Dodaj do ulubionych

Pytanie od redakcji

IP: *.* 29.08.02, 22:17
Drogie mamy z wielkim zainteresowaniem przeczytałam dyskusję, jaką swoim pytaniem wzbudziła P. Redaktor. Pomysł wcześniejszej edukacji, szczególnie w polskim wydaniu, to przecież poranny horror dla dziecka,ciężki tornister już od 5 roku życia, porcja mało przyjaznych zajęć, 45 katusza w ławce,brak czasu na zabawę w to co się chce, stres dla dziecka i dla rodziców - czy moje dziecko się wyrabia, czy nadąża. Czy ten rok jest tego wart? Jeżeli macie zdolne, genialne dziecko, to dobrze, cieszcie się, edukujcie je na miarę jego możliwości, ale dajcie mu możliwość, by była to przyjemność,zabawa, a nie konieczność narzucona odgórnie. Dzieciństwa nic nie wróci,a w wyścigu szczurów nasze dzieci będą brać udział, prawie do końca swoich dni.
Obserwuj wątek
    • Gość: moniśka Re: Pytanie od redakcji IP: *.* 30.08.02, 11:57
      Cześć, tu mama dwuletniej dziewczynki. Popieram Agnieszkę w zupełności. Chociaż chciałabym dla mojego dziecka wszystkiego, co najlepsze, to jednak szkoła w wieku 5-6 lat - chyba nie. Szkoła, a co się za tym ciągnie - dla niejednych dzieci potężny stres. Po co zabierać dzieciom rok zabawy, beztroski, poznawania otaczającego świata. Przecież jak będą chciały, to "nadgonią" ten rok nauki szybciutko. A jak nie będą - to i tak na siłę nikt im niczego nie wbije do głowy. Świat gna do przodu, jak wpadną w wir nauki, dokształcania we wszystkich możliwych kierunkach, to będą się już uczyć i uczyć... ale to nie znaczy, że musimy koniecznie pchać ich do tego coraz to wcześniej. Dzieci są tylko dziećmi, czy teraz, czy dwadzieścia lat temu - takimi samymi małymi dziećmi, i choć na pewno więcej wiedzą i umieją niż my w ich wieku, to nie popadajmy w paranoję i modny teraz "wyścig szczurów". Ja osobiście wolałabym, żeby moje dziecko miało dłuższe dzieciństwo, a może trochę egoistycznie - chciałabym mieć jak najdłużej małe dziecko. Dziecko, które niekoniecznie musi umieć czytać i pisać w wieku 5 lat. Którego ja będę mogła przytulić i poczytać mu bajki. A swoją drogą, to mam nadzieję, że będzie ambitna i zdolna, więc jak tylko będzie chciała, to osiągnie to, co zaplanuje, niezależnie, czy pójdzie rok wcześniej, czy rok później do szkoły. Takie jest moje zdanie.Pozdrawiam, Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka