Dodaj do ulubionych

Brrr mam w domu pełno pająków!!!!

09.09.06, 21:59
Przeprowadzilismy sie z mezem i dzidzią do domu po babci,dom
wolnostojacy,parterowy.Odremontowaliśmy i wyglada w nim naprawde
sympatycznie...tylko PAJĄKI!!!Codziennie widzę jak spaceruje jakis jeden po
pokoju albo chowa się za szafką w kuchnisad(Albo nagle wychodzi spod lodówki..I
to takie wielkie,ale nie te podobne do olbrzymich komarów tylko takie jak
krzyżaki-ale ciut większe..brrr
Czy taki pająk może zrobic krzywdę dziecku??Ukąsić?

Jak wytępić to cholerstwo???

prosze o odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • gorgolka Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 09.09.06, 23:02
      polecam kratki owadobójcze, kosztują ok 12-14 zł, kupuję w sklepie ze środkami
      ochrony roślin.
      Stawiasz w pomieszczeniu i działa do 2-4 miesięcy.
      Ja tak wytępiłam mrówki w domu, nie mogłam stosować proszków zasypek itp bo
      dziecko małe mam. A taką kratkę postawisz gdzieś gdzie dziecko nie dosięgnie i
      po problemie.
      Tylko nie wolno ich stawiać w niewentylowanych małych pomieszczeniach.
      Ja w pokoju małej też na wszelki wypadek nie stawiałam.
      • lena99 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 09.09.06, 23:16
        A widziałas takie kratki na pająki właśnie? Jeśli tak, to napisz gdzie. Szukam
        czegos takiego i jak dotąd nie znalazłam a też mam problem z tymi stworzeniamisad
        • gorgolka Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 17:13
          typowych na same pająki nie widziałam, ale te które ja mam powinny działać też
          na pająki, przynajmniej zmniejszyć ich ilość. Moja mama również ich używa i
          latem w domu prawie nie było ani mrówek, ani much ani komzarów, anie pająków.
          a ona też mieszka w wolnostojącym domu, dość starym więc chyba bardziej
          narażonym na inwazje różnych stworzeń.
          popytaj w sklepach ogrodniczych, może coś na same pająki specjalnego będzie?
          • lena99 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 17:34
            Pytałam, nic nie masad
            Ja mam taką płytkę na mrówki (taka zielona kratka), ale ona na nic innego nie
            działa (chyba). A co Ty dokładnie masz?
            Czytałam kiedys dawno temu na forum, że ponoć w Niemczech są takie specjalnie
            na pająki, ale jakoś nie mogę znaleźć.
            • gorgolka Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 11:43
              ja mam właśnie tą zieloną
    • mama007 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 09.09.06, 23:29
      radze wyposazyc sie w kota smile owadow i innych takich lazaco-latajacych w domu
      niet, zapewniam smile
    • emma_euro_emma Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 09.09.06, 23:36
      Tak, pająk może ukąsić i to czasem bardzo boleśnie. Aż mnie ciarki przeszły,
      jak przeczytałam Twój post (nadal mam gęsią skórkę). Okrutnie się boję tych
      stworów i mam w oknie moskitierę (tak to się nazywa?). Praktycznie jej nie
      widać, a przynajmniej od strony okna mi nic nie grozi...
      Współczuję, nie no po prostu już czuję, jak po mnie łażą - chyba zawału bym
      dostała na Twoim miejscusad
    • agula111 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 00:03
      my jak sie wprowadzilismy do mieszkania po dziadkach to tez mielismy "stado"
      pajakow. bylo ich tyle ze po jakims czasie mialam koszmary i zaczelam sie budzic
      w nocy bo niby widzialam pajaki. strzepywalam je z poduszki , zapalalam swiatlo
      bo "chodzily" po scianie. koszmar brrr jak sobie przypomne to mi ciarki
      przechodza. teraz mam tylko te co sie wprosza przez otwarte okno. ale koncza
      zywot np "czytajac" prase...
    • podyanty Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 07:28
      kasiania123 ,

zapraszam w takim razie do nas!
      Wprawdzie wiekszosc domowych pajakow to daddy-long-legs dyndajace w naroznikach scian przy
      suficie ale od
      czasu do czasu trafia sie rowniez duzy huntsman (nie tka sieci, skacze na ofiare). W oknach sa siatki na
      stale, ale siatka w drzwiach nie zawsze jest zamykana i no i pajaczek, hop do srodka. Mnie one nie
      przeszkadzaja, siedza raczej pod sufitem, czasem wedruja z pokoju do pokoju zanim je przy pomocy
      szklanki i kartki papieru usune do ogrodu.
      O, takie wlasnie:
      www.termite.com/spiders/Huntsman-Spider.shtml
      Ja nie lubie chemikaliow w domu wiec bym raczej wysprzatala dokladnie dom aprzy pomocy surface
      spray Bayera opryskala obramowania okien na zewnatrz (przy zamnknietych oknach). No i zalozyla
      siatki w oknach.
      Nie sadze, zeby w Polsce byly jakies grozne dla zycia ludzkiego pajaki wiec nie nalezy panikowac -
      chyba, ze cierpisz na arachnofobie...

• wobbler Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 14:51
        Grozne dla zycia to one nie sa,ale ukasic bolesnie potrafia.A malemu dziecko
        moze sie potem pojawic goraczka i oslabienie,a wtedy latwiej zalapie cos
        innego.Co innego dlugonogie Kosarze.One nie tylko nie sa grozne,ale wprost
        pozyteczne.Zwalczaja zwykle muchy,muszki owocowki,komary,mole i rozmaite male
        robaczki typu Rybikow.
        Kot istotnie znaczaco pomocny bywa w walce.Nawet jezeli sam nie zlapie,to
        pieknie "wystawia"zwierzyne.smile
        • gocha0201 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 10.09.06, 23:03
          Jeśień już prawie i wszelkie "tałatajstwo" włazi do domu. Zby do zimy a wszystko
          zniknie smile
    • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 10:42
      Polubić!!
      Pająki, o jakich piszesz krzywdy dziecku nie zrobią, szukają sobie dziurki na
      zime nie przejmuj sie..pajeczyne sprzataj, ale nie zabijaj pajaki, sa fajne..i
      potrzebne zjadają skorki, i inne drobne owady, szczególnie w drewnianych i
      starych domach
      to nie czarne wdowy z Australii ..nie ukasi spoko...!!
      pozdrawiam
    • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 11:35

To masz pewnie tzw. kątniki większe. Ponoć mają bardzo miękkie szczęki, czy też
      co tam one posiadają, i nie są w stanie człowieka ugryźć. Ale wyglądają
      paskudnie, to fakt.
      Ja mieszkam pod strychem w starej kamienicy - pełno tego tałatajstwa było,
      dopuki nie kupiłam elektronicznego odstraszacza - wsadzasz w kontakt, wywołuje
      to "słyszalne" dla pająka efekty i on zmyka, i nie wraca. Działa - u nas teraz
      łazi może z 1 pająk na pół roku. Moje ustrojstwo nazywa się "Antispinner".
      Pozdrawiam
      wana
      • lena99 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! - Wana! 11.09.06, 12:07
        A gdzie kupiłaś ten odstraszacz?
        • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! - Wana! 11.09.06, 12:29
          Banalnie - w Biedronce - ale wiem, ze bywają w sklepach typu MediaMarkt.
          Kosztował całe 15 zł.
          Pozdrawiam
          wana
          • lena99 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! - Wana! 11.09.06, 12:31
            Dzięki!
    • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 11:42
      O takie?
      www.nuzban.scholaris.pl/zwierz/k/katnidow.htm
      To sie nie bój:
      www.arachnea.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=110&ItemidPozdrawiam
      wana
      • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 12:29
        O właśnie taki siedzi u mnie przy suficie i co ??zrobi mi krzywdę!!????
        He he skoczy mi na głowe i mnie zabije swoim jadem?????????????
        Nie rozumiem ludzi przecież to tylko pajak a nie kurna dinozaur he he..
        On ma nas ludzi gdzieś.., albo spi albo czeka na ofiare w postaci meszki lub
        innego pajaczka..
        Ludzie kochajcie zwierzeta!!!!!!!!!
        • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:09
          Wiesz, można to sobie tak racjonalnie tłumaczyć, ale... Ja również wiem, że
          wieża widokowa, stalowa, czy jakaś tam, nie zawali się w chwili, jak ja na nią
          wejdę. Wiem i już. Ale... dla pewności nie wchodzę, bo a nóż...?
          Na tym właśnie polegają fobie.
          Pozdrawiam
          wana
          • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:22
            to sie pozbywaj tych fobii!!n/t
            • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:28
              Jasne. Od jutra postanawiam, ze nie będę miała żadnych fobii. Szast prast i po
              wszystkim. Dzięki za pomoc, babka!
              Nie wyzłośliwiam się, tylko wiem, ze nie jest łatwo walczyć z fobiami. Mi nie
              przeszkadzają w życiu, ale sa ludzie, którym nawet specjaliści nie pomogą.
              Więcej toleracji.
              Pozdrawiam
              wana
              • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:32
                zabraniam szast prast daj im zyc kobieto nie zabijaj!!!!
                olewaj a i One dadzą Ci spokój!!! BŁAGAM
                • wana Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:46
                  Ależ ja mówię o FOBIACH swoich, nie o pająkach!!!! Ja ich w domu nie mam, gdyż
                  zastosowałam urządzenie naukowe nabyte w drodze kupna w Biedronce!!!!!
                  A pająki u mnie czekały na męża, który je wynosił na kwiatki na podwórku.
                  Pozdrawiam
                  wana
            • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:30
              pająk to tylko pająk jest od Was mniejszy, a nie większy to po jaka cholerę
              piszczycie nad drobnym owadem wielkości 4cm ??????
              ...!!!!!!!!!!!!!!!
              Olać odejść, i nie udawać , krzyczeć gdyby to był pająk wielkości 50 cm to
              rozumiem , lekki strach jest, ale TO TYLKO pajak?????
              LUDZIE OPANUJCIE SIE TO NIE POTWÓR!!!!!!!!!!!!!!!!...
              n/t..!!!!!!!!!!!!!!!
              nadal nie rozumiem Kobiety spokojnie to tylko pająki, a nie ku..wa jakieś
              potwory z zaświatów!!!
              • iwoniaw Babka71 11.09.06, 13:35

> pająk to tylko pająk jest od Was mniejszy, a nie większy to po jaka cholerę
                > piszczycie nad drobnym owadem wielkości 4cm ??????
                > ...!!!!!!!!!!!!!!!

Nikt tu nie piszczy nad _owadem_ tylko nad _pająkiem_ co najwyżej. Tak że nie
                przesadzaj z krytyką wink.
        • emma_euro_emma Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 13:25
          No, łatwo Ci mówić... Ja np. jak ich nie widzę, to wiem, że nic mi nie zrobią,
          ale jak już zobaczę, to na nic wszelkie tłumaczenia. Człowiek wpada w taką
          panikę, że nie może racjonalnie myśleć (ani reagować). Ale wierzę, że nie
          rozumiesz - jak nie masz fobii, to ciężko to pojąć.
    • anik801 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 14:24
      Ja też-w ogóle nie zwracam na nie uwagi.W domach wolnostojących to raczej
      normalka.Siedzą sobie w kątach i nikomu nie robią krzywdy.Jeszcze żaden nigdy
      nie ugryzł ani mnie,ani córki.Dla mnie najgorsze są komary!Staram się wieczorem
      wszystkie wybić,bo inaczej mała wstałaby cała w bąblach.A pająki wyganiam jak
      robię porządki.Kiedyś nawet wciągnęłam odkurzaczem,ale to nic nie daje,bo
      przychodzą nowe.Myślałam,że one zamieszkują tylko stare domy,a jednak są chyba
      we wszystkich.Mamy nowe podłogi,nowe okna,na ścianie gładź,nowe meble,żadnych
      starych gratów,szpar itd.A one i tak wchodzą i już.
    • babsee Re: Zero zrozumienia.... 11.09.06, 14:59
      ja od 2 dni boje sie wejsc na ten watek...
      mam taką arachnofobie ze mam odruch wymiotny jak tylko czytam.Tyle ze moja
      fobia ma dobre strony-w zyciu ich nie zabije!!!!!!!!
      Przeciez moglby skoczyc mi na reke albo na twarz...Boze!@!!
      ja uciekam.
      Ostatanio po raz pierwszy w zyciu musialam cos zrobic-bo siedzial w sypialni
      dziecka.Wciagnelam odkurzaczem i trzymalam ten odkurzacz właczony jeszcze 20
      minut0-zeby czasem nie wylazl...
      • babka71 Re: Zero zrozumienia.... 11.09.06, 15:30
        dobra jesteś babse!!!!!!!!!
        ja tam siedze na kibelku , a taki maluszek łazi w brodziku ..widze go i sobie
        gadamy Ot i pajak..wychodzę z łazienki i jego nie ma..
        TO tylko pająk
        a weź takiego pajaczka na reke zobaczysz szybciej ucieknie niz zdazysz go
        dotknąć..n/t
      • anik801 Re: Zero zrozumienia.... 11.09.06, 15:50
        A ja właśnie wróciłam z grzybów(w godzinkę wiadro pełnesmile.W lesie zawsze wejdę
        w pajęczynę i to nie jedną.Czasem prosto twarzą w pająka.A jak brałam grzyba to
        na rękę mi wlazł taki duży pająk.Wystarczy go zrzucić i już.Ja mam totalny lęk
        przed osami i szerszeniami!Wlazłam kiedyś w gniazdo os i tak mnie pogryzły,że
        do końca życia zapamiętam!Jak tylko słyszę bzyczenie to zamieram ze strachu!A w
        lesie,do którego chodzę na grzyby jest kilka drzew,w kórych szerszenie mają
        gnizado.To jest dopiero paskudztwo.Nie ma co porównywać z niewinnym pajączkiem!
        • moniq27 Re: Zero zrozumienia.... 11.09.06, 16:35
          Ja też się boję pająków i doskonale Ciebie rozumiem. Może jest to mniejsza
          fobia, skoro jestem w stanie wejść do lasu. Ale w lesie chodzę z długim kijem i
          bez przerwy nim macham przed sobą, dzięki temu nie wejdę w pajęczynę.
          U mnie wylęgly się na balkonie, takie malutkie. Nie balam sie malych, ale
          wszystko co male kiedys urosnie, wiec je wybiłam.
          U mojej babci w starym domu pelno jest tych długonogich, tych się kompletnie nie
          boje i mi one nie przeszkadzaja.

Jeden się boi pająka, inny myszy a jeszcze inny latania samolotem, czy
          wysokości. Trochę tolerancji. Może pająk to nie krwiożerczy potwór, ale skoro
          arachnofobia istnieje, to widocznie wiele osób ją ma.
    • wiewioreczka3 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 19:45
      ej sorki dziewczyny, ale mam pytanie do tych co twierdza ze je pajak ugryzl smile
      bardzo mnie to rozbawilo, bo albo snilyscie, albo mialyscie przewidzenia, albo w
      Polsce wtedy nie bylyscie. ej nie wiem skad sie biora takie wypowiedzi chyba z
      niewiedzy. zapamietajcie: POLSKIE PAJAKI NIE GRYZA I NIE SA NIEBEZPIECZNE no
      chyba ze dla innych owadow ktore jedza, a wlasciwie wyssysaja. pajaki to bardzo
      pozytyczne zwierzaki, to ze sa takie a nie inne to juz kwestia ewolucji. moze sa
      troche obrzydliwe, ale nic zlego nie zrobia. kwestia przyzwyczajenia i ochoty
      ich akceptacji a jak nie to po prostu zabicia. pozdrawiam
    • babka71 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 11.09.06, 20:09
      ukąsił ten wstrentny pająk?? Ciebie i dziecko???
      n/temat
      jak tak to Policje trzeba wezwać!!! bankowo
      • mijaczek Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 12.09.06, 06:05
        No co wy kobiety? Pogielo was? Wiecie co to sa fobie czy nie? Ja mam
        arachnofobie i lekka klaustrofobie i nie wyobrazam sobie, ze pozbede sie ich
        mowiac sobie "pajaczki sa mile, a male pomieszczenia przytulne"...
        Fobia to fobia i trzeba gnojki wszystkie owady do jednego wora i na Marsa
        wyslac... i wybic... i nie trafiaja do mnie zadne historie pt "pajaki zjadaja
        inne owady i sa pozyteczne". Nie. Sa obrzydliwe. Kropka.
    • weronikarb Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 12.09.06, 08:30
      też mam tą fobię. Wszyscy sie ze mnie śmieją, a ja nie potrafię się przełamać.
      gdy widzę pająka nie wchodze do pomieszczenia dopóki ktoś go nei usunie.
      Sama nie zabije, bo się boję że on wlezie na mnie smile
      Czytałam o odkurzaczu 20 min włączonym - tak miałaś odwage, bo ja bym złapała
      dziecko i uciekła sad
      Raz w srodku nocy meza wyrzucilam z lozka, bo jak weszlam do kuchni to siedzial
      tam jeden taki wielki, czarny i włochaty...
      Do dziś zakrywam otwory w zlewie jak nic w nim nie robie sad

Brrrrrr paskudztwa
    • morgen_stern Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 12.09.06, 08:39
      No to muszę opowiedziec Wam o Edku!
      Edek był niedużym, miłym pająkiem, który zadomowił się w rogu pokoju w moim
      panieńskim mieszkaniu. Ponieważ był to róg dość oddalony od miejsca gdzie
      spałam i przesiadywałam, pozwoliłam mu żyć smile i nawet się z nim trochę
      zaprzyjaźniłam. Zanosiłam mu na pajęczynę ogłuszone muchy - niesamowity był
      widok, jak je obwiązywał swoją nicią w kokon, a rzucał się na nie jak nie
      przymierzając tygrys! Wszyscy moi znajomi przychodzili oglądać Edka.
      Przyjaźń skończyła się, bo Edek polubił mnie chyba za bardzo i przeniósł się na
      róg tuż za wezgłowiem łóżka. Wstyd się przyznać - zabiłam Edka! Zdaję sobie
      sprawę, że to pożyteczne stworzenie, ale jak sobie pomyślałam, że będzie owijał
      te muchy w kokonki tuż za moja głową, to trochę mi się słabo zrobiło...
      Potem mi go brakowało i miałam wyrzuty sumienia.
      Koniec smile)))))
      • anik801 Biedny Edek:( 12.09.06, 09:21
        Jak mogłaś zabić przyjacielawink?U mnie wczoraj na boku krzesła był całkiem spory
        pajączek.Niestety nie chciało mi się wstać żeby go wywalić na dwór.Rano już go
        nie było.Ciekawe dokąd poszedł?
    • gamma76 Re: Brrr mam w domu pełno pająków!!!! 12.09.06, 09:44
      Brr, ja też omijałam ten wątek, ale w końcu się odważyłam, bo już w przyszłym
      roku mamy zamiar wprowadzić się do nowego domu na wsi. I wiecie, największym
      problemem dla mnie nie jest jak go wyposażę, ale właśnie jak będę w nim żyć z
      tymi pająkami. Mam straszną fobię, ale już staram się ją oswoić. Tylko jak to
      zrobić, jak sam dźwięk słowa "pająk" wywołuje dreszcze. Mam znajomą o nazwisku
      Pająska, coś okropnego, zawsze jak na nią patrzę to dziwnie się czuje. Kurcze,
      może są na to jakieś leki??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka