Dodaj do ulubionych

Auto renault capture, nowe czy uzywane?

03.08.26, 17:53
No właśnie. Auto dogorywa. Mechanik już nie chce naprawiać, bo to bez sensu. Trzeba nowe. I tak nowe nowe to koszt 100 tys, a "nowe" 4-5 letnie to 50 tys. Mam 100 tys, ale mam też jakas barierę psychologiczna przed wydaniem takiej kasy. Mam też dużo innych wydatków. Mąż mnie przekonuje, że nowe, bo ma już dosyć bujania się z naprawami i liczy na kilka lat spokoju jak weźmie nowe. Grozi, że przy używanym będę się z mechanikami bujać ja. To jego argumenty. Mój argument, 4letnie nie jest chyba tak zajeżdżone, by miało mieć wiele napraw, z nowym nie pojdzie do Pana zdzicha w moim pizdziszewie, tylko trzeba się bujać z byle czym do aso gdzieś w świecie, by te gwarancje utrzymać. Koszt ubezPieczen, teraz nie mam AC, trzeba będzie mieć. No i będę się bala jeździć, jak uzywce zrobię obcierke, to trudno, bez spiny, przy nowym stres mnie zeżre. A i syn robi prawko, uzywke dam, nowego bede sie bala 🤣. Zwyczajnie szkoda mi 100, jak mogę dać 50. Ważne jest dla mnie bezpieczeństwo finansowe, a ten zakup by je naruszył.

Wiem, ze jestescie w wiekszosci zamozniejsze niz ja i dla was to nieduza kwota, dla mnie istotna, więc proszę się trochę wczuć w losy biedaka 😉 Odnieście się jak to widzicie i jeszcze renault capture, ktoś ma i polecą, albo odradza? Teraz jeżdżę większym 7 osobowym minivanem, będzie to przesiadka na mniejsze Auto dla mnie
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 17:59
      Gott, hütte uns vor dummen Frauen und Autos, die Franzosen bauen.
      Aczkolwiek osoboście posiadałem renia 5 gtl i pezia sw.
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:00
        Renowke to ja też kiedyś posiadałam, szybko umarła, nie mam sentymentu. Coś merytorycznego masz do powiedzenia, czy nie?
    • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:02
      Kto.u was dba o.auto, wlasnie takie naprawy, przeglądy itp?
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:04
        Oczywiście, że chłop, co nie znaczy, że ja nie mam prawa głosu. A dbanie o naprawy to wykonanie telefonu do mechanika, bo czasem muszę odstawić, albo odebrać ja.
        • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:12
          Musicie chyba rzucić monetą. Nowe fajne. Używane też okej. Nie wiem jak szybko rosną wasze oszczędności. No i to używane tez ubezpieczycie, czy nie?
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:33
            Nasze oszczędności w obecnych czasach to tylko maleją 😅 on będzie musiał pół roku spędzić za granicą, żeby odrobić ten wydatek. I przez te pół roku nie zobaczymy się na żywo ani razu. To będzie koszt emocjonalny dla całej rodziny.
            • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:43
              Wszystko wskazuje na używany.
    • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:06
      A i na minus tej renowki, nie ma montowanego do fotele podłokietnika, a przy trasach albo zaostrzebiu muszę korzystać. Mam chorą prawa rękę, przewlekłe problemy z nerwem łokciowym i mi podłokietnik ulatwia prowadzenie. Brak automatycznego hamulca już przeboleje, chociaż to moja ulubiona rzecz w aucie.
      • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:14
        Jak juz zmieniasz do dopasuj do potrzeb.
        • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:29
          Żeby całkiem dopasować do potrzeb, tzn mieć to co w dotychczasowym, ale w nowym, to przekracza nasz budżet, który wynosi 100 patyków i ani złotówki wiecej
    • b.bujak Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:13
      nie ma innej opcji, niż ten capture?
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 18:31
        Jest natanszy pośród nowych branych pod uwagę. Maz chcialby forda kugę, straszy mnie chincxykami jak chce mi zeobic na zlosc. Citroen c3 jest tańszy, ale mniejszy całkiem i się mocno mężowi nie podoba. Inne są po prostu droższe.
        • b.bujak Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:09
          szmytka1 napisała:

> Jest natanszy pośród nowych branych pod uwagę. Maz chcialby forda kugę, straszy
          > mnie chincxykami jak chce mi zeobic na zlosc. Citroen c3 jest tańszy, ale mnie
          > jszy całkiem i się mocno mężowi nie podoba. Inne są po prostu droższe.

ale wśród używanych jest chyba coś więcej do wyboru ?
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:27
            No ale mąż chce używanego, a używane lepsze będą kosztowały tyle, co ten nowy
            • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:28
              To jak mam przep...ć tyle kasy to już wolę na nowy jak nanuzywke 😆
            • b.bujak Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:53
              szmytka1 napisała:

> No ale mąż chce używanego, a używane lepsze będą kosztowały tyle, co ten nowy

w pierwszym poście piszesz:
              .... I tak nowe nowe to koszt 100 tys, a "nowe" 4-5 letnie to 50 tys. .... Mąż mnie przekonuje, że nowe, .....

może pogadaj jeszcze raz z mężem ....
              celujcie w uzywany za 75 tys.
              smile
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 20:05
                Odnoszę sei, że wśród używanych jest coś więcej do.wyboru..to.cos więcej kilkuletnie to kosztuje tyle co nowa renowka. Na wyprzedaży renowka jest gdzieś tam w świecie za 85 tysięcy, więc wolałabym.jechac do tego Wrocławia niż wydać 75 na nowe. Mój pułap za uzywke to.max 50
                • b.bujak Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 22:17
                  szmytka1 napisała:

> Odnoszę sei, że wśród używanych jest coś więcej do.wyboru..to.cos więcej kilkul
                  > etnie to kosztuje tyle co nowa renowka.

no, może ta być - to zupełnie naturalne, że jakieś kilkuletnie auto może mieć WARTOŚĆ nowej renówki;
                  jak porównujesz auta to musisz wziąć pod uwagę wiele aspektów, nie tylko nowy / używany, a przede wszystkim kwestie techniczne, komfort użytkowania, koszty utrzymania itp

Na wyprzedaży renowka jest gdzieś tam w
                  > świecie za 85 tysięcy, więc wolałabym.jechac do tego Wrocławia niż wydać 75 na
                  > nowe. Mój pułap za uzywke to.max 50

przepraszam, ale to nie mój poziom abstrakcji....
        • brenda_bee Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 22:25
          szmytka1 napisała:

> Jest natanszy pośród nowych branych pod uwagę. Maz chcialby forda kugę

Kuga to zarąbiste auto. Właśnie sprzedajemy swoją (2019 rocznik) ale gdyby nie splot okoliczności to jeździlibyśmy.
          Znajomi mają captura, są bardzo zadowoleni ale kuga jest sporo większa i bardziej komfortowa.
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 21:12
            Teraz asze myśli wędrują w stronę kia sportage, bo się za to wzięłam i dostalam dobra ofertę.
        • arwena_111 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 15:40
          Mo dobra, a dlaczego nie chińczyk? Maja bardzo dobre wyposażenie, cene bardzo korzystną. Są wygodne, dobrze sie prowadzą. Moj tata, sobie kupił rok temu
          Bardzo zadowolony. A tata zna sie na samochodach. Kupił sporo taniej niż my nasza mazdę cx5, a mam wrażenie że komfort jazdy lepszy i wiecej "bajerow".
          • kiddy Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:43
            Więcej bajerów to więcej opcji do zepsucia się. Dodatkowo już teraz mówi się o problemach z serwisem chińskich samochodów.
            • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:46
              a w chinskich elektrykach - bo te nas ostatnio interesowaly- sporo problemow z oprogramowaniem, np ekran nagle przestaje dzialac
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:55
            Dlatego, że cokolwiek kupiłam chińskiego jako chonskie czyli pod chonska marka, spie...lo się w podskokach i uważam te produkty za szmelc. Jak produkują dla innych materiałów to może się teoche starają, a jak chińskie jako chińskie to badziew. Taki mam wdrukiwany na podstawie doświadczeń pogląd i nie chce ryzykować, że sprawdzi się też w przypadku auta. Wolę cosz co jest dluEj na rynku. Jak zrobiłam eksperyment z pralka to straciłam 1.5 tys, jak mam ryzykować 100 tys, to jednak podziękuję. Jednak jak ktoś tak chce, to niech sobie kupo, nie zniechęcam. My do tej pory mieliśmy francuzy i Niemce, może czas na Koreańczyka 🤔
            • arwena_111 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:24
              Tata kupił MG. Chińczyka przejęli brytyjski markę. Zjeździe juz cała Polskę. Jeździ nim od roku. Tylko to nie elektryk. Znajoma ma chyba BYCa czy jakos tak. Duży SUV, elektryk. Jeździ nim dwa lata i jest zadowolona. Nie wiem jak z serwisem. Ale pamiętam jak tata kupił nissana Primere w 1999 roku. czekal na samochod 3 miesiace - bo automatow nie mieli na miejscu. Potem ktos go stukną,
              bo nie wyhamował na oblodzonym.parkingu i na jakies części czekał ze 2 miesiące, bo sprowadzili z Japonii. Potem pojawiło sie coraz wiecej automatów i problem z czekaniem na części sie skonczyl. Tu pewnie bedzie podobnie. Zobaczymy.
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 22:51
            Jak tata kupił chińczyka to na pewno się zna 🤦‍♀️
            • arwena_111 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 10:37
              Zdecydowanie lepiej od ciebie. Kiedyś jednak tachnika i Politechnika wypuszczały fachowców.
              Nikt nie kupuje samochodów na zasadzie - o fajny samochód to kupię. Wcześniej robi się wywiad, czyta techniczne dane itd. Ale co ty o tym możesz wiedzieć.
              • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 10:40
                Teraz politechnika nie wypuszcza fachowców?
        • premeda Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 20:59
          Akurat z chińskich widzę MG, BYD i Omody z kim bym nie gadała to każdy zadowolony i raczej przy chińczykach zostanie. My mamy MG HS i też mąż zadowolony. Aktualnie z MG 7 mamy dylemat, bo nie wiadomo kiedy wejdzie. A ja muszę zmienić i albo nowa 7 albo szukanie czegoś ciekawego. A aut przerobiliśmy od groma. Co do Renault jeśli nie jeździłaś kiedyś to musisz się przymierzyć, bo nie zawsze da się idealnie fotel ustawić. Ciocia męża narzeka, że ma za długie ręce i nie może znaleźć dobrej pozycji fotela.
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 12:12
            Renowka jeździłam, ale dawno. Capture za mało ma miejsca, szukamy czegoś innego
          • partytura2026 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 12.08.26, 08:07
            Czyli nie ostatnio jeździłam MG i bardzo pozytywne wrażenia. Trochę irytujące było ciągłe pipanie przy przekraczaniu minimalnym prędkości - źle zaczytywał znaki i odzwyczaiłam się od Navi innych niż Google maps, ale komfort, jakość wykończenia i właściwości jezdne (hybryda jeździłam) bardzo na plus. Do tego całkiem ładny.
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:57
        Trzeba rozważać inne opcje, capture okazało się ładne fajne, ale małe. Chłopy mi się nie mieszczą, chyba że ja bym nie kierowała i jezdzila z tyłu zawsze. A tej opcji nie ma, bo na razie w domu ja kieruje i mąż.
        • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 07:45
          Chłopy ci sie nie mieszczą? Takie wielkoludy? I szerokie?
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 07:57
            Mąż 180+, a syn 90. Nie ma opcji by posadzić tam takich ludzi komfortowo, a już w ogóle jeden za drugim. Jak mąż siedzi z przodu, to juz ja z tyłu mam kolana przy samym jego fotelu. Ja tera, mam auto 40 cm dłuższe i oni się niezbyt mieszczą jeden za drugim, ale u mnie jest 3 rzędy foteli, więc sadzilam, że na mniejszej przestrzeni, ale w 2 rzędach jest więcej miejsca.
            • gryzelda71 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:02
              Myslam ze coś koło 2 metrów...
            • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:19
              Rzuciłem okiem i widzę, że ten Kaptur to to malutkie jest. To zaledwie klasa B czyli ta sama grupa wielkości co Polo. Co z tego, że autko nieco wyższe jak w środku miejsca ciągle mało. Bagażnik też nie wygląda na duży.
              Ta Kia to minimum dla szmytkowych gabarytów.

Akurat komfort dla pasażerów jest bardzo ważny i dlatego kupiłem auto na tyle szerokie i wysokie i z pojemnym bagażnikiem, żeby cała 5 osobowa rodzina mogła komfortowo podróżować razem z licznymi bagażami.
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:34
                Chciałam trochę mniejsze, po 9 latach jeżdżenia dużym, jestem trochę zmęczona szukaniem odpowiednich miejsc parkingowych 😅
              • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:38
                a w czym bywalcze masz ten komfort 5osob + liczne bagaze? jako fanka duzych aut, z ciekawosci pytam
                • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:49
                  Mysiulek, to jest minivan czyli coś podobnego do wymienionego przez Ciebie Kia ale krótszy.
                  Więcej miejsca niż w suvach. Amerykańskie duże auta bardzo mi się podobają, ale to nie na europejskie miejsca parkingowe.
                  A co Ty aktualnie masz tam za Andami?
                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:05
                    My mamy c4gp, nie narzekam na komfort, jeździmy jako 5osobowym, więc full miejsca w bagażniku. Wozi choinki drzwi w razie potrzeby, a i siniaka w całości swego czasu miejscil w bagażniku 😆 tak, wiem jakie to nieematkowe.
                    • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:05
                      Swiniaka mój słownik nie zna
                  • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:13
                    jak zwykle, kolejny expedition i melex typu tesla Y do jezdzenia wokol przyslowiowego komina i w tej roli sie sprawdza, choc milosci to wielkiej do niej nie mam
                    • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:21
                      Ford expedition - suuper.
                      Tylko jak wspomniałem, u nas większość miejsc parkingowych jest do 4,8m max a nie do 5,3 czy 5,6.
                      Moje marzenie to czymś takim przejechać się po Stanach.
                      Myślałem, że może macie też dużego pickupa na tej farmie?
                      Zajrzyj na pocztę gazetową.
                      • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:26
                        jakiej farmie? uprawa ziemi czy inna hodowla nie lezy w naszych zainteresowaniach, hektary nie oznaczaja z automatu, ze masz je uprawiac 😋 wiec F150 nie jest potrzebny
                        • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:32
                          aż tak nie śledzę Waszych losów - coś kojarzyło mi się, że masz rozległą farmę w górskim otoczeniu smile
                          Mając expeditiona w takim państwie jak Wasze przynajmniej raz wybrałbym się na expedition na dół, gdzie się da dojechać, potem z powrotem do góry i do domu smile
                          • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:36
                            mamy po prostu spory kawalek ziemi, a dokladniej teraz dwa kawalki w ladnych okolicznosciach przyrody i tyle

a jak myslisz? do tego wlasnie miedzy innymi to auto sluzy, do wygodnej, bezpiecznej jazdy raz w gore,raz w dol, nie ma nic lepszego 🙂 przejezdzasz ponad 1000km bez zadnego zmeczenia, choc tak w mniejszym miescie parkowanie bywa meczace
                            • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 09:54
                              Super, to już trasa z Chacallluta do Villa O'Higgins zaliczona?
                              Przy tak dużym aucie obawiałbym się niektórych stromych zboczy w górskim terenie czy wąskich dróg, z drugiej strony też siedząc wysoko widzisz więcej i pod górkę też ładnie pociągnie bez piłowania silnika.
                              • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 21:36
                                zeby to raz tongue_out cala panamericana Arica-Quellon, gdzie wypilismy szampana przy obelisku konca panamericany zaliczona zostala po raz pierwszy volvem 245
                                • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 23:09
                                  ale do Villi O'Higgins wiedzie 7ka - jeszcze niżej niż Quellon big_grin
                                  • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 23:34
                                    Carretera Austral to zupelnie inna historia tongue_out i jadac na glebokie poludnie najlepiej czesc trasy przejechac argentyna

a w Quellon jest symboliczny koniec panamericany
                                    • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 06.08.26, 01:03
                                      na sam dół Patagonii to w ogóle nie dostaniesz się przez Chile?
                                      • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 06.08.26, 01:10
                                        sa promy, ale wiadomo musisz byc o ustalonych godzinach a jak jedziesz niespiesznie turystycznie to argentyna wypada najlepiej a jak ci sie spieszy to samolot i wynajete auto
                                        • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 06.08.26, 19:23
                                          W najnowszej serii "Ciężarówka przez Chile" tym razem jedzie Dawid Andres, ciekawe jaka trasę robi.
        • arwena_111 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 10:40
          Jak ja szukałam samochodu, to ważne było aby syn 193 cm z tyłu mógł spokojnie usiąść i nie zawadzać o sufit. Niestety w wielu nawet dużych suvach, był to problem. Dla odmiany nissan x-trail odpadł - bo lusterka wstecznego nie dało się dobrze ustawić dla niskiej osoby. Nawet ustawiając fotel na maksymalną wysokosć do góry, nie widziało się dobrze. A tak mi się podobał.
    • heca007 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:42
      Mój brat rok temu kupił właśnie taką używkę. Dał bodajże 45 tys. No i dwa tygodnie później udali się na urlop. Po kilku godzinach dzwonią żeby po nich przyjechać bo auto im stanęło na amen. Taka ciekawostka-zaledwie 500metrów od warsztatu gdzie go kupili (taki warsztat połączony z komisem). No i wrócili (następnego dnia wzięli stare auto, którego jeszcze nie sprzedali i dojechali na ten urlop) a samochód na lawecie wrócił do sprzedawcy. Remont trwał miesiąc i z tego co wiem była to kwestia silnika, koszt 11tys z groszami... Od tamtego czasu samochód sprawuje się dobrze, dziś znowu pojechali w to samo miejsce. Nie dzwonią to znaczy, że dojechali wink
    • dekoderka Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:48
      Renault Capture, Toyota Karola, Honda Dżez.
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:52
        Renowka mala w środku. Nie mieścimy się 😅 byliśmy oglądać dzięki uprzejmości posiadacza.
    • piataziuta Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:50
      Bardzo trudno jest ocenić laikowi, czy używane auto nie miało bardzo poważnych wypadków, o których właściciel nie wspomin w kontekście sprzedaży i czy licznik km nie jest grubo zaniżony.

Mój pierwszy samochód miał być używany - logiczne. Niemniej, przejeździłam z ojcem tysiące kilometrów w poszukiwaniu bezpiecznego samochodu - i on zawsze coś znajdował: np. totalnie skoszoną oś, choć twierdzono, że samochód bezwypadkowy. Albo xujową pracę silnika. Nawet po tym jak drzwi się zamykają, można usłyszeć, jak intensywnie samochód był eksploatowany.
      Więc jeśli stawiasz na używany - znajdź sobie kogoś kto się zna i ci doradzi. A jeśli nie masz takich znajomych w zanadrzu, to brałabym nowy.
    • madame_edith Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 19:52
      Ja nie rozumiem fetyszu nowych samochodów, zdecydowanie bym wolała (i taką też kupiłam) zadbaną używkę. Niech ten największy spadek wartości ma już za sobą.
      Koleżanka miała Captura, bardzo jej się dobrze sprawował.
      Zakładam, że poczytałaś o tym konkretnym silniku, w renault bywają mniej i bardziej udane, jak wszędzie zresztą. Ja swoje dwie renówki kochałam za wygodę, mimo, że akurat miałam wersję z mniej udanym silnikiem (służbowe, więc nie miałam wyboru). Ja team dobrze sprawdzony używany!
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 20:08
        No ja też nie rozumiem, mąż jest zestresowany, że ciągle cos.sie rypie w uzywve i boi się trafić trefnego. Jest zmęczony usterkami, nasze auto state.i dało popalić, wyciągnęło tez dużo.kasy na naprawy i on już ma tego dość, poczuł kase w kieszeni i chce nowy. Ja jestem oszczędna i wolę uzywany, ale jak kupię u trafi się z usterka, to dopiero się naslucham. Ja chyba wolałbym.2 używane jak 1.nowy..On dużo wyjeżdża służbowo i sprawne auto potrzebne
        • madame_edith Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 20:18
          Ja z moim ostatnio kupowanym używanym samochodem po prostu pojechałam do autoryzowanego serwisu, tam mu wszystko sprawdzili i nie było to kupowanie w ciemno. No i car vertical też ściągałam oczywiście. Kontrola najwyższą formą zaufania wink
          A to, że nowe samochody się nie psują to mit przecież, oczywiście, że miewają usterki. Naprawa na gwarancji, ale czas na to też się traci. Przeglądy i wszelkie eksploatacje w autoryzowanym serwisie, żeby nie stracić gwarancji, też kosztują swoje. Ubezpieczenie droższe.
      • mava12 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 15:36
        >Ja nie rozumiem fetyszu nowych samochodów,

a ja nie rozumiem fetyszu uzywek.
        Ja kupiłam samochód w salonie. Ma juz naście lat i nie wymieniam go bo sprawuje się bez zarzutu więc po co?
        Mam zaufanie do niego, wiem że dojade tam, gdzie chcę, zawsze. I to takze +/- 1000 km dalej. I wrócę. W dodatku samochód znam na wylot, wiem jak reaguje, jak jeździ w określonych warunkach. W życiu nie zamieniałabym samochodu co 3-4 lata, na kolejne uzywki. A już szczególnie z powodu "bo straci na wartości". No i co z tego, że mój "stracił na wartości", skoro ja mam zamiar ciągle nim jeździć? Nie jestem handlarzem żeby to był dla mnie istotny element. Starego męża też nie wymieniam bo "stracił na wartości".
        Mój samochód jest serwisowany od początku, po ASO, przez jednego mechanika/serwis, do którego mam zaufanie. Robi co trzeba i kiedy trzeba. Nawiasem, teraz nie ma potrzeby korzystania wyłącznie z ASO. Można korzystać z innych serwisów, bez utraty gwarancji. A w ASO to najczęściej są jakieś tłuki, mało przejmujące się samochdem. Kiedyś jednego takiego uczyłam matematyki bo upierał się, że zużycie paliwa można obliczyć wyłącznie po opróżnieniu całego baku. Bo "jemu tak nauczyciel powiedział" w zawodówce. Oczywiście, że najlepiej po całym baku, a jeszcze lepiej po 2 czy 3 ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić tę (matematyczną) operację na pół baku paliwa. A za innym razem tłuk z ASO złamał mi bagnet do kontroli poziomu płynu do spryskiwania. O czym dowiedziałam sie dopiero uzupełniając płyn bo, oczywiscie, tłuk z ASO ani sie nie przyznał, ani nie uważał za stosowne wymienić na nowy. A ileż mógł kosztować nowy korek z bagnetem? 10 zł?
        Moja koleżanka kupiła kiedyś samochód uzywany w komisie. I szybko powiedziała "nigdy więcej".
        Oczywiście, że jak się nie ma kasy to kupuje się to, na co stać. Ale jeśli jest wybór to ja zdecydowanie wolę nówkę. Spokój na dobrych kilka lat, u mnie już dużo powyżej.
        • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:51
          wyjatkowo zgadzam sie z mava, auto traktuje jako rzecz uzytkowa a nie inwestycje, wiec spadek wartosci wiele mnie nie interesuje, choc przy ostatniej wymianie zdziwila nas wycena, wyjatkowo korzystna cene dawali w rozliczeniu

ostatnie nasze uzywane auto bylo 10lat temu, niby nic sie nie dzialo ale jak tylko moglismy przesiedlismy sie do nowek z salonu i jak na razie udaje sie zmieniac tak przed pierwszym przegladem tongue_out
          • madame_edith Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:39
            Ale przecież z utratą wartości chodzi o to, że za kwotę X równej cenie samochodu z salonu, kupisz auto lepszej marki i lepiej wyposażone np trzyletnie. Bo ono ten spadek wartości ma za sobą, a dalej to jest przecież nowy samochód. I można sobie nim potem jeździć kolejne 10 lat albo dopóki się nie rozpadnie. Ja właśnie tak zamierzam z moim niedawno kupionym, używanym a jakże.
            • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:50
              3letni to nie nowy samochod, to uzywane auto i nie kupie uzywki lepszej marki, gdyz nasze ulubione jezdzidla nie maja, powiedzmy, konkurencji

ale kazdemu wg potrzeb i checi
              • madame_edith Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:58
                Amen!
            • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 21:10
              Dzwoniąc do kolej ych dealerów i mówiąc im co mi oferuje i ile rabatu poprzednik wynegocjowałam na razie rabat i cenę 116.900 za nowy, co jest kwota za jama mogłabym kupic 2 latnia uzywkę. Będzie 7 lat gwarancji, 12 lat na perforaxje karoserii, 50% na pakiet 5 przeglądów, dodatkowe koła w cenie bez marzy i jakieś śmiecie w gratisach typu wycieraczki za 300 zl
    • palacinka2020 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 20:10
      Uzywany. Nie rozumiem komenatrzy o kupowaniu w ciemno albo o koniecznosci znalezienia “znajomych” ekspertow od samochodów. Sprawdzenie uzywanego samochodu to normalna usługa ktora sie kupuje. Za 200-300zl pan podjedzie do sprzedawcy i potem zda raport. Auto objete jest oprocz tego rekojmia.
      • dekoderka Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 20:55
        Używka tylko od rodziny albo od 1000% zaufanego źródła, tak że się zna szczegóły samochodu. Nigdy z ogłoszenia albo komisu.
    • pepsi.only Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 22:41
      O Capturze nie wiem nic, ale u mnie tylko opcja : nowy na raty, np rozłożone na 4lata. Nie wyobrazam sobie wywalić na raz 100tys.

I twój mąż ma rację- święty spokój z naprawami, pewne i bezpieczne auto, a że na raty, to nie odczujesz tak wydatku, i nie naruszysz poduszki finansowej.
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 07:23
        A co za różnica, finalnie mam wydać te 100, to wolę zaplacic i zapomnieć. Nie wywali się mniej, jeśli będzie podzielone na raty. Nie biorę nigdy niczego na raty.
        • pepsi.only Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 22:59
          Acha.
          Mam inną filozofię życiową.
          Dodam, że uwielbiam zakupy motoryzacyjne, dla mnie to przyjemność, nie stres, i życzę powodzenia w poszukiwaniu tego ideału
    • majenkirr Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 03.08.26, 23:37
      Moj tata niedawno kupił już drugiego, oba były nowe, z tym pierwszym miał ZERO problemów. Fajne autko po mieście🙂
    • wena-suela Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 16:35
      Miałam renault captur. Kupiłam nowe, miałam jakieś 8 lat. Raczej się nie psuł, nie pamiętam napraw ( a nikt mnie w tym nie wyręcza). W końcu miało dużo rys i zadrapań, bo syn zrobił prawo jazdy i był bardzo początkujący. Wysiadła też klimatyzacja i warsztat (AC) wycenił szkody wyżej niż 3/4 wartości auta. Dostałam całą kwotę ubezpieczenia i kupiłam używane bmw elektryczne. Już nigdy nie przesiądę się na benzyniaka. Cudownie się nim jeździ. Nie wiem dlaczego mąż cie straszy chińskim. Wolałabym elektrycznego chińczyka od nowego captura. Nie mówiąc o używanym.
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:49
        Byliśmy oglądać u zaprzyjaźnionej osoby. Miala nowe, ma je 5 lata też miala klimatyzację popsuta, w ramach gwarancji zrobili, może to jakaś częstszą usterka. Ja z kolei wolałbym uzywke niż chińczyka, nic co kupiłam jako chińskie pod chińska marka nie było nigdy dobre. Renowka odpadła z naszej listy, bo niestety jest dla niskich osob. Moi domówi mężczyźni nie mieszczą się z kopytami. A jeden za drugim nie ma w ogóle opcji. Do tego mam duży fotelik dla mlodszego
      • kiddy Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 20:32
        Bo chińczyki to wielka niewiadoma.
    • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 16:46
      Szmytka
      Jeśli jesteś w stanie kupić nowe Renault Captur za 100k i masz to 100k, to kupuj nowe.
      Kupiłem i użytkowałem już kilka nowych aut, kilka używanych, i nowe jest to duży komfort warty tych pieniędzy.
      Możesz od dealera wyciągnąć jeszcze spory rabat, tak, że po roku auto będzie tyle warte co cennikowo nowe.
      Dużo dłużej jeździsz bezawaryjnie a koszty użytkowania masz znikome, bo nie masz napraw i wymian. Pierwsze wymiany pojawią się po 30 tys. km i są to tanie pierdoły typu olej z filtrami.
      Jeśli auto będzie mieć jakieś "choroby wieku dziecięcego", to naprawisz je w ramach gwarancji za darmo i raczej dostaniesz auto zastępcze na czas naprawy.
      - ubezpieczenie dla nowych aut takie kompletne razem z AC wcale nie jest drogie. Koło 2%. Wiem, że Dacia ma za 1% full ubezpieczenie, to może Renault też ma?

Weź pod uwagę jedno: jeśli 4-5 letnie jest za 50k, to będzie już to z mocnym przebiegiem typu około 170-200k. Nawet młode auto z takim przebiegiem będzie już miało wszystkie elementy trochę już zmęczone a niektóre bardzo zmęczone i wymagające wymiany.
      Nikt nie kupuje auta nowego by za 3-5 lat sprzedać je za bezcen, jeśli są w dobrym stanie, bez awarii, nie wyeksploatowane. Nikt innym prezentów nie robi.

A te 50k co byś oszczędziła kupując używkę to oszczędzisz za jakiś czas znowu smile
      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 18:35
        Bardzo podzielam opinie ze bdbd auto nikt vy za vezcen nie chcial sie pozbyc. A co myślisz o takich kiach sportage, co są wystawione przez salon z przebiegiem 6-7 tys z rocznika 2025 jako nowe za 125 tys. Co to za jedne? Auta co trzymali jak koent zechce jadę próbna?
        • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 18:46
          Szmytka,
          auta bardzo zadbane i z małym przebiegiem są przekazywane w rodzinie, wśród przyjaciół, nie idą do komisu. Sam nabyłem takie jedno.

A na samych Kiach się nie znam. Moim zdaniem auto zupelnie nowe z wyprzedaży rocznika lub nawet z tego samego rocznika ale "płacowe" z rabatem będzie w bardzo podobnej cenie niż takie roczne z przebiegiem.
          No i rok (a może dłużej) gwarancji już Ci minął - a jeśli kupisz zupełnie nowe to nawet jeśli jest produkcja zeszłoroczna, to licznik gwarancji bije od momentu zakupu.

Brać tylko jeśli będzie duuzo tańsze niż nowe.

Weź pod uwagę że 100k to obecnie nie jest dużo jak na auto (wiem, powinno kosztować mniej, ale tak nie jest), więc jeśli ten Captur Ci pasuje i masz hajs, i jeśli jeszcze się nim przejedziesz, posprawdzasz różne rzeczy, to warto kupić nowe.
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:46
            Nie mówię o komisie, o salonie. Będziemy brac czy uzywke czy nowey to z salonu, przygotowany przez nich, z tych co w rozliczeniu biorą. Kia ma 7 lat gwarancji. Jest roczne i wystawione jako nowe. I nie wiem co to znaczy. Renowka okazała się za mala, wysocy ludzie nie mieszczą się z nogami. Dla niskich fajna.
            • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:58
              Kia carnival?
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:06
                Tej landary akurat w Polsce nie sprzedają. Jakieś szroty z zachodu asciagane trzeba by szukać. Google wypluło mi info, że to auto głównie na rynek koreański i amerykanski
                • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:12
                  e tam, zaraz landara 🙂 a przyjmniej wysokie chlopy sie zmieszcza

fakt, z prywatnego importu nie ma sensu kupowac
                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:14
                    Ja już landara sie nalezdzilam, 9 lat. Teraz chce tylko wysokie, ale zgrabne 😄.
                    • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:18
                      bywaja wieksze 😎
                      wysokie i zgrabne i do tego wygodne to jakos mi nie gra
                      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:21
                        To może czołg od razu, armatohaubicę z demobilu
                        • mysiulek08 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:25
                          e, nie, niewygodny
                          auto ma byc solidne, duze, wygodne, ze stopniem do wchodzenia, ale zeby od razu czolg to nie
                          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:28
                            Dla każdego coś miłego, dla mnie ma być takiej wysokości, by nie potrzeba było włazi po stopniach, takiej szerokości bym mogła wygodnie parkować, takiej wielkości, by mieściło się na miejscach parkingowych.
            • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:05
              szmytka1 napisała:

> Nie mówię o komisie, o salonie. Będziemy brac czy uzywke czy nowey to z salonu,
              > przygotowany przez nich, z tych co w rozliczeniu biorą. Kia ma 7 lat gwarancji
              > . Jest roczne i wystawione jako nowe. I nie wiem co to znaczy. Renowka okazała
              > się za mala, wysocy ludzie nie mieszczą się z nogami. Dla niskich fajna.

Salonowy komis to też komis. Wcale nie muszą być auta z tych "co biorą w rozliczeniu". Normalnie ludzie mogą wstawić tam auto w komis.
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:07
                To nie w mojej okolicy, tu komisy to komisy, a dealerzy to przedstawiciele marki głównie bez pobocznej działalności pt skup aut uYwanyxh.
                • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:23
                  szmytka1 napisała:

> To nie w mojej okolicy, tu komisy to komisy, a dealerzy to przedstawiciele mark
                  > i głównie bez pobocznej działalności pt skup aut uYwanyxh.

To się przejedźcie tą Kią. Może taka roczna będzie spoko, jeśli gwarancja 7 lat.
                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 21:32
                    Kia jest 4 h drogi zbiorkomem, tak teoche ponad 200 km ode mnie. To powinien być głos w dyskusji cYm jechać jest wygodbeij, autem czy zbiorkomem . 4.49 h pociągiem 212 km 😆 4 z hakiem autobusem.
                    • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 22:07
                      szmytka1 napisała:

> Kia jest 4 h drogi zbiorkomem, tak teoche ponad 200 km ode mnie. To powinien by
                      > ć głos w dyskusji cYm jechać jest wygodbeij, autem czy zbiorkomem . 4.49 h poci
                      > ągiem 212 km 😆 4 z hakiem autobusem.

W ogóle bym nie rozważał podróży 420 km żeby zobaczyć używane auto, które może się okazać jakąś padaką.
                      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 22:11
                        Rozważ przeczytanie jeszcze raz, z większym skupieniem, będzie bez szydery, bo chcesz mi dobrze doradzić.
                        • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 22:25
                          Wiesz co, Szmytka, nie mam zamiaru się domyślać gdzie jest Twój dom, gdzie jest salon Renault a gdzie salon Kia, gdzie jest ta roczna Sportage. Tylko mówię, że po używaną bym nie jechał taki kawał. Gdyby to była nowa to możnaby rozważyć wyjazd albo poprosić, żeby sami ją przywieźli do lokalnego salonu lub do domu.
                          Koniec mojego doradzania, bo widzę, że i tak niespecjalnie chyba się opiniami innych przejmujesz smile
                          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 23:04
                            Ty chyba niespecjalnie do nauki czytania ze zrozumieniem się przykładałeś 😁 można nadrobić, ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
                            • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 23:12
                              Ale to ty dzwonisz! I ty szukasz auta. Mówię ci, że nie jechałbym obejrzeć używane auto i się przejechać nim 210 km w jedną stronę czyli w dwie 420. Jak nie masz salonu z komisem w pobliżu to ja osobiście bym tyle nie jechał, ale decyzja jest po twojej stronie. Jak chcesz to jedź po stare auto nawet do Radzynia Podlaskiego
                              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 23:16
                                Heh, tematy motoryzacyjne budzą w tobie zbyt wiele emocji, jak się tak tłumaczysz, to tam było 212.
                                • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 23:33
                                  Twój mąż ma anielską cierpliwość... smile
                                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 08:01
                                    Pojdzie prosto do nieba 😄 oby nie przede mną.
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 21:16
            Bywalcu, wzięłam się za negocjacje, wydałam 116.900 rabat daje cenę za nowy jak za 2latka. Do tego akurat są różne tam promki na przeglądy za 50% ceny, facet koła mi zamowi bez marzy, jakieś tam śmieciowe gratisy dywanikowe.
            • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 21:16
              Jutro może podzwonię do dealerów Hyundaia tuscon. Zaczyna mi się podobać ten sport 😆
            • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 22:37
              szmytka1 napisała:

> Bywalcu, wzięłam się za negocjacje, wydałam 116.900 rabat daje cenę za nowy jak
              > za 2latka. Do tego akurat są różne tam promki na przeglądy za 50% ceny, facet
              > koła mi zamowi bez marzy, jakieś tam śmieciowe gratisy dywanikowe.

Widzisz Szmytka, w końcu posłuchałas męża oraz Bywalca w sprawie nowego i zadziałałas negocjacyjnke konkretnie. 116.9k za Kię Sportage?
              To całkiem fajna jak na dzień dzisiejszy dzień cena za spore auto. Czyste, pachnące, nie porysowane, nie wypierdziane z pełną gwarancją.
              Nie mam nic co do zakupów aut używanych, ale jeśli stać Was na nówkę to nówka jest dobrym wyborem.
              Brawo.
              • b.bujak Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 23:07
                bywalec.hoteli napisał:

> Czyste, pachnące, nie porysowane, nie wypierdziane

pachnące, hehe.... bogatym wachlarzem VOC
        • kora.bez.loginu Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 10:28
          Szmytko, w zeszłym roku wybieraliśmy auto, mąż brał pod uwagę Kia sportage, mieliśmy jazdę próbną. Samo auto ok, wygodne, wyposażone fajnie, natomiast znalazł wiele opinii użytkowników, że w silnikach benzynowych powstaje problem z wypalaniem filtrów? - i aby uniknąć należy co najmniej raz w miesiącu ostro przegonić auto poza miastem. Na pewno coś o tym znajdziesz, jeśli poszukasz, nie pomyliło mi się z dieslem, w benzynowych jest jakiś inny filtr.
          Nam nie chciało się o tym myśleć ani zajmować.
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 12:14
            Też dzwonię w spr kii sportage, mam ofertę na 116.900 jak na razie. Bo jestem miła 😉
            • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 12:17
              Kia ma takq duża wadę, że nie ma w oparciach stolików, a młodszy syn pierwsze co, jak zasiadzeie, to otwiera stolik, rysuje sobie w podróży, zabawkę jakąs tam trzyma, upycha różne rzeczy I to mu skraca i ułatwia podróż, bo generalnie to mu się zawsze dłuży i nie lubi jeździć. Będzie tego stolika brakowalo
            • kora.bez.loginu Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 12:46
              My się nie zdecydowaliśmy ze względu na tą uciążliwość zastanawiania się czy wystarczająco dużo i ostro jeździliśmy w trasie. Wybraliśmy Nissana Qashqai, od razu dodam że nie ma stolika, tylko podłokietnik z tyłu
              • kora.bez.loginu Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 12:49
                Na forach użytkowników Kia temat gpf jest znany, może zasięgnij porady u swojego mechanika?
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 13:31
                Nissana kolega kupił, tak wadliwego, że po serii awarii oddali mu kase i zabrali auto z powrotem 😅 każde auto cos tam ma. Ja bym chciała takie jak mam, bo się przyzwyczaiłam, ale nie produkują.
    • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 04.08.26, 20:43
      Renowka odpadła, bo się nie mieścimy 😅 Byliśmy oglądać i się mierzyć u zaprsyjaznionefo posiadacza. Syn 190, mąż 180+ i dziecko w foteliku to trudna do upchniecia konfiguracja. Z tyłu brakuje miejsca na wysokich ludzi.
      • barattolina Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 05.08.26, 22:44
        Rozważcie auto używane z salonu w odpowiednim dla siebie budżecie w systemie np. „Volvo Select”, albo w analogicznym programie innej marki. Sedno takich programów to sprzedaż używanych aut z gwarancją 2-3 letnią serwisie ASO. Można wybrać auta roczne, kilkuletnie, jakie się chce. Do kosztów zakupu samochodu trzeba doliczyć jeszcze serwisy gwarancyjne itp. Najlepiej kupić auto roczne, albo dwuletnie z niskim przebiegiem (takim do 10 000), o ile budżet na to pozwala.

Teraz najtańsze są chyba Hyundai’e, KIA już jest trochę droższa.
        • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 19:26
          To droga opcja bo jeszcze przeglądy w asso kiedy samochód jest po gwarancji producenta. Dla nich czysty zysk a dla kupującego uwiązanie. Tańsza opcją jest sprawdzić samochód w warsztacie płacąc kilka słów. Tylko trzeba mieć warsztat który się poznało po jakości
          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 20:40
            Mogę kupić za 2500 coś 5 przegladowz promocja 50% na pakiet przeglądów. Na wszystko promocja hehe, koła mi cce wcisnąć po cenie jak dla salonu, ubezpieczenie jak dla koleznaki, nieźle chłyty martetingowe
        • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 07.08.26, 20:39
          Mam rabat. Roczne rabat nie obejmuje, tylko nówki. Roczne i 2 letnie kosztują tyle ile wycenili dla mnie nówkę po rabacie. Za 116.900 mogę kupić nowy i jeszcze mi facet pudla gratisów wciska typu dywaniki i jakieś tam smrodziarze zapachowe.
          • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 09.08.26, 09:05
            Proszę cię dywaniki jako gratis? Niedługo powiedzą że wycieraczka do szyb od nich jest gratisowa.
            Salon zarabia na usługach komiksowych więc mogą sobie wyceniać a klient zrobi co uważa. Oglądałaś kiedykolwiek np wojny samochodowe jak zarabiają pośrednicy?
            • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 09.08.26, 19:33
              Mo dywanik np do renowki 300 zł sztuka, więc przy 3 to już masz Orawie 1000, 5 przeglądów ponad 5 tys więc promocja 50% daje ci 2.5 tys w ręce. Te inne śmieciowe gadżety typu.jakis tam dyfuzor zapoachow, to nie wiem ile kosztują. Razem z rabatem to jest prawie 20 tys mniej od ceny salonowej.
              • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 10.08.26, 10:18
                Z innej beczki: zobacz Seata Arona. Przypomniałam sobie że jeździliśmy co prawda automatem na wyjeździe ale zobacz z manualną skrzynią biegów np 2 letni. Jest sporo miejsca z tyłu a ma fajny wyświetlacz
                • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 10.08.26, 11:29
                  A wyświetlacz jest mi akurat zupełnie obojętny, jak i różne tam Ledy, elektryczne sterowania zawieszeń itp. Chcę miejsca sporo w nim mieć, wożę różne ciężkie i gabarytowe rzeczy typu kosiara na działkę, wory z ziemią, wory z nawozem że sklepu rolniczego takie po 50 i 100 kg. Ten mój dotychczasową to był czołg. Teraz celujemy coś mniejszego, ale jakby bardziej ważna jest dla mnie, umownie nazwijmy to mechanika, niż elektryka 😉 ale seata obejrzę.
                • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 10.08.26, 11:31
                  I raczej nie wezmę 2 letniej uzywki bo wynegocjowana cena za nowego jest właśnie jak za 2 letnie uzywke, a do tego 7 lat gwarancji i 12 l na perforacje, czego żadna uzywka nie będzie miec
                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 10.08.26, 11:31
                    Malutki, mniejszy od capture
                    • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 13:31
                      szmytka1 napisała:

> Malutki, mniejszy od capture

O myślałam że capture jest mały
          • barattolina Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 10.08.26, 14:04
            To racja, ale ja mam roczny i też ze zniżkami. Jednak wyszło taniej niż nowy o 20tys. Analizowaliśmy to dokładnie.
            • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 13:32
              20 procent to zwyczajowy spadek wartości nowego
              • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 15:33
                No to nowy 2026 jest za 134, proponują sprzedaż za 116.900 albo rocznik 2025 ich pokazowy fuul wyposazenie+ drugi komplet kol za 140 tys, ale nie chcę wydać 140, więc nawet nie pytalam ile to kosztuje jako nowe katalogowe i nie sprawdzałam w cennikach
                • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 15:36
                  Szmytka, zrobiłaś już zamówienie na tę Kię czyli chodzisz i zawracasz d... gitarę kolejnym dealerom? smile
                  • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 16:36
                    Nie zrobiłam, bo chce najpierw obejrzeć, z zewnątrz to popatrzyłam na okolicznych parkingach 😅 ale w środku nie siedziałam i bagażnik z filmika na you tubę wydaje się nie przystosowany do moich potrzeb, ma w dnie koło a na kole taka cienka popierdolka udającą podloge, wydaje mi się mało stabilne. No ale chxe to wszyatko na żywo zobaczyć, a nie mam swojego auta, by tam dojechać. Warsztat skręca i skręcić szrota nie może. W czwartek mam z dzieckiem do dentysty, to Pan sprzedawca desperat mówi, że przyjedzie po mnie na dworzec i weźmie fotelik dla mojego dziecka 😆 dzwoniłam do hyundaya do 3 salonów i fatalna obsługa. W 1 wszyacy handlowcy mają naradę, nie możemy rozmawiać, w 2 nikt nie odebrał jak już powubieralam wszystkie numery co nakazał automat, w kolejnym powiedzieli krotkoz że nie ma opcji na lepszą ofertę, w następnym facet powiedział mi, że nie ma cAsu rozmawiać, wziął mojego maila i nr telefonu i do końca dnia miał wysłać ofertę, minęły że 2 dni i cisza, w jeszcze następnym pani zrobiła mi kalkulacje na 120 tys ale gorsza wersja niż kia za 116.900, chyba że bym chciała żeby mi sprowadziła z obsługi celnej taki co ma już VIN przypisany ale jeszcze bez właściciela ale to długo potrwa, a oferta że strony na tuscona za 117.900 za rocznikowi 2025 może być nierealna, bo nigdzie mojej części Polski już nie ma tych aut... I takie to gadanie, ale co się nadzwoniłam... gdzieś tam het że świata auta co stoją na stronach dealerów jako dostępne od ręki czy na otomoto to już sprzedane... udręka z tym szukaniem auta. I to ja mam wybrać, chłop chce tylko silnik 1.6 benzyna manual a reszta należy do mnie Do daci za jakimś bigster czy jakoś tak większym duster mialqm dzwonić, ale chwilowo zapału nie mam.
                    • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 17:52
                      Szmytka sprawa jest prosta:

1. Auto koniecznie trzeba wypróbować i sie nim przejechac, to ze gosc chce Ci isc na reke i podjechac z fitelikiem na dworzec to wcale nie desperacja a wlasnie dbanie o klienta. W tej branzy wielu jest olewaczy, sama widzisz, ze obiecuja i nie przysylaja oferty, i jesli ten chce pomóc to nalezy to docenic

2. Zazwyczaj te podlogi na kolo zapasowe sa cienkie, to nie problem. Czasami masz podwojna taka podloge, tj możesz cos jeszcze w bagazniku ukryc miedzy podlaga bagaznika a podlaga nad kolem - sprawdz to

3. A z ubezpieczenia AC nie przysluguje Ci auto zastepcze?

4. Warsztat, ktory naprawia grata nie da Ci auta zastepczego? Czasami maja i daja.

5. Moze kolejni dealerzy sie juz pokapowali ze dzwonisz by zawracac gitare 🙂 i sa malo dostepni a moze nie
                      • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 19:54
                        Ad 3. Haha kto ma AC na auto 2007 r.
                        Ad 4. Kolejne haha, to małe miasto, gdzie warsztaty to bie aso z flota zastępcza, a małe dziuple gdzie kilku kolesi coś tam kleci. Kręcili do tej pory dobrze, aż żal, że teraz trzeba będzie przepłacać na aso (czytałam że to niekoniecznie, że wystarczY jeśli inny mechanik dobrze robi wpisy i dokumentuje fakturami naprawy, muszę to zglebic)
                        5. Nie wiem po czym mieli się pokapować, że dzwonie zawracać dupe, jak albo nie dochodzi do rozmowy i to dziwnym przypadkiem tylko u hyundaja, a jak już, to od razu gadam każdemu ile daje kia i czy mogą mniej.

Jutro przyatakuje może dacie. Mam już swoje auto.
                        • mandre_polo Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 21:59
                          Dacia bigster ilu letnia? Trochę paździerzowa ale lepsza niż duster.
                          Co ty z tą podłogę? Boisz się że opona dojazdowa ucierpi?
                          Najlepiej kup Citroena Berlingo to będzie bagażnik że hej😋
                          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 12.08.26, 08:35
                            Noje się, że podłoga się zapadnie jak jest dykciqnym pazdzierzem, ja wożę ciężkie rzeczy. Teraz moja podłoga to pancerna bo pod nią siedzą fotele trzeciego rzędu.
                          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 12.08.26, 08:38
                            Mądre, bigstar zaczęli sprzedawać w 2025 😉 a jak mogę wyspic zniżkę z którą cenę nówki obniża do poziomu używki... to w ogóle sprawa jest jasna, że trzeba brać nowy.
                        • bywalec.hoteli Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 11.08.26, 23:44
                          Kia i hyundai to jedna firma
                          Wrzucili cie na czarna liste w call center.
                          Sorzedawcom wyswietla sie "uwaga niezdecydowana zwodzaca tylko dzwoni" 🤣
                          • szmytka1 Re: Auto renault capture, nowe czy uzywane? 12.08.26, 08:36
                            Mają różnych dealerów. Kia nie diluje hyundaya a np dacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka