Dodaj do ulubionych

Wybielanie bielizny

IP: *.* 19.09.02, 12:15
Wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło "wybielacz" i niestety nic nie znalazłam. :(W związku z tym pozwalam sobie zapytać Was co robicie, aby Wasza bielizna świeciła bielą, bo szczerze mówiąc chyba przestanę kupować białe staniki i majteczki, bo utrzymanie ich w nieskazitelnej bieli przyprawia mnie o ból głowy.Jakie domowe sposoby znacie na wybielenie bielizny? Kiedyś słyszałam o mleku z sodą, ale nie pamiętam proporcji.pozdrawiam selina
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiunia Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 12:22
      a ja piore w 90 stopniach w proszku do bialego i jest biale! (delikatne rzeczy wkladam w woreczek z bawelny, coby mi sie koroneczki nie poodpruwaly).
      • Gość: Selina Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 12:29
        No nie wierzę, że po wygotowaniu bielizny nie masz żółtych gumek w ramiączkach...?! :ouch::)selina
        • Gość: kasiunia Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 12:35
          no nie mam! sprobuj sobie na jakims jednym staniku... :)
          • Gość: Selina Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 12:45
            Kasiu! Już nieraz tak zrobiłam i miałam żółte gumki w majtkach i stanikach! :) ???selina
            • Gość: kasiunia Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 13:15
              no to nie wiem. moze ja mam jakies lepsze gumki? ;)
              • Gość: guest Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 19.09.02, 22:03
                Niezły tytuł :lol: Teoretycznie nie do wykonania ;)A propos bielizny... coś mi się jednak wydaje, że właśnie pranie w 90 stopniach powoduje owe żółknięcie gumek i innych takich tam :) Zresztą ja się nie znam ;)ikasia :hello:
                • Gość: guest Re: Wybielanie bielizny-no i wyszlam na glupa... IP: *.* 19.09.02, 22:29
                  dziewczyny, nie wiem na czym to polega, ale ja naprawde tak piore i nic nie mam zolte, nawet polecialam sprawdzic,bo pomyslalam ze moze ja jakas slepa jestem... no i jednak biale. ??????????
                  • Gość: guest Re: Wybielanie bielizny-no i wyszlam na glupa... IP: *.* 19.09.02, 22:50
                    Jaka tam zaraz głupia ! Proszę tak więcej nie mówić !!! Może Ty po prostu masz bieliznę z bawełny najlepszej jakości ? Taka chyba nigdy nie żółknie. :hello:
                    • Gość: kasiunia Re: Wybielanie bielizny-no i wyszlam na glupa... IP: *.* 19.09.02, 23:05
                      no mówiłam że może te moje gumki jakieś lepsze ;)a sama już nie wiem, faktycznie - staniki kupuję bdb jakości,ale za przeproszeniem gacie to takie zwykłe,z supermarketu, po kilkanaście złotych za 2 pary.może to kwestia proszku albo wody? :crazy:
                      • Gość: Selina Re: Wybielanie bielizny-no i wyszlam na glupa... IP: *.* 20.09.02, 07:49
                        Kasiuniu, Ty chyba oszalałaś! Kto Cię uważa za głupa?! :)Po prostu nie dogadałyśmy się , bo ja sądzę, że w tym wszystkim istotny jest także materiał z którego wykonana jest bielizna, no i jej rodzaj. I tak jak bieliznę bawełnianą można śmiało gotować, tak cienko to widzę w przypadku koronkowych, czy wykonanych z materiałów sztucznych staników z fiszbinami, czy push up"ów. :craz:W mojej karierze praczki zdarzyło mi się wygotować taką bieliznę i naprawdę wyszła z pralki w opłakanym stanie! :(Nie tylko pożółkła, albo poszarzała, ale np. stanik zbiegł się! :ouch: Mogłam go już tylko ubrać na nos! :) Ewentualnie potraktować jako nauszniki na zimę! ;)Nauczona tymi doświadczeniami, piorę bieliznę już tylko ręcznie, ale po każdym kolejnym praniu jest ona bardziej szara... pozdrawiam selina
    • Gość: guest Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 20.09.02, 07:00
      Słyszałam, że powinno się bieliznę wkładać do woreczka i do pralki trochę skorupek od jajek. Ale sama tego nie sprawdzałam.A co do temperatury - zauważcie, że kiedyś specjalnie gotowało się pościel, ręczniki itp białe rzeczy żeby zachowały "kolor". I to działało.Ponieważ moja biała bielizna zawsze żółknie albo szarzeje po wypraniu w pralce (nie próbowałam skorupek) to z zasady piorę ją ręcznie z domieszką wybielacza. PozdrawiamEwa
    • Gość: moniśka Re: Wybielanie bielizny IP: *.* 20.09.02, 08:55
      Cześć,też mam ten problem z utrzymaniem białych rzeczy w śnieżnobiałym stanie. Ale wiecie co, ja boję się wszystkie rzeczy gotować, i najczęściej piorę w niższej temp, dodając tylko Vanisha. Moja mama natomiast jest ogromną zwolenniczką gotowania białych rzeczy, więc jak mi kiedyś wygotowała wszystkie koszulki i majtki Zuzi, to po uprasowaniu mogłam je ustawić szeregiem. Były takie sztywne i bez elastyczności, że bałam się je składać, żeby nie połamać. Więc trochę się uprzedziłam do gotowania - choć nie powiem, pranie mojej mamy jest od lat bielusieńkie...Ech, te przyziemne problemy...Pozdrawiam i życzę Wam miłego weekendu - Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka