Dodaj do ulubionych

Przykładacie wage do wystroju mieszkania?

02.03.05, 14:06
Przykładacie wage do wystroju Waszych domow , mieszkan?Czy jest wam totalnie
wszystko jedno i nie jestescie głodne takich estetycznych doznanwink?
Pytam gdyz czesto ogladając fotki w sygnaturkach widze niezbyt fajne
wnętrza ,słodkie dzieci na tle ponurych mebli z ubiegłej dekady itd itd
Generalnie zadko zdarza sie trafic na stylową lub chocby pomysłową aranzacje,
mam wrazenie ze wiekszosc ludzi w naszym kraju pomijajac juz spaczone
tandetne gusta typu meble od rzemislnika z kalwarii , nie przykłada wagi do
tego jak wygladają ich mieszkania a u wiekszosci krolują meble z czasow PRL...
Obserwuj wątek
    • maxim31 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:16
      Tak, ja przywiązuję wagę do wystroju wnętrza, jednakże uważam, że może nie
      każdego stac na to, żeby miec ładne meble itd. I nie każdy ma inwencję, żeby
      np. te meble pomalowac, okleic itd.A może to po prostu jest niektórym obojętne?
      Jeden jest estetą, inny praktykiem - i uważa, że to co praktryczne i użyteczne
      jest najlepsze.
      Ja osobiście nie mogłabym życ w otoczeniu brzydkich przedmiotów.
    • melka_x Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:19
      Uwazasz, ze jesli ktos jezdzi polonezem to znaczy, ze uwaza ow samochod za
      szczytowe osiagniecie techniki i wyrafinowanej estetyki?wink))
      • nadja11 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:33
        Prosze bez napadania ze tylko kwestie finansowe ograniczają, bo nawet jak nie
        ma sie zawrotnych dochodów istnieje kwestia wyborów no i pomysłow, wszystko da
        sie zorganizowac.pytam czy przykładacie wage to nie jest zaden atak...
        • sowa_hu_hu Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:34
          tak można zoorganizować - oblekic meble z prl-u fototapetą wink
    • kama90 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:27
      Pytam gdyz czesto ogladając fotki w sygnaturkach widze niezbyt fajne
      > wnętrza ,słodkie dzieci na tle ponurych mebli z ubiegłej dekady itd itd

Skoro to Cie przytłacza jedna rada nie ogladaj a jesli już to zwracaj uwage
      jedynie na słodkie dzieci a nie na tło.
      • sowa_hu_hu Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:32
        jasne że przykładam! gdybym miala kase urządziłabym sobie dom jak z katalogu...
        niestety nie każdego stań i niestety obejśc sie nie mozna bez mebli z prl-u - ja
        takowe będe miała w swojej kuchni gdyż na inne mnie nie stać...
        bede nadrabiac dodatkami...

• nadja11 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:37
        kama90 napisała:
        >
        > Skoro to Cie przytłacza jedna rada nie ogladaj a jesli już to zwracaj uwage
        > jedynie na słodkie dzieci a nie na tło.

Poczułas sie osobiscie dotknięta moim komentarzem?napiszze prosto ze masz w
        dupie wystroj swojego M bo nie jestes estetką, bo ...,bo... zamiast silic sie
        na złosliwosci.
        • kama90 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 09:15
          Przeciwnie nie pozułam sie dotknieta ale pewnie wiele mam,które zamieszcają
          zdjecia w sygnaturkach poczuły sie urażone Twoją wypowiedzią.Pzreprawszam za
          złośliwość ale nie pomyślałaś pisząc post,że kogoś możesz urazić.Może
          rzeczywiście nie powinnam sie wypowiadać bo ani nie zamieszczam zdjęć ani nie
          mam w domu mebli pamietajacych czasy PRL ale poczułam lekki niesmak.

"napiszze prosto ze masz w dupie wystroj swojego M bo nie jestes estetką"
          -hmmm... mylisz się ale nie zamierzam Cię przekonywać.
          • joasiiik25 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 09:19
            mimo iz mam zdjecia w sygnaturce to nie poczulam sie urazona bo niby dlaczego?
            na zdjeciach chodzi o dziecko- ono jest glownym obiektem zainteresowania a nie
            dopatrywanie sie co znajduje sie w tlesmilesmilesmilesmile
            a zreszta.... na niektore rzeczy nie mamy wiekszego wplywu
            wazne ze mam dach nad glowa a ze meble daja wiele do zyczenia to juz inna bajka

pozdr
    • mamadwojga Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:42
      Ja bym chętnie przykładała wagę do wystroju mieszkania ale niestety podczas
      wyborów typu: chleb czy nowe meble ciągle wybieram chleb. I dopóki nic się nie
      ruszy w kwestii zarobków ładne mieszkania będę sobie oglądała w telewizji.
      NIESTETY. Smutno mi się zrobiło.....
      • sowa_hu_hu mamadwojga 02.03.05, 14:48
        nie smutaj smile

w domu moich rodziców jest ładnie ale ja w swoim nowym mieszkaniu mam totalny
        bruklin! na ile będzie mnie stac to cios tam odmaluje... ale w łazience będe
        miała tapete na scianach i gumolit na podłodze bo mnie nie stać na płytki...
        ale ja mam to w nosie! będe miała tak na ile mnie stać! zawsze mozna cos
        upiekszyć drobiazgami... a na meble z katalogu przyjdzie czas smile

i nie sadze żebysmy nie dbały o estetyke wnetrza tylko dlatego że mamy meble z
        prl-u smile
        najwazniejsze żeby w mieszkaniu było w miare czysto - bo wiadomo jak to przy
        bachorkach jest smile

pozdrawiam wszystkie "nieestetyczne" mamy smile
        • nadja11 Re: Droga sowo i mamodwojga 02.03.05, 15:00
          Dziewczyny jesli sytuacja przedstawia sie w ten sposób to juz robi sie temat
          na odrębną dysputę, jesli staje sie przed wyborami typu jedzenie czy meble to
          nie ma co rozmawiac o poczuciu estetyki.Zakładam ze nie kazda uczestniczka tego
          forum jest w ciezkiej sytuacji finansowej i wiekszosc staje przed innymi
          wyborami...
    • mamusiamaciusia Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:46
      ja przykładam wagę do tego jak mieszkam.
      pomijając kwestie finansowe (wiadomo, nie każdego stac na takie meble jakie by
      chciał) oraz kwestie gustu, to jest dużo ludzi, którym jest wszystko jedno jak
      mieszkają. a już najdziwniejsze jest, że niektórzy jeżdżą super samochodami, a
      w mieszkaniach mają syf.
      • wieczna-gosia Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 14:51
        mam jakas spojna wizje tego co powinno byc w moim mieszkaniu. Kiedy sie
        wprowadzilam, to zrobilam jedynie kuchnie i lazienke, reszta mieszkania byla
        pomalowana i tyle, bo mialam wizje wink
        I powoli ja realizuje, jezdze sobie po roznych miejscsch, wymyslam...

ale ja taki cygan jestem co na pudlach kartonowych moze i 5 lat pomieszkac zeby
        kupic sobie szafe taka jaka chcial wink
        • joasiiik25 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 15:10
          hahaha wspominane meble to pewnie mojesmile
          smile
          no coz... aktualnie jestesmy w trakcie przeprowadzki wiec poki co nie
          przykladam wiekszej wagi do tego co znajduje sie z moim mieszkaniu, tym
          bardziej, ze jak to na wynajmowanym bywa- nie wszystko jest takie jakby sie
          chcialo
          chodze i ogladam rozne mieszkania i teraz decydujac sie na przeprowadzke pora
          zwrocic uwage na to co w nim sie znajdujesmile

tyle ide dalo sie zrobic u nas- to zrobilismy po swojemu: zmiana koloru w
          lazience, zmiana tapety w przedpokoju tzn tapetowanie bo byly brzydkie biale
          sciany.
          juz mamy plany z mezem zakupu wypoczynku i mebelkow do malego pokoju, ale to
          narazie wszystko stoi upatrzone w sklepiesmile
          podobnie jak Wieczna gosia zyje tymczasowo na kartonowych pudlachsmile
          jak to w trakcie zmiany mieszkaniasmile
    • atlantis75 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 15:18
      Przykładam smile Dlatego w naszym nowym mieszkaniu nie ma jeszcze zbyt dużo
      mebli wink
    • ankasza Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 18:12

Większość z nas na pewno przykłada wagę do wyglądu swoich mieszkań.A że nie
      wszystkie są modelowe-cóż,każdy ma inne powody.
      Nie bardzo rozumiem po co taki wątek.Czy następny będzie-"Dziewczyny,macie
      takie ładne bobaski,a nie przywiązujecie wagi do swojego wyglądu"?
      • moofka Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 18:25
        ankasza napisała:

>
        > Większość z nas na pewno przykłada wagę do wyglądu swoich mieszkań.A że nie
        > wszystkie są modelowe-cóż,każdy ma inne powody.

raczej wiekszosc ten sam smile

a odpowiadając na post załozycielski powiem, ze wole mieszkanie
        z duszą które zmienia sie z czasem zyciem rodziny i dostosowuje do jej potrzeb
        w którym jest miejsce na sentyment drobiazg dostany od kogos waznego i rysunek
        dziecka na scianie
        niz cudo, które wyszło spod reki 'dizajnera' albo oszałamiająco drogi sen
        wiesniaka o pałacu
        tak mam
        nawiasem mówiąc pamiatki PRL są teraz dosc modne smile
        bardziej cenie pomysłowosc i oryginalnosc niz drogie meble
        w moim przypadku nie sprawdziłyby sie drogie meble o tyle, ze lubie zmiany i
        szybko mi sie nudzi, o

• frania28 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 18:35
      szczerze mówiąc to jestem oburzona-to chyba jasne jak słońce ,że każda z nas
      marzy o pięknym domu czy mieszkaniu,tak jak o ładnych ciuchach i dobrych
      kosmetykach..........niestety nie każdy może sobie na to pozwolić!!!!!!szczerze
      powiem ,że przygnębiają mnie takie wątki-patrzę na moje mieszkanie i dobrze
      wiem,że wymaga remontu i przyznam ,że gdybym mogła od razu bym go
      zrobiła........a tymczasem remont pokoju dla dzidzi to juz duzy koszt.po co
      zadawać takie bzdurne pytania-żeby zaspokoić swoją próżność?
      • paulka25 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 19:36
        Praca mojego meza niestety wymaga wielu przeprowadzek wiec od kilku lat
        mieszkamy w wynajmowanych mieszkaniach. A co za tym idzie nie inwestujemy w nie
        pieniedzy. Ale mam nadzieje, ze kiedys bedziemy miec swoje mieszkanie i wtedy
        urzadze je tak jak bede chciala, chocby to mialo trwac 5 lat smile
        • bibi1 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 19:49
          moze najpierw sie przywitam,bo dzis po raz pierwszy tu zajrzalam.
          Jestem mama 2 chlopakow,6-latka i 16-miesiecznego lobuza.
          Piszecie o tym,co mnie interesuje,wiec sie przylacze.

Dla mnie wystroj mieszkania jest bardzo wazny.Niestety moj M. zamiast
          jakiegokolwiek mebla woli kupowac sprzety.W efekcie mamy np.kino domowe,
          a spimy na materacu polozonym na podlodze.
          Nie mam sily dluzej z nim o to walczyc,bo z kasa nam sie nie przelewa,
          a te swoje zakupy robi tylko z jakis dodatkowych pieniedzy,np. ostatnio sprzedal
          swoj telefon i kupil za to drukarke do komputera.
          Drukarka jakas tam juz byla w domu,a lozko nie.
          Mowie Wam,bylam wkurzona na maksa.Mialam ochote dac ogloszenie-zamienie meza na
          lozko!
    • karinka17 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 19:57
      a nie przyszło Ci do głowy, że ktoś może nie mieć kasy na nowe meble!!
      • nadja11 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 20:17
        karinka17 napisała:

> a nie przyszło Ci do głowy, że ktoś może nie mieć kasy na nowe meble!!

Moja droga z dostępnych umieszczonych na forum zdjęc i waszego uczestnictwa w
        duskusjach moge co najwyzej wydedukowac ze stac was na aparat cyfrowy , cacka
        na USB, komputer i dostęp do internetu a zatem moge mniemac iz sytuacja
        materialna nie przedstawia sie skrajnie zle.Wystroj mieszkania niekoniecznie
        mowi o zamoznosci własciciela a wiec odpowiedz brzmi nie, nie przyszło mi to do
        głowy.Zetrzyjcie piane z ust , topic jak kazdy inny.
        • joasiiik25 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 20:25
          no wlasnie mimo iz mam przerozne "cacka w domku" to co z tego
          gdy brak wlasnego kontasmile

w sprzet warto inwestowac w naszym przypadku a moj maz ma fiola na tym punkcie
          nie czuje sie gorsza z braku slicznych wlasnych meblismile
          • joasiiik25 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 20:25
            KATA
            • miedzymorze Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 21:20
              A i owszem. W tym roku finiszuję urządzanie własnego mieszkania, i jestem cała szczęśliwa, że nareszcie kupuję meble takie jakie chcę mieć. Czy to się komuś innemu będzie podobać - to już inna para kaloszy. Do tej pory miałam meble typu zbieranina od znajomych, co też miało swój urok - można było na nich eksperymentować z malowaniem, oklejaniem i innymi przeróbkami.
              Co do dodatków to staram się, żeby było ich jak najmniej, niespecjalnie przepadam za 'durnostojkami', no ale czasem sentyment przeważa nad rozsądkiem.

pozdr,
              mi
              • natiz Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 08:11
                Dlaczego pisząc o wystroju mieszkania od razu poruszacie kwestię pieniędzy?
                Byłam w wielu mieszkaniach i powiem Wam, że najbardziej miło wspominam
                przytulne mieszkanko mojej ś.p. Babci, wcale nie urządzone z przepychem, ale
                takie nastrojowe, zawsze w nim pachniało ciastem albo innymi przysmakami i było
                takie inne od tych zimnych bogato urządzonych katakumb.
                Mieszkanie mam duże, urządzone nowocześnie, eksperymentalne kolory, przytulne
                pokoiki dziecięce, ale najbardziej dbam o atmosferę. Muszą być niedzielne
                obiady przy wspólnym stole (w tygodniu nie ma czasu), czas na wspólną zabawę i
                każdy gość ma się u mnie czuć dobrze. O!
    • 18lipiec Czysto,pachnąco,minimalizm w sprzętach, stonowane 02.03.05, 21:42
      kolory, nowoczesne- to mój ideał mieszkania.
    • kalina_p uwielbiam urządzac. 02.03.05, 21:51
      niestety pieniadze skonczyly sie po "podstawie" czyli kafelkach, oknach,
      kuchni, sprzecie AGD i na meble niewiele zostalosad((
      Ale ma za to scianki z gołej cegły, rozbitą ścianę, kinkiety, halogeny
      (nienawidzę żyrandoli!), jakies podwieszane sufity - wyszło bardzo fajnie,
      teraz zbieramy na szafę wnękową, hehehe.
      Uwielbiam jakies głupoty na półkach i kwiaty, mam bardzo dużo.
      • mamusiamaciusia Re: Kalina_p 03.03.05, 09:43
        Kalinka, napisz jaką cegłę kupowaliście na te ściany, bo ja ciągle jestem na
        etapie szukania, na nic nie moge się zdecydować. a taka, która mi sie
        najbardziej podoba, strasznie dużo kosztuje.
    • mbkow Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 21:52
      wchodze do skromnego mieszkania z meblami rodem z prl oraz 3
      fajnymi "samokupnymi" obrazkami na scianie i wiem, maja dobry gust, wchodze do
      mieszkania, gdzie kasa oslepia, ale pani domu aranzowala wszystko sama (bez
      zadnych zlosliwosci smile i widze wyrzucone pieniadze oraz wchodzi ktos, np. ww
      pani domu wink do mieszkania, ktore zaprojektowalam i mysli: 'oni komus za "to"
      zaplacili?'. wszystko jest baaardzo subiektywne, wiec nie ma co oceniac.
      • kalina_p a kto ocenia? 02.03.05, 22:03
        pytanie - czy przywiązujesz wagę. tylko pytanie.
        • mbkow Re: a kto ocenia? 02.03.05, 22:26
          cytuje: 'Generalnie zadko zdarza sie trafic na stylową lub chocby pomysłową
          aranzacje, mam wrazenie ze wiekszosc ludzi w naszym kraju pomijajac juz
          spaczone tandetne gusta typu meble od rzemislnika z kalwarii , nie przykłada
          wagi do tego jak wygladają ich mieszkania a u wiekszosci krolują meble z czasow
          PRL...'
          • kalina_p chyba nie ocenia... 02.03.05, 23:51
            wiesz, faktycznie, trochę źle ujęte ale:
            niestety z tym się zgadzam, bo kazde mieszkanie z meblami z prl można jakoś
            zrobić po swojemu. Niestety znam trochę osób, którym nie przeszkadzaja
            prlowskie szafki w kuchni obłażące z farby, podrapane stoły, złażąca farba ze
            ścian a za to mają opla astrę i się chwalą całemu światu. I chyba o to autorce
            chodzi, czy sie dba o estetykę.
            W tej chwili jest taki wybór tanich i fajnych rzeczy do mieszkania, że aż miło.
            Nawet głupi dywanik czasem zmienia wnętrze.
            Ja odebrałam post autorki jako właśnie pytanie o to, czy się przywiązuje wagę
            do wystroju, czyli czy zależy nam na tym, żeby w domu/mieszakniu było ładnie,
            miło, przytulnie, swojko, po naszemu...
            Pozdrawiam
        • aari Re: a kto ocenia? 02.03.05, 22:28
          To tylko pytanie ale poparte stwierdzeniem iż Twoim zdaniem tak nie jest bo nie
          widzisz tego na zdjęciach .. no cóż

a co do tematu:

Ja przywiązuję wagę do wygladu mieszkania - nie tylko mojego.
          Niestety nie stać mnie by urzadzić mieszkanie tak jak bym chciała, no i
          widzę,ze nie jestem w tym osamotniona.
          W lipcu będziemy się przeprowadzać i wciąż marzę jak tam będzie .. wiem,ze moje
          marzenia będą długo czekały na realizację ..ale już planuję układam, rysuję
          plany.

Chcę, żeby moje mieszkanie było przedewszystkim ciepłe, przytulne i żebyśmy
          dobrze się w nim czuli, żeby każdy znalazł w nim kącik dla siebie i żeby było
          Chciałabym ciepłych dywaników, kap, poduszek i pledów, futerek - niestety to
          marzenie się nie spełni ze względu na trzech alergików ( kurz - wróg nr. jeden )
          Kolory - ciepła, przyjazne oku, delikatne i wywołujące miłe skojażenia-
          zwłaszcza w zimne ponure dni - czyli słoneczne.

Średniojasne drewno - takie w ciepłym odcieniu dębu lub buku .... no chyba
          pokazałam,zę mi jednak zależy na wygladzie mieszkania - ale to wcale nie idzie
          w parze z możliwościami sad

acha i jeszcze - na ścianach będą wisiały dzieła moich dzieci, moje, mojej
          siostry i jej chłopaka - wolę sztukę w wykonaniu swoim i bliskich - nawet jeśli
          ma być troszkę brzydsza od tych modnych i drogich - bo więcej dla mnie znaczy -
          sentymentalna tez jestem.
      • kingusi Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 09:38
        ludzie o czym tu mowa, przeciez wiadomo, ze 90 % z nas to mlode malzenstwa
        ktore sie dopiero dorabiaja, ktos kto ma 30 lat i ekstra urzadzone mieszkanie -
        albo okupuje to ciezka splata pozyczek albo zawdziecza pomocy rodzicow ,no nie
        oszukujmy sie po to zeby sie dorobic potrzeba ladnych paru lat lub swietnie
        platnej pracy, swoja droga ja sama chodz owszem przywiazuje wage do ladnego
        wnetrza to znacznie bardziej do czystosci w moim mieszkaniu i na tym punkcie
        mam skrzywienie, fakt-moje dziecko jeszcze nie chodzi wiec wiem co mnie jeszcze
        czeka, sama czesto zastanawiam sie czy pieniadze warto inwestowac w dobra
        doczesne czy nie lepiej by bylo za nie zwiedzic swiat, bo az mi zal pomyslec,
        ze zycie jest takie krotkie a ja nigdy nie zobacze wyspy Bora Bora bo wszystkie
        pieniadze wkladam w mieszkanie, no ale coz nie mozna miec wszystkiego!
    • janet3 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 21:59
      Dla mnie jest bardzo ważny wystrój mojego mieszkania.Ostatnio oszczędzamy na
      ciuchach a dokładamy do naszego gniazdka.Bardzo zle czułabym się w brzydkim
      pomieszczeniu(w takich miejscach dopada mnie deprecha).Brzydki wystrój
      mieszkania może być faktycznie spowodowany brakiem finansów,brakiem
      koncepcji,lub zwykłym olewactwem bo nie wszystkim zależy na tym żeby w domu
      było tak pikniesmileByć może taki nasz naród że boi się eksperymentów i częściej
      decyduje się na tradycyjny wystrój mieszkania.Pozdrawiam
    • karola.v Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 02.03.05, 23:13
      Ja przywiazuję dużą uwagę do wystroju mieszkania.W zeszłym roku kupiliśmy swoje
      wymarzone M-5,z bardzo fajnym układem pokoi.Poprzebijalismy niektóre scianki i
      teraz połowa mieszkania jest przechodnia.Do tego mało mebli(większość rzeczy
      miesci się w szafach zabudowanych)i fajne żywe"kombinowane"kolory.
      Znajomym moje mieszkanie się podoba,chociaż niestety nie umiem zapanować nad
      bałaganem,który uporczywie robia moje dzieci smile
      pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=21002572
      • kuku-007 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 08:34
        Źle się czuje we wnętrzach brzydkich i w bałaganie. Dlatego mam ładnie i
        (prawie) zawsze porządek. Dbałosci o urode wnętrza nie sprowadzałbym jednak do
        kwestii pieniędzy. Teraz na szczęście nie muszę oszczędzać, ale kiedys
        musiałam, i to bardzo. Zawsze jednak cos dawało sie zrobić. Coś - obrazek,
        kwiatek, narzuta na łożko. jak juz ktoś napisał, teraz jest tyle wszystkiego,
        że nie trzeba wiele, zeby odmienić wnętrze. Wystarczy kolor, jakiś drobiazg.
        Nie postawiłabym kina domowego między meblami z prl, bo za bardzo by mi
        zgrzytało i nie byłoby przyjemności z oglądania. Jeżeli już, to meble won, a
        kino na srodek smile)
        kuku
        kuku
    • lila1974 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 08:56
      Ha ha ha
      Toś mnie tknęła w czuły punkt.
      Mieszkam w tym mieszkaniu od 9 lat.
      Najpierw je wynajmowałam. Od 4 lat jest moje.
      Kiedy patrzę na zdjęcia, to oddycham z ulgą. Jest postęp w dobrą stronę.
      Nie ma chyba dnia, w którym czegoś w nim nie poprawiam. Jeszcze dużo mam do
      zrobienia. Niedalej jak wczoraj znów obgadywałam sprawę wystroju z koleżanką,
      ciesząc się, że na horyzoncie pojawia się możliwość zmian.
      I faktycznie - zmieniło się!!!
      Mąż kupił samochód.
      Trudno, przez następnych parę miesięcy nadal będę tylko marzyć ... ech!
      • madelaine6 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 09:39
        Ja przykladam wage i to bardzo.I chcialam niesmialo zauwazyc,
        ze majac troche pomyslow mozna za niewielkie pieniadze zrobic
        cos z niczego.Kiedy wprowadzilismy siedo swojego mieszkania,na
        jego urzadzenie mielismy 10 tysiecy(a jako ze bylo to mieszkanie
        nowe,to na podlodze byl betoni lyse sciany).Zainwestowalismy w
        wanne,kibel,umywalke,kafelki,podlogi.Starczylo jeszcze na meble kuchenne (wyprzedaz ekspozycji-zamiast 6.500 zaplacilismy 3.300),lodowke i kuchnie gazowa.
        Meble wczesne lata 90 wink straszyly przez jakis czas az wpadlismy na
        pomysl,zeby je pomalowac na zywe kolory farbami akrylowymi.
        I tak sukcesywnie,realizujac coraz to mniej i bardziej szalone pomysly
        zrobilo sie u nas calkiem przyjemnie.Od czasu kiedy maz ma lepiej platna
        prace zaczelismy spelniac swoje marzenia(czasem splacajac zakupy w ratach)
        i musze przyznac,ze juz jest prawie idealnie.

Czasem wystarczy naprawde niewiele,zeby bylo ladnie i przytulnie.
    • lajlah Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 10:36
      Ja bardzo przykładam wagę do wystroju mieszkania, ale wlasnego. Nie osądzam
      wnętrz innych osob, bo o gustach się nie dyskutuje, to co ja uważam za kicz
      innim się podoba i odwrotnie. Architektura wnętrz jest moją pasją i cały nasz
      dom urządzałam sama( mąż zostawił mi wolną rękę), mając przy tym super zabawę.
      Gustuję we wnętrzach nowoczesnych, ale przytulnych, dużych i jasnych.
      Powiem wam, że lubię oglądać zdjęcia Waszych wnętrz (że nie wspomnę już o
      zdjęciach maluchow), ciekawi mnie jak mieszkają ludzie, w jakim otoczeniu czują
      się dobrzesmile
      • grzalka Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 10:54
        Nie przykładam. Owszem, meble do swojeo mieszkania wybierałam, ale sam wystrój
        nie ma dla mnie kolosalnego znaczenia i nie mogłabym mieszkać 5 lat na
        kartonach, żeby kupić sobie szafę, taka jaką chciałam.
        Lubie określone kolory i w tych kolorach sobie urządzałam mieszkanie, ale
        zdecydowanie przekładam funkcjonalność nad estetykę, a zastanawianie sie gdzie
        i jaki powiesić obrazek to dla mnie strata czasu.
        Jak mój mąż chciał powiesić sobie 5 map na ścianach- nie miałam nic przeciwko.
        W moim mieszkaniu sa głównie książki, troche ubrań i akcesoria dziecięce....
    • lyla1 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 10:54
      Tak staram się, aby w moim domu panował klimat spokoju. Nie lubię krzykliwych
      kolorów. Dom to miejsce, gdzie można się ukryć przed światem zewnętrzyn. To
      miejsce, gdzie należy czuć się dobrze.
    • aleksandrynka Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 12:11
      a przyszło Ci do głowy, że ludzie mogą nie mieć pieniędzy? Że mieszkają u
      teściów, albo mają meble po rodzinie... I cieszą się, że mają chociaż gdzie
      ciuch włożyć? A tandetne meble od rzemieślnika z Kalwarii dla jednych są błeee,
      a dla innych cudne. Co komu do tego?
      Moim zdaniem ten post jest conajmniej nietaktowny...
      • mommy_b Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 12:20
        Ja osobiście lubie ładnie urządzone mieszkania, z pomysłem. I pomimo iz
        jestesmy z mezem na dorobku i nie stac nas jeszcze zeby miec niewiadomo co, ale
        odrobina woli i chęci, im mozna nawet ze starego brzydkiego mebla, na pierwszy
        zut oka nie nadajacego sie do niczego zrobic cos fajnego.
        Ja tak zrobilam z meblami w pokoiku dziecęcym. Bardzo małym kosztem (tyle co
        farba) zrobilam cos fajnego i kazdy mógłby to zrobic, a jesli brakuje mu zmyslu
        artysttycznego to jest tyle gazet i w necie o tym ze wystarczy tylko zaczerpnac
        pomysł i tworzyć smile
        Cos swojego i niepowtarzalnego, a zarazem ładnego
        Pozdrawiam Beata
    • agata_to_ja Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 12:48
      To ja dołożę jeszcze inny czynnik poza pieniędzmi. A co z osobami, które nie
      mają rozwiniętego zmysłu estetycznego? To znaczy owszem, odbieraja i to dośc
      intensywnie, otoczenie, ale nie potrafia go kreować? Ja chyba należę do takich
      osób. Teraz od dwóch miesięcy mam nowe mieszkanie i jakos chyba udało mi się
      stworzyć dośc ładne wnętrzne. Ale generalnie, żebym na uszach stawała, nigdy
      nie jest tak ładnie, jak widuję w pismach o mieszkaniach, czy u niektórych
      znajomych. To jest dość trudna umiejętność - łączenie kolorów, gra światłem i
      tworzenie atmosfery poprzez dodatki. Nie każdemu jest to dane. Tak więc różne
      mogą być przyczyny, dla których czyjeś mieszkanie może się akurat Tobie nie
      podobać. Pieniądze, brak umiejętności urządzania wnętrz i wreszcie - last but
      not least - może dla właściciela mieszkania ten styl jest jego ulubionym i
      właśnie przykłada wagę do wyglądu wnętrza, ale na swój własny sposób. Myślę, że
      warto się nad tym zastanowić.
      pozdrawiam
      agata
    • mamand Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 12:49
      bardzo
      nowe meble do kuchni kosztowały nas ok 150zł - tyle kosztowała farba, wałek i
      papier ścierny, a stare i paskudne meble wyglądają rewelacyjnie

z nowych mebli w domu mamy tylko wypoczynek, biurko i łóżeczko dla dziecka,
      reszta to stare meble zbierane po rodzinie, ale odnowione tanim kosztem
      nie trzeba mieć dużo kasy żeby mieć fajne mieszkanko, w łaxience niemuszą być
      kafelki, może być f.olejna, a na niej namalowane od szablonu statki lub rybki,
      starą PRLowską meblościanke też można przerobić, że będzie pasowała do każdego
      miejsca, a odnawianie mebli to super zabawa

Polecam

A.
      • kuleczka6 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 12:52
        mamand napisała:

> bardzo
        > nowe meble do kuchni kosztowały nas ok 150zł - tyle kosztowała farba, wałek i
        > papier ścierny, a stare i paskudne meble wyglądają rewelacyjnie
        >
        > z nowych mebli w domu mamy tylko wypoczynek, biurko i łóżeczko dla dziecka,
        > reszta to stare meble zbierane po rodzinie, ale odnowione tanim kosztem
        > nie trzeba mieć dużo kasy żeby mieć fajne mieszkanko, w łaxience niemuszą być
        > kafelki, może być f.olejna, a na niej namalowane od szablonu statki lub rybki,
        > starą PRLowską meblościanke też można przerobić, że będzie pasowała do każdego
        > miejsca, a odnawianie mebli to super zabawa
        >
        > Polecam

Popieram w 100%!!!Wielu osobom po prostu sie nie chce a zwalaja
        wine na brak kasy.Niestety-moze brutalna,ale taka jest prawda.
        • agata_to_ja Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 13:04
          Zajrzyj do mojego wpisu powyżej. Nie każdemu sie nie chce, do tego pewnych
          umiejętności, nie tyle technicznych, co dekoratorskich. Trzeba tez pomysłu.
          Niestety, nie wszyscy dysponuja takimi talentami.
    • ania.freszel Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 13:15
      Ja owszem przykladam wage. Uwielbiam piekne wnetrza, ladne meble, itd. Ale na
      to trzeba miec.... A jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Taka
      zasada. Meble i mieszkanie z PRLu absolutnie by mi nie przeszkadzaly gdybym
      byla szczesliwa matka i zona.
      AF
    • sakada Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 15:06
      Ja przykładam wagę. Mam dość dobry (podobno) zmysł estetyczny i nie czułabym
      się komfortowo w brzydkim otoczeniu. Salon w domu ma ściany pomalowane na
      czerwono - bo lubię ten kolor. Do tego mam meble drewniane, ciemne, dużo
      klimatycznych, mrocznych obrazów, stare, piękne lustro, świeczniki mocowane do
      ściany, zasuszone kwiaty. Nawet dywan mam bordowy pod kolor. Pokój syna jest
      zupełnie inny - lekki, ściany niebieskie, jasne meble, dużo zieleni i
      kolorowych palaktów, obrazów, wesołe akcenty (na ścianie wisi duże, pluszowe,
      kolorowe uśmiechnięte słoneczko). Ogólnie jestem zadowolona z wystroju.
      • mamaolenka Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 22:34
        Przykładam do tego bardzo dużą wagę. Mieszkam w samym centrum Krakowa i na pewno
        ma to jakiś wpływ na wygląd mojego mieszkania. Uwielbiam styl eklektyczny i
        takie jest właśnie moje mieszkanie. Bardzo stare antyczne meble i bibeloty
        zestawione z bardzo nowoczesnym wnętrzem, nowoczesną biblioteką z itongów, itd.
        Wszystko na zasadzie kontrastów- Bardzo nowoczesna, drewniano-stalowa kuchnia a
        obok piękny cudownie rzeźbiony stary kredens, stary stół a dookoła niego
        zupełnie proste nowoczesne krzesła. Zasada jest taka, że stare przedmioty są
        "ozdobne", nowoczesne ascetycznie proste. Do tego fajne kolory i efekt powiem
        nieskromnie super (nawet dostaliśmy propozycję zrobienia zdjęć w naszym
        mieszkaniu do jakiegoś pisma wnętrzarskiego).
        Oczywiscie każdy ma inny gust, ale jednak jest coś takiego w niektórych
        mieszkaniach, że od razu chciało by się w nich zamieszkać...byłam w wielu takich
        domach. A co do finansów, u nas jest różnie, raz lepiej, raz gorzej, a zakupy
        staram się robić zawsze okazyjnie. Miałam szczęście, że dużo "staroci" dostałam
        po przodkach, ale wiele rzeczy kupiłam za grosze na targach staroci. Nowe rzeczy
        prawie zawsze kupujemy na kredyt. Ale miłe jest to, że wiele osób lubi do nas
        przychodzić i mówią, że czują sie u nas bardzo dobrze.
        • hanna26 Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 23:22
          Prawdę mówiąc, rzadko mozna spotkać na forum tak głupie topiki, więc zajrzał z
          ciekawości, co na tak idiotyczne pytanie można odpowiedzieć. Rzeczywiście, nie
          zawiodlam się, niektóre odpowiedzi są tak zabawne, że obydwoje z mężem
          pokładaliśmy sie ze śmiechu. Najbardziej rozwaliły nas odkrywcze i wiele
          wnoszące myśli typu: "Myślę, że nie czułabym się komfortowo w brzydkim wnętrzu"
          i tym podobne.
          Cóż, myślę, że ja czułabym się bardzo komfortowo w brzydkim wnętrzu ze starymi
          meblami ze PRLu.
          Sądzę, że jest jeszcze wiele ciekawych, nie poruszanych jeszcze tematów. Może
          warto je poddać pod dyskusję? Np. Dlaczego nie kupujecie dobrych kosmetyków,
          czy nie cenicie własnego ciała? Albo: Dlaczego wiele z was nadal jeździ
          maluchem, czy nie rozumiecie, że motoryzacja poszła naprzód?
          • sakada Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 03.03.05, 23:44
            Widzę, że do mnie pijesz więc odpowiadam - przy odrobinie dobrej woli można
            stworzyć ciekawy klimat w domu przy minimalnym nakładzie finansowym. Wierz mi -
            na nadmiar kasy nie cierpię. Czasem wystarczy dobrze poszukać. Jednak jak komuś
            się nie chce/nie umie zawsze znajdzie dobre wytłumaczenie.
          • kalina_p Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 04.03.05, 07:19
            czemu uzwazasz pytanie za idiotyczne? I przy okazji - zgadzam sie z Sakada -
            czasem wystarczy kwiatki polne ususzyc i gdzies powiesic czy postawic, zeby
            bylo ladnie. Troche checi, kasy minimun.
            • mamakini Re: Przykładacie wage do wystroju mieszkania? 04.03.05, 08:11
              Kiedy prawie 3 lata temu wprowadzaliśmy się do mieszkania nie dysponywaliśmy
              ani jedną sztuką mebla. Mąż pozbierał od znajomych jakieś PRL- owskie
              meblościanki, część z nich poprzycinaliśmy na miejsze aby pełniły rolę szafek
              kuchennych czy do łazienki, wszystkie zostały pomalowane czy oklejone. Bez
              stołu żyliśmy 2 lata. W końscu mąż znalazł w garażu swoich rodziców
              jakiś "antyk", który poddaliśmy renowacji. Mamy dużo kwaitów, na ścianach
              śliczne obrazki w antyramach malowane przez mojego brata. Staram się, żeby to
              wszystko wyglądało możliwie najładniej. Być może teraz byśmy mogli sobie
              pozwolić na jakiś najtańszy komplet mebli wzięty na raty, ale wolę poczekać i
              kupić meble, które naprawdę będą mi odpowiadały. Wolę, żeby ktoś patrząc na
              moje mieszkanie stwierdził, że nie mam pieniędzy niż, że jestem totalnie
              pozbawiona dobrego gustu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka