Dodaj do ulubionych

Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym

IP: *.* 20.09.02, 09:25
Spodziewałam się tego, ale jakoś mi smutno. Wzięłam wychowawczy na rok, ale nie zdążyłam z niego skorzystać. Emamy, proszę podzielcie się doświadczeniami (jesteście na zasiłku, czy na wychowawczym w innej firmie?).Zasmucony Marudzik
Obserwuj wątek
    • Gość: emama Re: Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym IP: *.* 20.09.02, 13:52
      Witam.Z tego co sięorientuję to pracodawca nie może wręczyćCi wypowiedzenia na wychowawczym, jedynie po jego zakończeniu. Musiałabym to jednak dokładnie sprawdzić.Pozdrawiam. Asik
      • Gość: marudzik Re: Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym IP: *.* 20.09.02, 16:32
        Niestety może w przypadkach, które przewiduje prawo pracy, np. zwolnienia grupowe. Nie mógłby na macierzyńskim albo w czasie ciąży.
        • Gość: emama Re: Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym IP: *.* 20.09.02, 16:40
          Witam.Jeżeli wcześniej miałaś przepracowany rok to możesz iść na zasiłek. Ja zasiłek dostawałam w czasie ciąży i teraz mam przedłużony na czas macierzyńskiego. Nie wiem jak to wygląda z wychowawczym, ale myślę, że tu najważniejszy jest okres który przepracowałaś.Pozdrawiam.Asik.
          • Gość: agacz2905 Re: Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym IP: *.* 20.09.02, 20:52
            Może nieco dokładniej:prawo do zasiłku dla bezrobotnych przysługuje, jeśli legitymujesz się tzw. okresem uprawniającym do zasiłku - wynosi on co najmniej 365 dni w ciągu ostatnich 18 miesięcy poprzedzających dzień rejestracji w powiatowym urzędzie pracy. Jakie to dokładnie okresy - odsyłam do długaśnego art.23 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu (nie mam przy sobie, najlepiej samemu poczytać)Urlop wychowawczy na pewno wlicza się do tych 365 dni, o których mowa powyżej, tak że nie martw się...A swoją drogą, coraz cięższe czasy dla większości z nas nadchodzą, ale to tak na marginesie... :(Pozdrawiam Cię i życzę znalezienia pracy lub przynajmniej w miarę stałego dochodu.Agnieszka, mama Szymka
    • Gość: lausanne Re: Dostałam wypowiedzenie będąc na wychowawczym IP: *.* 21.09.02, 22:31
      Jestem w podobnej sytuacji.Zostałam zwolniona będąc na zasiłku wychowawczym, też zwolnienie grupowe.Zadzwoniłam do Państwoej Inspekcji Pracy, zapytać czy taki urlop i zasiłek nadal mi przysługuje. Ku mojemu ogromnemu zdziwieniu, pani z PIP poradziła mi jak można zakombinować, aby odzyskać ten zasiłek. Jeżeli tylko masz możliwość zatrudnienia się "na papierze" u kogoś znajomego, nawet po przepracowaniu u niego 1 dnia możesz kontynuować swój urlop i dostaniesz zasiłek. Ale musisz wczesniej opłacić skladkę ubezpieczeniową i złożyć wniosek o zasiłek do ZUSu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka