Dodaj do ulubionych

Stacja parowa / żelazko

23.08.26, 23:38
Prezent dla maniaka prasowania. To ma być coś naprawdę dobrego. Polećcie, jaką stację parową kupić (to chyba lepsze niż żelazko), na co zwrócić uwagę? Liczę na ematki…
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 11:44
      Na możliwość ustawiania temperatury, bo nie wszystkie mają. Najlepsze chyba z Tefala.
    • niezwykladziewczyna Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 12:47
      Przysiądę się, poczekam.
      W kwestii żelazka „nie miałam„
    • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 13:30
      Stacja parowa - LauraStar.

Bardzo dobrze prasuje, wygodna w użytkowaniu, bardzo ładna. Sama przyjemność smile

Ma dedykowane filtry do wody, dostępne np. na allegro. Daje znać, jak trzeba wymienić, podobnie jak zabraknie jej wody. Zbiornik wyjmowany, więc nie ma problemu z jej dolewaniem.

Mam droższy model i nie ma on regulacji temperatury. Ma za to nakładkę obniżającą, którą można używać dla delikatniejszych materiałów. Mogę też prasować je samą parą. Nie mam najmniejszej potrzeby stosowania regulacji temperatury, a nakładka jest wygodniejsza wtedy, gdy na przykład miksuję lniane serwety ze sportowymi koszulkami wink
      • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 17:58
        Dostępne toto w Polsce? Bo marka mi nieznana.
        • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 19:24
          Mają swoje przedstawicielstwo w Polsce. Marka szwajcarska. Oczywiście polecajka z forum emamy smile Za którą jestem wdzięczna, bo lubię prasowanie smile A przyznam, że trochę szukałam stacji parowych, a trochę się wahałam. A tu miłość od pierwszego wejrzenia. Choć zamiast śliczniutkiej błękitnej kupiłam rozsądną szarą, bo cena była korzystna i miała fajne dodatki.
          • vivyan Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 07:51
            Ja też skorzystałam z tej polecajki i potwierdzam, że Laurastar jest super 😊
      • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:16
        Ja mam wściekle różową 😄

Oprócz tego, że jest ładna, naprawdę świetnie prasuje. Można nią wyprasować też ciuchy na wieszaku, a np. rękawy marynarki prasuję przez „psiknięcie” pary do środka. No i rozwiązała mi prasowanie spodni garniturowych, które żelazko zwykle „wyświeca” - teraz przejeżdżam żelazkiem stacji kilka milimetrów nad rozłożonymi na desce spodniami, bez ich dotykania i są wyprasowane bez nabłyszczania.

Dodatkowa zaleta jest taka, że stacja stoi na podłodze, więc nie zajmuje miejsca na desce. Tylko żelazko stawiam na miejscu do tego przeznaczonym.
        • demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:50
          > No i rozwiązała mi prasowanie spodni garniturowych, które żelazko zwykle „wyświeca”

Podam radę, jak zwykłym tanim żelazkiem nie wyświecać prasowanych ubrań - trzeba na nie położyć czystą lnianą ścierkę kuchenną.
          • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:53
            Ściereczkę to nawet miałam specjalną w tym celu, ale wolę nowe żelazko, do którego nie potrzeba nic 🤷‍♀️
            • demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 17:04
              Jasne, każdy wybiera według swoich potrzeb.

Ja tam mam proste żelazko i prostą składaną deskę do prasowania chowaną za szafą. Za to pokrowiec na tę deskę był jakiś drogi (prezent). Ale ja jestem minimalistką, pewnie z tego względu, że mieszkam w bloku w mieszkaniu, a i obsługa tych kosmicznych urządzeń do prasowania na pewno by mnie przerosła. Zresztą, ja w domu piorę i prasuję proste ciuchy, obsługę tych droższych lepszych pozostawiam profesjonalistom.
      • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 11:46
        to ja mam tanszy model i jest mozliwosc regulowania emperatury, bardzo przyjemny sprzet, mozna sie zaczaic na promocje.
        • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 13:18
          Fajne jest to, że niezależnie od modelu moc pary jest taka sama. Stacja prasuje równie dobrze. Zmieniają się tylko dodatki: nakładka w wyższych modelach, lepsza stopa żelazka itp.
    • eva_evka Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 19:29
      Na to czy osoba obdarowana będzie miała wystarczająco dużo miejsca na postawienie na stale dużej deski do prasowania na stałe.
      Zwrócić trzeba uwagę na moc i dla mnie ważne jest też, żeby był duży i wygodny zbiornik na wodę.
      • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:21
        Nie zmieniłam deski (mam M leifheit). Stacja LauraStar stoi na podłodze. Łatwo się ją zwija i przenosi (ma wygodny uchwyt), dodatkowo ma dedykowany pokrowiec. Trudno mi porównywać wielkości zbiorników, ale starcza na długo, a dolewanie jest mega proste. Wyjmuję pojemnik, nalewam pod kranem, wkładam.
    • turzyca Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 20:29
      Jakbym miała naprawdę spory budżet, to bym kupiła system prasowania od Laury Star... Ten w kolorze żuka.
    • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:39
      Nazwa firmy jest ale rodzaj? Był wątek o tej parownicy?
      • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:48
        Ja mam laurastar lift plus. Konkretnie taką, jak na zdjęciu
        • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:40
          Czyli do tego zwykła deska do prasowania? Cały system jednak nie na ten budżet.
          • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 16:57
            Ja mam zwykłą deskę, nawet nie taką do stacji parowej a do zwykłego żelazka, tylko trochę większą. Kupowałam ją chyba ze 20 lat temu. Wymieniłam tylko ten pokrowiec ze 3 razy w między czasie, bo się „wyprasował”. Deska leifheit.
          • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:19
            Mam deskę Leifheit. Do tego pokrowiec, który podobno pozwalał na prasowanie tylko z jednej strony. Rzeczywiście pozwala, ale tylko przy stacji parowej. Deska nie jest z siatki, choć oczywiście ma otwory. Doskonale współpracuje ze stacją.
            • mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:34
              to ta deska z pianki? jest swietna, nie mam stacji parowej - malo prasuje - ale przy zwyklym zelazku z para tez wystarcza prasowanie po jednej stronie
              • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 26.08.26, 13:32
                Tak, to ta z pianki. Lekka, stabilna, dobrze się rozkłada i składa (na początku chodzi stosunkowo ciężko, ale to szybko mija). Wcześniej korzystałam z viledy, ale jej siatka jakoś do mnie nie przemawiała. Może są inne, lepsze.
            • demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:44
              Po co desce do prasowania siatka? Ona się nie odznacza na prasowanych ubraniach?
              • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 19:56
                Nie odznacza, po to jest pokrowiec.
                • demodee2 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 20:17
                  Bo ja w ramach rewanżu chciałam ludziom, którzy kupili mi pokrowiec, kupić stołową deskę do prasowania. I okazuje się, że one wszystkie są na siatce (bo to ma być wersja turystyczna), ale pokrowców do nich nie ma. A są małe, więc nie da się dopasować pokrowca z żadnej deski standardowej. No i nie wiem, co teraz mam robić.
                  • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:13
                    ale ze sprzedaja deske na siatce bez pokrowca? Hmm dziwne.
                    Natomiast bez pokrowca ta krateczka bedzie sie odznaczac. Przetestowalam po tym jak mi sie zniszczyl pokrowiec.
                  • mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:30
                    jaka siatka ?
                    to nie jest deska z siatki ( najgorsze co moze byc to siatka)
                    allegro.pl/produkt/deska-do-prasowania-leifheit-72616-air-board-m-compact-plus-120x38-cm-b60e0588-2a97-4b9e-a5f2-8d0e492d6c9a?
                    to jest cos w rodzaju pianki, deska mimo ze duza, jest bardzo lekka, latwo sie rozklada i sklada, nic nie przecieka, nie ugina, jest stabilna, prasuje sie swietnie, najlepsza deska jaka mialam i chyba jedna z lepszych na rynku

ale nie jest to stolowa deska - moze maja takie w ofercie, nie wiem
                    • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 21:37
                      Moja deska ma siatkę czy tam kratkę, ale jest stabilna, nic się nie wygina. Mam ją od jakichś 20 lat i nic się z nią nie dzieje
                      • mysiulek08 Re: Stacja parowa / żelazko 26.08.26, 00:02
                        'przerobilam' kilka desek z siatka i jestem zdecydowanie na nie, albo szybko rdzewialy, kratka odbijala sie na ciuchach- pomagaly troche reczniki pod pokrowcem, byly malo stabilne, wyginaly sie do srodka, dopiero ten 'piankowy' leifheit okazala sie idealem
                    • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 25.08.26, 22:28
                      nie wiem czy mowimy o tej samej siatce, w mojej nic sie nie ugina.
      • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 24.08.26, 21:51
        Jeśli masz naprawdę duży budżet, to możesz kupić cały system
        • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 13:40
          Słuchajcie, a jak z filtrami ? Czytam , że stacja to jedno ale jej późniejsze „utrzymanie „ jest bardzo drogie.
    • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 16:26
      Up…napiszcie, proszę, jak koszty utrzymania takiego sprzętu. Bo czytam, że duże…
      • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 16:50
        na allegro 3 sztuki kosztuja 250zl. Nie wiem na ile wystarcza filtr, przez rok nie wlaczyla sie lampka, ze nalezy wymienic ale ja wlewam do tego juz przefiltrowana wode.
        • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:29
          Wlewam zwykłą karnówkę, wychodzą mi ze trzy filtry w roku. Producent zaleca, aby używać zwykłej wody, albo do destylowanej dolewać wody z kranu. Ale mi się nie chce. Prasuję sporo. Na Amazonie widziałam 3 sztuki za 190zł
          • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:37
            A co ma ta destylowana spowodować? Rzadziej filtr?
            • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 20:51
              raczej pytanie po co do destylowanej dolewac kranowki. Przy destylowanej to w ogole filtr powinien byc zbedny.
            • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 22:21
              Rzadziej filtr. Przefiltrowana woda tak (filtr, który zmiękcza dodatkowo), sama destylowana nie.
        • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 18:36
          Przefiltrowaną w zwykłym dzbanku?
          • mikams75 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 20:49
            tak, w zwyklym dzbanku jakiego uzywam w kuchni.
            • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 11.09.26, 23:39
              Dzięki.autentycznie wystraszyły mnie opinie dotyczące cen filtrów. Na szczęście jest ematka 🤗 Pozostaje wybrać model.
    • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 00:23
      Jeszcze takie pytanie: czy zwykła deska (rozłożona , bo jest miejsce) wystarczy? Czy powinna być inna?
      • jola_ep Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 10:57
        Deski nie zmieniałam. Mam stosunkowo małą (M Leifheit). Trochę mi brakuje miejsca przy dużych prześcieradłach, ale reszta spokojnie. Mam uchwyt na kabel z parą (był w komplecie ze stacją), sama stacja stoi na podłodze z tyłu deski.
      • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 11:49
        Mam zwykłą deskę. Nie zmieniałam jej po zakupie stacji. Laurastar używa tzw. suchej pary, co powoduje, że zużywa mniej wody a deska nie robi się mokra. Przy poprzedniej stacji nie byłam w stanie prasować zbyt długo, bo pokrowiec deski robił się mokry i na ciuchach miałam plamy. Teraz nie mam tego problemu.
        • alfa36 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 15:05
          A jaki rodzaj masz? Lift plus?
          • eliszka25 Re: Stacja parowa / żelazko 12.09.26, 17:59
            Mam dokładnie Laurastar lift plus pinky pop, bo mi się bardzo podobała. Wygląda jak żelazko z domku Barbie 😄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka