Dodaj do ulubionych

*** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! ***

IP: *.* 29.11.01, 17:33
Bardzo proszę o radę.Ile czasu przed planowanym terminem porodu szłyście na urlop macierzyński?Wiem, że są zalecenia, aby pewną część urlopu macierzyńskiego (do 4 tyg) wykorzystywać przed porodem - mnie interesuje ile dni, tygodni faktycznie wykorzystałyście przed porodem (albo ile planujecie wykorzystać - przyszłe mamy).Mam termin na 17.12. i zwlekałam z macierzyńskim do dnia porodu - a chciałabym wiedzieć czy ktoś w ogóle tak robi (nie chcę mieć z tego powodu problemów).Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jutro idę do lekarza - muszę podjąć decyzję...
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 18:16
      Jezeli czujesz sie dobrze, to raczej nie ma sensu wczesniej isc na macierzynski, wszak czesto rodza sie dzieci 2-3 tygodnie po wyznaczonym terminie!!! A wtedy szkoda tego czasu. Mozesz porozmawiac ze swoim ginekologiem, moze wystawilby ci po prostu zwolnienie lekarskie? (zebys nie musiala chodzic teraz do pracy). Zawsze mozesz ponarzekac o bole nog, kregoslupa i ogolne zmeczenie, no nie ;) .Sprobuj w ten sposob. Pozdrawiam i zycze zdrowka przede wszystkimeDorka
      • Gość: PETRA Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM PRAWNICZEK- PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 18:42
        Mam ciąże zagrożoną i od wielu miesięcy jestem na zwolnieniu. Lekarz nie robi problemu.Ale mi minęło właśnie 180 dni ( jakiś czas temu) i jest problem. Nie wiem co mam robić...Wstrzymali mi wynagrodzenie za poprzedni miesiąc, bo minęło mi 180 dni i nie przyniosłam zaświadczenia iż powróce do pracy.Zaświadczenie musi zaopiniować też jakiś lekarz orzecznik ZUS - nie wiem co się dzieje...Czy jest jakaś mama, która umie coś fachowo doradzićPilnie czekam :(PETRA
        • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM PRAWNICZEK- PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 19:51
          Nie wiem czy cie zadowoli moja wypowiedz.Ja tez bylam na zwolnieniu lekarskim (ze szpitala) ponad miesiac i wypłate otrzymałam już z ZUS-u.Szpital wystawił mi zwolnienie do 27.09.01 czyli do przewidywanego dnia porodu.Poniewaz 26.09 czulam sie dobrze i nie przypuszczałam że urodze nastepnego dnia poszłam do internisty zeby dał mi zwolnienie jeszcze na tydzień.Dlatego do internisty bo zwolnienie wystawione od ginekologa na miesiąc przed porodem "wchodzi" na macierzynski.W moim przypadku zwolnienie sie prawie ze nie przydalo bo urodzilam 28.09 i od tego dnia mam liczony macierzynski. Ale pani z kadr (jeszcze przed porodem)wlasnie mowila mi ze musze (!)isc na dwa tyg przed rozwiazaniem na macierzynski. Sprawdzilam w kodeksie pracy.Wcale nie musi ale moze (!) a to jest wielka roznica.Nie wiem czy cos ci sie przyda z tego co napisalam ale u mnie wlasnie tak bylo i wszystko jest OK.
          • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM PRAWNICZEK- PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 08:30
            Witam I u mnie było podobnie, całą ciążę byłam na zwolnieniu(miałam w międzyczasie komisję lekarską , zaoczną w sprawie przedłużenia czasu zasiłkowego do 9 miesięcy). Jakieś 2 tygodnie przed terminem porodu mój lekarz poradził mi abym poszła do lekarza internisty bądź rodzinnego (w moim przypadku)i wzięłam sobie zwolnienie na jakieś przeziębienie , ponieważ on musiałby mi wypisać już macieżyński, a szkoda tych kilku dni dodatkowo, które można z dzidzią w domu spędzić. Pozdrawiam GIERA
          • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM PRAWNICZEK- PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 11:54
            Łyszka napisała:"Dlatego do internisty bo zwolnienie wystawione od ginekologa na miesiąc przed porodem "wchodzi" na macierzynski."Zwolnienie od ginekologa nie jest zaliczane na poczet urlopu macierzyńskiego. Ja do końca ciąży byłam na zwolnieniu od ginekologa. Przy wypisie ze szpitala dostałam zaświadczenie z datą od kiedy liczy mi się macierzyński. Lekarz, który wystawiał mi zaświadczenie przyszedł i zapytał się mnie od kiedy chcę mieć liczony macierzyński. Chyba, że każda firma inaczej interpretuje przepisy.Pozdrawiam,Ludek
        • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM PRAWNICZEK- PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 08:57
          Petra, myślę, ze nie masz się czym martwić . ZUS musi po 180 dniach otrzymać opinię lekarza prowadzącego, cyt (może niedokładny): "czy choroba rokuje szanse na wyleczenie". Ja otrzymałam formularz z ZUS-u, wypełnił go mój ginekolog. Jest tam oświadczenie, że zgadzam się na badanie lekarza -orzecznika, ale w moim przypadku wszystko odbyło się zaocznie. Pieniądze spłacono mi z niewielkim opóźnieniem. Jeśli nie dostałaś tego formularza z ZUS-u, to go pobierz i "nadaj sprawie bieg". Powodzenia, główka do góry. :)MaglenaNa zwolnieniu od 28.12.2000 do 13.08.2001.
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 19:49
      Hej PETRA, W sprawie przekroczenia 180 dni - powinnas otrzymac listem poleconym pismo od ZUS"u (a moze z zakladu pracy?) z prosba o wytlumaczenie przez lekarza prowadzacego dlaczego jestes na zwolnieniu ponad 180 dni. Jest to standardowe postepowanie - chodzi o to, ze ZUS ma zdecydowac czy nie nalezy Ci sie renta (jakby nie mieli za zwolnieniu, ze ciaza... ale coz). Wysylaja to na ok. 3 m-ce przed uplynieciem tych 180 dni. Lekarz wypelnia formularz i Ty dostajesz dalej pensje. Pisze z doswiadczenia, chociaz u mnie to sie nie udalo (przeprowadzalismy sie, ja bylam w szpitalu a maz nie odebral poleconego). Po porodzie sprawe wyjasnilismy (w firmie) i wzielam wczesniejszy urlop macierzynski - 7 dni przed porodem (ale te decyzje podjelam dopiero po porodzie a moglam jeszcze wtedy odkrecac sprawe, tylko mi sie nie chcialo z blizniakami i dla 7 dni?).Jelsi zostalo Ci troche czasu do porodu, to bylabym za zalatwieniem tych formalnosci, zeby jednak ZUS Ci placil za zwolnienie. Macierzynski mozesz wziac po porodzie.Pozdrawiam,Magda
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 21:19
      Ja rozmawiałam wcześniej o tej sprawie z panią zajmującą się sprawami kadrowymi u nas w firmie. Powiedzała mi, że to ode mnie zależy od kiedy chcę pójść na urlop macierzyński. Byłam na zwolnieniu lekarskim wystawionym od ginekologa kiedy urodziłam (miałam chyba jeszcze z tydzień zwolnienia). Następnie złożyłam wniosek w pracy, że chcę urlop od dnia porodu i tak też dostałam. Bardzo się ucieszyłam, że tak było można, bo naprawdę szkoda mi każdego dnia urlopu (zwłaszcza, że teraz urlop podobno będzie krótszy)PozdrawiamBeata
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 21:26
      Ja ostatnie tygodnie spędziłam na zwolnieniu z powodu przemęczenia. Urlop macierzyński wypisano mi w szpitalu po urodzeniu Sikorki.Moja pani doktor mówiła mi jednak, że wymóg jest taki, że powinno się brać macierzyński jeszcze przed porodem.Teraz, gdy ma być skrócony, tym bardziej nie pójdę wcześniej.:-) Dorka :-)
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 29.11.01, 21:31
      Teoretycznie lekarz ginekolog na dwa tygodnie przed porodem nie może dać już zwolnienia bo wtedy można iść już na macierzyński, ale każdej z nas szkoda go wtedy wykorzystywać bo jest on bardzo potrzebny później. Można na ten czas dostać zwolnienie od internisty - nie robią problemów, bo wiedzą jak jest. Ja mojemu lekarzowi powiedziałam o co chodzi, a on zapytał tylko do kiedy potrzebuję.
    • Gość: PETRA Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 10:44
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Cała sprawa powinna się wyjaśnić w poniedziałek lub najpóźniej we wtorek.Ale i tak się denerwuję i martwię...Mam jeszcze jedno pytanie:CZY ZWOLNIENIE POWYŻEJ 9 MIESIĘCY TEŻ JEST PŁATNE?Jak to jest? Czy po 9 msc musi być albo powrót do pracy albo renta?
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 11:14
      Petra,Ja własciwie tylko potwierdzę to, co kilka moich poprzedniczek napisało: mój ginekolog na 2 tygodnie przed porodem już nie chciał wystawiać zwolnienia, ale zasugerował pójscie do internisty. W mojej pracy co prawda powiedzieli, że nie ma obowiązku brania urlopu przed porodem (co by się potwierdzało z któryms z poprzednich postów), ale lekarz powiedział, że ZUS się ich czepia jesli tak zrobią. Jesli chodzi o Twoje drugie pytanie (o wynagrodzenia ponad 9 miesięcy zwolnienia), to niestety nie pomogę Ci, bo byłam na zwolnieniu tylko miesiąc.PA, no i powodzenia!!!To Twój pierwszy dzidzius?
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 11:47
      Ja na zwolnieniu byłam do porodu i nikt nie robił mi z tego powodu żadnych wrzutów. Na macierzyński możesz iść wcześniej, ale nie musisz.Pozdrawiam,Ludek
      • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 12:40
        Widze ze co firma to inne zwyczaje.Najwazniejsze jest to aby wszystko bylo OK a ci ktorzy interpretuja prawo (szczegolnie panie z kadr)robily to na korzysc mam z brzuszkami.Trzymam kciuki za ciebie i dzidzie.
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 15:11
      Ja z moją pierwszą ciążą chciałam czekać do ostatniego dnia. Na miesiąc przed terminem poszlam na zwolnienie lekarskie. Lekarka powiedziała, że może mi tylko wypisać zwolnienie do dnia w którym przypada planowany termina porodu (obliczony z ostatniej miesiączki)a później musi mi już wypisać macierzyński. Zuzia urodziała się 3 tygodnie przed czasem więc nie miałam problemu. Po prostu zwolnienie chorobowe zostało przerwane i od dnia porodu biegł urlop macierzyński. Nie wiem czy to co powiedziala mi lekarka jest prawdą. Co na to e-mamy prawniczki? Czy rzeczywiście lekarz może wypisać zwolnienie tylko do przypuszczalnej daty produ a później już tylko macierzyński?
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 15:41
      Bylam na zwolnieniu od czwartego miesiaca ciazy do porodu i nie bralam wczesniej nawet jednego dnia z macierzynskiego. Nikt nie robila z tego powodu problemow.
    • Gość: PETRA Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 20:04
      Dziękuję wszystkim za pomoc :)Lekarz sam zdecydował, że mam mieć zwolnienie do dnia porodu. Cieszy mnie jego decyzja.Powiedział, że orzecznikiem ZUS mam się nie przejmować, bo nie ma takiej możliwości aby zakwestionował moje zwolnienie.Ja jednak będę zupełnie pewna jak już będzie po wszystkim...Wiem, że moja firma kontaktuje się ze swoim jakimś lekarzem, który jest orzecznikiem ZUS i boję się tylko jednego, że nie będzie on uczciwy...Czy w razie czego mozna odwołać się od jego decyzji?:hello:PETRA
      • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 20:12
        Petra,Nie denerwuj sie, to naprawde jest formalnosc. Twoja firma nie ma interesu w tym, zeby sie okazalo, ze jestes zdrowa - po pierwszych 35 dniach zasilek chorobowy placi ZUS. A do czego ten orzecznik moze sie przyczepic? W ciazy wiadomo, sa rozne dolegliwosci, jesli ten ZUS"owski lekarz bedzie chcial Cie badac, zapytaj swojego lekarza prowadzacego, co mu powiedziec - na pewno poda Ci kilka propozycji. Nie martw sie!!!Magda
        • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 30.11.01, 23:16
          Ja także nie miałam problemu ze zwolnieniami (od 4 msc ciąży), macierzyński wzięłam od dnia narodzin synka. Co mnie rozśmieszyło to pismo z urzędu, że po macierzyńskim muszę zrobić badania określające moją zdolność do pracy. Zrobiłam badania z dzieckiem przy piersi (czterech lekarzy!!!) wzięłam urlop i wychowawczy, a po wychowawczyć, wszystko od nowa tym razem badania okresowe, czy to nie jest chore!Nie przejmuj się, czekaj do porodu, zwolnienie weź od internisty np. na opuchnięte kostki! Powodzenia!
    • Gość: PETRA Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - ZUS !! *** IP: *.* 03.12.01, 17:32
      I tak: dostałam skierowanie na do lekarza orzecznika i dzisiaj udałam się do ZUS. Okazało się, że lekarz orzecznik może mnie przyjąć dopiero 06.12 - wcześniej to wykluczone :what:Nie ważne, że jestem w ciąży zagrożonej przedwczesnym porodem a termin mam za 14 dni, nie ważne, że nie mam wynagrodzenia (i teoretycznie mogłabym nie mieć za co żyć); dla ZUS-u nic nie jest ważne...Tak sobie myślę, że w tym kraju nigdy się nic nie zmieni
      • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - ZUS !! *** IP: *.* 03.12.01, 22:29
        Petra, nie bój się orzecznika. Ja byłam na zwolnieniu 4 miesiące, a ZUS kontrolował mnie co miesiąc... Pierwszy raz u orzecznika, który aż się zdziwił, że ZUS mnie wzywał, jak zobaczył że jestem w ciąży. Orzecznik jest zwykłym lekarzem, nie może Ci udowodnić, że zwolnienie wystawione przez ginekologa dla ciężarnej kobiety jest niepotrzebne. Musieli by Cię wysłać na specjalistyczne badania i tam nie mogli by Ci udowodnić, że nie boli Cię np. brzuch. Miesiąc po kontroli u orzecznika, ZUS przyszedł skontrolować mnie do domu... Nie wiem po co, na zwolnieniu nie było że mam leżeć w łóżku, tylko zaznaczone było że mogę chodzić. Pani z ZUS popatrzyła się na mnie, spytała czy ja to ja i sobie poszła. W następnym miesiącu było to samo... :-) Chyba sprawdzali czy brzuch mi się rzeczywiście powiększa.A wezwanie do orzecznika po 180 dniach ma na celu zbadanie czy rokujesz na wyzdrowienie :-) Możesz być pewna, że nie będzie mógł stwierdzić nic innego, bo przecież każda ciąża się kiedyś kończy a z nią wszelkie ciążowe dolegliwości i zagrożenie poronieniem również :-)Pozdrawiam serdecznieKachna
    • Gość: guest Re: *** POTRZEBUJĘ PORAD EMAM - PILNIE !! *** IP: *.* 03.12.01, 22:09
      Ja nie chciałam wykorzystywać macierzyńskiego przed porodem. Uważam, że jak najdłużej powinno być się z dzidziusiem, więc szkoda by mi było każdego tygodnia. W ostatnim miesiącu poprosiłam lekarza o zwolnienie, wystawił mi je do terminu porodu. Gdybym rodziła po terminie, musiałabym od terminu do porodu brać już urlop macieżyński, ale urodziłam przed terminem, więc spędzę z moim synusiem dokładnie 26 tyg :-)Kachna z Filipkiem (3 tyg)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka