Dodaj do ulubionych

Post scriptum...czyli nie na tamten temat

IP: *.* 25.07.01, 23:09
Wątek zamknięty, może zresztą słusznie, a ja przeczytałam takie fajne poetyczne teksty Iny i Aleksandry, bardzo mi się podobały i chciałam też dopisać, więc zrobię to tutaj, choć może tam by bardziej pasowało. Uwaga, długie.Jeśli zdołasz zachować spokój, chociażby wszyscy już go utracili, Ciebie oskarżając,Jeśli nadal masz nadzieję, chociażby wszyscy o tobie zwątpili, licząc się jednak z ich zastrzeżeniem, Jeśli umiesz czekać bez zmęczenia,Jeśli na obelgi nie reagujesz obelgami,Jeśli nie odpłacasz za nienawiść nienawiścią, nie udając jednak mędrca i świętego,Jeśli marząc nie ulegasz marzeniom,Jeśli rozumując rozumowania nie czynisz celem,Jeśli umiesz przyjąć sukces i porażkę, traktując jednakowo oba te złudzenia,Jeśli ścierpisz wypaczenie prawdy przez ciebie ogłoszonej, gdy krętacze czynią z niej zasadzkę, by wydrwić naiwnych,Albo zaakceptujesz ruinę tego co było treścią twego życia,Kiedy pokornie rozpoczniesz odbudowę zużytymi już narzędziami,Jeżeli potrafisz na jednej szali położyć wszystkie twe sukcesy i potrafisz zaryzykować stawiając wszystko na jedną kartę,Jeżeli potrafisz przegrać i zacząć wszystko od początku, bez słowa, nie żaląc się, że przegrałeś,Jeśli umiesz zmusić serce, nerwy i siły by nie zawiodły, choć nic poza wolą nie mówi o wytrwaniu,Jeśli umiesz rozmawiać z nieuczciwymi nie tracąc uczciwości,Lub spacerować z królem w sposób naturalny,Jeśli nie mogą cię zranić nieprzyjaciele ani serdeczni przyjaciele,Jeśli cenisz wszystkich ludzi, nikogo nie przeceniając,Jeśli potrafisz spożytkować każdą minutę nadając wartość każdej przemijającej chwili,Twoja jest Ziemia i wszystko co na niej, i co ważniejsze, będziesz Człowiekiem.Uprzejmie proszę o niedoszukiwanie się ocen czy aluzji. Dzielę się tym, bo mie się to podoba, a jest może mniej znane niż np. desiderata.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 06:52
      Reszka - bardzo mi się to podoba. Wydrukuje to sobie i będe czytać po każdej kłótni z mężem.Mam tylko drobne pytanko co to jest desiderata ?Ulka
      • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 08:49
        Desiderata- nie wiem jak się to tłumaczy naukowo. ale generalnie jest to hymn o tym jak żyć. Wersje (tłumaczenia)słyszałam dwie- jedną z nich wykonuje zespół Piwnicy pod Baranami w Krakowie, a zaczyna się tak: Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj jaki spokój można znaleźć w ciszyO ile to możliwe bez wyrzekania się siebie bądź na dobrej stopie ze wszystkimiDalej niestety dokładnie nie pamiętam, a bardzo bym chciała więc jeśli któraś z mam posiada tekst to bardzo uprzejmie proszę o wklepanie w wolnej chwili. Dzięki. Kaśka.
        • Gość: guest Desiderata - całość IP: *.* 26.07.01, 08:53
          Proszę uprzejmie:Przechodź spokojnie przez hałas i pośpiech i pamiętaj,jaki spokój można znaleźć w ciszy.O ile to możliwe, bez wyrzekania się siebie,bądź na dobrej stopie ze wszystkimi.Wypowiadaj swą prawdę jasno i spokojnie i wysłuchaj innych,nawet tępych i nieświadomych, oni też mają swoją opowieść.Unikaj głośnych i napastliwych, są udręką ducha.Porównując się z innymi, możesz stać się próżny lub zgorzkniały,zawsze bowiem znajdziesz gorszych i lepszych od siebie.Niech twoje osiągnięcia, zarówno jak i plany,będą dla ciebie źródłem radości.Wykonuj swą pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna,ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu.Bądż ostrożny w interesach, na świecie bowiem pełno oszustwa,niech ci to, jednak nie zasłoni prawdziwej cnoty.Wielu ludzi dąży do wzniosłych ideałów i wszędzie życie jest pełne heroizmu.Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia,ani nie podchodź cynicznie do miłości,albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa.Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają,z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości.Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu.Nie dręcz się tworami wyobraźni. Wiele obaw rodzi się ze znużenia i samotności.Obok zdrowej dyscypliny bądź dla siebie łagodny.Jesteś dzieckiem wszechświata nie mniej niż drzewa i gwiazdy.Masz prawo być tutaj. I czy to jest dla ciebie jasne czy nie,wszechświat jest bez wątpienia na dobrej drodze.Tak wiec żyj w zgodzie z Bogiem, czymkolwiek się trudziszi jakiekolwiek są twoje pragnienia.W zgiełku i pomieszaniu życia zachowaj spokój ze swą duszą.Przy całej złudności i znoju i rozwianych marzeniach jest to piękny świat.Bądź uważny. Dąż do szczęścia.
          • Gość: usia Re: Desiderata - całość IP: *.* 26.07.01, 09:00
            Unikaj głosnych i napastliwych, są udręką ducha....Boże, ile w tym prawdy..............Nie tylko w tym zresztą, ale to w tej chwili dotyczy mnie najbardziej. Dziękuję.
          • Gość: guest Re: Desiderata - całość IP: *.* 26.07.01, 09:17
            Adziu dzięęęęki serdeczne. Swoją drogą ten internet to potęga mimo wszystkich jego złych stron. Duuuuża buźka !!!
    • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 09:28
      To ja króciutko :dziecko jest jak lustro, na którym zostawia ślad każdy dotyk naszego palca
    • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 09:43
      To właśnie to czego trzeba sie uczyć, a co pomaga. Obyśmy wszyscy jak najczęściej o tym pamiętali. To też jeden z moich ulubionych tekstów. Miło go tu przeczytać.Pozdrawiam szczególnie ciepło wszystkich, którym myśi tam zawarte sa bliskie.ATAPS. A to co Adzia napisała to sobie wydrukuję, bo mi się też podoba.
      • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 09:47
        Jeszcze coś może nie o wychowywaniu ale też ładne :)Dziecko jest miłością, która stała się widoczna
    • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 09:58
      Dziewczyny, dzięki za te mšdre słowa. Tak mi się jako? lepiej i podnio?lej na duszy zrobiło. Inaczej popatrzyłam na ?wiat. Od czasu do czasu człowiek gubi sie w rzeczywisto?ci my?lšc tylko o codziennej gonitwie i takie posty wynoszš go gdzie? wyżej, gdzie na życie popatrzy z całkiem innej perspektywy.
      • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 10:27
        Ja tez nie na temat. Po pierwsze dlaczego nie mam drukarki... a po drugie, marta zlituj sie, fajna babka jestes, ale juz mi oczy skacza od tych znaczkow. Z Worda wklejasz? Ja tez, ale nie pisze z polskimi znakami i od razu lepiej sie czyta. Zgoda? Plizzz.....
        • Gość: guest Re: Post scriptum...czyli nie na tamten temat IP: *.* 26.07.01, 10:32
          Gosia 25 napisała/ł:> Ja tez nie na temat. Po pierwsze dlaczego nie mam drukarki... Dzięki, przypomniałaś mi, że pół godziny temu puściłam coś na drukarkę ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka