Dodaj do ulubionych

Pomysł na prezent dla programisty/informatyka

02.08.05, 13:53
Dziewczyny, postanowiłam tym razem sprawić mężowi "zawodowy" prezent
urodzinowy. Zwracam się więc do żon takowych, albo dziewczyn siedzących w tej
dziedzinie, programujących itp. Co mogłoby sprawić radochę mojemu mężowi?
Ciekawa książka z dziedziny programowania, fajny program na płytce, jakiś
gadżet do komputera... ja nie mam pojęcia o tym, a myślę, że mąż by się
ucieszył... Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • izzunia Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:02
      oj nie polecam ksiazek ani programow, chyba, ze maz wzdycha do czegos takiego, ale o ile znam "informatykow" to nie wzdychajasmile
      Natomiast gadzecik jak najbardziej. moze jakas zabawna myszka do komputera:
      www.thinkgeek.com/gadgets/electronic/6dc8/
      albo cos czego mu do kompa brakuje (nigdy dosc pamieci, plytek, nowych obudow, procesorow, itd) ale z takich rzeczy, to juz musisz sie dowiedziec dokladnie co i jaki konkretnie model.

Pozdrawiam
      Iza
      • mamaly Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:10
        Hej, dlaczego informatycy nie wzdychają do książek informatycznych. Mój mąż
        informatyk dużo czyta książek tematycznych. Chce byż zawsze na bieżąco i uczy
        się nowych języków programowania a orpócz tego czyta dużo książek z tych
        dziedzin informatyki które mu się najabardziej podobają i które najbardziej
        lubi. Ale racją jest, że trzeba wiedzieć co mąż lubi, żeby kupić.

Ale szczerze powiem, że nie mam pomysłu na inne prezenty, fakt, że pewnych
        elementów w kompie nigdy dosyć, ale trzeba wiedzieć co się w tym kompie już ma,
        ja szczerze przyznam, że nie wiem, bo mnie komputer służy do pracy a nie do
        zaglądania do środka.

Jak coś mi przyjdzie do głowy to dam znać.

Pozdrawiam,

A.
        • izzunia Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:30
          > Hej, dlaczego informatycy nie wzdychają do książek informatycznych. Mój mąż
          > informatyk dużo czyta książek tematycznych. Chce byż zawsze na bieżąco i uczy
          > się nowych języków programowania a orpócz tego czyta dużo książek z tych
          > dziedzin informatyki które mu się najabardziej podobają i które najbardziej
          > lubi.
          Powiem tak, moj maz jest informatykiem i ja jestm informatykiem. Wydaje mi sie, ze od strony zawodowej roznimy sie mocno, bo ja to od teorii i papiorow, on od praktyki, programowania, administracji, itd. Mysle, ze mam jakis sensowny oglad na calosc.
          Ksiazki kupuje ja, maz je przeglada, b. rzadko z nich korzysta, i to tez pod warunkiem, ze musi gdzies jakas bibliografie wpisac (sad).
          To jedno. Drugie: to to, że ksiazki, poza moze tymi z serii "Klasyka informatyki" bardzo szybko traca na aktualnosci. poza tym internet - wiekszosc informacji, ktorych potrzebuja sa w stanie znalezc w sieci.
          Oczywiscie to tez zalezy od czlowieka, jeden woli czytac z ksiazki, inny z weba.
          Wiec jesli juz mialabys kupic ksiazke, to wlasnie byc moze cos z serii klasyka informatyki - wydawnictwo naukowo techniczne. ksiazki sa drosze, ale za to ladnie wydane i mozna tam znalezc naprawde perelki.
    • ania.silenter mój mąż - informatyk/programista... 02.08.05, 14:04
      wymyślił, żebyś weszła na stronę:

msdn.microsoft.com/vstudio/extend/partnerdvd/
      i zamówiła ten program, jest darmowy i dostarczą w ciągu tygodniasmile.
      pozdrawiam
      • izzunia Re: mój mąż - informatyk/programista... 02.08.05, 14:08
        wiesz... nie do konca wiesz, czy ten informatyk zajmuje sie windowsamismile jakbym kupila swojemy mezowi cos windosowego - zawodowo zajmuje sie linuksami - to pewnie by sie ucieszyl, dal mi buziaka i schowal program do szuflady i wiecej go nie wyciagnal. takze nie wiem, czy to dobry pomysl. natomiast tak pomyslalam, ze moze jakas gra?smile faceci to takie duuuze dzieci w koncusmile

Iza
        • ania.silenter Re: mój mąż - informatyk/programista... 02.08.05, 14:35
          izzunia napisała:

> wiesz... nie do konca wiesz, czy ten informatyk zajmuje sie windowsamismile

Ano, nie wiem. To tylko propozycja. Marzek prosiła o pomysły to zapytałam się
          męża, dał pomysł i tyle.
          pozdrawiam
          • marzek2 Re: mój mąż - informatyk/programista... 02.08.05, 14:40
            Ania, o ile znam angielski to jest program na DVD a takiego sprzętu jeszcze nie
            mamy niestety sad ale podpytaj męża jeszcze, mój zajmuje się w pracy raczej
            Windowsami ale Linuksa mamy w domu, więc może być i to i to smile Kurcze, trudno mi
            powiedzieć co by go interesowało, jak zaczyna opowiadać o pracy staram się
            przyajmniej zrozumieć istotę problemu, bo po paru technicznych terminach już mam
            dość smile Tyle wiem, że po angielsku mój mąż nazywa się "software enginner" smile)
            może to coś pomoże...
            • ania.silenter Marzek! 02.08.05, 15:00
              Misiek napisał mi, żebyś sprezentowała mu tę płytę + napęd DVD ROM:

sklep.komputronik.pl/katalog.php?kat=175

koszt ok. 100 zł
              pozdrawiam
              • ania.silenter wyjaśnienie:) 02.08.05, 15:02
                ania.silenter napisała:

> Misiek napisał mi, żebyś sprezentowała mu tę płytę + napęd DVD ROM:

mu czyli oczywiście Twojemu mężowiwink
                pozdrawiam
              • marzek2 Re: Marzek! 02.08.05, 15:05
                Ania, napiszę jeszcze na priv, ale już wielkie dzięki!
      • sara_lund Re: mój mąż - informatyk/programista... 08.07.16, 10:33
        mój domowy programista jest wrogiem Microsoftu i windowsa - gotów się obrazić na taki prezent;P
    • polaola Memory stick 02.08.05, 14:47
      Memory stick napewno sie przyda (ja moj zawsze nosze przy sobie). No i niektore
      tak ladnie wygladaja ze az milo wziasc je do reki.
      • marzek2 Re: Memory stick 02.08.05, 14:58
        Polaola, zlituj się smile))) ja dyletantka jestem smile) Co to jest memory stick i ile
        to kosztuje? Widzę, że jako żona programisty mam jeszcze długą drogę przed sobą,
        jeśli chodzi o dokształcanie...
        • polaola Re: Memory stick 02.08.05, 15:45
          marzek2 napisała:

> Polaola, zlituj się smile))) ja dyletantka jestem smile) Co to jest memory stick i
          il
          > e
          > to kosztuje? Widzę, że jako żona programisty mam jeszcze długą drogę przed
          sobą
          > ,
          > jeśli chodzi o dokształcanie...

W skrocie mozna powiedziec ze memory stick to cos podobnego do diskietki, ale
          mozna na nim zmiescic duuuuuzo wiecej danych. Dane te mozna przenosic z
          komputera na komputer (np. z pracy do domu).
          Memory stick ma forme i wielkosc jak szminka czy cygaro smile
          Podaje link do sklepu z USB-Memory Stickami:
          sklep.vgm.pl/index.php/cPath/8_108
          Powodzenia!
    • ccleo Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:51
      Mój mąż-programista w kolko poakzuje mi jakies rzeczy, ktore 'kiedys chcialby
      na prezent'. kiedys dostal ode mnie prenumerate 'Software 5.0' czy jakos
      tak.hmmwink
      a tak to: jakies dziwne kalwaitury, myszki, jakie sprzelaczniki dziwne do
      czegos tam. są jakeis strony z tym wszytskim, moze spytam meza, i linki podam?
      kubki i koszulki z jakimis napisami, ktore rzsmieszja tylko programistow, takie
      z @ itp.
      spytam go!
      • marzek2 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:57
        Ccleo, a czy to "Software" to jakaś gazetka? Bo przyznaję, że też o tym
        myślałam... no i koszulki - super pomysł, tylko błagam o linki jakieś! Popytaj
        męża o coś fajnego, klawiatura czy myszka raczej nie, ale przełączniki jakieś i
        owszem.
        • izzunia Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 15:05
          moze ja odpowiem, jako byly pracownik tego wydawnictwasmile
          Software2.0 to miesiecznik, omawiajacy zagadnienia oprogramowania komputerowego, roznych rozwiazan, itp. Wiecej inforamcji na
          www.sdjournal.org/pl/index.php, z tego co widze, to pismo zmienilo nazwe. pismo trzyma raczej wysoki poziomsmile
          jesli chodzi o koszulki i inne gadzety to:
          www.butik.pl/poweredbylinux?l=pl
          linuxstuff.pl/

Iza
    • ccleo Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 14:53
      aha, n wlasnie- czy on windowsowiec czy linuxiasz? bo np teraz moj mż szlaeje z
      nową wersja Linuxa- Ubuntu i sobie zamowil z RPA tę wersję, jest darmowa na
      razie i 'taaaka super, mówię ci'. moze cos takiego???
    • bartusia25 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 15:18
      fiberya.com/cgi-bin/webshop/sklep.cgi?c=link&tab=p&tmpl_id=34&sid=1e92963227577442d458d2be703d9f85
    • koleandra Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 16:08
      Też mam w domu programistę i chyba wkurzył by sie jakbym mu myszke kupiła smile on
      nie lubi takich bibelotów - zwykła mu wystarczy a taką ma. Za to pasjami kupuje
      i czytuje książki tematyczne. Ja niestety nie wiem co by można mu było kupic
      żeby było to poważne, cos czego nie zna jeszcze, cos co chciałby mieć i co go
      zainteresuje. Dziewczyny pisały o przenośnym dysku USB, coś takiego mój mąż
      nosił jakiś czas temu ale traktował to jako zabawkę bardziej poniewaz nosi ze
      sobą saszetkę z płytami i tam ma i może zmieścić o wiele więcej więc oddał go
      siostrzenicy.

www.merlin.com.pl/frontend/search/1?pula=&dzial=1&sort=&q=sQl+serwer+2000&ile=15&gdzieSzuk=fraza&ofertashock&kategoria=
      0
      tutaj mozesz zakupic ksiązki jakie na pewno go zainteresują
    • ccleo Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 02.08.05, 22:08
      no, nie nie odpisal mi mój maz, a ja go nei dopytałam w zamęcie ogolnym
      domwoym, teraz wyszedl, potem go capnęsmile
      ale tak- Software...to pismo, z tego co wiem od meża bardzo wartosciowe i
      fajnei..drogie. rpzyajmniej dla nas. dlatego prenumerata tegoż na pół roku to
      był wydatek.
      linki- ktos tu dwałą juz thinkgeek....mój maz to ciągle ogląda. te pomysly
      można przeniesc na nasze podworko- w Warszawie w wielu meijscach mozna zamówic
      dany napis na koszulce i kubku.
      ale chyba na butik.pl tez sa takie rzeczy...
      sprowadź mu to Ubuntu- ale tylko jeśli jest fanem Linuxasmile)

...(cleo szuka w necie i:...)
      tu linuxowe-pingwinkowe:
      www.linux.qlt.pl/
      www.butik.pl/iamgeek?l=en
      (w tym swego czasu maz kazal mi zmaowic koszulke z anpisem:'kocham swojego
      geeka' czego dotad hmm nie zrobiłamsmile))

tu masz to pismo:

www.software.com.pl/main/pl/index.php
      pozdrawiam
      cleo
    • amb25 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 03.08.05, 09:54
      mój mąż też jest informatykiem. Czyta mnóstwo rzeczy i wciąż się uczy.
      Programowanie i języki to jego życie i hobby od dwudziestu lat (teraz ma
      30).Generalnie uważa, że wszystkie informacje można znaleźć w sieci (zna kilka
      języków więc to nie problem) a mimo tego chętnie kupuje książki z dziedziny
      (najczęściej dot. jakiś nowych technologii). Na moje pytanie - po co skoro w
      sieci wszystko jest - bo w dobrej książce wszystko jest zebrane razem i
      oszczędza się czas na szukaniu. A sieć służy wtedy jedynie jakoźródło
      uzupełniania informacji, których nie ma w książkach.
      I też nie pasjonują go gadzęty do komputera - na komputerze powinno się dobrze
      programowac - to jest główne kryterium. Za to b. lubi gadżety do telefonów
      komórkowych.
      Poza tym uwielbia gry komputerowe i parę innych rzeczy.
      Ja programistą nie jestem - więc nie kupowałabym mu prezentu z tej dziedziny.
      Przecież może sam sobie kupić to co go najbardziej w danym momencie
      interesuje.Na pewno są inne rzeczy które lubi.
    • marzek2 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 03.08.05, 15:09
      Dziękuję bardzo wszystkim za propozycje. Moja wiedza informatyczna poszerzyła
      się wczoraj chyba o rok smile)) Po konsultacji z kolegą męża zdecydowałam się na
      grę strategiczną... wiem, że to jest prezent typu "kij ma dwa końce" ale gra
      wygląda fajnie, mąż interesuje się starożytnością i lubi gry strategiczne, a ta
      gra to właśnie możliwość uczestnictwa z wojnach rzymskich itp. Pan w sklepie też
      ją rekomendował, podobno trzeba myśleć, planować, mieć strategię właśnie a nie
      "zabili go i uciekł" smile) I jeszcze książka nt programowania, ale już coś bardzo
      specjalistycznego, kolega gadał o tym z mężem, więc wiem, że potrzebuje.

A reszta pomysłów zostaje na następne okazje, w miarę możliwości finansowych.
    • gczern Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 08.07.16, 00:06
      Kiedyś spytałem się kolegę admina czy chce pendrive'a na prezent a on .... delikatnie mi uświadomił że ma kilkanaście pendriveów z racji wykonywania zawodu, to kupiliśmy my organizer na pendrive'y wink
      przydas.pl/pokrowce-i-torby/241-usbetui.html i to było mistrzostwo świata wink
    • mysiulek08 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 08.07.16, 00:44
      Wypasiona, ergonomiczna kalwiature, np dzielona, tudziez takie krzeslo do biurka, albo plyte grzewcza pod biurko, na zimowa pore bedzie jak znalazl.

• d.o.s.i.a Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 08.07.16, 01:15
        A mnie sie zdaje ze po 11 latach to autorka byc może się juz zdążyła kupic ten prezent. Albo sie rozwieść.
        • mysiulek08 Re: Pomysł na prezent dla programisty/informatyka 08.07.16, 01:45
          o, rany, nie spojrzalam na date wpisu, unikam odkopanych watkow archiwalnych jak ognia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka