Dodaj do ulubionych

Czy mam wyjechac do Angli?

10.10.06, 21:08
Mam wielki problem do konca roku mam prace potem juz ciezko.Maz tez duzo nie
zarabia czy mam rzucic wszystko i leciec do Angli, maz tam bedzie mial prace
a ja narazie zajme sie synkem 2,5 roku tam dzieci od 4 roku ida do szkoly u
nas musialbym placic za przedszkole.Czy my damy sobie rade w Angli zyc z
jednej pensji i wynajac mieszkanie.Poradzcie moze ktos tez byl w takiej
sytuacji?
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 10.10.06, 21:24
      mieszkam w walii, aleto na jedno wychodzi.
      ja nie zarabiam i nie mam zadnego macierzynskiego, maz sam pracuje-praca nie zadna z gornej polki , standardowa pensja, bez nadgodzin itd.okolo 1000 za miesiac.
      mamy mieszkanko i wiedzie nam sie spokojnie, bez szalenstw, nie mamy z czego odkladac ale na nowe ciuszki mamsmile, dla dziecka wymyslalam pierdoly i maz ma swoje hobby a takze latamy na wakacje do polski a i za granice inna sie zdarzy.
      tak wiec luzik.
      dodam jednak ze to nie duze miasto, a raczej poboczne i nie londyn stad za mieszkanie 3 pokoje-niewielkie, standard brytyjski place okolo 360 funtow, a nie 1000 jak to ma miejsce w londynie.wiec lokalizacja tez jest istotna.
      ale mozna sie starac o zasilki i wtedy to juz wogole spokojnie zyjesz.
      pozdrawiam
      • hanka_79 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 00:22
        Nie mieszkam w Anglii, ale spora część rodziny męża tak. Mąż przez jakiś czas
        też tam był. Mogę doradzić tylko tyle: musisz być pewna czy mąż będzie miał
        stałą pracę i na jak długo i gdzie będziecie mieszkać- za ile i w jakich
        warunkach. Jeśli to będzie ustalone i pewne- jechałabym na Twoim miejscu.
    • hallodolly Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 15:44
      Z palcem w.... sobie poradzisz. Właśnie wróciłam z kilkutugodniowego pobytu w
      Anglii. Tam wszystko jest łatwiejsze. Moja kuzynka z mężem i dzieckiem utrzymują
      się tylko z jego pensji a nie jest wygórowana. Wynajmują domek,jedzą,ubierają
      siebie i dziecko, stać ich na umiarkowane przyjemności i na pewno nie
      zstanawiają się co do garnka włożyć, kupić ser czy parówki. Bardzo rozbudowany
      jest system socjalny , zwłaszcza jeśli chodzi o dzieci. Łatwo można też dorobić
      jeśli ktoś-tak jak ty siedzi w domu z dzieckiem, choćby sprzątaniem.
      Zwłaszcza jeśli twój mąż miał by tam od zaraz pracę.Sama bym wyjechała ale moja
      sytuacja jest skomplikowana- mam 14-letniego syna a jego ojciec nie zgadza się
      na wydanie mu paszportu.Jeszcze 4 lata i adios Polsko........
      • marta.kunc Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 16:10
        jesli to nie londyn a maz bedzie zarabial ok £1000 to sobie dacie rade. bez
        szalenstw ale normalnie. mozesz od razu sie ubiegac o child benefit -
        £70/mc/1dzieciesmile i o child tax credit. jestem jak najbardziej za, wyjechalam
        rok temu niemal i to byla najlepsza decyzja w miom zyciu. my dzieci nie mamy
        ale w marcu sciagnelismy znajome malzenstwo z ich potffforem.nie zamierzaja
        wracac.
        • zuzanna56 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 16:36
          Naprawdę da się przeżyć za 1000 funtów miesięcznie w Londynie?
          Moja siostra mieszka tam od ponad 12 lat z mężem obcokrajowcem i 2 dzieci.
          Szwagier zarabia 3 razy tyle a siostra też niedawno wróciła do pracy po
          odchowaniu dzieci. Londyn jest koszmarnie drogi.
          No chyba że tu ktoś nie ma pracy, bo 1000 funtów to ma w Polsce wiele osób (
          rodzin ) ale opłaty, jedzenie itd. są tu przecież o wiele niższe.
          • ewika-uk Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 16:45
            W londynie jest bardzo drogo,najpierw dowiedz sie gdzie Twoj maz bedzie mial
            prace(londyn czy gdzies indziej),a pozniej mozesz kalkulowac...zreszta za
            praszam na nasze forum,poczytasz sobie troszke i moze akurat na cos sie
            zdecydujesz link ponizej
            • marta.kunc Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 17:22
              w londynie zdecydowanie nie da sie przezyc za £1000. ja bym nie byla wyrywna z
              tym, ze w pl jest taniej. jesli przeliczasz waluty to tak. jesli liczysz 1;1 to
              nie. w uk spokojnie da sie zrobic zakupy dla 2 osob na tydzien za £50 - w tym
              losos, krewetki i inne dogadzacze podniebieniasmile zrobisz takie zakupy w pl za
              50 zl?
              • zuzanna56 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 17:34
                Ja wiem jedno. Tutaj zarabiamy razem z mężem ok.6tyś. Do Londynu do siostry
                jeżdżę rzadko ale widzę że jest tam jak dla mnie koszmarnie drogo.
                A jaką prace miałabyś mieć w Londynie? Albo twój mąż? Czy znacie dobrze język?
              • zuzanna56 do marty 11.10.06, 17:36
                W Polsce nie jest taniej? Relatywnie?
                No może i nie jest. Nie wiem. Ale tam też nie jest tak różowo.
                • szymama Re: do marty 11.10.06, 18:06
                  1000 F w Londynie na 4 osoby, to tylko aby przezyc. I tak moze byc ciezko. Od
                  tych 1000 trezba odjac kase na dojazdy do pracy, a transport nie jest tani.
                  Dziecko od 3 roku zycia ma darmowa 2,5 godzinna sesje w przedszkolu, za reszte
                  trezb aplacic. A do szkoly idzie semesrt po 4 urodzinach. Jesli po bodaj po 20
                  sierpnia skonczy 4 lata idzie do szkoly dopiero za rok. Dowiedz sie wszystkiego
                  dokladnie, jaka praca, czy stala, czy legalna, jak daleko od domu, w ktorej
                  czesci UK. To wszystko ma znaczenie. Nie podejmuj pochopnie decyzji, bo to jest
                  wazna sprawa, trzeba przemyslec i przekalkulowac.
                  Acha, nawet jesli dziecko pojdzie do szkoly, to szkola zaczyna sie od 9 a
                  konczy o 15.15, wiec pomysl czy bedzie mial kto dziecko zaprowadzic i odebrac.
                  I jeszcze jedno: rynak pracy powoli zaczyna sie nasycac i coraz mniejsze szanse
                  na prace maja ludzie bez znajomosci jezyka.
                  Pozdrawiam z Londynu smile
        • jagienkaa Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 19:57
          ps a child benefit to 17 funtów a nie 70
          • zuzanna56 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 20:01
            na miesiac?
            na tydzień?
            • jagienkaa Re: Czy mam wyjechac do Angli? 11.10.06, 20:04
              tygodniowo
              • marta.kunc Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 10:55
                ja mowie tylko z wlasnego doswiadczenia. dla mnie jest taniej w uk.w polsce za
                laczna pensje 2000pln( tu ok £2000) nigdy nie mielibysmy takiej zdolnosci
                kredytowej i takiego poziomu zycia jaki mamy tutaj.ale powtarzam - to moja
                osobista opinia. i czasem nie jest rozowo ale zawsze rozowiej niz bylo nam w
                plsmile
                mam tu pod bokiem kumpele, ktora pobiera na swoje dziecko child benefit w
                wysokosci £70 a le SORRY na miesiac. wczoraj sie pytalam bo tez cosik mi sie
                wydalo, ze przesadzilamsmile w przypadku 3 dzieci to jest £210/mc a to juz cos.
                • jagienkaa Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 12:28
                  no jak się pomnoży 17 z kawałkiem razy 4 to tak mniej więcej wychodzismile
                  • marta.kunc Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 12:58
                    niopsmile
    • mama.igora Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 10:57
      dacie rade z jednej pensji, bo my dajemy (tez jedno dziecko). Starcza na
      wynajecie mieszkania, loty do PL, zarcie, utrzymanie samochodu, jakies drobne
      przyjemnosci. Ale to wszytsko zalezy od tego, ile maz by zarabial. Wiesz na co
      moze tam(tu) liczyc?
      • mama.igora Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 11:00
        my tez w nieduzym, no sednim miescie, ale tu jest uniwerek, wiec ceny mieszkan
        dosc wysokie. Za salon z kuchnia, lazienke,dwie sypialnie placimy 530funtow,
        sporo.
        • olimpia_b81 Re: Czy mam wyjechac do Angli? 12.10.06, 11:17
          ja place 360/mc, do cardiffu mam 10 min samochodem (lub 0,5 h pociagiem do centrum-bilet 2,20 w dwie strony) gdzie maz pracuje wiec jest ok.w cardiffie takie mieszkanie juz by bylo okolo 500.
          wiec jesli to nie londyn to za 1000 pazdziocha przezyjecie na lajcie.a i mieszkanie mozna szukac nie w centrum tylko na obrzezach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka