niebieskadziewczyna Re: odmowa chrztu!!! 02.03.06, 00:40 To straszne. Tacy ksieza wlasnie powoduja, ze coraz wiecej ludzi odwaraca sie od Kosciola. Czemuz winne jest malutkie dziecko? Nikt nie powinien odmowic dziecku chrztu! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: odmowa chrztu!!! 02.03.06, 09:23 Isma, na nic Twoje wywody ))) Niektóre wiedzą lepiej i nic do nich nie dociera, nwet racjonalne argumenty.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Zaraz, zaraz... 02.03.06, 11:10 A jeśli dziecko (odpukać w niemalowane) umrze wkrótce nieochrzczone? Ktoś wie co się dzieje po śmierci z nieochrzczonymi dziećmi? Kiedyś uważano, że nie wjdą one do Królestwa Niebieskiego, może teraz coś się zmieniło, nie wiem. Kara za to, że rodzice nie mieli ślubu kościelnego? Co winne dziecko? To jest chyba racjonalny argument przemawiający z chrztem wszystkich dzieci dla ICH dobra a nie rodziców. Inna sprawa, że powinnno się moim zdaniem zaliczać w poczet Kościoła Katolickiego dopiero po bierzmowaniu, przynajmniej wtedy liczba wiernych mniej więcej odpowiadałaby rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Zaraz, zaraz... 02.03.06, 11:29 dzindzinka napisała: > A jeśli dziecko (odpukać w niemalowane) umrze wkrótce nieochrzczone? Ktoś wie o co się dzieje po śmierci z nieochrzczonymi dziećmi? Kiedyś uważano, że nie wjdą oee do Królestwa Niebieskiego, może teraz coś się zmieniło, nie wiem. Kara za to, że rodzice nie mieli ślubu kościelnego? Co winne dziecko? To jest chyba racjonalny argument przemawiający z chrztem wszystkich dzieci dla ICH dobra a nie rodziców. < Niechrzczone dzieci nie idą do piekła ani limbus puerorum... poczytaj trochę: www.poronienie.pl/teologia_los1.html a przy okazji - cóż dobrego w religii, która za grzechy dorosłych karze nowonarodzone dzieci? * * * * * * * Kuka mam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Zaraz, zaraz... 02.03.06, 11:38 Dzięki. W sumie wszystko to interpretacja ludzka Odpowiedz Link Zgłoś
psylwia Re: Zaraz, zaraz... 02.03.06, 11:32 to w końcu rodzice wierzą w dogmaty kościoła czy nie bo jak wierzą to powinni wziąć ślub nie rozumiem dlaczego nie można póść np. do buddystów żeby przyjęli dziecko do wspólnoty chociaż rodzice nie są buddystami, albo do jeszcze innego wyznania, można byłoby więcej dziecku tych skarbów w zaświatach zamówić nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Zaraz, zaraz... 02.03.06, 11:34 Czy ksiądz ma prawo odmówić chrztu dziecku w wieku 6 lat, które samo do niego przyjdzie po to "bo jego rodzice nie mają kościelnego ślubu"? Odpowiedz Link Zgłoś
iworos Re: odmowa chrztu!!! 02.03.06, 13:08 > To straszne. Tacy ksieza wlasnie powoduja, ze coraz wiecej ludzi odwaraca sie > od Kosciola. Czemuz winne jest malutkie dziecko? > > Nikt nie powinien odmowic dziecku chrztu! zgadzam się w 100%!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: odmowa chrztu!!! 05.01.22, 17:29 I bardzo dobrze. Moze wreszcie KK idzie na jakość a nie ilość wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniasek Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 11:33 mnie w takiej sytuacji dziecko ochrzcili ale miałam plan awaryjny...poprosic proboszcza o zaswiadczenie, ze odmawia chrztu dziecku i poszłabym z tym do kurii...sądzę, że zmieknie Odpowiedz Link Zgłoś
palka_zapalka Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 12:06 Dziwi mnie postawa proboszcza bo dlaczego dziecko ma być potępione za czyny rodziców! Zadzwoń sobie do Kurii. Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 12:10 Mojej koleżance tez proboszcz nie chciał ochrzcić synka , bo zyje bez slubu. Ochrzciła w innym kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
psylwia Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 13:15 ale jak rodzice przychodzą z dzieckiem do kościoła to oni proszą o chrzest a nie dziecko, a prosząc o chrzest zobowiązują się do wychowania go w wierze, a jak mają go wychowawać w wierze skoro sami nie wierzą!i nie słowa są tu ważne a czyny Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitos Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 16:31 ja nie jestem jakoś specjalnie kościelna, a nawet można powiedzieć, że anty kościelna; nie mam ślubu kościelnego i nie zamierzam mieć; uważam jednak, że chrzci się dzieci w rodzinach katolickich; po co wam chrzest jeśli sami nie widzicie potrzeby w stosowaniu się do zasad kościoła? takie pewnie jest stanowisko księdza; też będę chciała młodą kiedyś ochrzcić, żeby jej życia nie utrudniać, ale zrozumiem jeśli jakiś ksiądz odmówi; ponieważ dla mnie osobiście kościół katolicki jako instytucja ma niewiele wspólnego z Panem Bogiem więc dam któremuś księdzu kasę i załatwię tę formalność, a dzięki temu dziecko nie będzie miało utrudnionego życia w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 21:51 mój Boże skąd to mityczne utrudnianie zycia przez brak chrztu?? sądząc po ilości wpisów w tym wątku i innych bo temat wraca jak bumerang, jakby tak na osobności spytac w 25-osobowej klasie rodziców dzieci komunijnych czemu posyłają dziecko do komunii skoro do kościoła nie chodzą to mogłoby sie okazac że połowa albo i więcej ochrzcila i do komunii przygotowała(?) żeby "utrudnień dziecko nie miało".. gdyby sie ujawnili okazałoby sie że nie ma żadnych utrudnien bo są spora grupą.. obecnie zakamuflowaną i zakłamaną miałam w klasie koleżanke św. Jehowy - było to ćwierć wieku temu - a i wtedy nikt jej nie szykanował, normalnie była traktowana a autorce wątku mogę poradzić - skoro wiara w Boga jest u niej tak mocno przepuszczona przez filtry osobistego uznania - niech ochrzci dziecko sama, "z wody" - wszak skoro nawet KK taką formę uznaje.. to co z tego że w sytuacji zagrożenia? wystarczy tylko przeciez samemu uznać że tak jest OK ludzie KK to naprawde nie jest jedyne chrześcijańskie wyznanie skoro tak bardzo doskwieraja komus wymagania - czemu nie wysilić się i znaleźć kosciół który tych nieakceptowalnych wymagań nie stawia? czemu tak nie zrobicie? czyzby dlatego że nie ma kościoła bez wymagań? albo że tak jak jest - jest po prostu wygodnie? bo jest na kogo ponarzekać, do niczego nie trzeba się zmuszac, ba, nawet nie trzeba specjalnie się zastanwiać nad sensem wiary? i nie chodzi mi o to że macie cos przeciwko KK - tylko że jeśli odrzucacie jego wymagania to nie stawiajcie żadań wole osoby szczerzez deklarujące że już nie sa katolikami/nie czują sie i w związku z tym olewają ślub kościelny i chrzest dzieci - ci ludzie są przynajmniej szczerzy i konsekwentni w tym co robią i tak jest chyba lepiej dla obydwu stron Odpowiedz Link Zgłoś
psylwia Re: odmowa chsztu!!! 02.03.06, 22:47 zgadzam się z Tobą w 100% pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: odmowa chsztu!!! 03.03.06, 00:01 Idziesz do innego kościoła i "normalnego " księdza-proste Odpowiedz Link Zgłoś
uli111 Re: Co Wy na to? 03.03.06, 02:23 Większość z was uważa, że to, że chcę ocrzcić dziecko nioe mając ślubu kościelnego to wybiórcze traktowanie wiary. A co Wy na to, że ten proboszcz (jak też wielllu innych)też tak samo robi? Bo jak inaczej nazwać to co dziś usłyszałam i od niego i od wielu moich sąsiadów którzy mieli niebywałą przyjemność mieć z nim do czynienia? A mianowicie: jeśli nie ma przeszkód, tzn jest ślub kościelny to wszystkie sakramenty są za darmo , ajeśli takoważ przeszkoda istnieje to: - za pogrzeb 1300zł+ 600 za mszę w intencji ( i msza jest konieczna!!!) - za chrzest 500zł Czy to przypadkiem tez nie jest wybiórcze traktowanie wiary? A może kasa=odpuszczenie grzechów? I jak tu wierzyć w kościół? Ps. Dodam,że tego tak nie zostawię i pójdę do Kurii! Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Co Wy na to? 03.03.06, 08:10 Do Kurii idz, sadze, ze te stawki (abstrahujac od zasadnosci ich pobierania) to rekord Polski )). Natomiast, zasadniczo, kiedys, u kresu czasow, bedziemy sadzeni z naszych wlasnych grzechow, a nie grzechow naszych proboszczow, wiec bym sugerowala sie tak bardzo stanem jego sumienia (i kieszeni) nie martwic )). Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Co Wy na to? 03.03.06, 11:29 obawiam sie że jednak coś przekręcasz.. co i nie dziwne skoro informacje masz z drugiej ręki.. o tych opłatach choć nie przeczę że księża bywają różni - sama mam fajnych w parafii - tzn. ja nigdy z niczym nie mam problemów ale znam takich co narzekają (np. sa tacy co oburzają się że termin komunii nie jest znany juz w październiku - bo knajpę trzeba zarezerwować..) jak najbardziej zwróc sie do kurii a nawet możesz mi dac na priva namiar na tę parafie - sama zadzwonię i popytam podając sie za osobę w podobnej do ciebie sytuacji.. co do opłaty za msze - 600zł jest to jedyny znany mi przypadek że widziałam konkretny cennik - tyle że nie jest to jakas sobie msza tylko tak zwana msza gregoriańska - odprawiana codziennie przez 30 kolejnych dni w intencji zmarłej osoby - i wtedy faktycznie jest podawana taka kwota a tak - co łaska w mojej parafii, tak samo jak w przypadku sakramentów.. a tak szczerze - jak ktos robi weselisko wydając kupe kasy - to nie stac go na ofiare? bo jeśłi robi skromny ślub - to spokojnie znajdzie isę ksiądz c za co łąska albo i bez opłat udzieli sakramentu to samo dotyczy chrztu.. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Ja też nie mam ślubu kościelnego 03.03.06, 16:31 bo mój mąż jest rozwodnikiem. Prawdę mówiąc początkowo nawet myśleliśmy żeby nie chrzcić córeczki. Niech wybiera jak będzie dorosła. Potem doszłam do wniosku że w ten sposób tylko utrudnimy jej życie. Poszłam do księdza, na wstępie od razu powiedziałam jaka jest sytuacja. Ksiądz stwierdził, że znajdzie rozwiązanie.Zaproponował żeby przyjść w sobotę po mszy i wtedy ochrzci dziecko, bo tak ze wszystkimi to nie bardzo wypada, bo rodzice nie mogą przyjąć komunii.Dla mnie nie stanowiło to najmniejszego problemu. Moja córeczka miała ceremonię tylko dla siebie, specjalnie dla niej było ułożone kazanie. I ksiądz był przemiły. To była napradę bardzo miła uroczystość w rodzinnym gronie. ZA chrzestksiądsz powiedział że zwyczajowo bierze 100 złoty. Może przyjedziesz do SAdownego ochrzcić małą? Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Ja też nie mam ślubu kościelnego 03.03.06, 17:22 Ale to troche inna sytuacja - bo Ty i Twoj maz nie mozecie miec slubu koscielnego z powodu przeszkody kanonicznej, a nie z wlasnego wyboru go nie bierzecie czy odkladacie na pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
polka3 Re: Co Wy na to? 04.03.06, 23:51 procesor napisała: > obawiam sie że jednak coś przekręcasz.. co i nie dziwne skoro informacje masz z > drugiej ręki.. o tych opłatach Informacje ma "i od niego"-czyli od ksiedza, nie tylko z drugiej ręki.. za chrzest bez ślubu koscielnego 500 zł. to jeszcze nie najwyższa stawka-w Warszawie normą jest ok 700 zł. serce dla Julci Odpowiedz Link Zgłoś
tabaluga0 Re: odmowa chsztu!!! 04.03.06, 22:31 śa inne koscioly, nie musisz chrzcic w swjej parafii. czemu nie chca udzielic wam chrztu?, poniewaz nie macie slubu koscielenego, wg kosciola zyjecie w grzechu, nie bedziecie w stanie wychowac dziecka na katolika itd.Nie wiem czy chodzicie do kosciola ale jesli nie to po co chrzest tylko na pokaz? Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:27 Hehe, jakie oburzenie jeśli nie ma przeszkód do zawarcia przez was związku małżeńskiego a pomimo to nie decyduje się się na niego . To bardzo dobrze ze nie ochrzci wam dziecka bez waszego ślubu. Nie można być katolikiem na pół gwizdka ,albo żyjesz w wierze bierzecie, ślub chrzcicie dziecko albo nie biernie i nie ma chrztu. konsekwentnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:30 3-mamuska napisała: > Hehe, jakie oburzenie jeśli nie ma przeszkód do zawarcia przez was związku > małżeńskiego a pomimo to nie decyduje się się na niego . > To bardzo dobrze ze nie ochrzci wam dziecka bez waszego ślubu. Nie można być k > atolikiem na pół gwizdka ,albo żyjesz w wierze bierzecie, ślub chrzcicie dziec > ko albo nie biernie i nie ma chrztu. konsekwentnie. Kazdy decyduje za siebie. Doswiadczenie wskazuje ze mozna byc katolikiem na pol gwizdka skoro mozna byc nawet biskupem bedac pedofilem czy zlodziejem. Kosciol nie ma Nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:40 W sumie to się z Tobą zgadzam, bo to dość podłe, żeby samemu się wycofać, a na pożarcie ksiendzom rzucić niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:28 Nie ma takiej opcji jak odmowa chrztu. Probuje wymusic na Was slub koscielny. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 18:17 Ale może 16 lat temu była taka opcja? Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Chrztu. Chrztu. Chrztu. Chrztu. n/t 05.01.22, 16:36 Jak debilnym trolem trzeba być, by zamieścić swoje wypociny w takim wątku Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_dash Re: Chrztu. Chrztu. Chrztu. Chrztu. n/t 05.01.22, 17:42 ...20 lat później Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:36 Posłuchaj księdza, nie rób dziecku krzywdy. Ja tak skrzywdziłam starszą córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:42 Dziecko ma teraz 16 lat, więc pewnie decyzję już zdążyli podjąć😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:37 Popuści, byle koperta była odpowiednio gruba, to w kościele lekarstwo na wszystko i wiem co piszę, bo znam ten proceder z pierwszej ręki. Jeśli jednak chcecie dobrze dla dziecka nie zapisujcie go do tej organizacji, jeśli chcecie imprezy zróbcie powitanie, dla wścibskich babek i ciotek macie wymówkę, chcieliśmy, ale ksiundz nie chciał, wilk syty i owca cała, jak będzie chciała to się kiedyś sama zapisze. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:37 Pisze się krzcić, od krzest, a to od Jesu Kryste. 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:44 Haha, już w epoce brązu triss niosla krużganek oświaty 😀 A z drugiej strony to szkoda ze takie dziunie juz na ematke od dawna nie przychodzą... Nie piszą chrześni, swiatkowa itp Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:48 daj odpowiedni datek za "pozwolenie" to je podpisze. ja raz spotkałam sie z przyzwoitym proboszczem. Poszłam do niego po pozwolenie na pochówek w innej parafii bo tam jest nasz grób rodzinny. Oburzył się na zostawiony datek ale i tak dałam, tak byłam wdzięczna (za brak utrudniania). A mąż nie jest z innej parafii? może w jego da się ochrzcić. Może warto poprosić o pomoc dziadków (chrzest w ich parafiach)? ps. tak, powinno zwracać sie uwage na ewidentne błędy. Mnie samą kiedyś jakaś forumka poprawiła w jakimś słowie (choc nie tak ewidentnym) i zapamiętałam na zawsze. Dziwię się, że polonistka, nauczycielka elf, ma tego rodzaju objekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:52 Kto wyciagnal taki stary watek. Za chwile to nieochrzone dziecko bedzie mialo wlasne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 17:32 "Kto wyciagnal taki stary watek. Za chwile to nieochrzone dziecko bedzie mialo wlasne dziecko" Właśnie dlatego. Zaraz znowu będzie problem, gdzie je okszcić Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 16:56 Poświęcic więcej czasu na edukację i cieszyć się, że Ci dziecka do pedofilskiej sekty nie przyjęli Odpowiedz Link Zgłoś
lichon Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 17:07 Co z tobą nie tak? Według religii katolickiej żyjesz w grzechu, ale chcesz w niej ochrzcić dziecko? Katolicy to nie są po prostu chrześcijanie, to odłam chrześcijan przestrzegający bardzo konkretnych zasad, takich jak powstrzymywanie się od współżycia przed ślubem kościelnym. Jeśli nie przestrzegasz tych zasad, to nie jesteś katoliczką i nie wychowasz dziecka na katolika, więc na jakie licho go chrzcić po katolicku? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 17:16 Pochwalam bezkompromisowość księdza - im mniej ochrzczonych, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 17:46 aby był chszest musi być ślup czego nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 17:54 uli111 napisała: > Jestem wściekła!Mam dwumiesięczną córeczkę i chcieliśmy z mężem ją ochszcić. > Był u nas ostatnio ksiądz po kolędzie i powiedział coś co mnie zatkało, a > minowicie,że nie ochszci nam dziecka jeśli nie weżmiemy ślubu kościelnego!!! > Mamy tylko cywilny.W tej parafii jesteśmy od niedawna i nie znaliśmy > proboszcza, a od sąsiadów dowiedziałam się, że on nie popuści.Pytałam w innym > kościele, to muszę mieć "pozwolenie" od swojego proboszcza.HORROR!!!Czy to > możliwe,żeby odmówiono chsztu?Czy któraś z was może miała taką sytuację? Co > robić??? To może spróbuj u protestantów lub pogadaj z jakimś popem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 18:13 Ja tam niewierząca jestem, ale na logikę - po co Ci chrzest dziecka, skoro inne sakramenty masz gdzieś? I skąd foch na księdza, że on przestrzega zasad obowiązujących w jego religii? Owszem, uważam gremialnie księży za głąbów osadzonych w średniowieczu, ale tu akurat on ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 18:15 Ooo, teraz zauważyłam, że to jakaś prehistoria Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 19:28 Co robić? Nic. Nie chrzcić. Albo się poślubić kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
pilarsanik Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 19:49 No i dlatego właśnie odstępuję od kościoła, bo to mafia, która nie ma nic wspólnego z Bogiem. A Boga w sercu mam, w życiu, myślach i uczynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
colaskaaleniemniejnizszesset Re: odmowa chsztu!!! 05.01.22, 20:08 Naciągnął ich na cołaskę podczas tzw kolędy Teraz oni koniecznie chcą jemy wcisnąć do kieszeni cołaskę za chszest A on dodatkowo ich chce jeszcze naciągnąć na cołaskę z okazji niepotrzebnego ślubu gdyż ludzie mają już ślub . 3 x cołaska , złoty bizne$$$ przy sprzedaży niewidzialnego towaru na wnuczka , na cołaskę , na policjanta , na cudowny medalik , na cudowne żródełko , na 3 karty , na hydraulika A może dziecku dać szansę aby samo zadecydowało jak będzie pełnoletnie czy chce należeć do jakiegoś kościoła a może nie będzie chciało należeć do żadnej sekty religijnej . Odpowiedz Link Zgłoś