Dodaj do ulubionych

KIEDY WROCIC DO PRACY PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM?

IP: *.* 12.01.02, 12:20
Kochani!Bardzo prosze o opinie mamy, ktore wracaly do pracy po urlopie wychowawczym wczesniej niz po 3 latach. Ja zamierzam wrocic, gdy moj syn skonczy rok (co juz za dwa miesiace!!!) i zalezy mi na poradach - czy to nie jest za wczesnie itp.Nadmieniam,ze babcie nie zostana z wnukiem - musze po prostu znalezc jakas fajna nanie. A przy okazji - jesli ktos z Warszawy moglby mi moze kogos takiego polecic bylabym niezmiernie wdzieczna.Niemniej jednak najbardziej licze na Wasze zdanie w kwestii zostawienia rocznego dziecka - chodzi mi przede wszystkim o to, jaki moment jest lepszy - czy gdy ma rok, czy poltora, czy dwa...Boje sie, ze jesli za dlugo z nim zostane, to po prostu nie bedzie sie juz mogl przezwyczaic do kogos innego, a w moim przypadku siedzenie trzy lata nie wchodzi, niestety, w gre. Czekam na podpowiedzi i z gory wszystkim dziekuje!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: KIEDY WROCIC DO PRACY PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM? IP: *.* 12.01.02, 22:38
      ja wróciłam, jak Jasio skończył rok i cztery miesiące - studiowałam wtedy i pracowałam; w zasadzie nie wróciłam tylko poszłam do nowej pracy... na szczęście była to państwowa instytucja i nie siedziałam strasznie długo... Jasio zniósł to nieźle - trochę płaczu, ale głównie płakałam ja (w drodze do pracy :) ) sytuacji dramatyzmu dodawał fakt (i nie polecam tego wariantu, ja po prostu nie mialam wyjscia!), że dwa dni Jaś był u jednej babci, dwa dni u drugiej, a jeden dzień u zaprzyjaźnionej sąsiadki - nigdy u nas w domu, chyba, że chorował...po Małgosi wróciłam, jak miała rok (5 dni po jej urodzinach)i zniosła to o niebo lepiej, bo zostawała w domu z opiekunką, moją rodzoną ciocią, która nocowała u nas 5 dni w tygodniu i jeździła do swojego domu w piątki wieczorem, wracała do nas w poniedzialki rano; dla nas te 2 lata były troszkę męczące (krępujące nieco, etc.), Małgosia była zachwycona, dopieszczona i ja czułam się komfortowo - mogłam w razie czego zostac dłużej w pracy, Jasio był odebrany z przedszkola, kiedy dzieci chorowały nie musialam brać zwolnienia... super sprawa...pozdrawiam :)
    • Gość: guest Re: KIEDY WROCIC DO PRACY PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM? IP: *.* 14.01.02, 12:59
      Ja wróciłam właśnie, kiedy mały skończył rok. Tak sobie postanowiłam, że będę z nim w tych najważniejszych momentach. I... nie potrafię Ci powiedzieć, czy nie za wcześnie. W każdym razie znalazłam b.dobrą nianię, która pojawiała się u nas już na miesiąc przed moim powrotem. Mały (i ja też) strasznie przeżywaliśmy rozstanie, kiedy wychodziłam darł się wniebogłosy a kiedy wracałam wisiał mi kilka minut na szyi i absolutnie nie pozwalał mi się "zdjąć". Moment jest o tyle zły, że dziecko dobrze kojarzy, kto to mama i bardzo przeżywa rozstanie (no chyba, że prowadzisz otwarty dom i mały ma ciągle do czynienia z dużą ilością ludzi). Od powrotu minęło prawie 5 m-cy a nadal bywają dni takie jak dziś, kiedy mały opiera się o drzwi i strasznie płacze przed moim wyjściem. Czasem zaś jest dobrze, robi "pa pa" i zostaje z ninią bez problemu.Tak naprawdę to każdy czas powrotu mamy do pracy jest zły i ma swoje wady (no chyba, że dziecko ma 3-4 miesiące i nie "czuje" obcych)Ania
    • Gość: Bułeczka Re: KIEDY WROCIC DO PRACY PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM? IP: *.* 15.01.02, 12:57
      Niestety nie wiem kiedy jest najlepszy moment, zeby wrocic do pracy. Moja Wiktoria ma 17 miesiecy i jestem z nia juz rok na wychowawczym.Od 1 lutego musze wrocic do pracy,poniewaz inaczej moge ja stracic.Na szczescie znalazlam dobra opiekunke i mam nadzieje,ze mala sobie poradzi przez pare godzin bez mamy. Nie wiem tylko czy ja sobie poradze, juz teraz czuje sie podle z tego powodu.Pocieszam sie, ze nie ja pierwsza i nie ostatnia bede zostawiac swoja pocieche.Ech, wcale mi sie nie polepszylo.Pozdrawiam goraco Bozena i Wiktoria
    • Gość: 56402 Re: KIEDY WROCIC DO PRACY PO URLOPIE WYCHOWAWCZYM? IP: *.* 15.01.02, 14:19
      Wiele mam (pewnie nawet większość) wraca do pracy zanim dziecko ukończy 3 lata, i rzeczywiście trudno powiedzieć który moment jest najlepszy. Ale moim skromnym zdaniem im później tym lepiej. Oczywiście różne są powody powrotu do pracy, i mimo że ja już prawie 3 lata jestem jednak w domu z dzieckiem (tutaj przepraszam że zabieram głos w tym poście, bo był on kierowany do mam, które wróciły do pracy, ale jakoś nie mogłam się oprzeć by jednak napisać co nieco), to wcale nie uważam aby powrót do pracy był czymś złym, rozumiem to i wiem że różne mogą być powody takiej decyzji. Ale mam pytanie: czy to że się boisz, że jak za długo będziesz z dzieckiem to potem trudno będzie mu się przyzwyczaić do niani jest twoim jedynym powodem że chcesz wrócić do pracy? (cyt. "Boje sie, ze jesli za dlugo z nim zostane, to po prostu nie bedzie sie juz mogl przezwyczaic do kogos innego..") Mam nadzieję że to nie jedyny powód, ale gdyby tak było, to moim zdaniem powinnaś chyba jednak jeszcze trochę pobyć z dzieckiem w domu (jak masz taką możliwość oczywiście). Myślę że dziecko prędzej znajdzie "wspólny język" np. z nianią jak bedzie trochę starsze. Nie wiem może sie mylę, bo nie mam doświadczenia z nianiami, ale wiem po mojej córeczce, że dawniej, jak była młodsza to bardzo się wszystkich wstydziła, jak przyjeżdżali goście to przynajmniej 20 minut musiała się oswajać, a teraz jak jest starsza, to bez problemu bawi sie ze wszystkimi i nie ucieka od razu na ręce mamy. Ale oczywiście to jest tylo moje zdanie i jak już pisałam nie mam doświadczenia w powrotach do pracy, więc możesz moją wypowiedź potraktować z przymrużeniem oka. :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka