Dodaj do ulubionych

Kiedy obcinać ogon u psa?

• marychna31 NIGDY!!! 19.08.06, 13:04
      Zaklinam na wszystko- nie rób tego! To barbarzyństwo!

Zapytaj w związku kynologicznym- cały cywilizowany świat od tego odchodzi.
      • magda270519761 Re: NIGDY!!! 19.08.06, 13:07
        4-6 doba życia, moje sznaucerki miały zamrożone ogonki , nawet nie pisły przy
        obcinaniu , troszke przy szyciu , kiedy zaciągała nitke , nici rozpuszczalne ,
        ja od razu pytałam się czy ogonki będą zamrażane.
      • vip_wielka8 Re: NIGDY!!! 19.08.06, 14:13
        Jak się zapyta w związku kynologicznym, to jej raczej doradzą obcięcie. Kilka
        krajów europejskich to nie cały świat wink
        • umasumak Re: NIGDY!!! 19.08.06, 14:47
          vip_wielka8 napisała:

> Jak się zapyta w związku kynologicznym, to jej raczej doradzą obcięcie.

A skąd takie wiadomości masz? Obecnie w Polsce jest zakaz obcinania ognów i
          uszów psom.
          • vip_wielka8 Re: NIGDY!!! 19.08.06, 14:57
            umasumak napisała:
            > A skąd takie wiadomości masz?

Ze związku kynologicznego tongue_out

umasumak napisała:
            > Obecnie w Polsce jest zakaz obcinania ognów i
            > uszów psom.

A skąd takie wiadomości masz? wink
            • umasumak Re: NIGDY!!! 19.08.06, 14:59
              vip_wielka8 napisała:

> umasumak napisała:
              > > A skąd takie wiadomości masz?
              >
              > Ze związku kynologicznego tongue_out
              >
              > umasumak napisała:
              > > Obecnie w Polsce jest zakaz obcinania ognów i
              > > uszów psom.
              >
              > A skąd takie wiadomości masz? wink

Ze związku kynologicznego smile
              • vip_wielka8 Re: NIGDY!!! 19.08.06, 17:10
                umasumak napisała:
                > Ze związku kynologicznego smile

Ciekawe bardzo, a który to oddział udziela takich informacji? Bo rzecznik
                związku, p. Bogucka, twierdzi co innego smile
                • umasumak Re: NIGDY!!! 19.08.06, 18:16
                  Informacje uzyskałam z dolośląskiego zaiazku kynologicznego. A może rzecznik
                  Bogucka da sobie odciąc co nieco?
                  • vip_wielka8 Re: NIGDY!!! 19.08.06, 19:23
                    umasumak napisała:

> Informacje uzyskałam z dolośląskiego zaiazku kynologicznego.

Związek Kynologiczny w Polsce nie ma takiego oddziału tongue_out
                    • umasumak Czyżby? 19.08.06, 20:22
                      www.zkwp-wroclaw.org.pl/start_frames.htm
                      Wrocła na Dolnym Ślasku się znajduje o ile wiem
                      • umasumak Re: Czyżby? 19.08.06, 20:25
                        umasumak napisała:

> www.zkwp-wroclaw.org.pl/start_frames.htm
                        > Wrocła na Dolnym Ślasku się znajduje o ile wiem

Wrocław oczywiście smile
                        • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 21:18
                          Wałbrzych, Jelenia Góra i Legnica też. A dolnośląskiego związku kynologicznego
                          nie ma tongue_out
                          • umasumak Re: Czyżby? 19.08.06, 21:28
                            vip_wielka8 napisała:

> Wałbrzych, Jelenia Góra i Legnica też. A dolnośląskiego związku
                            kynologicznego
                            > nie ma tongue_out

Ale wrocławski jest, prawda? A Wrocław stolicą Dolnego Śląska jest o ile się
                            nie mylę? Więc według wrocławdkiego oddziału, jednego z najstarszych polskich
                            oddziałów związku kynologicznego, obicinanie czegokolwiek psom, celem
                            upiększenia, zachowania cech charakterystycznych rasy itp, jest obecnie
                            z.a.b.r.o.n.i.o.n.e.
                            • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 22:22
                              A Warszawa stolicą Polski jest, o ile się nie mylę. Macie tam w Breslau jakieś
                              specjalne, lokalne prawo, czy już się mentalnie przyłączyliście do Niemiec?
                              • babka71 Re: Czyżby? 19.08.06, 22:30
                                vip jakaś tam...jak nie masz argumentów to nie pisz..
                                bardzo chętnie zadzwonię do tej Twojej wetki, która jest za obcinaniem..
                                na B jakaś Pani...
                                podaj telefon to pogadamy jak Ludzie No czekam??!!!
                                serio zadzwonię i zapytam!!!!!
                                masz priva podaj namiary
                                • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 23:24
                                  proszę, dzwoń: 022-826-05-74
                                  • babka71 Re: Czyżby? 19.08.06, 23:35
                                    dzwoniłam nieczynne do 20 sierpnia co mi podajesz stare telefony???
                                    • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 23:59
                                      Zadzwoń po 20-ym, w godz. 11-15
                                      • babka71 Re: Czyżby? 20.08.06, 00:04
                                        zadzwonię i pogadamy ok??
                                        p.s jestem przeciwna obcinania czegokolwiek.., więc mnie nie przekonasz
                                        dla nie to kretynizm i zwykła glupota
                                        ale zadzwwonię i napiszę Ci na priva OK!! doki zobaczymy kto ma rację
                              • umasumak Re: Czyżby? 19.08.06, 22:46
                                Tak w ogóle to ja z Galicji pochodzę Vipie. Z samej stolicy Małopolski. Ale jak
                                chodzi o mentalność, do mogę dołączyć do Niemiec, jeśli od tego ma zależeć
                                obcinanie psom ogonów i uszów.

P.S. Nawiasem mówiąc, mam koleżankę w Warszawie. Rok temu kupiła rodowodowego
                                boksera z ogonem. Bardzo ładnie nim macha, gdy domownicy wracają smile. Pozdr
                                • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 23:27
                                  umasumak napisała:

> Ale jak
                                  > chodzi o mentalność, do mogę dołączyć do Niemiec, jeśli od tego ma zależeć
                                  > obcinanie psom ogonów i uszów.

Ja też chętnie dołączam mentalnie do słów przewodniczącego Klubu Wyżła
                                  Weimarskiego w Niemczech: "Zyczę by jak długo to jest możliwe, w Polsce
                                  kopiować ogony. Trend odnośnie niekopiowania jest błędny, będziemy robić u nas
                                  wszystko, by temu zapobiec."
                                  • vip_wielka8 Re: Czyżby? 19.08.06, 23:32
                                    Źródło powyższego cytatu:
                                    www.wyzly.pl
                                  • jezzmam Re: Czyżby? 19.08.06, 23:40
                                    Po 1.NIE ROZMNAŻAĆ NIERODOWODOWYCH PSÓW ponieważ naraża się szczenięta na
                                    choroby genetyczne NIEPOTRZEBNIE.
                                    Po 2.Naraża się suki na nadnierną eksploatację organizmu ponieważ żądni kasy
                                    PSEUDOHODOWCY nie liczą się ze zdrowiem suk jak i później szczeniąt(rodzice nie
                                    są kojarzeni z sobą odpowiednio,nie są badani w zakresie dysplazji ,chorób
                                    oczu,uszu iiiii).
                                    oby tylko mieć jak najwięcej szczeniaków na sprzedaż!!
                                    Po 3.Jeśli jedno z rodziców szczeniąt jest chore na dysplazje to WSZYSTKIE
                                    szczenięta będą chore a to barrrrrrdzo bolesna choroba!! a później te chore
                                    szczenięta będą przekazywać chorobe następnym szczeniakom a te następnym itd!!

A już kopiowanie ogonków i uszu to kary godny proceder!! Powinni za to karać tak
                                    jak ludzi za okaleczenie innego czlowieka!!
                                    • agastrusia Chyba troche przesadzasz 20.08.06, 08:47
                                      zważywszy na fakt, że wypowiadasz sie o nierodowodowych psach.
                                  • umasumak Re: Czyżby? 19.08.06, 23:43
                                    Acha, widać trafiłam na fantyczną obrończynię kopiowania ogonów za wszelką
                                    cenę ;-P. Ja jednak pozostanę przy swoim poglądzie. Jestem przeciwna takim
                                    zabiegom, bo są one niepotrzebne i schlebiają li tylko ludzkiej próżności tongue_out.
                                    Szczerze mówiąc opinia przewodniczącego Klubu Wyżła w tym względzie mało mnie
                                    obchodzi, nawet, jeśli miałoby mnie to oddalić mentalnie od Niemiec ;-P
        • marychna31 Albercie..... 19.08.06, 23:45
          a co Ty robisz na forum dla mam?
        • heydi Re: NIGDY!!! 20.08.06, 18:09
          USTAWA
          z dnia 21 sierpnia 1997 r.
          o ochronie zwierząt1)
          Rozdział 8
          Zabiegi na zwierzętach
          Art. 27.
          1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania
          ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji i mogą być
          przeprowadzane wyłącznie przez osoby uprawnione.

Jakieś komentarze fanów kalekich psów są raczej nie na miejscu.
          A co do wyżłów - to głupie porównanie,bo wyżeł jest psem mysliwskim i jego ogon
          jest narażony na bolesne urazy podczas pracy.O psach użytkowych tu nie ma mowy.
          • xmona Re: NIGDY!!! 26.08.06, 01:15
            Gdy trzy lata temu nasza boskerka się oszczeniła żadnemu z 9 szczeniaków nie obcięliśmy ogonków...fakt ,ciężko było sprzedać. Gdy tylko chętny zadawał pytanie czy można jeszcze obciąć ogon (8 tygodniowemu szczeniakowi), to dziękowaliśmy takiemu kupcowi. Gdy pytano nas dlaczego psy mają ogony nie obcięte to pokazywaliśmy wydrukowaną dużymi literami USTAWĘ , którą wkleiła "heydi". Jednego faceta to ja miałam ochotę zapytać "dlaczego mu rodzice małego nie obcięli?". I bzdurą jest twierdzenie, że pies sobie ogon złamie, zrobi krzywdę itd itp.Zostawiliśmy sobie jedną sunię i jakoś przez 3 lata nic złego sie z ogonem nie dzieje... no chyba tylko czasem jej mamusia jest niezadowolona, bo gdy wracamy z pracy i nas obie witają to bezogoniasta matka dostaje od córeczki kilka ogonkowych klapsów gdy mała kręci młynki ogonkiem z radości.
            Według mnie weterynarze, którzy tną uszy ogony powinni płacić karę za znęcanie się nad zwierzętami.
            • nina2006 Re: NIGDY!!! 26.08.06, 08:54
              Większość z Was jest przeciwna obcinania psą ogonów. A mam do Was takie pytanie
              czy widziałyście np bokserka z nieciętym ogonem w mieszkaniu w mieścia? Ja tak
              i przez to, że nie miał cietego ogona przez całe swoje życie musiał się męczyć.
              Jak się cieszył to z całą silą walił tym ogonem po meblach, różnych kantach,
              cały czas mu ten ogon krwawił. Już nie wspomnę jak "uderzył" tym ogonem kogos z
              domowników, boli jak pejczem. A jak by mu się obcieło ogon to takich problemów
              by nie było.
              Obcina się zaraz po urodzeniu!!!
              Pozdrawiam
            • kosheen4 Re: NIGDY!!! 26.08.06, 09:03
              xmona napisała:

> Gdy trzy lata temu nasza boskerka się oszczeniła żadnemu z 9 szczeniaków nie ob
              > cięliśmy ogonków..

xmona, a mogłabyś wrzucić jakieś zdjęcie boksera z ogonem? chętnie bym zobaczyła smile
              mojej znaleźnej psinie ktoś ciachnął ogon w dzieciństwie i zostawił kikut. chyba
              miało być bardziej "rasowo" - i teraz jak się cieszy to całym kuprem wywija smile
    • rita75 sama uszy sobie obetnij...nt 26.08.06, 09:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka