Dodaj do ulubionych

Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych?

17.10.05, 15:17
Szukam informacji na temat tego święta w różnych krajach, ale nigdzie nic nie
ma na temat Rosji.
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 18:13
      hanka_79 napisała:

> Szukam informacji na temat tego święta w różnych krajach, ale nigdzie nic nie
      > ma na temat Rosji.

Wiem że na Białorusi napewno.
    • sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 19:23
      A co to jest - Święto Zmarłych?
      • hanka_79 Re: Do 18_lipcowa 17.10.05, 21:53
        Dzięki za odpowiedź. Jeśli wiesz coś więcej- czy mogłabyś napisać. Niestety z
        tego co znalazłam w necie wynika, że to bardziej Polacy na Litwie czy Białorusi
        obchodzą to święto (albo może ja nie znalazłam tego czego szukałam). Może masz
        jakieś dokładne informacje na ten temat- będę wdzięczna.
    • sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 23:26
      Co dokładnie chcesz wiedzieć? Czy (i kiedy) Rosjanie czczą zmarłych? Czy
      prawosławie ma Dzień Zaduszny? Czy katolicy w Rosji w Dniu Zadusznym chodzą na
      groby?
      • hanka_79 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 17.10.05, 23:56
        Chcę wiedzieć kiedy, jak i czy w ogóle obchodzi się tam takie święto
        jak "nasze" Wszystkich Świętych. Od kiedy i skąd się wywodzi itp, itd.
        • natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 07:52
          Tak, obchodzą. Prawosławne święto zwane jest u nich "dziedy" (дедыwink. U nas to
          święto zadumy, modlitwy, skupienia. U nich - bierze się jadło, picie - nawet
          procentowe, idzie na groby i symbolicznie "ucztuje" razem ze zmarłym (jedzą i
          piją przy grobach wspominając zmarłego).
          • sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 09:51
            Natiz, wiesz może, kiedy jest to święto? Tzn. kiedy prawosławni idą na te groby?
            • natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 10:07
              W tej chwili nie pamiętam, ale dowiem się - napiszę maila do przyjaciółki z
              tamtych terenów. Wkrótce sie odezwę.
    • sweet.joan Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 10:09
      Zaciekawił mnie ten temat, więc trochę poszperałam.
      Tyle udało mi się znaleźć na temat czczenia zmarłych w prawosławiu:
      "W kościele prawosławnym Dzień Wszystkich Świętych to po prostu święto
      Wszystkich Świętych. Prawosławni czczą pamięć zmarłych przodków wiele razy w roku
      W okresie Wielkiego Postu obchodzi się cztery tzw. Soboty Rodzicielskie. Wbrew
      nazwie nie są poświęcone tylko pamięci rodziców, lecz wszystkich przodków.
      Siedem sobót w roku poświęca się na tzw. Wspominki.
      Największe jednak święto, w którym prawosławni wspominają swych przodków to
      Radonica, przypadająca we wtorek w tydzień po Wielkiej Nocy (a więc inaczej niż
      u grekokatolików). Jak sama nazwa wskazuje, jest to święto radości. Radości ze
      Zmartwychwstania Chrystusa, w którym uczestniczyć będą wszyscy zmarli. Żyjący
      idą na cmentarz, by podzielić się Dobrą Nowiną z tymi, którzy odeszli".
      Cyt. z: www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/lemkowie/religia/zaduszki
      Dziady to zwyczaj jeszcze przedchrześcijański.
      A Zaduszek w "naszym" rozumieniu w prawosławiu nie ma i być nie może z uwagi na
      "brak" czyśćca w tejże religii.
      Czyli, reasumując, prawosłani czczą umarłych, ale inaczej niż katolicy.
      Dzień Wszystkich Świętych jest, ale jest tylko Dniem Wszystkich Świętych i nie
      ma nic wspólnego z "naszymi" Zaduszkami.
      Pozdrawiam
      • natiz Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 11:04
        Ja z obserwacji opisuję - naocznie sie przekonałam. I na pewno potocznie mówili
        o tym święcie "dziedy". Udokładnię jak otrzymam dokładniejsze informacje.
        • hanka_79 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 16:10
          Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Natiz- jeśli będziesz miała coś
          jeszcze na ten temat, to napisz- z góry dziękuję.
    • asia710 Re: Czy w Rosji obchodzi się Święto Zmarłych? 18.10.05, 20:40
      Nie wiem jak jest w Rosji (chetnie sie dowiem), wiem ze nie wszyscy prawoslawni
      swietuja Dziady, jest to zwyczaj regionalny. No i najciekawszy, wg mnie na
      Bialorusi. Zwyczaj zanoszenia jedzenia na groby wywodzi sie z czasow
      poganskich. W okolicach Minskach widzialam nawet stoly na cmentarzach,
      ustawionych tam na stale. Trunki mocniejsze.... to jak w filmach Kusturicy -
      mozesz zobaczyc ludzi wylewajacych alkohol na ziemie... No i 2 listopada (nie
      1) jest oficjalnym dniem wolnym od pracy (na Bialorusi)i tak sie wlasnie
      nazywa "swieto dziady".
      Mysle, ze duzo informacji o Dziadach znajdziesz na stronach sejnenskiej
      organizacji Pogranicze.pozdrawiam
    • edziecko_edytam Prawosławne Zaduszki 19.10.05, 13:36
      Wydaje mi się, że chciałaś się dowiedzieć czegoś na temat Prawosławnych
      Zaduszek,
      myślę, że najlepiej dowiedzieć się u źródeł, więc gorąco zachęcam do
      przeczytania artykułu:
      www.cerkiew.pl/prawoslawie/text.php?id=86

Jeśli chodzi o modlitwę za zmarłych, czy święcenie grobów - to zależy także od
      lokalnych tradycji, oraz od samych parafian - tzn. jeśli chcą i proszą, by
      ksiądz prawosławny odprawił mszę za zmarłych (tzw. panichida), czy pomodlił się
      nad grobem - to on to robi.

W Kościele Rzymsko-Katolickim szczególnym dniem jest 1 listopad, kiedy to modli
      się za zmarłych, natomiast w Kościele Prawosławnym takich dni jest wiele w
      ciągu roku,
      z tego co wiem, w związku z tym, iż taka jest tradycja naszego kraju, wielu
      prawosławnych także 1 listopada odwiedza groby swoich bliskich, więc i wielu
      księży prawosławnych jest wyznaczonych w tym dniu do modlitwy na prawosławnych
      cmentarzach.
      • edziecko_edytam Cmentarz Prawosławny na Woli 19.10.05, 13:51

dodam jeszcze (mam nadzieję, że to kiedyś pokażą w TVP), bo ta tradycja już
        trwa wiele lat:
        Cmentarz Prawosławny na Woli - na cmentarzu tym jest pochowanych również
        wielu ludzi wyznania katolickiego,
        tradycją jest, że 1- go listopada z cerkwi wychodzi procesja z księdzem
        prawosławnym na czele, a z katolickiego kościoła obok (Św. Wawrzyńca) wychodzi
        procesja z księdzem katolickim
        Obie procesje się łączą i są mówione modlitwy: na zmianę raz prawosławna, raz
        katolicka, chór przyśpiewuje i księża obu wyznań święcą na zmianę groby.
        Procesja idzie główną aleją cmentarza.

To piękna tradycja, pięknie pokazuje, jak oba wyznania razem modlą się za
        zmarłych i jaki to piękny przykład tolerancji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka