milka-krowka 16.10.05, 22:04 czy brałyście urlop wychowawczy i na ile czasu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aklekiel Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 07:23 nie brałam urlopu wychowawczego. Adaś miał 6 m-cy jak poszłam do pracy. Ogólnie było i jest w porządku. Tylko brakuje mi czasu na "prowadzenie domu". Czas szybko leci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
awislow Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 07:52 wracam w styczniu, Wiktor zacznie 8 miesiąc, ale pracuje na uczelni i tam jes 56 dni urlopu ja miałam zaległego 54 dni z poprzednich lat, to z macierzynskim dalo te 7 miesiecy. Ale zostawilam sobie tylko chyba 4 dni. mam nadzieje, ze szef przymrozy oko i bede mogla choc 1 tydzien pobyc ze szkrabem w wakacje tym bardziej, ze we wrzesniu pewnie bede bronic doktorat. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
isa2 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:05 9,5 m mial moj synek. Teraz ma 13,5 i musze przyznac, ze synus zniosl rozstanie bardzo dzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maksa Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:45 Maksio miał 10 m-cy. Nie miał żadnych problemów z rozstaniem, gorzej było ze mną. Opiekuje się nim moja mama. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa75 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 09:49 a moj bedzie mial skonczone 5 m-cy. Wracam do pracy na poczatku grudnia. Zostalo mi juz tylko tydzien macierzynskiego ( ale potem jeszcze caly urlop wypoczynkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
malizka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 10:00 moja córeczka miała 5 miesięcy jak wróciłam do pracy(teraz ma 8 mies.). Ja cały czas przeżywam to strasznie, bo mam wrażenie że dziecko bardziej lgnie do teściowej, która się nią zajmuje 8 godzin dziennie. Jak bym mogła to wziełabym kilka miesięcy wychowawczego Odpowiedz Link Zgłoś
milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:12 moja tez bedzie miała około 5 miesiecy i póxniej ma sie zająć teściowa, osobiscie wolałabym sama, bo jak napisałaś może za bardzo się przyzwuczaic do teściowej Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:15 Moja Oliwka ma rok, jestem na wychowawczym i raczej tak będzie dopóki mała nie pójdzie za 2 lata do przedszkola. Nie mam wyjścia, bo nie mam z kim jej zostawić, a jak wezmę nianię i pójdę dp pracy, to strace zaiłek i nie zarobię tyle... Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
annakg Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 10:07 Mój synek bedzie miał 7 miesięcy (skończone)- wracam do pracy w styczniu ale tylko na pół etatu(w moim przypadku to tylko 10h), ale już się boję jak to bedzie!! Na razie zostawiałam Jeremiego tylko na parę godzin z mężem lub moją Mamą i jakoś sobie radzili. Trzymaj się!! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1610 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 14:08 Moja córeczka miała skończone 6 m-cy jak wróciłam do pracy, miałam wrażenie, że jej było wszystko jedno, czy jest ze mną czy ze swoim tatą, czy z babcią,... w każdym bądź razie nie było źle, utrudnieniem było dla mnie tylko ściąganie mleka w pracy jeszcze przez ok. 3 m-ce (bo chciałam, żeby była tylko na moim mleku, a nie na modyfikowanym), i do tej pory (wczoraj skończyła roczek) jak przyjdę do domu, to rzuca się na mnie)) i chce cyca)). Polecam, też skorzystanie z 60 dni opieki nad dzieckiem. Zaświadczenie wystawia lekarz, dziecko nie musi być chore, można dostać zaświadczenie również na zdrowe dziecko. Zasiłek opiekuńczy jest w całości finansowany przez ZUS (więc nie jest to obciążeniem finansowym dla pracodawcy) i wynosi 80 % wynagrodzenia. Ja dopiero teraz o tym się dowiedziałam, gdybym wcześniej wiedziała, że moja firma nie musi mi płacić za ten zasiłek to przedłużyłabym sobie pobyt z dzieckiem o conajmniej jeden miesiąc. Teraz czas płynie dużo szybciej, niż jak byłam w domu, ale jak się ma pomoc osób bliskich (mąż, rodzice) to można pogodzić pracę z macierzyństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
almerka1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 15:10 Ja poszłam do pracy jak córka miala 2 latka, wcześniej nie pracowałam nigdzie, bo urodziłam ją na ostatnim roku studiów. Została z moimi rodzicami. Nie było tak źle, kilka razy dziennie rozmawiałyśmy przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
apax Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 17:39 Przysługuje 60 dni opieki nad dzieckiem? Czy to jest zwykłe zwolnienie , płatne 80%. Napiszcie cos więcej nigdy o tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 19:15 ja tez bie słyszałam o takim czymś, moze to zwolnienie w czasie choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi1610 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 08:49 Ja o tych dniach opieki nad dzieckiem też dowiedziałam się niedawno, i jak już pisałam żałuję, że nie wcześniej bo posiedziałabym z dzieckiem dłużej w domu. Powiedziała mi o tym na ostatniej wizycie lekarka pediatra,... że jak chcę to ona może mi wystawić zaświadczenie do opieki nad dzieckiem do 60 dni w roku kalendarzowym niezależnie od tego czy dziecko jest zdrowe czy chore. Czyli na zdrowe dziecko też lekarz powinien wystawić takie zaświadczenie na naszą prośbę, jeśli np. nie mamy je z kim zostawić,... choć nie wszyscy lekarze chcą ponoć wystawiać zaświadczenia na zdrowe dziecko (tak mi powiedziała ta lekarka) mimo , że powinni (kłania im się tutaj nieznajomość przepisów). Później wykonałam telefon do ZUS-u i powiedziano mi, że faktycznie na dziecko do 14 roku życia przysługuje te 60 dni (dziecko może być zdrowe lub chore), zaświadczenie to wystawia lekarz, opieka nad dzieckiem płatna jest 80% (całość płaci ZUS, a nie pracodawca), i nie wlicza się do 33 dni w ciągu roku, które dotyczą zachorowania pracownika. Zwolnienie lekarskie pracownika to jest zupełnie co innego, za pierwsze 33 dni takiego zwolnienia płaci pracodawca, później ZUS. Jeśli chodzi o opiekę nad dzieckiem to mowa tu o zasiłku opiekuńczym, który płaci ZUS. Są to dwa odrębne zagadnienia. Jak nie wierzycie to zadzwońcie do ZUS-u. Myślę, że warto z tego korzystać, żeby przedłużyć sobie pobyt z dzieckiem po krótkim uropie macierzyńskim, a także poźniej w trakcie roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek05 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 13:51 Ja mam troche inne informacje na ten temat. Faktycznie przysługuje 60 dni opieki nad dzieckiem zdrowym do 8 r.ż. , a na dziecko chore do 14 r.ż. Jednak aby dostać opiekę na dziecko zdrowe muszą być spełnione warunki np.: nieprzewidziane zamknięcie żłobka, przedszkola; choroba matki - wtedy opiekę może dostać tato. Szczegółowe informacje na stronie www.zus.pl/swiadczenia (szukać inf o zasiłku opiekuńczym) Odpowiedz Link Zgłoś
anndula Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 17.10.05, 22:18 Wróciłam do pracy zaraz po macierzyńskim w maju br roku. Na prośbę mojej dyrekcji zgodziłam się wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy w wakacje. Długo zastanawialiśmy sie z mężem co zroibić, ale zdecydowałam się na powrót..No i się opłacało- po 3 tygodniach dostałam awans i podwyżkę. Na początku było strasznie, tzn. ja szlochałam a moja dzidzia uśmięchnieta od ucha do ucha (zaczęła wówczas 5 miesiąc). Do dziś tak jest, że najgorzej jest w poniedziałek, po weekendzie... jadę do pracy opłakana, potem jakoś trzeba dać radę)) Po pracy biegnę do domku jak na skrzydłach!! Pozdrawiam Wszystkich))) ania Ps. Kiedyś czytałam, że dziecko+praca=wyrzuty sumienia; Ja określiłabym schemat nieco inaczej DZIECKO+PRACA= OGROMNA TĘSKNOTA. No cóż nikt nie mówił, że będzie łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
ewcialinka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 08:54 u mnie nie ma kto zostac z dzieckiem.najlepiej jakby mam zostawała ale pracuje.zaraiam 600 zł wiec nie opłaca mi sie wynajmowac opiekunki i oddawac jej całą pensję.Adrianek ma 9.5 miesiąca i wciąż razem w domciu Odpowiedz Link Zgłoś
blanik Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 10:53 No to ja chyba pobije rekord. Mala miala 6 tygodni jak wrocilam do pracy, nie bylo innego wyjscia, ale za to dzisiaj ma prawie 11 miesiecy a ja wciaz nie wrocilam do pracy jak przed ciaza, czyli na pelna ilosc godzin. Najpierw szlam na 2 godziny, potem na 3, 4 i tak dalej, teraz jest 6. Z mala zostala niania, zzyly sie ze soba. Sama wybralam taki uklad, wolalam to niz po 4 miesiacach zniknac z domu na caly dzien, takie stopniowe wydluzanie nieobecnosci mamy wydaje mi sie lagodniejsze. Aha i dodam ze od poczatku szef nic nie potracil mi z pensji, bez wzgledu na to czy pracowalam 2 czy 6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
lolita27 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 12:33 Moja coreczka ma mieisac i tez mam problem czy wrocic czy zostac z Malutka, wiadomo kazdy dzen z nia sie liczy, ale z jednej wyplaty ciezko. Dochodze do wniosku, ze chociaz 3 miesiace wychowawczego, to zawsze troszke wiecej czasu z nia, tym badziej ze nikt z rodziny z nia nie zostanie, i tzreba bedzie wziasc niane, ktora pochlonie pewnie polowe moich dochodow. Moze ewentualnie pomysle o tym opiekunczym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cholmin Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 16:27 Maciuś miał 5,5 mca. Jest ok, czas wykorzystywany co do minuty, no bo tak go mało... pozdrawiam, Iza Odpowiedz Link Zgłoś
asialub1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 18:15 Małemu brakowło tygodnia do piatego miesiąca. Opiekowała sie nim babcia. jak skonczył rok poszedł do żłobka. Odpowiedz Link Zgłoś
malwisienia Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 18.10.05, 19:14 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
alinaw1 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 11:35 Teraz jest taka tendencja, że mamy szybkao wracają do pracy. Najczęściej słyszę usprawiedliwienia: Takie czasy. A ja myślę sobie, że takie czasy, jacy ludzie. Konsumpcyjny styl życia, oddawanie czci złotemu cielcowi, co dzisiaj znaczy po prostu KASA, marzenia o karierze, awansie, chęć bycia lepszym od faceta (skoro on pracuje i zarabia dlaczego nie ja?) powodują, że rola macierzyństwa sprowadza się do opieki pierwsze 4 miesiące, a potem to już tylko weekendowe matkowanie z babciami, niańkami i opiekunkami tudzież żłobkiem w tle. To są moje takie dywagacje, na które oburzą się tu zapracowane mamy. Żeby więc nie było tekstów: "pewnie cię stać na urlop wychowawczy" odpowiadam: Nie mam dobrze zarabiającego męża, nie mam nawet samochodu, ani nie jestem młodą kobietą, przed którom otwarte wszystkie drzwi firm. Za to mam 2 wspaniałych dzieci. A w wychowaniu nie posługuję się kalkulatorem ale trochę innym spojrzeniem na życie.A to, że skończyłam 2 fakultety, potem studia podyplomowe, potem trochę fajnej pracy- wcale nie kwalifikuje mnie do odkładania dzieci na bok w trosce o dobra doczesne. Mama na wychowawczym Odpowiedz Link Zgłoś
malwisienia Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 19:27 nie krój każdego swoją miarą, opieka nad niemowlakiem to ciężka tyra i nie każdy się w tym realizuje, ja oficjalnie przyznaję, że wróciłam do pracy nie tylko z powodu pieniędzy, ale przez wzgląd na swoje zdrowie psychiczne i zrobiłam to po 3 miesiącach a nie po tygodniu tylko dlatego, że obligował mnie do tego kodeks pracy; nie lubię małych dzieci, nie bawi mnie opieka na nimi i niecierpiliwe czekam aż moja córka zacznie być bardziej rozumna; zaraz się posypią uwagi:to po co ci dziecko? otóż dziecko nie ogranicza się tylko do niemowlaka, ten okres po prostu przeczekam zaciskając zęby i zacznę się cieszyć macierzyństwem dopiero wtedy jak będę mogła przeczytać mojemu dziecku książkę lub nauczyć ją jeździć na nartach Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 12:37 Po czterech miesiącach. I nie mam wyrzutów sumienia. Mały został z babcią a ja poszłam do pracy. Lubię moja pracę i nie chciałabym jej stracić. Ja jestem ta mamą , która nie koniecznie spełnia się w domu przy dzieiciach. I żeby nie było afery. Bardzo kocham moje dzieci. Po pracy spędzam z nimi cały swój wolny czas również w weekendy. Taki model wybrałam. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
uszatkowa Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 14:07 moja bedzie miała 5 miesiecy jak pójde do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 19.10.05, 17:53 5,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
milka-krowka Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:40 ia co z godziną przysługujacą na karmirnie? wychodziłyscie wcześniej? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:42 ze starszym - jak miał 10 miesięcy z młodszym - nadal nie pracuję (ma 9,5 miesiąca), nie mam zamiaru wracać do pracy na etacie w ciągu najbliższych kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: ile miesiecy miały dziecie jak poszłyscie do 20.10.05, 17:55 Martyna miała cztery i pół roku, była już po roku przedszkola. Teraz jestem na trzyletnim bezpłatnym urlopie wychowawczym. Nie wrócę do pracy dopóki nie zmusi mnie do tego sytuacja finansowa. O ile będę miała dokąd wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
uszatkowa a co z godzinami nadliczbowymi 22.10.05, 11:39 czy matki karmiące mogą przesiadywać po godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
peggy1 Re:niecale 3 miesiace 23.10.05, 17:03 mial niecale 3 miechy ja wrocilam na studia. Rozstanie zniosl dobrze. teraz (15 miesiecy) jest gorzej bo czasami rozpacza. ale zdarza mu sie t glownie po weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś