Dodaj do ulubionych

Po co ludziom Forum?

IP: *.* 11.06.02, 08:38
Kochani,zastanawiamy się w Redakcji skąd sie bierze popularność takiego forum, jak nasze. Jakie potrzeby zaspokajamy wchodząc tutaj niemal codziennie i czytając to, co piszą inni?Czy to tęsknoata za byciem znowu w jakiejśc wspólnocie? CZy może chęć dzielenia sie z innymi, odkrywania ponownie podobieństw, przeglądania się w poglądach innych, konfrontowania mysli?A może potrzeba wsparcia emocjonalnego, zobaczenia że inni ludzie tez sie borykają, nie tylko nam jest ciężko?Nie wyobrażam sobie dnia bez tego naszego (Waszego) forum z którego jestem bardzo dumna. A Wy?Co tu jest fajnego, dlaczego nas odwiedzacie, co byscie zmienili?Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedziPozdrawiam serdecznieJustyna Dąbrowska
Obserwuj wątek
    • Gość: ulcik Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 09:37
      Po co ludziom forum ??????:bounce:Nie wiem po co innym, ale mnie ...... po to aby czuć że żyję !!!!!! :D :D :D i żeby poznawać nowe Mamy, przyjaciółki!!!!!!!:bounce:Że mogę z kimś porozmawiać, powiedzieć co mam do powiedzenia na dany temat, żeby poznać osoby które mają takie problemy jak ja !!!!Polubiłam to forum nie od pierwszego wejrzenia :gun: ale po którymś razie nie mogłam się oprzeć żeby czegoś nie napisać a teraz...... NIE MOGĘ ŻYĆ BEZ FORUM ( wiem - jestem nałogowcem ale cóż ...... dobrze mi z tym ). :D :D :D :D :D :Dpozdrawiam ulcik ( nałogowa Emama !!) :hello:
    • Gość: guest Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 11:03
      Dla mnie forum jest panaceum na samotnosc. Ciezko jest wychowywac dziecko, ciezko jest siedziec non stop z maluchem w domu, w stercie pieluch, sloiczkow i ubranek do prania, ciezko samotnie pchac wozek w parku. W koncu wczesniej prowadzilam bardzo aktywne zycie zawodowe. I tutaj nagle taka pustka, taka izolacja. Nie ma do kogo buzi otworzyc.Wiec mozna chociaz tak, witrualnie z kims porozmawiac.Nawet nie wiecie, jakie to bylo dla mnie wazne!Forum pomoglo mi jakos przezyc te najtrudniejsze dla mnie chwile, kiedy wchodzilam w rodzicielstwo. Zrozumialam, ze to, co czasem czuje - frustracja, zlosc, zniechecenie, ogolna niemoc sa normalnymi uczuciami, z ktorymi zmierzyc sie musi kazda mloda matka. Potrzebowalam poczucia wspolnoty, wsparcia emocjonalnego, akceptacji dla takiego stanu rzeczy. I dla siebie w tej nowej i straszliwie trudnej roli.Razem jest lawiej jakos przejsc przez problemy, ktore w danej chwili przerastaja. Czasem ten podobny, albo inny punkt widzenia nagle otwiera oczy, pozwala uzmyslowic sobie problem i mozliwosci jego rozwiazania.Dla mnie to forum to cos w rodzaju namiastki psychoterapii. Choc przyznam, ze od jakiegos czasu raczej czytam niz pisze...
      • Gość: Paka Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 22:45
        Yenna, jak zwykle trafnie rzecz ujelas, lepiej bym tego nie napisala. Calkowicie sie pod Twoja opinia podpisuje.Paka
    • Gość: Aari Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 12:54
      ja sama nie wiem co mi daje forum ale po prostu uwielbiam tu zaglądać .. Ja bez forum nie mogłabym żyć ...od kąd je znalazłam.Myślęze to daje mi poczucie życia w większej społęczności, która ma podobne do moich problemy i radości. Tutaj spotykamy ludzi, którzy mogą nam doradzić i sami rady potrzebują a my możemy im ją dać.Wreszcie możemy się podzielić naszymi problemami , wyrzkrzyczeć, pożalić ..możemy zostac pocieszeni albo uświadomieni.To czego oczekuję od Forum to tego,zę pozostanie jakie jest i że zawsze bedzie na mnie czekać..pozdrawiamwioleta
    • Gość: Gabii Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 14:52
      Nie będę się powtarzać- zgadzam sie w 100% z powyższymi wypowiedziami. Mam 2 dzieci, siedzę w domku, mąż w pracy. Mam tu znajomych, życzliwych ludzi, ktorym mogę sie wyzalić, porozmawiać i zawsze otrzymać odpowiedzi na moje pytania jak też pomóc innym- mniej doświadczonym a tak samo jak ja potrzebującym pomocy. Bez forum i czata nie potrafie normalnie funkcjonować :)Pozdrawiam- Gabi (edzieckowy nałogowiec) :hello:
    • Gość: Basia_mama_Patryka Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 19:50
      Po co ludziom Forum?Myślę że można tu znaleźć dobrą radę, przyjaźń, radość... można się pośmiać i popłakać, można komuś ulżyć w cierpieniu i samemu otrzymać "wirtualną" pomoc. Nie jest łatwo być rodzicem który siedzi w domu i /jak napisała YennaM/ ma wokół siebie swego rodzaju pustkę - wcześniej prowadził aktywne życie zawodowe, a po urodzeniu dziecka zmienia się wszystko... starzy jeszcze bezdzietni znajomi powoli się odsuwają, brakuje wspólnych tematów... tu właśnie można zaleźć tą cząstkę, która cudownie wypełnia wszystkie braki :) Po pierwszej wizycie na Forum poczułam się pewniej w roli rodzica. O ile łatwiej jest znieść jakąkolwiek porażkę, wiedząc że są gdzieś ludzie którzy wesprą dobrym słowem :), lub mają za sobą podobne doświadczenia :) Myślę że eDzieckowe Forum, to dokładnie to co napisała Pani Justyna w swoim poście. To taka wirtualna "rodzina".Naczelna "Dziecka" napisała/ł:> Czy to tęsknota za byciem znowu w jakiejś wspólnocie? CZy może chęć dzielenia sie z innymi, odkrywania ponownie podobieństw, przeglądania się w poglądach innych, konfrontowania mysli?> A może potrzeba wsparcia emocjonalnego, zobaczenia że inni ludzie tez sie borykają, nie tylko nam jest ciężko?> Nie wyobrażam sobie dnia bez tego naszego (Waszego) forum z którego jestem bardzo dumna. A Wy?Droga Redakcjo, pękajcie z dumy, bo Forum jest dobrym do tego powodem :)Pozdrawiam Basia mama Patryka
    • Gość: Dragon Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 20:57
      Witam. :hello:Muszę powiedzieć, że jestem ojcem i tak jak każdy ojciec staram się jakoś udowodnić, że jestem gotów na przyjęcie wyzwań rzucanych przez los szczęścia jakim jest dziecko.Tak jak każdy borykam się z problemami okresu niemowlęcego, ale forum jest dla mnie taką małą encyklopedią dziecka. Prawie cała moja wiedza na temat dzieci jaką posiadam pochodzi z czasopism, forum , czata. Tutaj mogę się poradzić, pośmiać, ponarzekać, wzruszyć.OBY TAK DALEJ !!! :bounce: :bounce: :bounce:Składam ukłony dla wszystkich moderatorów, oraz admina. :jap: Pozdrawiam Dragon. ;)
    • Gość: kasiakrol Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 11.06.02, 23:04
      Dla mnie FORUM to już chyba nałóg.Każde "spotkanie" z eDzieckiem zaczynam właśnie od tego.To coś w rodzaju spotkania ze znajomymi,kontaktu ze światem zewnętrznym,którego brakuje wielu mamom "zamkniętym" w domu z dzieckiem.Poza tym czasami można się czegoś nowego dowiedzieć,otrzymać pomoc/radę lub jej udzielić.Dzięki FORUM chociaż na chwilę mogę oderwać się od swoich problemów i nie czuję,że jestem tu sama.Serdecznie pozdrawiam,Kaśka.
    • Gość: KvM Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 12.06.02, 00:04
      Mi forum służy głównie do ścierania własnych poglądów i ideii. Wiele daje sama ekspresja kłębiących się w głowie myśli, nie wspominając już o publicznej ich krytyce. Jest tu ciągle wiele osób, z którymi można podyskutować arcyciekawie na ważne tematy. Niestety ubolewam, zbyt często dyskutuję nie z tymi osobami z którymi powinienem...Pozdrowienia dla Redakcji i głównego admina (Eldada), który jak na mój gust znakomicie sobie radzi z panowaniem nad tą trudną materią.Acha - przydałaby się jakaś modernizacja oprogamowania w oparciu o które działa to forum - warto chyba wydać kilkaset złotych aby wygodniej i sprawniej nam wszystkim używało się forum.
    • Gość: Nonika Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 12.06.02, 08:22
      Mieszkam za granica i kiedys jakos przed rokiem bylo mi bardzo zle znalazlam wtedy forum i stalo sie cos czego do dzis nie pojmuje.Ja,ktora nigdy nie siedziala dlugo przy komputerze odwiedzam regularnie forum i zaprzyjaznilam sie na dobre z internetem.Tak to stalo sie dzieki edziecku.Poznalam wiele osob,tak jak ja mam szczesliwych lub mniej szczesliwych,zagubionych,spelnionych itd mozna by bylo bez konca.Mozna powiedziec ze szukalam wspolnoty osob ,ktore maja podobne problemy od tego czasu stalam sie bardziej pewna swoich metod wychowywczych poniewaz wiem ze sa osoby ktore mysla podobnie.Nauczylam sie juz na poczatku zeby nie wdawac sie w dyskusje ,ktore nic nie przynosza.Owszem tylko wtedy mozna poznac tak naprawde czlowieka ,jak sie zachowuje podczas wymiany zdan.Unikam jednak swiadomie tego typu postow.Czasami odserwuje jak osoby sie pograzaja a chcialy tylko powiedziaéc swoje zdanie.Ja nauczylam sie zachowywac dystans i dobrze mi z tym.Pozdrawiam wszystkich Monia z Julkiem
    • Gość: olaj Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 12.06.02, 09:21
      PO CO ??????????????Ja dzięki temu forum ... funkcjonuję... uśmiecham się ... żyję....olaj :)Ps. Uwielbiam czatować :)
    • Gość: AneczkaG Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 12.06.02, 09:57
      Przede wszystkim kontakt z ludźmi, który z takich czy innych względów w rzeczywistości jest ograniczony (malutkie dziecko, praca itp), poczucie wspólnoty. Mnie forum pomogło wyjść z jaiejś takiej depresji, beznadziei, zrozumieć moje dziecko, rodziców. Zrozumieć, że to co przeżywam, przeżywały i przeżywają inne mamy. Że nie jestem sama w swojej bezradności. Pomaga mi dorastać i wyrastać z domu moich rodziców. Tu odzyskałam poczucie własnej wartości, niezależności i właściwe proporcje w życiu. I zaufanie do własnego męża. W zeszłym roku, gdy tu trafiłam, po ponad roku, nawróciłam się. Dosłownie, na wiarę katolicką. I zaczęłam myśleć. Aneczka
    • Gość: Ika Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 12.06.02, 10:08
      Dla mnie, podobnie jak dla Ulcika ;) forum to miejsce, gdzie można spotkać wspaniałych ludzi, poznać ciekawe osobowości, nawiązać przyjaźnie. Jestem tu w sumie od niedawna, a już kilka znajomości przeniosło się na "real" - i są to fantastyczne osoby :)Poza tym forum jest dla mnie miejscem, gdzie bywają mamy dużo bardziej doświadczone ode mnie (ja to doświadczenie dopiero zdobywam) i od których mogę się wiele nauczyć. Tak, wiem, że nikt tu nie jest ekspertem, mało kto kończył medycynę etc., ale nie z każdym drobiazgiem trzeba lecieć do lekarza, czasami w wielu sprawach wystarczy doświadczenie innych mam i ich mądre rady. Ja z wielu takich rad skorzystałam i wiem, że były mądre. Zresztą rad nie tylko w tematach pielęgnacji dzieciątka :) Także tych życiowych rad w trudnych sytuacjach. No i kiedy jest źle, można liczyć na ciepłe słowo, które podniesie trochę na duchu :)Czasami zdarzają się burze, ale to chyba normalne, tam, gdzie więcej osób, różnych temperamentów i światopoglądów, burze czasami muszą się zdarzyć. Oby były oczyszczające :) Pozdrawiam wszystkie życzliwe i ciepłe osoby poznane na tym forum :) Cieszę się, że jesteście :)
    • Gość: kocurek Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 13.06.02, 23:12
      Dla mnie przede wszystkim jest to darmowa kopalnia wiedzy, odkąd istnieję na forum wiem dużo więcej, niż którakolwiek z moich koleżanek-mam. No i z każdym problemem mogę się podzielić, nikt tu chyba nie czuje się osamotniony. A jak to wciąga!!! OJ!!!
    • Gość: gosiaLachowska Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 14.06.02, 23:06
      na forum edziecka jestem od lipca 2001.tutaj poznalam wielu wspanialych i madrych ludzi tutaj znalazlam odpowiedzi na nurtujace mnie pytania,tutaj znalazlam pomoc psychiczna od dziewczat,ktore wrecz przescigaja sie w niesieniu pomocy i sluzeniu dobra rada,te strone bede zawsze wszystkim polecac,a ja ciesze sie bardzo,ze ja wogole "odkrylam" :)pozdrawiamgosia m.Filipka
    • Gość: mysia Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 14.06.02, 23:39
      Mnie forum potrzebne do zycia jak powietrze...niedawno byłam w szpitalu,jejku jak tam mi was brakowało!!!!Dzieki za wszystkie rady jakie tu otrzymałam,wsparcie i za wszystkie przyjaciólki jakie zyskałam!!!dzieki Forum właśnie!Dobrze ,ze jesteście!Dorota
    • Gość: flaska Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 15.06.02, 02:34
      już nic dodać nie mogę ...ewa
    • Gość: domisia Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 17.06.02, 12:32
      ja zaczęłam od samotności, a teraz przyglądam się jak inni przygotowują się do przyjścia dziecka do ich domu. Zastanawiam się czy powinnam wiele rzeczy zrobić tak samo, albo własnie inaczej.Tak więc zdobywam wiedzę, weryfikuję własne poglądy i wyobrażenia. Zmieniam się. Przynależę. PozdrawiamDominika
    • Gość: guest Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 17.06.02, 13:29
      Ja nie jestem jeszcze "pelnowartosciowa" mama(na razie 8-tygod.brzuszek)i nie bylam nawet w ciazy,kiedy odkrylam eDziecko,gdzes tak kolo lutego tego roku,i od tej pory zagladam tu codziennie.Dla mnie Forum to przede wszystkim spotkania z ludzmi od ktorych moge sie czegos dowiedziec,z ktorymi moge wymienic poglady ,poradzic sie,posmiac,wyplakac-choc przyznam,ze jak na razie jestem wiecej czytelnikiem,niz aktywnie udzielajacym sie forumowiczem.:)Nie czuje sie samotna,nie jestem uwiazana w domu(jak inne dziewczyny),nie czuje sie znuzona monotonnymi obowiazkami,mam wielu znajomych i aktywne zycie,a jednak bez Forum bylabym ubozsza,to taki moj maly(?)inny swiat,w ktorym jest tylu ludzi podobnych do mnie :)A poza tym,jak poczytam sobie pare madrych,zyciowych postow,to czuje,ze cos sie we mnie zmienia(na lepsze),ze postepuje inaczej,ze jestem bardziej otwarta na swiat,i ze staje sie madrzejsza,dzieki madrosci mam,ktore tutaj bywaja.Chwala im za to-i Wam tez,drodzy redaktorzy,ze stworzyliscie to Forum-czuje sie tutaj jak w domu.Pozdrawiam cieplo,e Beatka :sol:PS:I dodam tylko jeszcze,ze dzieki Forum nauczylam sie szybko pisac na klawiaturze,bo na poczatku to byla droga przez meke.:hello:
    • Gość: guest Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 18.06.02, 12:24
      Ja na forum mogę znależć kobiety, które mają podobne kłopoty, małe dzieci-mogę o coś zapytać i komuś poradzić również...Jest to także takie miejsce, gdzie zawiązują się nowe przyjażnie-potem spotykamy się naprawdę.Moim zadniem jest to miejsce dla ludzi, którzy lubią pisać i lubią czytać. Muszę dużo czasu spędzać przy komputerze-tutaj zaglądam, by "odpocząć"...Uwielbiam oglądać zdjęcia dzieci...Wiem, że na czacie zawsze spotkam kogoś życzliwego...Jest pewnie jeszcze mnóstwo innych powodów.Po prostu lubię eDziecko!
      • Gość: guest Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 18.06.02, 12:30
        Aha!Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz!Ja się tutaj uczę!Nie tylko jak być dobrą mamą, ale nauczyłam się większej tolerancji!Nauczyłam się również lepiej, dogłębiej rozumieć innych.To jest dla mnie bardzo ważne-dziękuję.
    • Gość: aka Re: Po co ludziom Forum? IP: *.* 26.06.02, 03:31
      A ja pamietam moj pierwszy post.....dotyczyl mniej wiecej...A CZEMU JA JESTEM JESZCZE PRZED JAK JUZ MIALO BYC PO???!!!! czyli DZIDZIA PO TERMINIE :lol:Pamietam moja panike i ulge jak posypaly sie odpowiedzi....Pamietam jak powiedzialam do brzusia:"Slyszysz? Oni mowia,ze jest dobrze".I dzidzia sie urodzila a ja zakochalam sie w Forum :)I to juz 3 miesiace,a ja zyc bez niego nie moge.Prawdziwa milosc ot co :lol:Weronika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka