Dodaj do ulubionych

wiem ze....

09.11.06, 16:33
wiem ze tu piszecie tylko o ciazy i porodach ale moze sa mamusie jakie sa 2
-gi raz w ciazy i powiedza jaka roznica wieku jest najlepsza ( miedzy
dziecmi)??Wiem ze to sprawa bardzo subiektywna, ale moze jakies wasze uwagi,
spostrzezenia???dzieki i pozdrawiam ika
Obserwuj wątek
    • dorotaww Re: wiem ze.... 09.11.06, 16:57
      najlepiej chowają się dzieci kiedy róznica jest 1,5-2 lata.. większa
      róznica..robi swoje, również płec ma znaczenie..u mnie jest 4 lata, i różna
      płęc, teraz jak urodzi się malutka będzie róznica 9 lat i prawie 6... napewno
      róznica jes za duża...to sprawa bardzo indywidualna..wf mnie im mniejsza tym
      lepeij dla dzieci..choc dla rozdziców napewno nie jest łatwo
      • ika78 Re: wiem ze.... 09.11.06, 17:08
        Dzieki wielkie za odpowiedz!

ja mam coreczke ktora za 2 m-ce skonczy 4 latka i ja bardzo chce miec kolejne
        dziecko, przeraza mnie oczywiscie perspektywa pieluch , nieprzespanych nocy itd.
        ale chyba nie to jest wazne! ja pragne znowu byc w ciazy. dac zycie a przede
        wszystkim dac rodzenstwo mojej corce...tyle tylko ze znajomi mi mowia ze i tak
        juz za pozno, ze dzieci sie nie dogadaja ze roznica bedzie (jak sie uda) ok 5
        lat !moze skoro tak to moze czekacnp. na 10 lat roznicy???naprawde nie wiem!
        • lady_of_avalon Re: wiem ze.... 09.11.06, 17:30
          Te róznice wiekowe to może i maja znaczenie, jak dzieci sa bardzo małe, ale
          potem i w dorosłym zyciu to juz nie jest takie wazne... Więcej zalezy wtedy od
          charkterów. Ja na przykład mam siostre 3 lata młodsza z która nigdy sie nie
          dogadywałam i tak juz zostało i brata 7 lat mlodszego z którym zawsze miałam
          swietny kontakt...
          • olensia Re: wiem ze.... 09.11.06, 17:54
            a ja mam straszego brata o 5 lat i zawsze mielismy swietny kontakt. Jak bylismy
            mali to razem sie bawilismy. Oczywiscie pozniej jak moj brat byl nastolatkiem to
            juz troche sie to ukrucilo, bo wiadomo towrzystwo robi swoje. Ja palnuje miec
            dzieci z roznica wieku 4 lata. Wydaje mi sie ze to czy roznica wieku jest
            odpowiednia zalezy od tego jaka osobowosc maja dzieci, czy beda sie wspolnie
            bawily i mialy dobry kontakt ze soba. Zdarza sie ze dzieci z roznica 1,5 nie
            chca sie bawic wspolnie i wciaz rywalizuja ze soba - tak bylo miedzy moim mezem
            i jego o 1,5 roku mlodsza siostra.
            • mama2007 Re: wiem ze.... 10.11.06, 14:13
              to chyba zależy jak szybko się dochodzi do siebie, jak bardzo absorbujące jest
              dziecko ile potrzebuje zainteresowania z naszej strony,
              na ile możemy liczyć na pomoc innych osób
              dla mnie takim wyznacznikiem było też to że syn (7,5 roku) bardzo mnie prosił o
              rodzeństwo, nie wiem czy sama bym się zdecydowała - miałam małą pomoc, sama też
              nie bardzo sobie radziłam z dzieckiem
              to są chyba bardzo indywidualne decyzje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka