alfa36 23.08.26, 23:38 Prezent dla maniaka prasowania. To ma być coś naprawdę dobrego. Polećcie, jaką stację parową kupić (to chyba lepsze niż żelazko), na co zwrócić uwagę? Liczę na ematki… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 11:44 Na możliwość ustawiania temperatury, bo nie wszystkie mają. Najlepsze chyba z Tefala. Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 12:47 Przysiądę się, poczekam. W kwestii żelazka „nie miałam„ Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 13:30 Stacja parowa - LauraStar. Bardzo dobrze prasuje, wygodna w użytkowaniu, bardzo ładna. Sama przyjemność Ma dedykowane filtry do wody, dostępne np. na allegro. Daje znać, jak trzeba wymienić, podobnie jak zabraknie jej wody. Zbiornik wyjmowany, więc nie ma problemu z jej dolewaniem. Mam droższy model i nie ma on regulacji temperatury. Ma za to nakładkę obniżającą, którą można używać dla delikatniejszych materiałów. Mogę też prasować je samą parą. Nie mam najmniejszej potrzeby stosowania regulacji temperatury, a nakładka jest wygodniejsza wtedy, gdy na przykład miksuję lniane serwety ze sportowymi koszulkami Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 17:58 Dostępne toto w Polsce? Bo marka mi nieznana. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 19:24 Mają swoje przedstawicielstwo w Polsce. Marka szwajcarska. Oczywiście polecajka z forum emamy Za którą jestem wdzięczna, bo lubię prasowanie A przyznam, że trochę szukałam stacji parowych, a trochę się wahałam. A tu miłość od pierwszego wejrzenia. Choć zamiast śliczniutkiej błękitnej kupiłam rozsądną szarą, bo cena była korzystna i miała fajne dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 07:51 Ja też skorzystałam z tej polecajki i potwierdzam, że Laurastar jest super 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:16 Ja mam wściekle różową 😄 Oprócz tego, że jest ładna, naprawdę świetnie prasuje. Można nią wyprasować też ciuchy na wieszaku, a np. rękawy marynarki prasuję przez „psiknięcie” pary do środka. No i rozwiązała mi prasowanie spodni garniturowych, które żelazko zwykle „wyświeca” - teraz przejeżdżam żelazkiem stacji kilka milimetrów nad rozłożonymi na desce spodniami, bez ich dotykania i są wyprasowane bez nabłyszczania. Dodatkowa zaleta jest taka, że stacja stoi na podłodze, więc nie zajmuje miejsca na desce. Tylko żelazko stawiam na miejscu do tego przeznaczonym. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:50 > No i rozwiązała mi prasowanie spodni garniturowych, które żelazko zwykle „wyświeca” Podam radę, jak zwykłym tanim żelazkiem nie wyświecać prasowanych ubrań - trzeba na nie położyć czystą lnianą ścierkę kuchenną. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:53 Ściereczkę to nawet miałam specjalną w tym celu, ale wolę nowe żelazko, do którego nie potrzeba nic 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 17:04 Jasne, każdy wybiera według swoich potrzeb. Ja tam mam proste żelazko i prostą składaną deskę do prasowania chowaną za szafą. Za to pokrowiec na tę deskę był jakiś drogi (prezent). Ale ja jestem minimalistką, pewnie z tego względu, że mieszkam w bloku w mieszkaniu, a i obsługa tych kosmicznych urządzeń do prasowania na pewno by mnie przerosła. Zresztą, ja w domu piorę i prasuję proste ciuchy, obsługę tych droższych lepszych pozostawiam profesjonalistom. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 11:46 to ja mam tanszy model i jest mozliwosc regulowania emperatury, bardzo przyjemny sprzet, mozna sie zaczaic na promocje. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 13:18 Fajne jest to, że niezależnie od modelu moc pary jest taka sama. Stacja prasuje równie dobrze. Zmieniają się tylko dodatki: nakładka w wyższych modelach, lepsza stopa żelazka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 19:29 Na to czy osoba obdarowana będzie miała wystarczająco dużo miejsca na postawienie na stale dużej deski do prasowania na stałe. Zwrócić trzeba uwagę na moc i dla mnie ważne jest też, żeby był duży i wygodny zbiornik na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:21 Nie zmieniłam deski (mam M leifheit). Stacja LauraStar stoi na podłodze. Łatwo się ją zwija i przenosi (ma wygodny uchwyt), dodatkowo ma dedykowany pokrowiec. Trudno mi porównywać wielkości zbiorników, ale starcza na długo, a dolewanie jest mega proste. Wyjmuję pojemnik, nalewam pod kranem, wkładam. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:29 Jakbym miała naprawdę spory budżet, to bym kupiła system prasowania od Laury Star... Ten w kolorze żuka. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:39 Nazwa firmy jest ale rodzaj? Był wątek o tej parownicy? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:48 Ja mam laurastar lift plus. Konkretnie taką, jak na zdjęciu Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:40 Czyli do tego zwykła deska do prasowania? Cały system jednak nie na ten budżet. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:57 Ja mam zwykłą deskę, nawet nie taką do stacji parowej a do zwykłego żelazka, tylko trochę większą. Kupowałam ją chyba ze 20 lat temu. Wymieniłam tylko ten pokrowiec ze 3 razy w między czasie, bo się „wyprasował”. Deska leifheit. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:19 Mam deskę Leifheit. Do tego pokrowiec, który podobno pozwalał na prasowanie tylko z jednej strony. Rzeczywiście pozwala, ale tylko przy stacji parowej. Deska nie jest z siatki, choć oczywiście ma otwory. Doskonale współpracuje ze stacją. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:34 to ta deska z pianki? jest swietna, nie mam stacji parowej - malo prasuje - ale przy zwyklym zelazku z para tez wystarcza prasowanie po jednej stronie Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 26.08.26, 13:32 Tak, to ta z pianki. Lekka, stabilna, dobrze się rozkłada i składa (na początku chodzi stosunkowo ciężko, ale to szybko mija). Wcześniej korzystałam z viledy, ale jej siatka jakoś do mnie nie przemawiała. Może są inne, lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:44 Po co desce do prasowania siatka? Ona się nie odznacza na prasowanych ubraniach? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:56 Nie odznacza, po to jest pokrowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 20:17 Bo ja w ramach rewanżu chciałam ludziom, którzy kupili mi pokrowiec, kupić stołową deskę do prasowania. I okazuje się, że one wszystkie są na siatce (bo to ma być wersja turystyczna), ale pokrowców do nich nie ma. A są małe, więc nie da się dopasować pokrowca z żadnej deski standardowej. No i nie wiem, co teraz mam robić. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:13 ale ze sprzedaja deske na siatce bez pokrowca? Hmm dziwne. Natomiast bez pokrowca ta krateczka bedzie sie odznaczac. Przetestowalam po tym jak mi sie zniszczyl pokrowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:30 jaka siatka ? to nie jest deska z siatki ( najgorsze co moze byc to siatka) allegro.pl/produkt/deska-do-prasowania-leifheit-72616-air-board-m-compact-plus-120x38-cm-b60e0588-2a97-4b9e-a5f2-8d0e492d6c9a? to jest cos w rodzaju pianki, deska mimo ze duza, jest bardzo lekka, latwo sie rozklada i sklada, nic nie przecieka, nie ugina, jest stabilna, prasuje sie swietnie, najlepsza deska jaka mialam i chyba jedna z lepszych na rynku ale nie jest to stolowa deska - moze maja takie w ofercie, nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:37 Moja deska ma siatkę czy tam kratkę, ale jest stabilna, nic się nie wygina. Mam ją od jakichś 20 lat i nic się z nią nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 26.08.26, 00:02 'przerobilam' kilka desek z siatka i jestem zdecydowanie na nie, albo szybko rdzewialy, kratka odbijala sie na ciuchach- pomagaly troche reczniki pod pokrowcem, byly malo stabilne, wyginaly sie do srodka, dopiero ten 'piankowy' leifheit okazala sie idealem Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 22:28 nie wiem czy mowimy o tej samej siatce, w mojej nic sie nie ugina. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:51 Jeśli masz naprawdę duży budżet, to możesz kupić cały system Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 13:40 Słuchajcie, a jak z filtrami ? Czytam , że stacja to jedno ale jej późniejsze „utrzymanie „ jest bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 16:26 Up…napiszcie, proszę, jak koszty utrzymania takiego sprzętu. Bo czytam, że duże… Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 16:50 na allegro 3 sztuki kosztuja 250zl. Nie wiem na ile wystarcza filtr, przez rok nie wlaczyla sie lampka, ze nalezy wymienic ale ja wlewam do tego juz przefiltrowana wode. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:29 Wlewam zwykłą karnówkę, wychodzą mi ze trzy filtry w roku. Producent zaleca, aby używać zwykłej wody, albo do destylowanej dolewać wody z kranu. Ale mi się nie chce. Prasuję sporo. Na Amazonie widziałam 3 sztuki za 190zł Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:37 A co ma ta destylowana spowodować? Rzadziej filtr? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 20:51 raczej pytanie po co do destylowanej dolewac kranowki. Przy destylowanej to w ogole filtr powinien byc zbedny. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 22:21 Rzadziej filtr. Przefiltrowana woda tak (filtr, który zmiękcza dodatkowo), sama destylowana nie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:36 Przefiltrowaną w zwykłym dzbanku? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 20:49 tak, w zwyklym dzbanku jakiego uzywam w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 23:39 Dzięki.autentycznie wystraszyły mnie opinie dotyczące cen filtrów. Na szczęście jest ematka 🤗 Pozostaje wybrać model. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 00:23 Jeszcze takie pytanie: czy zwykła deska (rozłożona , bo jest miejsce) wystarczy? Czy powinna być inna? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 10:57 Deski nie zmieniałam. Mam stosunkowo małą (M Leifheit). Trochę mi brakuje miejsca przy dużych prześcieradłach, ale reszta spokojnie. Mam uchwyt na kabel z parą (był w komplecie ze stacją), sama stacja stoi na podłodze z tyłu deski. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 11:49 Mam zwykłą deskę. Nie zmieniałam jej po zakupie stacji. Laurastar używa tzw. suchej pary, co powoduje, że zużywa mniej wody a deska nie robi się mokra. Przy poprzedniej stacji nie byłam w stanie prasować zbyt długo, bo pokrowiec deski robił się mokry i na ciuchach miałam plamy. Teraz nie mam tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 15:05 A jaki rodzaj masz? Lift plus? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 17:59 Mam dokładnie Laurastar lift plus pinky pop, bo mi się bardzo podobała. Wygląda jak żelazko z domku Barbie 😄 Odpowiedz Link Zgłoś