Dodaj do ulubionych

Gala baletowa TWON

13.09.26, 07:36
Zazdroszczę tym, którzy mogli byli być w teatrze osobiście. Ja nawet nie podchodziłam do biletów. Wiadomo było, że nie będę mogła pójść w ten weekend.
Ale oglądałam w TVP Kultura. Jakie to było piękne, zachwycające wprost. Sam balet: klasyczny i nowoczesny. Scenografia, prowadząca, wieści zza kulis. I hipnotyczne niemal Bolero na koniec. Szkoda, że otwarcie sezonu może być tylko jedno smile. Może choć na TVP VOD będzie. Byłyście może? Może Kropka?
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 13.09.26, 20:43
      Oczywiście! Byłam wczoraj i wieczór był wspaniały! Nasi tancerze extra, takiej synchronizacji to nie pamiętam. A gwiazdy scen europejskich naprawdę wspaniałe. Francuzi pierwszy taniec płynęli w powietrzu. Przyrzekam, pomyślałam o ematce i wątkach łyżwiarsko-olimpijskich, bo to było jak taniec na lodzie. Z Anglikami rozmawiałam na afterparty i oboje przemili, ale Matthew Ball jest tak piękny, że dosłownie musiałam się pilnować, bo najbardziej chciałam powtarzać, że jest beautiful a jego blue eyes są hipnotajzing! Chyba mi Marka Juuselę przypominał, stąd ta love.
      Podnoszenia w Don Kochocie nie zawsze się udają, bywa różnie, ale wczoraj to był sztos!
      Nie znalazłam pary z Paryża (może już poszli), ale za to Nikoli pogratulowałam awansu i miałyśmy takie same kolczyki!
      Prowadząca jak z bajki, to zresztą była baletnica.
      Bardzo ciekawie było zobaczyć naszych gości i tak trochę porównać. O ile tancerze PBN są bardzo dobrzy, to nasze choreografie współczesne tak ze dwa oczka niżej. To, jakie oni mieli podnoszenia, skoki a nasze układy pana starszego, to naprawdę tak ze dwie dekady różnicy.
      Nowy dyrygent bardzo dobrze.
      • feniks_z_popiolu Re: Gala baletowa TWON 14.09.26, 09:24
        Pan starszy jest właśnie starszym panem i może trudno mu przemóc rutynę. Jednak myślę, że pod nową dyrekcją nastąpią zmiany. Zresztą widać w repertuarze na ten sezon, jako pierwszym przygotowanym przez B.Kudlickę, że idą zmiany, Idzie nowe.
        W każdym razie gala byla znakomita. Dla chętnych jest już na VOD.
        • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 14.09.26, 09:40
          Czekam na te zmiany i czekam wink Byle na nie ma Bondarę...
          • feniks_z_popiolu Re: Gala baletowa TWON 14.09.26, 09:49
            To dopiero pierwszy samodzielny sezon nowego dyrektora i ja tam widzę zmiany repertuarowe. I zakulisowe też smile wierzę, że będzie dobrze.
            • feniks_z_popiolu Re: Gala baletowa TWON 15.09.26, 06:37
              teatrwielki.pl/teatr/aktualnosci/aktualnosc/dlugofalowa-wspolpraca-teatru-wielkiego-i-tvp/
              Będą też inne transmisje przedstawień w TVP Kultura. No i potem VOD.

Nowy sponsor główny - Totalizator Sportowy - też sypnął kasą. A zatem - dzieje się smile
              • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 22:42
                Dosłownie wczoraj koleżanka opowiadała mi, że jej koleżanka chciała pójść rodzinnie (2+3) na Giselle. Jak zobaczyła ceny, to mówi tak: najpierw muszę uzbierać, a przecież zanim uzbieram, bo biletów już nie będzie i w ogóle Giselle zejdzie z afisza.
                Niestety, nowy dyrektor wykluczył takich widzów.
                W trójkę chodziłyśmu na balet i do opery, dziewczyna bardzo lubi, ale wyjście z własnymi dziećmi jest dla niej poza zasięgiem.
                • attiya Re: Gala baletowa TWON 18.09.26, 12:43
                  Byłam na Giselle trzy razy. Na żywo.Raz w Petersburgu kopę lat temu. Tańczyła tam wtedy Renata Shakirowa. No wprost coś pięknego. Jak Nikola zostanie primabalerina absolutna 😉 to każda kasę wydam i pójdę na nią. Co do moich love to na razie chyba nie mam z naszych tancerzy kogoś takiego "prima sort". Na razie po cichu stawiam na Dworecką 😉
                  • bmtm Re: Gala baletowa TWON 18.09.26, 12:51
                    Ja byłem w Bordeaux. Rolę myśliwego odgrywał Japończyk.
                    • bmtm Re: Gala baletowa TWON 18.09.26, 12:52
                      * tfu, gajowego Hilariona.
      • attiya Re: Gala baletowa TWON 15.09.26, 18:17
        Masz na myśli Nikolę Dworecką?
        • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 15.09.26, 18:38
          Tak.
          • attiya Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 19:06
            Moje odkrycie. Wróżę jej co najmniej stanowisko koryfejki 🙂
            Chciałabym ją kiedyś zobaczyć jako solistkę w Giselle 🙂
          • attiya Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 19:11
            Właśnie przeczytałam news na stronie Opery Narodowej, iż Nikola awansowała na koryfejkę 😁
            • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 20:12
              Tak, awansowała, a że jest młoda i ma świetne warunki, nadzieje są ogromne.
              Awans Darii (Majewskiej) na solistkę też jest dużym wydarzeniem, jednak Nikola jest sporo młodsza.
              No i nie zapominajmy o Magdzie Studzińskiej, która prowadziła większość Cieni (w sb również) i jest po Vaganovej.
              • attiya Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 20:22
                Fakt, Magda ma to coś, tę iskrę, że się tak wyrażę bożą ale Nikola....mmmm....Mam nadzieję, że doczekam się gdy zostanie solistką. 🙂 Co do Vaganowej, to staram się co roku oglądać egzaminy końcowe. Te zgranie, te idealne ćwiczenia czy to przy drążku czy na środku sali. Nie chcę wiedzieć ile one ćwiczą aby to tak perfekcyjnie wykonać.
                • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 22:33
                  Magda w Vaganovej była z Marko Juuselą, taka ciekawostka. Wcześniej Godunova kończyła, ale ona trochę starsza od nich.
                  Na razie nie mam żadnej love po odejściu Yuki, Eweliny i Marka. Smuto mi trochę wink
                  • bmtm Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 22:50
                    ę ą towarzystwo.
                    • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 17.09.26, 23:02
                      Ty w ogóle wiesz o kim mowa?!
                      • pursuedbyabear Re: Gala baletowa TWON 18.09.26, 10:17
                        Nie wie, przecież to kolejny incel piwniczak.
    • bagietka01 Re: Gala baletowa TWON 14.09.26, 09:29
      Byłam wczoraj. Było cudnie, wspaniałe przeżycie.
    • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 14.09.26, 19:11
      Oglądam na VOD smile I Wy też obejrzcie!
      • kropkaa Re: Gala baletowa TWON 15.09.26, 01:15
        Tak mi się wydawało po zapowiedzi w Teatrze - nie pokazali w TV Balanchina. Szkoda, bo też wyszło przepięknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka