Dodaj do ulubionych

wychowanie bez przemocy

31.01.06, 10:43
TVN poszukuje Rodzicow, którzy nie stosują kar (klapsów i innej przemocy) w
wychowaniu.
Pan Michał Malinowski z programu "Dzień Dobry TVN" chciałby takich rodziców
poprosic o wypowiedź przed kamerą. Jego telefon: 608 856 204.

Z góry dziekuje za zgłoszenia, Pozdrawiam

Justyna Dabrowska, naczelna "Dziecka"
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 10:45
      klapsów i innej przemocy.
      Mozna prosic o definicje "innej przemocy"?
      • july.29 Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 10:59
        marghe_72 napisała:

> klapsów i innej przemocy.
        > Mozna prosic o definicje "innej przemocy"?
        -------

m.in. może chodzić o taki rodzaj przemocy:

"Przemoc emocjonalna to rozmyślne, nie zawierające aktów przemocy fizycznej
        zachowania dorosłych wobec dzieci, które powodują znaczące obniżenie możliwości
        prawidłowego rozwoju dziecka, w tym zaburzenia osobowości, niskie poczucie
        własnej wartości, stany nerwicowe i lękowe. Do kategorii tego typu zachowań
        zaliczyć można m.in. wyzwiska, groźby, szantaż, straszenie, emocjonalne
        odrzucenie, nadmierne wymagania nieadekwatne do wieku i możliwości
        psychofizycznych dziecka".

j.
        • justyna_dabrowska Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:03
          Myslę, że najlepiej będzie zadzwonić do Pana Michała z TVN i bezpośrednio od
          niego dowiedzieć sie o czym dokładnie ma byc ten program. Zrozumiałam, że
          telewizja poszukuje rodziców nie stosujących kar, gróźb, krzyków, poniżania,
          straszenia itp.

JD
    • yosmum Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:18
      Wychowywanie bez bicia a wychowywanie bezstresowe to chyba dwie różne rzeczy...
      Ja swojej córki(3 lata) nigdy nie uderzę ale gdy na nią nakrzyczę, jest to dla
      niej stresem. Wystarczającym by zapamietała, że cos zrobiła źle i nie wolno jej
      tak postępowac. Wychowywanie bezstresowe to dla mnie pozwalanie dziecku na
      wszystko, nie interesowanie się nim... Wydaje mi się, że nie należy mówic o
      wychowaniu bezstresowym gdy rodzic dziecka nie bije a po prostu o wychowywaniu
      bez przemocy. Okreslanie takiego wychowywania bezstresowym pokazuje moim
      zdaniem, że dana osoba jest zwolennikiem bicia!
      To tak odnośnie drugiego wątku na ten temat, który jest na tym forum...
      Już widzę jaka będzie formuła tego programu-rodzice nie bijący swoich dzieci
      zostaną wrzuceni do tego samego worka co wychowujący bezstresowo a przeciw nim
      ci, którzy biją swoje dzieci (klapsy to bicie!). I oczywiscie dzieci, które
      nigdy nie były bite (czyli według twórców programu wychowywane bezstresowo)
      zostaną przedstawione jako rozbrykane, niegrzeczne bachory bez żadnych zasad
      moralnych.
      Cóż, współczuję tym którzy się w tym programie pojawią...

Ola

PS. Moja córka nigdy nie była bita a jest bardzo grzecznym dzieckiem. Wiele
      osób wokól jest zaskoczonych zachowaniem mojego dziecka. Nie trzeba bic by
      wymóc na dziecku pewne zachowania. Wolę byc dla dziecka przyjacielem i
      autorytetem a nie KATEM...
      • mmtvn Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:37
        Zaskakujace jest to, ze Panstwo wiecie juz wszystko. Jak ten MATERIAL (a nie
        program) bedzie wygladal, jakie sa tezy (a takich NIE MA) itd. itp. A wystarczy
        przeciez zadzwonic na wskazany numer, by sie wszystkiego dowiedziec. Pozdrawiam
        • triss_merigold6 Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:41
          Z przyjemnością wzięłabym udział ponieważ wychowuję dziecko wg. Spocka, w
          dodatku mam zero oporów przed kamerą. Metody zdroworozsądkowe i bezstresowe
          Spocka działają jak dotąd idealnie. Problem w tym, że syn chyba za młody, bo ma
          niecałe półtora roku.wink
    • kasiulka821 Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:48
      a skad w was tyle sarkazmu???? ja zadzwonilm umowilam sie na nagranie Pan jest
      bardzo mily w sposob bardzo rzeczowy wytlumaczyl istote nagrania i co ma na
      celu caly progrm. Nie rozumiem tego ataku zlosliwych komentarzy...
      • laminja Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:50
        ja tu sarkazmu nie widzę. Ot wymiana poglądów smile)
      • wieczna-gosia Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:53
        > a skad w was tyle sarkazmu????

przemawia pzez nas doswiadczenie.

ale chetnie sie mile rozczaruje, niech ktos da cynk kiedy bedzie emisja smile
        • laminja Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 11:57
          5 lutego smile
          • justyna_dabrowska Re: wychowanie bez przemocy 31.01.06, 16:54
            Telewizja TVN dziekuje wszystkim za zgłoszenia. Prosimy już o nietelefonowanie
            pod w/w telefon

Pozdrawiam

JD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka