Gość: guest
IP: *.*
25.07.01, 23:09
Wątek zamknięty, może zresztą słusznie, a ja przeczytałam takie fajne poetyczne teksty Iny i Aleksandry, bardzo mi się podobały i chciałam też dopisać, więc zrobię to tutaj, choć może tam by bardziej pasowało. Uwaga, długie.Jeśli zdołasz zachować spokój, chociażby wszyscy już go utracili, Ciebie oskarżając,Jeśli nadal masz nadzieję, chociażby wszyscy o tobie zwątpili, licząc się jednak z ich zastrzeżeniem, Jeśli umiesz czekać bez zmęczenia,Jeśli na obelgi nie reagujesz obelgami,Jeśli nie odpłacasz za nienawiść nienawiścią, nie udając jednak mędrca i świętego,Jeśli marząc nie ulegasz marzeniom,Jeśli rozumując rozumowania nie czynisz celem,Jeśli umiesz przyjąć sukces i porażkę, traktując jednakowo oba te złudzenia,Jeśli ścierpisz wypaczenie prawdy przez ciebie ogłoszonej, gdy krętacze czynią z niej zasadzkę, by wydrwić naiwnych,Albo zaakceptujesz ruinę tego co było treścią twego życia,Kiedy pokornie rozpoczniesz odbudowę zużytymi już narzędziami,Jeżeli potrafisz na jednej szali położyć wszystkie twe sukcesy i potrafisz zaryzykować stawiając wszystko na jedną kartę,Jeżeli potrafisz przegrać i zacząć wszystko od początku, bez słowa, nie żaląc się, że przegrałeś,Jeśli umiesz zmusić serce, nerwy i siły by nie zawiodły, choć nic poza wolą nie mówi o wytrwaniu,Jeśli umiesz rozmawiać z nieuczciwymi nie tracąc uczciwości,Lub spacerować z królem w sposób naturalny,Jeśli nie mogą cię zranić nieprzyjaciele ani serdeczni przyjaciele,Jeśli cenisz wszystkich ludzi, nikogo nie przeceniając,Jeśli potrafisz spożytkować każdą minutę nadając wartość każdej przemijającej chwili,Twoja jest Ziemia i wszystko co na niej, i co ważniejsze, będziesz Człowiekiem.Uprzejmie proszę o niedoszukiwanie się ocen czy aluzji. Dzielę się tym, bo mie się to podoba, a jest może mniej znane niż np. desiderata.