Dodaj do ulubionych

Piekna Ameryka

• malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 01:50
      Zobaczcie 23 minute. smile
    • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 01:58
      29 minuta - amerykańscy kosmonauci z ostatniej misji.
      • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:30
        Kosmonauci, powiadasz…? 🤔
    • angazetka Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:07
      Piękna Ameryka - Trump dzwoni do FIFY, żeby cofnięto czerwoną kartkę amerykańskiemu piłkarzowi przed kolejnym meczem na mundialu big_grin
      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:12
        angazetka napisała:

> Piękna Ameryka - Trump dzwoni do FIFY, żeby cofnięto czerwoną kartkę amerykańsk
        > iemu piłkarzowi przed kolejnym meczem na mundialu big_grin
        >

Kiedys cofnieto Cristiono Ronaldo czerwona kartke. Ciekawe czy tez Trump dzwonił w tej sprawie.?
        • angazetka Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:21
          W sprawie CristiAno nie. Tutaj owszem, trzykrotnie.
          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:34
            angazetka napisała:

Tutaj owszem, trzykrotnie.
            >
            Skad wiesz?
            • angazetka Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 15:55
              Z wiedzowni.
      • majenkirr Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:20
        Trzeba zacząć od tego, że ta kartka w ogóle nie powinna mieć miejsca.
        • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 02:25
          majenkirr napisała:

> Trzeba zacząć od tego, że ta kartka w ogóle nie powinna mieć miejsca.

No wlasnie.
          • boggi_dan Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 15:52
            malgosiagosia napisała:

> majenkirr napisała:
            >
            > > Trzeba zacząć od tego, że ta kartka w ogóle nie powinna mieć miejsca.
            >
            > No wlasnie.
            Największym zmartwieniem dla Amerykanów przed meczem 1/8 finału mundialu z Belgią była absencja Folarina Baloguna. Gwiazdor kadry USA otrzymał czerwoną kartkę w poprzednim spotkaniu. W niedzielę nastąpił jednak zwrot akcji. FIFA zawiesiła karę dla Amerykanina, dzięki czemu będzie mógł zagrać w kolejnym meczu. Tuż po tym komunikacie w mediach pojawił się wątek interwencji ze strony Białego Domu i Donalda Trumpa. Sam prezydent podziękował już za reakcję i naprawę "wielkiej niesprawiedliwości". I gitara.
        • iwles Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:47

Od oceny pracy sędziów są obserwatorzy i komisja sędziowska.
          Niesmak z interwencji Trumpa pozostaje.
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:15
            iwles napisała:

>
            > Od oceny pracy sędziów są obserwatorzy i komisja sędziowska.
            > Niesmak z interwencji Trumpa pozostaje.
            >
            >
            Daltego ze nawet FIFA mu sie nie opiera?
            Przeciez mogli powiedziec "FIFA Locuta, causa finita est"?
            A jednak nie powiedzieli nie tylko tego ale raczeje Mea Culpa?

Chcialbyc miec taki mozliwosci LOL
            Niech Polski prezydent czy ktos z EU pokaze co potrafi smile
            • iwles Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 06:37
              No pacz! A Putin nie chce słuchać Trumpa!
              Czy minęło już 48 godzin od wyboru na prezydenta? Bo sam obiecał, że w takim czasie zakonczy wojnę na Ukrainie.
              I co?
              I psińco.
            • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:35
              >Niech Polski prezydent czy ktos z EU pokaze co potrafi smile
              W kontekście łamania obowiązujących zasad dla własnych korzyści? 🤔 Takie niskie standardy to tylko w USA.
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:07
                memphis90 napisała:

> >Niech Polski prezydent czy ktos z EU pokaze co potrafi smile
                > W kontekście łamania obowiązujących zasad dla własnych korzyści? 🤔 Takie nisk
                > ie standardy to tylko w USA.
                >

No zobacz kto sie odezwal ktos co to ma wysokie stanndardy? LOL

Idz i nie grzesz wiecej.
                • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:42
                  Tak, dziadziu, ja mam akurat wysokie standardy. Niepojęte dla kogoś wyznającego amerykańską chemiczną bułę.
                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:44
                    memphis90 napisała:

> Tak, dziadziu, ja mam akurat wysokie standardy. Niepojęte dla kogoś wyznającego
                    > amerykańską chemiczną bułę.
                    >

I w czym sie te wysokie strandardy wyrazja?
                    Bo tu ich raczej u Ciebie nie widac
          • pani.asma Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 17:50
            Czy by zainterweniował czy nie to ty i tak masz niesmak
            Nawet jak oddycha

Ale rozumiem Cię mam to samo z donkiem
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:15
        angazetka napisała:

> Piękna Ameryka - Trump dzwoni do FIFY, żeby cofnięto czerwoną kartkę amerykańsk
        > iemu piłkarzowi przed kolejnym meczem na mundialu big_grin
        >

I najwazniejsze to to co robi FIFA?
    • bazia_morska Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 15:41
      Piękny kraj, szkoda, że w dużym stopniu zaludniony idiotami.
      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:20
        bazia_morska napisała:

> Piękny kraj, szkoda, że w dużym stopniu zaludniony idiotami.

Nazywając Amerykanów idiotami, jednym zdaniem uznajesz za idiotów również miliony imigrantów i ich potomków, którzy świadomie wybrali USA. I ci „idioci” zbudowali największą gospodarkę świata i od dziesięcioleci przyciągają ludzi z całego globu. Sama jesteś zidiociała.big_grin

• iwles Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:39
          malgosiagosia napisała:

> Nazywając Amerykanów idiotami, jednym zdaniem uznajesz za idiotów również milio
          > ny imigrantów i ich potomków, którzy świadomie wybrali USA.

Np. ciebie?
          Myślę, że wszystko się zgadza.
        • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:37
          No raczej mamy na myśli imigrantów, a nie rdzennych mieszkańców…
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:11
        bazia_morska napisała:

> Piękny kraj, szkoda, że w dużym stopniu zaludniony idiotami.

O tak?
        A co byc robila i gdzi bys byla gdyby nie ta ameryka?

Poczytaj sobie i sie zastanow na soba i Ameryka
        Aha, i pomysl ze przed wam najazd Ruski i jak ci idioci wam nie pomoga to kiepsko bedzie wam inteligentom bez polotu.
        www.msn.com/en-us/news/us/what-america-gets-right/ar-AA27cjEQ
        • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:15
          engine8t napisał:

> O tak?
          i pomysl ze przed wam najazd Ruski i jak ci idioci wam nie pomoga to kiep
          > sko bedzie wam inteligentom bez polotu.

Ona jak Ukraincy, reke wyciagaja po pomoc, ale pluja w twarz.
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:23
            malgosiagosia napisała:

> engine8t napisał:
            >
            >
            > > O tak?
            > i pomysl ze przed wam najazd Ruski i jak ci idioci wam nie pomoga to kiep
            > > sko bedzie wam inteligentom bez polotu.
            >
            > Ona jak Ukraincy, reke wyciagaja po pomoc, ale pluja w twarz.

No bo uwaza ze "im sie wszystko nalezy".
            • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:27
              engine8t napisał:

> > Ona jak Ukraincy, reke wyciagaja po pomoc, ale pluja w twarz.
              >
              > No bo uwaza ze "im sie wszystko nalezy".

Nie znaja uczucia wdziecznisci. Maja ruska pogarde wpisana w dusze.
              • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:38
                Napisala onucka przypadkowo używająca na polskim forum ruskich nazw… 😂
            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 07:53
              Myślisz engine że jak tak będziesz pluć na Europę i Polskę, to się staniesz prawdziwym Amerykaninem? Zmartwię cię, zawsze pozostaniesz tylko przybłędą. Malgosiagosia to samo. Cierpicie oboje na syndrom sztokholmski, a im bardziej takie Trumpy wami pomiatają, tym bardziej staracie się im w tyłki włazić. Co za schizofreniczne typy: niby w tej Europie wszystko złe, ale żyć bez zaglądania na polskie forum nie mogą. Jeśli sądzicie, że ktoś wam czegokolwiek zazdrości, to mylicie się. Jedyne uczucie jakie budzicie, to politowanie.
              • boggi_dan Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:23
                reinadelafiesta napisała:

> Myślisz engine że jak tak będziesz pluć na Europę i Polskę, to się staniesz pra
                > wdziwym Amerykaninem? Zmartwię cię, zawsze pozostaniesz tylko przybłędą. Malgos
                > iagosia to samo. Cierpicie oboje na syndrom sztokholmski, a im bardziej takie T
                > rumpy wami pomiatają, tym bardziej staracie się im w tyłki włazić. Co za schizo
                > freniczne typy: niby w tej Europie wszystko złe, ale żyć bez zaglądania na pols
                > kie forum nie mogą. Jeśli sądzicie, że ktoś wam czegokolwiek zazdrości, to myli
                > cie się. Jedyne uczucie jakie budzicie, to politowanie.
                >
                Serio? Ty pewnie nie zdajesz sobie sprawy. Ale też cierpisz. Trump Derangement Syndrome, w skrócie TDS). Daj spokój. www.rynekzdrowia.pl/Psychiatria/Zespol-zaburzen-Trumpa-Sa-psychiatrzy-ktorzy-dostrzegli-nowa-jednostke-chorobowa,269601,16.html
                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:42
                  Oczywiście, że cierpię. Jak czytam te głupoty, które piszesz. Sprawdziłeś w słowniku, co to jest gafa, żeby wiedzieć, jak używać tego słowa?
                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:05

> Oczywiście, że cierpię. Jak czytam te głupoty, które piszesz.

A kto ci kaze czytac?
                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:33
                      Bo zwykle czytam odpowiedzi na moje posty, a nie mam zwyczaju wygaszać rozmówców.
                      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:40

> Bo zwykle czytam odpowiedzi na moje posty, a nie mam zwyczaju wygaszać rozmówcó
                        > w.
                        >
                        Ja mam wygaszonych kilka naprawde glupich trolli. Wiem, ze pisza w tym watku, bo ilosc wpisow przybywa, ale ja ich nie widze. To jest naprawde kapitalny pomysl, ze jest mozliwosc wygaszania.
                        • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:18
                          Tylko ciężko śledzić przebieg dyskusji.
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:09

> Myślisz engine że jak tak będziesz pluć na Europę i Polskę, to się staniesz pra
                > wdziwym Amerykaninem? Zmartwię cię, zawsze pozostaniesz tylko przybłędą. Malgos
                > iagosia to samo. Cierpicie oboje na syndrom sztokholmski, a im bardziej takie T
                > rumpy wami pomiatają, tym bardziej staracie się im w tyłki włazić. Co za schizo
                > freniczne typy: niby w tej Europie wszystko złe, ale żyć bez zaglądania na pols
                > kie forum nie mogą. Jeśli sądzicie, że ktoś wam czegokolwiek zazdrości, to myli
                > cie się. Jedyne uczucie jakie budzicie, to politowanie.
                >

Kiedy Ty i podobni sie wyzbedziecie tych kompleksow?
                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:39
                  Kompleksy to masz ty i malgosiagosia, ciągle musicie sobie i nam coś udowadniać, vide autorka ze swoim wątkiem.
                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:58

> Kompleksy to masz ty i malgosiagosia, ciągle musicie sobie i nam coś udowadniać
                    > , vide autorka ze swoim wątkiem.
                    >
                    Ja napisalam o pieknej Ameryce i jej sweicie 250 lecia, a to wy, zazdrosnice, przyleciałyście do mojego watku, zeby sobie cos udowadniac.
                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:54
                      Naprawdę, bez żadnej złośliwości, kompletnie nie wiem, czego ja miałabym wam zazdrościć. Może tylko oddalenia od Rosji, ale to akurat żadna wasza zasługa.
                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:03

> Naprawdę, bez żadnej złośliwości, kompletnie nie wiem, czego ja miałabym wam za
                        > zdrościć. Może tylko oddalenia od Rosji, ale to akurat żadna wasza zasługa.
                        >

A moze np tego ze Malgosia moze w kazdej chwili spakowac sie i przeniesc do Polski gdyby tylko chciala i tam zyc na wysokim poziomie od pierwszego dnia a Ty nie mozesz nawet przyleciec na wakacje?
                        Oczywiscie nie przylatujesz bo nie chcesz a nie ze to za wtsokie progi...no ale jak sie wynajdze 120 przyczyn jak tu zle to latwiej sobie z tym poradzic? A wiec to nie zazdrosc ale decyzja LOL Kak zwal tak zwal
                        • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:43
                          A jaki to problem polecieć do USA? 🤔
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:48
                            memphis90 napisała:

> A jaki to problem polecieć do USA? 🤔
                            >

No poleciec moze nie problem ale juz zyc na rozsdnym poziomie za swoje to juz moze byc

" To live comfortably in the USA, a single adult typically needs to earn at least $80,829 in West Virginia, the most affordable state, and up to $124,467 in Hawaii, the most expensive state. "

Sinlge adult... a rodzina to pewnie blisko 2x tyle... Jak masz to rzeczywiscie nie problem
                      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:07

> Naprawdę, bez żadnej złośliwości, kompletnie nie wiem, czego ja miałabym wam za

Normalny czlowiek zapytalby dlaczego myslisz, ze Ameryka jest piekna, ale nie, po co pytac, ty wiesz lepiej jaka jest Ameryka. Dowalacie Ameryce, to my dowalamy Europie. Oko za oko. big_grin
                        • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:10
                          malgosiagosia napisała:

> reinadelafiesta napisała:
                          >
                          > > Naprawdę, bez żadnej złośliwości, kompletnie nie wiem, czego ja miałabym
                          > wam za
                          > > zdrościć. Może tylko oddalenia od Rosji, ale to akurat żadna wasza zasług
                          > a.
                          >
                          > Normalny czlowiek zapytalby dlaczego myslisz, ze Ameryka jest piekna, ale nie,
                          > po co pytac, ty wiesz lepiej jaka jest Ameryka. Dowalacie Ameryce, to my dowala
                          > my Europie. Oko za oko. big_grin

No to jest typowe bo oni przeciez wszystko najlepiej wiedza - skad? Z TV i YT oczywiscie bo kroku na tej ziemi nei postawili.
                          Dziwne ze Ci co znaja Ameryke oceniaja ja zupelnie inaczej od tych co by chcieli ja poznac ale niestety nie moga z wielu powodow.
                          • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:01
                            Tak, tak. Z telewizji wiemy. Żadna ematka tam w życiu nie mieszkała, tylko ty i malgosiagosia złapaliście Pana Boga za nogi i w Ameryce kariery zrobiliście. Weź ty się ogarnij engine, bo ośmieszasz się na całego. A już do tego zakutego łba ci nie przyjdzie, że może ktoś tam po prostu mieszkać nie chce i w Europie ma lepiej.Ot, taki Chris Lund na przykład, który wytłumaczył Trumpowi, dlaczego przeniesienie się do USA byłoby dla niego degradacją. Pewnie też biedak zna Stany z telewizji i zazdrości.
                            • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:46

> Tak, tak. Z telewizji wiemy. Żadna ematka tam w życiu nie mieszkała, tylko ty i
                              > malgosiagosia złapaliście Pana Boga za nogi i w Ameryce kariery zrobiliście. W
                              > eź ty się ogarnij engine, bo ośmieszasz się na całego. A już do tego zakutego ł
                              > ba ci nie przyjdzie, że może ktoś tam po prostu mieszkać nie chce i w Europie m
                              > a lepiej.Ot, taki Chris Lund na przykład, który wytłumaczył Trumpowi, dlaczego
                              > przeniesienie się do USA byłoby dla niego degradacją. Pewnie też biedak zna Sta
                              > ny z telewizji i zazdrości.
                              >
                              >

