Dodaj do ulubionych

Opłaty miesięczne...aż tyle....??!!

08.09.06, 13:31
Kobitki,czy podobnie jak ja macie ok.1,300 zł.miesięcznych opłat?Toż to szok
przecież...U Was też tak jest co miesiąc?
Obserwuj wątek
    • mynia_pynia Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:39
      To zależy co rozumiesz przez opłaty miesięczne.
      Czy w tym są jakieś kredyty, ubezpieczenia, wliczasz paliwo ???
      Ja mam 300zł kredytu, 90zł III filar, 60zł zwykłe ubezpieczenie, około 100zł za
      komórkę, 25zł kablówka.
      Nie płace więcej za nic, co bym uważała za opłaty miesięczne.

Cała reszta idzie na jedzenie i przyjemności.

Za czynsz, prąd, wodę, telefon domowy płaci mój nie mąż, bo to jego mieszkanie.
      • magorlo Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:41
        mynia_pynia napisała:

> To zależy co rozumiesz przez opłaty miesięczne.

zazwyczaj jest to to co płaci się comiesiąc wink

no i niestety zliczajac wszystkie rachunki czynszowo-pradowo-telefonowe tez mi
        tyle wychodzi...
      • agnes123 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:42
        mynia_pynia - w opłaty miesięczne wliczam czynsz,rachunki telefoniczne i prąd
        (ponieważ gazu nie mam) oraz raty bądź kredyty.Do tego opłaty za
        przedszkole.Paliwo to rzecz rzeczywiście odrębna - już nie wspomnę ile kaski
        idzie na ten cel - SZOK smile
        • joanna_poz Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:45
          moje opłaty miesięczne to 2800 zł, też to ostatnio skrupulatnie podliczyłam.

jest to kredyt, wszystkie media, telefony, cyfra, ubezpieczenia III filar i
          niania.
      • iwoniaw he he 08.09.06, 13:43
        >
        > Za czynsz, prąd, wodę, telefon domowy płaci mój nie mąż, bo to jego mieszkanie.

Mniemam, że pytanie było o wysokość stałych opłat/rachunków w gospodarstwie
        domowym. Czynsz (w tym co, sprzątanie części wspólnej, fundusz remontowy i
        administracja), prąd, woda, śmieci, gaz to u mnie ok. 500 PLN.
        • iwoniaw A wracając do pytania tytułowego 08.09.06, 13:46
          - u nas to nawet więcej wychodzi, i to bez benzyny... A przecież za przedszkole
          nie płacę, bo dziecko w domu... A gdzie zakupy (żywnościowe i pozostałe)?
          Zresztą ostatnio wszystko drożeje...
          • agnes123 Re: A wracając do pytania tytułowego 08.09.06, 13:48
            Życia nie wliczam - nawet nie chcę o tym myśleć ile kaski idzie na życie
          • agnes123 Re: A wracając do pytania tytułowego 08.09.06, 13:52
            Ja benzyny też nie wliczyłam w koszt opłat miesięcznych,ponieważ każdego
            miesiąca inna jest to kwota smile
    • newmamisio Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:45
      U mnie wychodzi 1650 z opłatą za przedszkole. Do tego zimą gaz około 600 pln i
      co miesiąc stałe opłaty za prąd 170 pln. Mam duży kredyt na samochód. Jeszcze
      tylko rok i chwała Ci Panie za to.
      • agnes123 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:49
        Ja w okresie zimowym za prąd płacę podobnie jak TY ,bo ok.600 zł miesięcznie -
        kosmos ;o
    • petto Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:48
      ja płacę kredyt hipoteczny 1000, czynsz 200, gaz(ogrzewanie) róznie od 100-300
      zł,woda 50zł, samochód 600 zł, drugi samochód albo bilety miesięczne 600-lub
      bilet 90 zł, net 225zł, prąd 100 zł,telefony 200 zł i tyle.Razem 2500 tys
      minimum.
      • agnes123 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:50
        Wow ....
      • petto Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:50
        a i jeszcze przedszkole 300 więc razem nimimum 2800
    • magdalenkaaa78 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:52
      650 czynsz, 500 kredyt, gaz 60, prąd 60 dwie komórki +internet 250 zł,
      ubezpieczenie dodatkowe na szczęście płatne kwartalnie i przedszkole 250 zł
      benzyny nie wliczam.
      • mamaemmy Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:55
        tez mnie to zalamuje!smile
        Mamy ok 1000 zl a najlepsze to to,ze nie placimy mieszkania bo jest nasze,nie
        mamy zadnego kredytu,a benzyny i oplat za samochód nie wliczyłam wcale bo jest z
        nami od niedawna.
        • iwoniaw mamaemmy, co masz na myśli pisząc 08.09.06, 14:05
          > Mamy ok 1000 zl a najlepsze to to,ze nie placimy mieszkania bo jest nasze

My też nie wynajmujemy u kogoś, ale opłata dla administratora, sprzątania części
          wspólnej, wpłaty na fundusz remontowy (teraz zmienił nazwę, ale na jedno
          wychodzi), ubezpieczenie budynku, zaliczka na c.o. etc. to jest to, co wymieniam
          pod nazwą "czynsz". A Ty mieszkasz w domu prywatnym, że ego nie masz? Za to
          pewnie inne wydatki "rekompensują" to, o czym piszę?
    • bea.bea Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:54

czynsz500
      telefony 250
      przedszkole 300
      prąd w rozbiciu na miesiące 70
      internet 30
      polisy 400
      alimenty męza 400
      zus 700
      i podatek x

razem około 2600 plus podatek//
      • mamaemmy bea.bea? 08.09.06, 13:56
        internet masz za 30zł?
        o rany chyba zmienie sobie z neostrady bo razem ze stacjonarnym placimy...150zł!!!!
        • bea.bea Re: bea.bea? 08.09.06, 13:58
          mamy sieć zrobiona w dwóch blokach...wiec opłata rozkłada sie na 15 osób..
        • agnes123 Re: bea.bea? 08.09.06, 13:59
          Ja dokładnie tyle samo płacę za internet neostrada sad - ale jestem w trakcie
          zmiany właśnie
          • mamaemmy agnes123 08.09.06, 14:02
            a na co zmieniasz?
      • bea.bea Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 13:57
        jeezu...az tyle..sad(
        a ja ciagle mam wyzuty sumienia, ze zaoszczędzic nic nie moge..

a gdzie paliwo, jedzenie ubezpieczenia auta...
        no ale pozytywne jest to,,,ze czasem jednak cos sobie kupie...a ze w lumpkach..smile)
        • zuzia_i_werka Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 14:01
          Uch trochę mi lepiej jak poczytałam o Waszych opłatach bo myślałam,że tylko ja
          tak bulęsad Czynsz,ubezpiecz samochodu,moja polisa,dwie raty,spłata
          kredytu,telefon,internet i kablówka,przedszkole-ok 2500 miesięcznie nic nie
          urwęsad
          • agnes123 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 14:03
            No tak ja też zapomniałam doliczyć ubezpieczenia samochodu - boshe a ewentualne
            naprawy auta czy jeśli cos domq się zepsuje - normalnie szok co kobitki sad
        • mama007 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 14:02
          hmm,
          mieszkanie z czynszem 200zl gora (z woda)
          prad 40zl co 2 mies
          gazu niet
          tel jak sobie doladuje...
          net na razie 1zl, za 2 mies bedzie 60zl

w zimie nie wiem jak bedzie, mieszkam tu od maja smile
          • mama007 no i przedszkole kolo 100zl mies 08.09.06, 14:02
            i pewnie jeszcze cos tam, ale nie pamietam
            • agnes123 Re: no i przedszkole kolo 100zl mies 08.09.06, 14:04
              Nie sposób jest wszystko zliczyć - ale tak czy inaczej zobaczcie jakie życie
              jest drogie - nie daj Boże jakiejś choroby ...( ODPUKAĆ )
          • iwoniaw mama007 - jak to robisz z tym prądem? 08.09.06, 14:09
            20 pln za miesiąc i to bez gazu w domu? To ile ty masz osób w tym mieszkaniu? I
            czy gotujesz na kuchni elektrycznej wobec tego? Ja mam kuchenkę gazową, woda
            ciepła z termy gazowej, światło niepotrzebne gasimy, po nocach nie siedzę
            raczej, a za prąd ok. 60 PLN co miesiąc płacę (2 dorosłe osoby + dziecko)...
            • mama007 Re: mama007 - jak to robisz z tym prądem? 08.09.06, 14:14
              mi przychodzi potem nadplata - ja to place jako oplate stala, rozliczana co iles
              tam. ale nie wychodzi duzo. mam kuchenke taka mala 2-plytowa, nie gotuje duzo.
              mieszkam sama z corka, czesto tez wyjezdzamy (weekendy), nie mam piekarnika
              takiego normalnego na prad smile wode tez mam nie na prad big_grin
    • mirella321 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 14:03

3100 zł
      nie licząc ogrzewania zimą orz paliwa
    • vharia Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 08.09.06, 14:10
      Nie, ja mam 1600. Jak były raty za pralkę to było 1800 a jak dojdzie opieka nad
      drugim dzieckiem to będzie dobrze ponad 2000.
      big_grin
    • bea.bea kiedyś... 08.09.06, 14:10
      pewien pracodawca próbował mi udowodnić ze zycie za 800 zł to klasa...
      wiec przysiedlismi i liczymy..

- czynsz
      - telefon
      - ubezpieczenia osobowe w rozbiciu na miesiąca
      - prad w rozbiciu na miesiące
      - ubezpieczenie samochodu w rozbiciu na miesiąca
      - koszty paliwa
      - koszty eksploatacji samochodu
      - koszty wyjazdów wakacyjnych w rozbiciu na miesiące
      - jedzenie
      - chemia
      - przedszkola...szkoła
      - ubrania
      - zakupy do domu
      - naprawy domowe
      - o przyjemnosciach ...chyba trzeba zapomniec
      - wydatki nieplanowane
      - wydatki okolicznosciowe..grile imieniny.swięta...

itp...

życie jest piekne.............DAJCIE MI NÓŻ>>>smile)

i strach wpisywać kwoty..smile
      • agnes123 Re: kiedyś... 08.09.06, 14:13
        Tak,oni są bardzo mądrzy - gdzie sami zarabiają piękne sumki ....
        • mysia-mysia Re: kiedyś... 08.09.06, 14:20
          A ja kiedyś pracowałam jako przedstawiciel handlowy w firmie gdzie zarabiało się
          750 zł, nie było samochodu ani służbowej komórki, wymagano od nas eleganckiego
          stroju a jeszcze jak się szefowi powiedziało że coś do pracy potrzeba (choćby
          teczka) to mówił że możemy sobie kupić bo przecież nam płaci, jak w trzecim
          miesiącu wyrobiłyśmy z koleżanką plan który gwarantował otrzymanie jakiejśtam
          premii (niewielkiej) to w kolejnym miesiącu plan został podwyższony wink
          • joasiiik25 Re: dokladnie 1260 :( 30.09.06, 14:58
            co miesiac
            • monia323 3000 zł co miesiąc 30.09.06, 15:02
              wszystkie opłaty + prxzedszkole, szkoła(obiady) ,angielski, zaj. dodatkowe dla
              dzieci (tańce, basen), kredyt na samochód, pralkę.
              • joasiiik25 Re: ja zliczylam tylko bierzace rachunki :) 30.09.06, 15:04
                pozostalych nawet nie chce liczyc smile
    • ciocia_luta około 3000 30.09.06, 15:23
      bez paliwa do samochodów
      i bez właczania tego co na zycie.
    • adsa_21 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 16:29
      noo...to norma.
    • yenna_m Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 16:44
      mi wychodzi ponad 2 tysiace

(czynsz, prad, gaz, przedszkole dla dwojki dzieci, telefony, kablowka z netem)
      • damakama Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 17:43
        u nas ok.2600 (w tym kredyt 530zł)
        • magda270519761 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 19:26
          Około 1500 , a może więcej- też uważam , że to szok!
    • gosika78 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 20:53
      Ja nawet nie liczę...
      nie wiem, jak my żyjemy smile
    • fajka7 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 21:27
      Widze, ze dziewczyny wliczaja w oplaty miesieczne wszystko za co sie w zyciu
      placi lacznie z benzyna, niania i tancami. No to logiczne, ze wychodza kwoty
      powyzej tysiaca albo 2, a nawet kilka tysiecy. No ale gdzie tu szok? Wyda sie
      zawsze tyle ile sie ma. Zycie po prostu kosztuje i po to sie zarabia, zeby
      wydawac. Kto zarabia wiecej, ten wiecej wydaje i ma wiecej tych 'oplat' typu
      angielski albo kurs makijazu, albo urlop na dominikanie w podziale na
      miesiace smile
    • figrut Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 22:06
      Liczę i zaokrąglam. Za prąd ostatnio 500 zł., za gaz 340 zł., za cztery komórki
      550 zł., kredyty łącznie 700 zł., telefon stacjonarny około 100 zł., neostrada
      28 zł., BlueConnect 120 zł., PUG 30 Zł. [średnio na miesiąc], woda 30 zł. i to
      już chyba wszystko. Prąd i gaz podałam na dwa miesiące [tak rachunek
      przychodzi]. Patrzę teraz na te rachunki i myślę - cud ekonomiczny. Nigdy tego
      razem nie liczyłam. Myślałam, że my tyle nie zarabiamy na naszym warsztacie.
      • logineczka Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 30.09.06, 22:20
        czynsz-co miesiąc większy, na razie oscyluje ok 420 zł, prąd i gaz ok. 180 co
        drugi m-c, telefon z netem-120zł, parking-110zł,niania, zależnie od ilości
        godzin-300-350 zł, razem jakieś 1000-1100 zł miesięcznie, piszę o ty, co
        płacimy co m-c, w wakacje(urlopy) święta odpada niania, reszta w miarę stała i
        do przewidzenia(nawet wzrastający czynszsmile na życie(jedzonko, środki do domu,
        przyjemności, pampersy, czasami coś odłożę)-reszta z tego, co zostanie po
        opłaceniu ww. (aha jeszcze kablówka-44zł), czyli jakieś 1400 (około) złotych,
        bo budżet nasz wynosi 2500, a oprócz tego każde zostawia jeszcze sobie(ja i mąż
        ma się rozumieć) "kieszonkowe", zeby się ubrać, i na takie tam.... mamy jednego
        synka, ale tyle kosztuje, ze zastanawiam się, czy już możemy się starac o
        drugie.
    • zaneta11113 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 01.10.06, 08:48
      Mieszkanie 400; woda 50 komórki dwie 350-400;tel stacjon.120;gaz 200; prąd 150;
      benzyna z 600;zusy 3500 (prowadzi działalność gospodarczą)w sumie 5400 zł nie
      raz jest tego więcej nie raz mniej
      • merusia Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 01.10.06, 09:02
        no my samego kredytu mamy 2500, czynsz za to niewielki ok 200, rachunki za
        telefon ok 500, prad i gaz 300 srednio, ubezpieczenie 150, internet 100,
        kablowka 70, monitoring 70, czyli w sumie okolo 4000,a celowo nie wliczylam
        przedszkola 800, benzyny 300/ jeden samochod na szczescie sluzbowy / , Oc i Ac ,
        pani do sprzatania itp itd... wychodzi straszna kwota...
        • zuzanna56 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 01.10.06, 21:45
          Na co idzie tyle kasy???
          Ciągle się zastanawiam na co tyle wydajemy. Mamy własne mieszkanie i samochód
          bez żadnych kredytów. Bardzo mały kredyt na działkę budowlaną.
          Coraz więcej pracujemy i więcej zarabiamy a niestety zbyt mało oszczędzamy.
          • lenkao Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 01.10.06, 22:03
            Wynajem mieszkania- ok. 1000 zl z czynszem
            Liczniki- ok.200 zl za miesiac
            Telefony,internet- ok.250 zl
            Kredyty- 350 zl
            Zerowka dziecka ( komitet rodzicielski,rytmika,angielski itp)-ok.60zl

1900 zl!

Nie doliczam recept,ktore musimy wykupowac co miesiac,czesc nie jest refundowana.
            Nie licze wizyt u stomatologa,lekarza corki (jest pod stala opieka w prywatnym
            gabinecie),benzyny itd
            Maz prowadzi dzialalnosc gospodarcza.Nie doliczylam miesiecznych oplat za ZUS i
            podatkow do US.
            • polla10 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 09:03
              tak sie zastanawiam jak czytam wasze posty ile wy zarabiacie, ze macie nawet
              3000 na jakies tam oplaty, bez jedzenia?! aha i gdzie mozna dostac taka prace
              za 5000zl np. bo tyle chyba mniej wiecej musicie zarabiac, mam racje?? u mnie
              tylko maz pracuje ja siedze z dzieckiem i szukam naprawde intensywnie pracy i
              ostatnio zadzwonili do mnie z banku gdzie mialabym zarabiac UWAGA 650zl a
              opiekunka wynioslaby mnie 700. mieszkam w lodzi
              • merusia Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 10:03
                wiesz , kazdy generuje takie koszty na jakie go stac, jak go nie stac to wtedy
                jest klopot...
                prace za 5000 nie jest trudno znalezc, ale trzeba miec doswiadczenie,
                kompetencje i troche szczescia, jak sie nie ma , ktoregos z tych czynnikow to
                trzeba zaczynac od troche nizszego pulapu....
                my ponad 5000 to wydajemy na same koszty stale , bez jedzenia, ubran, lekow,
                wydatkow nietypowych,gdyby moj mąż stracil prace , / ja nie pracuje / to nie
                wiem jakbysmy dali rade, sam kredyt to u nas srednia krajowa...

pewnie,ze ciezko jest isc do pracy , kiedy pensja nawet nie pokrywa kosztow
                opiekunki,ale od czegos trzeba zaczac, a im pozniej sie zdecydujesz tym
                gorzej... a apropos, gdzie dostac prace za 5000, ?? ostatnio moja znajoma bedaca
                w ciezkiej sytacji materialnej zdecydowala sie zostac przedstawicielem handlowym
                w duzym koncernie, dostala samochod i ok 4500 , wiec są takie prace,a ze
                niektorym nie w smak bycie repem , to inna sprawa, niech nie narzekaja...
                • polla10 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 12:37
                  tylko ze ja do pracy moge isc tylko i wylacznie wtedy gdy oplace sobie sama
                  opiekunke i dojazdy a bez doswaidczenia nigdzie mnie nie przyjma chocby nawet
                  za 1000zł. Nie byloby nas stac gdybysmy jeszcze do mojej pracy dokladali
                  pieniadze meza. chcialabym sie dalej ksztalcic ale nie mam za co wiec nie
                  siedze w domu bo mi ciezko ruszyc tyłka tylko dlatego nie moge jej znależć...
                  • a_pola Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 13:23
                    nie no ja to rozmumiem, z jednej strony , mnie tez sie nie oplaca pojsc do
                    pracy, jesli pensja moja nie pokryje przedszkola i doajzdow.... tak sobie
                    mowilam,az dotarlo do mnie,ze nawet jesli na poczatku moj mąż troche dolozy do
                    tego interesu , to mam podstawy ,zeby szukac dalej , mam cos w Cv , jakies
                    doswiadczenie,a jak siedze w domu dla pozornej oszczednosci, moja wartosc
                    rynkowa spada nałeb na szyje i nic sie nie zmieni... siedząc w domu masz małe
                    sznase ,ze ktos zadzwoni i nagle zaproponuje Ci prace za 5 kawalkow...troche
                    wyrzeczen to kosztuje,ale nie ma lekko... sama szukam pracy i wiem,ze nie bedzie
                    to kolorowa sytacja, bo jestem bardzo "zepsuta"przez poprzednią pracę,w ktorej
                    zarabialam bardzo duzo ,a do ktorej desperacko nie chce wrocic... ale to juz
                    inna historiasmile
                    • polla10 Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 21:28
                      ale jak ktos jedzie na debetach non stop to nie jest w stanie myslec o tym zeby
                      doplacac choc zlotówke do tego intersesu, czyli mojej pracy. niestety nie każdy
                      to rozumie!!! wyprowadzimy sie z łodzi najpewniej bo cienko przedziemy...
    • mama_kotula Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 09:05
      U nas w domu miesięcznych opłat (razem z kredytami) jest ok. 3000...
      • mama_kotula Pomyłka 02.10.06, 09:06
        Zapomniałam doliczyć przedszkole - ok. 600 zł miesięcznie.
    • lastka Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 09:05
      Dokładnie tyle samo, a gdybym została sama to bym nie miała z czego żyć a i na
      opłaty byłoby za mało, 1010 zł, na rękę.
      • a_pola Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 12:15
        no jak doszlam do pieciu tysiecy to przestalam liczyc, bez mojego męża pensji
        umarlibysmy z glodu sad
    • mathiola Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 02.10.06, 12:18
      tak. w tym miesiacu nam tak wyszlo. tez szok to byl. Ale w to wchodzily raty za
      meble i za karte real.
    • ivia 2.730 + reszta 02.10.06, 13:00
      Mi tak wychodzi a składa się na to:
      - kredyt na dom - 1800
      - telefon + internet - 120
      - 2 x przedszkole + przejazdy starszego syna - 500
      - prąd średnio na miesiac - 80
      - gaz - 150 (w zimie 600)
      - angielski syna - 80
      - jedzenie - 1500

Do tego:
      - podatek od nieruchomości - 250 na rok
      - ubezpieczenie domu - 800-900
      - ubezpieczenie samochodów - 3000
      - wyprawka dzieci do szkoły i przedszkola (wrzesień) - 1000
      - paliwo moje - 250
      - paliwo męża - 500
      wiecej grzechów nie pamiętam smile

Dodam, że mieszkam w domu jednorodzinnym, ogrzewanie gazowe, ciepła woda na
      gaz, piekarnik elektryczny, internet neostrada za 30 zł. Jeżeli chodzi o
      jedzeni to nie kupujemy mięsa, ziemniaków, mąki, jajek (dostajemy od tesciów,
      bo mają swoje z gospodarstwa)

Ivia
    • carminam Re: Opłaty miesięczne...aż tyle....??!! 03.10.06, 17:00
      ja wlasnie ostanio liczylam bo cos mi duzo wychodzilosad

czynsz 310
      woda 100
      prad 150
      tel+internet 250
      przedszkole 220
      samochod + benzyna (b.malo jezdzimy) 200
      kot 50
      alimenty meza 700
      ubezp. 200

ech a reszta...mi sie juz czasem ż....ć chce od tego liczenia i planowania, a
      jak dojdzie kredyt...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka