Dodaj do ulubionych

ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do pracy

16.10.05, 22:04
czy brałyście urlop wychowawczy i na ile czasu?
Obserwuj wątek
    • aklekiel Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 07:23
      nie brałam urlopu wychowawczego. Adaś miał 6 m-cy jak poszłam do pracy. Ogólnie
      było i jest w porządku. Tylko brakuje mi czasu na "prowadzenie domu". Czas
      szybko leci. Pozdrawiam
    • awislow Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 07:52
      wracam w styczniu, Wiktor zacznie 8 miesiąc, ale pracuje na uczelni i tam jes 56
      dni urlopu ja miałam zaległego 54 dni z poprzednich lat, to z macierzynskim dalo
      te 7 miesiecy. Ale zostawilam sobie tylko chyba 4 dni. mam nadzieje, ze szef
      przymrozy oko i bede mogla choc 1 tydzien pobyc ze szkrabem w wakacje tym
      bardziej, ze we wrzesniu pewnie bede bronic doktorat.
      Ola
    • isa2 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:05
      9,5 m mial moj synek. Teraz ma 13,5 i musze przyznac, ze synus zniosl rozstanie
      bardzo dzielnie.
    • mama_maksa Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:45
      Maksio miał 10 m-cy. Nie miał żadnych problemów z rozstaniem, gorzej było ze
      mną. Opiekuje się nim moja mama.
    • agawa75 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:49
      a moj bedzie mial skonczone 5 m-cy. Wracam do pracy na poczatku grudnia.
      Zostalo mi juz tylko tydzien macierzynskiego sad( ale potem jeszcze caly urlop
      wypoczynkowy.
    • malizka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 10:00
      moja córeczka miała 5 miesięcy jak wróciłam do pracy(teraz ma 8 mies.). Ja cały
      czas przeżywam to strasznie, bo mam wrażenie że dziecko bardziej lgnie do
      teściowej, która się nią zajmuje 8 godzin dziennie. Jak bym mogła to wziełabym
      kilka miesięcy wychowawczego
      • milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:12
        moja tez bedzie miała około 5 miesiecy i póxniej ma sie zająć teściowa,
        osobiscie wolałabym sama, bo jak napisałaś może za bardzo się przyzwuczaic do
        teściowej
        • nataliamackowiak Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:15
          Moja Oliwka ma rok, jestem na wychowawczym i raczej tak będzie dopóki mała nie
          pójdzie za 2 lata do przedszkola. Nie mam wyjścia, bo nie mam z kim jej
          zostawić, a jak wezmę nianię i pójdę dp pracy, to strace zaiłek i nie zarobię
          tyle...
          Nataliasmile
    • annakg Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 10:07
      Mój synek bedzie miał 7 miesięcy (skończone)- wracam do pracy w styczniu ale tylko na pół etatu(w moim przypadku to tylko 10h), ale już się boję jak to bedzie!! Na razie zostawiałam Jeremiego tylko na parę godzin z mężem lub moją Mamą i jakoś sobie radzili. Trzymaj się!!
      • gabi1610 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 14:08
        Moja córeczka miała skończone 6 m-cy jak wróciłam do pracy, miałam wrażenie, że
        jej było wszystko jedno, czy jest ze mną czy ze swoim tatą, czy z babcią,... w
        każdym bądź razie nie było źle, utrudnieniem było dla mnie tylko ściąganie
        mleka w pracy jeszcze przez ok. 3 m-ce (bo chciałam, żeby była tylko na moim
        mleku, a nie na modyfikowanym), i do tej pory (wczoraj skończyła roczek) jak
        przyjdę do domu, to rzuca się na mniesmile)) i chce cycasmile)).
        Polecam, też skorzystanie z 60 dni opieki nad dzieckiem. Zaświadczenie wystawia
        lekarz, dziecko nie musi być chore, można dostać zaświadczenie również na
        zdrowe dziecko. Zasiłek opiekuńczy jest w całości finansowany przez ZUS (więc
        nie jest to obciążeniem finansowym dla pracodawcy) i wynosi 80 %
