Dodaj do ulubionych

Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku

04.08.05, 12:12
że jak się jest w ciąży to się robi różne badania w tym na HIV.Ja byłam w
ciąży i nikt mi takiego badania ani nie zalecił ani nie proponował. A Wam?
Obserwuj wątek
    • koala500 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:13
      Robi sie WR, to badanie na choroby weneryczne, ja robiłam w bydwu ciążach.
      • meg241 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:15
        WR tez miałam ale czy to ma zwiazek z HIV?? Pytam z ciekawosci.

Magda
    • luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:13
      W ciąży byłam 4 razy więc okazji było...
    • lola211 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:14
      Pierwsze slysze, by robiono wowczas test na Hiv.
    • meg241 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:14
      Tez mnie to zastanowiło jak przeczytałam. Mnie tez nikt takiego badania nie
      zlecił. No ale mnie tez nikt nie zlecił badania na cytomegalie i toksoplazmoze
      wiec jakby w przypadku mojej osoby mniej mnie dziwi.
      Tez jestem ciekawa jak to wyglada u innych kobiet.

Magda
      • nokia71 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:17
        ja mialam robiene badanie dwa razy- za darmo. Rok temu mozna bylo robic- byc
        moze lekarz nie uwazal za stosowne. Ja wyszlam z zalozenia ze kilatez sie nie
        mialam okazji zarazic a jednak badabie sie robi z tego wzgledu ze wykrycie kily
        daje szanse pomocy dziecku. Przy HIV jest tak samo. Nie czulam specjalnych
        emocji czekajac na wynik, a i tak wszystkim znajomym opowiedzialam ze nie mam
        kily i hiva hehe nikt nie skorzystal big_grin
    • kalina_p Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20
      robili mi, razem z cała masą innych zalecanych w ciąży.
      Może wygladałam podejrzanie..?
    • kokolores Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20
      Ja mialam robione badanie na HIV w ciazy ,lekarz zaproponowal to zrobilam czemu nie.
      :o)
    • karola.v Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20
      Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie zlecił
      testu na HIV.
      Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej
      przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie.
      • kokolores Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:23
        karola.v napisała:
        Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej
        > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie.

A wiesz ,ze Hiv-em mozna sie zarazic tez przez krew , np przy operacji!!
        W Niemczech robia to badanie tazdej ciezarnej ,ktora na to wyrazi
        zgode.Proponuja zawsze!
      • janet3 karola.v 04.08.05, 12:33
        karola.v napisała:

> Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie
        zlecił
        > testu na HIV.
        > Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej
        > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie.

No takiej teorii to jeszcze nie słyszałamsmile))To jak twój gin najpierw wyczuł
        czy jesteś cichodajką czy porządnie prowadzącą się matroną a dopiero potem dał
        skierowanie na badanie????
        • karola.v Re: karola.v 04.08.05, 12:45
          janet3 napisała:

> karola.v napisała:
          >
          > > Urodziłam dwie córy i przy zadnej ciaży nikt mi nie zaproponował ani nie
          > zlecił
          > > testu na HIV.
          > > Z tego co wiem,wielu lekarzy robi wywiad z pacjentkami, i tym o wątpliwej
          > > przeszłosci seksualnej zalecaja to badanie.
          >
          > No takiej teorii to jeszcze nie słyszałamsmile))To jak twój gin najpierw wyczuł
          > czy jesteś cichodajką czy porządnie prowadzącą się matroną a dopiero potem dał
          >
          > skierowanie na badanie????
          Wyobraż sobie,ze najpierw gin rozmawia z pacjentka,czy isnieje mozliwość ze jest
          zakażona.Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie dziwne?
          Wiesz wyobraz sobie ze u niektórych kobiet naprawdę nie ma potrzeby wykonywania
          tego badania.Ja oprócz tego,ze przed ciazą byłam honorowym dawcą krwi to również
          nie miałam zadnych zabiegów chirurgicznych (według dzisiejszych danych w Polsce
          zakażeń podczas operacji w tej chwili praktycznie sie nie odnotowuje).
          • janet3 Re: karola.v 04.08.05, 13:04
            karola.v napisała: Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie
            dziwne?
            > Wiesz wyobraz sobie ze u niektórych kobiet naprawdę nie ma potrzeby
            wykonywani

A wiesz że jest to dla mnie bardzo dziwne żeby lekarz pytał z iloma partnerami
            spałam.Jak dla mnie to jakaś kosmiczna wizja taki lekarz i takie pytania.HiVem
            mozna zarazic sie nie tylko podczas stosunku ale to juz chyba wiesz więc
            stwierdzenie że takie badanie powinno sie robic tylko paniom o podejrzanej
            reputacji jest bardzo śmieszne i naiwne.
          • lola211 Re: karola.v 04.08.05, 13:07
            Wiesz, Ty mozesz miec jednego partnera, tylko ten partner moze "chodzic na
            boki".Fakt, ze jest sie wiernym nic nie znaczy, bo zawsze istnieje ryzyko.
          • kokolores Re: karola.v 04.08.05, 13:10
            Wyobraż sobie,ze najpierw gin rozmawia z pacjentka,czy isnieje mozliwość ze jes
            > t
            > zakażona.Pyta ile miała partnerów itd...czy dla ciebie to jest takie dziwne?

Ale to jest obojetne ilu masz/mialas partnerow! Wazne ,zebys uzywala kondony.
            A skad wiesz ,ze Twoj najdrozszy nie przyniosl Ci "czegos" do domu??
            • cocollino1 Re: karola.v 04.08.05, 13:14
              no dokladnie, przeciez to jasne, ze nie zlecaja lekarze paniom o podejrzanej
              reputacji(a tak w ogole to jest naprawde niezle hahaha), tylko zalezy od
              lekarza jak podchodzi do spraw badan, tak samo jak jedni zlecaja na
              tosoplazmoze a inni nie, proste.
            • m_o_k_o kokolores 04.08.05, 13:44

KOKOLORES napisał(a)
              Ale to jest obojetne ilu masz/mialas partnerow! Wazne ,zebys uzywala kondony.
              A skad wiesz ,ze Twoj najdrozszy nie przyniosl Ci "czegos" do domu??

No super smile a prezerwatywy chronią przed Hivem jeszcze mi powiedz tongue_out bardzo
              ważne jest ilu się miało partnerów bo na tej podstawie ginekolog zleca
              wykonanie innych badań w tym na Hiv.i prezerwatywy tu sa nie ważne ani inne
              zabezpieczenia.
              Mój ginekolog tez się mnie pytał czy miałam wielu partnerów i czy mam jakies
              obawy itp. i czy chce mieć zrobione badania na HiV i nie widzę w tym nic
              dziwnego.
              • kokolores Re: m_o_k_o :)) 04.08.05, 23:38

m_o_k_o napisała:

> No super smile a prezerwatywy chronią przed Hivem jeszcze mi powiedz tongue_out

W 100% to Cie tylko Absolutna Abstynencja chroni !!
                Ale...

www.aids.queers.pl/strona/24.10.6.html

> Mój ginekolog tez się mnie pytał czy miałam wielu partnerów i czy mam jakies
                > obawy itp. i czy chce mieć zrobione badania na HiV i nie widzę w tym nic
                > dziwnego.

A pytal ile kobiet mial przed toba Twoj partner??
                smile)
                Mnie sie tylko pytal czy zgadzam sie na zrobienie testow na HIV.
                Czy to o mnie zle swiadczy swiadczy??NIE!
                Pozdrawiam.
                • kokolores I jeszcze jedno male pytanie do m_o_k_o 05.08.05, 22:47
                  m_o_k_o napisała:

bardzo
                  ważne jest ilu się miało partnerów bo na tej podstawie ginekolog zleca
                  wykonanie innych badań w tym na Hiv...

A jakie badania jeszcze robi w przypadku wielu partnerow ( nie na raz
                  oczywiscie!!!) ????
    • janet3 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:20
      Spośród wielu badań miałam również zlecone badanie na HIV i jest to dla mnie
      jak najbardziej zrozumiałe i konieczne
      • inia25 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:23
        ja też miałam na HIV robione razem z WR
      • l.e.a Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:24
        miałam robione badanie w ki3runku HIV - w Czechach to badanie jest obowiązkowe
        w czasie ciąży
        • boranet Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:27
          Ja rodziłam na Karowej i przed porodem trochę leżałam na patologii. Miałam cc i
          robili mi tam badanie na HIV-a. WR miałam zlecone jako standard na samym
          początku ciąży.
        • luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:29
          no właśnie..popatrzcie jak to różnie w naszym kraju..nawet na tak ważne sprawy
          nie ma standardu.Mnie nieraz kusiło żeby sobie zrobić/miałam podawaną krew 16
          lat temu/ale nie spotkałam sie nigdy z PROPOZYCJĄ ze strony lekarza.Z tego co
          wiem żadna z moich ciężarnych/obecnych lub byłych/ znajomych też nie...
    • sowa_hu_hu Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:33
      ja robiłam wszystkie badania za które zapłącilam 400zł - w tym na hiv
      • luxfera1 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:40
        no tak Sowo ale sądząc po cenie nie były to badania podstawowe.HIV to w końcu
        nie przelewki a obowiązkowe badanie powinno być!!Tym bardziej że "puszczanie
        się"i narkomania "igłowa" to w końcu nie jedyne źródło zakażenia.
        • sowa_hu_hu Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 12:46
          no tak,masz racje...

mnie lekarz zlecił dodtakowe badania i ja chcialam je wykonac mimo tej ceny...
    • mala.ela Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 13:18
      ja zapytałam o badanie na hiv mojego gina (bo mam taką rubryczkę w karcie
      ciaży). Myślałam że sie udławi, chyba jeszcze zadna kobieta nie zadała mu
      takiego pytania. Stwierdził że mogę sobie zrobic jeśli chcę, ale on nie
      praktykuje zlecania badań na hiv. I to było tyle w tym temacie. Badań w końcu
      nie zrobiłam.
    • aleksandrynka Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 13:28
      ja miałam to badanie, nawet na nie czekałam smile chociaż powodów do obaw,
      teoretycznie, nie było...
    • lajlah Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 14:38
      Ja zrobiłam sama ok. miesiąca przed zajściem w ciazę i dołaczyłam do badań
      ciążowych, dlatego nikt mi nie zaproponował już tego badania.
    • aldonek Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 16:13
      w Szwecji na hiv jest obowiazkowe.
      jest to jedno z niewielu badan jakie w ogole robia. procz tego jeszcze
      chlamydia i wzw i to wszystko.

• aneta.wis miałam :) razem z WR - powinno być obowiązkowe!!! 04.08.05, 17:25
      i bezpłatne, nie powinno być uzależnione od dobrego humoru lekarza!!!
      ale jak wszyscy wiemy lekarze liczą swój budżet wink) na swoją korzyść wyłącznie!
    • bl_aneczka Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 18:16
      Ja tak sobie myślę, że u nas brak rozsądnych lekarzy. No może nie całkiem brak,
      bo się zdarzają. Ja miałam tylko WR, grupę krwi i krzywą cukrzycową. A nawet
      morfologię i te inne normalne "miła" pani doktor mi robiła raz na 2 miesiące.
      Na toksoplazmozę mogłam sobie zrobić sama, chociaż mówiłam, że mam kota [to
      znaczy zwierzę, nie "kota"; chociaż to pewnie teżwink]. Zmieniłam lekarza po
      porodzie...
    • edytkus Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 04.08.05, 19:03
      W USA jak w Niemczech, propozycja testu jest standardowa, ja sie zgodzilam chociaz teoretycznie
      powodow nie mialam.
    • magdak5 Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 05.08.05, 08:04
      Hej !
      A ja jak byłam w ciąży, to na samym początku, przy pierwszych badaniach lekarz
      się mnie spytał czy chcę też na HIV i zgodziłam się, choć przyznam się że
      miałam stracha odbierając wyniki. Ale na szczęście wszystko OK i jestem
      spokojniejsza. Ale wtedy (2002 r) była jakaś akcja dla kobiet w ciąży u nas i
      można było wiele badań zrobić za darmo.
      Pozdrawiam
      Magda
    • mijaczek Re: Sowa_hu_hu napisała w pewnym wątku 05.08.05, 12:11
      Tak. Ale ja mieszkam w Stanach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka