mamamonika Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 20.11.06, 16:26 Dla mnie ta kobieta wogóle nie ma życia innego niż związane z dziećmi i domem. I panicznie się boi momentu, kiedy nie będzie już aż tak zarobiona - bo czym wypełnić pustkę? Bardziej jej potrzebna psychoterapia niż niania... Ciekawa jestem, jakim cudem ojciec dzieci się aż tak w to wkręcił - wyglądał na rozsądnego, a też zasuwał w tym szalonym tańcu. Druga rzecz która mnie uderzyła - oni najwyraźniej nie umieli z dzieciakami po prostu spędzać czasu, bawić się - całe rodzicielstwo sprowadzało się do obsługi i kieratu. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 20.11.06, 21:51 >Druga rzecz która mnie uderzyła - oni najwyraźniej nie umieli z dzieciakami po >prostu spędzać czasu, bawić się - całe rodzicielstwo sprowadzało się do >obsługi i kieratu a to akurat problem widoczy w każdym odcinku wspólna zabawa z rodzicami = oglądanie TV albo rodzic tylko jest w pokoju razem z dzieckiem ale zgadzam się, że matka z całą pewnością nie miała życia swojego ani krzty żyła życiem dzieci i myślę, że problemy dla nich to się zaczną dopiero, jak dzieciaki szkołę zaczną i zobaczą z bliska inny model realcji domowych a ojcowie w tym programie, to co tydzień sprawiają na mnie wrażenie jakby byli tylko dekoracyjną paprotką w domu Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 20.11.06, 21:09 pierwszy raz było mi dzieci żal, a nie rodziców. Na widok tej pakowatej żółtej mazi, zwanej zupą, sama miałam odruch wymiotny..... Odpowiedz Link Zgłoś
bujanna Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 20.11.06, 21:15 Ja nie oglądałam, ale mój mąz oglądal i aż on zdębiał jak to zobaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
mufka31 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 20.11.06, 21:23 Fakt, Mamusia przesadziła chyba nie rozumie ,że okres niemowlęcy u jej dzieci to już przeszłość...Szkoda mi tych dzieci, miec taka matkę która próbuje zrobic z dziecka "kaleke" co to skórki od chleba nie potrafi ugryźć, to naprawde straszne.Sprawe przewijaka pozostawiam bez komentarza... Pampersy tez Na miejscu tej Super Niani zaleciłam bym rodzicom, a szczególnie Mamie wizytę u psychologa... Odpowiedz Link Zgłoś
myszka2250 Re: Niewidziałam tego:(((((((((((((( 20.11.06, 21:27 niewidzialam przegapiłam może można gdzies wnecie sciągnąc ten odcinek: (((((((((( bo z tego co czytam musiało byc ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Nie widziałam tego:(((((((((((((( 20.11.06, 22:27 O matko, dzisiaj obejrzałam. Podpisuję się pod Waszymi postami rękami i nogami, a odnośnie ściągania to któraś z dziewczyn pisała że ściąga na eMule. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia72 Re: Nie widziałam tego:(((((((((((((( 21.11.06, 01:00 mamooschka napisała: > O matko, dzisiaj obejrzałam. Podpisuję się pod Waszymi postami rękami i nogami, > > a odnośnie ściągania to któraś z dziewczyn pisała że ściąga na eMule. Mam wszystkie odcinki, napiszcie na priw. Odpowiedz Link Zgłoś
iljana Re: Nie widziałam tego:(((((((((((((( 21.11.06, 01:21 To co piszecie to istny horror. Ja nie widziałam, ale z tego co czytam, to krzywda się dzieciom dzieje, choć niezamierzenie, i matka powinna się leczyć dosłownie z chorobliwej nadopiekuńczości. Moze po tym programie, niania psycholog przejmie się dziećmi na tyle, iż jakąs opiekę społecznąa do kontroli naśle pod adres szalonej ale kochającej mamy. Az boję sie obejrzec ten odcinek, bo z żalu nad tymi dzieciakami się poryczę. Ciężki mają los, choć nikt ich nie tłucze, głodne i gołe nie chodzą, rodzice pijani nie są, a w domu jest czysto. Złota kaltka, czy jakoś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
renka14 Re: Nie widziałam tego:(((((((((((((( 21.11.06, 07:38 matka straszna, ojciec bierny, ale co myslicie o tej metodzie niani z nagradzaniem wagonikami, bo mnie to nie bardzo lezy - nagroda za zjedzenie posilku? za to zucie skorki od chleba ja bym w nagrode pozwolila im zjesc te skorki do konca i tyle, Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dorcia 21.11.06, 15:48 dorcia72 napisała: > mamooschka napisała: > > > O matko, dzisiaj obejrzałam. Podpisuję się pod Waszymi postami rękami i > nogami, > > > > a odnośnie ściągania to któraś z dziewczyn pisała że ściąga na eMule. > > > Mam wszystkie odcinki, napiszcie na priw. Wysłałam maila :o) Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 13:51 nawet u mojego meza w pracy o tym rozmawiali. akurat moj maz ze mna ogladal SN i oboje bylismy w szoku. serio. brak slow. mama potrzebuje pomocy, a nie dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
moofka lebiegi - tego problemu niania nie rozwiąże 21.11.06, 08:21 objerzałam na style wczoraj jeszcze raz ten odcinek i wiecie co mnie uderzyło? te wszystkie odcinki i wszystkie problemy oprócz pozytywnej superniani łączy rozmemłana postać mamusi lebiegi ja wiem, ze dzieci to ogromna praca ale do cholery jasnej - znam masę energicznych fajnych babeczek, które pracują zawodowo na pełnym etacie, wychowują dzieci, oprócz tego mają czas na książkę, pasję, fryzjera i wypad z przyjaciółmi na piwo a przy tym te dzieci są fajne, normalne i zachowują się adekwatnie do swojego wieku - i takie tez mają odpały zeby nie bylo za różowo ;P i się kręci, chociaz czlowiek czasem bywa zmęczony a tu? siedzą mamusie domowe, które oprócz domu nie mają się gdzie wyżyć i tu i tak wszystko im sie rozjezdza i najprostsze, ba - fizjologiczne nawet rzeczy urastją do rangi problemu, który mamę lebiegę przerasta i leje nad nim łzy bo sorry - ja jako matka pracująca, kiedy mam poranki zaplanowane co do 10 minut nie pozwolę sobie na godzinne ubieranie i histerie przy sniadaniu jak mam 20 minut, zeby zrobic zakupy i isc robic obiad, to nie bede ganiala za dzieckiem po jego sciezynkach 3 godziny - jak to ma miejsce w superniani - po to, zeby potem plakac ze sie wypad nie udal a ja jestem zmeczona a dzidzi mnie ma w nosie bo sobie na to zwyczajnie pozwolic pracująca mama nie moze i prosze mi nie mowic, ze gdyby mama lebiega do roboty poszla to by bylo tak samo, mama lebiega nie radzi sobie ze sobą samą i ginie we wlasnym domu z dziecmi, nie mając innych obowiązków niz tylko zadbanie o dzieci albo i o jedno jak to bylo w przedostatnim odcinku - gdyby wyszla 100 metrow od domu to by sie z rozpaczy pochorowala ten typ tak ma dzieci tylko szkoda - bo jesli ich odpowiednio szybko nie pokazac ze sa tez inne miejsca i inne postawy wyrosną na taką samą lebiegę a wszystko w imie troski, poswiecenia i dobrego wychowania Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Bzdura!! 21.11.06, 09:52 Bzdura, jedna wielka bzdura. Znam matki niepracujące, co mają super dzieci, są zadbane, piękne i szczęśliwe. Znam mamy pracujące, co są zawsze niezadowolone, spozniaja sie, narzekaja i nigdy nie sa obecne w pracy duchem. Sama taka bylam) Ps. czemu z twojego postu przebija niechec do mama domowych?? Czyzby jakies kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Bzdura!! 21.11.06, 09:57 bunny.tsukino napisała: > > Bzdura, jedna wielka bzdura. Znam matki niepracujące, co mają super dzieci, są > zadbane, piękne i szczęśliwe. ja tez takie znam ale one sie do superniani zglaszac nie muszą Znam mamy pracujące, co są zawsze niezadowolone, > spozniaja sie, narzekaja i nigdy nie sa obecne w pracy duchem. Sama taka > bylam) > Ps. czemu z twojego postu przebija niechec do mama domowych?? Czyzby jakies > kompleksy? _______________________________ ty w ogóle przeczytalas co ja napisalam czy od razu sie zapowietrzyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
malila Re: Bzdura!! 21.11.06, 10:39 Abstrahując od tego, komu i z jakim skutkiem zawiesza się aplikacja "czytanie", to sądzę, Moofka, że Twoja wypowiedź zawiera jednak pewne niespójności. Bo chociaż na końcu piszesz, ze pójście do pracy kobiety-lebiegi niczego w jej postępowaniu nie zmieni, to jednak wcześniej matki domowe stawiasz w opozycji do matek pracujących, które to matki pracujące po prostu nie mają czasu na tolerowanie pewnych dziecięcych zachowań. Pomijając fakt, że w Superniani występują nie tylko matki domowe. Sama pamiętam fryzjerkę czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Bzdura!! 21.11.06, 10:45 nie - nie stawiam sama przez dlugi czas zostawalam w domu z dzieckiem, bo tak chcialam nie stawiam w opozycji pracujące i niepracujące pracujące podałam jako przyklad swietnej organizacji a te lebiegi - nie w.s.z.y.t.s.k.i.e niepracujące - tylko te konkretne występujące w programie nie mają nic innego do roboty niz tylko zajęcie sie dzieckiem a i tego nie porafią, po prostu, bo są lebiegami - nie dlatego ze nie pracują tylko dlatego, ze takie są czy teraz kazda domowa mam poczuje sie zaatakowana? niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Bzdura!! 21.11.06, 15:51 moofka napisała: > nie - nie stawiam > sama przez dlugi czas zostawalam w domu z dzieckiem, bo tak chcialam > nie stawiam w opozycji pracujące i niepracujące > pracujące podałam jako przyklad swietnej organizacji > a te lebiegi - nie w.s.z.y.t.s.k.i.e niepracujące - tylko te konkretne > występujące w programie nie mają nic innego do roboty niz tylko zajęcie sie > dzieckiem a i tego nie porafią, po prostu, bo są lebiegami - nie dlatego ze nie > > pracują tylko dlatego, ze takie są > > czy teraz kazda domowa mam poczuje sie zaatakowana? > niepotrzebnie Wcale nie czuję się zaatakowana. Jestem mamą domową. Nie idealną. I mam czasami momenty załamania przy trójce dzieci. Pomijając to, nie czuję się nadal zaatakowana :o) Lebiegą nie jestem, na Super Mamę czy tam Super Nianię też bym się może nie nadawała, ale lebiegą nie jestem :o) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola a ja przeczytałam wypowiedź Moofki 22.11.06, 11:28 I zrozumiałam ją inaczej. Wydaje mi się, że Moofce chodziło o to, że sa kobiety, które mają więcej obowiązków nawet i potrafią się tak zorganizować, że mają jeszcze czas dla siebie. A są kobiety, które poświęcają się jedynie wychowaniu dzieci i dzięki swojemu rozmemłaniu nie mają czasu na nic innego, a w szczególności na swoje przyjemności. I ja się z tym zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
hawronia Re: Bzdura!! 22.11.06, 08:34 bunny.tsukino napisała: > > Bzdura, jedna wielka bzdura. Znam matki niepracujące, co mają super dzieci, są > zadbane, piękne i szczęśliwe. Znam mamy pracujące, co są zawsze niezadowolone, > spozniaja sie, narzekaja i nigdy nie sa obecne w pracy duchem _________ wyjatek potwierdza regule. Synteza i analiza moofki BINGO! Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:03 Jestem trochę zbulwersowana niektórymi wypowiedziami na temat mamy trojaczków. To okrutne nazywać osobę chorą np. lebiegą. Ta kobieta ewidentnie potrzebuje pomocy i to wymaga czasu, aby tę pomoc potrafiła przyjąć. To jest bardzo trudne. Nie wiemy jakie przeżycia kierują jej zachowaniem: może miała równie nadopiekuńczą matkę, może zanim doczekała się upragnionych dzieci kilkakrotnie przeżyła tragedię śmierci dzieci? A ciąża trojacza, w zapłodnieniu naturalnym już jest uznawana za ciążę wysokiego ryzyka. Czy w takim razie wszystkich tych, którzy sobie nie radzą należy bezwzglednie potępić, a najlepiej ośmieszyć? Bo niestety takie klimaty panują w naszym kraju, sama to przeżyłam po śmierci dziecka. Ale zanim zgodziłam się na leczenie (w tym przypadku na psychoterapię) upłynęło dużo czasu...i na jednej psychoterapii się nie skończyło. Bardzo długo wmawiałam sobie i innym, że panuje nad sytuacją. Niektórzy zapewne oczekiwali, że po dwóch "magicznych" tygodniach pobytu niani, mama trojaczków dozna olśnienia i cudownego uzdrowienia. A tu...zonk, więc trzeba sobie ulżyć. Pozostaje tylko zapytać: która z nas jest bez winy, niech pierwsza rzuci kamieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:06 peresia napisała: > Jestem trochę zbulwersowana niektórymi wypowiedziami na temat mamy trojaczków. > To okrutne nazywać osobę chorą np. lebiegą. Ta kobieta ewidentnie potrzebuje > pomocy i to wymaga czasu, aby tę pomoc potrafiła przyjąć. na co chora byla pani? To jest bardzo > trudne. Nie wiemy jakie przeżycia kierują jej zachowaniem: może miała równie > nadopiekuńczą matkę, może zanim doczekała się upragnionych dzieci kilkakrotnie > przeżyła tragedię śmierci dzieci? A ciąża trojacza, w zapłodnieniu naturalnym > już jest uznawana za ciążę wysokiego ryzyka. pani nie byla w ciązy tylko miala przedszkolaków w pampersach i z butelką Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:20 Moofka, nie jestem lekarzem, ale myślę, że ta pani cierpi na zespół lękowy. Nie była w ciąży? Sądzisz, ze adoptowała trojaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:22 peresia napisała: > Moofka, nie jestem lekarzem, ale myślę, że ta pani cierpi na zespół lękowy. > Nie była w ciąży? Sądzisz, ze adoptowała trojaczki? kiedy nagrywano program pani w ciaży nie byla w ciązy byla piec lat wczesniej, wiec pri cziom tu ciąża? Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:27 Chodzi mi o to, że ta pani była KIEDYŚ w ciąży. I stresy związane z jej przebiegiem - trudna ciąża - mogły mieć również wpływ na takie postępowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:29 trudna ciąża tlumaczy agresje i terror? ciekawe to znaczy ze skoro rodzilam 22 godziny moge za swoją krzywde rzucac dzieckiem o łózko? ;P no prosze ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 10:35 O matko, Moofka, to mogło, ale nie musiało być przyczyną takiego zachowania. To sa tylko moje domysły, patrzę z perspektywy wlasnych przeżyć. Jesteś silna, ok pogratulować. Kiedyś też myślałam, że jestem silna, ale życie pokazało, że nie bardzo. I dlatego staram tę kobietę w jakiś sposób zrozumieć, co nie znaczy, że nie żal mi tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 11:33 ja niby też próbuję ją zrozumieć, ale tak na prawdę przyczyny takiego postępowania nie są dla mnie zupełnie istotne, jeśli w grę wchodzi krzywdzenie dzieci. To, że - być może - przeszła kiedyś trudne chwile nie znaczy, że dzieci cierpią mniej a ona jest usprawiedliwiona. Tak, tak, jest coś takiego jak okoliczności łagodzące ALE ta pani miała i ma realną szansę zmienić sytuację, w jakiej się znalazła i w jakiej postawiła swoją rodzinę. Dostała szansę, ale niania nic nie wskura, bo to nie są błędy wychowawcze tylko znęcanie się na skutek głębokich zaburzeń wewnętrznych tej kobiety. Jak się ma problem ze sobą to można próbować coś zrobić, iść na terapię. Jest jednak jeden warunek: trzeba ten problem dostrzec. A pani nie widziała swoich błędów, pewnie to bardzo trudne, jednak skoro doświadczony psycholog pokazuje jej, że to, co się dzieje w domu jest złe (i pewnie poza kamerami też sporo z nią rozmawiała) a ona to zlewa, to już zrozumienie dla panie we mnie wygasa totalnie. To znaczy: rozumiem, że i tak bywa, ale co z tego? Pogłaszczemy po główce? A dzieci, bez woli dorosłego swojej sytuacji nie zmienią, choćby się i skichały. Bo są dziećmi i nie mają na nic wpływu. Nawet na to, ile, do cholery, są w stanie zjeść. Jak patrzyłam, jak wymiotują lub prawie płaczą przy wciskanej na siłę kanapce to miałam ochotę tam wejść i wepchnąć tej pani bochenek chleba do gardła. Bez względu na to, czy ma chorą tarczycę, czy miała trudną ciążę czy też pms, jej zachowanie wywołuje we mnie złość, wręcz wściekłość i oburzenie. Ona nie jest usprawiedliwiona, po prostu. Może i jest mi jej żal, ale w tym momencie najistotniejsza jest dla mnie sytuacja dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 11:53 Aleksandrynka,ja nie usprawiedliwiam tej kobiety. Wiem jedno, że uświadomienie sobie własnego problemu jest bardzo trudne. Na terapii byli różni ludzie, co człowiek to inny problem: anorektycy, bulimicy, ofiary przemocy seksualnej w dzieciństwie, ofiary nadopiekuńczych lub sadystycznych rodziców, rodzice agresywni wobec własnych dzieci, ludzie nie potrafiący sobie poradzić z odejściem najbliższych, walczacy z chorobliwą nieśmiałością. I takie terapie nie trwają dwa tygodnie, tylko miesiące i też niejednokrotnie trzeba kolejnych terapii, aby wyjść na prostą. A ile ludzi nie wytrzymuje i rezygnuje. To jest bardzo trudna praca, żadnego głaskania po główce nie ma. Kto to przerobił, to wie o czym mówię. Mam nadzieję, że ktoś tej rodzinie pomoże i skłoni tę kobietę do podjęcia się leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 13:14 Tylko, ze zaproszenie super niani do programu bylo pewną zgodą na dokonanie terapii rodziny tylko, ze program, w przeciwienstwie do anglojezycznych pierwowzorow nie ma na celu przeprowadzanie terapii rodziny. Ma w zamysle pokazac co bardziej krwawe historyjki z zycia naszych sąsiadów plus oswiecic nas, gdy idzie o pewne schematyczne, wcale nie wydumane, proste sposoby radzenia sobie z trudnymi sytuacjami. A to niestety za malo, zeby miec super dziecko. Super dzieci wychowuje sie w zdrowych rodzinach. I jesli chce sie tym rodzinom pomoc - trzeba je leczyc od korzeni. A nie zamalować liscie na zielono i powiedziec, ze jest ok. Nie, nie jest ok. Bez terapii, IMHO, wiekszosc zachowan rodzicow zacznie sie powtarzac - nie od razu. Za miesiac, pare miesiecy, pol roku. Dlatego wkurza mnie sposob przeprowadzania takiej resocjalizacji kilkulatka. I jakby totalna nieswiadomosc, że za zachowaniem dziecka stoi zachowanie rodzicow. Ktore z kolei skądś się bierze. I poki z rodzicielskimi traumami sie nie rozprawi, dopoty nie mozna liczyc na dlugotrwale efekty. A jedynie na chwilowa kosmetyke. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:44 Wiem jedno, że uświadomienie sobie własnego problemu jest bardzo trudne. dokładnie to samo napisałam wyżej ja coś tam o terapii wiem, pisałam jednak o czymś innym - bez względu na to, jakie ktoś ma wewnętrzne problemy, jeśli krzywdzi dziecko to ja się buntuję i złoszczę. I dziewczyny wypowiadające się w tym watku także - o tym wyżej pisałaś - dlaczego obrzucacie tą osobę wyzwiskami itp. Bo to ZŁOŚCI, tym bardziej, kiedy siedząc przed tv widzimy jakąś tragiczną sytuację i jesteśmy zupełnie bezsilne, nie zmienimy tego bo wszystko w rękach matki, która nie widzi problemu i koło się zamyka... O to mi głównie chodziło... Mam nadzieję, że ktoś tej rodzinie pomoże i skłoni tę kobietę do podjęcia się > leczenia. I tego im z całego serca życzę Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 13:07 Ogladacie panią Byron? Uwazny ogladacz tych programow wie, że nie ma szans na skuteczną zmiane swojego zachowania bez terapii Super niania przestawia gotową receptę na wychowanie dzieci. Ktora poskutkuje pod warunkiem, ze rodzina nie boryka sie z nierozwiazanymi problemami innej natury. Stres w postaci malej wagi urodzeniowej i niewiadomej po urodzeniu dzieci, czy te dzieci (bo małe i słabo przybierają) zyć będzsie - moze spowodowac takie fobie i takie chore podejscie do problemu jedzenia poza tym pytanie, czy pani nie czerpie z wzorcow zaczerpnietych z wlasnego dziecinstwa nie, gotowe pomyslu "nie rob tak, rob inaczej" nie pomoga, jesli rodziny nie obejmie sie terapią rodzinna (bo nikt o ojcu nic nie mowi, ale przeciez brak reacji na agresje matki w stosunku do dziecka to tez adresja moim zdaniem - tylko bierna). Ta kobieta bez terapii i przerobienia pewnych traum (ktore na pewno w niej siedza, bo jest bardzo wycofana) nie bedzie dobrą matką. Dlatego wkurza mnie pobieżność, z jaką traktowane są problemy tych rodzin. Mam wrażenie, że leczy się objaw a nie źrodło choroby. A leczenie objawowe to żadne leczenie. Recepty owszem - ale przy uwzględnieniu indywidualnych doswiadczen, traum, przezyc rodzicow tych dzieci. Poza tym wyboaczcie - ale jak powaznie i z symatią traktować rady super niani, gdy ta w twarz rodzinie ją goszczcej robi miny i wygłasza komentarze z cyklu "ach, ach, jestescie tacy beznadziejni i tak beznadziejnie zqajmujecie sie wlasnym dzieckiem" Rodzicowi, żeby uwierzyl w siebie potrzebne jest wsparcie i oparcie. _R.z.e.c.z.y.w.i.s.t.e_ oparcie w osobie terapeuty. Mądre. Jak u pani Byron. I niestety - zupelnie nie takie, jakie serwuje super niania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:33 Święte słowa - w tej wersji Superniania to typowy "program-hiena" - niech się ogół dowartościuje, a co z uczestnikiem - jego sprawa Parę prostych recept na pewno tej rodziny nie wyleczy, a widać, że tego wymaga i nie będzie to leczenie kataru. Plusem takiego prgramu mogłoby byc upowszechnienie psychoterapii i terapii rodzinnej - skoro w TV to pokazują, to może nie taki znowu wstyd, poza tym mogłyby się pokazywać informacje, w jaki sposób z takiej terapii skorzystać. I może niejedna rodzina zobaczyłaby w TV siebie i uznała, że jednak warto się po taka pomoc udać. A tak smutne mamy i dzieci czekają na supernianię jak na św. Mikołaja Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:40 chyba troche przesadzacie z tą terapią jezeli babsko nie jest kompletną idiotką to wystarczy zastosowac kilka prostych komunikatów - nie karm dziecka swinstwem na sile nie rzucaj o lozko kiedy nie chce spac to jej zdaje sie niania przekazywala i przeczytaj chociaz ksiazke o fazach rozwoju dziecka i pomysl, ze to taki sam czlowiek jak ty - tyle ze bardziej bezbronny, wrazliwy i delikatny bo pani beatka mimo, ze lzy lała jak sikawka strazacka wrazliwoscą nie grzeszyła niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mamamonika Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:45 Parę truizmów nie pomoże. Ta kobieta naprawdę ma głębszy problem, a zachowuje się kretyńsko, owszem. I bardzo medialnie - co widać w ilości opinii w stylu "kretynka, idiotka, oferma" - super materiał na kozła ofiarnego o zasięgu krajowym Ona naprawdę myśli, że kocha te dzieciaki i robi wszystko co uważa dla nich za najlepsze. terapia to nie tabletki, to własnie głębsza analiza zachowań całej rodziny, pokazanie błędów i ich skutków, a także przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:48 Ona naprawdę myśli, że kocha te dzieciaki i robi wszystko co uważa > > dla nich za najlepsze. ona nie myśli, że kocha, ona na pewno bardzo je kocha. Ale też krzywdzi te dzieci strasznie sądząc, że to, co robi jest dla nich najlepsze, tak, jak napisałaś. Powiem więcej, każdy sprawca przemocy ma DOBRE intencje, ta kobieta tak samo. Tylko działania fatalne... Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:59 mamamonika napisała: >Ona naprawdę myśli, że kocha te dzieciaki i robi wszystko co uważa > dla nich za najlepsze. terapia to nie tabletki, to własnie głębsza analiza > zachowań całej rodziny, pokazanie błędów i ich skutków, a także przyczyn. Ona nie tylko tak myśli - ona kocha swoje dzieci, tylko aż za bardzo. I jest przekonana, że robi dla nich wszystko, co najlepsze - właśnie poprzez karmienie papką (żeby dużo zjadły) czy spanie w szczebelkowych łóżeczkach (żeby nie spadły na podłogę). Nie zdaje sobie sprawy z tego, że wyrdząca swoim dzieciakom krzywdę. A jeśli zdaje sobie z tego prawdę - nie wie jak, nie umie tego zmienić. Albo nie chce. Ale to już jest dowód na to, że wszyscy, którzy napisali, że kobieta ta powinna się leczyć, mają rację. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:01 Moofka, w takim razie po co te wszystkie kluby AA? Wystarczy komunikat: nie pij alkoholu i sprawa załatwiona. To sa własnie te polskie klimaty... Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:05 peresia napisała: > Moofka, w takim razie po co te wszystkie kluby AA? > Wystarczy komunikat: nie pij alkoholu i sprawa załatwiona. > To sa własnie te polskie klimaty... mozesz jakos wyrazniej nakreslic zwiazek jaki ma choroba alkoholowa ze znecaniem sie nad dziecmi? Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:07 moofka napisała: > peresia napisała: > > > Moofka, w takim razie po co te wszystkie kluby AA? > > Wystarczy komunikat: nie pij alkoholu i sprawa załatwiona. > > To sa własnie te polskie klimaty... > > mozesz jakos wyrazniej nakreslic zwiazek jaki ma choroba alkoholowa ze > znecaniem sie nad dziecmi? w tym konkretnym przypadku - tak byc mialo Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:10 A według Ciebie alkoholicy nie znęcają się nad dziećmi? Według mnie w przeważającej większości. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:12 peresia napisała: > A według Ciebie alkoholicy nie znęcają się nad dziećmi? > Według mnie w przeważającej większości. w tym konkretnym przypadku jaki jest zwiazek aa z pania beatką? Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:14 W tym konkretnym przypadku: nie. Ale wg mnie tej kobiecie potrzebna jest terapia tak samo jak alkoholikowi. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:14 peresia napisała: > W tym konkretnym przypadku: nie. > Ale wg mnie tej kobiecie potrzebna jest terapia tak samo jak alkoholikowi. pytam jaki widzisz zwiazek miedzy choroba alkoholowa a pania beatka dlaczego tak samo jak alkoholikpotrzebuje terapii? Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:15 tzn. ten konkretny przypadek nie ma związku z alkoholizmem Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:31 owszem, ale przypadki przemocy domowej leczy się za pomoca terapii a tu ta przemoc wystepuje, co nie? poza tym pisanie, ze baba powinna to czy tamto i stawianie siebie na piedelstale, gdy sie nie ma pojęcia o bagazu doswiadczsen bohaterow odcinka jest co najmniej dziwne, zeby bnie powiedziec: glupie przepraszam, to tak, jakb y ktos, kto nie przezyl nigdy zalamania nerwowego czy depresji dziwil sie, jak mozna targnac sie na zycie czy wyc z bezsilnosci w kącie no mozna - jak widac super dziecko moze miec kazdy natomiast super niania ze swoimi truizmami i nastawieniem na pokazanie jak najwiekszzej ilosci medialnej "krwi" na pewno tym rodzinom nie pomoze. Bo one - raz - teraz musza funkcjonowac w swoim srodowisku po wyemitowaniu materialu, dwa - nie sa wyleczone tylko zaleczone i to objawowo powtarzam : malowanie trawy nigdy nie postawilo uschniętego trawnika na nogi parę truizmów nie uzdrowi relacji rodzice-dzieci i rodzic-rodzic (ktore to relacje bezposrednio przekladaja sie na relacje rodzic-dziecko) oczekiwalam wiecej po tym programie i sorry, ale za szczyt chamstwa uwazam reakcje super niani. Niezaleznie od tego, co sie dzieje - super niania powinna POMOC z nie pastwic sie nad rodzinami i robic z nich medialnych kozlow ofiarnych. A przekaz, drogie panie jest jasny i klarowny - co widac rowniez po dyskusjach oceniajacych TYCH BEZNADZIEJNYCH RODZICOW po kazdym odcinku. Fakt, rodzice nie sa idealni. Ale jakos mam wrazenie, ze nie o pomoc tu chodzi o wariację na temat podglądactwa i jakiś wymaturzony do granic mozliwosci klon Big Brothera, szkodzący w efekcie rodzinom w ich srodowisku, szczegolnie zas dzieciom funkcjonującym w lokalnej społeczności. No bo przeciez w tej chwili sąsiedzi dopiero mają pole do popisu przy zakulisowych rozmowach na temat tych ludzi. Tudziez koledzy z podworka mają mozliwość szydzenia czy innego pokazywania pogardy dla dzieciaka, ktorego Super Niania w obroty wzięła (no nie wierzę, że 9-latek z poprzedniego odcinka nie musiał się wstydzić w szkole z powodu tego, co pokazala tvn). No nieetyczne to dla mnie. I do bolu nieprzyzwoite. Chociaż medialne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 16:01 Alkoholik - żeby przestał pić - potrzebuje specjalnej terapii. Tak samo jest z narkomanem - nie przestanie ćpać bez terapii... Pani Beatka potrzebuje terapii, która pomoże jej zrozumieć swoje błędy wychowawcze i wyeliminować pieluchy, szczebelkowe łóżeczka i zmiksowane zupki (oraz inne tego typu, które być może nie zostały ujawnione w programie). Takie widzę powiązanie między alkoholikiem, ćpunem i panią Beatką. Odpowiedz Link Zgłoś
hawronia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 22.11.06, 08:42 moofka napisała: > chyba troche przesadzacie z tą terapią > jezeli babsko nie jest kompletną idiotką to wystarczy zastosowac kilka prostych > > komunikatów - > nie karm dziecka swinstwem na sile > nie rzucaj o lozko kiedy nie chce spac ___________- I jeszcze prosciej: nie rob drugiemu, co tobie nie milo. Wystarczy postawic sie na miejscu dziecka i wyobrazic sobie, co by sama czula, gdyby ja tak traktowal ktos, kto ma nad nia wladze... Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandrynka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:39 Poza tym wyboaczcie - ale jak powaznie i z symatią traktować rady super niani, > gdy ta w twarz rodzinie ją goszczcej robi miny i wygłasza komentarze z > cyklu "ach, ach, jestescie tacy beznadziejni i tak beznadziejnie zqajmujecie > sie wlasnym dzieckiem" > > Rodzicowi, żeby uwierzyl w siebie potrzebne jest wsparcie i oparcie. > _R.z.e.c.z.y.w.i.s.t.e_ oparcie w osobie terapeuty. Mądre. Jak u pani Byron. I > niestety - zupelnie nie takie, jakie serwuje super niania. > nie zgodzę się, ja tam w zachowaniach niani i w jej wypowiedziach widzę wiele wspierających elementów. Co prawda niania robi czasem durne miny do kamery, jakby w zyciu na oczy nie widziała takich sytuacji, ale pewnie robi to po to, żeby wzmocnić przekaz - tak być nie może! Program ma przecież sporą wartość edukacyjną, trzeba więc zaznaczyć dokładnie, co jest ok a co zupełnie nie. Pani Byron nigdy nie oglądałam, nie wiem więc, jakiego rodzaju oparcie daje ona swoim klientom i o jakiej problematyce w ogóle rozmawiamy. Superniania natomiast nie jest terapeutką rodziny, ona pełni bardziej rolę psychoedukatora, trochę moderatora... Jeśli niania mówi rodzicom w twarz: robicie źle! To to jest nie w porządku? A może powinna pogłaskać po główce, jak matka raz czy drugi przyleje córce... Ona mówi - nie wolno ci bić dziecka i zaraz dodaje, że pomoże przykładowej bijącej matce znaleźć inne sposoby egzekwowania posłuszeństwa i radzenia sobie. Jak mama "odlatuje" i jest załamana to niania ją wspiera (dasz radę, pomogę Cię, widzę, że się starasz itp). Wiadomo, każdy ma swój styl pracy, niania należy do osób dynamicznych i konkretnych. Dobrze jednak wie, kiedy tupnąć a kiedy przytulić i robi to ze sporym wyczuciem. No i takich rzeczy: "ach, ach, jestescie tacy beznadziejni i tak beznadziejnie zqajmujecie > sie wlasnym dzieckiem" na pewno nie mówi ) Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:54 aleksandrynka napisała: > ja niby też próbuję ją zrozumieć, ale tak na prawdę przyczyny takiego > postępowania nie są dla mnie zupełnie istotne, jeśli w grę wchodzi krzywdzenie > dzieci. To, że - być może - przeszła kiedyś trudne chwile nie znaczy, że dzieci cierpią mniej a ona jest usprawiedliwiona. Też kiedyś byłam w ciąży. I też przeszłam trudne chwile. U mojej malutkiej córeczki (Julka miała wtedy niecałe 3 miesiące) wykryto... wrzody żołądka, które trzeba było jak najszybciej usunąć. Tak więc to były ciężkie, a nawet bardzo ciężkie i bardzo stresujące chwile. Mimo wszystko nie miksuję Julii (ani bliźniakom) zupek i nie wsadzę ich za 2 lata czy półtora roku w pieluchy, bo będę chciała zatrzymać przy sobie swoje niemowlaki... Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 16:06 Ibulka, ludzie róznie reagują na przykre wydarzenia w życiu. Moja córka byla bardzo wyczekana i urodzona po wielu wcześniejszych przebojach, mimo to miałam silną depresję poporodową. To czy ta pani miała problemy w ciąży to tylko jedna z hipotez. Prawdopodobnie na postępowanie tej pani nałożyło się jeszcze wiele innych czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
pade ja się czego innego obawiam 21.11.06, 10:21 nie ogladałam tego odcinka, przeczytałam streszczenie Pamiętacie , był kiedyś film o chorobie Munchausena , matka kochająca, troskliwa itd. a dziecko wiecznie lądowało w szpitalu. I co się okazało, matka maltretowała, czy też otruwała dziecko, by później móc się nim opiekować. Obawiam się, że jak tym trojaczkom zabierze się pampersy, mamusia postara się być potrzebna w inny sposób... Odpowiedz Link Zgłoś
olejek1 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 13:52 to mama potrzebuje pomocy a nie dzieci. one chetnie sie wszystkiego nauczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
luxfera1 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 14:11 no własnie dlaczego takie skrajności,z jednej strony płacz bo dziecko nie zjadlo a z drugiej szarpanie,rzucanie na łózko,zamykanie buzi...to jakis koszmar niestety ja nie widzialam zeby tatus byl lepszy oboje mieli prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 15:32 Dołożę swoje 3 grosze. Ja z kolei odniosłam wrażenie,ze owa mama nie ma ochoty się zmienić,bo swoje postępowanie uważa za stosowne. A rady niania przyjęła jakby z niechęcią i na siłę,bo tak wypadało w programie. Obawiam się,że ona sie długo jeszcze nie zmieni. Poza tym jest tam zamieszczony komentarz iż po wyjeździe niani wszystko wróciło do jej "normy"czyli nawet mamy nie da się namówić na terapię,bo poczuje się urażona i obrażona,ze ktoś jej sugeruje takie coś. Tu tez są mało budujące komentarze. superniania.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
aarian Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 21:39 malgosiek2 napisała: > Tu tez są mało budujące komentarze. > superniania.onet.pl/ nie, no nie bardzo to bedzie na temat, ale Zawadzka nie umywa sie do Tanyi. tylko popatrzcie na te jej zdjecia, normalnie gwiazda pierwszego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 23:10 aarian napisała: > malgosiek2 napisała: > > Tu tez są mało budujące komentarze. > > superniania.onet.pl/ > > nie, no nie bardzo to bedzie na temat, ale Zawadzka nie umywa sie do Tanyi. > tylko popatrzcie na te jej zdjecia, normalnie gwiazda pierwszego formatu. > 'Człowieka nie ocenia się po wyglądzie., i nie po tym., co posiada., lecz po tym - czym dzieli się z innymi...' ;] To chyba Jan Paweł II powiedział. I to święte słowa. Może sobie być największą brzydulą na świecie - jej rady są skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 22.11.06, 08:54 > 'Człowieka nie ocenia się po wyglądzie., i nie po tym., co posiada., lecz po > tym - czym dzieli się z innymi...' ;] > To chyba Jan Paweł II powiedział. I to święte słowa. > Może sobie być największą brzydulą na świecie - jej rady są skuteczne. o rany to nawet w dyskusji na taki temat, papież się musi pojawić..? Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 22.11.06, 16:28 syriana napisała: > > 'Człowieka nie ocenia się po wyglądzie., i nie po tym., co posiada., lecz > po > > tym - czym dzieli się z innymi...' ;] > > To chyba Jan Paweł II powiedział. I to święte słowa. > > Może sobie być największą brzydulą na świecie - jej rady są skuteczne. > > o rany > to nawet w dyskusji na taki temat, papież się musi pojawić..? > Przecież nie napisałam tego dlatego., żeby jakoś moją religijność podkreślić. Napisałam., bo te słowa mają bardzo duże znaczenie.! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
aarian Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 22.11.06, 13:18 ibulka napisała: 'Człowieka nie ocenia się po wyglądzie., i nie po tym., co posiada., lecz po > tym - czym dzieli się z innymi...' ;] > To chyba Jan Paweł II powiedział. I to święte słowa. > Może sobie być największą brzydulą na świecie - jej rady są skuteczne. chyba nie zauwazylas emotki na koncu mojej wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 22.11.06, 16:30 aarian napisała: > ibulka napisała: > > > 'Człowieka nie ocenia się po wyglądzie., i nie po tym., co posiada., lecz po > > tym - czym dzieli się z innymi...' ;] > > To chyba Jan Paweł II powiedział. I to święte słowa. > > Może sobie być największą brzydulą na świecie - jej rady są skuteczne. > > chyba nie zauwazylas emotki na koncu mojej wypowiedzi Zauważyłam. Emotka nie hehe. Nie chciałam być odebrana jako złośliwa fanatyczka religijna. Tak mi się nasunęły te słowa. Ot, co.! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: dzisiejsza mamusia z Super Niani !!! Porażka 21.11.06, 17:44 Pierwsze skojarzenie jakie miałam po słowach Aleksandrynki - cysianie do 2-3 roku życia. A potem ciąg dalszy, czyli to co było widać na ekranie... Odpowiedz Link Zgłoś