Dodaj do ulubionych

Ogorki kiszone-plesśń

25.07.26, 08:01
Zakisilam ogorki tydzień temu. W dwóch słoikach zauwazylam na wierzchu pleśń. Czy te ogorki są już do wyrzucenia,?
Obserwuj wątek
    • weronika_ozankowa Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 08:02
      A jak myślisz?
    • mariola233 Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 09:30
      Kochana saj zdjęcie,bo nie zawszę na ogórkach kiszonych to jest pleśń
    • chicarica Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 09:42
      Jeśli to faktycznie pleśń to tak, ale może to być taki biały osad i to robią te bakterie które kiszą ogórki, to nie jest pleśń.
      • nangaparbat3 Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 15:00
        Jak odróżnić?
    • snakelilith Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 13:16
      Jeżeli faktycznie pleśń, to wyrzucić. Toksyny z pleśni są w całym słoiku.
      Ale po tygodniu to ogórki w ciepłym pomieszczeniu powinny być już kwaśne i pleśń jest mało prawdopodobna.
      Na moich, choć ja kiszę w kamionce tylko małosolne, po tygodniu lubi robić się gęsta biała piana, taki kożuch, dlatego wstawiam je do lodówki.
      Możliwe jest jednak, że w złych warunkach ogórki ci się nie zakisiły tylko zepsuły.
      Ja tak miałam zawsze z burakami. Pleśniały mi prawie wszystkie. Dlatego dziś dodaję do każdego słoika/butelki parę kropli wody z bakteriami z zakwas chlebowego i proces kiszenia się przyśpiesza, przez co pleśń nie ma czasu się rozwinąć. Czasem robię tak też z ogórkami, by mieć małosolne, ale już nie surowe, po 1-2 dniach.
    • majenkirr Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 14:19
      Wrzuc zdjęcie tej pleśni.
      • sitniczek Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 18:14
        Moja hodowla 😁
        • bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 27.07.26, 09:03
          sitniczek napisała:

> Moja hodowla 😁
          >
          To wygląda na wysepki pleśni. Drożdże kożuchujące tworzą najpierw pływającą błonkę na całej powierzchni. Już parę dni upłynęło, pewnie podjęłaś decyzjęwink, ja bym wykorzystała przy stanie jedna-dwie takie plamki, gdyby mi bardzo były potrzebne ogórki, ale generalnie wyrzucam przy jakichkolwiek podejrzeniach.
          • bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 27.07.26, 09:05
            bananananas napisała:

> sitniczek napisała:
            >
            > > Moja hodowla 😁
            > >
            > To wygląda na wysepki pleśni. Drożdże kożuchujące tworzą najpierw pływającą bło
            > nkę na całej powierzchni. Już parę dni upłynęło, pewnie podjęłaś decyzjęwink, ja
            > bym wykorzystała przy stanie jedna-dwie takie plamki, gdyby mi bardzo były potr
            > zebne ogórki, ale generalnie wyrzucam przy jakichkolwiek podejrzeniach.
            A, przepraszam, to nie Ty założyłas wątekwink
    • princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:26
      Dodaj odpowiednia ilosc chrzaniu i czosnku bo zawieraja zwiazki bakteriobojcze i siarkowe.
      Nic nie moze wystawac ponad wode. Woda musi byc dosc mocno slona- czyli brak tlenu.

A dla chrupkosci dodaj tez lisci debu porzeczki wisni

No i taka sprawa: Szary, puszysty lub zielono-czarny kozuch z plamami to plesn i cały słoik idzie do wyrzucenia. Z kolei gładki, cienki, biały nalot na powierzchni płynu to bezpieczny kożuch fermentacyjny tworzony przez bakterie kwasu mlekowego. Zebrac i wyrzucic a ukiszone ogorki do lodowki
      • bananananas Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:50
        princesswhitewolf napisała:

Z kolei gładki, cienki, biały nalot na powier
        > zchni płynu to bezpieczny kożuch fermentacyjny tworzony przez bakterie kwasu ml
        > ekowego. Zebrac i wyrzucic a ukiszone ogorki do lodowki

Taki kożuch na ogórkach robią drożdże (kożuchujące). Ogórki robią się miękkie. Możliwe, że nie są szkodliwe, ale za to obrzydliwe, ja wyrzucam.
      • memphis90 Re: Ogorki kiszone-plesśń 25.07.26, 22:57
        >Woda musi byc dosc mocno slona- czyli brak tlenu.
        Mówisz, że w słonej wodzie nie ma tlenu...?
        • princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:20
          Mowie o srodowisku anaerobowym (beztlenowym) do fermentacji. Zanurzenie pod solanka odcina tlen z powietrza, a sol dodatkowo obniza rozpuszczalnosc tlenu w wodzie i hamuje rozwoj tlenowych grzybow. Ogorki wystajace ponad solanke natychmiast lapia plesn , ot taka biologia.
      • bywalec.hoteli Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:15
        Princessa to nie tylko na pomidorach ale i na ogórkach kiszonych się znasz? Super, ja uwielbiam kiszone i nawet czasem robię.

Ps jak tegoroczne pomidory rosną?
        • princesswhitewolf Re: Ogorki kiszone-plesśń 26.07.26, 00:21
          Za goraco. Dwa razy dziennie podlewam ale te upaly nie sprzyjaja im

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka