hanka_79 17.10.05, 15:17 Szukam informacji na temat tego święta w różnych krajach, ale nigdzie nic nie ma na temat Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 18:13 hanka_79 napisała: > Szukam informacji na temat tego święta w różnych krajach, ale nigdzie nic nie > ma na temat Rosji. Wiem że na Białorusi napewno. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 19:23 A co to jest - Święto Zmarłych? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: Do 18_lipcowa 17.10.05, 21:53 Dzięki za odpowiedź. Jeśli wiesz coś więcej- czy mogłabyś napisać. Niestety z tego co znalazłam w necie wynika, że to bardziej Polacy na Litwie czy Białorusi obchodzą to święto (albo może ja nie znalazłam tego czego szukałam). Może masz jakieś dokładne informacje na ten temat- będę wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 23:26 Co dokładnie chcesz wiedzieć? Czy (i kiedy) Rosjanie czczą zmarłych? Czy prawosławie ma Dzień Zaduszny? Czy katolicy w Rosji w Dniu Zadusznym chodzą na groby? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 23:56 Chcę wiedzieć kiedy, jak i czy w ogóle obchodzi się tam takie święto jak "nasze" Wszystkich Świętych. Od kiedy i skąd się wywodzi itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 07:52 Tak, obchodzą. Prawosławne święto zwane jest u nich "dziedy" (деды. U nas to święto zadumy, modlitwy, skupienia. U nich - bierze się jadło, picie - nawet procentowe, idzie na groby i symbolicznie "ucztuje" razem ze zmarłym (jedzą i piją przy grobach wspominając zmarłego). Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 09:51 Natiz, wiesz może, kiedy jest to święto? Tzn. kiedy prawosławni idą na te groby? Odpowiedz Link Zgłoś
natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 10:07 W tej chwili nie pamiętam, ale dowiem się - napiszę maila do przyjaciółki z tamtych terenów. Wkrótce sie odezwę. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 10:09 Zaciekawił mnie ten temat, więc trochę poszperałam. Tyle udało mi się znaleźć na temat czczenia zmarłych w prawosławiu: "W kościele prawosławnym Dzień Wszystkich Świętych to po prostu święto Wszystkich Świętych. Prawosławni czczą pamięć zmarłych przodków wiele razy w roku W okresie Wielkiego Postu obchodzi się cztery tzw. Soboty Rodzicielskie. Wbrew nazwie nie są poświęcone tylko pamięci rodziców, lecz wszystkich przodków. Siedem sobót w roku poświęca się na tzw. Wspominki. Największe jednak święto, w którym prawosławni wspominają swych przodków to Radonica, przypadająca we wtorek w tydzień po Wielkiej Nocy (a więc inaczej niż u grekokatolików). Jak sama nazwa wskazuje, jest to święto radości. Radości ze Zmartwychwstania Chrystusa, w którym uczestniczyć będą wszyscy zmarli. Żyjący idą na cmentarz, by podzielić się Dobrą Nowiną z tymi, którzy odeszli". Cyt. z: www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/lemkowie/religia/zaduszki Dziady to zwyczaj jeszcze przedchrześcijański. A Zaduszek w "naszym" rozumieniu w prawosławiu nie ma i być nie może z uwagi na "brak" czyśćca w tejże religii. Czyli, reasumując, prawosłani czczą umarłych, ale inaczej niż katolicy. Dzień Wszystkich Świętych jest, ale jest tylko Dniem Wszystkich Świętych i nie ma nic wspólnego z "naszymi" Zaduszkami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 11:04 Ja z obserwacji opisuję - naocznie sie przekonałam. I na pewno potocznie mówili o tym święcie "dziedy". Udokładnię jak otrzymam dokładniejsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_79 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 16:10 Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Natiz- jeśli będziesz miała coś jeszcze na ten temat, to napisz- z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
asia710 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 20:40 Nie wiem jak jest w Rosji (chetnie sie dowiem), wiem ze nie wszyscy prawoslawni swietuja Dziady, jest to zwyczaj regionalny. No i najciekawszy, wg mnie na Bialorusi. Zwyczaj zanoszenia jedzenia na groby wywodzi sie z czasow poganskich. W okolicach Minskach widzialam nawet stoly na cmentarzach, ustawionych tam na stale. Trunki mocniejsze.... to jak w filmach Kusturicy - mozesz zobaczyc ludzi wylewajacych alkohol na ziemie... No i 2 listopada (nie 1) jest oficjalnym dniem wolnym od pracy (na Bialorusi)i tak sie wlasnie nazywa "swieto dziady". Mysle, ze duzo informacji o Dziadach znajdziesz na stronach sejnenskiej organizacji Pogranicze.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_edytam Prawosławne Zaduszki 19.10.05, 13:36 Wydaje mi się, że chciałaś się dowiedzieć czegoś na temat Prawosławnych Zaduszek, myślę, że najlepiej dowiedzieć się u źródeł, więc gorąco zachęcam do przeczytania artykułu: www.cerkiew.pl/prawoslawie/text.php?id=86 Jeśli chodzi o modlitwę za zmarłych, czy święcenie grobów - to zależy także od lokalnych tradycji, oraz od samych parafian - tzn. jeśli chcą i proszą, by ksiądz prawosławny odprawił mszę za zmarłych (tzw. panichida), czy pomodlił się nad grobem - to on to robi. W Kościele Rzymsko-Katolickim szczególnym dniem jest 1 listopad, kiedy to modli się za zmarłych, natomiast w Kościele Prawosławnym takich dni jest wiele w ciągu roku, z tego co wiem, w związku z tym, iż taka jest tradycja naszego kraju, wielu prawosławnych także 1 listopada odwiedza groby swoich bliskich, więc i wielu księży prawosławnych jest wyznaczonych w tym dniu do modlitwy na prawosławnych cmentarzach. Odpowiedz Link Zgłoś
edziecko_edytam Cmentarz Prawosławny na Woli 19.10.05, 13:51 dodam jeszcze (mam nadzieję, że to kiedyś pokażą w TVP), bo ta tradycja już trwa wiele lat: Cmentarz Prawosławny na Woli - na cmentarzu tym jest pochowanych również wielu ludzi wyznania katolickiego, tradycją jest, że 1- go listopada z cerkwi wychodzi procesja z księdzem prawosławnym na czele, a z katolickiego kościoła obok (Św. Wawrzyńca) wychodzi procesja z księdzem katolickim Obie procesje się łączą i są mówione modlitwy: na zmianę raz prawosławna, raz katolicka, chór przyśpiewuje i księża obu wyznań święcą na zmianę groby. Procesja idzie główną aleją cmentarza. To piękna tradycja, pięknie pokazuje, jak oba wyznania razem modlą się za zmarłych i jaki to piękny przykład tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś