Dodaj do ulubionych

znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-(

27.10.05, 09:25
Dzis rano w TV podali, ze przyczyną śmierci Mateuszka (tego ze zdjeć) nie
była bakteria we krwi, ale... poważne uszkodzenia narządów wewnętrznych!!!
Czyli to te pielęgniarki zabiły maluszka wyjmując go z inkubatira!!! Gdyby
nie ich sadystyczne zachowanie, chłopczyk by żył. Boże, nie wiem, co bym
zrobiła na miejscu rodziców Mateuszka... Sama mam dziewczynkę, którą
urodziłam w sierpniu. Na szczęście Zuzia nie musiała przebywać w inkubatorze.
Wyobraźcie sobie, co czuja teraz rodzice dzieci, które były leczone w tym
samym szpitalu i zmarły... Brak mi słów...

Zapalmy lampkę Aniołkowi Mateuszkowi, teraz juz nikt nie zrobi mu krzywdy..

(*) (*) (*)

Aga i Zuzia (2 miesiące)
Obserwuj wątek
    • mama.tadka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 09:36
      (*)
      • iwonkafi Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:10

• mruwa9 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 09:41
      agakapalka napisała:

> Dzis rano w TV podali, ze przyczyną śmierci Mateuszka (tego ze zdjeć) nie
      > była bakteria we krwi, ale... poważne uszkodzenia narządów wewnętrznych!!!
      > Czyli to te pielęgniarki zabiły maluszka wyjmując go z inkubatira!!! Gdyby
      > nie ich sadystyczne zachowanie, chłopczyk by żył.

latwo Ci przychodzi diagnostyka medyczna: jestes biegla?
      • mufka51 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 09:47
        Ooooo,następny ekspert na forum.....
        • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 09:53
          podałam tylko to, co mówili w TV. A skad dziecko, ktore leży w inkubatorze
          mogloby mieć obrażenia wewnętrzne? Czyżbyście broniły tych pielegniarek? A moze
          rodzinka, co?
          • mufka51 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:00
            Coś bym ci odpisała,ale mamusia mnie kultury nauczyła.
    • 18_lipcowa Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 09:52
      Ty ale nadal pytam - skąd wiesz że to one mu te narządy uszkodziły?
      Może urodził się w takim stanie?
      Dzieck zmarło, było wcześniakiem - teraz szukają winnego. A może one nie
      spowodowały śmierci. Oczywiście - mogły - ale nie musiały.
      • mruwa9 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:02
        uszkodzenia narzadow wewnetrznych sa u wczesniakow najczesciej efektem
        niedojrzalosci do zycia pozamacicznego, do diety doustnej, efektem przebytych
        infekcji- tych wewnatrzmacicznych i nabytych w szpitalu, itd. A nie efektem
        przemocy i urazu mechanicznego. Pielegniarek nie bronie, bo wykazaly wyjatkowa
        glupote, ale jestem zwolennikiem sprawiedliwej kary adekwatnej do popelnionego
        czynu. Na pewno przekroczyly uprawnienia, naruszyly godnosc pacjenta-dziecka,
        byc moze narazily na ryzyko pogorszenia stanu zdrowia, ale nazywanie ich
        morderczyniami, dopoki nie sa skazane prawomocnym wyrokiem sadu, jest
        naduzyciem. Mimo, ze narod domaga sie publicznej egzekucji sprawczyn. Dalej nie
        udowodniono w 100%, ze to wlasnie zmarle dziecko bylo na zdjeciach. A moze bylo
        to zupelnie inne dziecko, ktore ma sie dobrze, a Mateuszek zmarl nie majac
        zadnego bezposredniego zwiazku z afera?
        • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:05
          J ato wszystko rozumiem, ale w tym przypadku góre nad wszystkim biorą uczucia
          moje jako matki. I nie wiem, czy to, co zrobiły pielęgniarki można
          nazwać "głupotą". Głupoty zdarzaja sie dzieciakom, mlodzieży, ale nie kobietą,
          którym powierzamy życie naszych dzieci!
          • 18_lipcowa Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:31
            To się tak nie unoś.
    • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:03
      Nie słyszalam wiadomosci, nie jestem ekspertem, ale nasuwa mi sie jedno:
      uszkodzenie narzadu to nie to samo co obrażenia- uszkodzone np. nerki to
      narzady np. spustoszone przez chorobe, nie wiem czemu od razu zakladasz, ze
      byly to uszkodzenia powstale na skutek dzialan osób trzecich.
      U wczesniaczkow dochodzi do uszkodzen narzadów- płuc, mózgu, itd.
      Ja wiem, ze sprawa jest wyjatkowo bulwersujaca, ale moze przy interpretacji
      wiadomosci najpierw pomyslmy, poanalizujmy, zamiast tak emocjonalnie od razu
      reagowac?
      --------------------------------------------
      Zapraszamy na kursy decoupage we Wrocławiusmile
      www.artizana.pl
      • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:07
        Jak mam nie reagować emocjonalnie, skoro dziecko zmarło, a mialo spore szanse
        na przezycie? Przecież miał już 2 miesiące!!!
        • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:28
          Normalnie.Stala sie tragedia, ale to nie znaczy ze mozna teraz dowolnie
          interpretowac fakty i naginac je do wlasnej tezy.
          To byl wczesniak w bardzo złym stanie, nie wiem skad u Ciebie przekonanie, ze
          mial duze szanse na przezycie, skoro nawet rodzice takiej nadziei nie mieli?
          • melka_x Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 13:35
            > To byl wczesniak w bardzo złym stanie, nie wiem skad u Ciebie przekonanie, ze
            > mial duze szanse na przezycie, skoro nawet rodzice takiej nadziei nie mieli?

Gwoli ścisłości; wcześniak po przejściu kryzysu został przeniesony na salę,
            gdzie znajdowały się dzieci w stabilniejszym stanie, tak więc nie tylko
            rodzice, ale i lekarze mieli nadzieje. Na intensywną terapię wrócił z powrotem
            już po tamtej makabrycznej nocy. Czy z tego powodu najpewniej nigdy się nie
            dowiemy, nie zmienia to jednak faktu, że był moment, że miał stosunkowo spore
            szanse (w miejsach takich jak ten szpital śmiertelność kilogramowych
            wcześniaków wzależności jeszcze od tygodnia ciąży wynosi około 30%)

• maadzik3 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 15:55
              Witaj Melko, bardzo dawno Cie nie slyszalam. Ciesze sie, choc szkoda ze w tak
              makabrycznym watku.
              Magda
        • 18_lipcowa Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:36
          Ty weź się tak nie podniecaj.
          • agrest9 Re:18_lipcowa-uwazaj bo niedługo ci jadu zabraknie 27.10.05, 11:40
            • 18_lipcowa Re:18_lipcowa-uwazaj bo niedługo ci jadu zabrakni 27.10.05, 12:39
              a co tu jadowitego?
    • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:10
      Skoro tak bardzo bronicie pielegniarek, to postawcie siebie w roli rodziców
      Mateuszka... Ja nawet nie próbuję...
    • syla113 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:11
      jestem wsciekla !!!dozywocie dla tych idiotek!!!!moze to wybije im glupote z
      glow
      • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:41
        Zastanów sie na spokojnie , co piszesz.
    • vibe-b Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:12
      No tak, ale przeciez zdarzenie mialo miejsce dwa miesiace temu. Czy gdyby
      pielegniarki "uszkodzily" narzady wewnetrzne, dziecko przezyloby dwa miesiace?
      Tak sobie gdybam...
    • julia246 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:12
      (*)(*)(*)
      • syla113 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:17
        na pewno mu nie pomogly , moze przesadzilam ale kobieta ktora nie ma dziecka
        nie zrozumie tej wscieklosci , nawet jesli to nie one sa glowno przyczyna
        smierci dziecka to i tak ich zachowanie jest karygodne , trudno panowac nad
        soba w takich chwilach
        dobre jest to ze jesli gdzies kiedys inna polozna wpadlaby na ten sam pomysl to
        sie 10 razy zastanowi
    • melka_x Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 10:52
      Nie obchodzi mnie, czy przyczyną śmierci była okrutna zabawa pielęgniarek
      pacjentem, czy teź nie, zresztą prawdopodobnie nie da się tego ani potwierdzić,
      ani wykluczyć. Natomiast kilogramowy wcześniak jest tak niestabilny, że
      gwałtowniejszy ruch może uszkodzić narządy wewnętrzne (i owszem śmierć może
      nastąpić po wielu tygodniach). I kto jak kto, ale pielegniarki z intensywnej
      terapii i patologii noworodka mają tego świadomość. Tak więc z etycznego, nie
      prawnego punktu widzenia nie ma znaczenia, czy te kobiety pczyzyniły się do
      śmierci dziecka, znaczenie ma to, że świadomie naraziły jego życie.
      • rysia_mama_wiktorka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 11:06
        Zgadzam sięw 100% z Melką.

(*)
      • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 11:39
        Tematem watku jest pochopnie wyciagniety wniosek, jakoby wynik sekcji
        jednoznacznie wskazywal, iz pielegniarki usmierciły dziecko.Dla autorki tegoz
        watku uszkodzenia narzadów to na pewno uszkodzenia powstale na skutek dzialan
        osób trzecich.Jest to nauzycie, nadinterpretacja faktów i o tym dyskutujemy.
        Czyn pielegniarek zostal na forum potepiony juz wielokrotnie, zachowajmy jednak
        umiar w wyciaganiu wnioskow.
        • melka_x Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 13:22
          Powtórzę; zwracam jedynie uwagę, że jako iż problem czy pielęgniarki
          przyczyniły się -pośrednio lub bezpośrednio- do śmierci dziecka, czy też też
          ich postępowanie nie miało żadnego wpływu na losy wcześniaka nie ma znaczenia
          wobec faktu, że świadomie naraziły jego życie. A wobec tego dyskusja, którą
          prowadzisz jest kompletnie jałowa.

Wykrzykników w rodzaju "one zabiły" po zastanowieniu i umieszczeniu ich w
          okreśonym kontekście całej tej sprawy nie można chyba traktować dosłownie, to
          raczej rodzaj ekspresji oburzonej matki. No litości... nie czytaj wszystkiego
          tak literalnie.
          • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 13:50
            Dla mnie post zalozycielki watku jest jasny- oskarza te piguły o smierc dziecka
            na podstawie tego, co usłyszala w TV i sobie dopowiedziala.I jeszcze to
            stwierdzenie- "gdyby nie one dziecko by zyło"- no litosci, litosci, pewnie
            niejedna madra glowa bedzie miala problem z ustaleniem tego, a pewna mama juz
            wie na 100%.
            Widac tylko mnie trudno przychodzi szafowanie oskarzeniami, co niektorzy uznaja
            za "rodzaj ekspresji".
          • umasumak Melka... 27.10.05, 14:01
            ... zabrzmi to jak lizusostwo, ale jak zwykle masz racje. Bardzo mi brakowało
            Twoich mądrych i wyważonych wypowiedzi na forum. Pozdrawiam serdecznie.
      • ggmadzik Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 12:31
        Ja również zgadam się w 100% z melką.
        Wyrazy współczucia dla rodziców Mateuszka.
        [*]
        • zonka77 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 14:15
          Wiecie co, a ja JESTEM mamą i mimo to nie zgadzam się z wydawaniem wyroku na te
          kobiety. Jak już pisałam w innym wątku - byłam oburzona jak wszyscy kretyńskim
          zachowaniem bab. Ale nawet najglupsza baba powinna odpowiadać tylko za to co
          zrobiła.
          Przy takiej karze jaka może je czekać pewność że są winne MUSI być. Ja tez nie
          wiem czemu autorka wątku już skazala te kobiety, już uznala je za morderczynie
          i tłumaczy to tym ze jest mamą. Ja też jestem...i co? Oczekuję sprawiedliwości
          a nie linczu
          Zostawmy ocenę i wyrok biegłym i sądowi!
          • zonka77 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 14:18
            aha i chcialam dodać: nie jestem rodzinką, ani znajomą tych pań.
            Z tego co wiem nawet rodzice zapowiedzieli że wniosą sprawę przeciwko nim JEŚLI
            zostanie udowodniony związek pomiędzy robieniem zdjęć a śmiercią dziecka.
            • karolcia111 jeżeli by to było moje dziecko- 27.10.05, 16:05
              wniosłabym od razu sprawę do sądu nawet jeżeli po takich "zabawach" nabawiłoby
              się TYLKO katarku.
    • gepart_czester Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 17:50
      Do tej pory nie wypowiadałam się na ten temat.
      Powiem o sobie: nie planowalam dziecka, nie uwazalam ciazy za matefizyczne
      przezycie, porod mialam wrecz sadystyczny. Jedno jest pewne: moje pierwsze
      pytanie gdy sie obudzilam i dziecka nie bylo przy mnie brzmialo: gdzie ono
      jest? Dzis jako matka moge powiedziec, ze udusialabym kazdego kto robilby
      zdjecia mojemu dziecku (nawet go nie dotykajac) bez mojej zgody. Mowie o
      zdrowym dziecku. O dziecku walczacym z zyciem nawet nie jestem w stanie mowic.
      Do mam broniacych tych pielegniarek: okej uwazacie, ze kazdy powinien poniesc
      to na co zasluzyl. Jednak ich zachowania nie mozna po prostu nazwac glupota czy
      zapomnieniem sie czy tez zlym pelnieniem obowiazkow zawodowych. Powiedzmy sobie
      jasno: to jest czystej krwi sadyzm.
      Kto normalny z a b a w i a sie czlowiekiem czujac sie przy tym bezkarnym
      poniewaz wie, ze ujdzie mu to na sucho (dzieci nie byly w stanie powiedziec co
      z nimi robiono) ???
      Głupotą moje panie bylo oddanie tych zdjec do wywolania.
      Kobiety nawet jesli nie udowodni im sie, ze smierc dziecka byla spowodowana
      przez nie powinny poniesc najsurowszą karę.
      Do Lipcowej: poniewaz nie masz dziecka czy chcialabys zeby ktokolwiek zabawial
      sie Twoim psem/niemężem/mamą/kimkolwiek kogo kochasz???
      • rita75 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 18:19
        "Do mam broniacych tych pielegniarek"

Normalnie zglupialam uncertain Prosze zacytuj,gdzie w wypowiedziach, jakakolwiek mama
        broni pielegniarek. Jezeli o mnie chodzi nic takiego nie znalazlam, byly
        oczywiscie wypowiedzi o tym, ze karygodne zachowanie pielegniarek niekoniecznie
        spowodowalo smierc dziecka, ale gdzie tu bronienie pielegniarek? Ludzie,
        nauczcie sie czytac ze zrozumieniem i mniej sobie "dospiewujcie" a wszyscy beda
        szczesliwi.
        • mamaemmy nie,nie 27.10.05, 18:40
          fakt,nie przyczyniły sie bezpośrednio do jego smierci.
          Ale swoim zachowaniem najprawdopodobniej przyczyniły się do pogorszenia zdrowia Mateuszka(stres,przejmujace zimno,tak,tak dla wczesniaka takiego temperatura poza inkubatorem to MRÓZ,strach dziecka,które było smiertelnie przerażone...)
          A pogorszenie zdrowia-poprowadziło do śmierci maleństwa.
          Poczytajcie o wczesniakach-o stresie ,temperaturze i strachu-jak działa na stan zdrowia.
          Poczytajcie trochę,nim wypowiecie sie na ten temat.
          Ja niestety niektóre fragmenty z książek nt neonatologii i dotyczących wcześniactwa znam na pamięćsadCieszcie się,że nie musiałyscie ich czytać,żeby wiedzieć co się dzieje z Waszymi dziećmi...
          • rita75 Re: nie,nie 27.10.05, 19:00
            To wszystko prawda, tego nikt nie neguje, ale nikt tez nie broni pielegniarek,
            zauwaza jedynie, ze niekoniecznie pielegniarki dokonaly obrazen narzadow
            wewnetrznych, bezposredniej przyczyny smierci dziecka, jak to wymyslila mama-
            zalozycielka watku.
            • dzindzinka Re: Jeśli chodzi o ścisłość, 27.10.05, 19:07
              to dopiero za kilka tygodni biegli wypowiedzą się na ten temat.
              • rita75 Re: Jeśli chodzi o ścisłość, 27.10.05, 19:14
                Tak wiec warto poczekac, nim sie zacznie w ten sposob formulowac oskarzenia.
        • gepart_czester Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 19:26
          Dobrze, że umiesz czytać tekst ze zrozumieniem za nas dwie.
          Gdyby wszyscy byli tacy jakbys chciala nie wszyscy byliby szczęśliwi, raczej
          byłoby nudno m.in dla tego, że nie mogłabyś rzucać takich głupich ripost.
          • rita75 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 27.10.05, 19:55
            a cytatow brak...
      • martaglowacka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 11:27
        Zgadzam się w 100%. Moje Dzieci urodziły się prawie 3 kilogramowe, córcia
        drowa, a synek prawie zdrowy (poważna inekcja bakteryjna). I ja udusiłabym
        kogokolwiek kto bez potrzeby budzi, dotyka bądź robi cokolwiek innego moim
        dzieciom.
        Dla pielęgniarek chciałabym sprawiedliwego wyroku, tym bardziej, że one,
        dokładniej niż ktokolwiek inny powinny wiedzieć jak taka "zabawa" wcześniakiem
        może na niego wpłynąć. To dziecko zostało przecież wyciągnięte z cieplutkiego
        inkubatora i GOŁE noszone i ustawiane do zdjęć nie wiadomo ile czasu. To jest
        okrucieństwo, tym bardziej w wykonaniu Pań, które takim dzieciom powinny nieść
        pomoc!!!
        Mój syn (urodzony o czasie) miał problemy z utrzymaniem temperatury ciała. Dwa
        tygodnie spędziliśmy w szpitalu i kikakrotnie nie wystarczało podgrzewanie
        materacyka i tempetartura w pomieszczeniu ponad 25 stopni - musiał wracać do
        inkubatora. A co dopiero kilogramowe Maleństwo. Nie chcę myśleć...
        Pozdrawiam
        Marta
    • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 09:44
      Świetnie, pojechałyscie sobie po mnie i co Wam to dalo? Czy każdy nie może mieć
      swoich wniosków, przemysleń? Dla mnie w tej kwestii sprawa jest jednoznaczna i
      szczerze mówiąć niewiele zmieni się po ogłoszeniu przez biegłych czy to
      faktycznie pielegniarki przyczynily sie do smeirci dizecka, czy też nie.
      Mateusz urodził sie o wiele za wcześnie, ale przez kilka tygodni jego stan sie
      poprawiał. Dopóki nie miał "sesji zdjeciowej"... Ja nie wymyslam sobie niczego.
      Poprostu układam wszystko w logiczną całość. Wszyscy moi znajomi i rodzina są
      tego samego zdania, co ja. Wydarzenie to wywołało wielkie poruszenie w kraju i
      ku mojemu zdziwieniu spotkałam sie z paroma opiniami, ktore teraz z
      pielęgniarek robią ofiary (bo ludzie się od nich odwrocili, bo nie mogą
      wychodzic z domu, bo mężowie mają problemy w pracy). A co mnie to obchodzi?
      Mogły sie zastanowic wczesniej, zanim zabrały bezbronne przerażone dziecko z
      inkubatora. Ja nie chcę linczu dla nich, ale chcę, zeby cierpialy tak samo, jak
      to maleńkie dziecko (*). To tyle.
      Aga
      • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 11:12
        >Ja nie wymyslam sobie niczego.

A jednak.
        Jak podawano, ten chlopczyk zmarł w 3 tyg. października jako 2 miesieczne
        dziecko, zatem urodzil sie pod koniec sierpnia/na poczatku wrzesnia.Sesja miala
        miejsce na poczatku wrzesnia, wiec skad wytrzasnełas te kilka tygodni, w
        ktorych dziecka stan sie poprawial? Po bodajze 2 tygodniach od sesji dziecko
        mialo operacje, po miesiacu zmarło.Tyle chronologii.

>
    • kaja2071 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 10:52
      a ja powiem tak-nikogo nie oceniam, nie wydaje wyrokow bo nie mi to czynic.Ale wiem jedno- gdyby nie daj Boze, ktos wsadzal sobie moje dziecko (wczesniaka walczacego o zycie) do kieszeni robiac przy tym głupie miny,i swietnie sie bawiac narazajac tym samym jego i tak zagrozone zycie na jeszcze wieksze niebezpieczenstwo, to chocby jego durne!!! zachowanie nie przyczynilo sie do pogorszenia stanu zdrowia, znalazłabym, i przepraszam za okreslenie-pysk otłukła.
      Pomijajc fakt ze ten maluszek nie zyje [*] fakty pozostaja faktami. Pielegniarki, ktorych obowiazkiem jest dbanie o zdrowie, troska i opieka nad dziecmi, urzadziły sobie na oddziale intynsywnej terapii noworodka zabawe z wczesniakiem w roli lalki!!!!!!!Nie wiem jak to wyglada z punktu widzenia prawa-wiec nie mnie wyrokowac w tej sprawie-ale z punktu widzenia matki-to KARYGODNE zachowanie w moich oczach zasługuje na potepienie.
      • mruwa9 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 12:24
        A co powiecie na sytuacje, ze w czasie owej fatalnej sesji zdjeciowej Mateuszek
        lezal sobie, przez nikogo nie nekany, w inkubatorze i w ogole nikt go nie
        ruszal, bo do pozowania wyciagnieto zupelnie inne dziecko? Tego w mediach nie
        napisza, ale dalej nie udowodniono, ze to akurat to dziecko pozowalo.
        Charakterystyczna dla tak maych wczesniakow jest niestabilnosc stanu i stad po
        okresie pozornej lub rzeczywistej poprawy moze sie znowu cos zalamac i dziecko
        wraca w ciezkim stanie do inkubatora lub, niestety, umiera. Karac pielegniarki-
        tak, ale za winy udowodnione i popelnione, a nie za to, co emocje podpowiadaja.
        • judytak Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 13:56
          mruwa9 napisała:

> ale dalej nie udowodniono, ze to akurat to dziecko pozowalo.

i cały czas mnie to dziwi...
          bo ja swojego poznałam zawsze...
          już nie mówiąc o tym, że takie dziecko jest podłączone do różnych "kabelków",
          czyli wszystkie zdjęcia musiały być robione "na miejscu", a miejsca też się od
          siebie różnią (różny sprzęt, wyposażenie, same rurki, czujniki, druty, jakieś
          ubrania, pieluchy, koszulki, maskotka, kolor tapety, zasłony, cokolwiek...)

chyba że rodzice odwiedzały to dziecko rzadko, powiedzmy, raz w tygodniu, przez
          tydzień takie dzieci dużo się zmieniają, to może i nie mają pewności...

albo te zdjęcia są jakieś takie wyjątkowo niewyraźne...

pozdrawiam
          Judyta
    • redudek Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 12:34
      Ja czytałam w jakiejs gazecie,że na jednym ze zdjęć było widać końcówkę
      nazwiska<...czyk>a Mateuszek miał na nazwisko Krawczyk.
      Aniołkowi(*)
      • zonka77 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 13:23
        w jednej gazecie, w drugiej gazecie, a w radiu mówili...i ptaszki ćwierkały...
        A ja czekam na dowody, stwierdzone fakty i udowodnione winy.
        I zgadzam się że pielęgniarki powinny zostać ukarane. Za to co zrobiły. Ale nie
        za to czego nie zrobiły.
        • mamaemmy Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 13:40
          Skoro matka poznała miejsce i dziecko,plus zgadza się dwuczłonowe nazwisko i końcówka nazwiska...?
          Moze Wam się to wydać dziwne,bo dla osoby,nie będącej codziennie na oddziale,wszystkie miejsca z inkubatorami wyglądają tak samo.A to nieprawda,ja jak widzę relację z naszego szpitala,z wczesniaków,to jeszcze do teraz poznaje w którym miejscu kręcili...
          No ale nie ma co gdybać,zobaczymy opinię biegłych,ja mam nadzieję,że Mateuszek umarł nie przez to jednak.
          Zresztą za "narażenie na utrate życia" a "nieumyslne spowodowanie smierci"jest podobny wyrok,chyba do 5 lat.
          A te panie przez ten okres już na pewno poniosły duużą karę za swoją bezmyślność i głupotę.
    • kacha30 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 13:52
      (*)(*)(*) (*)
    • kdb.se Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 18:11
      (*)
      • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 18:19
        Pisząc ten post nie miałam na celu znalezieniu sobie tu wrogów. Przez wiekszą
        część ciaży forum było dla mnie źródłem pomocy i uzyskałam tu wiele cennych
        rad. Od 2 miesiecy jestem mama i nadal korzystam z wiedzy bardziej
        doswiadczonych forumowych mam.
        Na Święto Zmarłych przybył w niebie jeszcze jeden Aniołek. Oby żadnego dziecka
        nie spotkał juz wiecej podobny los...

(*)(*)(*)

Aga
    • aniad69 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 28.10.05, 21:35
      Przeczytałam Wasze wypowiedzi i normalnie nie potrafie uwierzyć, w dopatrywanie
      się u niektórych forumiwczek oznak niewinności i " niezłych" intencji u
      pielegniarek!
      Zastanawima sie ile z Was (mówię tu o paniach dających szanse pielęgniarkom")
      maja dzieci?
      Powiem krótko i nie przeraszam nawet za uzycie brzydkich słów, które zaraz
      przytocze bo te głupie ku.. powinny właśnie być zlinczowane. I dodam, że sama
      miałabym ochote napluc im w twarz i pierwsza rzucic kamieniem.
      To co zrobiły jest karygodne i mam nadzieję że pójdą do pierdla i inne
      więźniarki im juz wymierzą sprawiedliwość dodatkową jak sie dowiedzą za co
      siedzą!!!!!!
      • hanna26 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 29.10.05, 00:17
        Przeczytałam tylko kilka wypowiedzi.
        Tylko kilka, bo nie chcę sie denerwować, czytając wielce mądre i pouczające
        wypowiedzi w rodzaju: "Pielęgniarki (...) naruszyły godność pacjenta-
        dziecka...". Tak, tak, oczywiście, na pewno rodzice tych wcześniaków będą mieli
        największe pretensje o naruszenie godności swojego dziecka... Doprawdy, ludzie,
        myślcie trochę, kiedy coś piszecie.
        Widzę, że na większości z was nie robi specjalnego wrażenia postępek tych pań.
        Ot, po prostu, naruszyły godność pacjenta, "przy okazji być może narażając na
        ryzyko pogorszenia stanu zdrowia". Tylko być może, bo jak rozumiem możliwe
        jest, że nie naraziły tych dzici na żadne ryzyko.
        Cóż, nie życzę wam, żebyście kiedyś byli rodzicami takiego dziecka, które
        ktoś wyjmuje z inkubatora i wsadza sobie do kieszeni fartucha.
        • mruwa9 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 29.10.05, 17:40
          To moze lepiej od razu zlikwidowac kodeks karny, na srodku miasta postawic
          pieniek i pozostawic tylko 2 kary: za kradziez, jazde na gape, itd. kat bedzie
          obcinal reke, za przestepstwa przeciw zdrowiu i zyciu (w tym prowadzenie
          samochodu po spozyciu) od razu kara smierci albo dozywocie. Po co sie
          rozdrabniac na jakies sledztwa, procesy, domniemanie niewinnosci, prawo do
          obrony itd...
          Czyn pielegniarek bulwersuje mnie rownie mocno, jak wszystkich. Dzieci mam,a
          jakze, trojke, jedno niepelnosprawne wskutek zle prowadzonego porodu. Moje
          osobiste doswiadczenia nie odbieraja mi umiejetnosci zachowania chlodnego
          obiektywizmu, do czego wszystkie Was tez zachecam.
          • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 29.10.05, 19:55
            Nie wiem, jak można porównywać kradzież czy jazdę na gapę z tym, czego
            dopuściły sie pielegniarki... Świadomie pozwoliły maleńkiemu dziecku na okropne
            cierpienia tłumaczac to teraz conajmiej śmiesznymi powodami. Każda matka majac
            dziecko donoszone, zdrowe i świetnie sie rozwijające nosi je i pielegnuje jak
            najdelikatniej. A te kobiety, posiadajace jak najbardziej fachowa wiedzę na
            temat wcześniaków pozwalaja sobie na coś tak okropnego... I nawet jeśli to nie
            Mateuszek był na zdjeciach, to czy mogłybyscie zyć spokojnie wiedziąc, że to
            np. waszemu dziecku ktoś robił taka krzywdę? Przecież wtedy na oddziale było
            wiele dzieci w inkubatorach... Co czuja i myślą teraz ich rodzice? Dla mnie nie
            ma "zmiłuj sie" dla tych pielegniarek. I proszę, przestańcie pisać o
            sprawiedliwości. Już sam fakt, ze naraziły dzieci na utratę zdrowia(życia)
            według mnie kwalifikuje je na pare dłuuugich lat wiezienia. To nie były osoby z
            marginesu!!! To pielęgniarki, które na temat zdrowia i życia dziecka wiedza
            wiecej niż każda z nas...

Aga
            • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 29.10.05, 20:15
              Zadaj sobie odrobine trudu i przeczytaj uwaznie- postepowanie pielegniarek
              zostalo zakwalifikowane do przestepstw ciezszego kalibru niz jazda na gape,
              stad kara dozywocia conajmniej, a nie tylko uciecie reki.
              Widac, ze masz problemy z wlasciwa interpretacja tekstu, tak samo przeinaczylas
              sens wiadomosci zasłyszanej w tv.
              • agakapalka Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 29.10.05, 20:19
                Póki co do 23 grudnia zyjemy w kraju demokratycznym i kazdy może wyrażać to, co
                mysli. A jak będzie pod rzadami gadajacej Kaczki, to przekonamy sie sami. Ja
                chyba wtedy przestanę zabierać głos z obawy przed pręgierzem...

Aga
    • mamapauli1 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 30.10.05, 19:27
      • graziula Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 30.10.05, 19:36
        (*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)
    • june26 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 31.10.05, 20:14
      [*]
    • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:01
      Powiem tak: poczekajmy na fakty...
      Choc wcale nie dziwie sie autorce watku emocjonalnego podejscia do sprawy- to
      dowodzi jej wrazliwosci. Zastanawia mnie tylko ile mam kilogramowych
      wczesnaikow jest wsrod wypowiadajacych sie (poza mamaemmy, ktora
      pozdrawiam ;_))? Czy wiecie w ogole cos na temat wplywu stresu, zimna,
      niepotrzebnego dotykania(a co dopiero wkladania do SEPTYCZNEJ kieszeni!)
      kilogramowego cialka?! Biegli ocenia, ale tak, czy inaczej ich zachowanie
      (durnych, glupich babsztyli!) na pewno przyczynilo sie chociazby tylko do
      pogorszenia stanu zdrowia. W naszym biednym kraju sa tendencje do schizowania.
      Najpierw wszyscy jechali na pielegniarki: "morderczynie!" itp. a teraz duza
      czesc spoleczenstwa wykauje sie bardzo duza doza rozsadku i cierpliwie sobie
      czeka na werdykt bieglych, aby przypadkiem nie zrobic krzywdy uciemiezonym i
      nie do konca winnym pielegniarkom- shit! Niestety pielegniarki bardzo czesto
      robia glupie rzeczy ( w szpitalu, w ktory ja rodzilam byly 2 panie od
      noworodkow, ktore tak super opiekowealy sie maluchami, ze regularnie zalewaly
      im pluca mlekiem i wcale nie przejmowaly sie tym, ze noworodki nalezy nosic
      tak, aby podtrzymywac ich glowke- glowki majtaly sie we wszystkie strony.)
      Szczerze mowiac, nie mam zbyt duzego zaufania do tej czesci personelu
      medycznego, a to tylko dlatego, ze mam takie, a nie inne doswiadczenia, a nie
      jest to moje jakies "widzi mi sie". Oczywiscie sa cudowne wyjatki i w tym
      miejscu pozdrawiam wszystkie fajne, emocjonalnie i psychicznie zdrowe, z
      powolaniem, kochajace swoja prace i szanujace czlowieka- kazdego(chocby nawet
      wazyl kilogram!)pielegniarki.
      A propos- chyba by mnie szlag trafil, gyby jakas Paniusia tej, czy innej
      profesji (np. salowa z aspiracjami na pielegniarke) robila cokolwiek wiecej
      przy mojej Coreczce, niz czynnosci calkowicie niezbedne!
      Do PANNY LIPIEC- nie jestem zlosliwa, ale Ty moze idz lepiej nakarm tego
      Wielkiego Kota, albo postaraj sie o dziecko, bo u Ciebie w widoczny sposob
      hormony plciowe wplywaja destrukcyjnie na psychike, a zdarza mie sie nie od
      dzisiaj trafiac na te twoje fuj- wypowiedzi Czarownicy- Zlosnicy, ktorej chyba
      brakuje porzadnego kija, czytaj miotly smile
      pozdr
      • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:33
        Zastanawia mnie tylko ile mam kilogramowych
        > wczesnaikow jest wsrod wypowiadajacych sie

No, ja jestem, dziecko zmarło.
        Co nie zmienia faktu, ze protestuje przeciw takiemu podejsciu jak autorki watku-
        nadinterpretacja faktów, wyciaganie pochopnych wnioskow mnie drazni.
        • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:36
          Wspolczuje straty dziecka sad i mimo wszystko gratuluje obiektywizmu i
          trzezwego podejscia do sprawy. Nie wszyscy jednak tak potrafia- dlatego iz
          bardzo roznimy sie emocjonalnie i nie ma co z tym walczyc- tak jest i juz!
          POzdr
          • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:41
            Chcialam przez tp powiedziec, ze zupelnie nie rozumiem, dlaczego autorka watku
            nie mialaby w sposob jednoznaczny wyrazic swoich opinii?! Ona tak czuje (inni
            tez) i chce o tym napisac i jest o.k. Dzieli sie swoimi uczuciami na ten,
            skadinad przykry temat, a o pielegniarki sie nie martw- nic im nie bedzie jak
            ktos nazwie po imieniu ich zachowanie. Wlasnie datego jest u nas takie g..., a
            nie prawo, ze zbyt duzo wybaczamy, zbyt duzo uchodzi plazem. Jesli sa winne-
            kara! That's all
            pozdr
            • lola211 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:48
              Ale z ja sie z Toba zgadzam.
              Tylko protestuje przeciwko oskarzeniom(to nie to samo co wyrazanie opinii) póki
              co nie popartym faktami- jak mozna na podstawie wiadomosci, ze dziecko zmarło
              na skutek uszkodzenia organów wewnetrzych wyciagac wnioski,ze jest to
              równoznaczne z obrazeniami, ze gdyby nie zachowanie pielegniarek to dziecko NA
              PEWNO by zyło? Dla mnie jest to dowód na, delikatnie mowiac, ignorancje autora
              takiego postu.Emocje emocjami, ale myslec przy okazji nie zaszkodzi.
              • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 11:24
                ale nikt tu nie mowi o braku myslenia smile Generalnie myslec trzeba zawsze.
                Pozdr
                • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 11:28
                  ... ale rozum, rozumem, a emocje i wspolczucie to zupelnie inna sprawa i o to
                  chodzilo prawdopodobnie autorce.
                  Pozdr
      • judytak Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 10:48
        come_back napisała:

> Powiem tak: poczekajmy na fakty...
        > Choc wcale nie dziwie sie autorce watku emocjonalnego podejscia do sprawy- to
        > dowodzi jej wrazliwosci. Zastanawia mnie tylko ile mam kilogramowych
        > wczesnaikow jest wsrod wypowiadajacych sie

na przykład ja :o)
        i dlatego, jak dla mnie, za długie to czekanie na fakty...
        tzn. ustalanie, co dokładnie któremu dziecku z jakiego powodu się przytrafiło,
        jest praktycznie niemożliwe, ale ustalanie, które to były pielęgniarki, i które
        dzieci, nie powinno nastręczać większych trudności, do tego ekspertyza,
        wskazująca możliwe nastepstwa takiego postępowania (prosty wypis z podręcznika
        medycznego) i druga, stwierdzająca, że dane pielęgniarki były tego świadome
        (odpowiedni fragment programu nauczania w szkole dla pielegniarek plus dowód na
        przeszkolenie przy przyjęciu na dany oddział),
        po co tu szukać więcej podstawy do postępowania?

pozdrawiam
        Judyta
        • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 11:27
          Wspolczuje, na prawde szczerze wspolczuje sad Judyta, ja nie jestem
          opzycjonistka, uwazam, ze ciezko jest spokojnie czekac na fakty, ekspertyzy i
          inne ... W koncu chodzi o smierc dziecka i dlayego wlasnie dziwie sie, ze
          niktore mamy potrafia tak na chlodno to oceniac.
          Pozdr
          • ledzeppelin3 Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 11:28
            Przede wszystkim powinny mieć dożywotnio zabrane prawo wykonywania zawodu. W
            przeciwnym razie grozi nam, ze prędzej, czy później, ale wrócą do zawodu.
            • come_back Re: znane są wyniki sekcji zwlok Mateuszka :-( 02.11.05, 11:30
              Jestem ZA! W takim zawodzie nie moze byc miejsca na tego rodzaju bledy! A
              najgorsze jest to, ze wlasciwie to nie byl blad w sztuce medycznej, a glupota,
              bezmyslnosc i brak poszanowania- nic dodac, nic ujac. Przykre sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka