beataj1 Re: Urlop w książce 24.07.26, 15:30 Chatka w lasie ze wszystkimi bohaterami z Dożywocia Marty Kisiel. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Urlop w książce 24.07.26, 15:52 Ja bym chciała do Dumy i uprzedzenia. Poszłabym sobie na bal, do Meryton, posmialabym się z zalotów pana Collinsa i pogadałabum z Lizzy,😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Urlop w książce 24.07.26, 16:33 W Hogwarcie. Najchętniej letnią porą. Marzę o lataniu na miotle. W chatce Regisa. Uwielbiam go Ale jakiś zamek przyjemnie urządzony przez czarodziejkę też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Urlop w książce 24.07.26, 17:41 Ooo, latanie na miotle to super pomysł na urlop. Ale nie musiałabyś się wybierać aż do Hogwartu. Równie dobrze mogłabyś być wybrać się z Kajko i Kokoszem do Szkoły Latania. "Pole las woda wieś, nadszedł czas, miotło nieś" Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Urlop w książce 24.07.26, 18:59 Może być i tak. A tak w ogóle to najbardziej Babunię Jagódkę chciałabym poznać. I zobaczyć jak działa zaklęcie "piękna i młoda!" Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Urlop w książce 24.07.26, 16:41 Lato mogłabym spędzić na herbatce u Panny Lawendy z ,,Ani z Avonlea". Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Urlop w książce 24.07.26, 16:54 ja bym chciała spędzić urlop w domu komisarza Brunetti w Wenecji - Paola by mnie karmiła, a komisarz zabierał na swoje śledztwa Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Urlop w książce 24.07.26, 16:59 Któraś Agatha Christie i śledztwo, a jeszcze lepiej któraś Ann Cleeves i śledztwo. Tylko jestem rozdarta, bo pejzaż wolę z serii o Szetlandach, a detektywa zdecydowanie z serii o Verze. Warunek podstawowy - nie życzę sobie być osadzona w roli denatki. Coś co zapewniłoby mi możliwość nienachalnej obserwacji pracy jakiegoś fascynującego rysownika/ malarza, np. Beatrix Potter albo sióstr Scott. Chyba nie śmiałabym się zaprzyjaźniać, ale mogłabym im strugać ołówki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Urlop w książce 24.07.26, 17:09 No i absolutna oczywistość, aż się dziwię, że nie pomyślałam wczesniej - uzdrowisko w Davos z czasów "Czarodziejskiej góry". Niedługo, tak ze trzy tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Urlop w książce 24.07.26, 17:34 A wszystko zależy. Bo fajnie byłoby przenieść się na Baker Street 221B, ale tylko i wyłącznie z kiesą dobre wypchaną, bo te tzw warstwy niższe to niekonicznie zachęcające... Tak samo chętnie poszłabym na ziółka z Herculesem Poirot. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: Urlop w książce 25.07.26, 12:24 Chyba w tej książce o Zakopanem Zapolskiej zapomniałam tytułu. Jakaś babeczka pojechała z córką do Zakopanego na wakacje i mąż jej ciężko w Warszawie pracował jako urzędnik a ona tylko narzekała że za mało zarabia i w jakiś romans się z nudów chyba też wdała. Mogłabym sobie spędzić miesiąc w Zakopanem zanim zrobiło się tam tłoczno. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Urlop w książce 25.07.26, 12:37 "Sezonowa miłość". Profesorowa Szczupaczyńska też tak zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Urlop w książce 25.07.26, 13:52 Południe przed wojną secesyjną, Melania , Scarlett, 12 Dębów,,Tara,Rett-Przeminelo z wiatrem Polska szlachecka zimową porą-Malgosia kontra Malgosia(uwielbialam w nastolęctwie i chcialam tak tez sie przeniesc w czasie), kulig z Potopu Zakladam ze jestem "dobrze urodzona" a nie chlopka czy niewolnica I jeszcze z effami w Rivendell Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Urlop w książce 25.07.26, 16:27 Ja bym chętnie pomieszkala trochę w domu baronowej Blixen z Pożegnania z Afryką. Albo Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Urlop w książce 25.07.26, 20:07 Opowieści z Narnii, seria o Harrym Potterze Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Urlop w książce 26.07.26, 00:03 Nie pojmuję odmiany "Narnii", przecież to nie jest takie -nia jak w "Dania", tylko takie jak w "Gdynia". Tłumaczenia książek w latach 80-tych miały poprawnie - "Opowieści z Narni" Odpowiedz Link Zgłoś