amj2 22.04.05, 23:03 Dziewczyny pomóżcie jaka zmywarka dla czteroosobowej rodziny?Wlaściwie najwiecej naczyń jest po małym(1,5 roku),bo obiady mąż z starszym synem zazwyczaj jedzą poza domem.Czy wystarczy 45? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmiszka Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 22.04.05, 23:12 dla Waszego komfortu doradzam 60 - jesli tylko macie miejsce w kuchni. Latwiej bedzie wepchnac garnki (a zajmuja one sporo miejsca) a 45 wcale nie sa odczuwalnie tansze. poz tym 60 maja program 1/2 wsadu, ale jesli codziennie gotujecie to bedzie on nieuzywany pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaadama4 Re: tylko i wyłącznie 60 !!! 22.04.05, 23:52 Mam 45-tkę i zdecydowanie przy najbliższej okazji wymienię na 60-tkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p a ja polecam 45... 23.04.05, 06:41 nas jest troje i w zupelnosci wystarcza, prawie nigdy nie jest zaladowana maksymalnie. Przy 4 osobach tez bym nam wystarczyla, tal myslę. Tym bardziej, że np. łyżkę, którą sole ziemnaki opłukuje pod woda a nie wsadzam do zmywarki. To samo z łyżeczką akąś czy talerzykiem po ciescie. wez pod uwage, że 4 osoby to np. 4 talerze, 2 talerzyki 4x sztućce, garnek, patelnia i 4 kubki. To sie zmieści spokojnie. Ja nie zbieram zmywania z całego dnia, włączam ją wtedy, kiedy trzeba, przewaznie raz dziennie jednak wychodzi. Czasem zostaje zmywanie z poprzednigo dnia, dokladam po sniadaniu. Wg. mnie naprawde wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Re: tylko i wyłącznie 60 !!! 23.04.05, 08:01 Nas jest 3 a wlasciwie 2 bo maz tylko sniadania jada w domu i nawet czasami dwa razy dziennie puszczam 60.Z tym ze recznie myje tylko butelki,ustniki itp. reszta do zmywarki.Moja Mama ma 45 i to jest naprawde mikro.Dla 2 osob doroslych maksymalnie. Dla dziecka zawsze polecam 60 Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p to ja nie wiem, jak Wy zmywacie;))) 23.04.05, 08:17 mnie ta 45 starcza, moja mama ma taka malusia stawiana na szafke i dla niej samej wystarcza a jak jst jakies spotkanie rodzinne to włącza 2 razy. A to jest połowa 45-tki. Co myjecie? Przeciez ja tez normalnie gotuje, brudzimy naczynia... Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Kalino 23.04.05, 08:51 kalina_p napisała: > mnie ta 45 starcza, moja mama ma taka malusia stawiana na szafke i dla niej > samej wystarcza a jak jst jakies spotkanie rodzinne to włącza 2 razy. A to jest > > połowa 45-tki. > Co myjecie? > Przeciez ja tez normalnie gotuje, brudzimy naczynia... ************************************************************************* Kalino ale sama napisałaś, że nie myjesz wszystkiego w zmywarce. A ja myje wszystko, od łyżeczki, po gar z zupy. Po co mam jeszcze dodatkowo chlapać się w zlewie, jak i tak wszystko mi wejdzie do zmywarki. Puszaczam najczęście raz/ dwa razy dziennie. To naprawdę nie jest za duża zmywarka przy czteroosobowej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
twinmama76 jeśli masz miejsce to 60 23.04.05, 08:26 Mój brat ma 45 na 4 osoby. Owszem starcza tyle, że po większym obiedzie bratowa myje garnki ręcznie. My mamy 60. Gdy byliśmy tylko we dwójkę włączałam ją tylko w weekendy lub co 2- 3 dni. Teraz gdy jest nas czworo zmywarka chodzi codziennie, żadnych garów nie musze myć ręcznie. Nasza rodzina jest duża (zwykłe urodziny to ok. 20 gości) więc po imprezie maszyna chodzi nawet na dwie tury. Kiedyś narzekałam, że to taka kolumbryna, teraz wiem, że 45 absolutnie by nam nie wystarczyła. Pamietaj, że zmywarkę kupujesz raczej na lata. Kiedyś możecie stać się 5 czy nawet 6-osobową rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
rufusowa Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 23.04.05, 12:20 też zdecydowanie polecam 60 cm. Jak już dziewczyny pisały, zawsze możesz nastawić połówkę lub zmywać co dwa dni. No a w niedziele itp to chyba mąż z synem nie jada poza domem) Ja mam 60 na cztery osoby, też pakuję tam wszystko z całego dnia i myję raz dziennie. A jak mamy gości to już koniecznie dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 23.04.05, 15:18 jesli nie chcesz odpalac maszyny dwa razy dziennie - 60! jesli nie masz miejsca - 45. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pannajoanna Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 23.04.05, 15:29 Tez polecem 60 ) Najwiecej miejsca zajmuja garnki i czasem trudno je upchac w zmywarce. Poza tym moja ma opcje "pol wkladu" - praktyczne jak uzbiera sie malo naczyn . Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 23.04.05, 16:32 koszty 45 i 60 w eksploatacji są bardzo podobne, czyli kupując 45 nie oszczędzasz specjalnie ani na prądzie ani na wodzie. Do 60 zawsze możesz włożyć znacznie więcej, a zużycie podobne. Poza tym ja mam 60 na 2 osoby i włączam ją raz na 6-7 dni, jak już nie ma miski czy szklanki w szafce. Wtedy tylko trzeba pamietać, aby co jakieś 2 dni włączyć przepłukiwacz. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 23.04.05, 16:49 Jest nas czworo, ja gotuję, jadamy w domu. Mamy 45 bo większa się nie zmieściła, ale jeśli masz miejsce, to zdecydowanie kup 60. Jeśli jesteśmy w domu wszyscy (weekendy, święta, wakacje), to zmywarka musi chodzić co najmniej raz dziennie, a i tak gary muszę myć ręcznie /// Gdy pracujemy, to chodzi 2 razy w ciągu 3 dni. Po czterech osobach to nie tylko 4 talerze, 4 kubki, 1 garnek i 1 patelnia, jak ktoś napisał. Po samym obiedzie mam więcej, jeśli go gotuję, a nie tylko odgrzewam , a gdzie śniadanie, kolacja, deser, picie w ciągu dnia?? Zdecydowanie 60! Odpowiedz Link Zgłoś
amj2 Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 24.04.05, 13:27 Przekonałyście mnie. Będzie 60,tylko może skupię się jeszcze na tej opcji pół wkładu.Pewnie nie kazda 60 to ma.Dzięki za opinie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 24.04.05, 14:27 Ja również polecam 60-tkę, a co do opcji pół wkładu, to też mi bardzo na niej zależało i przez rok czasu użyłam jej tylko raz Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: nam wystarcza 45 24.04.05, 14:53 Ja mam 45, bo większa się nie zmieściła. Włączam raz dziennie - codziennie, NIC nie myję ręcznie, mieści się wszystko łącznie z garami. A jest nas w domu czwórka. Jeśli miałabym więcej miejsca to kupiłabym 60, bo cena ta sama, a "po gościach" już jedna mała nie wystarczy i wtedy wieksza bardzo by się przydała (po wczorajszym moja chodziła 3 razy ))) Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin zdecydowanie 60 ! 24.04.05, 15:17 dopiszę coś z innej beczki: zadbaj o dużą ilość programów. ja mam zmywarkę dobrej klasy, a mimo to czasem muszę poprawiać. ale pocieszam się tym, że to moja pierwsza i przy kupnie drugiej będę mądrzejsza Odpowiedz Link Zgłoś
ewitek01 Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 24.04.05, 19:52 zdecydowanie 60 choć ja i tak się cieszę z 45, bo tylko taka się u nas zmieściła (dzięki Ci mężu stokrotne )) Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 24.04.05, 19:57 My mamy 45 i wystarcza. Zmywanie wstawiam raz na dwa dni, czasem codziennie. Z tym, że garnki myję ręcznie. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: jaka zmywarka -45 czy 60? 24.04.05, 21:15 Zdecydowanie 60. Mam taką, a i tak często (szczególnie po obiedzie) nie wszystko chce się zmieścić. Odpowiedz Link Zgłoś