magda1711 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 29.11.04, 11:22 Polecam Golden Retriver! Bardzo przyjazne psy , zwłaszcza do dzieci.Również planujemy kupno tego psa za jakiś czas.Napewno tego) Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 29.11.04, 22:23 nie wiem co napisaly dziewczyny wczesniej, ale nie dalmatynczyk!! to jeden z najbardziej rozbrykanych i psotnych psow potrzebuje baaaaardzo duzo ruchu!! chyba ze lubisz takie kestremalne spacery pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcysia51 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 29.11.04, 23:35 My mamy 2 letniego syberiana huski,jest to najbardziej psotny i najbardziej kochany pies na świecie.Mój roczny synek jak tylko się obudzi i go zobaczy zaczyna piszczeć z radości,to Bartusia największy przyjaciel.A oto zdjęcia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13847576&a=13947979 Odpowiedz Link Zgłoś
asiulek_78 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 30.11.04, 16:33 Cześć, A ja polecam Yorka. Mały, uroczy, wesoły, śmieszny taki, straszna przylepa, da sie zaglaskac wszystkim. A do tego- idealny pies dla alergików! Struktura włosa Yorka jest bardziej zbliżona do włosa ludzkiego, niż psiego. Więc jeśli masz cierpliwość do czesania jego długich włosów- to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aari Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 30.11.04, 16:41 Nie przeczytałam jeszcze odpowiedzi. My też chcieliśmy pieska ja się nimi trochę interesuję ... przy małych dzieciach polecam labladora lub golden retrivera. To są psy o tym samym pochodzeniu i co u nich jest ważne to fakt,zę są z natury mądre i opiekuńcze. Labladory są szkolone by byc psami przewodnikami, ratownikami itepe. to są naprawdę bardzo mądre pieski. Są średniego wzrostu i mają krótką sierść - łatwiej to sprzatać .... Życzę miłej zabawy z psiulem Odpowiedz Link Zgłoś
aga.bob Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 30.11.04, 22:24 Ja polecam goldena, mój synek za miesiac skończy 2 lata a Fokus czyli pies 9 mieś ze wszystkich domowników pies słucha tylko małego jest tak cierpliwy, łagodny,i poza dzieckiem świata nie widzi Odpowiedz Link Zgłoś
doktorus Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 01.12.04, 11:00 Ja mam jamnika szorstkowłosego i jest super dla Córeczki. Całkiem niedawno miałam okazję rozmawiać z tym Panen od programu" Podaj łapę" i dla dzieci doradzał golden retriwera lub owczarka coli (czyli popularnego lessi), ale jak sama wiesz te psy maja strasznie dlugie futro. Z praktyki wiem ,że jest to duży problem w czasie deszczu i pluch. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 03.12.04, 23:40 A ja polecam sznaucera miniaturę.Nie gubi sierści ,jako jeden z nielicznych nie alergizuje,nasza suczka prawie wogóle nie szczeka,jest niezwykle łagodna i cierpliwa dla mojej 5-cio letniej córeczki.Dla dzieci polecam w stu procentach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tatimati Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 04.12.04, 11:49 - dalmatyńczyka miałam, gdy byłam nastolatką-odradzam, to mądre psy, mądre na tyle, że robią to co chcą, czego nie chcą udaja, że nie rozumieją.Poza tym rozrabiaki i psotniki, dla dzieci zdecydowanie odradzam - owczarka niemieckiego nie polecam również, potrzebna mu żelazna ręka, dobre szkolenie, poza tym mam uraz z dzieciństwa, bo mnie ugryzł, mój własny owczarek oczywiście, nie pamiętam, co mu zrobiłam, że się tak odwdzięczył ( miałam ok 5 lat) ale jednak to zrobił - z bokserem wychowywałam się właśnie do 5 - go roku życia, ja tego nie pamiętam dokładnie, ale znam opowieści o tym jak babcia wychodziła do sklepu obok, zostawiajac mnie pod opieką bokserki, która, gdy tylko oddalałam się z kocyka, brała mnie w zęby za śpiochy i usadzała na miejscu, poza tym nikomu nie dała się zbliżyć, nikomu obcemu oczywiście, nazywali ja zresztą wszyscy NINIA, odkąd się urodziłam -no i pies ostatni, wybrany dla teściów, do których moje dziecko i drugi ich wnuk przyjeżdzają często, wybrany po długich studiowaniach stron o psach, czytaniu o cechach poszczególnych ras, niestety wydaje mi się, ze raczej nadaje się do domu, niż do bloku, ale jest IDEAŁEM dla dzieci, to : WODOŁAZ (inaczej Nowofundland), wielki ciemny pies z niesamowicie groźnym wyglądem, urodzony opiekun dzieci, KONPLETNIE pozbawiony agresji, po 6 miesiacach widzę, że to był super wybór! podobne cechy, wspaniałego opiekuna miał również owczarek podhalański, ale to również raczej domowy niż blokowy pies - Odpowiedz Link Zgłoś
watermelon01 PIES I ALERGIA 04.12.04, 12:44 witam, moj maz nie zgadza sie na psa, poniewaz ma alergie. Ale niedlugo bedziemy juz mieszkac w naszym domu z ogrodem (i parkiem narodowym prawie za plotem - to jesli chodzi o miejsce do spacerowania), a moj synek juz teraz (15 mies.) na spacerach bardzo jest zainteresowany kazdym psem - nie boi sie nawet duzych, ale tez nie jest w stosunku do nich natarczywy. czy ktos obeznany moglby mi polecic jakies psy (czytalam juz wypowiedzi o yorku i sznaucerze miniaturce), ktorych siersc niealergizuje, no i sa generalnie przyjazne i cierpliwe? dziekuje, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bellavita1 Re: PIES I ALERGIA 11.12.04, 23:58 Powinnaś wybierać w rasach bez padszerstka np. Westi /polececam, zadzwoń do związku kynologicznego/. Musisz być przygotowana jeszcze na jedną rzecz, przy przy małych psiakach i małych dzieciach trzba zwrócić szczególną uwagę na higienę dziecka jak i małego psiaka /np.mycie naszemu psiakowi pupy po spacerze/.Bardzo częste odrobaczanie /również toksokarioza/ i systematyczne /1 na 2 m-ce badanie kału psa /np.lamblie/. Ja mimo tych tych "straszydeł", o których Ci pisałam mam wspaniałego, zdrowego malucha i małego /6-m-go/, ogromnie kochanego psa. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 04.12.04, 18:17 nie wiem dlaczego wszyscy polecają labradora do dzieci,owszem nie są agresywnem,ale są ruchliwe,żywiołowe,zadzorne,duże i są niedelikatne dzieci jak zauważyłam takie do 5 lat się ich boją,bo często skaczą na nie i po prostu przewracają,dziecko nie utrzyma takiego psa na smyczy,ta rasa słynie z ciągnięcia i nawet szkolone psy dalej na widok innych psów czy ludzi potrafią pociągnąć, ten pies późno dojrzewa i jak obserwuję to dopiero 2-3 letni pies jest w miarę zrównoważony i spokojniejszy ma wiele przykładów ze swojego podwórka tych psów,co 3 pies teraz to labrador,więc na pewno nie polecę tej rasy rodzienie z małymi dziećmi,co innego jak już milei wcześniej i dziecko dopiero sie pojawi,a pies jest wyszkolony i dorosły.... Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 05.12.04, 08:37 urbanchaos napisała: > nie wiem dlaczego wszyscy polecają labradora do dzieci,owszem nie są > agresywnem,ale są ruchliwe,żywiołowe,zadzorne,duże i są niedelikatne dzieci jak > zauważyłam takie do 5 lat się ich boją,bo często skaczą na nie i po prostu > przewracają,dziecko nie utrzyma takiego psa na smyczy,ta rasa słynie z > ciągnięcia i nawet szkolone psy dalej na widok innych psów czy ludzi potrafią > pociągnąć, > ten pies późno dojrzewa i jak obserwuję to dopiero 2-3 letni pies jest w miarę > zrównoważony i spokojniejszy > ma wiele przykładów ze swojego podwórka tych psów,co 3 pies teraz to > labrador,więc na pewno nie polecę tej rasy rodzienie z małymi dziećmi,co innego > jak już milei wcześniej i dziecko dopiero sie pojawi,a pies jest wyszkolony i > dorosły.... Nie zgadzam się z tym. Prawidłowo szkolony Labrador, wobec którego są stosowane konsekwente zasady postępowania, jest całkowicie karny i nie ciągnie na spacerach. Labrador dobrze ułożony i wybiegany jest bardzo dobrym kompanem dla dzieci. To o czym Ty piszesz, jest jedynie przykładem na nieudolne obchodzenie się z psem, który potrzebuje sporo ruchu i szkolenia, aby spełnić oczekiwania właścicieli. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bellavita1 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 11.12.04, 23:19 Polecam oczywiście labladora.Jestem mamą 2,8 Krzysia. We wrzesniu w naszym domu pojawił się lablador_Westa. Dziś nasza dziewczynka ma prawie 6 m-cy jest najlepszym przyjacielem mojego synka. Owszem jest dość żywiołowa, ale tylko na spacerach.W stosunku do synka jest zupełnie inna opiekuńcza i cierpliwa. Wydaje mi się, że istotną rzeczą jest to, że jest to suczka a nie pies. Zwykle suczki są bardziej uważnie na dzieci, delikatniejsze i oddane rodzinie. Oczywiście znam labladory, które mają nienajlepsze cechy opisane na forum powyżej.Wiedz jedno rasa taka jak lablador daje Ci gwarancję na bezgraniczne oddanie, kompletny brak agresji, wyjątkową inteligencję.Reszta zależy od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 12.12.04, 12:05 Zdecydowanie golden retriver, wspanialy pies dla rodziny z dzieckiem. Pamietaj jednak ze te psy nie znosza samotnosci, potrzebuja zainteresowania. Bardzo nie lubia zostawac same w domu i lubia spacery, wode. Nasz pies przechodzi przez kazda kaluze ktora spotka na swojej drodze a kiedy zobaczy wiekszy zbiornik wodny tj. jezioro czy rzeczke to musi sie w nim wykapac Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 12.12.04, 12:23 Male dzieci dokuczaja (najczesciej) zwierzatka (zupelnie zreszta nieswiadomie).Mimo iz uwielbiam psy ( a moze dlatego) radzilabym Ci sie jeszcze wstrzymac z ta decyzja.U tesciow widze jak roczniak i dwulatek traktuja pieski.Mimo tlumaczenia nie zawsze chca zrozumiec,ze pieska nie ciagnie sie za uszy, nie skacze sie mu po ogonie i nie wolno siadac jak na konia.Tesciowie maja owczarka niemieckiego,nadzwyczaj cierpliwegi on nic dzieciom nie zrobi.Ale zawsze trzeba miec na wzgledzie to,ze pies nie jest zabawka a niektore dzieciaczki potrafia wyprowadzic z rownowagi kazdego psa Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Winterthur? 12.12.04, 13:17 no wiecie, ten taki wielki biały w rude łaty albo rudy w biale, co chodzi po śniegu i ma na szyi ubezpieczenie. Obiło mi się o uszy, że bardzo dobry dla rodziny z dziećmi. Ktoś wie coś bliższego? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia1973 Re: Winterthur? 13.12.04, 12:01 zdecydowanie polecam bokera sa wspaniałe , kochajace i łatwe w utrzymaniu czystosci , jednak ten pies wymaga szkolaenia na stopniu pies towaryzs to przyda sie w sumie kazdej rasie , odnosnie goldena piekne zwierzeta lae warunek pies musi byckupiony z porzadnej hodowli , co z atym idzie wiadomego pochodzenia , rodziców i szkolen, jamniki to jednak psy mysliwskie i mają pasjue do rycia i poszukiwań , ale jest wiele pieknych ras , pomysl o tym ze gdy piesek nie bedzie za duzy za chwile dzieci beda mogły z nim wyyjsc ponadto polecam pudel- nie zwykle inteligenty nie gubi siersci podobno nie uczula buldozek francuski - miły przyjacielski i zmiesci sie do kazdego auta sznaucer mini lub srednuiak- sympatyczne wesołe psiaki , pinczer sredni- mały doberman z postawy z charakteru przemiły pies pokojowy Odpowiedz Link Zgłoś
wierzba_b Re: Winterthur? 14.12.04, 19:23 Znaczy bernardyna masz na myśli? Nie wiem nic pewnego, bo ani sie nie znam, ani sama nie miałam, ale ponoć są przyjazna i cierpliwe. Tyle, że też nie do końca zdają sobie sprawę z tego ile ważą, a że uczucia okazują wylewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ada1077 oj ostrzegam przed Bernardynem 15.12.04, 08:38 Ja bym nie wzięła Bernardyna. Owszem, rasa wydaje się miła pewnie głównie przez swoją legendę, ale moi znajomi mieli bernardyna i musieli go uśpić, bo zaczął atakować dzieci. Bardzo agresywny. Natomiast osoby z poza rodziny byłby w stanie rozszarpać. Znajomi mieli wiele nieprzyjemności, kiedy do ich płotu za blisko podszedł pewien ich znajomy. Pies wyrwał mu kawałek wargi... No może po prostu mieli wyjątkowego pecha, że trafili na takiego psa. Po jego uśpieniu kupili kolejnego bernardyna, tym razem ze znanej hodowli i ten okazał się bardzo miłym psem. Nie mniej, ja bym nie miała zaufania do bernardynów, bo wyżej opisany przypadek, wcale nie jest taki wyjątkowy. W mojej miejscowości znałam (z widzenia)2 bernardyny i oba bardzo zajadle rzucały się do płotów, kiedy ktoś obok przechodził. Trudne w wychowaniu i wymagają wiele uwagi bo inaczej stają sie agresywne. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak a ja wręcz przeciwnie 15.12.04, 09:23 Opisany przez ade przypadek, jest wyjątkiem od reguły. Bernardyny genaralnie bardzo łatwo się układają pod warunkiem, że tresurę rozpocznie się odpowiednio wcześniej (nawet gdy pies ma 3 miesiące). Im później tym gorzej, ponieważ psy te mają tendencje do dominacji. Jednak dobrze wychowany Bernardyn jest wspaniałym towarzyszem i strużem. Pzdr Wklejam link na ten temat: www.4lapy.info/L-rasy/b-bernardyn.html Uma P.S. Jeśli chodzi o agresje w stosunku do obcych, to nie widzę problemu, Ogrodzenie należy tak zabezpieczyć, żeby pies nie był w stanie zrobić krzywdy przechodniom (szczerze mówiąc nie wiem jak ten pies mógł przez ogrodzenie odgryźć kwalek wargi temu koledze znajomym, czyżby ten kolega chciał go pocałować?). A jeżeli ktoś ładuje się nieproszony, a co gorsza w złych intencjach, to prosze bardzo niech konfrontuje się z psem. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 A czy wszystkie boksery sie slinia? 14.12.04, 15:56 Czesc, z ciekawoscia czytam ten watek - bedziemy kupowali psa w przeciagu roku (jak sie przeprowadzimy z bloku do domu), ja zawsze chcialam goldena albo labradora. Ale troche daly mi do myslenia Wasz wypowiedzi, ze z tymi psami trzeba duzo chodzic na dlugie spacery. My bedziemy miec ogrod, oczywiscie beda tez codzienne spacery, ale czasowo nie dam rady zapewnic psu 2-3 godzin biegania po łąkach (chocby dlatego, ze musze do nich dojechac ). No wiec moze bokser? Moj Maz bylby zachwycony, wychowal sie z bokserami Ale ja tak strasznie nie lubie tego slinienia... Czy sa na to jakies sposoby? Kiedys slyszalam ze to kwestia diety, ale nie wiem ile w tym prawdy... Dzieki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: A czy wszystkie boksery sie slinia? 15.12.04, 12:01 Nie wszystkie W naszej rodzinie są dwie suczki tej rasy i absolutnie się nie ślinią, za to chrapią okrutnie głośno. Ja już bardziej wolałabym ślinienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: A czy wszystkie boksery sie slinia? 15.12.04, 23:30 Ja mam boksia. Ślini sie tylko na dworzu przy szalonym bieganiu. Chrapie? O taak i to bardzo ale też nie zawsze. Z boksiami jest jeszcze inny problem. Mają niesamowicie dużo energii i nawet jak są dorosłe to zachowują sie jak szczeniaki i najgorzej jst jak zostaja same w domu. Wtedy strasznie sie nudzą i znajdują sobie zajęcie na skutek czego po powrocie jest dużo sprzątania. (tak robi nie tylko mój boksio ale znam to z opowiadań innych właścicieli tej rasy) Poza tym to cudowne pieski, kochane, rozumne, uwielbiające dzieci wszelkie zabawy i pieszczotki. Potrafią w mig odgadnąć nastrój właściciela i w razie czego pocieszyć. Są bardzo wylewne i niesamowicie okazują swoją radość lub sympatie. A najlepsze są minki, mają świetną mimike pyska, czasami wręcz rozbrajają. Polecam boksia. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: A czy wszystkie boksery sie slinia? 16.12.04, 10:04 No tak, to jak "wcelowac" w takiego, ktory sie nie slini? ) A co do chrapania, to jak sie go puknie zeby sie przewrocil na drugi bok to przestaje? Moj Maz przestaje, hi hi. Energia moze byc, niech meczy dzieciaki. A co do nudy jak zostaje sam, to mam nadzieje, ze troche wytrzyma , a poza tym to niech sobie jezdzi z Malzowina do pracy, jak juz ten Moj chce tego boksera (Maz ma swoja firme i balagan w biurze - rozumiem, ze bokser chetnie sie tym zajmie?). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuncia25 Re: A czy wszystkie boksery sie slinia? 16.12.04, 11:41 Z tego co wiem to ślinią sie tylko w określonych sytuacjach tak jak mój przy dłuższym ganianiu ale to nie problem bo można mu wytrzeć mordke przed wpuszczeniem do domu. Zapomniałam o jeszcze jednej rzeczy. Boksie kochają ludzi. Gdyby złodziej wszedł do mojego mieszkania zostałby z wielką radością przywitany przez psiaka ale często zdarza sie że nie lubią sie z innymi psami. Mój traktuje wszystkie psy jako potencjalny obiekt o zabawy ale już kilka razy dostał po uszach. Bywają czasami egzemplarze agresywne wobec innych psów. Wobec ludzi? Bardzo żadko (w Angli przeproadzono badania statystyczne obejmujące częstotliwość ataków psów na właścicieli, boksie były na końcu tej listy). Apropo dzieciaków to boksy sa uwarzane za jedne z najlepszych psów dla dzieci, chciałabym mieć tyle cierpliwości co mój psiak. Ja jestem w 9 miesiącu ciąży i wcale sie nie martwie o relacje między psem i synkiem, i jestem pewna ze będzie to wielka przyjaźń. Jadnak polecałabym Ci kupno bokserka z hodowli, czyli z pewnego źródła, myśle ze lepiej wydac troszke więcej na szczaniaczka. Psy dopuszczone do hodowli przechodzą testy oceniające charakter. Aha, od pewnego czasu w Polsce zabronione jest obcinanie psom uszu i ogona (chociaż niektórzy weterynarze nadal to robią) więc coraz więcej bokserów ma długi ogonek, co może wyglądać dziwnie (bo sie przyzwyczailiśmy że nie mają ogonów). A to mój boksio: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=17003538 Pozdrawiam sredecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: A czy wszystkie boksery sie slinia? 16.12.04, 13:03 Dzieki za wszystkie informacje! A Twoj boksio jest sliczny ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lidki SZNAUCER!!! :) 16.12.04, 18:12 SZNAUCER - ale olbrzym, to rasa ktora sie strzyze wiec nie ma klopotu z sierscia zbierajaca sie przy listwach, do tego jest to rasa pastersko-owczarka co oznacza, ze pilnuja one swojego stada, a wiec dobre do dzieci, zreszta sami mamy taka suke i jest super, a po ente one wiecznie sa mlode tak jak retriewer- y, ale jesli moge wtracic, to nie kupujcie psa dla dzieci, tylko dla siebie bo to wy bedziecie musieli wyszkolic psa i nauczyc manier, to na was spada odpowiedzialnosc za zachowanie jego na podworku, no i przede wszystkim spacery, spacery i jeszcze raz spacery, nie spodziewalcie sie ze wasze dzieci z checia wyjda na spacer skoro na cartoon network leca super bajki a i sprzatanie po szczeniaku bedzie do was nalezalo, wiec kupcie psa sobie a rasa powinna byc dostosowana do waszego charakteru i usposobienia. w sklepach zoologicznych mozna kupic ksiazki o poszczegolnych rasach, a wnich napewno znajdziecie opis usposobienia psiaka. pozdrowienia i powodzenia mama_lidki i wlasciecielka sznaucerkilbrzymki, ktora ma 7 lat a zachowuje sie jak szczeniak Odpowiedz Link Zgłoś
nika8811 Re: piesek SHIH TZU 18.12.04, 00:06 Mój sąsiad ma świetnego pieska , rasowy, długowłosy, uwielbia się bawić, ale nie tyle z psami innymi co właśnie z dziećmi, łagodny, pies który nie szczeka tzn. dziwne dzwięki wydaje, ale to nie jest typowe szczekanie, nieduży. sama bym takiego chciała choćby dla córci to pies rasy SHIH TZU. Labrador też lubi dzieci tyle, że jest duży. pozdrawiam. monika mama Marysi. Odpowiedz Link Zgłoś
stahap Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 07.01.05, 20:25 Mam 3-letniego labradora.Jest cudowny dla dzieci,mam do niego olbrzymie zaufanie pod tym względem.Ale to sa duzi chłopcy-początek podstawówki.Labradory są dość spontaniczne i nawet machając ogonem mogą kogoś przewrócić,albo zrzucić coś ze stołu.I mają strasznie dużo energii.Problemem jest też sierść.Pożegnałam się z ciemnymi polarami-Trudno je ciągle czyścić z białych włosów.Dzieci są z nim bezpieczne.Jest to pies , któremu można "wejść na głowę",nie wyobrażam sobie,żeby mógłby zawarczeć na dziecko.Decyzja o posiadaniu psa jest wbrew pozorom bardzo odpowiedzialna-to takie prawie dziecko.Kosztuje,trzeba o niego dbać,ciężko pojechać na urlop i może coś zmalowac.Nasz ostatnio ucieka,bo suka w okolicy ma cieczkę.I sama sie zastanawiam co z tym fantem zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
lalusia2 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 08.01.05, 00:58 Jestem mamą prawie 11mc córci i właścicielką 3-letniej buldożki francuskiej która w tej chwili ma pięcioro szczeniąt. Uważam że buldożzek francuski to idealny pies do domu z małymi dziećmi i do mieszkaniu w bloku. Przyjacielski, uwielbia dzieci i prawie bezroblemowy. Lubi długie spacery ale zadowoli się szybkim siusiu. Jest niedużych rozmiarów, więc pakowanie dziecka, fotelika + 150 innych potrzebnych rzeczy oraz psa nie sprawia trudności. Jeszcze nie słyszałam, żeby jakiś buldożek francuski kogoś ugryzł. Coco bawi się z Mają i jej pilnuje. Nie rusza jej zabawek ale gdy była u mnie koleżanka z dzieckiem to musieliśmy pilnować zabawki jej córki. Je nie dużo, przeważnie suchą karmę ale uwielbia różne smakołyki np uwielbia wszystkie owoce. Dodoam jeszcze, to co już któraś z dziewczyn napisała, duży pies - duża kupa, mały pies to... czasmi jak nie masz możliwości to możesz sobie odpuścić sprżtanie po nim jeżeli zrobi to dyskretnie w krzakach, po owczarku goldenie czy bokserze to niestety pozostanie duży ślad. Moi rodzice mieli boksera, teraz owczarka i ojciec wypuszczając psa za bramę zabiera ze sobą łopatę. Nie zawsze masz możliwość wypuszczenia psa na łąkę, jeśli mieszkasz w bloku musisz się liczyć z sąsiadami również z powodu szczekania itp spraw. Buldożki mało szczekają a biegając nie przewracają sprzętów. Jeśli możesz to poszukaj sobie jakiegoś dokładnego opisu buldoga francuskiego lub napisz do mnie na priv. Jeśli zdecydujesz się na jakiegokolwiek psa rasowego to kupuj go od hodowcy i to z rodowodem. Dziewczyny mogą tu na mnie naskoczyć ale wiem jedno, labrador,buldożek, owczarek itp bez rodowodu to kundelek, bo nie wiesz jakich miał przodków i czy nie było jakiś skrzywień psychicznych. Aby pies miał papiery musi być wystawiany i poddawany ocenom. Wszelkie gadanie, że pies był ostatni w miocie lub że był najmniejszy to wciskanie głupot. Nie zależnie ile jest szczeniąt w miocie, wszystkie dostają metryki, Jeśli któryś jest nie typowy to też, tylko pisze w niej, że nie nadaje się do hodowli. Jakiś czas temu przyszła do mnie dziewczyna ze szceniaczkiem buldożka i prosiła o radę jak ma się nim zajmować. Osłupiałam, bo jej piesek miał długi ogonek a buldogi francuskie rodzą się ze szczątkowymi ogonkami. Drugi przypadek naciągania, moja sąsiadka za duże pieniądze kupiła jack russel teriera (przedstawiciel tej rasy grał w filmie maska i chyba go widziałam w Bethowenie) bez papierów bo coś tam, coś tam, po kilku miesiącach widać, że owszem mamusia to jack russel ale tatuś to napewno nie. Rodowód to nie tylko dowartościowanie sie właściciela jak się gdzieś spotkałąm z taką opinią.Jeśli decydujesz się na jakąś konkretną rasę, bądż pewna, że wyrośnie z niego taki pies, pod względem psychicznym i wyglądzie na jakiego się decydowałaś, bo inaczej lepiej wziąść kundelka, niby ruletka ale koszta mniejsze. Każda rasa ma jakieś wady lub skłonności do chorób czy dziwnych zachowań, dobrzy hodowcy starają się ograniczyć takie problemy. Jeśli chodzi o naszą buldożkę to chrapie w nocy, z tym że my tego już nie słyszymy, moja mama która kiedyś u nas spała, stwierdziła, że Coco jest głośnijsza niż mój ojciec. Szukając narzeczonego dla Coco staraliśmy się wybrać odpowiedniego kandydata o pięknym wyglądzie i sympatycznym charkaterze. Mam nadzieję że jej szczeniaczki, wyrosną na piękne i zdrowe pieski, a na takie się zapowiadają. Jeszcze raz powtórzę do mieszkań w bloku, duże psy się nie nadaja, choćbyś jak duże miała mieszkanie, jeśli masz dom z ogrodem i tak musiśż mu zapewnić długi spacer bo inaczej masz trawnik usłany niespodziankami. Pozdrawiam i czekam ewentualnie na priv - Ela Odpowiedz Link Zgłoś
sandra55 Re: Chcemy kupić psa ;-) doradzcie proszę... 18.01.05, 15:23 jestem przekonana, że bokser byłby najlepszy lub labrador. Boksery są bardzo łagodne wbrew ich wyglądowi, który jest dość srogi, bardzo polecane dla dzieci. Moja siostra jest właścicielką bokserki- jest poprostu wspaniała. Samice są mniej masywne, bardziej delikatne, a także bardziej skore do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś