Dodaj do ulubionych

wracamy do pracy????

07.11.05, 09:24
cześć dziewczymy- mamuśki
jak u was z powrotem do pracy
ja powinnam zacząć pracować już w przyszłym tygodniu ale nie mam z kim
zostawić maleństwa no i nie mam zabardzo ochoty wogóle go "opuszczać"
słyszałam ze można wziąć 60 dni zwolnienia na dziecko ale nie wiem co na to
zus. no czy np można teraz do końca roku 8tyga potem w styczniu kolejne
60dni???? no i urlop wypoczynkowy? poradźcie co robić
agata
Obserwuj wątek
    • agatkaros Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 10:20
      Ja wracam do pracy 7 grudnia, a mój synek kończy 6 grudnia 5 miesięcy. Ciężko
      mi jest go zostawiać, ale jak to z pracami bywa: gdybym poszła na wychowawczy,
      to może nie miałabym do czego wracać... Na szczęście znalazłam nianię, starszą
      panią, mieszka blisko nas, no i nie chce dużo pieniędzy - to dla nas ważne. W
      środę idę z Kacperkiem na szczepienie, no i muszę zasięgnąć porady co do
      wprowadzania nowych pokarmów, bo on na razie jest tylko na piersi.
      Co do zwolnienia na dziecko to nic Ci nie poradzę, bo dokłaadnie się nie
      orientuję. Wiem tylko, że ZUS bardzo skrupulatnie sprawdza takie zwolnienia,
      więc może wezwać Cię, ale niekoniecznie...
      • kajka76 Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 10:35
        ja tez wracam do pracy nie dlugo sad(( tak bardzo chcialabym zostac z
        malenstwem,ale niestety. agatkaros napisz co sie dowiesz d wprowadzania
        pokarmow co i od kiedy zaczaC smile)
        POZDRAWIAM
        • agatkaros Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 10:39
          Jak tylko wrócę od lekarza w środę, to dam znać.
          Pozdrawiam
    • gosiamam Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 15:44
      cześć, ja wracam do pracy w styczniusad((, jeszcze bym nie opuszczała słodkiego
      ale praca wiecznie czekać nie będzie w grudniu jadę na wypoczynkowym
      jeśli chodzi o zus to zależy od oddziału ale ogólnie to wredna instytucja i
      uwielbiają kontrolę. A co na to twój pracodawca? Będzie musiał płacić ci od
      nowa w 2006 za opiekę i czy sam nie zechce sprowokować zus do jakiejś
      kontrolki??
      • e5121 Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 19:43
        Moze i wredna, ale mnie przez pól roku zwolnienia nie sprawdzała.
    • moniawr76 Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 19:49
      Jeżeli chodzi Ci o opiekę nad zdrowym dzieckiem to taka możliwość istnieje
      tylko w przypadku np. nagłego tzn z dnia na dzień zamknięcia żłobka. Nie ma
      możliwości wzięcia opieki na zdrowe dziecko ponieważ nie mamy go z kim zostawić
      (konsultowałam telefonicznie z pracownicą ZUS). W przypadku opieki nad
      dzieckiem chorym zasiłek w wys. 80% wnagrodzenia wypłaca ZUS. Polecam stronę
      www.zus.pl/swiadcze/zas004.htm. Pozdrawiam (a ja jestem na urlopie
      wypoczynkowym do końca listopada, potem wychowawczy do końca b.r. i od stycznia
      ciężki powrót do pracy, właśnie szukamy niani)
    • pdj Re: wracamy do pracy???? 07.11.05, 20:01
      a ja mam 5,5 miesieczna coreczke i od wrzesnia jestem na urlopie wychowawczym.
      Drodie Mamy-czy jest cos waznejszego od waszego malenstwa?!kto wam zwroci brak
      tych niezapomnianych chwil z malenstwem? Pieniazki sa wazne ale nie kosztem
      dobra dziecka. I nie pisze tego, bo mam pewnosc, ze nie zostane zwolniona. Boje
      sie tego tak samo jak wy!Zastanowcie sie i nie dajcie sie poniesc tej psychozie
      utraty pracy
      • wiotka_trzpiotka Re: wracamy do pracy???? 10.11.05, 17:28
        ta, jasne, a jeść będę trawę.
        wracam 21 grudnia- będzie dobrze...
        • anita53 Jak karmicie? 10.11.05, 21:32
          Jak karmicie Wasze maleństwa skoro wracacie do pracy? Mój maluch nie chce
          butli, cwaniak wie kiedy go oszukuję. Potrafi jeść z butelki lecz nie chce pić
          wprowadzanego kleiku ryżowego z modyfikowanym mlekiem (Bebilon Pepti)-płacze i
          chce pierś. Same mleko już pił bez problemów. Co się dzieje? Tylko ja mam taki
          problem?
    • adas38 Re: wracamy do pracy???? 10.11.05, 21:43
      Ja wracam do pracy od stycznia. Niestety muszę wrócić chociaż bardzo nie chcę.
      Mój mąż nie pracuje więc ja muszę. Z Maleństwem na razie będzie mąż a później
      zobaczymy.
      Pozdrawiam
    • robaczeq6 Re: wracamy do pracy???? 10.11.05, 21:56
      Ja wracam do pracy od grudnia Oliwia będzie miała skończone 7 miesięcy po macierzyńskim wzięłam urlop wypoczynkowy miałam doś dużo zaległego, po czym przerwałam go i wzięłam 30 dni opieki na dziecko w rozbiciu na dwa razy po 15 dni jak przedstawisz jasno sprawę pediatrze napewno nie odmówi i wystawi.póżniej wzięłam dalszy urlop i 30 dni l-4 na siebie.

Wracam do pracy bo w obecnych warunkach nie byłabym w stanie zapewnić mojej kochanej córci godziwego życia a napewno jak będę wracała to bedziemy miały dla siebie reszte czasu.
      • mamaaga78 do robaczeq6 11.11.05, 16:58
        na co dał ci pediatra zwolnienie ( te 30 dni), bo mi powiedział ze na zdrowe
        dziecko nie moze
        pozdrawiam agata
        • anita53 Re: praca a karmienie 11.11.05, 18:43
          Ja nie mam wyboru, muszę wrócić do pracy. Mój maluch nie chce pić z butelki
          chociaż potrafi już (kilkakrotnie wypróbowane). Może to wina mleka? Po Nutri
          wymiotował i lekarka zmieniła na Bebilon ppti - to już wydawałoby się "załapał"
          a tu taka przykra niespodzianka. Jak mam go dokarmiać? Przecież dziecko będzie
          głodne jak mnie nie będzie. Nie wiem co robić.
      • 111a4 Re: wracamy do pracy???? 11.11.05, 21:51
        witam.ja wróciłam do pracy tydzien temu i zostawiam malenstwo 5 miesieczne z
        nianią.oczywiście chciałabym byc w domku z maleństwem ale z drugiej strony
        czuje tez potrzebe wyjsc "miedzy ludzi".narazie nie jest zle.choć czasem mam
        chwile zwątpienia.i nie wiem czy dobrze zrobiłam...mogłam iść na wychowawczy
        sama nie wiem.mieszane uczucia.ale moze nie bedzie zle.pozdrawiam!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka