IP: *.* 05.07.01, 10:10
Drogie emamy!Mam pytanko. Po przejżeniu przeróżnych metod antykoncepcji chyba wybiorę spiralę. Wyczytałam w jakiejs gazecie, że spirala z miedzią powoduje częstsze stany zapalne, natomiast spirala z hormonami z kolei zmniejsza występowanie stanów zapalnych. Czy to prawda? Jak długo trwa zakładanie spirali, czy jest bolesne? Mamy, które używają tego typu antykoncepcji proszę o rady i opinie oparte na własnym doswiadczeniu!Milka
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 05.07.01, 10:26
      w temacie "antykoncepcja i nadżerka" znajdziesz wszystko na temat wkładek hormonalnych, pozdrawiam
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 07.07.01, 23:04
      Od dwóch lat mam spiralę, nie mam żadnych stanów zapalnych ani innych powikłań, jestem spokojnie i nie czekam z niecierpliwością na następną miesiączkę.Zakładanie trwa może pięć minut, nie jest prawie bolesne.Właśnie szykuję się do wymiany.Pozdrawiam Joanna.
      • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 07.07.01, 23:24
        Czy moze ktos mi napisac jak taka spirala wyglada? Czy ona gwarantuje 100 % sutecznosci?Co jaki czas sie ja wymienia?
        • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 09.07.01, 07:56
          Ala!Wrzuć w jakiejkolwiek wyszukiwarce hasło "spirala" i tam znajdziesz ich różne kształty i informacje o nich. Z tego co wiem to wymienia się ją co 3 lub 5 lat. Znajdzesz różne informacje, ha oprócz takich jak tu czyli nie opisów medycznych, a odczucia kobiet co ją mają. No bo własnie jak przeczytałam inf. medyczną że powodują częste stany zapalne, a tu mi mamy piszą że nie, a na pewno nie mirena, to wiecie co? Wierzę wam i jeszcze bardziej się utwierdziłam w przekonaniu że spirala będzie dla mnie lepsza niż tabletki. Dzięki za wiadomosci, i poproszę o dalsze komentarze!Milka
          • Gość: Katja Re: spirala IP: *.* 09.07.01, 09:00
            to ja jeszcze dorzuce swoje trzy-po-trzy:po pierwszym dziecku bralam pigulki anty, po 4 latach kiedy je odstawilam przytylam 18 kg, okazalo sie ze przy mojej "nieco" chorej watrobie nie powinnam brac piguleki tak pozostaje mi albo gumowa odziez ochronna albo spiralawole to drugie :)
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 09.07.01, 09:28
      Ja mam od roku spiralę i jestem bardzo zadowolona, ale wbrew temu, co piszą tu dziewczyny, zakładanie bolało BARDZO. Cały dzień leżałam na kanapie z silnymi skurczami. Pierwsza miesiączka po założeniu była także bardzo bolesna. Ale teraz wszystko jest ok, tylko ze zgrozą myślę o wymianie.
      • Gość: guest Re: spirala-do Dagi IP: *.* 09.07.01, 09:35
        Oj Daga nastraszyłas mnie!Ale mimo to jak nie będzie przeciwskazań to się zdecyduję. Pocieszam się, że według innych nie bolało.M
        • Gość: guest Re: spirala-do Dagi IP: *.* 09.07.01, 10:28
          Ja miałam zakładaną mirenę i nie odczuwałam żadnego bólu, ale w ulotce jest napisane, że można rozwarzyć z lekarzem podanie znieczulenia miejscowego lub środków przeciwbólowych, pozdrawiam
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 09.07.01, 16:48
      ja jutro ide zalozyc milene (jak powiedzial moj ginekolog - mercedesa wsrod wkladek) wiec zdam relacje na biezaco. a po porodzie strasznie obnizyl mi sie prog tolerancji bolu wiec zobaczymy. napisze pojutrze.
      • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 10.07.01, 07:43
        No to Jojo czekam na tę relację swieżą i z pierwszej ręki!Milka
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 10.07.01, 11:52
      Hej, użytkowniczki mireny, mam jeszcze jedno pytanie. No bo tak mirena uwalnia hormony w jakiejs tam małej ilosci. A to jak tabletki tyle że pewnie mniej jest ich w krwiobiegu. No to czy po zakończeniu używania mireny nie przytyłyscie, bo bo tabletkach wszystkie moje znajome niestety przytyły. Przepraszam może to pytanie wyda wam się smieszne, ale nie mam kogo się o to spytać.Milka
      • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 10.07.01, 11:58
        U nas chyba jeszcze jest mało kobiet, które zakończyły stosowanie mireny bo ją zakłada się na 5lat, a na naszym rynku jest od niedawna.Ja mam ją 9 miesięcy i tylko po kilku dniach po założeniu czułam lekkie pieczenie w podbrzuszu.Innych skutków bocznych na szczęście brak :)
      • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 10.07.01, 13:59
        milka, sa tabletki i tabletki - ja bralam je przez 5 lat i nie dosc, ze miesiaczki staly sie bardziej znosne to jeszcze schudlam. bralam cilest a po porodzie minulet. zdecydowalam sie na milene, zeby zmniejszyc ilosc hormonow z zewnatrz a poza tym niestety pale wiec pigulki juz nie dla mnie. i chociaz 90% moich kolezanek bierze pigulki zadna z nich nie utyla. mysle, ze to kwestia odpowiedniego doboru leku do osoby. moze powinny zmienic lekarza. pozdrowko. j. .............
    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 12:24
      no wiec, wszystkie medyczno oficjalne informacje mozesz znalezc pod adresem www.mirena.pljezeli o mnie chodzi to:- caly zabieg z dwoma usg celem sprawdzenia stanu macicy i ulozenia wkladki trwal moze ze 2 min.- nieprzyjemny jest moment podnoszenia szyjki, jakby cos ciagnelo potwornie ale to nie kazdego czeka- samo zakladanie jest ok, nic gorszego od pobierania cytologii- wazne zeby po miec spokoj bo boli jak mega miesiaczka przez kilka godzin i wystepuje krwawienie, moje sie wlasnie skonczylo, bolu tez juz nie czuje, - dobrze wiec poprosic lekarza o wypisanie nospy i lykniecie jej zaraz po, bo po co cierpiec, jedna nospa przynisla mi ulge na reszte wieczorunic wiecej nie przychodzi mi juz do glowy, jak masz jeszcze jakies pytania, czekam. pozdro. j. .....
      • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 13:00
        Dzięki Jojo!Oczywiscie, że mam pytanko:czy zakładanie spirali odbyło się w znieczuleniu, czy nie? A jaki był koszt założenia? Bo sama mirena kosztuje ok. 700zł?Pocieszyłas mnie, że to tak szybko trwało!PS.Sto lat życia, beczka wina, dobry mąż i dziecina!. Wszystkiego naj z okazji urodzinek!Milka
        • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 13:59
          oczywiscie, ze bez znieczulenia, razy boskie, co co znieczulenie do czegos takiego? to naprawde tak strasznie nie boli. chyba, ze lekarz niedoswiadczony albo olewajacy stan pacjentki. jezeli jestes z wawy mohe ci polecic mojego - polecony przez kolezanke okazal sie byc skarbem najwiekszym. moje kosztowalo 900 zl ale moj lekarz jest cholernie ekskluzywny, no i zrobil dwa usg. wychodze z zalozenia, ze w kwestii ginekologicznej lepiej zaplacic wiecej a byc obsluzonym milo, fachowo, w ladnym otoczeniu i najnowszym sprzetem. i przed zalozeniem trzeba zrobic cytologie tudziez czystosc. to bardzo wazne. ......ps. dzieki za zyczenia. .......j....
          • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:03
            zaraz zaraz, nie załapałam 900 zł za założenie samo? czy razem z mireną?Milka
            • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:08
              razem z mirena i podwojnym usg i szklanka wody perrier i recepta i kupa smiechu. ....
              • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:10
                to poroszę o namiar na tego lekarza!
                • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:29
                  dr n. m. dariusz gó?d? - g jak gedeon, o jak osemka, z jak zrodlo, d jak drab, z jak zrodloprzyjmuje w damianie ale fajniej jest w prywatnym gabinecie w al. wyzwolenia. podaje tel. kom. powiedz, ze jestes moja znajoma, moja czyli jojo wrzesniowskiej mamy maxa, ktorego sam na ten swiat ze mnie wyjal ponad rok temu.601937475na poczatku bywa bardzo powazny ale po jakims czasie staje sie uroczy jak to on tylko portafi, w koncu jestem jego pacjentka od prawie dwoch lat. poza wszystkim to naprawde dobry fachowiec. trzymaj sie.... j. ....
            • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:12
              sorka, że się wtrącam do waszej rozmowy ale wybierz naprawdę dobrego i doświadczonego ginekologa bo (to zdanie kilku lekarzy) mirenę zakłada się trudniej niż inne wkładki.Ja za założenie płaciłam 200zl ale do tego trzy USG jedno po założeniu , drugie po tygodniu i trzecie jak poszłam skracać nitki :)
              • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:31
                ja mam nitki uciete bardzo krotko bo uzywam tamponow, mam tez zapeniony kontakt telefoniczny non stop i dwie wizyty kontrolne, po trzech i szesciu miesiacach. do tego, jezeli wkladka by wypadla albo gdybym ja sama niechcacy wyjela nastepna mam za free - taka polityka producenta, albo zwrot pieniedzy. ........
                • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:38
                  To te tampony i tak niedługo nie będą Ci potrzebne :) ja mam obcięte nitki krótko bo wpadłam w manie sprawdzania czy mirena jest na swoim miejscu ;), pozdrawiam
                  • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 11.07.01, 14:45
                    slyszalam ja mam nadzieje, ze m oje osiom dniowe okresy przynajmniej sie skroca, chociaz lepiej zeby zniknely. ostatnio czytalam, ze miesiaczkowanie regularne gdy ma sie dwoje dzieci strasznie jest niezdrowe, kiedys bylo inaczej bo dzieci bylo wiecej. pozyjemy zobaczymy. oczywiscie w kwestii miesiaczek bo dzieci planuje tylko dwoje.... to znaczy jeszcze jedno to tego co je juz mam i narazie czekam z niecierpliwoscia na oddech od pieluch bo maxi niestety czesto musi byc trzymany w tetrowkach..pozdro. spadam do domu, do jurta. jo. ..
                  • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 12.07.01, 12:39
                    Jola, co to ma znaczyć, że te tampony i tak niedługo nie będą potrzebne?!To znaczy że mając mirenę zanikły miesiączki?!Czytałam że zmiejszają się ale chyba nie znikają?Odpisz!Milka dociekliwa
                    • Gość: guest Re: spirala IP: *.* 12.07.01, 13:22
                      Oj, chyba Cię nie przestraszyłam :) po prostu miesiączki przeszły w jednodniowe plamienie i zwykła wkładka wystarcza ale ja nie miałam obfitych okresów , wejdź na stronę www.mirena.pl tam to jest naprawdę dokładnie opisane jak to jest z tymi miesiączkami bo ja Ci nie chcę czegoś namieszać :) u niektórych kobiet zanikają co jednak nie jest złym objawem , jeśli jeszcze czegoś chcesz dociec to pytaj :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka