karin.dsi 20.10.06, 14:02 Gdybyście mogły wybrać czas w którym chcecie zyć, to kim byłybyście? Gdybym żyła w XIXw. chyba byłabym nauczycielką-pozytywistką ( taka praca u podstaw)a w XVI w. może jakąs damą dworu? A WY? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:04 Najlepiej jakąś bogatą szlachcianką, taką z dworkiem na wsi, kamienicą w mieście i tabunem służby. Uff, miło sobie pomarzyć. Zwłaszcza o tej służbie. Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:05 Ja mogłabym być Scarlett z okresu, kiedy miała kupe kasy i ułozone zycie uczuciowe, czyli po zakończeniu "Scarlett" )) I zawsze martwiłabym sie następnego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaivcia Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:13 ja też!!! ja też!!! Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:05 a ja w czasach dwudziestolecia międzywojennego. trzymałabym z awangardą krakowską, paliłabym długie lufki, chodziłabym z gołymi ramionami w coraz krótszych sukienkach i z pewnością kierowałabym pierwszymi automobilami. ku oburzeniu wszystkich dookoła naturalnie. a wizualnie wyglądałabym jak autoportret tamary łempickiej w samochodzie )) Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:06 chcialabym przeniesc sie co przelomu 18-19 wieku koniecznie na jakis dwor by chodzic w tych cudnych strojach Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 16:01 demarta napisała: > a ja w czasach dwudziestolecia międzywojennego. trzymałabym z awangardą > krakowską, paliłabym długie lufki, chodziłabym z gołymi ramionami w coraz > krótszych sukienkach i z pewnością kierowałabym pierwszymi automobilami. ku > oburzeniu wszystkich dookoła naturalnie. a wizualnie wyglądałabym jak > autoportret tamary łempickiej w samochodzie )) Demarta, podpisuję się pod tym!! Z tym że ja chętnie przeniosłabym się do Paryża Druga opcja to Londyn i przełom lat 70-tych i 80-tych zeszłego wieku, ale się wtedy działo muzycznie, moje ukochane zespoły były wtedy albo w szczycie rozkwitu, albo właśnie wypływały... Biegałabym na wszystkie koncerty )) Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:06 W poprzednich wiekach nie miało się znaczenia, kim by się chciało być, tylko w jakiej rodzinie się urodziło, to determinowało wybór..... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:07 kruszynka301 napisała: > W poprzednich wiekach nie miało się znaczenia, kim by się chciało być, tylko w > jakiej rodzinie się urodziło, to determinowało wybór..... I w dużej mierze to się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:10 andaba napisała: > I w dużej mierze to się nie zmieniło. oj, zmieniło się - obecnie mogę bezkarnie zmienić męża na nowy model, i nie być od niego finansowo zależna, to już dużo))) Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:08 gdybym jednak miała wybierać, to niestety nie widzę dla siebie jako kobiety "odpowiedniej" roli - kocham wolność i jestem zbyt niezależna, aby móc funkcjonować jako szczęśliwa kobieta w ubiegłych stuleciach. Więc pewnie byłabym mężczyzną podróżnikiem)). Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:09 ja bym była królewną ,czyli w zasadzie nic by sie nie zmieniło hiehie Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:12 sowko wysokie masz ambicje ale to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
karin.dsi Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:10 A może taką wamp-kobietą jak George Sand? Albo Coco Chanel? I wniosłabyś może coś fajnego w naszą kobiecą historię... Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:13 No, do tego trzeba się urodzić GENIUSZEM, a zakładam, że będę miał taki rozumek i charakterek jak obecnie, za to uwielbiam się włóczyć po świecie i nurkować - to ostatnie oczywiście nie wchodziłoby w grę)). Więc zostaje mężczyzna - podróżnik). Poza tym obie te kobiety nie były zbyt szczęśliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
reni_78 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 14:18 z moim szczęściem i częścią rodowodu wylądowałabym jako chłopka na polu pańszczyźnianym i miałabym g... do powiedzenia jakbym mogła wybierać - to chciałabym być Panem (Pań nie było, bo Kobiety g... miały do powiedzenia) takich wsi pańszczyźnianych i skupiać na sobie nienawiść innych Panów i miłość Chłopstwa za uszanowanie godności drugiego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Madame de Pompadour:) 20.10.06, 19:05 Piękna, mądra, pożądana, wpływowa- ciekawe zycie, nie obarczone nudnym mężem i gorsetem z konwenansów, jakim obciązona była cicha i pobożna, prawowita żona))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 19:43 Super temat! ja bym chciala byc krzyzowcem...oni sporo podrozowali i mieli ciekawe zycie. Albo lady Marion z Sherwood, bo i kijem umiala i mieczem a dama. Rzymska matrona, ale nie na stale. Poczatek renesansu tez fajny, w Wenecji albo Florencji. No i moze jeszcze Anglia przelom 18 i 19 wieku, w jednej z ksiazek Jane Austen jako glowna bohaterka z happy endem. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 19:59 Dzwudziestolecie międzywojenne! Kapelusze, futro lisa na ramionach... Siedzieć w knajpach z "literatami", wódkę pić i papierosy palić w tych... takich ustnikach Odpowiedz Link Zgłoś
headonshoulders Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 20:40 ja chcialabym byc dworka Katarzyny Medycyjskiej za panowania Karola IX i Henryka IIII we Francji. Albo byc w swicie Joanny D'Arc. Albo w ogole gdzies w otoczeniu Medyceuszy we Florencji, fajna rodzinka to musiala byc. Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 20:53 Nie żyłabym w epoce, w której by nie było centralnego ogrzewania. Chyba, ze w ciepłym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
karin.dsi Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 22:25 Tak od XVIII w. to było ciepło, bo były piece kaflowe. W takim dworku czy pałącu to było całkiem ciepło...i stroje takie cieplutkie- aksamity, gronostaje, długie płaszcze i suknie.... Odpowiedz Link Zgłoś
janka007 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 02:00 Nie masz racji, nikogo nie było stać na permanentne ogrzewanie wszystkich pomieszczeń, a w dworkach i pałacach mieszkała mniejszość społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 22:42 mnie by sie podobala jakas spokojna osada pradawnych slowian warkocz do pasa bym miala, ziólka o swicie zbierala, bogom perunowi i dadźbóg swarozycowi czesc oddawala męża bym miala woja dzielnego co by na niedzwiedzie polowal ale raczej wysoko postawiony, cos jak piast kolodziej, bo ja sie do ciezkiej fizycznej roboty na polu nie nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
demarta moofka 20.10.06, 22:46 nadałabyś się w tych czasach na żonę mojego męża dzisiejszego, bo jak go zapytałam co jemu by się spodobało, to stwierdził, że chciałby żyć w średniowieczu i pracować jako kołodziej lud kowal, bo to najlepsze profesje wtedy były. nie chciałby być rycerzem, bo nie bawiłoby go naparzanie się z innymi )) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: moofka 21.10.06, 00:13 rycerz to niebezpieczne, prawda a i taka zona rycerza musiala sie sporo nerwow najesc a taka rzepicha, luz, napiekla podplomykow a kolodziej codziennie o tej samej porze z zakladu do izby wracal Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 20.10.06, 22:57 ..... facetem, chłopem, arystokratą.., nie ważne jaka epoka.. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 00:17 nie chciałabym żyć w innych epokach, albowiem wtedy ludzie się nie myli Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 00:18 ale wtedy im to nie przeszkadzało Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 03:03 Jesli mozna jednoczesnie przemiescic sie geograficznie, to ja chetnie sprobowalabym zycie gejszy Odpowiedz Link Zgłoś
arnikaarnika Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 06:30 Wszystkie osoby które chciały się przenieść do wieków wcześniejszych niż XIX zapraszam do mojego gabinetu dentystycznego na wyrywanie zębów bez znieczulenia - arnika -kowal-felczer Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 11:45 zawsze, kiedy marzyłam o życiu w innych epokach, w końcu dochodziłam do temetu dentysty i zawsze stwirdzałam, że jednak za nic. boję się dentysty jak diabli. ale dawniej 55% ludzi miało próchnicę, a teraz dobrze ponad 90%. gdybym była w tych szczęśliwych 55%, to chciałabym popróbować różnych epok. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 06:57 Dziki Zachód - wykonywany zawód BurdelMama Moi znajomi zawsze padają ze śmiechu jak im to mowie, a ja całkiem serio Odpowiedz Link Zgłoś
bujanna Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 09:51 Ja bym chciala byc wikingiem albo piratem, raczej piratką taką fajna laską. Oczywiście dowodziła bym całym okrętem. -Była bym królowcem.- Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 10:21 a ja bym chciala być wśród pierwszych kobiet naukowcow jestem pod nieustannym wrażeniem postaci Marii Skłodowskiej - chcialabym być chociaz jej asystentką... Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 10:31 w XVIII wieku. Nosilabym pudrowana peruke i miala mloteczek wysadzany brylantami do zabijania wszy) Ponadto prowadzilabym dworski styl zycia pelen intryg i rozpusty Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 11:43 I walila kupe za drzwiami... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 11:47 no, do tego bym sie nie przyzwyczaiła. czytałam, że Marii Antoninie po przyjeździe do Francji bardzo przeszkadzał zwyczaj sikania po kątach, zapach z tym związany i tego typu zwyczaje u Francuzów. podobno strasznymi byli brudasami. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 11:57 oj tam, lez Wy drobiazgowe jestescie Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 12:14 oxy, czyżby sęęęętymenta po "niebezpiecznych związkach" ? )) Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 13:22 hehe no tez tak mi sie skojarzylo) Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 22.10.06, 00:28 Niebezpieczne bo ciagle wisiala grozba epidemii... no nie wiem czy bym sie w takim smrodku skusila na cokolwiek... fu! bu bidetu pewnie tez nikt nie uzywal...ani nawet papieru. Jakos ta epoka najbardziej mi smierdzi. Bo tak wszystko na kupie... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda56 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 19:23 Chciałabym być ekspedientką w sklepie mięsnym w czasach PRL-u))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
verte34 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 20:05 A mnie zawsze podobały się takie klimaty jak w "Krystynie, córce Lawransa" (znacie?)Ta dzika Skandynawia, dwór z bali, zwierzęce skóry i te rzeczy... tylko Erlend do kitu. Ale wiecie co, od razu nachodzi człowieka refleksja: w tamtych czasach na pewno bym juz nie żyła, razem z moją córcią - zmarłybyśmy przy porodzie. No i te słoniny dziesięcioletnie, br... Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 20:09 Znamy i bardzo lubimy "Krystynę......"- przykład silnej kobiety, bardzo nieszczęsliwej a jednocześnie żyjącej pełnią życia, kochającej tak mocno, że nawet mnie to przeraża- ja bym tyle dla faceta nie poświęciła.. Odpowiedz Link Zgłoś
pa.trycja Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 20:46 Ja chciałabym być Emily Dickinson...Ewentualnie Waltem Whitmanem.Chociaż tydzień <wzdycha> Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 20:58 Chciałabym żyć w czasach Jezusa Nazarejczyka, móc go poznać. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 22:19 a ja mysle, ze gdybym sie cofnela tak o 30-kilka lat w tyl to byloby dla mnie ok a juz mowie dlaczego: brak zlodzieja czasu - komputera, smyczy - komorki, telefony wogole wbyly rzadkoscia, wiec ludzie czesciej do siebie pisali i odwiedzali sie - brakuje mi tego, ze zamiast listow, ktore zawsze mialy dla mnie swoj urok musze dostawac maile a i telewizory byly jeszcze rzadkoscie i czesciej sie chodzilo do kina (porownanie cena biletow a pensja) pozatym muzyka - nie cierpie hiphopu, techno, to nie moje klimaty, zreszta, czy to moja wina, ze zamiast sluchac shakiry wole wlaczyc analoga z Sosnicka albo Jantar? co jeszcze - mniej samochodow na ulich (czyli brak korkow), czystzsze ulice (te paskudne grafiti), fahjne ciuchy mody polskiej (moze i trudno dostepne, ale za to super jakosciowo, np do dzisiaj nosze kurtke zamszowa, w ktorej wczedsniej chodzila matka i, co wiecej, nadal wyglada i trzyma sie swietnie) pozatym jak patrze na stare zdjecia i przyrownuje z obecnymi, to wydaje mi sie ze wtedy bylo pomimo wszystko weselej, bardziej kolorowo (pomimo, ze zdjecia sa czarno-biale), zylo sie wolniej, byly ustawowo wolne od pracy niedziele... no i mozna bylo sie wybrac na wycieczke do moskwy i st petersburga (ciagle mi sie marzy zeby zobaczyc te biale noce), a dzisiaj nie wiem czy jest biuro, ktore organizuje tam wycieczki PS pomijam aspekty ideowo-swiatopogladowe tamtej epoki Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 23:30 W czasach średniowiecza, fascynuje mnie ta epoka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 21.10.06, 23:31 wybieram PRL. ten smak bananow, pomaranczy, a Marsy jak stary z RFNu przywiozl!!! I ten piornik z wyposazeniem, bylo czym szpanowac, teraz nedza Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Gdybyście żyły w innych epokach.... 22.10.06, 00:59 A ja bym się chyba pocięła, bo poza naszą w żadnej nie mogłabym studiować podrózować samodzielnie pracować zawodowo napyskować meżowi stosować antykoncepcji olać zdanie/brak zdania mojego ojca uprawiać dynamicznych sportów chodzić w sportowych ciuchach oraz kieckach mini. ZOSTAJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś