ok 20 tys funtów za 1 rok. Do tego dochodzi mieszkanie ( w Londynie są stawki dużo wyższe niż w innych lokalizacjach), wyżywienie. A pracować można w jakimś ograniczonym zakresie ( o ile pamiętam, to jak syn studiował można było max 15h w tygodniu?). Więc tak, obciążenie finansowe rodziny jest bardzo duże. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 12:40 arwena_111 napisała: > Studia tam to koszt ok 35 tys funtów rocznie ( stawka sprzed kilku lat, obecnyc > h nie znam). Nawet jak się uda komuś zdobyć stypendium 15 tys - to dalej ma do > zapłacenia ok 20 tys funtów za 1 rok. Do tego dochodzi mieszkanie ( w Londynie > są stawki dużo wyższe niż w innych lokalizacjach), wyżywienie. A pracować można > w jakimś ograniczonym zakresie ( o ile pamiętam, to jak syn studiował można by > ło max 15h w tygodniu?). Więc tak, obciążenie finansowe rodziny jest bardzo duż > e. Zależy od uniwersytetu, ale na Cambridge najniższe czesne dla zagranicznych studentów to obecnie 29 tys funtów (głównie kierunki humanistyczne) i może wynieść aż 70 tys funtów (medycyna). Do tego dochodzi opłata na rzecz danego college’u - kilkanaście tysięcy rocznie oraz zakwaterowanie ok. 6-10 tys plus oczywiście wyżywienie. Minimum potrzebne rocznie dla kierunków z najniższym czesnym to 55 tys funtów. Dla medycyny to już 100 tys. Cambridge z tego co wiem nie pozwala studentom pracować albo mocno to ogranicza (zgoda tutora etc), a preferencyjnych kredytów studenckich dla ludzi z EU już w UK nie ma. www.undergraduate.study.cam.ac.uk/sites/default/files/publications/undergraduate_tuition_fees_2026-27.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 13:29 No ja miałam stawki sprzed kilku lat. Moje dziecko już skończyło tam studia ( prawo) i staż i jest tamtejszym radcą prawnym. Inwestycja się opłaciła patrząc na jego zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:23 Tak czytam co piszecie i myślę sobie, że kiedy byłam bliżej takich rekrutacji, czyli w pierwszej dekadzie po wejściu do ue, świat był jakby bardziej dostępny. Nie tylko uk, nawet studia w usa. Na ile pamiętam osoby, które się dostały do hiperselektywnych stypendiaoferujących szkół tam (z innych eksdemoludów także), nie trzeba było robić jakichś fikołków z 'asystowaniem przy operacjach' czy koniecznie zwyciężać w międzynarodowych olimpiadach. Konsultingu edukacyjnego jaki jest dziś też wtedy nie było. To się chyba zmieniło – wymagania są bardziej wyrafinowane, jest trudniej, finansowo także. Świat się jakby trochę zamknął, mam wrażenie. Inna rzecz, jakie środki warto poświęcać na kształcenie uniwersyteckie pierwszego stopnia w erze ai. Czy prestiż/ranking uczelni w stosunku do kosztów da wynik pozytywny (oprócz ewentualnie ułatwienia w rekrutacji na kolejne stopnie). Albo jaki kierunek studiów ma większy sens (oprócz matematyki i liberal arts oczywiście ) Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:32 Mój syn dostał się na studia w Stanach dosyć łatwo. On akurat z tych co się nie przejmował, bo wtedy miał w głowie tylko piłkę.ale nawet z tego last minute, kiedy zmieniał swoje decyzje udało mu się dostać na kierunek który chciał i zaproponowano mu również stypendium. Faktem jest, że zdawał Alevel w UK i pisał SAT amerykańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:41 > Mój syn dostał się na studia w Stanach dosyć łatwo. ale dostal sie "za darmo", czyli bez zadnego czesnego za uczelnie? bo o tym tutaj rozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:44 Dostał stypendium w większość pokrywające czesne na 4 lata. Płacimy właściwie tylko za zakwaterowanie we fraternity. Studiuje finanse. Zaczyna 4 rok od września. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:45 super dla syna - ale on ma obywatelstwo amerykanskie, prawda? mysle, ze dla "zagranicznych" procedura jest jednak inna. zwlaszcza, ze Twoj syn pewnie mial tez stypendium sportowe, mowilas, ze swietnie gra w pilke? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:51 Mój syn pomimo, że ma obywatelstwo to traktowany jest jak Europejczyk bo edukował się w systemie europejskim. Musiał nawet egzamin z angielskiego zdawać, bo wylądowałby na lekcjach angielskiego. Dziwne ale takie mają zasady.On ma stypendium za wyniki edukacyjne. Piłka była dodatkiem, bo oni oczywiście patrzą czy student ma jakąś pasję. Żeby utrzymać stypendium musi mieć bardzo dobre wyniki w każdym semestrze. No i oczywiście gra w drużynie uniwersyteckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:48 Nie sądzę, żeby był wybitny, ale miał najlepszy wynik z business na Alevel.w szkole. Na pewno pomogły też oceny z IGCSE. Był w szkole brytyjskiej od 7 roku życia, Oni sprawdzali wszystko właściwie do kilku lat wstecz.,plus jego pasja sportowa i działalność pozaszkolna. No i esej. Według mnie niesamowity, a pisany na kolanie w drodze na mecz. Ten luz mojego syna to po ojcu. Ja to bym ze stresu padła. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 22:23 „Mój syn dostał się na studia w Stanach dosyć łatwo.” Super, gratuluję! Odnosiłam się do tego, że wówczas delikwenci aplikowali głównie na bluszcze i najbliższą okolicę, czyli najlepsze (światowe) szkoły i najlepsze stypendia (choć nie merit). W przypadku braku oferty lub słabej oferty stypendialnej zwykle ci sami delikwenci aplikowali i dostawali się do Anglii/Walii (z ogarnialnym kredytem) lub Szkocji (bezkredytowo), ze szkołami równie (Oxbridge) lub podobnie dobrymi (jak np. UCL czy Edynburg). Brexit to skończył dla EU (choć jak czytam to liczba studentów z Polski i Rumunii spadła szczególnie). Pośrednio, jak sądzę, zwiększyło to presję na dobre szkoły w USA, nie mówiąc o reszcie świata też mierzącej tamże. migrationobservatory.ox.ac.uk/resources/briefings/eu-students-in-the-uk-after-brexit/ Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 07.07.26, 12:37 Syn na swoim uniwersytecie spotkał kolegę ze szkoły brytyjskiej w Warszawie. Nie miał pojęcia, że ten aplikuje, bo znał go tylko z widzenia. I tak owszem. Syn dostał się na 3 uniwersytety, na które aplikował, ale wybrał ten z najlepszą ofertą finansową i drużyną piłkarską. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 14:15 Czytam forum od ponad 20 lat. Nigdy nie zauważyłam, żeby bywalec kogoś po chamsku atakował. Jeśli już to odpowiadał na ataki hejterek. Jak większość mężczyzn na tym forum byl notorycznie obrażany i powiem szczerze, że znosił to z anielską cierpliwością. A jeśli cię kiedyś gdzieś obraził to smuteczek, że wcale lepsza nie jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 17:51 Mój syn nic nie musi odpracowywać 😳 ale rozumiem, że to nie do mnie tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:13 thank_you napisała: > Piszesz o szkole średniej czy SP? Teraz zaszła chyba zmiana i nie da się nie pr > zyznawać do orzeczenia (chyba że tak szybko wyrobili Ci na kolejny okres). Da się na spokojnie jeżeli orzeczenie wyrabia się na 1 lub 3 etap edukacji. W czasie rekrutacji też można po prostu nie zaznaczyć że się takowe posiada i szkoła nie będzie mieć pojęcia że jest inaczej. Nie spełnia się to w nowym rozporzadzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:14 Nie spełnia się to w nowym rozporz > adzeniu. Nie spięło miało byc Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:25 To oczywiste. Ale mam uczniów w liceum w klasach IB, którym się wydawało, że jest to istotna matura do rekrutacji do Stanów. Otóż nie jest i dobrze jest to wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 22:30 Istotna czy nie, pojęcie względne: pages.crimsoneducation.org/rs/039-NBM-750/images/FL-10-2018-ib-student-acceptance-rates-at-top-us-universities.pdf www.savemyexams.com/learning-hub/college/do-ib-students-get-into-better-colleges/ Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:27 Sama jesteś chamska i prostacka. W tym jednym poście do mnie użyłaś 4 razy obraźliwego określenia w stosunku do niego. To się nazywa wyparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:36 thank_you napisała: > Niemożliwe! Też mamy Google i możemy sprawdzić ile kosztuje czesne na konkretny > m kierunku. Jesli wg Ciebie 15 k £ to drobiazg, to chapeau bas - sa jednak ludz > ie, którzy dostaną stypendium takiej wysokości a resztę ogarną fundacją. Mówię > ofc o osobach wybitnych, na których Cambridge będzie zależeć. (Tak, wiemy ile k > osztuje campus, wyżywienie, a w USA to student musi nawet sam częściowo odpraco > wać stypendium - groszowe sprawy, ale chodzi o ideę). Jesli chcesz jeszcze zasy > pywać mnie informacjami, które znam, to nie przeszkadzaj sobie - wklejaj, przec > zytam jutro! Nie pisałam do Ciebie, tylko do Arweny. Nawet ją zacytowałam… Tkwij w swoich iluzjach, mnie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 19:59 Jeżeli wyrabia na koniec przedszkola na pierwszy etap lub na koniec podstawówki na 3 etap to przyszła szkoła nie będzie poinformowana jeżeli jej nie wskaże a obowiązku wskazania nie ma zwłaszcza że wyniki naboru są często juz po wydaniu orzeczenianla. Wtedy rodzic dostarcza orzeczenie sam lub kieruje wniosek do ppp gdzie ma je przekazać. Wystarczy zatem nie składać takiego wniosku żeby o orzeczeniu orzyszla szkoła pojęcia nie miała. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 20:34 Wygląda to dokładnie tak. Zatem jeżeli orzeczenie ejst wystawiane na pierwszy etap w "zerówce" lub na trzeci etap w 8 klasie to rodzic sam je dostarcza lub składa wniosek do poradni o przeslanie go , jak nie złoży wniosku w ppp o przekazanie ani nie dostarczy go sam to przyszła szkola o istnieniu orzeczenia nie ma pojęcia. 3. Ostateczne orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, orzeczenie o potrzebie indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego, orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania lub orzeczenie o potrzebie zajęć rewalidacyjno-wychowawczych przekazuje się także dyrektorowi przedszkola, szkoły lub ośrodka, do których dziecko lub uczeń, którego dotyczy orzeczenie: 1) uczęszcza albo 2) zostało przyjęte przed złożeniem wniosku o wydanie orzeczenia – w terminie 14 dni od dnia, w którym orzeczenie stało się ostateczne. 4. Orzeczenie przekazuje się w jednym egzemplarzu wnioskodawcy, o którym mowa w § 6 ust. 1 pkt 12, oraz – w przypadku, o którym mowa w ust. 3 – w jednym egzemplarzu dyrektorowi odpowiednio przedszkola, szkoły lub ośrodka. 5. Jeżeli dziecko lub uczeń, któremu wydano orzeczenie, zostanie przyjęte do przedszkola, szkoły lub ośrodka po złożeniu wniosku o wydanie orzeczenia, rodzice dziecka lub ucznia, a w przypadku pełnoletniego ucznia – ten uczeń, przedkładają orzeczenie w tym przedszkolu, tej szkole lub tym ośrodku albo składają wniosek do poradni, w której działał zespół wydający orzeczenie, o przekazanie orzeczenia do przedszkola, szkoły lub ośrodka, do których zostało przyjęte dziecko lub został przyjęty uczeń. Przepisu ust. 3 nie stosuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 20:54 Nie spięło im się to w rozporządzeniu skoro właśnie wg narracji ministerstwa wysyłka do placówek miala być po to żeby orzeczenia nie leżały w szufladzie...... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Moda na prywatne licea? 06.07.26, 21:34 Nie wiem ale to chyba nieliczne przypadki tak naprawdę i wydaje mi się że najczesciej dotyczą szkoły średniej gdzie dzievko nie chce dostawać "latki" czy być inne. Swinka może napisze czemu się zastanawia. Zwykle rodzice chcą jednak ułatwić funkcjonowanie dziecks w placowce.A co co mają gdzies nie kłopoczą się wyrabianiem orzeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Moda na prywatne licea? 07.07.26, 12:29 Sama widzisz, jak ciężko jest ci się powstrzymać. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś