Dodaj do ulubionych

Dziecko nie lubi jeansów

18.09.26, 08:42
Mój syn nie chce nosić jeansów. Mówi, że są niewygodne, szczególnie jak siedzi, a poza tym ciężko nam dobrać rozmiar, bo jest bardzo szczupły.

Po domu chodzi w dresach, ale do szkoły nie bardzo chcę go tak puszczać, chociaż niektórzy chłopcy chodzą. Kupuję mu więc sztruksy albo materiałowe spodnie na gumce. Tylko czy w 4 klasie takie spodnie nie są już trochę dziecinne? Co noszą wasi synowie oprócz jeansów??
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:45
      Dziecinne? Spodnie jak spodnie, niech nosi co lubi. Dlaczego jego samego nie spytasz czy mu pasuje to w czym chodzi i czy uważa że spodnie które nosi są ok?
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:54
        Jemu wszystko jedno, co nosi, na zakupy też nie chce ze mną chodzić.
        • 35wcieniu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:31
          To gdzie problem? Niech nosi co lubi.
    • brenya78 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:47
      A musi?
      Dzinsy sa szytwniejsze, ale takie dzieciece mozna kupic duzo ciensze, potem wyprac kilka razy i wysuszyc w suszarce, wtedy miekna.
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:58
        Próbowałam już różnych. Wszystkie potem oddawałam praktycznie nienoszone. W większości jeansów coś mu tak przeszkadza, że nie może się skupić. A jak trafiały się bardziej miękkie, to z kolei były albo za małe, albo za duże.
        • helka.na.zakrecie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:34
          Skąd ta obsesja u Ciebie nt jeansów?
    • kanga_roo Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:47
      cargo. najchętniej takie bojówki z odpinanymi nogawkami (Mil-tec Zip-off) - to są generalnie ukochane spodnie i syna, i córki - ale sztruksy w fasonie cargo też ma.
    • czekamnawiatr Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:52
      Ja też nie lubię jeansów i w nich nie chodzę. Niech chodzi, w czym chce.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:53
      Mój miał tak samo, po czym w piątej klasie nagle przyszedł, żebym mu jeansy kupiła "takie odstające" [z szerokimi nogawkami] smile. Myślę, że spodnie materiałowe czy szturksy z gumką są ok do szkoły, bardziej formalne niż dresy. W sumie to chyba nie ma więcej wyboru poza jeansami i typowymi dresami, więc niech nosi na zdrowie, jeśli takie woli od jeansów.
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:01
        Dzięki, już myślałam, że tylko mój tak ma! Wśród znajomych nikt tego nie rozumiałsmile
        • malia Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:57
          No nie wierzę, ze wszyscy znajomi wnikają jakie spodnie nosi 10 latek 😀
    • atenette Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:58
      A co jest złego w dresach? Niech chodzi w dresach jak mu tak wygodnie. Moja córka w pierwszych klasach podstawówki też chodziła wiele lat tylko w dresowych spodniach, bo nie znosiła dżinsów.
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:04
        Nie wiem, po prostu dresy do szkoły mi się nie podobają. Dla mnie to bardziej spodnie po domu albo na sport. Wiem, że dużo dzieci tak chodzi, ale ja wolę, żeby do szkoły zakładał coś innego.
        • atenette Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 12:24
          Ale to synowi mają się podobać i ma być mu wygodnie.
        • kamin Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:10
          No ale młodzi ludzie chodzą w dresach. Naprawdę syn musi się ubierać według gustu osoby z wcześniejszego pokolenia?
          Jak ci się nie podobają dresy to w nich nie chodź.
        • ykke Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 15:21
          Ty wolisz, ale to jemu ma być wygodnie. Zapewne ma jakąś nadwrazliwosc sensoryczną więc daj mi spokój. Dresy są fajne, mogą byc też bojówki lub cargo
        • helka.na.zakrecie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:36
          agatuw napisał(a):

> Nie wiem, po prostu dresy do szkoły mi się nie podobają. Dla mnie to bardziej s
          > podnie po domu albo na sport. Wiem, że dużo dzieci tak chodzi, ale ja wolę, żeb
          > y do szkoły zakładał coś innego.

Słowo klucz: -tobie-
          A syn jest odrębny.
          Czemu narzucadz mu swoje zdanie?

• arwena_111 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 08:59
      Poszukaj spodni z taką gumką zaczepianą o guzik od wewnątrz. Mój też był bardzo szczupły i dzięki temu mógł nosić normalne spodnie. Popatrz na chinosy.
      • rosie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:07
        Mój czuł te guziki, są od środka i bezpośrednio przylegały do ciała. Dżinsy zaczął nosić, kiedy dorósł do normalnych spodni. Pierwsze kupione w house, materiał z domieszką elastanu. Trzeba poszukać dżinsów z elastanem, niestety w sieciówkach trudno o takie, jedynie pepco miało taki miękki jeans i czasem reporter.
    • angazetka Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:07
      A ty chcesz nosić ubrania, które są dla ciebie niewygodne?
    • anglofillka Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:15
      Mój syn nawrócił sie na jeansy gdzieś w 8 klasie SP. Dresy były jedyne i słuszne do 6 klasy bodajże, później przez jakiś czas nosił spodnie cargo, teraz w 1 klasie LO już tylko i wyłącznie jeansy.
      Daj dzieciakowi spokój, dresy są wygodne, świetnie sprawdzają sie podczas aktywności fizycznych, a jak sie zniszczą, to nie szkoda wydanej kasy, ponieważ zwykle są tańsze od modnych jeansów.
      Przyjdzie czas, że zacznie podążać za modą, i wtedy człowiek tęskni za czasami, gdy dzieciak był szczęśliwy biegając w dresach.
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:29
        Do szkoły wolę, żeby zakładał coś bardziej porządnego. Nie siedzi tam na kanapie, tylko się uczy. Sztruksy wyglądają po prostu porządniej niż dresy. I nie chodzi mi o żadne drogie marki. Jest pełno tanich jeansów i innych spodni, które wyglądają dobrze.
        • 35wcieniu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:33
          I ta nauka lepiej przebiegnie w czymś niewygodnym czy o co chodzi z tym "wolę żeby nie chodził w dresach".
          • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:38
            Przecież nie musi nosić jeansów, jeśli nie chce?! Pytałam tylko, co może nosić do szkoły zamiast jeansów, poza dresami.
            • 35wcieniu Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:41
              Co chce. Co to za pytanie, przecież spodni wszelkiej maści jest ogrom i przecież sama piszesz że jednak w czymś chodzi i nie zauwaza problemów, które ty wymyśliłaś.
        • mizantropka65 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 12:27
          Masz świadomość ile "porządne" spodnie dresowe kosztują? Porównywalnie, o ile nie drożej od markowych jeansów. Takie tam Lacosty, New Balance, to te tańsze. Są i takie > 1 500, 00 zł. Młodzież poznaje "porządne" dresy po jednej nutce.
        • kamin Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 14:18
          W szkle dziecko musi przebrać się szybko na Wf, pograć na przerwie w piłkę z kolegami, posiedzieć na podłodze na korytarzu, powyglupiac z kolegami. Przy tym wszystkim dobrze jak ma ubranie, którego nie szkoda jak kapną farby albo tłuszcz z obiadu. Dresy się do tego doskonale nadają.
    • palacinka2020 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:25
      Jest mnostwo spodni z roznych materialow z szeroka gumka. Moj tez nie nosi jeansow. Joggersy sa ok. Bojowki tez. I spodnie zmaterialu.
    • turzyca Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:34
      Mam wrażenie, że pandemia sporo zmieniła. Np. mnóstwo jest teraz spodni dla mężczyzn z wiązaniem zamiast szlufek, ale prezentowanych razem z marynarką.

Niechęć do dżinsów wśród obecnych podstawówkowiczów jest całkiem powszechna, dresowe spodnie dość popularne. Jeśli nie chcesz dresów, to kupuj chinosy, będzie miękko, a nie będzie gnieść.
    • eliszka25 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:43
      Mój młodszy syn „dorósł” do jeansów jakieś 2 lata temu, czyli w wieku 15-16 lat. Wcześniej nosił tylko dresy i wszelkie odmiany bojówek, ale musiały być na gumce. Nie widziałam najmniejszego powodu do zmartwień. Teraz nosi tylko jeansy z szerokimi nogawkami. Bojówki poszły w odstawkę. Nie wtrącam się, bo niby w jakim celu?

Niech twój syn nosi spodnie, w których mu wygodnie.

• mia_mia Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 09:48
      Jest wiele spodni z materiałów innych niż jeans i tkaniny dresowe, spokojnie coś da się znaleźć w popularnych sieciówkach. Sama też nie chciałam, żeby syn chodził do szkoły w spodniach dresowych, na szczęście u nas nie było problemu z noszeniem jeansów, chociaż nigdy nie kupowałam sztywnych.
    • figaaga Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:02
      Skoro nie lubi niech nie nosi. Jest naprawdę szeroki wybór spodni, moda jest bardzo dziś łaskawa może nosić do szkoły dresy, cargo, chinosy, bawełniane na gumce lub wiązane, joggery, taki miękki denim udający jeans (jeśli mu przeszkadza tylko sztywność a nie styl). Wąskie, proste lub szerokie. W tym wieku najczęściej patrzy się co noszą koledzy, żeby było wygodnie i szybko się zakładało. Za jakiś czas przyjdzie, że chce czarne rurki z dziurami, albo spodnie z krokiem w kolanach wink
    • ender_celebi Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:29
      Może nadwrażiwy sensorycznie? Dla mnie jeansy to też mordęga. Noszę sporadycznie.
    • hanusinamama Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:30
      Nie rozumiem czemu 4 klasista ma nie ubierać się dziecinnie jak mu pasuje. Jest dzieckiem
      • agatuw Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:52
        Mi to nie przeszkadza. Bałam się tylko, że może ktoś będzie się z niego śmiał. Będę mu po prostu dalej kupować takie jak dotąd.
        • hanusinamama Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:47
          Kuriozalny pomysł. W dresowych spodniach chodzą do konca 8 klasy, w liceum też
        • figaaga Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:03
          agatuw napisał(a):

> Mi to nie przeszkadza. Bałam się tylko, że może ktoś będzie się z niego śmiał.
          > Będę mu po prostu dalej kupować takie jak dotąd.

Kto miałby śmiać się z dziecka w dresach?!
        • helka.na.zakrecie Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 16:39
          Teoretycznie chodzi o niego, troskę o niego, a to nadal jest o Tobie, że nie możesz usłyszeć i zaakceptować zdania syna- a on niea z tym problemu, tylko Ty
          • kamin Re: Dziecko nie lubi jeansów 21.09.26, 12:04
            No bo to jest klimat "co ludzie powiedzą"...Jak byłam dzieckiem, to niektóre babcie miały jeszcze przeświadczenie, że dziewczynce "nie wypada" chodzić w spodniach do szkoły. Bo one chodziły w sukieneczkach z falbankami. A chłopak to powinien koszulę założyć.
            Tyle, że babcie można jeszcze zignorować. Gorzej, jak mama próbuje dziecko ubierać według swojego gustu sprzed ćwierćwiecza, bo mama jednak ma wpływ na to co kupi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 10:32
      Jeansy i bluzy, nie ma problemu z koszulami, gajerkami, ba on w tym gra przy kompie - do korpo się nadaje.
      A w czym dziubasek chodził za młodu?
      Dodam że syna gryzie wiele metek, welenka miękka jak sierść dzika, ale juz te nie gryzace a sztywne ubiera bez specjalnego podzialu.
      Nie nauczony to nie chce, dziewczyny co nie chodzily w sukienkach nigdy też istnieją.
    • volta2 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 11:32
      do trzydziestki nie nosiłam niczego innego niż dżinsy, więc to było naturalne że i jemu takie spodnie zaczęłam kupować, jak wyszedł z ery dresów i szortów typu dresy. no i opór, ale to taki, że aż nienormalny. stanęło na sztruksach i chodził w nich dość długo, czyli do skończenia podstawówki. potem ogarnął, że w gimnazjum chyba powinien nie odstawać od rówieśników bo zupełnie nagle sztruksy poszły w odstawkę i nagiął się na dżinsy. jak najbardziej miekkie i cienkie, ale jednak już nie sztruks, do którego nigdy nie wrócił.
      okazało się, że to problemy z sensoryką jednak były i spektrum
    • sitniczek Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 11:38
      Mój też nie lubił dżinsów. Woli dres lub bojówki
    • mizantropka65 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 11:39
      Mam w promieniu 200 m trzy szkoły, podstawową i dwie średnie. Dzisiaj specjalnie zwróciłam uwagę na to, w czym się nosi dziecio/młodzież. Nie zauważyłam nikogo z nich w jeansach. Mój wnuk nie znosi jeansów, ma tylko jedne, baggy, które zakłada raz na ruski rok. Na co dzień pomyka w dresowych. Tak, że tak
    • rb_111222333 Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 12:08
      Łączę się w bólu. Córka też odrzuca wiele ubrań że względu na wygodę. Kupuję jej materiałowe spodnie n gumce.
    • conena Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 12:44
      mój syn nosi wyłącznie drechy do szkoły, bo tak chce.
      do głowy by mi nie przyszło wbijać go w cokolwiek innego w imię jakiejś idiotycznej zasady, że w szkole nie siedzi na kanapie. chyba lubisz tworzyć sobie niepotrzebne problemy.
      jak ma dzień na galowo, to idzie na galowo, w chinosach lub jeansach.
    • azalee Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:28
      Moj osmiolatek chodzi praktycznie wylacznie w dresach (lub dresowych szortach). Tak mu wygodniej, poza tym w szkole na przerwie zawsze graja w pilke lub urzadzaja jakies wyscigi.
      Nie ingeruje, odpuscilam.
    • sukazgodzin Re: Dziecko nie lubi jeansów 18.09.26, 13:36
      Nie są dziecinne, dzieciaki w tym wieku miewają nadwrażliwość dotykową, byle szew czy grubszy materiał potrafi drażnić i owszem, do przeszkadzania w koncentracji włącznie.
      Potem zwykle z tego wyrastają, a raczej chęć bycia ubranym "fajnie" góruje nad wygodą.
      Niech chodzi w dresach, miękkich sztruksach, mogą być bojówki czy inne cargo, te bywają z najróżniejszych materiałów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka