Dodaj do ulubionych

Czy wypada?

25.10.06, 19:40
Znajoma mojej bratowej ma bardzo ciezko finansowo. Dwojka malych dzieci. Jej
dzieci zawsze chodza w jakichs za malych spranych ciuchach. Ja ostatnio
robilam porzadek w szafach moich synkow no i uzbieralo mi sie dosc sporo
ciuchow z ktorych juz nawet moj mlodszy wyrosl. Dla jej mlodzego synka bylyby
one w sam raz. Mimo, ze ciuchy byly w szafie to jeszcze raz je wypralam, zeby
odswiezyc i zeby ladnie pachnialysmileChce jej je podarowac, bo wiem, ze na
pewno jej sie przydadza. Mam jednak jeden problem: Moje lenistwo!!! Jejku,
nie chce mi sie ich prasowac! Jest ich dosc sporo, wszystkie sa w dobrym
stanie, czyste, ale nie wyprasowane. Czy wypada mi je dac bez prasowania, czy
musze sie zmusic i wyprasowac?
Poradzcie
Bozena
Obserwuj wątek
    • janka007 Re: Czy wypada? 25.10.06, 19:45
      Nie wypada dać niewyprasowanych. Ale skoro ci to sprawia taką trudność, to moze
      ją zapytaj, czy jest zainteresowana ciuszkami po twoich synkach, a jeśli tak,
      to czy chce poczekać, aż znajdziesz czas, żeby je poprasować, czy woli je
      dostać szybciej i sama sobie wyprasuje. Po pierwszym pytaniu zobaczysz, czy
      masz z nią na tyle swobodny kontakt, żeby wypadało zapytać o prasowanie.
    • kamyczek_2 Re: Czy wypada? 25.10.06, 19:53
      ja myślę że z grzeczności wypadało by wyprasować ale myślę takze że kobieta
      pewnie nie zwróciła by na to uwagi liczy się dobry gest przeciez nawet jeszcze
      raz uprałaś ciuszki aby były świeże myślę że to wystarczy,chociaż nie wiadomo
      jaka tamta kobieta jest,ja też dostawałam mnóstwo ubranek dla mojej córeczki
      tylko że po rodzinie i nikt tam nie bawił się w prasowanie,były świeżo uprane i
      to starczyło!resztą zajęłam się sama.pozdrowionka!
      • bozenka12 Re: Czy wypada? 25.10.06, 19:56
        Wiesz ta kobieta jest skromna osoba. Wiem, ze ciuszki by przyjela z
        wdziecznoscia. A ja po prostu nie lubie prasowac. Nasze ciuchy prasuje na
        biezaco. Co rano prasuje swoje i dzieci, maz prasuje swoje. Nigdy jeszcze nie
        wyprasowalam calej "gory" ciuchowsad Przyznaje sie bez bicia, ze taki leniwiec
        do prasowania jestemsad(((
    • monia145 Re: Czy wypada? 25.10.06, 19:57
      Ja myślę, że wypada wyprasować- stan ciuchów lepiej widać po uprasowaniu, a
      poza tym to tez jakis przejaw naszego szacunku dla drugiej osobysmile
      Mnie widok ubrań pogniecionych odstręcza- takie małe zboczenie chyba mamsmile
    • mama007 Re: Czy wypada? 25.10.06, 20:01
      nie wyprasowalabym z prostego powodu - nic nie prasuje. chyba ze mam bluzke na
      egzamin nalozyc i MUSZE. ale to tez zazwyczaj mam takie bluzki, ktorych nie
      trzeba prasowac...
      daj spokoj, jesli ciuchy nie sa jakies mega wymiete to po prostu ladnie je zloz
      i tyle.
      • temeko Re: Czy wypada? 25.10.06, 20:09
        Mnie się wydaje że możesz sobie darować prasowanie. Poskładaj ładnie i już.

Powiem szczerze że jak dostawałam używane rzeczy (np po siostrzenicy) to i tak je prałam jeszcze raz- mimo że były wcześniej uprane. Możliwe więc że twoje prasowanie pójdzie na marne.
    • mlodytatus Re: Czy wypada? 25.10.06, 20:13
      juz dosc duzo sie postaralas.
      pewnie sie tez tak ucieszy. a jesli nie, to jest niewdzieczna
    • cyborgus Re: Czy wypada? 25.10.06, 20:24
      oczywiscie ze wypada. ja swemu dizecku nic nie prasuje, a co mowic o obcych.

zreszta i tak pewnie je upierze - ja zawsze piore, gdy dostane uzywane ciuszki
      od kogos, nawet pachnace. ot, lepiej sie czuje.
    • pandora_ Re: Czy wypada? 25.10.06, 22:32
      Wypada. Uprane, wysuszone i ladnie zlozone. Jak powiesisz lekko mokre, to mniej
      beda wygniecione, porzadnie strzepnij i już.
      Ja też oddaję dużo ciuchów znajomej córki niani i nigdy nie prasuję. Piorę,
      wieszam, składam i pakuję w torby smile
    • volta2 Re: Czy wypada? 26.10.06, 00:17
      Nawet ne przyszłoby mi do głowy prasowanie, nie robię tego dla własnych dzieci
      i dla siebie też nie prasuję(w razie czego mąż stoi z żelazkiem), a co dopiero
      mówić o rzeczach do oddania?
      Ja też myślę jak inne foremki, że jeśli te ciuszki oddasz, to pierwsze co
      będzie zrobione to rzut do pralki - więc twój wysiłek się raczej nie opłaci.
      • mijaczek no i jak poszlo????????????? n/txt 31.10.06, 00:09

• bozenka12 Re: no i jak poszlo????????????? n/txt 31.10.06, 00:14
          Ach, dalam nie wyprasowane. Kobieta ladnie podziekowala, no bo w sumie co miala
          zrobicsmile Ale wydaje mi sie, ze bylo wszystko ok. Wiesz ona sama sie zmaga ze
          wszystkim. Jej meza deportowali, takze naprawde ma kiepsko finansowo. Na pewno
          pciuszki jej sie przydadza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka