akmka 05.01.05, 13:43 CZy mogłybyście podać mi link do norm CRP oraz napisać co może oznaczać CRP w ilości 48 mg/l. Córeczka ma troszkę ponad 2 lata i czekamy jeszcze na wyniki innych badań, mam nadzieje że obejdzie sie bez pobytu w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edzio_grubas Re: CRP 05.01.05, 14:50 Poziom bialka CRP powinien wynosic 0-4 mg/l lub 0-5 mg/l (w zaleznosci od pracowni). Jezeli jest podwyzszony, to jakczesciej swiadczy to o stanie zapalnym. Jest to dosyc niecharakterystyczne badanie, wiec jedynie to da sie stwierdzic. No i nalezy to badanie traktowac lacznie z innymi. Pozdrawiam i zycze zdrowka dla coreczki. Odpowiedz Link Zgłoś
akmka Re: CRP 05.01.05, 15:24 Dziekuje bardzo. Wika miała robione badanie moczu i morfologię, wg lekarza są w normie, poza tym byłysmy na konsultacji laryngologicznej. Ma wysoka goraczke oscylującą wokół 39 stC i biegunkę. Innych objawów nie ma. Na razie mamy brać Bactrim 5ml co 12 godzin i gdyby objawy sie nasilały lub pogorszyłby sie stan zdrwoia córeczki mamy natychmiast skorzystać z wypisanego już skierowania do szpitala. Bardzi sie boję, tym bardziej, że lekarz nie postawił konkretnej diagnozy..... Czy któraś z mam też spotkała sie z takimi objawami? Co to było? Odpowiedz Link Zgłoś
edzio_grubas Re: CRP 05.01.05, 19:01 A czy ma jakies inne objawy poza biegunka? Bactrim najczesciej podaje sie z powodu infekcji dr. oddechowych, zapalenia ucha, infekcji dr. moczowych (ale napisalas, ze mocz jest ok). Nie wiem co zalecil lekarz, ale taka goraczke trzeba koniecznie zbic, najbezpieczniej Panadolem. Byc moze jest to tylko jakies przeziebienie i szybko zniknie. 3mam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: CRP 05.01.05, 21:03 Nie martw sie, po porodzie spora grupa noworodków ma CRP albo żółtaczke. Dla lekarzy w szpitalu to nawet nie problem, leczą przez kilka dni antybiotykiem az spadnie poziom ponizej 4. CRP ni pozostawia zadnych konsekwencji. Mój synek mial 33 jednostki jak sie urodził dlatego zostalismy 7 dni dłużej w szpitalu.Córeczka kolezanki w sali obok miała ponad 100 jednostek i jej cykl leczenia byl 12- dniowy. Przyczyna najczęściej jest jakas infekcja wewnatrzmaciczna. Widac i starsze dzieci tez to łapia ale lecznie pewnie wyglada tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
akmka Re: CRP 06.01.05, 09:59 Dziekuję, jest już lepiej, gorączka zniknęła i sporadycznie pojawiają sie stolce ale już o lepszA mnie spadł kamień z serca. Ale mąż jest w szpitalu od wczoraj, to chyba początek jakiejs chorej passy.... Obym nie wykrakała w złą godzine......... dzwonił mąż ze szpitala...............Kamień wrócił.... Odpowiedz Link Zgłoś