aniadawid1 26.08.05, 10:28 Mój synek 2,5 od jakiegoś miesiąca podejdzie co jakiś czas do mnie albo do taty przytuli się i powie "kocham cię" jestem ciekawa czy rozumie co to słowo oznacza, czy tylko naśladuje nas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 10:40 mysle ze dobrze rozumiem, moja ma 2latka i 3 mce, od jakiegos pol roku podchodzi do mnie i mowi "mamusia kocham" Odpowiedz Link Zgłoś
aasiunia Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 10:54 Moja Zuzia, gdy miała 1,5 roczku przyszła kiedyś do mnie do kuchni, przytuliła się mocno do mojej nogi i powiedziała"komciki". Mówiła tak dosyć długo. Jak coś zbroiła, to od razu leciała mnie przytulić i mówiła"komciki mamo". Potem zmieniło się na "kopciki" a teraz jest "Kocham Cię" Swoją drogą tak romantycznie wypowiadane"komciki" były urocze. Chwile mijają a ja już za tym tęsknię.Ale już niedługo druga zacznie..no może nie od razu, bo dopiero gaworzy)) Niby chcę, aby jak najszybciej mówiła poprawnie ale te poprzekręcane słówka tak uroczo brzmią. Mówi często do nas-Kocham Cię Mamo, Tato, Babciu... Dodam, że my z Mężem bardzo często do siebie tak mówimy i może dlatego Zuzia też tak robi. Myślę, że wie, co te słowa znaczą, bo mówienie łączy się zawsze z ukochaniem, przytuleniem. Pozdrowienia Mama Zuzi i Anielki Odpowiedz Link Zgłoś
gabsiella "akam cie" 29.08.05, 18:45 Moja Zuzia ma 2,2 lat i czasem podchodzi i mówi "akam ciem". wiem, ze to prawda i rozumie o co chodzi. To wazne, zeby do Dziecka często zwracać sie z tymi słowami. nawet takiemu maluszkowi jest to potrzebne. Moi rodzice nie byli nazbyt wylewni w okazywaniu uczuc, ale ja- kocham i demonstruje te miłość w nadmiarze Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 10:43 Moj synek tez mial jakies 2 lata z malym kawalkiem. A teraz slowo 'kocham cie' jest bardzo czeste Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:03 Mój miał również dwa lata z kawałkiem, gdy powiedział: "Kofam cię, mamo". Teraz, jak mama lub tata wychodzi, mały mówi ze smutną miną: "Będę się o ciebie marwił". Słodki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:10 mój 2,5 letni synek też się ciągle o nas martwi, jak wracam ja albo mąż to mówi "martwiłem się o ciebie" - sądzę, że chodzi mu bardziej o to, że tęsknił a "kocham cię" słyszę od dosyć dawna - z pewnością wie co mówi bo jak czegoś mu zabraniam lub mówię, ze jest niegrzeczny to używa "nie kocham cię" Odpowiedz Link Zgłoś
aasiunia Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:15 A zdarza się Wam powiedzieć do dziecka- nie kocham cię? Ja w swoim dzieciństwie( zwłaszcza od mojaj Mamy) słyszałam te słowa bardzo, bardzo często i jestem bardzo uczulona, gdy ktoś tak mówi do dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:22 No nie, mi sie nie zdarza. Synek czasami, gdy jest zly (bo czegos mu zabronie itd) mowi, ze mnie nie kocha. Mi by to przez usta nie przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
aasiunia Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:25 Jednak, jeśli dziecko powie -nie kocham cię- to znaczy, że już od kogoś kiedyś to usłyszało. Chyba, że wymyśliło to samo Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:27 Nie sadze. Raczej przez analogie - kocham jako oznaka bliskosci, nie kocham, bo jestem zly. Oczywiscie reczyc moge tylko za siebie i wiem, ze nie powiedzialam nigdy nie kocham Cie. Ale mysle, ze niekoniecznie musial to uslyszec. Ma juz swoj maly rozumek i pewne rzeczy juz potrafi sam logicznie przetworzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ada_zie Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 11:31 moje dziecko "nie kocham cię" z pewnoście nie usłyszało Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: nie kocham cie 26.08.05, 12:19 jestem wyznawczynia zasady "MILOSC BEZWARUNKOWA" a w niej nie ma miejsca na nie kocham cie. wiec moje dziecko z pewnoscia nigdy czegos takiego nie uslyszy, ani ode mnie ani od taty. takie cos rani na cale zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
tynia3 Re: nie kocham cie 26.08.05, 12:53 "Maaaammaaa Kooooofffam", Taaaaata Kooooofffam" słyszymy od jakiś 2 mies. (syn ma 19mies.), z reguły jak jest zaspany, przytula się, itp. Dziadkowie jeszcze nie dostąpili zaszczytu (plasują się daleko na miejscu za nami i ulubionym misiem). Mówienie "nie kocham Cię" do dziecka uważam za szczyt barbarzyństwa. Mówienie "nie kocham" przez dziecko jest wg mnie jedynie wyrażeniem złości czy frustracji, których jeszcze inaczej okazać nie potrafi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 26.08.05, 15:57 Mlody powiedzial po raz pierwszy jak mial 19 miesiecy. I ze zrozumieniem (Twoj tez skoro Cie przytula), moj sie w takich wypadkach wtula we mnie albo rzuca mi na szyje. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 27.08.05, 11:06 kokam cie bardzo dawno a nie kocham Cie pierwszy raz uslyszalam jakis miesiac temu, corka podslyszala jak dziewczynka mowi do swojej mamy, w zlosci to bylo, i nie musialam dlugo czekac, za trzy dni i ja uslyszalam. Miala wtedy dwa latka K Odpowiedz Link Zgłoś
dotima Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 27.08.05, 20:18 nie pamiętam kiedy usłyszałam to po raz pierwszy, ale zawsze sie wzruszam gdy to słyszę. Mati ma prawie 3 latka i na pewno rozumie co mówi bo tak sie wtedy przytula, że ... serduszko rośnie dzisiaj było: "tak baldzo cie kocham mamo". A "nie kocham" jeszcze nie powiedział - byłoby mi wtedy bardzo przykro, nawet gdybym to sobie tłumaczyła wielką złością itd. Odpowiedz Link Zgłoś
gismol77 Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 29.08.05, 22:21 moja córcia powiedziała "kokam" gdy miała 15 miesięcy, niedługo później na moje pytanie "lubisz mamę troszkę?" odpowiedziała ze słodką minką "kokam".cudne to było . teraz ma 19 miesięcy i mówi "mamusie kocham" Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Kiedy Wasze dzieci powiedziały "kocham cię" 29.08.05, 22:31 Moja pierwszy raz "kinkam" powiedziała ok 18 m-ca. Teraz ma 22 i mówi "kocham cię" lub samo "kocham" (czasem wyrwie jej sie kinkam). Wtula się we mnie, czasem znienacka mnie "dopadnie" i wyznaje swe uczucia Pozdrawiam, Aga Odpowiedz Link Zgłoś