        wynagrodzenia. Ja dopiero teraz o tym się dowiedziałam, gdybym wcześniej
        wiedziała, że moja firma nie musi mi płacić za ten zasiłek to przedłużyłabym
        sobie pobyt z dzieckiem o conajmniej jeden miesiąc.
        Teraz czas płynie dużo szybciej, niż jak byłam w domu, ale jak się ma pomoc
        osób bliskich (mąż, rodzice) to można pogodzić pracę z macierzyństwem.
    • almerka1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 15:10
      Ja poszłam do pracy jak córka miala 2 latka, wcześniej nie pracowałam nigdzie,
      bo urodziłam ją na ostatnim roku studiów. Została z moimi rodzicami. Nie było
      tak źle, kilka razy dziennie rozmawiałyśmy przez telefon.
    • apax Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 17:39
      Przysługuje 60 dni opieki nad dzieckiem? Czy to jest zwykłe zwolnienie , płatne
      80%. Napiszcie cos więcej nigdy o tym nie słyszałam.
      • milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:15
        ja tez bie słyszałam o takim czymś, moze to zwolnienie w czasie choroby?
      • gabi1610 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 08:49
        Ja o tych dniach opieki nad dzieckiem też dowiedziałam się niedawno, i jak już
        pisałam żałuję, że nie wcześniej bo posiedziałabym z dzieckiem dłużej w domu.
        Powiedziała mi o tym na ostatniej wizycie lekarka pediatra,... że jak chcę to
        ona może mi wystawić zaświadczenie do opieki nad dzieckiem do 60 dni w roku
        kalendarzowym niezależnie od tego czy dziecko jest zdrowe czy chore. Czyli na
        zdrowe dziecko też lekarz powinien wystawić takie zaświadczenie na naszą
        prośbę, jeśli np. nie mamy je z kim zostawić,... choć nie wszyscy lekarze chcą
        ponoć wystawiać zaświadczenia na zdrowe dziecko (tak mi powiedziała ta lekarka)
        mimo , że powinni (kłania im się tutaj nieznajomość przepisów).
        Później wykonałam telefon do ZUS-u i powiedziano mi, że faktycznie na dziecko
        do 14 roku życia przysługuje te 60 dni (dziecko może być zdrowe lub chore),
        zaświadczenie to wystawia lekarz, opieka nad dzieckiem płatna jest 80% (całość
        płaci ZUS, a nie pracodawca), i nie wlicza się do 33 dni w ciągu roku, które
        dotyczą zachorowania pracownika. Zwolnienie lekarskie pracownika to jest
        zupełnie co innego, za pierwsze 33 dni takiego zwolnienia płaci pracodawca,
        później ZUS. Jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem to mowa tu o zasiłku
        opiekuńczym, który płaci ZUS. Są to dwa odrębne zagadnienia. Jak nie wierzycie
        to zadzwońcie do ZUS-u. Myślę, że warto z tego korzystać, żeby przedłużyć sobie
        pobyt z dzieckiem po krótkim uropie macierzyńskim, a także poźniej w trakcie
        roku.
        • kubek05 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 13:51
          Ja mam troche inne informacje na ten temat. Faktycznie przysługuje 60 dni
          opieki nad dzieckiem zdrowym do 8 r.ż. , a na dziecko chore do 14 r.ż.
          Jednak aby dostać opiekę na dziecko zdrowe muszą być spełnione warunki np.:
          nieprzewidziane zamknięcie żłobka, przedszkola; choroba matki - wtedy opiekę
          może dostać tato. Szczegółowe informacje na stronie www.zus.pl/swiadczenia
          (szukać inf o zasiłku opiekuńczym)
    • anndula Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 22:18
      Wróciłam do pracy zaraz po macierzyńskim w maju br roku. Na prośbę mojej
      dyrekcji zgodziłam się wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy w wakacje. Długo
      zastanawialiśmy sie z mężem co zroibić, ale zdecydowałam się na powrót..No i
      się opłacało- po 3 tygodniach dostałam awans i podwyżkę.

Na początku było strasznie, tzn. ja szlochałam a moja dzidzia uśmięchnieta od
      ucha do ucha (zaczęła wówczas 5 miesiąc).

Do dziś tak jest, że najgorzej jest w poniedziałek, po weekendzie... jadę do
      pracy opłakana, potem jakoś trzeba dać radęwink))

Po pracy biegnę do domku jak na skrzydłach!!

Pozdrawiam Wszystkichwink)))
      ania

Ps. Kiedyś czytałam, że dziecko+praca=wyrzuty sumienia; Ja określiłabym schemat
      nieco inaczej DZIECKO+PRACA= OGROMNA TĘSKNOTA. No cóż nikt nie mówił, że będzie
      łatwo...
      • ewcialinka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 08:54
        u mnie nie ma kto zostac z dzieckiem.najlepiej jakby mam zostawała ale
        pracuje.zaraiam 600 zł wiec nie opłaca mi sie wynajmowac opiekunki i oddawac
        jej całą pensję.Adrianek ma 9.5 miesiąca i wciąż razem w domciu
    • blanik Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 10:53
      No to ja chyba pobije rekord. Mala miala 6 tygodni jak wrocilam do pracy, nie
      bylo innego wyjscia, ale za to dzisiaj ma prawie 11 miesiecy a ja wciaz nie
      wrocilam do pracy jak przed ciaza, czyli na pelna ilosc godzin. Najpierw szlam
      na 2 godziny, potem na 3, 4 i tak dalej, teraz jest 6. Z mala zostala niania,
      zzyly sie ze soba. Sama wybralam taki uklad, wolalam to niz po 4 miesiacach
      zniknac z domu na caly dzien, takie stopniowe wydluzanie nieobecnosci mamy
      wydaje mi sie lagodniejsze. Aha i dodam ze od poczatku szef nic nie potracil mi
      z pensji, bez wzgledu na to czy pracowalam 2 czy 6 godzin.
      • lolita27 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 12:33
        Moja coreczka ma mieisac i tez mam problem czy wrocic czy zostac z Malutka,
        wiadomo kazdy dzen z nia sie liczy, ale z jednej wyplaty ciezko. Dochodze do
        wniosku, ze chociaz 3 miesiace wychowawczego, to zawsze troszke wiecej czasu z
        nia, tym badziej ze nikt z rodziny z nia nie zostanie, i tzreba bedzie wziasc
        niane, ktora pochlonie pewnie polowe moich dochodow. Moze ewentualnie pomysle o
        tym opiekunczym. pozdrawiam
    • cholmin Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 16:27
      Maciuś miał 5,5 mca. Jest ok, czas wykorzystywany co do minuty, no bo tak go
      mało... pozdrawiam, Iza
      • asialub1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 18:15
        Małemu brakowło tygodnia do piatego miesiąca. Opiekowała sie nim babcia. jak
        skonczył rok poszedł do żłobka.
    • malwisienia Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 19:14
      3 miesiące
      • alinaw1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 11:35
        Teraz jest taka tendencja, że mamy szybkao wracają do pracy. Najczęściej słyszę
        usprawiedliwienia: Takie czasy. A ja myślę sobie, że takie czasy, jacy ludzie.
        Konsumpcyjny styl życia, oddawanie czci złotemu cielcowi, co dzisiaj znaczy po
        prostu KASA, marzenia o karierze, awansie, chęć bycia lepszym od faceta (skoro
        on pracuje i zarabia dlaczego nie ja?) powodują, że rola macierzyństwa
        sprowadza się do opieki pierwsze 4 miesiące, a potem to już tylko weekendowe
        matkowanie z babciami, niańkami i opiekunkami tudzież żłobkiem w tle. To są
        moje takie dywagacje, na które oburzą się tu zapracowane mamy. Żeby więc nie
        było tekstów: "pewnie cię stać na urlop wychowawczy" odpowiadam: Nie mam dobrze
        zarabiającego męża, nie mam nawet samochodu, ani nie jestem młodą kobietą,
        przed którom otwarte wszystkie drzwi firm. Za to mam 2 wspaniałych dzieci. A w
        wychowaniu nie posługuję się kalkulatorem ale trochę innym spojrzeniem na
        życie.A to, że skończyłam 2 fakultety, potem studia podyplomowe, potem trochę
        fajnej pracy- wcale nie kwalifikuje mnie do odkładania dzieci na bok w trosce o
        dobra doczesne. Mama na wychowawczym
        • malwisienia Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 19:27
          nie krój każdego swoją miarą, opieka nad niemowlakiem to ciężka tyra i nie
          każdy się w tym realizuje, ja oficjalnie przyznaję, że wróciłam do pracy nie
          tylko z powodu pieniędzy, ale przez wzgląd na swoje zdrowie psychiczne i
          zrobiłam to po 3 miesiącach a nie po tygodniu tylko dlatego, że obligował mnie
          do tego kodeks pracy;
          nie lubię małych dzieci, nie bawi mnie opieka na nimi i niecierpiliwe czekam aż
          moja córka zacznie być bardziej rozumna;
          zaraz się posypią uwagi:to po co ci dziecko? otóż dziecko nie ogranicza się
          tylko do niemowlaka, ten okres po prostu przeczekam zaciskając zęby i zacznę
          się cieszyć macierzyństwem dopiero wtedy jak będę mogła przeczytać mojemu
          dziecku książkę lub nauczyć ją jeździć na nartach
    • muuunia Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 11:40
      6
    • honda1998 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 12:37
      Po czterech miesiącach. I nie mam wyrzutów sumienia. Mały został z babcią a
      ja poszłam do pracy. Lubię moja pracę i nie chciałabym jej stracić. Ja jestem
      ta mamą , która nie koniecznie spełnia się w domu przy dzieiciach. I żeby nie
      było afery. Bardzo kocham moje dzieci. Po pracy spędzam z nimi cały swój wolny
      czas również w weekendy. Taki model wybrałam.

pozdrawiam,
    • uszatkowa Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 14:07
      moja bedzie miała 5 miesiecy jak pójde do pracy
    • ania.silenter obie córki ok. 5 miesięcy n/t 19.10.05, 15:58

• koko8 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 16:12
      5,5 mies
    • annab11 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 17:53
      5,5 miesiąca
    • milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:40
      ia co z godziną przysługujacą na karmirnie? wychodziłyscie wcześniej?
    • aluc Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:42
      ze starszym - jak miał 10 miesięcy
      z młodszym - nadal nie pracuję (ma 9,5 miesiąca), nie mam zamiaru wracać do
      pracy na etacie w ciągu najbliższych kilku lat
    • zona_mi Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:55
      Martyna miała cztery i pół roku, była już po roku przedszkola.
      Teraz jestem na trzyletnim bezpłatnym urlopie wychowawczym.
      Nie wrócę do pracy dopóki nie zmusi mnie do tego sytuacja finansowa.
      O ile będę miała dokąd wrócić.
    • uszatkowa a co z godzinami nadliczbowymi 22.10.05, 11:39
      czy matki karmiące mogą przesiadywać po godzinach
    • magdek2 6 miesięcy skończone 23.10.05, 16:31

• peggy1 Re:niecale 3 miesiace 23.10.05, 17:03
        mial niecale 3 miechy ja wrocilam na studia. Rozstanie zniosl dobrze. teraz (15
        miesiecy) jest gorzej bo czasami rozpacza. ale zdarza mu sie t glownie po
        weekendzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka