summerland 25.07.26, 08:01 Zakisilam ogorki tydzień temu. W dwóch słoikach zauwazylam na wierzchu pleśń. Czy te ogorki są już do wyrzucenia,? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariola233 Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 09:30 Kochana saj zdjęcie,bo nie zawszę na ogórkach kiszonych to jest pleśń Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 09:42 Jeśli to faktycznie pleśń to tak, ale może to być taki biały osad i to robią te bakterie które kiszą ogórki, to nie jest pleśń. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 13:16 Jeżeli faktycznie pleśń, to wyrzucić. Toksyny z pleśni są w całym słoiku. Ale po tygodniu to ogórki w ciepłym pomieszczeniu powinny być już kwaśne i pleśń jest mało prawdopodobna. Na moich, choć ja kiszę w kamionce tylko małosolne, po tygodniu lubi robić się gęsta biała piana, taki kożuch, dlatego wstawiam je do lodówki. Możliwe jest jednak, że w złych warunkach ogórki ci się nie zakisiły tylko zepsuły. Ja tak miałam zawsze z burakami. Pleśniały mi prawie wszystkie. Dlatego dziś dodaję do każdego słoika/butelki parę kropli wody z bakteriami z zakwas chlebowego i proces kiszenia się przyśpiesza, przez co pleśń nie ma czasu się rozwinąć. Czasem robię tak też z ogórkami, by mieć małosolne, ale już nie surowe, po 1-2 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 27.07.26, 09:03 sitniczek napisała: > Moja hodowla 😁 > To wygląda na wysepki pleśni. Drożdże kożuchujące tworzą najpierw pływającą błonkę na całej powierzchni. Już parę dni upłynęło, pewnie podjęłaś decyzję, ja bym wykorzystała przy stanie jedna-dwie takie plamki, gdyby mi bardzo były potrzebne ogórki, ale generalnie wyrzucam przy jakichkolwiek podejrzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 27.07.26, 09:05 bananananas napisała: > sitniczek napisała: > > > Moja hodowla 😁 > > > To wygląda na wysepki pleśni. Drożdże kożuchujące tworzą najpierw pływającą bło > nkę na całej powierzchni. Już parę dni upłynęło, pewnie podjęłaś decyzję, ja > bym wykorzystała przy stanie jedna-dwie takie plamki, gdyby mi bardzo były potr > zebne ogórki, ale generalnie wyrzucam przy jakichkolwiek podejrzeniach. A, przepraszam, to nie Ty założyłas wątek Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:26 Dodaj odpowiednia ilosc chrzaniu i czosnku bo zawieraja zwiazki bakteriobojcze i siarkowe. Nic nie moze wystawac ponad wode. Woda musi byc dosc mocno slona- czyli brak tlenu. A dla chrupkosci dodaj tez lisci debu porzeczki wisni No i taka sprawa: Szary, puszysty lub zielono-czarny kozuch z plamami to plesn i cały słoik idzie do wyrzucenia. Z kolei gładki, cienki, biały nalot na powierzchni płynu to bezpieczny kożuch fermentacyjny tworzony przez bakterie kwasu mlekowego. Zebrac i wyrzucic a ukiszone ogorki do lodowki Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:50 princesswhitewolf napisała: Z kolei gładki, cienki, biały nalot na powier > zchni płynu to bezpieczny kożuch fermentacyjny tworzony przez bakterie kwasu ml > ekowego. Zebrac i wyrzucic a ukiszone ogorki do lodowki Taki kożuch na ogórkach robią drożdże (kożuchujące). Ogórki robią się miękkie. Możliwe, że nie są szkodliwe, ale za to obrzydliwe, ja wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:57 >Woda musi byc dosc mocno slona- czyli brak tlenu. Mówisz, że w słonej wodzie nie ma tlenu...? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:20 Mowie o srodowisku anaerobowym (beztlenowym) do fermentacji. Zanurzenie pod solanka odcina tlen z powietrza, a sol dodatkowo obniza rozpuszczalnosc tlenu w wodzie i hamuje rozwoj tlenowych grzybow. Ogorki wystajace ponad solanke natychmiast lapia plesn , ot taka biologia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:15 Princessa to nie tylko na pomidorach ale i na ogórkach kiszonych się znasz? Super, ja uwielbiam kiszone i nawet czasem robię. Ps jak tegoroczne pomidory rosną? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:21 Za goraco. Dwa razy dziennie podlewam ale te upaly nie sprzyjaja im Odpowiedz Link Zgłoś