No ja wiedze z ejak tos moz ejechaa to wiekszsc jedzie ale dl Was koszty zycia sa tu zaporowe. I ja to doskonale rozumiem bo majac 10 MLnPLn mozna super zyc w europie a jak sie nie ma kasy to marzyc szkoda
                              • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:13
                                Nie mówię o tych, którzy nie mogą, tylko o tych, którzy nie chcą. I jest ich całkiem sporo. Ale widzę, że nie dasz rady tego ogarnąć mentalnie.
                                • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:26

> Nie mówię o tych, którzy nie mogą, tylko o tych, którzy nie chcą. I jest ich ca
                                  > łkiem sporo. Ale widzę, że nie dasz rady tego ogarnąć mentalnie.
                                  >

Alez pewnie i tacy sa poniewaz nie kazdy chce, nie kazdy siei nadaje, nie kazdemu sie oplaca i nie kazdy potrafi sobie poradzic na emigracji no i kazda nasz decyzja ma swoja cene.
                        • mocca26 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:18
                          Sing and jump, sing and jump....
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:25
                            mocca26 napisała:

> Sing and jump, sing and jump....
                            >

Like a monkey?
                        • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:42
                          Miło, że przyznajesz, że dowalacie Europie. Bo tam niżej engine idiotę udaje i ze zdziwieniem pyta "czym i jak dowalam". Doceniam szczerość.
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:49

> Miło, że przyznajesz, że dowalacie Europie. Bo tam niżej engine idiotę udaje i
                            > ze zdziwieniem pyta "czym i jak dowalam". Doceniam szczerość.
                            >

alez ja sie przyznaje ze czasami dowalam kiedy jestem sprwokowany - bo zasluguje.
                            A moge to robic poniewaz znam europe o wiel peije niz 99% Piolakow zna Ameryke i tu robi z siebie ...no wiesz co ?
                            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:04
                              Czyli manipulujesz, pytając, gdzie dowalasz. Też pięknie.
                              Statystyk dotyczących znajomości Ameryki nie znam, mogę o sobie mówić. I mówię właśnie: nie zazdroszczę i mieszkać na stałe bym nie chciała.
                              • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:08

. I mówię
                                > właśnie: nie zazdroszczę i mieszkać na stałe bym nie chciała.

No i bardzo dobrze. Nie mam ci tego za złe. Mieszkaj sobie tam gdzie chcesz. Mam nadzieje, ze równie piękne jest to miejsce.
                                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:23
                                  Powiedziałabym, że jak wszędzie: są miejsca piękne i mniej piękne, są rzeczy fantystyczne i takie, które trzeba zmienić. Ale to mój wybór i jestem z niego zadowolona.
                          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:50

> Miło, że przyznajesz, że dowalacie Europie. Bo tam niżej engine idiotę udaje i
                            > ze zdziwieniem pyta "czym i jak dowalam". Doceniam szczerość.

Dowalam ( nie w tym watku) Europie bo jestem Europejka, znam Europe bardzo dobrze i mam pełne prawo jej dowalac jak mi sie nie podoba to, co dzieje sie w Europie. Polsce tez moge dowalac. big_grin
                            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:07
                              A ematki mogą dowalać Ameryce, może im się to i owo nie podobać, pogódź się z tym. A jak ci to nie w smak, to po cholerę zakładasz tu wątki na ten temat?
                              • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:18

> A ematki mogą dowalać Ameryce, może im się to i owo nie podobać, pogódź się z t
                                > ym. A jak ci to nie w smak, to po cholerę zakładasz tu wątki na ten temat?
                                >

To niech sobie zaloza inny watek i tam dowalaja. Tu na forum nie mozna powiedzic nic dobrego, bo zaraz kopia. Kiedys w watku o dniu matki w Usa, emateczki rozsrożyły sie jak jakies gangsterki. Normalnie lincz sie odbyl.
                                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:29
                                  I naprawdę sądzisz, że dzieje się tak, bo zazdrościmy? Bo nas nie stać na wyjazd i nigdy nie byłyśmy w USA, a chciałaybyśmy? Nie wydaje mi się. Może po prostu nikt nie lubi, żeby taki engine, który zmienił ojczyznę, o Polsce pisze "u was", a o Polakach "wy", właził tutaj i wiecznie wszystko krytykował. Potrafiłabyś w jego wypowiedziach znaleźć choć jedno dobre słowo o Polsce czy Europie? Bo ja nie. Więc może tutaj należałoby poszukać przyczyny braku popularności i sympatii dla rozmówców zza Oceanu.
                                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:35

Potrafiłabyś
                                    > w jego wypowiedziach znaleźć choć jedno dobre słowo o Polsce czy Europie? Bo j
                                    > a nie. Więc może tutaj należałoby poszukać przyczyny braku popularności i sympa
                                    > tii dla rozmówców zza Oceanu.
                                    >
                                    Podobnie my, ciagle musimy czytac o USA i Trumpie same brednie.
                                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:45
                                      Ale czy my, ematki, wchodzimy na wasze, amerykańskie fora i wypisujemy jakie to Stany są beznadziejne? Nie. To wy przychodzicie do nas.
                                      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:51

> Ale czy my, ematki, wchodzimy na wasze, amerykańskie fora i wypisujemy jakie to
                                        > Stany są beznadziejne? Nie. To wy przychodzicie do nas.

My do was nie przychodzimy, my jesteśmy u siebie.
                                        • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:08
                                          Formalnie, to wy może paszporty macie polskie. I na tym koniec.
                                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:24

> Formalnie, to wy może paszporty macie polskie. I na tym koniec.
                                            >

Czasami koniec a czasami nie.
                                            • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:27
                                              engine8t napisał:
                                              >
                                              > Czasami koniec a czasami nie.

Ja nie mam polskiego paszportu.
                                          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:25

> Formalnie, to wy może paszporty macie polskie. I na tym koniec.

Zawsze tak sie konczy. Wyganianie z forum. Powinnaś sie wstydzić. Ale przeciez ty nie wiesz co to wstyd.

• reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:40
                                              Engine sam pisze "u was, wy", czyli nie poczuwa się. Przytoczysz jakiś fragment jego wypowiedzi, albo i swojej, gdzie piszecie "u nas w Polsce, my Polacy". Jak znajdziesz, to przeproszę i może nawet się zawstydzę.
                                              A co do wyganiania z forum, to nie twoje słowa:"To po co siedzisz w tym watku? O co ci chodzi kobieto? (...) Po co wiec tu siedzisz i mi zaprzeczasz? Nie intersuje cie temat pieknej Ameryki, to wypad".
                                              • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:55

:"To po co siedzisz w tym watku?

Nie odrozniasz watku od forum? Ja ci mowie iC z mojego watku, a nie wyp..laj z forum.
                                                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:10
                                                  Napisałam, że przychodzicie i wiecznie nadajecie na Polskę i Europę, szczególnie engine, co nie spotyka się z ciepłym przyjęciem. Ale nikt ci nigdzie nie kazał wyp...ać, jak to ujęłaś. Zresztą, co by to dało...
                                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:26

> Napisałam, że przychodzicie i wiecznie nadajecie na Polskę i Europę, szczególni
                                                    > e engine, co nie spotyka się z ciepłym przyjęciem. Ale nikt ci nigdzie nie kaza
                                                    > ł wyp...ać, jak to ujęłaś. Zresztą, co by to dało...
                                                    >
                                                    >

No bo ja nie pisze o psach i kotach, nie popieram lgbt ani trans i mowie ze dzieci trzeba "wychowywac" nie oprzed dawanie im srajfonow a Polska za ktora nasi dziadkowi i ojcowie krew przelewali oddala sie na ochotnika pod Niemiecka kuratele etc.. I to wszytko nie spotyka sie ze zrozumeniem, wrecz hejtem sie nazywa i natychmiast prowokuje setki wpisow typu "a u was murzynow bija". A prawda jest ze to murzyni nas a nie my ich...ale to sie znajduje zrozumeinia bo forum wie lepiej LOL
                                                  • iwles Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:48

Ty już swoje dziecko wychowałeś, w swoim mniemaniu "po amerykańsku", czyli niby lepiej niz po polsku.
                                                    Tylko czemu syn nie chce z tobą bliskiego kontaktu? Zero refleksji, co?
                                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 01:15
                                                    iwles napisała:

>
                                                    > Ty już swoje dziecko wychowałeś, w swoim mniemaniu "po amerykańsku", czyli niby
                                                    > lepiej niz po polsku.
                                                    > Tylko czemu syn nie chce z tobą bliskiego kontaktu? Zero refleksji, co?
                                                    >

Syn jest amerykanski ale mowi w miare plynnie po Polsku
                                                    Ask ty wiesz czy syn chce i ma ze mna kontakty czy nie? Co najmniej dziwne bo dla mnie to nowosc LOL
                                                    Jakies urojenia masz czy cos sie z pamiecia albo interpretacja pomyrdalo? Czesto z nim rozmawiam i odwiedzamy sie kiedy sie da ale Ty oczywoscie wiesz lepiej. ? Wstydz sie takie farmazony pisac
                                                    I co za maniery i charakter aby oceniac czyjes zycie osobiste bez powodu - tylko aby cos zlego napisac?
                                                    Jeszcze cos napisz o moich ukladach z zona i sasiadami smile

• malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 01:19
                                                    engine8t napisał:

Wstydz sie takie farmazony pisac

Dlatego wygasiłam tego typa iwles, bo zajmuje sie glownie przesladowaniem forumowiczow.
                                                    To jest jakis chory osobnik.
                                                  • iwles Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 08:05
                                                    malgosiagosia napisała:

> Dlatego wygasiłam

Wygasilas, ale aż trzęsiesz się z ekscytacji, kiedy ktoś mnie cytuje i możesz przeczytać i skomentować 🤣

• iwles Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 06:33

Sam to pisałeś 🤷‍♀️
                                                  • pursuedbyabear Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 12:49
                                                    To wracaj i broń Polski przed Niemcem. Co stoi na przeszkodzie, patrioto za 3 grosze?
                                                  • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:48
                                                    >Polska za ktora nasi dziadkowi i >ojcowie krew przelewali oddala sie na >ochotnika pod Niemiecka kuratele etc.. >to wszytko nie spotyka sie ze >zrozumeniem
                                                    Jak piszesz durne pierdoly, to trudno, żeby spotkały się ze zrozumieniem. 🤷‍♀️
                                                • iwles Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:15

Wątek na forum jest twoją prywatną własnością???
                                                  Wyp...dalać to sobie możesz sąsiadkę z własnego domu. Wątek jest publiczny i każdy ma prawo w nim pisać co chce, bo MOŻE.
                                              • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:56

> Engine sam pisze "u was, wy", czyli nie poczuwa się. Przytoczysz jakiś fragment
                                                > jego wypowiedzi, albo i swojej, gdzie piszecie "u nas w Polsce, my Polacy". Ja
                                                > k znajdziesz, to przeproszę i może nawet się zawstydzę.
                                                > A co do wyganiania z forum, to nie twoje słowa:"To po co siedzisz w tym watku?
                                                > O co ci chodzi kobieto? (...) Po co wiec tu siedzisz i mi zaprzeczasz? Nie inte
                                                > rsuje cie temat pieknej Ameryki, to wypad".
                                                >

A co w tym zlego? Ty do sasiada czy rodziny mowisz chyba podobnie? Tu gdzie mieszkam to jest "tu u nas" a u was jest "tam". Jak przyjalem obywatestwo tego kraju to zgodnie z tym co przysieglalem to jest moja nowa ojczyzna a Polska stal sie krajem mojego pochodzenia ze wszytkiemi tego skutkami i przywilejami.
                                                Nie jestem Polako-amerykaninem ani Polakiem mieszkjacym w USA a obywatelstwo amerykanskie jest moim glownym obywatelstwem. Ale do Polskiego sie przyznaje. I jak USA gralo w pilke z Polska to kibicowalem za "swoimi" tzn USA.
                                    • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:46
                                      Która z wypowiedzi o trumpie to brednia? Tak konkretnie? 🤔
                                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:19
                                        memphis90 napisała:

> Która z wypowiedzi o trumpie to brednia? Tak konkretnie? 🤔
                                        >

Niczego nie zacytowalalas wiec co mam komentowc?
                                        Znajac ciebie wypadalo by napisac - wszystkie albo prawie wszytkie, ale poczekam
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:50

> I naprawdę sądzisz, że dzieje się tak, bo zazdrościmy? Bo nas nie stać na wyjaz
                                    > d i nigdy nie byłyśmy w USA, a chciałaybyśmy? Nie wydaje mi się. Może po prostu
                                    > nikt nie lubi, żeby taki engine, który zmienił ojczyznę, o Polsce pisze "u was
                                    > ", a o Polakach "wy", właził tutaj i wiecznie wszystko krytykował. Potrafiłabyś
                                    > w jego wypowiedziach znaleźć choć jedno dobre słowo o Polsce czy Europie? Bo j
                                    > a nie. Więc może tutaj należałoby poszukać przyczyny braku popularności i sympa
                                    > tii dla rozmówców zza Oceanu.
                                    >

Szukalem czegos dobrego o Polsce i zobacz co mi w rece wpadlo?
                                    EU ukarala Polske za nieodebranie kowidoweej trucizny co skutkuej zablowaniem przestrzeni powoetrznej ktora moga przejac Niemcy.
                                    Zapodajcie mi jakies bardziej pozytywne zrodla? Np takie gdzie formy z USA je kontroluja ? LOL

www.youtube.com/watch?v=MLeu9xksR3s
                                    • margit49 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 11:45
                                      engine8t napisał:

> Szukalem czegos dobrego o Polsce i zobacz co mi w rece wpadlo?

Zapomniałeś o koronorafii w PL☝ wyszło Ci taniej. I z efektów - jak widać jesteś zadowolony
                                      A propos trucizny covidowej - też ją przyjąłeś, jak przystało na amerykańskiego patriotę - to była trucizna firmy Johnson🤣
                                      To świetnie, że utożsamiasz się z krajem zamieszkania i jesteś lojalny. Jakby od urodzenia, z amerykańską tożsamością. I znajomością historii - to zaledwie 250 lat!
                                      Niejeden Amerykanin może pozazdrościć😀 Poza rdzennymi - to oczywista oczywistość
                                      Jak wspominałeś - wyjechałeś, bo byłeś głodny, a oni tam Cię nakarmili, przyodziali i dali pracę.
                                      Budowałeś US jak marka Levi's/"These jeans built America"/
                                      A swoją wdzięczność okazujesz jak umiesz - pogardliwym podejściem do kraju pochodzenia🤷‍♀️
                                      "Wy nie wiecie, wy nie rozumiecie, wy nie macie" itp, itd
                                      Ty jesteś zatrzymany w czasie

• engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 02:17
                                        Odbierasz krytyke jako pogarde a to nie to samo

O. Obejrzyj sobie ta dyskusje.. zwlaszcza od 50 minuty gdzie czlowiek ocenia sytacje finasowa i medyczna i o dziwo ma zupelnie odwrotne podejscie do 90% radakow na temat gdzie trzeba miec kase i dostep do medycyny aby godnie zyc.
                                        www.youtube.com/watch?v=kmEfnDEas1c

• malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:13

>
                        To po co siedzisz w tym watku? O co ci chodzi kobieto? Napisalam o pieknie Ameryki, nie pisalam, ze Ameryka piekana, a Polska i Europa brzydka. Po co wiec tu siedzisz i mi zaprzeczasz? Nie intersuje cie temat pieknej Ameryki, to wypad. Please. smile
                        • iwles Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:33

Bo to jest forum dyskusyjne, baranie, a nie blog chwalipięcki.
                          Jak tego nie rozumiesz, to (zacytuję CIEBIE): wypad, malgosiugosiu.
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:52
                            iwles napisała:

>
                            > Bo to jest forum dyskusyjne, baranie, a nie blog chwalipięcki.
                            > Jak tego nie rozumiesz, to (zacytuję CIEBIE): wypad, malgosiugosiu.
                            >

A to mowisz ze dyskusja polega na krytykowami siebie nawzajem?
                            Gdyby chwalenie czy chwaleni sie bylo na tym forum zabronione czy tez nawet niepopularne to to forum by wogole nie istnialo. Chyba tego nie zaprzeczysz?
                            • iwles Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:02
                              Chyba nie rozumiesz, co to jest dialog.
                              Chwal się do woli, ale nie zabraniaj komuś mieć inne zdanie. A tego chce twoja kumpela malgosiagosia: możesz TYLKO chwalić, jak tego nie robisz - to wypad!
                        • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:56
                          Bo jak napiszesz ze masz piekne buty to super, ze masz pieknego psa to tez ze bylas e Egipcie na AI to jeszcze ujsdzie .. jak napiszesz ze masz piekny dom to juz nie za bardzo a jak napiszesz ze Ameryka jest piekna i ty w tej Ameryce mieszkasz to to juz jak pstryk prosto w nos na kotrym jest bolaca krossta - tego nie mozna tolerowac poniewaz wiekszsc sie z tm nie moze identyfikowac ani tego miec .. ? LOL
                          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:01
                            engine8t napisał:

> Bo jak napiszesz ze masz piekne buty to super, ze masz pieknego psa to tez

Tutaj najbrzydszy burek jest piekny, no ale to pies i nie wolno psa krytykowac. big_grin
                          • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:15
                            Nie, prosty bucu. Problem nie polega na tym, że chwalisz Amerykę, tylko że nie odpuścisz żadnej okazji, żeby tutaj wejść i skrytykować Polskę/Europę. Te twoje teksty o tym, że krytykujemy, bo nie dostąpimy nigdy zaszczytu odwiedzenia Stanów są po prostu żenujące. Zatrzymałeś się mentalnie w czasach komunizmu, kiedy Polacy nie mieli paszportów ani pieniędzy i wtedy rzeczywiście, Ameryka to było coś. Tylko, że od tego czasu co nieco się zmieniło i wyobraź sobie, że kilkaset tysięcy Polaków rocznie odwiedza Stany i większośc jakoś nie wyraża chęci osiedlenia się tam. Zgadnij, dlaczego?
                            • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:37

> Nie, prosty bucu. Problem nie polega na tym, że chwalisz Amerykę, tylko że nie
                              > odpuścisz żadnej okazji, żeby tutaj wejść i skrytykować Polskę/Europę. Te twoje
                              > teksty o tym, że krytykujemy, bo nie dostąpimy nigdy zaszczytu odwiedzenia Sta
                              > nów są po prostu żenujące. Zatrzymałeś się mentalnie w czasach komunizmu, kiedy
                              > Polacy nie mieli paszportów ani pieniędzy i wtedy rzeczywiście, Ameryka to był
                              > o coś. Tylko, że od tego czasu co nieco się zmieniło i wyobraź sobie, że kilkas
                              > et tysięcy Polaków rocznie odwiedza Stany i większośc jakoś nie wyraża chęci os
                              > iedlenia się tam. Zgadnij, dlaczego?
                              >

Dlaczego? W sumie to nie takie trudne
                              Bo ich nie stac. Wiekszosc podrozuje budzetowo i nie do pomyslenia dla nich ze mogliby tu przyjechac na stale za swoje, zyc za swoje , liczyc ze dostan prace i pobyt a juz o kumnie nieryuchomosci moga jedyni emarzyc ci najbardzij zasobni.. A jak do tego widz ze tu sami musz o siebie dbac i sami o sobie decydowac to im rece opadaja bo nic sie nikomu nie nalezy...na wszytko moze zarobic ale i sam zdecydowac o wszystkim. A to nie jest latwe i nie kazdy sobie potrafi nwet to ogarnoac a co dopiero robic.
                              I nie mowi teego bez powodu poniewaz may woelu odwiedjacych i wiemy jak to wyglada. Ostatnio wlascicle powaznego bizensy mysli ale budget mu sie ciagle nie spina no bo tu gdzi ejest fajnie zyc to dom kosztuje powiedzmy $2M czyli Polskie 7.5M PLN. Do tego na zycie potrzeba powiedzmy $5k/mies a to blisko 20k PLN. Do tego musisz sobie kupic ubezpieczenie medyczne ... etc
                              A osiedlic sie w srodkowuch czy pn stanach to masz klimat jak w Polsce i o scjlaizmie iopiece pnstwa i tych rzczy co "sie naleza" czy o "prawie pracy" zapomnij.
                              Dla nas to nie problem a wrecz plus ale dla kogos wychwanego w socjlistycznym kraju to ciezka sprawa.

Oczywiscie wiekszsc sie do tego nie przyzna i powie ze nie chca bo tu bezdomni, ze Trump ze nie ma prawa pracy, urlopow ze opieka medyczna ma niebotyczne ceny etc... ale to zrodlo jest jak powyzej
                              bo ja moge jechac do Polski, kuic sobie tam super dom, kupic ubezieczxenia medyczne prywatne etc a wiec dla mnie to nie sprzwa finasowa i ta nie jest sprzwa zaporowa. Bo ja za swoja emryture pw przeliczeniu na PLN to ponad 20k mies a jak do tego wynajme dom to z wynajmu drugie tyle ... A
                              A moja wymowka ze nie wracam jest inna. Bo ja nie chce
                              • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:01
                                Nie wiem skąd - przy tych wspaniałych osiągnięciach - u ciebie taka klasyczna kompensacja? To definiowanie siebie przez pryzmat dóbr materialnych, próby wywołania zazdrości... Co sobie wynagradzasz? Poczucie niższości? Kruche ego? Przecież tak masz tam wspaniale.
                                Ale mimo wszystko cieszę się twoim życiowym sukcesem. I cieszę się, że tam siedzisz i nie zamierzasz wracać.
                                • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:22

> Nie wiem skąd - przy tych wspaniałych osiągnięciach - u ciebie taka klasyczna
                                  > kompensacja? To definiowanie siebie przez pryzmat dóbr materialnych, próby wywo
                                  > łania zazdrości... Co sobie wynagradzasz? Poczucie niższości? Kruche ego? Przec
                                  > ież tak masz tam wspaniale.
                                  > Ale mimo wszystko cieszę się twoim życiowym sukcesem. I cieszę się, że tam sied
                                  > zisz i nie zamierzasz wracać.
                                  >

To ty jestes na tym tle uczulona... To zaden poczucie wyzszosci a sprawadzenie dyskusji do realiow zycia i wytlumaczenie dlaczego wiekszosc odwiedzajcych nie chce tu zamieszkac.
                                  Bo co innego moc a nie chcec a co innego nie moc i nie chciec. ?

Pisze ci jak to wyglada i nie opowiadaj ze kas nie jest wazna - to slogany socjalizmu. Kiedy usuniesz z zycia aspekt finansowy w sensi ze nie liczysz ile masz to wtedy na wszystko patrzysz zupelnie inaczej.
                                  Ja nie pisze o zadnych swoich sukcesach bo w sumie nie ma zadnych - zyje jak przecietny obywatel i ktos kto cale zycie uczciwue pracowal a takich jak ja sa setki i tysiace i miliony.

• engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:37

> Nie wiem skąd - przy tych wspaniałych osiągnięciach - u ciebie taka klasyczna
                                  > kompensacja? To definiowanie siebie przez pryzmat dóbr materialnych, próby wywo
                                  > łania zazdrości... Co sobie wynagradzasz? Poczucie niższości? Kruche ego? Przec
                                  > ież tak masz tam wspaniale.
                                  > Ale mimo wszystko cieszę się twoim życiowym sukcesem. I cieszę się, że tam sied
                                  > zisz i nie zamierzasz wracać.
                                  >

A tego posluchaj. Z chicago
                                  www.youtube.com/watch?v=Y7ZwxqL3Wsg
                                  Albo tego z Kaliforni... co przyjechal z kasa 7 lat temu i chyba sobie radzi ale nie da rady dogonic reszty bo mu czasu brakuje a wiec narzeka i planuje wyjechc gdzie bedzie latwiej czy taniej.
                                  www.youtube.com/watch?v=ksfvC7yWcd4
                                  • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:46
                                    "planuje wyjechc gdzie bedzie latwiej czy taniej" - nie przesłuchałam, ale zastanawiają mnie twoje słowa. Skoro gdzie indziej będzie łatwiej i taniej, no to właściwie skąd twoje przekonanie, że ktoś czegoś wam w Stanach zazdrości i stad nasza krytyka? Że macie trudniej i drożej? No bo tak by wynikało z tego, co piszesz.
                                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:54

> "planuje wyjechc gdzie bedzie latwiej czy taniej" - nie przesłuchałam, ale zast
                                      > anawiają mnie twoje słowa. Skoro gdzie indziej będzie łatwiej i taniej, no to w
                                      > łaściwie skąd twoje przekonanie, że ktoś czegoś wam w Stanach zazdrości i stad
                                      > nasza krytyka? Że macie trudniej i drożej? No bo tak by wynikało z tego, co pis
                                      > zesz.
                                      >

Widzisz problem w tym ze ludzi bardzo chca tu mieszkac ale nie zdaj sobie sprawy ze swoich mozliwosci i czlowiek w sumie uwazal ze sobie tu poradzi ale w pewnym moemncie zauwaza ze niestety tu za drogo - tz nie bedzie mogl praktycznie nigdy kupic domu a gdzie indziej to on nie chce...
                                      A to dlatego ze tu chca mieszkac wszyscy a stac jedynie moze 5% loklanych wiec konkurencja wycisnel koszty.
                                      Ale gdyby go bylo stac na wlasne lokum to podejrzewam ze by tu zostal.
                                      Ale generalnie warte posluchania bo pomimo narzekan na domy z zapalek, pralki i co tam jeszcze to dosc dobrze opisuje jak tu wlasciwie jest.
                                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 01:08
                                        engine8t napisał:

Najfajniejsze jak narzeka na brak wolnsci bo jak chcial kupic kawalek ziemi w lesie i postawic kontener jako magazyn to nie wolno.... Ciekawe gdzie w Europie bylby to wolno na dzikim i nie budowlanym kawalku ziemi w lesie postawic kontener czy parkowac samochody? Moze wMeksyku... Oczywiscie ze nie wolno chyba ze dzialka jest wlasciwe przygotowana i bezpieczna na takie rzeczy... kontener w lesie to sie prosi o problemy np pozarowe czy inne...
                                        To ze nie m wkretow jaki lubi to zanczy o zacofaniu technicznym ... rece opadaja.. Ale jakos ta ameryka drewnem stoi ? Troche podejscie - jak nie ma tego co ja znam i chce to znaczy ze jest zle?
                                      • srubokretka Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 14:19
                                        > Widzisz problem w tym ze ludzi bardzo chca tu mieszkac ale nie zdaj sobie sprawy ze swoich mozliwosci i >czlowiek w sumie uwazal ze sobie tu poradzi ale w pewnym moemncie zauwaza ze niestety tu za drogo - tz nie bedzie mogl praktycznie nigdy kupic domu a gdzie indziej to on nie chce...

Akurat w Usa to nie jest kwestia za drogo. To jest najbardziej przyjazny kraj ludziom, ktorzy chca miec domy (nie mieszkania) Nawet w drogim N. Yorku wszyscy moga cos dla siebie znalezc, ale ci ktorzy narzekaja zazwyczaj tak naprawde nie chca kupic tylko narzekac. Znam kilka osob, ktore nie maja domu. Z tej grupy ci co narzekaja maja lewicowe poglady. 3 osoby (republikanskie poglady) nie chca miec domu. Chcieliby, ale wiedza, ze nie beda w stanie o te domy zadbac. Wszystkie te osoby maja bardzo wygodne, luzackie zycie. Np jedna jest typowa antybiala dzialaczka/krzykaczka, chce zeby jej biali dali dom, ale tez nie chce zrezygnowac z 2-4 cruise'ow w roku na Hawaje i Karaiby. Druga tez ciemnoskora (jeden rodzic bialy) chce dom, ale z codziennego palenia trawy i wycieczek po swiecie nie zrezygnuje. Poprostu woli styl zycia ciemnoskorej czesci jej rodziny. Miala calkowicie wolny wybor i przyklad na codzien . Wybrala dobrowolnie, tak jak wiekszosc.
                                        Moj lokator placi wiecej niz ja za pozyczke na 3x wiekszy dom. Stac go na dom za grubo ponad milon $, ale on poprostu nie chce. Znam pare lekarzy, ktorych dochod pozwoliby im na dom, za kilka baniek, ale oni wola zaplacic 4K miesiecznie komus.
                                        Mojej sasiadki Polki corka. Stwierdzila, ze nie chce miec swojego domu jeszcze , bo ma 3 malych dzieci. Remonty sa drogie. Niech wlasciciel sie martwi. Jej rodzice maja 2 domy, wiec tez byl to swiadomy wybor.
                                        • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:45
                                          srubokretka napisał:

> Akurat w Usa to nie jest kwestia za drogo. To jest najbardziej przyjazny kraj l
                                          > udziom, ktorzy chca miec domy (nie mieszkania) Nawet w drogim N. Yorku wszyscy
                                          > moga cos dla siebie znalezc, ale ci ktorzy narzekaja zazwyczaj tak naprawde ni
                                          > e chca kupic tylko narzekac.

W mojej rodzinie tak jest. Czesc chce miec domy i je ma, a czesc sie chce wloczyc po swiecie i sie wloczy. Ci co chca domow chca tez dzieci, ci co sie chca wloczyc, dzieci nie chca.
                                          Ameryka to kraj w ktorym mozna urzadzic sobie zycie jak sie chce i lubi. Nigdy nie mialam probemu z realizacja moich marzen, ani nie znam nikogo. kto nie realizuje swoich marzen, jesli je oczywiscie ma.
                                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:50
                                            malgosiagosia napisała:

> Ameryka to kraj w ktorym mozna urzadzic sobie zycie jak sie chce i lubi. Nigdy
                                            > nie mialam probemu z realizacja moich marzen, ani nie znam nikogo. kto nie rea
                                            > lizuje swoich marzen, jesli je oczywiscie ma.

I jedyne co trzeba to pomoc sobie odrobinke w speln ieeniu tych marzen LOL

A nastepne pokolenie bedzie miec latwiej bo im manna spadnie z nieba po naszym trupie LOL
                                            • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 22:00
                                              engine8t napisał:

> A nastepne pokolenie bedzie miec latwiej bo im manna spadnie z nieba po naszym
                                              > trupie LOL

Ja juz napisalam testament, ale nie beda musieli czekac na mojego trupasmile. Z samych procentow będziemy wszyscy zyc na bogato.
                                          • srubokretka Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 23:53
                                            > Ameryka to kraj w ktorym mozna urzadzic sobie zycie jak sie chce i lubi.

Dokladnie tak jest. Jeden moj znajomy wrecz uciekl ze swojego kraju przed naciskami do ozenku. On tu zyje minimalistycznie. Nie chce miec zony, dzieci, nawet meza. Nie chce byc w zadnym zwiazku. W jego kraju zawsze znajdzie sie zyczliwa osoba, ktora go wypyta, czy jest w zwiazku, kiedy dzieci, co posiada itd. Tutaj zero tego typu pytan, zero uszczypliwosci. Tutaj mowi otwarcie gdzie pracuje (robotnik fiz) , nie kryje sie z tym , ze codziennie jada w dobrych restauracjach, u siebie musi krecic, bo jego rodzina jest z tak zwanych wyzszych sfer, zadziobaliby go za tak ekstrawagancki styl zycia. Nikt by nie byl w stanie tam zrozumiec logiki w jego dzialaniu. W piatek na budowie , a w sobote rano w restauracji je homara lub steka za 100$ za jedna porcje.
                                            Drugi nie pracuje, bo ma zone lekarke. Juz sobie wyobrazam, jakby mial dobrze w PL big_grin
                                            • call_me_loretta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 11:09
                                              srubokretka napisał:

> Juz sobie wyobrazam, jakby mial dobrze w
                                              > PL big_grin

I satysfakcjonuje cię, że jako mieszkanka imperium porównujesz się do jego kolonii? To w gruncie rzeczy poniżające.
                              • taje Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 16:56
                                engine8t napisał:

> Oczywiscie wiekszsc sie do tego nie przyzna i powie ze nie chca bo tu bezdomni,
                                > ze Trump ze nie ma prawa pracy, urlopow ze opieka medyczna ma niebotyczne ceny
                                > etc... ale to zrodlo jest jak powyzej
                                > bo ja moge jechac do Polski, kuic sobie tam super dom, kupic ubezieczxenia medy
                                > czne prywatne etc a wiec dla mnie to nie sprzwa finasowa i ta nie jest sprzwa z
                                > aporowa. Bo ja za swoja emryture pw przeliczeniu na PLN to ponad 20k mies a ja
                                > k do tego wynajme dom to z wynajmu drugie tyle ... A

I za te 5k USD emerytury (swoją drogą spodziewałam się, że u was wyższe emerytury) tak sobie wygodnie żyjesz w drogiej Kalifornii?
                                • iwles Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 17:05

Przeliczasz dochod na złotówki, to teraz przelicz wydatki na złotówki.
                                  Ile kosztuje żywność, paliwo, prąd, leki, kosmetyki itp
                                  • taje Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 17:28
                                    Nie, on raczej powinien przeliczyć na dolary wydatki, które musiałby ponieść mieszkając w Polsce w porównywalnym komforcie. Zobaczyłby, że koszt życia w Polsce jest dużo niższy. W Polsce nie ma chociażby bardzo wysokich podatków od nieruchomości - przecież engine musi płacić rocznie co najmniej 10k USD podatku, jeśli mieszka w przyzwoitym domu.
                                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:35
                                      taje napisała:

> Nie, on raczej powinien przeliczyć na dolary wydatki, które musiałby ponieść m
                                      > ieszkając w Polsce w porównywalnym komforcie. Zobaczyłby, że koszt życia w Pols
                                      > ce jest dużo niższy. W Polsce nie ma chociażby bardzo wysokich podatków od nier
                                      > uchomości - przecież engine musi płacić rocznie co najmniej 10k USD podatku, je
                                      > śli mieszka w przyzwoitym domu.
                                      >

Zycie w Polsce bylaby dla mnie cagle tanie poniewaz mialbym dochdy w USD a wydatki w PLN.
                                      Podatki od nieruchomosci sa tak rozne w roznych miejscach i sytuacjch ze mowienie iz placi sie $10k za "przyzwoity dom" moze byc prawda ale niekoniecznie. Zalezy kto i gdzie i jak dlugo mieszka
                                      Ja place blisko 3x mniej niz tobie sie wydaje.
                                • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:21
                                  taje napisała:

>
                                  > I za te 5k USD emerytury (swoją drogą spodziewałam się, że u was wyższe emerytu
                                  > ry) tak sobie wygodnie żyjesz w drogiej Kalifornii?
                                  >

U nas wiekszosc ludzi- lacznie ze mna, nie ma emerytury ale zasilek socjalny (Social Security) a ktorego jak wiecei nie da sie zyc..

A co mowia statystyki?
                                  "As of May 2026, the average monthly Social Security payment for retired workers was $2,082.76"

Czyli mam 2,5 x wiecej niz srednia i pownienenm bhc zadowolny. smile
                                  A czy ja ci czasmi nie pisalem ze my tu w tym kraju 3go swita mamy programy emrytalne na ktroe odkladamy w czasie pracy a zaklady doplacja?

No wiec podam ci tez inna statystyke..

"Half of college graduates who recently retired in California (ages 65-74) are millionaires"

To nie Europa gdzie wszyscy dostaja godne rzadowe emrytury wystarczjace im na godne i dostatnie zycie a to dlatego ze im sie nalezy
                                  Nam sie nic nie nalezy.. Mamhy tylko to i tylko tyle ile sobie zarobilismy sami.

i co mam biedny zrobic? Musze za te $5k (nie zapominaj ze zona tez dostaje emeryture) jakos sie meczyc ..
                                  A ze zyje sobie wygodnie to juz inna sprawa - przeciez nie zyje w socjalistycznej Europie ale w Ameryce?
                                  • taje Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:26
                                    engine8t napisał:

> taje napisała:
                                    >
                                    > >
                                    > > I za te 5k USD emerytury (swoją drogą spodziewałam się, że u was wyższe e
                                    > merytu
                                    > > ry) tak sobie wygodnie żyjesz w drogiej Kalifornii?
                                    > >

> To nie Europa gdzie wszyscy dostaja godne rzadowe emrytury wystarczjace im na g
                                    > odne i dostatnie zycie a to dlatego ze im sie nalezy
                                    > Nam sie nic nie nalezy.. Mamhy tylko to i tylko tyle ile sobie zarobilismy sami
                                    > .
                                    >
                                    > i co mam biedny zrobic? Musze za te $5k (nie zapominaj ze zona tez dostaje emer
                                    > yture) jakos sie meczyc ..
                                    > A ze zyje sobie wygodnie to juz inna sprawa - przeciez nie zyje w socjalistyczn
                                    > ej Europie ale w Ameryce?

No ja się jednak dziwię, bo tak zachwalasz życie w USA, że dostatnio i na bogato, a z taką emeryturą nie będzie Cię przecież stać nawet na opłacenie domu opieki/domu seniora, gdyby była taka konieczność (oczywiście nie życzę). Porównując przychody i koszty życia w USA i w Polsce, nie widzę wielkiej przewagi USA. To czego wam zazdroszczę to krajobrazów (parki narodowe) i klimatyzacji jako standard. No i uważam, że średnio rzecz biorąc ceny nieruchomości w USA są bardziej atrakcyjne niż w Europie, ale wiem, że wiele osób ma na ten temat inne zdanie.
                                    • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:36
                                      taje napisała:

> No ja się jednak dziwię, bo tak zachwalasz życie w USA, że dostatnio i na bogat
                                      > o, a z taką emeryturą nie będzie Cię przecież stać nawet na opłacenie domu opie
                                      > ki/domu seniora, gdyby była taka konieczność (oczywiście nie życzę).

Ciekawe, że gdy mowa o USA, liczy się tylko wysokość państwowej emerytury, ale już wartość zgromadzonego majątku, oszczędności czy inwestycji nagle przestaje mieć znaczenie. A przecież właśnie na tym opiera się amerykański model.
                                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:46
                                      taje napisała:

>
                                      > No ja się jednak dziwię, bo tak zachwalasz życie w USA, że dostatnio i na bogat
                                      > o, a z taką emeryturą nie będzie Cię przecież stać nawet na opłacenie domu opie
                                      > ki/domu seniora, gdyby była taka konieczność (oczywiście nie życzę). Porównując
                                      > przychody i koszty życia w USA i w Polsce, nie widzę wielkiej przewagi USA. To
                                      > czego wam zazdroszczę to krajobrazów (parki narodowe) i klimatyzacji jako stan
                                      > dard. No i uważam, że średnio rzecz biorąc ceny nieruchomości w USA są bardziej
                                      > atrakcyjne niż w Europie, ale wiem, że wiele osób ma na ten temat inne zdanie.
                                      >

Alez kto mowi o przewagach?
                                      Docenam Twoje troski.. Ale nie martw sie. Bedzie mnie stac nie tylko na dom opieki ale na prywatna opieke w domu wlasnym... Nie stosuj europejskiej formuly i logiki do naszych emerytur.. tu wszyscy wiedza ze na emryturze nieliczy sie na to co rzada daje al ena to co sobie uzbieralismy.. I dlaatego jest to ciagle najlpeszy kraj do zycia.
                                      Nie doczytalas tego ze tu oprocz panswwej emrytury mamy swoje zapasy zgromadzone na prywatnych kontach ktore nam gwarttuja ze kasy raczej nie braknie. ?

Zauwaz ze pomimo ze tu jest tak tragicznie to stystyki pokazuja is sredni amerykanin ma najweciej na swiecie "disposable income" czyli ile zostaje kasy po zaplaceniu podatkow i koniecznyc oplat..

en.wikipedia.org/wiki/Disposable_household_and_per_capita_income
                                      Wg tych statystyk to mamy 2x wiecej kasy do wydania niz Polacy.
                                      Czyli powinnismy sobie dac jakos rade?

Ale statystyki to jedno a zycie to co innego..

Nasi analitycy finasowi mi mowia zupelni co innego. Oni mowia ze jak nie zaczne wydawac kasy tzn zwiekszac wydatki co najmniej 2x to zasoby finansowe nie zaczna mi sie zmniejszac a beda rosly... a to znaczy bede placil duze podatki bo system jest progresywny.
                                      A kto chce placic podatki?
                                      Eh w tej Ameryce to jakos nic nie ma sensu i wszystko mozliwe. Kase ciagle mozna grabic na ogordku - trzeb miec tylk odpwiednie grabie i odpwiedni ogrodek.
                                      LOL

• taje Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 21:54
                                        Ok, zrozumiałam, że ta „emerytura”, o której pisałeś to z wszystkich źródeł, a nie tylko państwowa.
                                        • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 22:37
                                          taje napisała:

> Ok, zrozumiałam, że ta „emerytura”, o której pisałeś to z wszystkich źródeł, a
                                          > nie tylko państwowa.
                                          >

Nie... To co napisalem to tylko od panstwa
                              • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:53
                                >Dla nas to nie problem a wrecz plus >ale dla kogos wychwanego w >socjlistycznym kraju to ciezka sprawa
                                Przecież ty jesteś 100% homo sovieticus… ten kult wodza, to ślepe zapatrzenie w propagandę 😂 Plus korzystanie z dotowanej państwowo opieki medycznej - przecież się chwaliłeś, że socjalistyczne USA ci dopłaca, więc masz tanie..
                                • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:18
                                  memphis90 napisała:

> >Dla nas to nie problem a wrecz plus >ale dla kogos wychwanego w >s
                                  > ocjlistycznym kraju to ciezka sprawa
                                  > Przecież ty jesteś 100% homo sovieticus… ten kult wodza, to ślepe zapatrzenie w
                                  > propagandę 😂 Plus korzystanie z dotowanej państwowo opieki medycznej - przeci
                                  > eż się chwaliłeś, że socjalistyczne USA ci dopłaca, więc masz tanie..
                                  >

W sumie to sie nie dziwie ze tak piszesz bo jak mozesz inaczej kiedy nie masz najmniejszego pojecia na tematy w ktorych sie wypowiadasz?
                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:40

> Kompleksy to masz ty i malgosiagosia, ciągle musicie sobie i nam coś udowadniać
                    > , vide autorka ze swoim wątkiem.
                    >

Zaraz zaraz a kto to ciagke wyszukuje co moze aby pokazac jak to Ameryka i wszytko z czym zwizana jest zle?
                    My jedynie mowimy ze wcale taka zla nie jest a wrecz przecienie pomimo ze tu masz ogrmne spektrum to kazdy moze sobie znalezc miejsc najlepesze na swiecie..musi jedynie chciec to zorbi i na to pracowc. A to Was doprowadza do pasji.
                    A wiec kto tu ma kompleksy? Nie masz argumentow a wiec dowalasz jeszcze wiecej rzeczy wyszukanych w smietniku ktore ni emj sensu albo sa tak subiektywne ze nie warte sekundy czasu..

Nie masz kompleksow? Napisz ze Polska jest super i zobaczysz jak ta dyskusja bedzie wygladac?
                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:51
                      Żebyś ty jeszcze pisał, że Ameryka jest super, to byłoby pół biedy, bo to kwestia gustu. Ale ty się nie potrafisz powstrzymać przed dowalaniem Polsce i Europie, a to już jest typowe poprawianie sobie samopoczucia czyimś kosztem. Zastanów się może, dlaczego to robisz.
                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:59

> Żebyś ty jeszcze pisał, że Ameryka jest super, to byłoby pół biedy, bo to kwes
                        > tia gustu. Ale ty się nie potrafisz powstrzymać przed dowalaniem Polsce i Europ
                        > ie, a to już jest typowe poprawianie sobie samopoczucia czyimś kosztem. Zastanó
                        > w się może, dlaczego to robisz.

Czym i jak "dowalam"?
    • pani.asma Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 16:02
      Kto się wybiera ?
      • boggi_dan Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 20:36
        pani.asma napisała:

> Kto się wybiera ?
        Może my razem Asma.
        • pani.asma Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 17:51
          Dobra ale weźmy kogoś śmiesznego z forum
          • boggi_dan Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:19
            pani.asma napisała:

> Dobra ale weźmy kogoś śmiesznego z forum
            Ok żeby nas bawił.
    • abria Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:19
      I to by było na tyle: 250 lat i wystarczy.

Niesamowicie sie cieszę widząc upadek USA pod rządami Trumpa.
      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:25
        abria napisała:

> I to by było na tyle: 250 lat i wystarczy.
        >
        > Niesamowicie sie cieszę widząc upadek USA pod rządami Trumpa.

Ameryka kwitnie w przeciwienstwie do Europy.
        • mocca26 Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 22:55
          Na którym pokładzie Titanica płyniesz?
        • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:04
          malgosiagosia napisała:

> Ameryka kwitnie w przeciwienstwie do Europy.

No chyba to jasne ze wlasnie to ich najbardziej wkur.....
        • fogito Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 12:13
          Chyba z tym kwitnieniem przesadzasz. Jeżdżę sobie teraz tu i tam po Stanach i co mnie najbardziej wkurza to większa liczba bezdomnych i smród marihuany w każdym hotelu.
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:11
            fogito napisała:

> Chyba z tym kwitnieniem przesadzasz. Jeżdżę sobie teraz tu i tam po Stanach i c
            > o mnie najbardziej wkurza to większa liczba bezdomnych i smród marihuany w każd
            > ym hotelu.

Jestes pewna ze jezdzisz po stanach? Ktorych i po jakich okolicach?
            No tak mase swgo do swoich ciagnie i odwiedzasz znane sobie okolice ?
            Jaks ja bezdomnego ne widzialem ani marych nie czule od lat... ale jak pewnie wiesz sa stany i Stany?
            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 22:42
              Czyli Trump mówiąc o problemach z bezdomnymi, narkotykami, w tym fantanylem, po prostu obracał się w złym towarzystwie? W sensie, że swój do swego ciągnął? W sumie, może ty masz rację...
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 23:46

> Czyli Trump mówiąc o problemach z bezdomnymi, narkotykami, w tym fantanylem, p
                > o prostu obracał się w złym towarzystwie? W sensie, że swój do swego ciągnął? W
                > sumie, może ty masz rację...
                >

A czy ja mowie ze togo nie ma ? Ja ci mowie ze nie widzialem bo tych miejsc unikam a w zasadzie nie musz unikac ale sie tam nie pcham bo mam wysraczjaco przestrzeni do zycie gdzie tego nie ma.
                A nie potrafisz odroznic jego i moje perspektywy ? On ma obowiazek zajmowac sie calym krajem a moim obwiazkem jest dbrac o wlasno D i wlasna rodzine.
            • fogito Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 04:44
              Nie, nie jestem pewna. Dzisiaj właśnie miałam przyjemność być w Chicago. Teraz jestem po drugiej stronie jeziora Michigan. Tu spędzimy weekend a potem jedziemy dalej. Bezdomni są, marihuana jest. Okropne jedzenie jest jak zawsze. Chociaż dzisiaj przyjemnie zaskoczyła mnie kafeteria w Instytucie sztuki. Zamówiłam europejskie danie bez mięsa i było pyszne. Ale to perełka na tle tego co podają w restauracjach. Na szczęście mam kuchnię, więc gotuję.
              A moje wrażenia po tygodniu…Gorzej jest niż było. Tak brudno wszędzie mi się wydaje, bo w Polsce wszystko takie czyste a człowiek się przyzwyczaja.
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:38
                fogito napisała:

> Nie, nie jestem pewna. Dzisiaj właśnie miałam przyjemność być w Chicago. Teraz
                > jestem po drugiej stronie jeziora Michigan. Tu spędzimy weekend a potem jedziem
                > y dalej. Bezdomni są, marihuana jest. Okropne jedzenie jest jak zawsze. Chociaż
                > dzisiaj przyjemnie zaskoczyła mnie kafeteria w Instytucie sztuki. Zamówiłam eu
                > ropejskie danie bez mięsa i było pyszne. Ale to perełka na tle tego co podają w
                > restauracjach. Na szczęście mam kuchnię, więc gotuję.
                > A moje wrażenia po tygodniu…Gorzej jest niż było. Tak brudno wszędzie mi się wy
                > daje, bo w Polsce wszystko takie czyste a człowiek się przyzwyczaja.

Nie bede polemizowal poniewaz Chicago nie bylby nigdy na moje liscie do zamieszkania. I chicago jest od miejsca gdziemieszkam bardzo daleko nie tylko odelglosciwo. To nie ta Ameryka w ktorej mieszkam.
                Co to jest "europejskie danie bez miesa"? LOL
                • fogito Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 03:40
                  To jest danie, które ma smak i nie jest tłuste. Ja nie mieszkam w Chicago, ale czyż to nie jest Ameryka? Poza tym większość czasu spędzam w Waszyngtonie i obserwacje mam takie same.
                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 18:38
                    fogito napisała:

> To jest danie, które ma smak i nie jest tłuste. Ja nie mieszkam w Chicago, ale
                    > czyż to nie jest Ameryka? Poza tym większość czasu spędzam w Waszyngtonie i obs
                    > erwacje mam takie same.

W ktorym Waszyngtonie?
                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 21:07
                      W każdym stanie bez mała macie chyba Waszyngton, ale bądź poważny engine. Naprawdę sądzisz, że miała na myśli np.Waszyngton w Utah, Pensylwanii czy Teksasie?
                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 21:43

> W każdym stanie bez mała macie chyba Waszyngton, ale bądź poważny engine. Napra
                        > wdę sądzisz, że miała na myśli np.Waszyngton w Utah, Pensylwanii czy Teksasie?
                        >

Widac ze pojecia nie masz o USA poniewaz zawsze sie okresla czy to Washington State czy Washington DC.
                        • iwles Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 21:51
                          engine8t napisał:

> Widac ze pojecia nie masz o USA poniewaz zawsze sie okresla czy to Washington S
                          > tate czy Washington DC.

I to wszystko? Innych Waszyngtonów nie macie?

• reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:11
                          Ojojoj! Z kontekstu jasno wynikało, że fogito o mieście pisze, więc w języku polskim nie było potrzeby dodawania DC. To nie oficjalny dokument, tylko forum, żadnego błędu nie popełniła.
                          I w Polsce piszemy Waszyngton - jest to oficjalna, spolonizowana forma (tzw. egzonim) zalecana przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych.
                          Tak więc, zanim zaczniesz kogoś pouczać, to się sam doucz, bo twoja polszczyzna pozostawia sporo do życzenia, mędrku.
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:30

> Ojojoj! Z kontekstu jasno wynikało, że fogito o mieście pisze, więc w języku
                            > polskim nie było potrzeby dodawania DC. To nie oficjalny dokument, tylko forum,
                            > żadnego błędu nie popełniła.
                            > I w Polsce piszemy Waszyngton - jest to oficjalna, spolonizowana forma (tzw. eg
                            > zonim) zalecana przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych.
                            > Tak więc, zanim zaczniesz kogoś pouczać, to się sam doucz, bo twoja polszczyzna
                            > pozostawia sporo do życzenia, mędrku.
                            >
                            Dawaj ten kontekst w takim razie

I miasto i Stan pisze sie tak samo - tego nie wiesz ? To sie nie odzywaj i ucz sie.

W Polsce piszecie rozne glupi i nie majce sensu rzeczy.. Np piszecie Wlochy a nie Italy.
                            Aa macie tez duzo sppolonizawnyc nazw naj np "na topie" Manegery, dizajnery etc
                            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:47
                              1.Co do kontekstu: najpierw pisała o Chicago, później o Waszyngtonie. Jak dla ciebie nie jest jasne, że miała na myśli miasta, to znaczy, że byłeś jedyną osobą na tym forum, mającą wątpliwości.
                              2. Owszem, wiem. W którym miejscu napisałam, że się pisze inaczej? Napisałam li i jedynie, że w Polsce, pisząc o Waszyngtonie, w zdecydowanej większości, automatycznie i bez potrzeby dodawania DC, mamy na myśli miasto. Ew. piszemy "Waszyngton" mając na myśli USA, tak jak mówimy "Kreml" mając na myśli Rosję. Po polsku nie ma obowiązku dodawania DC, a jesteśmy na polskim forum, za ciężkie do zrozumienia?
                              3."różne gupi i majce sensu rzeczy" to ty piszesz. Nikt nie będzie dla twojego widzimisię zmieniał oficjalnych, polskich nazw, które są poprawne, zrozumiałe i zakorzenione w języku polskim.
                              • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:10

> 1.Co do kontekstu: najpierw pisała o Chicago, później o Waszyngtonie. Jak dla c
                                > iebie nie jest jasne, że miała na myśli miasta, to znaczy, że byłeś jedyną osob
                                > ą na tym forum, mającą wątpliwości.

Masz racje,, Wniskuje ze gdyby pisala o Chicago i napisala ze obecnie przebywa Californi to byloby pytanie gdzie to miasto lezy bo w USA jest ich 10?

Ja to nazywam "damska logika" LOL

> 2. Owszem, wiem. W którym miejscu napisałam, że się pisze inaczej? Napisałam li
                                > i jedynie, że w Polsce, pisząc o Waszyngtonie, w zdecydowanej większości, auto
                                > matycznie i bez potrzeby dodawania DC, mamy na myśli miasto. Ew. piszemy "Waszy
                                > ngton" mając na myśli USA, tak jak mówimy "Kreml" mając na myśli Rosję. Po pols
                                > ku nie ma obowiązku dodawania DC, a jesteśmy na polskim forum, za ciężk
                                > ie do zrozumienia?

Tylko ze Rosji nie ma Kremla w Moskwie i Kremla republiki?

Rozumiem ze m
                                > 3."różne gupi i majce sensu rzeczy" to ty piszesz. Nikt nie będzie dla twojego
                                > widzimisię zmieniał oficjalnych, polskich nazw, które są poprawne, zrozumiałe i
                                > zakorzenione w języku polskim.

Bo w Polskim jezyku nie ma logiki.
                                I oczywiscie wszyscy tu uzwaja polskiej pisowni piszac o amerykanskich miastach czy parkach narodowych?
                                Ciekawe dlaczego niektore nazwy zostaly spolszczone a nektore nie?
                                Np 50/50 ludzi pisza New York i Nowy Jork ale juz np Phoenix nie widzialem aby ktos pisal Fenix
                                Dlaczego nikt nie spolszczyl San Francisco czy Los Angeles albo Hollywood?
                                Dlaczego np nikt nie uzywaci spolszczonych imion znanych postaci amerykanskich .. i nikt na George nie mowi Grzegorz a na Joe - Jozio?

Burdel jezykowy w ktorym sami sie gubicie.
                                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:27
                                  Wisz, ale nikt cię tutaj nie zaprasza, nie każe czytać i odpisywać. Nie podoba ci się Polska, język polski, o forumkach masz jak najgorsze zdanie, to wyświadcz wszystkim przysługę i spadaj stąd, skoro tak się męczysz. Przestań nas pouczać, krytykować, próbować się wywyższać, zamęczać opisywaniem tych swoich amerykańskich sukcesów, a teraz jeszcze uczyć nas ojczystego języka. To wyjątkowa bezczelność, że ktoś, kto tak słabo włada polszczyzną, co i raz wtrąca to swoje LOL, literówki robi takie, że aż oczy bolą, wypowiada się w ogóle na temat poprawności językowej.
                                  I jeszcze raz: w Polsce nie ma obowiązku pisać Waszyngton DC. Czy ci się to podoba czy nie. I mamy gdzieś, co na ten temat sądzisz.
                                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:37

> Wisz, ale nikt cię tutaj nie zaprasza, nie każe czytać i odpisywać. Nie podoba
                                    > ci się Polska, język polski, o forumkach masz jak najgorsze zdanie, to wyświadc
                                    > z wszystkim przysługę i spadaj stąd, skoro tak się męczysz. Przestań nas poucza
                                    > ć, krytykować, próbować się wywyższać, zamęczać opisywaniem tych swoich ameryka
                                    > ńskich sukcesów,

A kto tobie kaze sie meczyc czytaniem, odpowiadaniem, komentowaniem? Chyba jestes porządnie szurnieta. Co ??
                                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:44
                                      Tak, masz rację. Najwyraźniej jestem szurnięta, skoro w ogóle z wami dyskutuję i odpisuję.
                                      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:46

> Tak, masz rację. Najwyraźniej jestem szurnięta, skoro w ogóle z wami dyskutuję
                                        > i odpisuję.

Wiedzialam. big_grin
                                        • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 23:47
                                          No to się ciesz.
                                          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:05

> No to się ciesz.

smile
                                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:36

> No to się ciesz.
                                            >

A wiec dalej odpisujesz i reagujesz? LOL
                                            Niekontrolwane reakcje?
                                            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:44
                                              A gdzie napisałam, że nie będę odpisywać?
                                              • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 01:00

> A gdzie napisałam, że nie będę odpisywać?

Przypomnij mi jaki przedtem mialas nick, bo w ogóle cie nie kojarzę
                                                • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 01:10
                                                  No cóż, skoro 8 lat mojej bytności na forum i prawie 5 tysięcy postów nie wystarczyło ci, żeby mnie kojarzyć, to nie jest to kwestia mojego nicka, tylko twoich możliwości intelektualnych. A raczej ich braku. I tą konstatacją kończę rozmowę, możesz teraz odpisać, mieć ostatnie słowo i jeszcze bardziej się cieszyć.
                                                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 01:17

> No cóż, skoro 8 lat mojej bytności na forum i prawie 5 tysięcy postów nie wysta
                                                    > rczyło ci, żeby mnie kojarzyć, to nie jest to kwestia mojego nicka, tylko twoic
                                                    > h możliwości intelektualnych. A raczej ich braku.

Ojej, jestem naprawde w szoku. Taka intelektualistka na forum grasuje juz 8 lat.
                                                    Ale widzisz, ze w koncu cie zauwazylam. Brawo ja. smile
                                    • iwles Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:05
                                      malgosiagosia napisała:

> A kto tobie kaze sie meczyc czytaniem, odpowiadaniem, komentowaniem?

"ci" nie "tobie", polska patriotko 🤣

• engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:38
                                        iwles napisała:

> malgosiagosia napisała:
                                        >
                                        >
                                        > > A kto tobie kaze sie meczyc czytaniem, odpowiadaniem, komentowaniem?
                                        >
                                        >
                                        > "ci" nie "tobie", polska patriotko 🤣
                                        >
                                        >

Mlodzi i niedouczone osobniki - dam wam rade - mozecie sie czegos nauczyc jedynie sluchaniem a nie pisianiem.
                                        A wy ciagle tylko piszecie i widac tego skutki.
                                        • iwles Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:57
                                          engine8t napisał:

> niedouczone osobniki -

Ty chyba o sobie i malgosigosi piszesz?

> A wy ciagle tylko piszecie i widac tego skutki.

Piszemy chociaż poprawnie. To dobry skutek, nie sądzisz?
                                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 02:57
                                            iwles napisała:

> engine8t napisał:
                                            >
                                            >
                                            > > niedouczone osobniki -
                                            >
                                            >
                                            > Ty chyba o sobie i malgosigosi piszesz?
                                            >
                                            >
                                            > > A wy ciagle tylko piszecie i widac tego skutki.
                                            >
                                            > Piszemy chociaż poprawnie. To dobry skutek, nie sądzisz

A tu akurat poprawne pisanie nie ma znaczenia - zdolnosc inteligentnego "sluchania" czyli czytania bardziej.
                                            • iwles Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 06:55

Słuchać można mądrego, a nie ciebie czy malgosiegosie.
                                              • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 19:49
                                                iwles napisała:

>
                                                > Słuchać można mądrego, a nie ciebie czy malgosiegosie.
                                                >

A w takim razie dlaczego sluchasz? Dlatego ze nie mozna? LOL
                                        • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 01:31
                                          engine8t napisał:

> iwles napisała:
                                          >
                                          > > malgosiagosia napisała:
                                          > >
                                          > >
                                          > > > A kto tobie kaze sie meczyc czytaniem, odpowiadaniem, komentowanie
                                          > m?
                                          > >
                                          > >
                                          > > "ci" nie "tobie", polska patriotko 🤣
                                          > >
                                          > >
                                          >
                                          > Mlodzi i niedouczone osobniki - dam wam rade - mozecie sie czegos nauczyc jedy
                                          > nie sluchaniem a nie pisianiem.
                                          > A wy ciagle tylko piszecie i widac tego skutki.

Boze, jaki ten iwles glupi.
                                          • iwles Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 07:00

Po to mnie wygasilas, żeby czytać i komentować, kiedy ktoś mnie cytuje?
                                            To już kolejny taki twój post, pełen ekspresji.
                                            Jesteś "konsekwentna" do bólu. 🤣
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:34

> Wisz, ale nikt cię tutaj nie zaprasza, nie każe czytać i odpisywać. Nie podoba
                                    > ci się Polska, język polski, o forumkach masz jak najgorsze zdanie, to wyświadc
                                    > z wszystkim przysługę i spadaj stąd, skoro tak się męczysz. Przestań nas poucza
                                    > ć, krytykować, próbować się wywyższać, zamęczać opisywaniem tych swoich ameryka
                                    > ńskich sukcesów, a teraz jeszcze uczyć nas ojczystego języka. To wyjątkowa bezc
                                    > zelność, że ktoś, kto tak słabo włada polszczyzną, co i raz wtrąca to swoje LOL
                                    > , literówki robi takie, że aż oczy bolą, wypowiada się w ogóle na temat poprawn
                                    > ości językowej.
                                    > I jeszcze raz: w Polsce nie ma obowiązku pisać Waszyngton DC. Czy ci się to pod
                                    > oba czy nie. I mamy gdzieś, co na ten temat sądzisz.
                                    >

No jak macie gdzies to po co reagujecie?
                                    • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:42
                                      Reagujemy? Nieprawda. Nikt niczego w polszczyźnie nie zmienia pod wpływem waszych uwag. Po prostu:wasze zdanie w tej kwestii się nie liczy.
                                      A jeśli chodzi ci o odpisywanie na forum, to potraktuj to jako pracę u podstaw, choć widzę, ze to raczej orka na ugorze.
                                      • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 02:59

> Reagujemy? Nieprawda. Nikt niczego w polszczyźnie nie zmienia pod wpływem waszy
                                        > ch uwag. Po prostu:wasze zdanie w tej kwestii się nie liczy.

A szkoda bo to by wam duzo moglo dac.
                                        A tak czytasz tracisz czas i niczego sie nie uczysz....i sadzisz ze to madre?

> A jeśli chodzi ci o odpisywanie na forum, to potraktuj to jako pracę u podstaw,
                                        > choć widzę, ze to raczej orka na ugorze.
                                        >

Ja to traktuje troche inaczej... ale sobie daruje.
                                • margit49 Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:10
                                  engine8t napisał:

> Burdel jezykowy w ktorym sami sie gubicie.

Nie no, jasne w CA burdelu językowego nie macie, bo San Francisco albo Los Angeles czy San Diego to przecież przykłady anglosaskiego nazewnictwa😂
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 00:32
                                    margit49 napisała:

> engine8t napisał:
                                    >
                                    > > Burdel jezykowy w ktorym sami sie gubicie.
                                    >
                                    > Nie no, jasne w CA burdelu językowego nie macie, bo San Francisco albo Los Ange
                                    > les czy San Diego to przecież przykłady anglosaskiego nazewnictwa😂

Pewnie ze nie mamy
                                    CA zostawila orginalne w pismie i mowie nazwy miejscowosci.

No i np San Jose Nie czytamy San Dziose czy San "jose" tylko "San Chose". A wy zgodnie zw Waszymi zwyczjami to powinniscie je nazywac po polsku - "Jozefowo" "Aniolkowo" czy "Franciszkowo" - dlaczego tak ne robicie LOL
                                    Bo np Wasz Stanislaw Michalkiewcz to zawsze mowil nie Dzo Bajden ale "Jozio Bajden"
                                    • margit49 Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 09:01
                                      engine8t napisał:

A
                                      > wy zgodnie zw Waszymi zwyczjami to powinniscie je nazywac po polsku - "Jozefowo
                                      > " "Aniolkowo" czy "Franciszkowo" - dlaczego tak ne robicie LOL

Bo to ładne hiszpańskie brzmienie. I historyczne
                                      🤷‍♀️

> Bo np Wasz Stanislaw Michalkiewcz to zawsze mowil nie Dzo Bajden ale "Jozio Ba
                                      > jden"

Też się zdarza
                                      Np. forumowa entuzjastka Trumpa astma mówi o nim Donek LOL
                                      A propos Józia- tak do mojego wujka mówiła jego amerykańska żona/ od pokoleń/Bo uczyła się języka
                                      Właściwie razem się uczyli, bo Józio/Joe miał 3 lata, gdy wyjechał z PL
                                • clara.veritas Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 20:23
                                  Dlaczego np nikt nie uzywaci spolszczonych imion znanych postaci amerykanskich .. i nikt na George nie mowi Grzegorz

Może dlatego, że polskim odpowiednikiem George'a jest Jerzy? 🤔
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 14.07.26, 00:11
                                    clara.veritas napisała:

> Dlaczego np nikt nie uzywaci spolszczonych imion znanych postaci amerykanskich
                                    > .. i nikt na George nie mowi Grzegorz
                                    >
                                    >
                                    > Może dlatego, że polskim odpowiednikiem George'a jest Jerzy? 🤔

Moze.... I co mowisz Jerzy Clooney ?

Nastepny przyklad ze mowisz co wiesz zamiast wiedziec ci mowisz.
                                    • iwles Re: Piekna Ameryka 14.07.26, 00:33
                                      engine8t napisał:

> Moze.... I co mowisz Jerzy Clooney ?

Na pewno mówię król Jerzy VI.

A ty papieża nazywasz Jan Paweł II, czy John Paul?

• engine8t Re: Piekna Ameryka 14.07.26, 00:54
                                        iwles napisała:

> engine8t napisał:

> A ty papieża nazywasz Jan Paweł II, czy John Paul?
                                        >

Wogole nie mowie bo mi wstyd za takiego papieza
                                        • taje Re: Piekna Ameryka 14.07.26, 01:21
                                          A to mnie zdziwiłeś. Czym sobie tak zasłużył?
                                        • iwles Re: Piekna Ameryka 14.07.26, 08:14

Ale ja nie twierdzę, że masz piać peany.
                                          Nawet osobę krytykowaną też trzeba jakoś nazwać.
                            • kura17 Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 08:14
                              > W Polsce piszecie rozne glupi i nie majce sensu rzeczy.. Np piszecie Wlochy a
                              > nie Italy.

a dlaczego niby w jezyku polskim mielibysmy panstwo nazywac po angielsku??
                              • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 19:59
                                kura17 napisała:

> > W Polsce piszecie rozne glupi i nie majce sensu rzeczy.. Np piszecie Wlo
                                > chy a
                                > > nie Italy.
                                >
                                > a dlaczego niby w jezyku polskim mielibysmy panstwo nazywac po angielsku??
                                >
                                >

Chocby dlatego ze cala reszta swiata tak robi i nie ma problemu z komunikacja ?
                                Mozna uzywac orginalnych albo ogolnie znaznych nazw.

• iwles Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 20:22

OrYginalnych
                                • taje Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 21:06
                                  engine8t napisał:

> kura17 napisała:
                                  >
                                  > > > W Polsce piszecie rozne glupi i nie majce sensu rzeczy.. Np piszec
                                  > ie Wlo
                                  > > chy a
                                  > > > nie Italy.
                                  > >
                                  > > a dlaczego niby w jezyku polskim mielibysmy panstwo nazywac po angielsku?
                                  > ?
                                  > >
                                  > >
                                  >
                                  > Chocby dlatego ze cala reszta swiata tak robi i nie ma problemu z komunikacja ?
                                  > Mozna uzywac orginalnych albo ogolnie znaznych nazw.
                                  >

A kiedy po angielsku mówisz o Polsce to używasz orYginalnej polskiej nazwy czyli "Polska" czy mówisz "Poland"?
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 19:44
                                    taje napisała:

> A kiedy po angielsku mówisz o Polsce to używasz orYginalnej polskiej nazwy czyl
                                    > i "Polska" czy mówisz "Poland"?
                                    >
                                    Jak po angielsku to Poland oczywiscie
                                    • taje Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 22:02
                                      engine8t napisał:

> taje napisała:
                                      >
                                      >
                                      > > A kiedy po angielsku mówisz o Polsce to używasz orYginalnej polskiej nazw
                                      > y czyl
                                      > > i "Polska" czy mówisz "Poland"?
                                      > >
                                      > Jak po angielsku to Poland oczywiscie

No właśnie, a Polakom mówiącym po polsku o Włoszech każesz używać niepolskiego słowa (i nawet niewłoskiego).
                                • kura17 Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 12:23
                                  > Chocby dlatego ze cala reszta swiata tak robi i nie ma problemu z komunikacja ?

czyli "caly swiat" uzywa angielskiej nazwy "italy"?? a co, na przuklad, z wloska i hiszpanska "italia", czy niemieckim "italien" (itp itd)??
                                  • iwles Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 15:05

Tiaaaa, cały świat.
                                    Szczególnie Chińczycy big_grin
                                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 19:48
                                      iwles napisała:

>
                                      > Tiaaaa, cały świat.
                                      > Szczególnie Chińczycy big_grin
                                      >
                                      >

Chinese people refer to Italy as 意大利 (Yìdàlì).
                                      • iwles Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 20:36

Yidali to przecież nie jest Italy. Weź to sobie powiedz na głos a zrozumiesz (czy: Ji-Da-Li)
                                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 19:47
                                    kura17 napisała:

> > Chocby dlatego ze cala reszta swiata tak robi i nie ma problemu z komuni
                                    > kacja ?
                                    >
                                    > czyli "caly swiat" uzywa angielskiej nazwy "italy"?? a co, na przuklad, z wlosk
                                    > a i hiszpanska "italia", czy niemieckim "italien" (itp itd)??
                                    >
                                    >

Nie wiem co ale to brzmi bardzo podobnie wiec zawsze wiadomo o co chodzi..
                                    Wlochy nam sie kojarza co najwyzej z czyms wlochatym a obcokrajowcom to chyba z niczym?
                      • margit49 Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:18

> W każdym stanie bez mała macie chyba Waszyngton,

Koniecznie trzeba doprecyzować , bo może być faktycznie problem - Londyn - ale który? ten w UK czy ten w CA
                        Albo Boston - UK czy US?
                        Albo Manchester, Birmingham, Oxford, Bristol
                        że o Sanktuarium Matki Boskiej Częstochowskiej w PL i USA to już nie wspomnę
                        • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:32
                          Z takim Londynem może być znacznie więcej problemów. Rozmówcy może chodzić np. o Galerię Handlową Londyn w Kraśniku i wtedy to już w ogóle jest straszne zamieszanie.
                          • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:34

> Z takim Londynem może być znacznie więcej problemów. Rozmówcy może chodzić np.
                            > o Galerię Handlową Londyn w Kraśniku i wtedy to już w ogóle jest straszne zamie
                            > szanie.
                            >

A jak widac ematki znaja jeden Londyn i jeden Waszyngon i ta reszta im tylko robi w mozdzku balagan LOL
                            Nie wspomnials ze w USA jest tez Warszawa.
                            • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:36
                              engine8t napisał:

> reinadelafiesta napisała:
                              >
                              > > Z takim Londynem może być znacznie więcej problemów. Rozmówcy może chodzi
                              > ć np.
                              > > o Galerię Handlową Londyn w Kraśniku i wtedy to już w ogóle jest straszne
                              > zamie
                              > > szanie.
                              > >
                              >
                              > A jak widac ematki znaja jeden Londyn i jeden Waszyngon i ta reszta im tylko ro
                              > bi w mozdzku balagan LOL
                              > Nie wspomnials ze w USA jest tez Warszawa.

A nie bo wy powiecie ze w Polsce jest Warszawa a w USA Warsaw.. LOL
                            • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 22:51
                              Tak, tak. I jak piszemy na forum o Warszawie, to koniecznie trzeba dodać, że chodzi o tę polską Warszawę, a nie tę w USA, bo taki silniczek mógłby się zatrzeć podczas prób zrozumienia
                    • iwles Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 21:16
                      engine8t napisał:

> W ktorym Waszyngtonie?

Czyli bierzesz oid uwagę, że w jakimś mieście w Ameryce może nie być pięknie? 😀
                      • reinadelafiesta Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 21:27
                        Pewnie jest pięknie inaczejsmile
                    • fogito Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 15:30
                      DC mój drogi.
                      • fogito Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 15:35
                        Nie sądziłam, że muszę tu tłumaczyć jak krowie na rowie, że chodzi mi o miasto. Serio engine chyba marihuanę wciągasz, że taki zamulony jesteś.
                        • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 20:01
                          fogito napisała:

> Nie sądziłam, że muszę tu tłumaczyć jak krowie na rowie, że chodzi mi o miasto.
                          > Serio engine chyba marihuanę wciągasz, że taki zamulony jesteś.

My bad smile Mnie sie akurat Washington nie kojarzy z miastem ale ze Stanem chyba ze ktos doda DC.
                          • fogito Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 12:17
                            Ooo dla tych ze wschodniego wybrzeża jest tylko jeden Washington.
                            • engine8t Re: Piekna Ameryka 13.07.26, 19:56
                              fogito napisała:

> Ooo dla tych ze wschodniego wybrzeża jest tylko jeden Washington.

No bo tym na wschodnim wybrzezu to sie wydaje ze Chicago lezy juz na zachodzie a dalej to juz niewiele jest LOL
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:08
        abria napisała:

> I to by było na tyle: 250 lat i wystarczy.
        >
        > Niesamowicie sie cieszę widząc upadek USA pod rządami Trumpa.

Upadek ameryki? W Twojej glowie chyba. W porownaiu z Europa to ameryka kwietnie a dystans niestety sie zwieksza.
        • abria Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 06:28
          jestes swirem i sekciarzem: ale to dobrze, dzieki temu plyniesz wesolo na gore lodowa i nie zrobisz nic, zeby uratowac swoj dziwaczny amerykański kraj
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:12
            abria napisała:

> jestes swirem i sekciarzem: ale to dobrze, dzieki temu plyniesz wesolo na gore
            > lodowa i nie zrobisz nic, zeby uratowac swoj dziwaczny amerykański kraj

hahaha szoda ze Ty tego nie zoabaczysz bo Twoja wspaniala europa tego nie doczeka smile
            • abria Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 06:20
              podobno zaatakowała wasze lotniskowce Islamska Republika Japonii, żeby tylko nie było z tego drugiego Pearl Harbor xD
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:40
                abria napisała:

> podobno zaatakowała wasze lotniskowce Islamska Republika Japonii, żeby tylko ni
                > e było z tego drugiego Pearl Harbor xD

Nie mieszkam w Pearl Harbor wiec nie prosze nawet o szczegoly. Wy sie raczej tym martwcie bo jak sie USa zaangazuje gdzies indziej to nie my ale Wy zostaniecie bezbronni
        • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:40
          Objawem kwitnienia są namioty bezdomnych na ulicy, emeryci zasuwający w amazonie za pestki i śpiący w autach oraz sypiące się opustoszałe miasta ogłaszające bankructwa? Aż strach pomyśleć jaki owoc się zrodzi z takich kwiatków… 😂
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:26
            memphis90 napisała:

> Objawem kwitnienia są namioty bezdomnych na ulicy, emeryci zasuwający w amazoni
            > e za pestki i śpiący w autach oraz sypiące się opustoszałe miasta ogłaszające b
            > ankructwa? Aż strach pomyśleć jaki owoc się zrodzi z takich kwiatków… 😂
            >

Jesli tylko to znasz to w sumie nie wiem co powiedziec poza tym ze bardzo mi cie zal...

Jedziemy po rowni pochylej w dol ?
            www.youtube.com/watch?v=4ElNX4RBeVU
            • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:04
              Ale dlaczego żal ci mnie, to ty tam przecież mieszkasz 🤔 I nie, dziadziu, nie chodzi o to, że „tylko”, ale najładniejszy obrazeczek z misia w parku narodowym nie zlikwiduje faktu istnienia bezdomnych, wykorzystywania seniorów do niewolniczej pracy i upadających miast.
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:13
                memphis90 napisała:

> Ale dlaczego żal ci mnie, to ty tam przecież mieszkasz 🤔 I nie, dziadziu, nie
                > chodzi o to, że „tylko”, ale najładniejszy obrazeczek z misia w parku narodowym
                > nie zlikwiduje faktu istnienia bezdomnych, wykorzystywania seniorów do niewoln
                > iczej pracy i upadających miast.
                >

A ludzi wierz w to w co chca i nic tego nie potrafi zmienic.
                Wierz sobie w co chcesz jak ci to pomaga w zyciu
    • miaumia Re: Piekna Ameryka 06.07.26, 23:35
      Ano piękna.
      Mam tam kuzynów już tam urodzonych, 30+ .
      Kiedyś chciałam tam mieszkać ale teraz nie byłabym pewna.
      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 00:05
        miaumia napisała:

> Ano piękna.
        > Mam tam kuzynów już tam urodzonych, 30+ .
        > Kiedyś chciałam tam mieszkać ale teraz nie byłabym pewna.

USA nie jest jednolite. Wyobraź sobie, ze masz do dyspozycji obszar ponad 31 wielkości Polski różniących od bardzo, do rozniacych sie absolutnie wszystkim. Naprawdę można tu znaleźć miejsce do zycia bez trudu. A jest w czym wybierac. A Polacy maja na ogol ograniczone myślenie o USA.
          • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:42
            W sensie mamy zamieszkać w parku narodowym z niedźwiedziami, tak? Ultimate bear vs man challenge? 😂
            • pani.asma Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 17:49
              Zanim napiszesz tak to sprawdź ile kosztuje nocleg w parkach i ile lat wcześniej musisz zarezerwować
            • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:14
              memphis90 napisała:

> W sensie mamy zamieszkać w parku narodowym z niedźwiedziami, tak? Ultimate bea
              > r vs man challenge? 😂
              >

O Bieszczadach mowisz?
              • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:05
                W sensie że to co wkleiła Małogosia jako piękne USA, to tak naprawdę są nasz LE Bieszczady? Dlaczego Małgosia tak kłamie? 🤔
          • pani.asma Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 17:48
            Dajcie spokój przecież to nie są najfajniejsze miejsca , San Diego na pierwszym miejscu ,,,, serio???
        • miaumia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 12:06
          Rozumiem wszystko, Małgosiu ale mi chodzi o kwestię bezpieczeństwa osobistego, nie materialnego wink
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:15
            miaumia napisała:

> Rozumiem wszystko, Małgosiu ale mi chodzi o kwestię bezpieczeństwa osobistego,
            > nie materialnego wink

No wlasnie..... I chyba tego bezpieczenstwa osobistego znaczy sie psychicznego ci brakuje?
          • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:21
            miaumia napisała:

> Rozumiem wszystko, Małgosiu ale mi chodzi o kwestię bezpieczeństwa osobistego,
            > nie materialnego wink

Nigdy nie zamykam domu, drzwi samochodowych. Nigdy mi przez glowe nie przeszlo bac sie czegokolwiek. Troche boje sie latac samolotem, to jest jedyny lęk jaki mnie nawiedza.
            • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:33
              malgosiagosia napisała:

> miaumia napisała:
              >
              > > Rozumiem wszystko, Małgosiu ale mi chodzi o kwestię bezpieczeństwa osobis
              > tego,
              > > nie materialnego wink
              >
              > Nigdy nie zamykam domu, drzwi samochodowych. Nigdy mi przez glowe nie przeszlo
              > bac sie czegokolwiek. Troche boje sie latac samolotem, to jest jedyny lęk jaki
              > mnie nawiedza.

Wiesz, oni maja z jedej strony EU ktora ich zniewal na kazdym kroku - o suwerennosci mmoga zapmniec...No ale to moz esie im podobac. Wiekszy problem to to ze maj tez ruskich na odlegolosc kija i wyglada ze to juz chyba nie kwestiua CZY ale kiedy znow sie znajda na poligonie.. A w panice czy szczekach zaciskajacego sie imadla to sie rozne rzeczy mowi.
              Sam bym sie bal.
              • pursuedbyabear Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:46
                No ale wasz pomarańczowy przecież bardzo lubi się z putlerem.
                A o tym odbieraniu suwerenności to nowość, nie słyszałam, tylko od zajadłych polonusów.
                • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:46
                  pursuedbyabear napisała:

> No ale wasz pomarańczowy przecież bardzo lubi się z putlerem.
                  > A o tym odbieraniu suwerenności to nowość, nie słyszałam, tylko od zajadłych po
                  > lonusów.
                  >

A co Trump moze miec zlego w stsunku do putina? Co mu putin zlego zrobil?
                  Trump za Was nadstawia D... w sumie co mu z tego przychodzi?
                  A z Putinem byc moze zrobi interes np odda mu Polske pod nadzor w zamian za rury od gazu .. bo to lepszy interes?
                  A jak masz slyszec skoro po pierwsze takich rzeczy nie sluchasz, po drigie jakk zlyszsz to tak to zagmatwane ze cie sie wydaje ze to super przywilej a po trzecie to praktycznie juzm macie za soba bo jakie ot decyzje Polska moze podejmwoac sam bez porozumienia, zgody czy wrecz temu co EU nakazuje? A gdyby Pollsk byla krajem suwerennym to mialby ZERO zaleznosci czy obowiazku konsultowani czegokolwiek z Bruksela.
                  • taje Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:15
                    engine8t napisał:

> pursuedbyabear napisała:
                    >
                    > > No ale wasz pomarańczowy przecież bardzo lubi się z putlerem.
                    > > A o tym odbieraniu suwerenności to nowość, nie słyszałam, tylko od zajadł
                    > ych po
                    > > lonusów.
                    > >
                    >
                    > A co Trump moze miec zlego w stsunku do putina? Co mu putin zlego zrobil?
                    > Trump za Was nadstawia D... w sumie co mu z tego przychodzi?
                    > A z Putinem byc moze zrobi interes np odda mu Polske pod nadzor w zamian za ru
                    > ry od gazu .. bo to lepszy interes?
                    > A jak masz slyszec skoro po pierwsze takich rzeczy nie sluchasz, po drigie ja
                    > kk zlyszsz to tak to zagmatwane ze cie sie wydaje ze to super przywilej a po tr
                    > zecie to praktycznie juzm macie za soba bo jakie ot decyzje Polska moze podejmw
                    > oac sam bez porozumienia, zgody czy wrecz temu co EU nakazuje? A gdyby Pollsk b
                    > yla krajem suwerennym to mialby ZERO zaleznosci czy obowiazku konsultowani czeg
                    > okolwiek z Bruksela.

Co "mieć złego" w stosunku do Putina? No może to, że Putin to jest zbrodniarz wojenny, który napadł na inne państwo z pogwałceniem prawa miedzynarodowego. No ale w sumie co może to przeszkodzić Trumpowi, który zrobił to samo wobec innego państwa? Myślę, że 90 lat temu Trump też by się może dogadał z Hitlerem, wąsik skomplementował, i pochwalił terrific vision, big beautiful country with no bad people.
                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:37
                      taje napisała:

> engine8t napisał:
                      >
                      > > pursuedbyabear napisała:
                      > >
                      > > > No ale wasz pomarańczowy przecież bardzo lubi się z putlerem.
                      > > > A o tym odbieraniu suwerenności to nowość, nie słyszałam, tylko od
                      > zajadł
                      > > ych po
                      > > > lonusów.
                      > > >
                      > >
                      > > A co Trump moze miec zlego w stsunku do putina? Co mu putin zlego zrobil
                      > ?
                      > > Trump za Was nadstawia D... w sumie co mu z tego przychodzi?
                      > > A z Putinem byc moze zrobi interes np odda mu Polske pod nadzor w zamian
                      > za ru
                      > > ry od gazu .. bo to lepszy interes?
                      > > A jak masz slyszec skoro po pierwsze takich rzeczy nie sluchasz, po dri
                      > gie ja
                      > > kk zlyszsz to tak to zagmatwane ze cie sie wydaje ze to super przywilej a
                      > po tr
                      > > zecie to praktycznie juzm macie za soba bo jakie ot decyzje Polska moze p
                      > odejmw
                      > > oac sam bez porozumienia, zgody czy wrecz temu co EU nakazuje? A gdyby Po
                      > llsk b
                      > > yla krajem suwerennym to mialby ZERO zaleznosci czy obowiazku konsultowan
                      > i czeg
                      > > okolwiek z Bruksela.
                      >
                      > Co "mieć złego" w stosunku do Putina? No może to, że Putin to jest zbrodniarz w
                      > ojenny, który napadł na inne państwo z pogwałceniem prawa miedzynarodowego. No
                      > ale w sumie co może to przeszkodzić Trumpowi, który zrobił to samo wobec innego
                      > państwa? Myślę, że 90 lat temu Trump też by się może dogadał z Hitlerem, wąsi
                      > k skomplementował, i pochwalił terrific vision, big beautiful country with no b
                      > ad people.
                      >
                      >

A co Trump to Policjant Swatowy?

Putin przedstawil dosyc logiczne argumenty. Nie pozwoli aby NATO mu sie wprowadzilo na tyl a w zasadzie na przod ogrodu i to prawda ze gdyby sie Rosja czy Chiny chcialy wprowadzic do Meksyku czy Kanady to jak myslisz co by USA zrobilo?
                      Wystarczylo ze sie zaczeli wprowadzac do Ameryki Pd i juz byla reakcja.
                      A niby co to sa te "prawa miedzynarodowe"? Kto je ustala i kto ma egzekwowac ? Bo cp to za prawo jak nikt go nie egzekwuje?
                      A moze to jedynie takie umowy a nie prawa

Co do reszty mozemy sie pobawic i pospekulowac..
                      Co by bylo gdyby wtedy "Trump" sie z Hitlerem dogadal i pomogl mu zajac Rosje?
                      Polska byalby czescia Europy zachodniej w ktorej jak obecnie rzadzilyby Niemcy pod nadzorem USA
                      Rosja by nie bylo a EU by byla od Portugalli po Chiny i Polska nie musialbhy na kolanch prosoic o przyjecie do Zachodu i pogodzic sie z rola podrzednego czlonka a bylaby czescia - Landem Niemiec i nosila nos do gory.
                      Nie byloby tez problemow na BW
              • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:51
                engine8t napisał:

A w panice czy szczekach zaciskajaceg
                > o sie imadla to sie rozne rzeczy mowi.
                > Sam bym sie bal.

Pyszcza na jedynego, potencjalnego sojusznika i obronce. Wierza, ze UE ich obroni. Europa to Niemcy i nikogo bronic nie beda.
                • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:52
                  malgosiagosia napisała:

> engine8t napisał:
                  >
                  > A w panice czy szczekach zaciskajaceg
                  > > o sie imadla to sie rozne rzeczy mowi.
                  > > Sam bym sie bal.
                  >
                  > Pyszcza na jedynego, potencjalnego sojusznika i obronce. Wierza, ze UE ich obro
                  > ni. Europa to Niemcy i nikogo bronic nie beda.

A Putin widzi co sie dzieje i widzi ze wlasnie teraz jest najlepszy moment do dzialania.
                  Caly kraj i przemysl nastawiony na zbrojenia. EU totalnie bezbronna, NATO gada ale bez USA nic nie zrobi a USA w sumi ejaki ma interes nadstawiac tylka za EU ktooa na USa psy wiesza?
                  A wiec pojada z tww grubej rury na Ukraine a potem sie odwric i ppjda w strone? Kto wie w ktora ale gdziekolwiek ni epojda to duza szansa ze nikt nie poleci bombardowc Moskwy ani St Petersburga tylko bedzie duzo krzyku bo ktokolwiek z EU wystrzeli rakiety to Roasj ago uzna za aktywnego uczestnika wojny i wszystkie opcje sa otwarte.
                  Najbardzij przwodobne jest ze Polska dostanie po cichu prosbe od sojusznikow aby sie wlaczyla i sie wlaczy a potem zostanie sama jak Ukraina.
                • taje Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:32
                  USA obecnie tym bardziej nikogo bronić nie będą i czas najwyższy, żeby Europa wzięła się w garść i przestała liczyć na pomoc USA. Tylko dlaczego Ciebie osobiście to triggeruje, kiedy ludzie twierdzą, że nie ma co na Amerykę liczyć (a nie ma).
                  • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:38
                    taje napisała:

> USA obecnie tym bardziej nikogo bronić nie będą i czas najwyższy, żeby Europa w
                    > zięła się w garść i przestała liczyć na pomoc USA.

Jestem tego samego zdania. Niech Polska liczy na siebie. Ale nie wiem co ma do tego Europa? Przecież Francja bronic Polski nie bedzie, ani Hszpania, ani Wlochy, ani ....itd W jaka garść ma sie wziąć Europa?
                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:42
                    taje napisała:

> USA obecnie tym bardziej nikogo bronić nie będą i czas najwyższy, żeby Europa w
                    > zięła się w garść i przestała liczyć na pomoc USA. Tylko dlaczego Ciebie osobiś
                    > cie to triggeruje, kiedy ludzie twierdzą, że nie ma co na Amerykę liczyć (a nie
                    > ma).
                    >

Alez wszyscy oprocz Europy mowia ze na USA mozna liczyc i USA beda wiernym partnerem pod warunkiem ze sie do nich przylaczysz i zakcetujesz ich wartosc oraz przyjmiesz na siebi wlasciwe obowazki.
                    Gdyby Europa to zrobila to sojusz Europa USA bylbhy nie do podwazenia w Swiecie.
                    Ale Europa sie zachwuje jakby nie wiedziala komu sie oddac i z kim sie puscic?
                    A skoro Europa chce darmowej obrony nic za to nie oferujac to chyba bezczelnoscia jest stwierdzenie ze nie mozna na USA liczyc? A na co liczy Europa majac takie podejscie i oczekiwania? Na to ze USa bedzi sie zachwywac jak totalny idiota polityczny i ekonomiczny?
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:05
        miaumia napisała:

> Ano piękna.
        > Mam tam kuzynów już tam urodzonych, 30+ .
        > Kiedyś chciałam tam mieszkać ale teraz nie byłabym pewna.

Ameryka niestety nie jest dla kazdego. Tu sie nikomu nic nie "nalezy"
        • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 02:10
          engine8t napisał:

> Ameryka niestety nie jest dla kazdego. Tu sie nikomu nic nie "nalezy"

Dokladnie. Roszczeniowcy nie maja tu czego szukac.
        • memphis90 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 13:42
          Napisał gościu na Obamacare czy innym dotowanym przez państwo ubezpieczeniu 😂
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:13
            memphis90 napisała:

> Napisał gościu na Obamacare czy innym dotowanym przez państwo ubezpieczeniu 😂
            >

LOL Czy ty sie czegos w koncu nauczysz czy juz taka pozostaniesz?
            • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:23
              engine8t napisał:

> LOL Czy ty sie czegos w koncu nauczysz czy juz taka pozostaniesz?

Zżera ja zazdrosc. Chcialaby dusza do raju.big_grin
              • taje Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:27
                No ale sam Engine pisał, że się załapał na bardzo niskie ubezpieczenie w ramach jakiegoś programu, bo miał szczęście. A nie dlatego, że sam sobie opłaca wysokie składki siłą swoich rąk. On miał szczęście, ok. Inni nie mają szczęścia - ale to nieudacznicy, albo komuniści?
                • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 00:42
                  taje napisała:

> No ale sam Engine pisał, że się załapał na bardzo niskie ubezpieczenie w ramach
                  > jakiegoś programu, bo miał szczęście. A nie dlatego, że sam sobie opłaca wysok
                  > ie składki siłą swoich rąk. On miał szczęście, ok. Inni nie mają szczęścia - al
                  > e to nieudacznicy, albo komuniści?
                  >

Ale naawijasz...
                  sie zapisal na rok czy 2 i to bylo chyba 15 lat temu kiedy przeszedl na emeryture na kilka lat przed wiekiem emerytalnym a wiec mial zerowe dochody ...
                  wiec ostroznie z opiniami i ocenami. I udalo mu sie nie dlatego ze mial szczescie ale ze mogl jak kazdy inny robic to co jest legalne i mozliwe.
                  A tak, ja mialem tylko szczescie i wszystko mi sie udalo - wogole nie musialem sie starac czy pracowac a to dlatego ze w USA tak mozna. No chyba ze sie jest nieudacznikiem czy komunista LOL
                  Dziwne ze nikt w to nie wierzy...
                  • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:10
                    Ale ty się serio zatrzymałeś na etapie Zimnej Wojny i dlatego bredzisz w kółko o komunistach..? 🤔
                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:14
                      memphis90 napisała:

> Ale ty się serio zatrzymałeś na etapie Zimnej Wojny i dlatego bredzisz w kółko
                      > o komunistach..? 🤔
                      >

Kiedy byla ostatnio u okulisty?
                      • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:22
                        >Kiedy byla
                        A to jakaś taka ruska ta składnia? 🤔

Dziadziu, weź telefonik i paluchem przescrolluj sobie do góry, a jak nie znajdziesz fragmentów w których znów bredzisz o komunistach, to rzeczywiście okulista wskazany, o ile ubezpieczenie pokrywa 🤔
                        • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:44
                          memphis90 napisała:

> >Kiedy byla
                          > A to jakaś taka ruska ta składnia? 🤔
                          >
                          > Dziadziu, weź telefonik i paluchem przescrolluj sobie do góry, a jak nie znajdz
                          > iesz fragmentów w których znów bredzisz o komunistach, to rzeczywiście okulista
                          > wskazany, o ile ubezpieczenie pokrywa 🤔
                          >

Ok, Here we go again smile
              • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:09
                Do raju - tak. Do USA - nie. Małgosiu, ty chyba sobie nawet nie zdajesz sprawy jakie miałbym zarobki pracując w USA… 😂
                • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:15
                  memphis90 napisała:

> Do raju - tak. Do USA - nie. Małgosiu, ty chyba sobie nawet nie zdajesz sprawy
                  > jakie miałbym zarobki pracując w USA… 😂
                  >

Nie wiem czy Malgosia sobie zdaje ale Ty na pewno nie. smile
                  A jesli sie myle to powiedz jakie?
                  • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:23
                    Dostateczne, żeby kupić sobie ładny domek i brykać na wakajki Do Europy.
                    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:34
                      memphis90 napisała:

> Dostateczne, żeby kupić sobie ładny domek i brykać na wakajki Do Europy.
                      >

Czyli?
            • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:07
              Dziadziu, takie teksty to możesz swojej żonie walić, ale przecież ostatnio przyznałeś, że taki kozak to ty tylko w necie jesteś, a przy żonie to morda w kubeł i potulny.
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:10
                memphis90 napisała:

> Dziadziu, takie teksty to możesz swojej żonie walić, ale przecież ostatnio prz
                > yznałeś, że taki kozak to ty tylko w necie jesteś, a przy żonie to morda w kube
                > ł i potulny.
                >

Ok.. braklo argumentow? LOL
                Jedziemy po porsonalnych ?
                Cheap shot
                • memphis90 Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:12
                  Dziadziu, sam zaczynasz, więc się nie dziw, że dostałeś o co prosiłeś. 🤷‍♀️ Weź sobie telefonik, paluchem przeskroluj w górę i spróbuj odgadnąć w którym momencie zacząłeś się zachowywać jak cham i mizogin.
    • mocca26 Re: Piekna Ameryka 07.07.26, 06:35
      Trumping and jumping... lalalal (swoją drogą - nagranie zostało usunięte z sieci, pan Rosiewicz chyba się zawstydził)
      • chlodne_dlonie Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 12:21
        OMG .. umarłam!

Btw, ciekawe co na to Robert de Niro..? tongue_out
        • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:16
          chlodne_dlonie napisała:

> OMG .. umarłam!
          >
          > Btw, ciekawe co na to Robert de Niro..? tongue_out
          >
          >

Stara komuna sie przypomniala? LOL
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:20
        www.youtube.com/watch?v=yQLvcHkJY5Q

Z komuny tego klowna wyciagnelas?
        No coz dla wielu im cos bardziej glupiego i pustego tym ich to bardzije cieszy
    • myelegans1 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 19:57
      piekna Ameryka:
      Bialy Dom i okolice wygladaja jak getto
      Wyburzone i zrujnowane lewe skrzydlo bialego domu
      ogrod rozany zalozony przez Jackie Kennedy zalany betonem z parasolkami jak z taniego all inclusive
      trawnik przed "south lawn" zrujnowany bo zachcialo sie UFC cage fight sponsowane przez Monster drinks i Budweiser
      Reflecting pool wiodacy do lincoln memorial ogrodzony siatka po 'renowacji" ktora kosztowala 16 milionow, w srodku glony, woda zielona i farba uzyta to wymalowania odchodzi platami i plywa po powierzchni, plus zdechle kaczki
      Kennedy Center ma plachte na fasadzie po tym jak nazwisko pedofila usunieto decyzja sadu i jego kruche ego nie moze zdzierzyc, wiec zaslonili cala fasade
      obchody 4 lipca: artysci podziekowali, wiec byl typowo polityczny belkot geriatrycznego zdemencialego dziada
      fajerwerki: najwieksze w historii, wygldal jak obraz apokaliptyczny i zaniczyscil powietrze tak, ze Waszyngton mial najgorsza jakosc powietrza na calym swiecie... syf z fajerwekow plywal po powierzchni reflecting pool
      • malgosiagosia Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 20:00
        myelegans1 napisała:

> piekna Ameryka:

To moze Europa jest piekna?
        • abria Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:06
          jest
        • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:07
          malgosiagosia napisała:

> myelegans1 napisała:
          >
          > > piekna Ameryka:
          >
          > To moze Europa jest piekna?

No Europa jest i wielu tam chetnie jedzie to podziwiac ale wyglada ze sie przeradza w skansen bo juz za wejscie do miasta trzeba sobie bilety kupic?
        • myelegans1 Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:36
          malgosiagosia napisała:

> myelegans1 napisała:
          >
          > > piekna Ameryka:
          >
          > To moze Europa jest piekna?

tak, Europa jest piekna.... oczami Amerykanow, zabralam Amerykanskie kolezanki do Polski, przejechalysmy rowerami z Krakowa do Lublina... przyznaly, ze Polska piekna, bezpieczna, czysta,
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:47
            myelegans1 napisała:

> malgosiagosia napisała:
            >
            > > myelegans1 napisała:
            > >
            > > > piekna Ameryka:
            > >
            > > To moze Europa jest piekna?
            >
            > tak, Europa jest piekna.... oczami Amerykanow, zabralam Amerykanskie kolezanki
            > do Polski, przejechalysmy rowerami z Krakowa do Lublina... przyznaly, ze Polska
            > piekna, bezpieczna, czysta,

Ja tez tak mowie tylko jakos te argumenty mi nie wystarczja aby chciec tam mieszkac... spedzic mesiaac czy dwa na waakacjach - prosze bardzo aale mieszkac i poddaac sie systemowi i jego ograniczeniom na codzien? No to juz raczej nie na ochotnika
            - ciekawe dlaczego?
      • engine8t Re: Piekna Ameryka 09.07.26, 21:05
        A wasze wladze nawet na kolanach maja problem aby to tego Bialgo Domu byc wpuszczonym?
    • miaumia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:21
      Kuzyn powiedział, że rozważa powrót do Polski, tu ma tylko babcię, a jego brat wykonał tam własną próbę skutecznie i jest już tylko imieniem i nazwiskiem.
      Obydwoje żyli od urodzenia w Ameryce i kochali ją, podobnie jak i Polskę.
      Nieważny jest tak naprawdę sam budżet( w ich przypadku był niezły), a poczucie ogólnej celowości i bezpieczeństwa.

• engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 19:42
        miaumia napisała:

> Kuzyn powiedział, że rozważa powrót do Polski, tu ma tylko babcię, a jego brat
        > wykonał tam własną próbę skutecznie i jest już tylko imieniem i nazwiskiem.
        > Obydwoje żyli od urodzenia w Ameryce i kochali ją, podobnie jak i Polskę.
        > Nieważny jest tak naprawdę sam budżet( w ich przypadku był niezły), a poczucie
        > ogólnej celowości i bezpieczeństwa.
        >

Zaloze sie ze lewacy?
        Zycze kuzynowi szczescia i podejrzewam ze rozwazajc powrot nie sprzeda domu w USA smile
        • miaumia Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:25
          Oby nie sprzedał, rzeczywiście.. dzięki, Engine wink
          Nie, ani lewacy ani prawacy xD
          • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:42
            miaumia napisała:

> Oby nie sprzedał, rzeczywiście.. dzięki, Engine wink
            > Nie, ani lewacy ani prawacy xD

Tzn jak to rozumiec ze ani lewacy ani prawcy?
            Prosty test
            Czy uwazaj ze w USA ludzi powinni miec rowne mozliwosci czy rowne skutki (tzn ze wszedzie powinno sie zatrudniac tak aby byly reprezontawane plcie i mniejszosci wszelkiego rodzaju czy tez tylko kwalifikacje sie powinno brac pod uwage ?
            A co sadza na temat lgbt i trans? Pwinni miec extra prawa i prawo do adopcji dzieci?
            Czy uwazja ze w usa powinna byc darmowa opieka zdrowotna i platne urlopy jak w europie?
            Co mysla an temat nieleglalnych nachodzcow?

To juz wysterczy bo nawet jak nie maja zdania to juz ich postawi po wlasciwej stronie smile
            • miaumia Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 01:38
              Równe możliwości i równe skutki ale bez tworzenia parytetów, kiedy są nieskuteczne albo bezrefleksyjnie tworzone tylko po to, żeby zaistniały bez efektów.
              Prawa i dla większości i dla mniejszości ustanowione tak, że większość nie przeszkadza w realizacji celów mniejszości i odwrotnie, mniejszość nie rozporządza w szkodliwych niuansach większością.
              Technologie takie, jak LG i BT ich zdaniem mogą się rozwijać jak tylko chcą, o ile kogoś nie krzywdzą albo nie zmieniają pożądanego modelu społecznego.
              Adopcja dzieci natomiast jest dość dyskusyjna i zależy od indywidualnych przypadków, jednakże zawsze niesie konsekwencje późniejszego odcisku na wyborach dziecka i odbija się na psychice nieodwracalnie.
              Płatne urlopy owszem, darmowa opieka dla wszystkich w każdej okoliczności, średni koszyk oraz premium w zależności od wydolności finansowej.
              Nielegalni nachodzcy - także jednostkowo, jeśli nie łamią niczyich praw, nie są zagrożeniem ani nie żerują, a coś wnoszą , nie tylko pobierają mogą zostać jak każdy inny.
              wink
              • engine8t Re: Piekna Ameryka 11.07.26, 02:08
                miaumia napisała:

> Równe możliwości i równe skutki ale bez tworzenia parytetów, kiedy są nieskutec
                > zne albo bezrefleksyjnie tworzone tylko po to, żeby zaistniały bez efektów.
                > Prawa i dla większości i dla mniejszości ustanowione tak, że większość nie prze
                > szkadza w realizacji celów mniejszości i odwrotnie, mniejszość nie rozporządza
                > w szkodliwych niuansach większością.
                > Technologie takie, jak LG i BT ich zdaniem mogą się rozwijać jak tylko chcą, o
                > ile kogoś nie krzywdzą albo nie zmieniają pożądanego modelu społecznego.

A wg nich jak jest bo to co piszesz to teoria jakby to moglo czy powinno byc a obecnie przeciez w szkolach dzieciom sie narzuca pewne style zycia, wciska teorie gender, wciska teorie ze biali sie rodz rasistami, rodzicom nie wolno mowic ze dzieci sie identyfikuja z inna plcia etc etc

> Adopcja dzieci natomiast jest dość dyskusyjna i zależy od indywidualnych przypa
                > dków, jednakże zawsze niesie konsekwencje późniejszego odcisku na wyborach dzie
                > cka i odbija się na psychice nieodwracalnie.

Pytam jakie jest ich zdanie na ten temat bo nie chodzi o wicie sie jak waz ale o pogady.
                Mozna miec poglady na jeden temat progresywne na inny konserwatywne ale nie mozna nie miec zdzania?

> Płatne urlopy owszem, darmowa opieka dla wszystkich w każdej okoliczności, śred
                > ni koszyk oraz premium w zależności od wydolności finansowej.

Znow wicie sie... Zaleznie od czyje sytuacji fnansowej? Pracownikow czy zakladu .

> Nielegalni nachodzcy - także jednostkowo, jeśli nie łamią niczyich praw, nie są
                > zagrożeniem ani nie żerują, a coś wnoszą , nie tylko pobierają mogą zostać jak
                > każdy inny.
                > wink

A wiec tych co sie nie integruj wywalamy a tych co sie dopasowuje i integruja i zrabiaja na siebie zatrzmujemy?
                Ale granice trzymay zamkniete i kontrolujemy kto wchdzi z kto nie..?

• miaumia Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 18:02
                  Engine, to podejście dyplomatyczne i indywidualne.
                  Tak naprawdę wszystko w życiu bywa relatywne.
                  I zależy od wieku czynników.
                  To, że popiera się jakieś rozwiązania, nie przypisuje automatycznie kogoś do obozu politycznego.
                  Ja też jestem apolityczna.
                  • engine8t Re: Piekna Ameryka 12.07.26, 20:04
                    miaumia napisała:

> Engine, to podejście dyplomatyczne i indywidualne.
                    > Tak naprawdę wszystko w życiu bywa relatywne.
                    > I zależy od wieku czynników.
                    > To, że popiera się jakieś rozwiązania, nie przypisuje automatycznie kogoś do ob
                    > ozu politycznego.
                    > Ja też jestem apolityczna.

Tu nie chodzi o obozy polityczne ale sojrzenie na swiat - konswerwatywne vs liberalne.
                    Ale wystarczjaco powiedzialas poniewaz konserwatywni zwykle uzywaj kazdej okazji aby sie szczycic swoimi konserwatywnymi pogladami a liberalni sie swoich pogladow zwykle wstydza smile
    • engine8t Re: Piekna Ameryka 10.07.26, 20:09
      Tak forum traktuje tzn cenzoruje moje wpisy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka