Dodaj do ulubionych

KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!!

IP: *.* 31.10.02, 16:19
To tytuł ksiązki, którą znalazłam w biblioteczce swoich dziadków. Zamieszczam ulubione cytaty. KOBIETO WIEJSKA I MIEJSKA- CZYTAJ I UCZ SIĘ!smile"Praktyczne mężatki przygotowują sobie czyściutką szmatkę lub specjalny miękki ręcznik do wytarcia się od dołu zaraz po stosunku z mężem (ruchem w tył ciała), by nie wycierać się koszulą i nie brudzić pościeli". Regularne oddawanie stolca, częste opróżnianie pęcherza też dodatnio wpływają na samopoczucie kobiety". "Trzeba koniecznie i obowiązkowo mieć w domu oddzielną dużą miednicę do mycia się i mniejszą miedniczkę do podmywania [...] Karmienie w miednicy prosiąt, cieląt lub kur jest niedopuszczalne". "Do wycierania nóg powinno się mieć ręcznik lub czystą ściereczkę. Nie można używać do tego celu ścierek do garnków [...]" "Rozpowszechniło się obecnie noszenie butów gumowych - gumiaków. Są one niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości i praktyczne na błoto". "Pończochy i skarpety powinny być czyste, aby nie cuchnęły potem. Gdy się drą, trzeba je wycerować albo wprawić całe pięty, a nawet stopy z cholewki starej pończochy". "Częstość zbliżeń małżeńskich jest zależna od wieku, temperamentu, stanu zdrowia, wykonywanej pracy itp. Nie ma co do tego jakichś szczególnych zaleceń poza tym, że najodpowiedniejsze są godziny wieczorne przed snem, aby małżonkowie mogli wypocząć do rana. Stroną kierującą w intymnym życiu małżeńskim jest mężczyzna, bo tak jest zbudowany i takie już jest prawo przyrody"."Do obowiązków małżeńskich kobiety należy współuczestniczenie w zbliżeniu płciowym, a nawet troska o nadanie mu atrakcyjniejszej, bardziej estetycznej i higienicznej oprawy". "Jak może mąż dbać o żonę? Po pierwsze: nie ciągać żony bez nadzwyczajnej potrzeby do ciężkich prac w polu i w obejściu. Weźmy przykładowo nakładanie na wóz gnoju lub rozrzucanie go po polu". "Majtki powinna nosić w zimie i w lecie każda kobieta, młoda czy stara. Chronią one organy rodne kobiety przed przeziębieniem i przed dostaniem się do nich kurzu z różnymi zarazkami [...] Można sobie u kupnych majtek podłużyć nogawki doszywając kawałki ze starych tegoż koloru lub dorobić szydełkiem czy na drutach [...] Majtki powinny być zawsze czyste. Aby się w kroku szybko nie zabrudziły i nie cuchnęły moczem, nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale osuszyć krocze specjalnym papierem higienicznym, ligniną czy kawałkiem starej, czystej szmatki". "Podajemy jeszcze jeden prosty i wygodny sposób urządzenia sobie kąpieli, mianowicie w mocnym plastykowym worku przeciwmolowym. W kąciku do mycia albo wprost w izbie, a w lecie nawet w jakiejś zamkniętej sieni, drewutni czy stodole rozebrać się i wejść do tego plastykowego worka ustawionego dnem na podłodze lub na ziemi i zawiniętego jak do wsypania do worka pierwszego koszyka ziemniaków". "Bardzo zalecane jest np. stosowanie zamiast kremu świeżo wytopionego smalcu (nie solonego!). Podobno w wielu krajach kobiety używają go z powodzeniem".
Obserwuj wątek
    • Gość: kadyga Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 16:39
      :)))))) dobre, dobresmile))))Wszystkie są niezłe, ale to najbardziej mi się spodobało:"...nie trzeba po oddaniu moczu podrywać się za prędko, ale..." :))))))))))Dzięki za tę dawkę śmiechusmile))PozdrawiamKatarzyna mama Franka
      • Gość: Myszka2001 Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 16:57
        Z którego roku jest to cudne dzieło ?Baaardzo mi się podoba... A reszta, też w podobnym stylu ?Chcę więcej!!!! Pozdrawiam - ubawiona Myszka
        • Gość: 051274 Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 18:39
          Jestem przerażona!!!i zniesmaczonaJak dobrze, że żyjemy w bardziej cywilizowanych czasach!!smileSzok
          • Gość: Rosa* Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 19:11
            No cóż. Jeśli coś tu jest niesmaczne to fakt, że tę ksiązkę dopuszczono do druku. Ukazała się wcale nie tak dawno- w 1966r. Z drugiej strony fakt jej wydania nienajlepiej chyba świadczy o poziomie higieny, itd., na wsi- lub o recenzentach, którzy uznali że to wiekopomne dzieło jest komukolwiek potrzebne.ania
            • Gość: Adzia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 04.11.02, 08:20
              Aniu, a ja się dziwię, że Ty się dziwisz ;-)Moi mzdaniem należy docenić pracę ludzi, którzy "szerzyli" ten rodzaj oświaty. Czy wyobrażasz sobie, że ze zprawami higieny było tak różowo w latach sześćdziesiątych, na wsi? Szczerze mówiąc, nie sądzę...I wcale nie jestem zniesmaczona. Tak jak nie byłam zniesmaczona, gdy położna opowiadała mi o pielęgnacji po porodzie. A moze ktoś się zgorszy i zniesmaczy podręcznikiem weterynarii? Tak jest np. o odbieraniu porodów u zwierząt gospodarskich. Feeeee, jakież to niesmaczne, pani kochana ;-)A to życie po prostu...
    • Gość: feratu Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 19:28
      Dziewczyny, kto wie, co o naszych, czyli dzisiejszych metodach dbania o urodę i higienę powiedzą kobiety za 50, czy też 100 lat? :crazy:Mam nadzieje, że nas nie wyśmieją hehehe.. :DPozdrawiam Feratu :-)
    • Gość: lea Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 22:00
      :) śmiałam się do momentu kiedy przeczytałam o smalcu...Jestem po operacji biustu, i BARDZO dobry lekarz chirurg plastyk ( który mnie operował ) zalecił mi 5x dziennie smarować blizny właśnie niesolonym smalcem...i tak czynię !!!lea :hello:
      • Gość: itanka Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 23:10
        Kapitalna wieczorna dawka śmiechu..:-))) Zniesmaczenie, nie skądże raczej podzielam opinie Rosy*, zenada, ze dopuszczono to do druku - czyżby poziom higieny i zycia w ogóle wiejskiej kobiety przed niepelna 40 laty był tak niski??No cóz faktycznie, co powiedza o naszej higienie, pielęgnacji i nie tylko..:-))))nas potomni?? Pozdrawiam
    • Gość: magusia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 31.10.02, 23:25
      Niesamowita treść.Zupełnie jak z innej epoki ale tutaj niespodzianka- 1966 rok! Jednak wolę zbytek i luksus miejskiego życia ( czyt. brak kur i gęsi przy kąpieli w dodatku w wannie)!!
    • Gość: Siunia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 01.11.02, 00:54
      Dobre, dobre ..Ale to już po raz co najmniej 4-ty ktoś pisze na forum- Siunia
      • Gość: Ewunia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!!- do Siuni IP: *.* 01.11.02, 11:17
        Siunia,No i co z tego, ze ten watek byl juz 4 razy. To nie koniec swiata. Jak jest smieszny i ludziom poprawil humor, to niech sobie pisza. Zrelaksuj sie troche :) Ewa
        • Gość: Siunia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!!- do Siuni IP: *.* 02.11.02, 02:20
          śmieszny pewnie i jest, ale już nie za 4-tym razem :)A co do relaksu, to mam go w nadmiarze ;)Pozdrawiam- Siunia
        • Gość: Siunia Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!!- do Siuni - 2 IP: *.* 02.11.02, 02:24
          Tak jak Ty masz prawo głośno się z tego śmiać, tak ja mam prawo napisać, że nie po raz pierwszy ten watek się tu pojawił :)Tyle dobrego, że przynajmniej przeczytają go napewno osoby, które na forum są od niedawna.Pozdrawiam- Siunia
    • Gość: Anika Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 01.11.02, 10:51
      O rany, super. Proszę jak to prosto, bez owijania w bawełnę przedstawiono co kobiecie przystaje, a co nie.Teraz na pewno dorobię sobie na szydełku nogawki do majtek, będę miała takie ciepłe fajne na zimęsmile))))Ania
    • Gość: EdytaKam Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 01.11.02, 11:46
      Niezłe, naprawdę niezłe....Bardzo mnie interesuje w którym roku została wydana ta książka.PozdrawiamEdyta
    • Gość: _Su_ Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 01.11.02, 19:20
      no fantastyczne fragmenty. Z którego roku jest ta książka? Ciekawa jestem czy teraz też istnieje taki poradnik. Ale powinien być chyba skierowany do wszystkich kobiet bo czasami te z miasta są bardziej zaniedbane niż te co mieszkają w miastach ;)
    • Gość: GosiaA Też coś mam ;-) IP: *.* 02.11.02, 13:33
      Książeczka "Choroby kobiece" po momej prabaci. Niestety pierwsza kartka została wyrwana więc nie znam daty wydania. Zamieszczę tylko niektóre cytaty.MIESIĄCZKA"... miesiączka, nazywana przez kobiety "swoim czasem" lub określana zwrotem: "mam na bieliźnie"..."W okresie miesiaczki kobieta powinna dbać o regularne oddawanie moczu i stolca. Starać się nie zziębić wtedy nóg oraz dolnej częsci ciała - i z tych względów nosić jesienia i zimą ciepłą bieliznę.Trzeba także zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie odżywianie, wystrzegać się ostrych przypraw, chrzanu, octu, pieprzu, nie pić alkoholu - a przez to unknie się nadmiernego krwawienia.W czasie miesiączki niedopuszczalne są stosunki płciowe, gdyż mogą wywołać zwiększenie i przedłużenie krwawienia.."Zdrowa kobieta może podczas misiączki pracować normalnie zawodowo, moze się też gimnastykować, noie wolno jej jednak jeździć konno, rowerem, podnosić wielkich ciężarów....gdy kobieta ma dni płodne, wygląda pięknie i mówi się że "ma swój dzień"....JAK USTRZEC SIĘ CHORÓB KOBIECYCH1. higiena osobista, tzn zachowanie czystości całego ciałaKonieczna jest regularna (co najmniej raz na tydzień) kąpiel, w razie braku wanny wystarczy mycie ciepłą wodą i mydłem całego ciała w dużej misce lub cebrzyku.Głowa też musi być pielęgnowana, trzeba ją myć co tydzień ciepłą wodą i mydłem.Paznokcie u rąk i u nóg należy często obcinać.Nie wolno też zapomnieć o zębach. Trzeba je myć szczoteczką i proszkiem lub pastą do zębów rano i wieczorem (przed spaniem) a w miarę możliwości po każdym jedzeniu pukać usta.Każdy człowiek powinien jeść z oddzielnego naczynia, jedzeie ze współnej miski jest szkodliwe, gdyż w ten sposób łatwo można zarazić się nawzajem różnymi chorobami zakaźnymi. Z tych też względów, każdy powinien mieć oddzielny ręcznik czy też ściereczkę do wycierania się.Duże znaczenie dla uniknięcia chorób ma częsta (cotygodniowa) zmiana bielizny osobistej. Ubranie i buty także powinny być codziennie otrzepywane z kurzu i czyszczone.Dla osiągnięcia pełnego zdrowia poptrzebny jest człowiekowi spokojny odpoczynek nocny. Toteż każdy powinien dążyć do tego, aby spać oddzielnie, w czysto utrzymanym łóżku. Na noc należy zminieć bieliznę, nie powinno sie spać w bieliźnie, którą nosi sie przez cały dzień..."HIGIENA DZIEWCZAT W WIEKU SZKLNYMRodzice i wychowawczyni powinny zwrócić szczególną uwagę na rozwój fizyczny dziewcząt w okresie dojrzewania płciowego.Zajęcia w szkole powinny byc tak rozłożone, aby dziewczęta nie siedziały zbyt długi w pozycji nachylonej nad stołem Dziewczęta nalezy wychowywać w zasadach czystości. Przyuczać do skrupulatnego mycia się, podmywania zewnętrznych narządów płciowych.Bielizna i sukienki dziewcząt muszą być wygodne, pończoch przytrzymywane długimi gumkami przyszytymi do paska. Noszenie okrągłych podwiżek jest niezdrowe..."Dziewczętom w wieku szkolnym nie można pozwolić na ciężki wysiłek fizyczny. Zdarza się to - niestety - czasami na wsi, gdzie w okresie żniw spotkać można 12-14 letnie dziewczęta zajęte cieżką pracą. Nie wolno także dopuścić, aby 7-8 letnia córka nosił siostrzyczkę lub braciszka na rękach.
      • Gość: Behemot Re: Też coś mam ;-) IP: *.* 02.11.02, 13:56
        To nie takie głupie jakby się wydawało. Niektórym i dziś przydały by się niektóre słuszne rady, a wielu rolnikom nie zaszkodziłoby się przeczytać zwłaszcza ostatnie zdanie. Niedawno jedna na oko całkiem światła kobieta wiejska chwaliła przy mnie swoją córkę, która jako dziesięcioletnia dziewczynka sama nie dość, że ciężko pracowała przy pracach polowych, to jeszcze prowadziła ciągnik taka sprytna! Żałuję dziewczyny, że wyrzuciłam kiedyś książkę o ciąży i porodzie wydaną w 1989. Tam też były niezłe kwiatki. Pamiętam, że autorka pisała, że do niedawna pozwalano kobietom wstawać dopiero tydzień po porodzie naturalnym, a obecnie już w większości wypadków po dobie można, dwutygodniowym maleństwom należy podawać soczki, nie można współżyć na wiele tygodni przed porodem z powodu ryzyka zakażenia, należy hartować w ciąży brodawki (w ten sposób można sobie przyspieszyć tylko poród a nie przygotować piersi do karmienia), ale te dwie bzdury i dziś można wyczytać. Rozdział o dbaniu o urodę pamiętam również mnie rozbawił. Ciekawe czy nasze córki lub wnuczki też będą się śmiać z dzisiejszych poradników? Pewnie tak. :hello:
    • Gość: Kasieńka Re: KOBIETO WIEJSKA- DBAJ O SIEBIE!!! IP: *.* 04.11.02, 16:51
      .. można się pośmiać.Ale prawda jest taka, że znam osobiście takie "kobiety wiejskie", które są bardziej zadbane od tych "miejskich" i wtedy to już nie jest takie śmieszne....Pozdrawiam,Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka