hanusinamama Re: Skoro kulinarne jatki 09.09.26, 14:51 Jem maliny i jeżyny z własnego krzaczka bez mycia ( dzieci też - więc łapię się też na matkę -patolkę) Podgrzewam makaron (ale też kaszę i ziemniaki...oraz inne potrawy) W takim miejscu jadłam w Sztokholmie: kuchnia azjatycja. Bardzo smacznie i chętnie zjem w innym Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Skoro kulinarne jatki 09.09.26, 20:09 Spaghetti jem z mizerią. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Skoro kulinarne jatki 09.09.26, 20:12 A i jeszcze: nie używam czosnku, do niczego i nie lubię smaku pieprzu. Dodatkowo mam nadwrażliwość na kapsaicynę, więc ostrość w moim wydaniu nie istnieje. Tzn. dla mnie istnieje, ale to są ilości aptekarskie ostrej papryki dla innych niewyczuwalne. Połączenie 0 czosnku i 0 chili bardzo ogranicza jedzenie na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Skoro kulinarne jatki 09.09.26, 20:33 Nie wiem czy to grzech ale dla mnie sałatka jarzynowa (z cebulą w środku) najlepiej smakuje ze śledziem w oleju z cebulką i grzybkami marynowanymi w occie A z karpia w galeracie zjadam tylko galaretę z dużą ilością majonezu Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Skoro kulinarne jatki 09.09.26, 21:22 Smażone wczorajsze kluski śląskie. Pokrojone w plasterki i na patelnię z cebulką, solą i pieprzem. Mniam. A kiedyś miałam fazę na ,,chipsy z parówki" - pokrojone w cienkie plasterki, do mikrofalówki na gdzieś 5 minut, i one się tak fajnie przypiekały i zasuszały na chrupiąco Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 13:11 Dobra, przypomniało mi się Raz na ruski rok kupuje sobie metkę cebulową i zjadam. I tu drugi grzech kulinarny, niestety (a może stety ) nie całą, bo jest za duża a następnego dnia już mi nie smakuje więc resztę wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 15:11 Co to jest metka cebulowa? Jakiś rodzaj mortadeli? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 15:23 Mięso zmielone z psem i budą, które wyciska się z folijki kiełbasianej na kanapki, gdy wyczerpałaś już wszystkie inne pomysły na autodestrukcję. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 23:26 piataziuta napisała: > Mięso zmielone z psem i budą, Mało prawdopodobne. Metka cebulowa robiona jest z zwykle z mięsa z wieprzowej szynki. To nie jest ta prlowska metka breja, bardzo tłusta i zmielona na tłustą papkę. W Niemczech Zwiebelmett jest bardzo popularnym dodatkiem do chleba, można kupić nie tylko w folii, ale także u rzeźnika na wagę. Ja na chleb kupuję tą opakowaną, bo mam wrażenie, że to bardziej higieniczne, mięso jest w końcu surowe..U rzeźnika kupuję w celach obróbki cieplnej, robię z tego bardzo szybkie klopsy do zup warzywnych, wrzucam prosto do gotującej zupy. Jako zastępstwo wędlin wędzonych, których unikam, bo wędzenie jest rakotwórcze. Mięso jest aromatyczne, każdy rzeźnik ma swoją mieszanką przyprawową. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Skoro kulinarne jatki 11.09.26, 09:59 > Mało prawdopodobne. Metka cebulowa robiona jest z zwykle z mięsa z wieprzowej s > zynki. To nie jest ta prlowska metka breja, bardzo tłusta i zmielona na tłustą > papkę. Ja się wypowiadam właśnie o takiej. Nie jadłam metki w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 15:32 Jakbyś się przypadkiem zaplątała do Niemiec, to większość piekarni oferuje chleb z metką i cebulą. Możliwe jest to tylko dzięki restrykcyjnej kontroli weterynaryjnej, bo to jednak surowa wieprzowina. Warto więc spróbować, jak się ma możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 15:41 We Francji gdzie mieszkam większość (bardzo popularnych) kiełbas i kiełbadronów jest z suszonej surowej wieprzowiny (z solą), więc mi surowa wieprzowina niestraszna Dzięki za polecenie, na pewno spróbuję, jak się trafi okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Skoro kulinarne jatki 10.09.26, 15:48 O rany! Jak można do placków ziemniaczanych dodać cukier? Potrawa składa się z ziemniaków, cebuli, soli, a wy tam jeszcze sypiecie cukier?! Przecież to nie pasuje. Cukrem to można racuchy z jabłkami posypać U nas placki podaje się zawsze albo z dipem ze śmietany i przypraw lub z sosem pieczarkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Skoro kulinarne jatki 11.09.26, 11:35 Ludzie najbardziej lubią to, co jest jednocześnie tłuste, słone i słodkie. Dlatego np chipsy są takie popularne (tak, wiele z nich ma w składzie cukier). Odpowiedz Link Zgłoś