luxfera1 04.08.05, 12:12 że jak się jest w ciąży to się robi różne badania w tym na HIV.Ja byłam w ciąży i nikt mi takiego badania ani nie zalecił ani nie proponował. A Wam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala500 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:13 Robi sie WR, to badanie na choroby weneryczne, ja robiłam w bydwu ciążach. Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:15 WR tez miałam ale czy to ma zwiazek z HIV?? Pytam z ciekawosci. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:13 W ciąży byłam 4 razy więc okazji było... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:14 Pierwsze slysze, by robiono wowczas test na Hiv. Odpowiedz Link Zgłoś
meg241 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:14 Tez mnie to zastanowiło jak przeczytałam. Mnie tez nikt takiego badania nie zlecił. No ale mnie tez nikt nie zlecił badania na cytomegalie i toksoplazmoze wiec jakby w przypadku mojej osoby mniej mnie dziwi. Tez jestem ciekawa jak to wyglada u innych kobiet. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
nokia71 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:17 ja mialam robiene badanie dwa razy- za darmo. Rok temu mozna bylo robic- byc moze lekarz nie uwazal za stosowne. Ja wyszlam z zalozenia ze kilatez sie nie mialam okazji zarazic a jednak badabie sie robi z tego wzgledu ze wykrycie kily daje szanse pomocy dziecku. Przy HIV jest tak samo. Nie czulam specjalnych emocji czekajac na wynik, a i tak wszystkim znajomym opowiedzialam ze nie mam kily i hiva hehe nikt nie skorzystal Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20 robili mi, razem z cała masą innych zalecanych w ciąży. Może wygladałam podejrzanie..? Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20 Ja mialam robione badanie na HIV w ciazy ,lekarz zaproponowal to zrobilam czemu nie. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
karola.v Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20 Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie zlecił testu na HIV. Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:23 karola.v napisała: Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie. A wiesz ,ze Hiv-em mozna sie zarazic tez przez krew , np przy operacji!! W Niemczech robia to badanie tazdej ciezarnej ,ktora na to wyrazi zgode.Proponuja zawsze! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 karola.v 04.08.05, 12:33 karola.v napisała: > Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie zlecił > testu na HIV. > Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie. No takiej teorii to jeszcze nie słyszałam))To jak twój gin najpierw wyczuł czy jesteś cichodajką czy porządnie prowadzącą się matroną a dopiero potem dał skierowanie na badanie???? Odpowiedz Link Zgłoś
karola.v Re: karola.v 04.08.05, 12:45 janet3 napisała: > karola.v napisała: > > > Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie > zlecił > > testu na HIV. > > Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej > > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie. > > No takiej teorii to jeszcze nie słyszałam))To jak twój gin najpierw wyczuł > czy jesteś cichodajką czy porządnie prowadzącą się matroną a dopiero potem dał > > skierowanie na badanie???? Wyobraż sobie,ze najpierw gin rozmawia z pacjentka,czy isnieje mozliwość ze jest zakażona.Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie dziwne? Wiesz wyobraz sobie ze u niektórych kobiet naprawdę nie ma potrzeby wykonywania tego badania.Ja oprócz tego,ze przed ciazą byłam honorowym dawcą krwi to również nie miałam zadnych zabiegów chirurgicznych (według dzisiejszych danych w Polsce zakażeń podczas operacji w tej chwili praktycznie sie nie odnotowuje). Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: karola.v 04.08.05, 13:04 karola.v napisała: Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie dziwne? > Wiesz wyobraz sobie ze u niektórych kobiet naprawdę nie ma potrzeby wykonywani A wiesz że jest to dla mnie bardzo dziwne żeby lekarz pytał z iloma partnerami spałam.Jak dla mnie to jakaś kosmiczna wizja taki lekarz i takie pytania.HiVem mozna zarazic sie nie tylko podczas stosunku ale to juz chyba wiesz więc stwierdzenie że takie badanie powinno sie robic tylko paniom o podejrzanej reputacji jest bardzo śmieszne i naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: karola.v 04.08.05, 13:07 Wiesz, Ty mozesz miec jednego partnera, tylko ten partner moze "chodzic na boki".Fakt, ze jest sie wiernym nic nie znaczy, bo zawsze istnieje ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: karola.v 04.08.05, 13:10 Wyobraż sobie,ze najpierw gin rozmawia z pacjentka,czy isnieje mozliwość ze jes > t > zakażona.Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie dziwne? Ale to jest obojetne ilu masz/mialas partnerow! Wazne ,zebys uzywala kondony. A skad wiesz ,ze Twoj najdrozszy nie przyniosl Ci "czegos" do domu?? :o) Odpowiedz Link Zgłoś
cocollino1 Re: karola.v 04.08.05, 13:14 no dokladnie, przeciez to jasne, ze nie zlecaja lekarze paniom o podejrzanej reputacji(a tak w ogole to jest naprawde niezle hahaha), tylko zalezy od lekarza jak podchodzi do spraw badan, tak samo jak jedni zlecaja na tosoplazmoze a inni nie, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o kokolores 04.08.05, 13:44 KOKOLORES napisał(a) Ale to jest obojetne ilu masz/mialas partnerow! Wazne ,zebys uzywala kondony. A skad wiesz ,ze Twoj najdrozszy nie przyniosl Ci "czegos" do domu?? :o) No super a prezerwatywy chronią przed Hivem jeszcze mi powiedz bardzo ważne jest ilu się miało partnerów bo na tej podstawie ginekolog zleca wykonanie innych badań w tym na Hiv.i prezerwatywy tu sa nie ważne ani inne zabezpieczenia. Mój ginekolog tez się mnie pytał czy miałam wielu partnerów i czy mam jakies obawy itp. i czy chce mieć zrobione badania na HiV i nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: m_o_k_o :)) 04.08.05, 23:38 m_o_k_o napisała: > No super a prezerwatywy chronią przed Hivem jeszcze mi powiedz W 100% to Cie tylko Absolutna Abstynencja chroni !! Ale... www.aids.queers.pl/strona/24.10.6.html > Mój ginekolog tez się mnie pytał czy miałam wielu partnerów i czy mam jakies > obawy itp. i czy chce mieć zrobione badania na HiV i nie widzę w tym nic > dziwnego. A pytal ile kobiet mial przed toba Twoj partner?? ) Mnie sie tylko pytal czy zgadzam sie na zrobienie testow na HIV. Czy to o mnie zle swiadczy swiadczy??NIE! Pozdrawiam. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores I jeszcze jedno male pytanie do m_o_k_o 05.08.05, 22:47 m_o_k_o napisała: bardzo ważne jest ilu się miało partnerów bo na tej podstawie ginekolog zleca wykonanie innych badań w tym na Hiv... A jakie badania jeszcze robi w przypadku wielu partnerow ( nie na raz oczywiscie!!!) ???? Odpowiedz Link Zgłoś
janet3 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20 Spośród wielu badań miałam również zlecone badanie na HIV i jest to dla mnie jak najbardziej zrozumiałe i konieczne Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:23 ja też miałam na HIV robione razem z WR Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:24 miałam robione badanie w ki3runku HIV - w Czechach to badanie jest obowiązkowe w czasie ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
boranet Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:27 Ja rodziłam na Karowej i przed porodem trochę leżałam na patologii. Miałam cc i robili mi tam badanie na HIV-a. WR miałam zlecone jako standard na samym początku ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:29 no właśnie..popatrzcie jak to różnie w naszym kraju..nawet na tak ważne sprawy nie ma standardu.Mnie nieraz kusiło żeby sobie zrobić/miałam podawaną krew 16 lat temu/ale nie spotkałam sie nigdy z PROPOZYCJĄ ze strony lekarza.Z tego co wiem żadna z moich ciężarnych/obecnych lub byłych/ znajomych też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:33 ja robiłam wszystkie badania za które zapłącilam 400zł - w tym na hiv Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:40 no tak Sowo ale sądząc po cenie nie były to badania podstawowe.HIV to w końcu nie przelewki a obowiązkowe badanie powinno być!!Tym bardziej że "puszczanie się"i narkomania "igłowa" to w końcu nie jedyne źródło zakażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:46 no tak,masz racje... mnie lekarz zlecił dodtakowe badania i ja chcialam je wykonac mimo tej ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 13:18 ja zapytałam o badanie na hiv mojego gina (bo mam taką rubryczkę w karcie ciaży). Myślałam że sie udławi, chyba jeszcze zadna kobieta nie zadała mu takiego pytania. Stwierdził że mogę sobie zrobic jeśli chcę, ale on nie praktykuje zlecania badań na hiv. I to było tyle w tym temacie. Badań w końcu nie zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 13:28 ja miałam to badanie, nawet na nie czekałam chociaż powodów do obaw, teoretycznie, nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 14:38 Ja zrobiłam sama ok. miesiąca przed zajściem w ciazę i dołaczyłam do badań ciążowych, dlatego nikt mi nie zaproponował już tego badania. Odpowiedz Link Zgłoś
aldonek Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 16:13 w Szwecji na hiv jest obowiazkowe. jest to jedno z niewielu badan jakie w ogole robia. procz tego jeszcze chlamydia i wzw i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.wis miałam :) razem z WR - powinno być obowiązkowe!!! 04.08.05, 17:25 i bezpłatne, nie powinno być uzależnione od dobrego humoru lekarza!!! ale jak wszyscy wiemy lekarze liczą swój budżet ) na swoją korzyść wyłącznie! Odpowiedz Link Zgłoś
bl_aneczka Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 18:16 Ja tak sobie myślę, że u nas brak rozsądnych lekarzy. No może nie całkiem brak, bo się zdarzają. Ja miałam tylko WR, grupę krwi i krzywą cukrzycową. A nawet morfologię i te inne normalne "miła" pani doktor mi robiła raz na 2 miesiące. Na toksoplazmozę mogłam sobie zrobić sama, chociaż mówiłam, że mam kota [to znaczy zwierzę, nie "kota"; chociaż to pewnie też]. Zmieniłam lekarza po porodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 19:03 W USA jak w Niemczech, propozycja testu jest standardowa, ja sie zgodzilam chociaz teoretycznie powodow nie mialam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdak5 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 05.08.05, 08:04 Hej ! A ja jak byłam w ciąży, to na samym początku, przy pierwszych badaniach lekarz się mnie spytał czy chcę też na HIV i zgodziłam się, choć przyznam się że miałam stracha odbierając wyniki. Ale na szczęście wszystko OK i jestem spokojniejsza. Ale wtedy (2002 r) była jakaś akcja dla kobiet w ciąży u nas i można było wiele badań zrobić za darmo. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 05.08.05, 12:11 Tak. Ale ja mieszkam w Stanach. Odpowiedz Link Zgłoś