Dodaj do ulubionych

Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomysły?

13.04.05, 11:21
Witam serdecznie,
Wybieramy się z mężem i córka (trzy lata) do Paryża na sześć dni. Oboje
byliśmy tam już kilka razy i trasy stricte turystyczne mamy obznajomione. Tym
razem szukamy czegoś nieturystycznego, "schowanego", czegoś co trudno znależć
w przewodnikach. Czy macie jakieś sugestie gdzie się wybrać, co zobaczyć,
gdzie można dobrze zjeść?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • lilian2 Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 12:07
      bardzo lubie Paryz, ale wlasciwe wszystko co ladne jest w nim turystyczne...
      nie wiem co widzialas, ale polecam spacer po 16 dzielnicy - np okolica
      Trocadero.
      pieknie wyglada noca plac Victora Hugo.
      pozdrowienia
      • wika_w Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 13:18

dobry pomysł. byłam, ale dawno temu. ze względu na przed-sezon (a może mi się
        tylko tak wydaje) może w mieście nie będzie tak bardzo turystycznie. dzięki za
        odpowiedź.
        • denispapin Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 13:27
          Mielismy ten sam problem w zeszlym roku smilew koncu nie wybralismy sie do Paryza,
          ale napisze Ci jakie mielismy pomysly:

- opéra de Paris
          - Moulin Rouge albo jakis inny kabaret
          - "zwiedzanie" kawiarni na Montmartre

Sa to jednak atrakcje drozsze od tradycyjnego zwiedzania.
    • dagbe Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 13:29
      Byłam w Paryżu do tej pory raz, turystycznie wink
      Bardzo mi się podobało w Muzeum Magii (obiekt rzadko wymieniany w przewodnikach
      turystycznych) - śliczna okolica i całkiem miła knajpka po drugiej stroni ulicy.

Pozdrawiam,
      Dagmara
      • wika_w Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 13:48
        brzmi magicznie. gdzie to mniej więcej jest? i czy trzyletnie dziecko tych
        czarów się nie przestraszy?
        • katse Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 14:08
          parki parki i jeszcze raz parki
          spacerki uliczkami
          kawiarenki nad Sekwana

bylam w Paryzu kilka razy
          nigdy niczego nie zwiedzalam

jedynie sie wloczylam

K
        • dagbe Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 14:18
          Byłam tam z 10-letnim fanem Harrego Pottera i jego 2-letnim bratem. Obu się
          bardzo podobało. W tej chwili nie powiem, gdzie to jest, bo po prostu nie
          pamiętam. Mam nadzieję, że jak poszperam w domu, to znajdę adres.
          Był tam nawet sklep dla profesjonalistów, do którego gawiedzi nie wpuszczali.

Pozdrawiam,
          Dagmara
          • dagbe Znalazłam! 13.04.05, 14:20
            www.paryz.pl/index.php?n=50&p=52
            Pozdrawiam,
            Dagmara
            • wika_w Re: Znalazłam! 13.04.05, 14:29
              dzięki
    • castellano33 Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 14:15
      Witam,
      jesli masz ochotę dobrze i niezbyt drogo zjeść to szczerze polecam wizytę w
      dzielnicy 15, niedaleko Wieży Montparnasse ulica, gdzie są same "creperie",
      czyli naleśnikarnie. Sa tam najlepsze w Paryżu naleśniki w milionach odmian. W
      dzielnicy 18 (Montmartre) polecam spacer ulicą Rue le Pic i wizyte w
      knajpce "Deux Moulin", gdzie jest najtańsza kawa i najtańsze piwo w Paryżu, a
      przy okazji jest to knajpa, gdzie kręcili film "Amelia". W dzielnicy Belle
      Ville (20stka) jest Bulward Mennille Montant, gdzie są setki "kolorowych"
      knajp, czyli wszelkiej maści azjatyckie (hinduskie, chińskie, libańskie itp)a
      na schodach jednej z kamienic urodziła się Edith Piaf. Do zwiedzania wspaniałe
      jest wzgórze Passy (w dzielnicy 16)gdzie znajduje się Muzeum Wina w byłym
      Opactwie Cystersów, piękny cmentarz i most Bir Hakim, na którym kręcono
      film "Ostatnie Tango w Paryżu".
      Życzę niezapomnianych wrażeń
      Pozdrawiam Laura
    • jagienkaa Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 13.04.05, 14:32
      zapytaj też na forum www.bebemania.com
    • malwisienia Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 09:10
      Przede wszyskim polecam Cite des Sciences et de l'industrie(przystanek metra
      porte de la villette) wraz z kinem hemisferycznym, dla mnie rewela;
      po drugie świetne oceanaria: musee des arts africans et oceaniens(porte doree);
      no i jeszcze aquaparc (w okolicy boulevard victor)
      • dagbe Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 09:32
        Cite des Sciences mnie bardzo rozczarowało. Może dlatego, że parę lat temu
        byłam w Muzeum Nauki w Bostonie, które mnie zachwyciło. Nie polecam Cite des
        Enfants - szkoda czasu i pieniędzy. Mąż był w kinie, też nie był zachwycony.
        Natomiast bardzo nam się podobało zwiedzanie łodzi podwodnej i sam park dookoła
        muzeum.

Pozdrawiam,
        Dagmara
        • malwisienia Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 11:19
          a mi się wydaje że Cite dla dzieciaków szczególnie w wieku szkolnym to super
          sprawa, bo wszystkiego można dotknąć, wypróbować gdyż wiele rzeczy których
          uczono nas w szkole było "suche" i oderwane od rzeczywistości;
          łódź podwodna jakoś mnie nie zachwyciła, może dlatego że u nas można co roku
          zwiedzać taką na Dni Morza,
          a park dookoła z różnymi ogródkami jest rzeczywiście świetny, Francuzi po raz
          kolejny potrafią zaskoczyć formą;
          ja w każdym razie kiedyś moją córkę tam zabiorę, tym bardziej że zrobiliśmy ją
          właśnie w Paryżu wink
    • reszka2 Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 09:51
      Bardzo nieturystyczny zakątek w centrum turystycznym - park z wodą za Sacre -
      Coeur. Boskie, doprawdy. Przed bazyliką dziki tłum, tam - cisza, spokój, i
      zawsze ten sam pan ćwiczący tai-chi. Możesz go ode mnie pozdrowić smile.
      No a potem na Monmartre i gdzie oczy poniosą. Second - handy, pchle targi,
      sklepy z dziwnymi rzeczami.
    • tres_ka Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 10:03
      Polecam lasek Vincennes, tam można zobaczyć prawdziwych Francuzów, nie turystów. Starsi ludzie siedzący na ławkach lub spacerujący, bawiące się dzieci, strasi panowie grający w kulki... Park duży, piękny i można tam odpocząć, schronić się przed upałem i hałasem miasta, zobaczyć przy okazji zamek Vincennes.

Poza tym byłam w ciekawym muzeum historii dżinsów, ale nie wiem czy nie była to tylko tymczasowa wystawa /?/, podobało mi się też malutkie muzeum Balzaka, w którym miły starszy pan oraz drugi młodszy, ale za to Chińczyk czy Japończyk winkopowiadali o Balzaku, a jak dowiedzieli się, że jestem Polką, to mnie pytali o panią Walewską.

No i, tak jak inni pisali, Montmartre oraz uliczki zdala od centrum, gdzie jest mniej ludzi.
      • dziaadek Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 10:23
        Tutaj jest link na ciekawe spacery po Paryzu, co prawda po francusku (nie wiem
        czy znasz ten jezyk) ale za kazdym razem masz plan i wyswietlasz zdjecia miejsc
        do zwiedzania, tak wiec nawet nie znajac francuskiego mozna zrozumiec.

www.parisinconnu.com/promenades/index.htm
        Napisz co juz zwiedzilas i jakie "klimaty" cie ewentualnie interesuja.

Ja mieszkam w Paryzu juz 20 lat i ciagle urzadzam sobie spacery turystyczne.
        Jak mam wolny dzien wybieram sobie jakas dzielnice i ide przed siebie, czasami
        robie przejazdke autobusem komunikacji miejskiej. Mysle, ze to miasto nigdy mi
        sie nie znudzi.
      • wika_w Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 11:11
        bardzo serdecznie dziekuję wszystkim za podpowiedzi. jutro lecimy i mam
        nadzieję, ze chciaż kilka miejsc, z tych o których pisaliście, uda nam się
        zobaczyć. pozdrowienia
        • nadiativoli Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 12:09
          Ale Wam zazdroszcze!!!
          W Paryzu bylam raz, turystycznie. Bylo to 12 lat temu, zaraz po maturze. Marzy
          mi sie jednak powrot do Paryza, ale chce sobie to sama zorganizowac bo z
          wycieczka nie ma szans na "zlapanie" paryskiego klimatu.
          Mam wiec pytanie do Ciebie, gdzie bedziecie nocowac? Szukam czegos niedrogiego
          i przyzwoitego (zeby mozna bylo pojechac z 4-5 letnim dzieckiem). Moze inne
          mamusie tez pomoga bo widze, ze niezle jestescie zorientowane.
          Pozdrawiam i zycze udanego pobytu.
          Po powrocie odezwij sie koniecznie i napisz jak bylo!
          Nadia
          • wika_w Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 12:20
            trochę praktycznych info:
            lecimy wizzerem: bilety dla trójki (w tym trzyletnie dziecko) w obie strony
            kosztują około 1400 zł. cena jest uzalezniona od tego jak wcześnie się
            rezerwuje a także od dnia wylotu. może być więc trochę taniej lub trochę
            drożej. ale ogólnie myślę, że ta suma jest w porządku, szczególnie jeśli
            porównac z cenami Lot-u lub AirFrance.

będziemy mieszkać kolejno w dwóch hotelach. mąz je znalazł i zarezerwował na
            stronie: www.bookings.fr/ niestety nie wiem w tej chwili ile dokładnie
            kosztują, ale po powrocie będę mogła podać ceny i napisać czy warto je polecić.

pozdrawiam i życzę wyjazdu!
            • nadiativoli Re: Paryż nieturystyczny - czy macie jakieś pomys 14.04.05, 12:34
              Dzieki za szybka odpowiedz!
              Ja "choruje" na Paryz odkad zobaczylam Amelie, tylko ze wtedy bylam w 5.
              miesiacu ciazy. Obiecalam sobie jednak, ze zorganizuje taka wycieczke dla nas z
              okazji rocznicy slubu (BTW za 4 dni wiec w tym roku odpada). Corka w lipcu
              konczy trzy lata wiec pomalutku moje plany zaczynaja sie krystalizowac
              (zwlaszca po Twoim poscie). Dla mnie najwiekszy problem to noclegi wiec bede
              wdzieczna jak po powrocie podzielisz sie swoim doswiadczeniem smile
              Fajnie macie!!
              pozdrowionka
              Nadia
          • dagbe Nocleg w Paryżu 14.04.05, 12:32
            My nocowaliśmy w hotelu Saint Quentin
            www.paris-hotel-saint-quentin.com/index.html
            Rewelacyjny, jeśli chodzi o położenie: 2 minuty spacerkiem od Gare du Nord.
            Płaciliśmy rok temu chyba 60 Euro za dobę - nie pamietam dokładnie. Standart
            był w porządku, tylko wszystko takie małe i wąskie: winda, korytarze, łazienka.
            Pokój był na planie kwadratu z dużył łożem małżeńskim i mniejszą wersalką dla
            starszego syna (młodszy spał z nami). Oprócz tego było biureczko z krzesłem i
            TV. W recepcji można było dogadać się po angielsku.
            Rozważaliśmy też hotel z sieci Formule 1 - ale to jest dobre miejsce na jeden
            nocleg w drodze a nie na tydzień.
            Szukałam też hotelu przez serwis HRS tiny.pl/hcvf i w serwisie
            www.hotels.com
            ale wybrany przez nas hotel Legendre nie miał już wolnych miejsc.

Pozdrawiam,
            Dagmara
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka